bogo2 18.09.08, 19:00 przepraszam za pytanie...? warto bylo..? sam sie zblizam do tej rocznicy niedlugo ... ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: t Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: 82.210.179.* 18.09.08, 19:05 ja także mogę zapytać- ćwierc wieku temu miałam szansę wyemigrować zostałam warto było? takie gdybanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 18.09.08, 19:21 sama sobie na to pytanie odpowiedz...! Gość portalu: t napisał(a): > (...)ćwierc wieku temu miałam szansę wyemigrować ,zostałam > warto było? Odpowiedz Link Zgłoś
jaklap1 Re: cwierc wieku na emigracji...? 18.09.08, 21:41 Mieszkam w Polsce ale myślę że nie warto!zimny kraj trudni ludzie o politykach już nie wspomnę ci co wyjechali żyją ci co zostali wegetują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sierotka Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 19:22 jaklap1 napisał: > Mieszkam w Polsce ale myślę że nie warto!zimny kraj trudni ludzie o politykach > już nie wspomnę ci co wyjechali żyją ci co zostali wegetują! Ja wyjechalem i po prawie cwiercwieczu wrocilem. Najwiekszy blad zycia.Straszny kraj, okropni ludzie. Zawisc, kompleksy, brutalne chamstwo,brud, korupcja.Nie pracuje administracja, policja wymiar sprawiedliwosci. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: cwierc wieku na emigracji...? 07.05.10, 21:16 Ja jak raz na pół roku przylatuję, to jakbym w mordę dostała. Ale i tak jest minimalnie lepiej niż 5 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 08.05.10, 17:09 sama sobie odpowiedz na to pytanie...? Gość portalu: t napisał(a): > ja także mogę zapytać- ćwierc wieku temu miałam szansę wyemigrować > zostałam warto było?(...) Odpowiedz Link Zgłoś
kanadyjski_amerykanin Re: cwierc wieku na emigracji...? 18.09.08, 23:31 Z mojego punktu widzenia, jak najbardziej bylo warto. Emigracja pozwala realnie popatrzec na zycie i uruchamia wszystkie mozliwosci, jakie posiada jednastka aby przezyc i dobrze zorganizowac sobie zycie. Kiedy ogladam moich kolegow w Polsce, strach mnie ogarnia, ze moglbym byc rownie zidiocialy jak oni gdybym nie wyjechal. W sumie, w moim przypadku emigracja byla najlepsza rzecza jaka mi sie w zyciu przydarzyla, nie mowie juz o zonie nie-Polce i nie polskich juz dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
glupipysk Re: cwierc wieku na emigracji...? 19.09.08, 00:15 wszystko sie zgadza !! - warto bylo !! dzis mamy wypracowane emerytury od austarlijskiej po amerykanskie !! nie mowiac ile sie w zyciu zobaczylo i nauaczylo ci co zostali w Polsce ,dzis obudzili sie z reka w nocniku,nie maja nic i na starosc nie wyglada za wesolo ! oprocz !!!/???? no wlasnie !~!! oprocz kogo ?????? oprocz SB ekow ,ORMOwcow i Wojskowych i innych szyszek z PZPRu ci nadal maja dobrze i wszystko,, tylko pod inna juz flaga ta z sierpem i mlotem schowali do lamusa ,przebrali sie w inne stroje ! i nadal prosperuja. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: cwierc wieku na emigracji...? 19.09.08, 13:16 kanadyjski_amerykanin napisał: > Z mojego punktu widzenia, jak najbardziej bylo warto. > Emigracja pozwala realnie popatrzec na zycie i uruchamia wszystkie > mozliwosci, jakie posiada jednastka aby przezyc i dobrze > zorganizowac sobie zycie. > > Kiedy ogladam moich kolegow w Polsce, strach mnie ogarnia, ze > moglbym byc rownie zidiocialy jak oni gdybym nie wyjechal. > W sumie, w moim przypadku emigracja byla najlepsza rzecza jaka mi > sie w zyciu przydarzyla, nie mowie juz o zonie nie-Polce i nie > polskich juz dzieciach. Amen. Ja już tą 25 rocznicę mam od jakiegoś czasu za sobą, i podpisuję się oburącz pod przedmówcą. Najlepsza decyzja życia. No i jest jeszcze ta dodatkowa zaleta z niemieszkania w Polsce, że gdybym dzisiaj w Polsce mieszkał, to systematycznie ponosiłbym duże wydatki na nowe spodnie - bo ciągle by mi się nóż w kieszeni otwierał. Odpowiedz Link Zgłoś
hammeronidiots Re: cwierc wieku na emigracji...? 27.09.08, 13:10 robertjaworski.blox.pl/2005/02/Poczatek-Bereszit.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:24 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5752584,Na_poludniowym_wschodzie_USA_brakuje_benzyny.html Odpowiedz Link Zgłoś
amcapol Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.12.09, 02:07 Stary Wiarus...czy ja ciebie nie pamietam z dyskusji o polskich paszportach??? Ta czesc o otwieranym nozu...bdb, niezle sie usmialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 19:28 Wyjechalismy prawie 25 lat temu,nowe doswiadczenia, przezycia. Dzieci pokonczyly szkoly i najlepsze uniwerstytety, pracujemy, zarabiamy, inwestujemy. Do emerytury jeszcze troche ale jakas bedzie.Zawsze moge mieszkac i zyc w kraju osiedlenia jak i w Polsce.Zyje wsrod ludzi zyczliwych,usmiechnietych i z postawa obywatelska.Czego mam zalowac? Widoku pol buraczanych i "burakow"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 21.09.08, 01:40 Mnie wywieźli w "beciku" jak jadę do Polski ciesze ze zobaczę krewnych i spędzę z nimi parę chwil milo a jeszcze bardziej ciesze się jak te chwile dobiegną końca i wsiądę do auta mówiąc zegnajcie, zegnaj Polsko, teraz wracam do domu odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.vc.shawcable.net 21.09.08, 06:21 Mieszkam w Canadzie ponad 23 lata,gdy przyjechalem bylem przed 30stka i jednego zaluje,mialem to zrobic jeszcze wczesniej zaraz po maturze ale i tak jest dobrze-Pozdrowka- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conti&skagerak Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.telia.com 21.09.08, 11:19 Re: Nie zaluje!!!!!!!!IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: anonim 20.09.08, 19:28 Odpowiedz Wyjechalismy prawie 25 lat temu,nowe doswiadczenia, przezycia. Dzieci pokonczyly szkoly i najlepsze uniwerstytety, pracujemy, zarabiamy, Sadzac po adresie wyjechales z wiochy do powiatu,czy z powiatu do wojewodztwa? Odpowiedz Link Zgłoś
walkie1973 Re: Nie zaluje!!!!!!!! 21.09.08, 13:24 Tez nie mam czego zalowac po 15 latach w Belgii (dopiero 15lat albo juz)....Podczas wizyt u rodzinki po tygodniu mam dosyc i mysle o powrocie do "normalnosci"....Bariera nie do pokonania miedzy mna a tubylcami. To trudne do wytlumaczenia. Czasem zastanawiam jaki bym byl gdybym nie wyjechal...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 18:20 walkie1973 napisał: > Tez nie mam czego zalowac po 15 latach w Belgii (dopiero 15lat albo > juz)....Podczas wizyt u rodzinki po tygodniu mam dosyc i mysle o > powrocie do "normalnosci"....Bariera nie do pokonania miedzy mna a > tubylcami. To trudne do wytlumaczenia. Czasem zastanawiam jaki bym > byl gdybym nie wyjechal...:/ zadaje sobie to samo pytanie. Oni tutaj ze swoimi madrosciami, etyka,profesjonalizmem sa lata swietlne za ludzmi z Europy Zachodniej czy Ameryki Polnocnej. Dystans nie do przeskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 21.09.08, 21:51 > walkie1973 napisał: Czasem zastanawiam jaki bym > > byl gdybym nie wyjechal...:/ Te same pytanie zadaje tez sobie, co by było z mną gdyby mnie rodzice nie wywieźli, na pewno miała bym taka sama mentalność jak tubylcy w Polsce. O, lepiej nie, dobrze ze się tak stało. Kiedyś myślałam założyć w Polsce interes, ale kiedy częściej tam jeździłam i nawiązywałam więcej kontaktu jak i zwiedzałam w interesach urzędy zrezygnowałam z mego przedsięwzięcia ponieważ nie można żadnemu w Polsce ufać gdyż nawet i krewni dla własnych materialnych korzyści by z ciebie dusze do ostatka wydusili. Wiec zrezygnowałam i tego tez nie żałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Nie zaluje!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 13:24 > Re: Nie zaluje!!!!!!!!IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl > Gość: anonim 20.09.08, 19:28 Odpowiedz Wyjechalismy prawie 25 lat > temu,nowe doswiadczenia, przezycia. > Dzieci pokonczyly szkoly i najlepsze uniwerstytety, pracujemy, > zarabiamy, > > Sadzac po adresie wyjechales z wiochy do powiatu,czy z powiatu do > wojewodztwa a jakie to ma znaczenie? kiedy wyjechal, gdzie i kiedy wrocil i gdzie? spedzil za granica 25 lat i nie zaluje, to jest wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
glupipysk Re: Nie zaluje!!!!!!!! 21.09.08, 20:35 a wiec wrociles do Polski po 25 latach ???,,,sadzac po numerze IP i sieci serwera !! zalujesz powrotu do Pl ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Wakacje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 15:28 glupipysk napisała: > a wiec wrociles do Polski po 25 latach ???,,,sadzac po numerze > IP i sieci serwera !! > > zalujesz powrotu do Pl ???? Co bym nie napisal, nie odda tego co czuje.Premier wzywa emigrantow do powrotow.Oni jak wroca to wymorduja wieksza czesc tego prymitywu. Cale szczescie, ze wiekszosc z tych ludzi ma gdzie wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: cwierc wieku na emigracji...? 22.09.08, 07:28 Jeszcze mi zostala z dycha do tej rocznicy, ale od lat wiem, ze warto bylo. Polska mi nie pasowala, natomiast Australia owszem, czuje sie tu bardziej "u siebie" niz w starym kraju. Czego zycze wszystkim nowym emigrantom. Luiza-w-Ogrodzie - zielonym do góry! .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>¸¸. Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? 22.09.08, 15:53 Wyjechalam 12 lat temu. Bylo ciezko, teraz jest coraz ciezej. Ale osiagnelam to co chcialam, w Polsce nigdy bym tego nie zrobila. W Polsce nie da sie NICZEGO zrobic:jest zawsze ktos kto wie lepiej, potrafi lepiej, jakis "super gosc" co cie skrytykuje, tak ze pozalujesz ze w ogole myslisz o czymkolwiek innym niz o piciu wodki.Ludzie sa potwornie zazdrosni i leca tylko na domniemana kase. Mierza cie miara twojego konta w banku. W krotce mysle, ze bede musiala wyemigrowac do innego kraju-mysle o Australii; OMIJAJAC SZEROKIM LUKIEM POLSKE. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed na emigracji...? 23.09.08, 10:17 A moze wyjasnisz dlaczego jest "coraz ciezej"??? W jakim kraju obecnie przebywasz? I dlaczego uwazasz ze w Australii bedzie ci lzej? elielieli napisała: > Wyjechalam 12 lat temu. Bylo ciezko, teraz jest coraz ciezej. Ale > osiagnelam to co chcialam ... > Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: na emigracji...? 25.09.08, 10:03 Kochani, kryzys jest nie tylko w Polsce. Hiszpania sie wali, Wlochy tona, we Francji jest niewesolo. Smiac mi sie tylko chce z tych artykulow, typu:"skonczy sie Anglia dla Polakow" itp. itd. Jesli juz, to jak dojdzie do zaglady ekonomicznej, to Anglia bedzie jedynym krajem w Europie, ktory to przezyje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Jak Ameryka kichnie to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 09:50 Tyle gadania o kryzysie w Ameryce.To tylko w Ameryce, Europa to nie bedzie dotknieta a Polska wogole (tak powiedzial znawca Vicepremier Pawlak) Wiecie co? Jak Ameryka kichnie to Europa ma zapalenie pluc. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: Jak Ameryka kichnie to... 27.09.08, 16:36 Oj boje sie ze to prawda! W europie tez tak gadaja, ze im nic nie bedzie, bo ich gospodarka dzieki Bogu byla za bardzo przestarzala zeby przejsc na wirtualna monete i nie bedzie takiego krachu, ale komu tu wierzyc? Przeciez tutaj juz kilo chleba kosztuje odpowiednik 10-12 $!!!!W Ameryce nawet z takim krachem przezyja lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak Ameryka kichnie to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 19:34 ... sie zwinie. Ameryka nie jest juz bankierem swiata a jego najwiekszym dluznikiem. Nie sadze, aby Amerykanie latwo przeszli obecny krach ich zbytnio zliberalizowanej i coraz mniej produktywnej gospodarki... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak Ameryka kichnie to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:31 ... zdechnie... Teraz to Chiny, a nie USA sa bankierem i fabryka Swiata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Anglia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:30 Anglia, wl. UK zyje od lat na kredyt. Ma juz $10.45 trylionow (!) dolaru dlugu zagranicznego, to jest ponad 5 razy tyle ile roczny PKB calego UK... Co roku zadluza sie na glupie 100 i wiecej miliardow dolarow przy PKB ok. 2 trylionow dolarow (ok. 2 tys. mld USD)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:26 Polecam me ojczyzny: Australie i Izrael! robertjaworski.blox.pl robertjaworski.blox.pl/2005/02/Poczatek-Bereszit.html Odpowiedz Link Zgłoś
hammeronidiots Re: cwierc wieku na emigracji...? 27.09.08, 13:12 Luzio, nie jestes u siebie, a na ziemi skradzionej Aborygenom. Jesli masz resztki uczciwoci, to ja oddaj Aborygenom i wracaj do Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: cwierc wieku na emigracji...? 06.10.08, 21:28 Tobie Australia bardziej pasowała, bo łatwiej tam w marketach kraść ! Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Absolutnie 25.09.08, 23:55 Bzz zajakniecia to byl jeden z najlepszych krokow w zyciu. Jesli bym zalowal to zawsze przeciez moge wrocic i zyc w PL na poziomie do ktorego nigdy bym nie doszedl mieszkajc w polsce. Nie wspomne satysfakcji z pracy, tego co moglem zobaczyc przezyc, gdzie podrozowac i to wszytko jako przecietny szary czlowieczek. Bez lizania, bez podkladania sie bez lapowek... a i na kalifirnijski klimat nie moge narzekac Odpowiedz Link Zgłoś
hammeronidiots Re: Absolutnie? 27.09.08, 20:53 Twierdzisz, ze w USA nie ma korupcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 21:12 hammeronidiots napisała: > Twierdzisz, ze w USA nie ma korupcji? Zdarza sie i to dosc czesto ale nie na takim poziomie jak w Polsce. W Polsce korupcja kwitnie od soltysa, gmine, rade miasta i wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: Absolutnie? 28.09.08, 01:08 kagan bedzie zawsze plul na emigracje,a szczegolnie na Au,jest z tych co wszedzie mu zle,strasznie zazdrosci tym co im sie ulozylo,czyli wiekszosci! Mnie juz 25 jakis czas temu przeszlo i tez uwazam,ze byl to wspanialy okres,a reszte dopowiedzieli juz przedmowcy na tym watku,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus [...] 28.09.08, 11:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:20 A ty wiarus jak sie nazywasz, skoro znow podajesz me nazwisko na forum? Czego sie wstydzisz? A moze noisz sie dluznikow i policji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:19 Znow o Kaganie? Zazdroscisz mu powodzenia w zyciu i odwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:18 Uwazasz, ze w USA nie ma skorumpopwanych policjantow czy szeryfow? I ze dyrektorzy bankow sa w USA az do bolu szczerzy wobec klientow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polam5 Re: Absolutnie? IP: *.pmc-sierra.bc.ca 29.09.08, 23:25 Napsalem "Bez lizania, bez podkladania sie bez lapowek" i przy tym stoje. Korupcja na wysokim szczeblu jest - jak zreszta wszedzie. Dla nas maluczkich wazne jest np ze policjant nie bierze w lape na drodze a lekarz nie bierze za opieke w szpitalu i nie pyta czy "na Zus czy prywatnie". Ze w urzedach ogolna zasada jest biurokracja nie powina przeszkadzac w zyciu i byc wbrew logice (chyba ze chodzi o emigranow ) itp...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:24 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5752584,Na_poludniowym_wschodzie_USA_brakuje_benzyny.html Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: Absolutnie? 30.09.08, 22:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=85351048&a=85351048 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.home.otenet.gr 28.09.08, 16:19 Mam wrazenie, ze ci co wyjechali 15-25 lat temu i pluja na Polske w tym watku, nie bardzo wiedza na jak wysokim i komfortowym poziomie mozna tu zyc. I to bez zadnych negatywnie rozumianych znajomosci, lapówek czy innych przekretów. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: cwierc wieku na emigracji...? 28.09.08, 17:21 Gość portalu: masza napisał(a): > Mam wrazenie, ze ci co wyjechali 15-25 lat temu i pluja na Polske w > tym watku, nie bardzo wiedza na jak wysokim i komfortowym poziomie > mozna tu zyc. Alez wiedza, wiedza. Czasami jada w odwiedziny do Polski i moga sie napatrzec na ten komfort hehehe Komfortowo(???) jest na zamknietym osiedlu z kamerami i security, ale nieraz trzeba z niego wyjsc za plot, przejechac sie po polskiej drodze, wejsc do polskiego sklepu, zalatwic cos w polskim urzedzie, czy po prostu dostac w ryj od polskiego zula, ktory ma ochote na twoja komorke. Wymien jakies konkretne przyklady komfortu, dziecino, to cie z lekka wyprostujemy hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.home.otenet.gr 28.09.08, 18:20 to niech nie jezdza w odwiedziny w slumsy (bo takowe sa i w najbogatszych krajach swiata) bo ludzie na poziomie nigdy w nich nie mieszkali. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: cwierc wieku na emigracji...? 28.09.08, 18:34 Gość portalu: masza napisał(a): > to niech nie jezdza w odwiedziny w slumsy (bo takowe sa i w > najbogatszych krajach swiata) bo ludzie na poziomie nigdy w nich nie > mieszkali. Wlasnie zauwazylem, ze o komfortowym zyciu w Polsce piszesz nam z Grecji Oczywiscie jestes na wczasach? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.home.otenet.gr 28.09.08, 19:15 raczej w podróży służbowej. na wczasy nigdy nie zabieram laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soup Nazi Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.09.08, 06:10 O, to ty masz laptoka? Musisz byc duzym ktusiem. A w Grecji jestes sluzbowo zbierajac oliwki w oczekiwaniu na pomarancze, hehehe? Czy wypoczywasz na wczasach dla chudych Bolkow? O tej porze tylko takie mozna dostac w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? 01.10.08, 10:25 W Grecji sezon trwa do pazdziernika, i pod koniec wrzesnia jest najfajniej, bo nie ma buisnessmenow z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.08, 18:28 Gość portalu: masza napisał(a): > Mam wrazenie, ze ci co wyjechali 15-25 lat temu i pluja na Polske w > tym watku, nie bardzo wiedza na jak wysokim i komfortowym poziomie > mozna tu zyc. I to bez zadnych negatywnie rozumianych znajomosci, > lapówek czy innych przekretów. Osobiscie przekonalem sie o komforcie zycia w POlsce. Stary nie p..... glupot.Drozyzna, brud, korupcja,chamstwo to fakty zycia codziennego. To sa fakty nie plucie. Odpowiedz Link Zgłoś
glupipysk Re: cwierc wieku na emigracji...? 28.09.08, 18:42 w Polsce zyja nadal i to bardzo dobrze byli SBecy ,majacy wysokie emerytury i dodatkowo zasiadajacy w Radach nadzorczych Bankow [ czyli robia wielkie goovno i biora ciezkie pieniadze], jak i rowniez ci co zdazyli nakarasc czyli wykupili za bezcen budynki panstwowe ,hale produkcyjne itp zanim sie komuna zawalila i dzis sie smieja wynajamujac to wszytsko za ogromne pieniadze ! Polska dalej jest dobra dla cwaniakow !! Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: cwierc wieku na emigracji...? 28.09.08, 18:57 ciekawe,ze zawsze ilekroc sie napisze z jakiejkolwiek emigracji nawet cokolwiek,krytyki systemu,warunkow,czystosci,biurokrakcji czy naprawde czegokolwiek to zaraz leca joby na glowe i oskarzenie plucia na Polske! Natomiast to samo co tu jest walkowane w"tym temacie" jest podstawa kazdego krajowego kabaretu,wytykanie tych samych problemow spolecznych i patologi ale wtedy widownia jakos sie z tego zasmiewa do rozpuku,ciekawe,prawda?Okazuje sie,ze kabareciarze moga wytykac i wysmiewac te same problemy bo niestety sa one oczywiste ale nam "wyjechanym" wara od najmniejszej proby zwrocenia uwagi na cokolwiek w PL,a ostatnio ilosc kabaretow wzrasta,maja coraz wiekszy repertuar:)) Odpowiedz Link Zgłoś
glupipysk Re: cwierc wieku na emigracji...? 28.09.08, 23:50 " maja coraz wiekszy repertuar "!! - ,bo rosnie nowe pokolenie cwaniakow, robiacych milionowe przekrety ,a normalny czlowiek z PL skrobie sie w lepetyne jak zaplacic miesieczny rachunek za prad i gaz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 29.09.08, 15:07 Aha...? Wysokim i KOmfo-co? zara wracam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 29.09.08, 15:11 Zdecydowalam, zamiast do Grecji bede jezdzic do Polski na wczasy, i to z lapcopem (czy jakos tam).Teraz to takie trendy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: cwierc wieku na emigracji...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:33 Pluja, bo maja, jak wiarus, zamknieta droge powrotu do Polski... :( Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? 01.10.08, 10:27 To jeszcze napisz KTO zyje na tym komfortowym poziomie, bo jak ja tylko wlaczylam telewizor w Polse to nie mowili o czym innym jak tylko o zbieraniu pieniedzy dla niedozywionych dzieci w szkolach. A prezentujacy ten program mowil: w Polsce mamy piekne szkoly, dobre wyposazenie tylko nasze dzieci nie maja co jesc". Bo tak jest rodzicow nie stac nawet na to zeby dziecku bulke do szkoly kupic...Moze dlatego ze raty kredytu ktory wzia na nowe Ferrari go zjadaja? Nie sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:22 Zapytaj sie wiarusa, kim on jest i czemu atakuje mnie po nazwisku a sam sie boi i wstydzi podac swe wlasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiarus Re: Absolutnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:22 robertjaworski.blox.pl/2005/02/Poczatek-Bereszit.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus robertjaworski.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:24 robertjaworski.blox.pl/2005/02/Poczatek-Bereszit.html Odpowiedz Link Zgłoś
bluff [...] 30.09.08, 02:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: kagan.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:25 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5752584,Na_poludniowym_wschodzie_USA_brakuje_benzyny.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: kagan.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:26 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5752584,Na_poludniowym_wschodzie_USA_brakuje_benzyny.html ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: kagan.blox.pl 30.09.08, 23:49 za co ktos mnie wycial?ze wyrazilem opine o podawaniu przez kagana nazwiska jaworskiego jako wiarusa w co drugim poscie?I ze wiarus podaje nazwisko kelnera jako kagana?Co w tym bylo niezgodnego z netykieta?Z tym,ze wiarus wie co pisze a z kaganem to jest roznie..... Odpowiedz Link Zgłoś
melicius Re: kagan.blox.pl 01.10.08, 03:35 musisz wiedziec ze wlasnie Kagan i jego koledzy moderuja to forum ,stad tyle ciec !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: kagan.blox.pl 01.10.08, 10:10 Ah jakie to ladne pojecie "moderuja" za komuny to sie inaczej nazywalo i wszyscy wiedzieli o co chodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: kagan.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 13:08 Precz z moderacja! kagan.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: kagan.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 13:09 Zapraszam na blog kagana: kagan.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywjarus Re: kagan.blox.pl 01.10.08, 15:01 bluff napisał: za co ktos mnie wycial?ze wyrazilem opine o podawaniu przez kagana nazwiska jaworskiego jako wiarusa -------- Nie mam nic przeciwko ujawnianiu mojego prawdziwego nazwiska. W przeciwieństwie do ciebie, który ukrywa się tutaj pod różnymi nickami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starszyswirus Re: kagan.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 15:24 No to podajze, wJarusie, swoje nazwisko i imie z realu! ;) Prawdziwy stary swirus de Australie Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: kagan.blox.pl 01.10.08, 15:48 Gość portalu: starszyswirus napisał(a): > No to podajze, wJarusie, swoje nazwisko i imie z realu! ;) > Prawdziwy stary swirus de Australie A po co? Żeby cię raptowny orgazm zabił? Bez męczarni? Nie ma tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hammeronidiots Re: kagan.blox.pl 01.10.08, 17:30 A czemu ty podajesz moje nazwisko i dane na tym forum, i na dodatek popelniasz kryminalne przestepstwo oskarzajac mnie publicznie o czyny kryminlne? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=209&w=85392024 Myslisz, ze cie policja nie zlapie? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5757145,Klamca_oswiecimski_zatrzymany_na_londynskim_lotnisku.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5755034,Jak_sie_w_internecie_komentuje_zdjecie_z_Oswiecimia.html Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: kagan.blox.pl 01.10.08, 22:59 Czy w poszukiwaniu przyczyny swych niepowodzeń zaglądałeś juź do ciemnego kąta między twymi uszami? Odpowiedz Link Zgłoś
melicius nie ma czego zalowac ! 02.10.08, 01:50 tylko nieudaczniki pozostaly w kraju lub ewentualnie powrocily z emigracji ,bo maja dwie lewe rece do jakiejkolwiek roboty warto wracac za nastepne 40 lat ,kiedy cale pokolenie post komunistow i SBekow wymrze i ten kraj stanie sie normalniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: nie ma czego zalowac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:41 Na emigracji zostaja dzis tylko ci, ktorzy nie poradzili by sobie w Polsce, czyli najgorszy, ciemny element typu falszywej "starywiarus" piszacej ze slumsow Sydney... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: kagan.blox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:39 A jakimi osiagnieciami moze sie pochwalic osobniczka podszywajaca sie pod starego wiarusa? Wszystkie sa zawarte w jej blogu: robertjaworski.blox.pl/2005/02/Poczatek-Bereszit.html Tylko czemu ona tam udaje faceta? Tranwersytka z niej jakas, drag queen, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Pytanko 02.10.08, 12:59 Gość portalu: starszyswirus napisał(a): > No to podajze, wJarusie, swoje nazwisko i imie z realu! ;) > Prawdziwy stary swirus de Australie Czy tylko dlatego, Lechu, że ty jesteś ekshibicjonistą, wszyscy mają biegać w twojej obecności z gołą doopą? Mnie to nie kręci, a ty rób jak uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starywiarus Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 17:39 Ciekawe, czemu falszywa wiarusowa wstydzi sie swego prawdziwego imienia i nazwiska? Co ma ona na sumieniu, ze tak sie obawia ujawnienia swej prawdziwej twarzy, a jednoczesnie wciaz narusza prawo Polski i Australii podajac do publicznej wiadomosci cudze dane osobowe? Kto ja chroni? ASIO czy ASIS? Odpowiedz Link Zgłoś
spejsmen No i co wiarus? 06.10.08, 17:31 Nie odpisujesz? ASIO/ASIS juz ci nie placi za szkalowanie mnie na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
spejsmen Re: Pytanko 03.10.08, 08:44 Czyzby ratpole tez bylo na garnuszku specsluzb, np. CIA (wymawiaj ć'a)? Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: Pytanko 03.10.08, 16:59 Ilu Polakow jest na sluzbie i jaka jest korzysc z kontrolowania tego co mysla POlacy? Odpowiedz Link Zgłoś
blacktea Re: cwierc wieku na emigracji...? 05.10.08, 22:40 sami frustraci na tej emigracji... Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: cwierc wieku na emigracji...? 06.10.08, 04:07 blacktea napisała: > sami frustraci na tej emigracji... Jest super! pl.youtube.com/watch?v=6FgjF9xeBAk Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 06.10.08, 13:37 wydaje mi sie , ze sie mylisz.... zaczelem ten watek, nie z emigracyjnej frustracji, ale dlatego, ze cwierc wieku w zyciu, to cos znaczy... osobiscie uwazam, ze to byl nalepszy wybor w moim zyciu... blacktea napisała: > sami frustraci na tej emigracji... Odpowiedz Link Zgłoś
lilcia Re: cwierc wieku na emigracji...? 13.10.08, 23:34 Mieszkałam za granicą siedem lat. Cztery w Stanach i trzy lata w Hamburgu. Cztery lata temu wróciłam do Polski. I jestem szczęśliwa. Ludzie są jacy są, ale wiedzą gdzie leżą Hawaje i potrafią wymienić większość członków rządu. Młodzi ludzie, którzy teraz wyjeżdżają do pracy cieszą się przyjeżdżając tutaj w odwiedziny. Czują się Europejczykami i nimi są. W przeciwieństwie do starego pokolenia, które najpierw schwytało pana Boga za stopy, a teraz nie może się pogodzić z faktem, że my już wiemy jak jest gdzie indziej. I tutaj jak i na innych forach emigracyjnych starają się nam udawadniać jaki to u nas jest syf. Ileż gazet i plotek muszą przeczytać żeby wciąż sobie i nam to udowadniać! Nie szkoda Wam zapału i czasu? Ja rozumiem chęć poznania świata, a nawet pozostania gdzie indziej. Przecież każdy ma wolny wybór - bo nie wiem czy do Was już dotarło drodzy emigranci, że my możemy już podróżować gdzie chcemy, a i ze znalezieniem pracy za granicą nie ma większych problemów. Podróżujemy, widzimy, znamy to co Wy. Mamy takie same telewizory, samochody, kuchenki mikrofalowe, ciuchy. Trzeci filar też mamy. Życzę Wam szczęścia za granicą i jeszcze tego żeby Wam tam naprawdę dobrze było.Myślę, że wówczas będziecie mogli przyjechać do Polski w odwiedziny z radością, a nie chęcią udawadniania komukolwiek czegokolwiek. (w domyśle sobie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.10.08, 06:11 lilcia napisała: > Mieszkałam za granicą siedem lat. Cztery w Stanach i trzy lata w > Hamburgu. Cztery lata temu wróciłam do Polski. > I jestem szczęśliwa. Ludzie są jacy są, ale wiedzą gdzie leżą Hawaje > i potrafią wymienić większość członków rządu. > Młodzi ludzie, którzy teraz wyjeżdżają do pracy cieszą się > przyjeżdżając tutaj w odwiedziny. Czują się Europejczykami i nimi są. > W przeciwieństwie do starego pokolenia, które najpierw schwytało > pana Boga za stopy, a teraz nie może się pogodzić z faktem, że my > już wiemy jak jest gdzie indziej. I tutaj jak i na innych forach > emigracyjnych starają się nam udawadniać jaki to u nas jest syf. > Ileż gazet i plotek muszą przeczytać żeby wciąż sobie i nam to > udowadniać! Nie szkoda Wam zapału i czasu? > Ja rozumiem chęć poznania świata, a nawet pozostania gdzie indziej. > Przecież każdy ma wolny wybór - bo nie wiem czy do Was już dotarło > drodzy emigranci, że my możemy już podróżować gdzie chcemy, a i ze > znalezieniem pracy za granicą nie ma większych problemów. > Podróżujemy, widzimy, znamy to co Wy. Mamy takie same telewizory, > samochody, kuchenki mikrofalowe, ciuchy. > Trzeci filar też mamy. > Życzę Wam szczęścia za granicą i jeszcze tego żeby Wam tam naprawdę > dobrze było.Myślę, że wówczas będziecie mogli przyjechać do Polski w > odwiedziny z radością, a nie chęcią udawadniania komukolwiek > czegokolwiek. (w domyśle sobie) > Pozdrawiam ODP: Emigracja jest Forum dla emigrantow (mnie osobiscie nie przeszkadza kto i dlaczego tutaj przesiaduje)- czyli ludzi mieszkajacych poza granicami kraju oraz majacych jakies tam zainteresowania sprawami emigracyjnymi. Watek jest zupelnie neutralny. Wpisy stanowiace tzw 'plucie na Polske' sa indywidualnymi wpisami - bardzo czesto zreszta z Polski...hehehe Sa tez skierowane w strone 'emigrantow'...i w sumie to omijam, bo mi czasu, i zdrowia szkoda. Hobby czy co??? "Siedze" w kraju, od lat mnie emiragacja nie interesuje bo wrocilam zza granicy i jestem 'szczesliwa'...ale nie moge sie powtrzymac aby nie pouczyc innych...wlasnie to mnie zniecheca...ogolnie do Polakow - to medzenie... Matka Polka cierpietnica - nic pozytywnego nie ma do powiedzenia za to kazanie glosi...hehehehe Luzu Ci 'dziecinko' brakuje - jak ludzie chca sobie pogadac, ponarzekac to pozwol im...i nie praw kazan... Dopisz sie, jesli masz do czego i tyle... Pozdrawiam z Sydney 17 lat mi wkrotce mija - zawsze mi sie w Oz podobalo. Kan Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.10.08, 09:47 a mi brakuje wlasnie trzeciego filaru...gdzie go rzucili w Zabce czy w Tesco? A tak na powaznie, widocznie za malo posiedzials za granica zeby w koncu nie zrozumiec czym sie rozni mentalnosc Polakow w Polsce. Bardzo sie ciesze ze mlodzi ludzie wyjezdzaja i prcuja za granica, bo nawet po roku wracaja i maja juz troche inna mentalnosc. Ucza sie prawdziwego zycia i jak sobie w nim dawac rade, po jakims czasie przestaja juz w ogole dyskutowac o telewizorach.Mam nadzieje ze mlode pokolenie 18-20 latkow za kilkanascie lat zmieni Polske. taka jest roznica pomiedzy Polakami w Polsce i emigracja, ty nam opowiadasz jaki masz telewizor, my myslimy nad jakoscia naszego zycia i myslenia, nie nad telewizorem. Odpowiedz Link Zgłoś
lilcia Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.10.08, 13:30 Odpowiadając Kan_z_Oz: Jestem tutaj bo bywam na forum gdzie bywa również sporo osób, które wyemigrowały. Jedna z nich zostawiła link do tego forum. Jedna z tych, która widzi Waszą mentalność. I jest po prostu inna. Cieszy się będąc za granicą i chętnie wraca do kraju. Jedno z drugim nie koliduje. Ot i tyle. Teraz zostawiam Was już z Waszym prawdziwym życiem i nienawiścią. Lulka z innej bajki. Ps. Włoch, Anglik, Rosjanin - i wiele innych nacji za granicą tęskni z krajem. Nawet jeśli nie, to nie odczuwa specjalnej potrzeby wieszania psów na swoim kraju, na swoich ziomkach. Taaak...Tę polską cechę udaje Wam się doskonale utrzymać i jej nie zatracić. Więcej nie będę zakłucać Waszego spokoju i dobrego samopoczucia na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.10.08, 14:28 lilcia napisała: > Ps. Włoch, Anglik, Rosjanin - i wiele innych nacji za granicą tęskni > z krajem. Nawet jeśli nie, to nie odczuwa specjalnej potrzeby > wieszania psów na swoim kraju, na swoich ziomkach. Rozmawialas z Wlochem, Anglikiem, Rosjaninem i wieloma innymi nacjami czy tylko tak, bulwiastym zwyczajem, tworzysz argumenty wyciagajac je sobie z doopy? Gdybys rozmawiala, dowiedzialabys sie, ze kazdy emigrant mial jakies swoje powody do emigracji, z reguly dosc dla niego niemile. Nikt nie emigruje jesli nie musi. Nikt przy zdrowych zmyslach nie zostawi przyjaznego kraju w ktorym sie urodzil, ma rodzine, zna jezyk i otacza go dobrobyt wsrod zyczliwych rodakow hehehe Kazdemu emigrantowi dokuczalo cos co go zmusilo do emigracji. Czesto dopiero na emigracji uzmyslawia sobie co to naprawde bylo, bo ma mozliwosc porownania zycia przed z zyciem po. A kiedy emigrantowi otwieraja sie oczy na prawdziwa przyczyne emigracji, no to przeciez nie bedzie calowal w doope tych, ktorzy sa wlasnie jej przyczyna. Proste czy powtorzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: cwierc wieku na emigracji...? 15.10.08, 00:40 lilcia napisała: > Jestem tutaj bo bywam na forum gdzie bywa również sporo osób, które > wyemigrowały. Jedna z nich zostawiła link do tego forum. > Jedna z tych, która widzi Waszą mentalność. I jest po prostu inna. > Cieszy się będąc za granicą i chętnie wraca do kraju. > Jedno z drugim nie koliduje. > Ot i tyle. > Teraz zostawiam Was już z Waszym prawdziwym życiem i nienawiścią. > Lulka z innej bajki. > > Ps. Włoch, Anglik, Rosjanin - i wiele innych nacji za granicą tęskni > z krajem. Nawet jeśli nie, to nie odczuwa specjalnej potrzeby > wieszania psów na swoim kraju, na swoich ziomkach. > Taaak...Tę polską cechę udaje Wam się doskonale utrzymać i jej nie > zatracić. > Więcej nie będę zakłucać Waszego spokoju i dobrego samopoczucia na > tym forum. ODP:"Jedna z tych ktora widzi Wasza mentalnosc..." masz na mysli, ze widzi mentalnosc WSZYSTKICH zbiorowo mieszkajacymi poza granicami kraju - wrozka czy co??? Piszesz uzywajac stereotypow rodzem z PRL-u ktorego domyslam juz nawet nie pamietasz... Typowe bezosobowe zwroty; wezcie i zrobcie. Wy jestescie odpowiedzialni i Wasza mentalnosc... Nie dziw sie, ze adresujac na Forum "emigracja" wpis skierowany do milionow na swiecie ktos Ci glupio w takim mniej wiecej samym stylu odpowiada - z braku zreszta zainteresowania innymi watkami na tym Forum...hehehe Co innego gdybys skierowala konkretnie - jak to zrobilas ww. No wiec mentalnosc wszystkich emigrantow Cie razi??? - opocz oczywiscie wymienionej znajomej???? i jak to ma sie do wlasnej nienawisci w takim ukladzie do takiej ilosci ludzi??? Kochanie 'wyladowalas' wlasna frustracje i tyle...i nie ma sensu dalej kontynuowac. Kan Odpowiedz Link Zgłoś
mtt44 Lilcia 15.10.08, 11:37 jak nie chcesz zaklucac kogos spokoju to go nie zaklucaj .I nie musisz o tym informowac . Ponoc przyslowia sa madroscia narodow wiec byc moze ? "Kazdy sadzi wedlug siebie " Ukony z slonecznego G C Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: cwierc wieku na emigracji...? 07.05.10, 21:28 > Ps. Włoch, Anglik, Rosjanin - i wiele innych nacji za granicą tęskni > z krajem. Ale to nie znaczy, że np ja nie tęsknię np. za niektórymi miejscami, przyjaciółmi czy pysznym miodem. Ja nie tęsknię za tym jak Polska jest urządzona i ogólnie za polskim społeczeństwem, za służbą zdrowia, urzędnikami, tą religijną ciemnotą, zakazem aborcji, politykami których ja nie wybrałam, jadem i ciężkimi spojrzeniami na ulicach, gównami kiełkującymi spod śniegu każdej zimy (w lutym się porzygałam prawie raz patrząc na trawniki). Konkretna krytyka to nie wieszanie psów. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 08.05.10, 13:49 jestem synem pszczelarza... wiem,co znaczy pyszny miod... :) wen_yinlu napisała: > > Ale to nie znaczy, że np ja nie tęsknię np. za niektórymi > miejscami, przyjaciółmi czy pysznym miodem.(...) Odpowiedz Link Zgłoś
amcapol cwierc wieku na emigracji...? 13.12.09, 21:16 Lilia, podoba mi sie twoja wypowiedz. Tak bardzo jak uwielbiam zycie w USA i jestem tutaj szczesliwa. Wyjazd do USA uwazam za najlepsza decyzje swego zycia. Jednak wiem ze mozna byc szczesliwym wszedzie. W sumie nie chcodzi o wielka polityke ale o to gdzie sie dobrze czujemy. Materialne warunki sa wazne. W koncu na wodzie i na plackach zyje sie ciut mniej wygodnie.W PL jest wiele ludzi co maja finansowo lepiej niz ich byli koledzy emigranci. Najwazniejsze abysmy czuli sie dobrze tam gdzie mieszkamy Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.12.09, 22:27 Popieram te wypowiedz :) Szwecja od poczatku byla moim miejscem na ziemi, i kiedy odwiedzilam Polske po dwoch latach pobytu w Szwecji, to juz po paru dniach tesknilam do domu... amcapol napisała: ... nie chodzi o wielka polityke ... Najwazniejsze abysmy czuli sie dobrze tam gdzie mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
spejsmen Re: Pytanko 06.10.08, 17:29 A jak ty sie nazywasz w realu, ratpole, ze mnie atakujesz po nazwisku? Odpowiedz Link Zgłoś
melicius Re: Pytanko i odpowiedz 15.10.08, 03:18 on sie nazywa Keller pseudo Kellner !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti77 Re: cwierc wieku na emigracji...? 09.11.08, 08:43 Alez oczywiscie bilans jest jak najbardziej dodatni...jest super, wspaniale, odlotowo! ...jeszcze zeby tylko nie ta kompulsywna potrzeba dowartosciowywania sie na polonijnych forach w towarzystwie wzajemnej adoracji... Odpowiedz Link Zgłoś
elielieli Re: cwierc wieku na emigracji...? 09.11.08, 11:58 nieee,az odlotowo to nie jest. Znacdznie lepiej jest w Polsce... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=86971423&a=86993824 Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: cwierc wieku na emigracji...? 03.12.08, 17:43 Jeszcze mi troche brakuje do cwierc wieku, ale juz moge powiedziec, ze wyjazd z Polski byl najlepsza rzecza ktora w zyciu kiedykolwiek zrobilem. Polska jest juz tylko czasami malo przyjemnym snem, czasami jeszcze, dopoki zyje ojciec, tam zajezdzam. Wiem ze po jego odejsciu nie bede mial juz tam po co jezdzic. Sa lepsze i ciekawsze miejsca na ziemi, a kraine burakow nad Wisla najlepiej zostawic samej sobie. Szkoda wlasnego zycia, ma sie tylko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
francuska33 Re: cwierc wieku na emigracji...? 09.12.08, 19:02 16 lat poza Polska i swiadomosc,ze dobrze zrobilam poslubiajac obcokrajowca.Zyje poza granicami Polski i twierdze ,ze bez kartofli,kapusty i wieprzowiny na codzien tez mozna zyc i to calkiem niezle. Tu mam mozliwosci robienia rzeczy,o ktorych w Polsce nawet nie snilam, zobaczyc rzeczy o ktorych tylko moglam poczytac,odwiedzic miejsca niedostepne dla mnie gdybym zostala w Polsce,poznac nowych ludzi, inna kulture,zwyczaje a to dlaczego mam zalowac,ze zostawilam po-pegeerowska miescine w ktorej teraz bylabym traktowana jako "stara baba" mimo,ze nie mam jeszcze 50-tki i gdzie 90% ludziom zyje sie naprawde ciezko? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: cwierc wieku na emigracji...? 10.12.08, 01:21 Masz racje, francuska33. Nie tylko bylabys traktowana jako "stara baba", ale bylabys zniszczona bezzebna baba ... maltretowana zona pijaka, bo tak jest czesto w malych miasteczkach. Ja tez wybralam malzenstwo zagranica i jestem z tego powodu szczesliwa, bo kiedy porownuje moje rowiesnice to widze ze wygralam los na loterii! Odpowiedz Link Zgłoś
fiordymizrekijadly Re: cwierc wieku na emigracji...? 05.10.09, 15:22 Na pewno warto to opisać na: www.zagraniczni.pl/ Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: cwierc wieku na emigracji...? 06.10.09, 03:44 nie zaluje - ale wyjezdzalem nie z powodow ekonomicznych (60% wypowiedzi na tym forum) czy politycznych (nastepne 20%) a zawodowych. I mimo olbrzymiego postepu w Polsce, nie ma szans bym wrocil - powody zostaly. Tym niemniej zwroccie Panstwo uwage na jedna rzecz: wiekszosc wypowiadajacych sie na tym forum wyjechala 15-20 lat temu, ale jak widac polskie forum odwiedza. Czy zatem teskni? Czy chce wrocic? Nie - moim zdaniem kazdy z nas zostawil jakas czastke Polski w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 14.10.09, 17:18 nie wiem, jak u ciebie jest, ale u mnie, jezyk w ktorym mysle, a ten w ktorym mowie na codzien, to zupelnie inny jezyk jest... dlatego na tym forum jestem..... tak zeby zostawic jakas polske w sobie.. :) dr_pitcher napisał: (...) > Nie - moim zdaniem kazdy z nas zostawil jakas czastke Polski w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: cwierc wieku na emigracji...? 15.10.09, 03:42 Jesli chodzi o jezyk to jest ze mnie schizofrenik. Zalezy od sytuacji. No ale wiecej niz trzy czwarte zycia spedzilem poza krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 15.10.09, 19:15 przepraszam za niedyskrecje, w jakim jezyku myslisz...? jak nie musisz gadac w zaleznosci od sytuacji..? trzy czwarte poza krajem jeszcze przede mna.... dr_pitcher napisał: > Jesli chodzi o jezyk to jest ze mnie schizofrenik. Zalezy od > sytuacji. No ale wiecej niz trzy czwarte zycia spedzilem poza krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: cwierc wieku na emigracji...? 16.10.09, 01:09 W prayc wylacznie po angielsku. W rozmowie z tubylcami na tematy pracu nie dotyczace tez. W rozmowie z rodzina po polsku, ale lapie sie na tym, ze gdy opisuje jakies wydarzenie zdarza mi sie "tlumaczyc" na polski. To samo w wypadku odwiedzin w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 17.10.09, 18:32 przepraszam za niedyskrecje, to samo mam...! dr_pitcher napisał: > W prayc wylacznie po angielsku. W rozmowie z tubylcami na tematy > pracu nie dotyczace tez. W rozmowie z rodzina po polsku, ale lapie > sie na tym, ze gdy opisuje jakies wydarzenie zdarza mi sie > "tlumaczyc" na polski. To samo w wypadku odwiedzin w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
referee Re: cwierc wieku na emigracji...? 16.10.09, 01:33 Fajny temat.w 1987 nie wrocilem z wycieczki z Danii,rok pozniej wyemigrowalem do Kanady.Od dobrych kilku lat srednio 4-6 miesiecy w roku przebywam businessowo w Europie:Niemcy,Dania,Polska. Wyemigrowalem z PRL,nie z powodow ekonomicznych tylko,spolecznych i politycznych.Nie bylem w stanie pogodzic sie z komunizmem i prl- owskim dziadostwem,brakiem perspektyw. Obecnej emigracji nie porownuje z ta z lat 80. Ja jak emigrowalem,to wyjezdzalem promem ze Swinoujscia wiedzac,ze nie bede mogl wrocic z powodu komuny. W Europie,takze w Polsce,czuje sie super(w Polsce nie lubie cwaniactwa i naprawde braku zasad,ale juz sie z tym pogodzilem.To chyba sentyment,chociaz nieraz mnie nosi i sie wq.rwiam),ale moim i miejscem mojej rodziny jest jednak Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: cwierc wieku na emigracji...? 17.10.09, 21:14 Nie, niczego nie zaluje, wrecz odwrotnie. Popelnilam blad taktyczny spedzajac niedawno 18 miesiecy w Polsce. To wystarczajaco, zeby dostrzec to czego wielu rodakow w kraju nie chce widziec i do czego nie chce sie przyznac: cwaniactwa, wulgarnosci, braku obycia 'wybrancow narodu' oraz braku demokracji i tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpoles_tamer Re: cwierc wieku na emigracji...? 17.10.09, 21:59 marguyu napisała: > Nie, niczego nie zaluje, wrecz odwrotnie. > Popelnilam blad taktyczny spedzajac niedawno 18 miesiecy w Polsce. > To wystarczajaco, zeby dostrzec to czego wielu rodakow w kraju nie > chce widziec i do czego nie chce sie przyznac: cwaniactwa, > wulgarnosci, braku obycia 'wybrancow narodu' oraz braku demokracji > i tolerancji. > ---------------------------------- Ja też niczego nie żałuję. No może jeszcze kilka milionów nieudaczników mogłoby wyjechać. Bo nie podobają mi się obce: - tolerancje - obyczaje - żarcie no i to wszechobecne cwaniactwo Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: cwierc wieku na emigracji...? 19.10.09, 08:55 Marguyu,wstyd mnie za Ciebie i Twoje glupoty...!Moze jeszcze dorzucisz o.... wielkiej demokracji.... FRANCUZKIEJ....to sie usmieje,i nie zapomnij dorzucic...ROWNOSC,WOLNOSC,BRATERSTWO...powalisz mnie! Najwyzsza pora...spojrzec prawdzie w oczy,ktora (niestety )jest tragiczna! Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: cwierc wieku na emigracji...? 19.10.09, 10:21 cus, czy ja napisalam choc slowo o Francji? Wystarczy porownanie z Czechami i juz widac jak na dloni, ze cudownie nie jest. Nie podoba sie tobie we Francji? Nie udalo sie tobie zintegrowac? Nic na to nie poradze. Szkoda jedynie, ze pretensje o to masz do innych a nie do siebie. Jesli jest az tak tragicznie, to wyjedz i nie wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: cwierc wieku na emigracji...? 19.10.09, 11:40 Wystarczy Twoj blog,a i Twoje posty na roznych fora- ch,wiele ..."ucza".Widzisz sama,ze...nic nie widzisz,albo (na sile) nie chcesz... widziec.Francji sprzed 25 lat...nie ma i nie bedzie! Popraw Twoj blog ,dotyczacy Francuzow,bo sie osmieszasz! Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: cwierc wieku na emigracji...? 19.10.09, 15:27 Niczego nie bede poprawiala, bo wole sie 'osmieszac' niz wydawac histeryczne wrzaski. ps. Gdzie ty mieszkasz i w jakim srodowisku sie obracasz, ze nie widujesz normalnych, kulturalnych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: cwierc wieku na emigracji...? 20.10.09, 07:21 -A co ma kultura do... Twojej..."slepoty umyslowej"? Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: cwierc wieku na emigracji...? 20.10.09, 10:30 Czy umiesz wyrazac sie jasno i czytac tekst ze zrozumieniem? Ja tu slowa nie napisalam o Francji, a ty wciaz i wszedzie widzisz propos jej dotyczace. Cierpisz na natrectwo myslowe? A moze to jakas obsesja spowodowana gleboka frustracja. Przestan wiec zarzucac innym "slepote umyslowa" i skoncentruj sie na wlasnych slabosciach. I opanuj sie, bo kazda z twoich wypowiedzi pod moim adresem ocieka darmowa niechecia i zawiscia. Natychmiast widac jakiego rodzaju sa twoje motywacje. Swoja droga, jakze ubogie musi byc twoje zycie jesli ktos zupelnie tobie nieznany jest w stanie wzniecic w tobie taka nienawisc. Twoje obsesyjne postepowanie to juz patologia. ps. przestan wciaz powolywac sie moj blog, robisz mu niechcacy reklame. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: cwierc wieku na emigracji...? 20.10.09, 13:30 Twoj blog...(Francja i Francuzi)... wymyslone...badziewie do potegi trzeciej!!!Patologii...szukaj u Siebie,lecz do tego trzeba odwagi,no i troszeczke...(dokoncz samodzielnie)! "EKSPONAT"! Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola E. nie kloccie sie! 20.10.09, 19:52 W koncu we Francji wszystko jest inaczej. Vide: french kiss, french sex, .... Francja elegancja.... Zfrancuzialy SP Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: cwierc wieku na emigracji...? 01.12.09, 17:07 Cus27, czy moglabys wejsc kiedys na Forum trzezwa, i napisac o co Ci chodzi? :( cus27 napisała: > Twoj blog...(Francja i Francuzi)... wymyslone...badziewie do potegi > trzeciej!!!Patologii...szukaj u Siebie,lecz do tego trzeba odwagi,no > i troszeczke...(dokoncz samodzielnie)! "EKSPONAT"! Odpowiedz Link Zgłoś
amcapol Re: cwierc wieku na emigracji...? 13.12.09, 21:22 dr_pitcher...ciekawa obserwacja. Jak tak mi dobrze w nowym kraju to dlaczego zagladam na polskie Forum ? Busted and mea culpa....cos tam polskiego siedzi we mnie Odpowiedz Link Zgłoś
andynizi Re: cwierc wieku na emigracji...? 30.11.09, 08:09 bogo2 napisał: > przepraszam za pytanie...? warto bylo..? > sam sie zblizam do tej rocznicy niedlugo ... ? Jestem 36 rok po za Polska, warto bylo Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola To przyleciales tym samym samolotem co ja? 30.11.09, 15:52 Przez Traich czy zachwyciles sie na jakis szwindel? Ciekawy SP Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 04.12.09, 13:55 to ja ci absolutnie zazdroszcze... :) andynizi napisał: > > Jestem 36 rok po za Polska, warto bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: cwierc wieku na emigracji...? 05.12.09, 21:10 kiedys bylo warto, ale juz nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: cwierc wieku na emigracji...? 08.12.09, 02:18 Ciekawe ... Niby TERAZ nie warto, a do Szwecji ciagle zjezdzaja sie Polacy, ktorzy zakladaja "firmy jednoosobowe" aby uzyskac prawo osiedlenia sie tu, a potem pracuja po 10 godzin na czarno ... i wcale zle im nie jest. Znam taka rodzine. Kobieta zalozyla firme jednoosobowa zajmujaca sie sprzataniem, wynajela sobie mieszkanie, a maz i syn pracuja na czarno na budowie. Wlasciwie to ta kobieta tez raczej nie ma oficjalnie pracy, tylko sprzata prywatnie po domach. "al-kochol-8 napisał: kiedys bylo warto, ale juz nie jest " Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: cwierc wieku na emigracji...? 08.12.09, 10:00 tylko pogratulowac tym inteligentom, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 11.12.09, 16:26 czy mozesz sie wycofac z gratulacjami i tak wogole... ? ten watek , zyje swoim zyciem, spokojnie i bez zadnego hehe.. czy mozesz to uszanowac...? al-kochol-8 napisał: > tylko pogratulowac tym inteligentom, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
portoogalczyk Re: cwierc wieku na emigracji...? 11.12.09, 17:06 wiesz co? Ty to mnie mozesz, hehehe (cmok) Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 11.12.09, 17:45 ten watek , zyje swoim zyciem, spokojnie i bez zadnego hehe.. czy mozesz to uszanowac...? portoogalczyk napisał: > wiesz co? Ty to mnie mozesz, hehehe (cmok) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: cwierc wieku na emigracji...? 08.12.09, 00:38 "warto bylo?" Nie warto - postarzalem sie, cholera, o 25 lat Odpowiedz Link Zgłoś
nana_c Re: cwierc wieku na emigracji...? 26.12.09, 23:12 Warto bylo- 23 rok mi leci- a co do postarzenia sie na emigracji, to akurat dzisiaj dorosly syn walnal mi komplement, ze nie wygladam na "swoje lata" :-D Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 28.12.09, 15:58 byc moze,to bedzie,nieusprawiedliwiona generalizacja, ale emigracja odmladza jakos... nie tych,ktorzy nie moga jej zniesc i przeklinaja ja.... ci gina zazwyczaj jak cmy...w szalenstwie, w wodce, w grzechu... mysle o tych, ktorym sie udalo... :) komplement twojego syna rozumiem doskonale.. :) corki powiedzialy, zonie , dokladnie to samo... ze nie wyglada na swoje lata... :) nana_c napisała: > Warto bylo-23 rok mi leci- a co do postarzenia sie na emigracji, to > akurat dzisiaj dorosly syn walnal mi komplement, ze nie wygladam na >"swoje lata" :-D Odpowiedz Link Zgłoś
amcapol cwierc wieku na emigracji...? 29.12.09, 20:52 Odmladza wewnetrznie...Nie wiem czy zewnetrznie bo ja schne jak sliwka suszona pod tym Kalifornijskim sloncem. Moje kolezanki, co prawda tluste, ale bez zmarszczek w deszczch i zimnie Polski. Wewnetrznie nie moglabym byc szczesliwsza. Zycie tutaj jest marzeniem o ktorym nie wiedzialam ze istnieje. Poza tym California...mamy pelno naj...chirurgow plastycznych, tak ze nie jest takim problemem pare zmarszczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kadafi72 Czy było warto? 31.12.09, 16:18 Nie wiem bo jestem na imigracji zaledwie od kilku lat. Jednak z całego serca Pani/Panu życzę wszystkiego najlepszego w nowym 2010 roku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Czy było warto? 31.12.09, 18:26 dzieki i nawzajem... :) co do pytania, to coraz bardziej sklaniam sie do odpowiedzi na tak... chociaz moi znajomi,ktorzy wrocili do polski po prawie 30 latach emigracji, ciagle brzmia optymistycznie po 16 miesiacach pobytu... ich pierwszy plan biznesowy nie wypalil, drugi jest w trakcie realizacji..jak im sie powiedzie... to beda skazani na widzimisie bankow kredytowch....jak nie, to podobnie... to ci , ktorzy uwierzyli, w polske , z serialu "teraz, albo nigdy." kadafi72 napisał: (...) > z całego serca Pani/Panu życzę wszystkiego najlepszego w nowym 2010 > roku. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cwierc wieku na emigracji...? 18.04.10, 18:04 zupelnie niepostrzezenie, minela mi,dwa miesiace, temu... ;) nigdy nie myslalem, ze zapomne o niej, ze przeszla mi miedzy palcami...:) nie wiem, ale to chyba znak, za warto bylo..:) bogo2 napisał: > przepraszam za pytanie...? warto bylo..? > sam sie zblizam do tej rocznicy niedlugo ... ? Odpowiedz Link Zgłoś