Dodaj do ulubionych

Prymas wzywa do wolności w prawdzie

07.04.07, 20:35
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: zryty beret A gdyby się okazało ,że czciliście sprytnego szata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 20:47
      -na zamiast tego właściwego Boga miłości ? Gdzie jest najciemniej ? Ile ludzie
      umarło w mękach przez księży ? Czy oni wogóle są do czegoś potrzebni ? Bóg jest
      wszędzie .
      • Gość: shithead Re: A gdyby się okazało ,że czciliście sprytnego IP: *.ipt.aol.com 07.04.07, 23:22
        Najwieksi klamcy wzywaja do "wolnosci w prawdzie". Kpia czy o droge pytaja??????
        • sumienie.lk Co jest tą "prawdą", o której mówi pan Glemp? 08.04.07, 07:28
          Czy są nią te wszystkie kłamstwa i przeinaczenia jakimi na codzień obdarzają
          nas purpuraci i ch poplecznicy w sutannach? Czy są nią dogmaty, skrojone na
          potrzeby średniowiecznego ciemnego ludu, które dziś obnażają swoją miałkość i
          nijakość? Panie Glemp - wstydu pan nie masz za grosz! Ale przecież nie ma
          wstydu żaden z tych, którzy dostatnio żyją na tym największym oszustwie naszych
          czasów.
          • Gość: Montero Re: Co jest tą "prawdą", o której mówi pan Glemp? IP: *.dial.bell.ca 09.04.07, 14:47
            To nie sa bajki - tak bylo naprawde tylko bardzo dawno temu!
            • abmiros Re: Co jest tą "prawdą", o której mówi pan Glemp? 09.04.07, 23:30
              Gość portalu: Montero napisał(a):

> To nie sa bajki - tak bylo naprawde tylko bardzo dawno temu!

Rzeczywiscie tak bylo bardzo dawno temu, z tym, ze to jest nieprawda, co mowi
              Kosciol na temat, jak bylo bardzo dawno temu. Wszystko inne to prawda.
              • Gość: Montero Re: Co jest tą "prawdą", o której mówi pan Glemp? IP: *.dial.bell.ca 10.04.07, 03:25
                Od razu widac, ze nie chodzisz do kosciola juz od dawna ... wstyd!
      • Gość: equestris@gmail.co Do wszystkich atakujących IP: 217.153.219.* 08.04.07, 01:02
        Wy wszyscy głośno krzyczący, obrażający, relatywizujący wartości absolutne. Z
        Waszych ponurych i niemerytorycznych odpowiedzi wyczytać można jedynie błędy w
        Waszej logice. Uczonemu i każdemu, kto ma oczy, uszy i serce otwarte wręcz bije
        w oczy Wasz błąd. Zamiast skupiać się na tym, co poszczególni ludzie, np. Józef
        Glemp mówią, skupiacie się na atakowaniu tych nadawców. Jest to poniżej
        wszelkiej krytyki. Wasze odpowiedzi przypominają wrzaski tłumu domagającego się
        krwi. Wy macie czelność pouczać dostojników kościelnych, Wy, którzy przelewacie
        swe słowa w pisemny jad którym obrzucacie każdego stojącego w sprzeczności z
        Waszą opinią? Nie potraficie wykazać błędu w istocie wywodu, próbujecie niszczyć
        ludzi słownie. Wstydźcie się za siebie. Jestem przekonany, że nie rozważycie
        nawet mojej odpowiedzi na Wasze krzyki, bojąc się introspekcji, która ukazałaby
        Wam Waszą własną ułomność. Przejrzyjcie na oczy i przestańcie sączyć jad, a
        zacznijcie myśleć, czuć i kochać.
        • Gość: Takamori Re: Do wszystkich atakujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 01:09
          Prawda, prawda i jeszcze raz - prawda!
        • eklesia A co to są wartosci absolutne??? 08.04.07, 01:10
          Tutaj dużo miejsca na odpowiedź.
          Dziękuję.!!
          • Gość: Montero Po palach, ku-wa po palach! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 01:30
          • mark.parker Oto przykład miłości toruńskiej: 08.04.07, 01:39
            Gość portalu: mustafa napisał(a):

> Czy godzi się obrzezanym w szabat pisać na forum GNa? Bo jak widzę dzisiaj sami
            > pejsaci. Gdyby nie nasze miłosierdzie lani byście byli po pyskach co chwilę. A
            > le nie przeciągajcie struny. Nic nie nauczyliście się z lekcji niejakiego Adolf
            > a?
            A ty, "prawdziwy polaczku", nie nauczyłeś się, że Adolf miał cię za
            podczłowieka? Co do lania po pyskach - spróbuj. Jak się nakryjesz nogami,
            zdobędziesz inną perspektywę. Czy tego, co tu piszesz, nauczyłeś się od Glempa,
            Rydzyka? Podejrzewam, że od tego drugiego, choć Glempy też nie są bez winy. A
            teraz idź do kościółka i daj na tacę. O szabat się nie martw, bo nikt cię nie
            zaprosi na szabasową kolację; myśl lepiej o tym, jak przyzwoite żydowskie święta
            poddaliście dewiacyjnej obróbce, która każe wam pić "krew" i jeść "ciało" i jak
            sobie przywłaszczyliście sobie porządnego żydowskiego rabina imieniem Jehoszua,
            który - nawiasem mówiąc - był obrzezany. Nie przeszkadza ci to, gnido?
            • Gość: awo Re: Oto przykład miłości toruńskiej: IP: *.ptr.magnet.ie 08.04.07, 01:47
              ale ty chyba tez nie jestes normalny?
            • Gość: pikus(na wygnaniu) Re: Oto przykład miłości toruńskiej: IP: 195.229.236.* 08.04.07, 05:34
              Nie pisz do ciemnego luda. Większość z nich jest przekonana, że Jezus był Polakiem a nawet Wszechpolakiem.
          • mark.parker Re: A co to są wartosci absolutne??? 08.04.07, 01:45
            eklesia napisała:

> Tutaj dużo miejsca na odpowiedź.
            > Dziękuję.!!

W stosunkach z Bogiem - pierwsze przykazanie jest wartością absolutną. W
            stosunkach z ludźmi - drugie. Oto wartości absolutne :)
            • eklesia Re: A co to są wartosci absolutne??? 08.04.07, 01:57
              mark.parker napisał:

> eklesia napisała:
              >
              > > Tutaj dużo miejsca na odpowiedź.
              > > Dziękuję.!!
              >
              > W stosunkach z Bogiem - pierwsze przykazanie jest wartością absolutną. W
              > stosunkach z ludźmi - drugie. Oto wartości absolutne :)

Jak to brzmi to pierwsze przykazanie??
              >
              >
              • belus77 Kr-k to najwiekszy latyfundysta w Pomrocznej 08.04.07, 02:41
                Oto jest prawda absolutna!
            • walbrzych Re: A co to są wartosci absolutne??? 08.04.07, 11:53
              mark.parker napisał:

> W stosunkach z Bogiem - pierwsze przykazanie jest wartością absolutną. W
              > stosunkach z ludźmi - drugie. Oto wartości absolutne :)
              >
              - Pierwsze przykazanie:
              Rydzyk i kler mają zawsze rację.
              - Przykazanie drugie:
              O wykładnię przykazania pierwszego zawsze pytaj jezuitę.
              Jezuici przez wieki byli strażnikami wiary i świętej inkwizycji. Torturami
              zawsze potrafili wymusić właściwe zeznania. To na bazie jezuickiej moralności
              hitlerowcy i stalinowcy zdobywali szlify prowadzenia przesłuchań.

• Gość: wartośćbsolutna A co to są wartosci absolutne??? IP: *.tbcn.telia.com 08.04.07, 12:47
            eklesia pyta:
            > A co to są wartosci absolutne???

Jeżeli x jest liczbą rzeczywistą to wartość absolutną liczby x, abs(x), definiuje się następująco:
            jeżeli x > 0 to abs(x) = x
            jeżeli x = 0 to abs(x) = x
            jeżeli x < 0 to abs(x) = -x
        • shithead Re: Do wszystkich atakujących 08.04.07, 01:16
          Czy nie szkoda tylu slow,tylu uderzen w klawiature aby nic nie wyrazic a tylko
          powtorzyc klamstwa i katologledzenie.
        • vzv Re: Do wszystkich atakujących 08.04.07, 01:30
          Nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem, rozumiem tekst mowiony do
          mnie....nie rozumiem tylko jezyka, ktorym posluguja sie przedstawiciele
          kosciola i chyba nie jestem odosobniona w tym "nierozumieniu". Trudno mi tez
          wyobrazic sobie polaczenie logiki z wiara:( Poza tym nie zieje jadem, nie
          dmagam sie krwi.
          • Gość: Montero A moze tu wlasnie o to biega zeby nie rozumiec? IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 01:34
            Poza tym na 100% biega tu o szmal ...)))
        • australijczyk1 Re: Do wszystkich atakujących 08.04.07, 02:53
          Nie wiem czym kieruja sie inni forumowicze, ale moje stanowisko w tej sprawie
          jest dosc proste: To co kosciol katolicki dokonal w swoich dwu tysiacach lat,
          jak tez w ostatnich stu latach, odbiera mu wszelkie prawo do moralizowania.
          Zauwaz, ze kosciol oficjalnie wypowiada sie przeciwko karze smierci, a jednak
          ze swojego zbioru ustaw nie usunal kary palenia heretykow.
          • abmiros Pytanie do australijczyk1 08.04.07, 04:42
            australijczyk1 napisał:
            >Zauwaz, ze kosciol oficjalnie wypowiada sie przeciwko karze smierci, a jednak
            > ze swojego zbioru ustaw nie usunal kary palenia heretykow.

Co to jest ten "Zbior ustaw", k tory punkt, strona czy paragraf, czyli gdzie w
            nim, jest "kara palenia heretykow.

Pytem powaznie, jestem zainteresowany, i czekam na odpowiedz.
            • australijczyk1 Re: Pytanie do australijczyk1 08.04.07, 05:49
              Nie udawaj naiwniaka, caly swiat o tym wie. Poszukaj sobie na internecie. Oto
              kilka probek:
              Nawet w chwili obecnej (lipiec 2006) nadal toczy się proces beatyfikacyjny
              królowej Izabeli, za której rządów inkwizycja hiszpańska pochłonęła najwięcej
              ofiar.
              Kościół Katolicki do chwili obecnej nie potępił Inkwizycji, lecz papiez Jan
              Paweł 2 przeprosił za nią. Także uznawanie wielu inkwizytorów za
              błogosławionych i świętych postrzegane jest jako stanowisko dwuznaczne
              (akceptacja na łączenie świętości z zabijaniem w imię obrony wiary) [46].
              Papieże jednoznacznie przychylali się do opinii wyżej wymienionych teologów.
              Już Leon I zachwalał w 447 krwawą rozprawę z pryscylianami z roku 385 w
              słowach: "I to sprawiedliwe traktowanie [tj. likwidowanie niebiezpiecznych
              heretyków] przez długi czas było pomocą dla kościelnego prawa łagodności,
              które, chociaż polega na kapłańskim sądzie i unika krwawej pomsty, jednak jest
              wsparte surowymi dekretami chrześcijańskich książąt w czasach kiedy ludzie,
              którzy boją się cielesnej kary uciekają się do czysto duchowej poprawy."[35].
              Innocenty III nie tylko nakazał konfiskować majątki heretyków i wydawać ich
              władzom świeckim celem ukarania[36], lecz ogłosił także w 1209 roku krucjatę
              przeciw albigensom[37], która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Papież
              Grzegorz IX w 1231 roku wpisał do papieskich regestów konstytucję cesarską o
              karaniu heretyków przez spalenie żywcem oraz zatwierdził tenże rodzaj kary w
              swojej konstytucji o herezjach.
              W bulli Ad extripanda papież Innocenty IV przyrównał wszystkich chrześcijan-
              niekatolików do zbójców i zobowiązał władców do tego, by winnych heretyków
              zabijano w ciągu pięciu dni.
              — [*] Tortury zostają prawnie dozwolone przez Kościół. Tortury obejmowały
              łamanie na kole, wieszanie za ręce z ciężarami u nóg, ściskanie czułych części
              ciała, sadzanie na rozżarzonych węglach lub żelazie, wyłamywanie stawów,
              gotowanie żywcem itp. Była to „ludzka” – jak zapewnia kościół – metoda badań.
              Pozdrawiam
              • abmiros Re: Pytanie do australijczyk1 08.04.07, 19:02
                australijczyk1 napisał:

> Kościół Katolicki do chwili obecnej nie potępił Inkwizycji, lecz papiez Jan
                > Paweł 2 przeprosił za nią.

Jezeli przeprosil, to to jest forma potepienia. Jezeli przeprosil, to dlaczego
                gnebic Kosciol o Inkwizycje w nieskonczonosc? Przeszlo, minelo, i zajmijmy sie
                sprawami dnia dzisiejszego. Nie mozna w nieskonczonosc cofac sie w przeszlosc i
                wygarniac sobie stare rzeczy, chyba, ze nie chcemy uzgodnienia stanowisk, lecz
                chcemy nieustajacej klotni.

Zaczynam mocno podejrzewac, ze u Polakow slowo "dyskusja" jest synonimem
                klotni, awantury.

Kosciol na dzisiaj ma duzo spraw za ktore mozna go atakowac, sam jest
                wewnetrznie niespojny, wewnatrz Kosciola tez toczy sie "dyskusja", wez Rydzyka
                i reszte kleru, oni nie sa w generalnej zgodzie. Tacy przywodcy jak Glemp to
                nie przywodcy, ktorzy sa zdolni cokolwiek rozwiazac i zamknac.

Jezeli wogole atakujemy Kosciol, a jest o co, to atakujmy go przecyzyjnie, bo
                przeciez nie chcemy go zniszczyc lub mu zaszkodzic, lecz raczej szukamy
                uzgodnienia stanowisk i wyznaczenia obszarow, na ktorych bedziemy dzialali
                wspolnie dla wspolnego dobra.

Jezeli ktos chce wierzyc, ze Jezus, wedrowny kaznodzieja z pierwszego wieku
                naszej ery, byl i jest Bogiem-daj mu Boze tluste dziecko, niech sobie wierzy.
                Oczywiscie trzeba mu powiedziec, co my o tym myslimy z pozycji naszego zdrowego
                rozsadku, aby nie mial pretensji, ze sie go nie ostrzegalo.

Twoj post ktory wywolal moje pytanie brzmial jak odnoszacy sie do
                terazniejszosci, a wyjasniasz ten swoj post historia. Dziekuje za Twoja
                odpowiedz i uwazam temat za zamkniety. Pozdrawiam.
                • australijczyk1 Re: Pytanie do australijczyk1 09.04.07, 01:00
                  Wybacz, ze jeszcze raz zabiore glos, ale chodzilo mi o to, zeby slowa poprzec
                  czynem. potepienie kary smierci - bardzo wzniosla rzecz - powinno zostac
                  potwierdzone zmiana kodeksu karnego, czyli usunieciem tamtych starych
                  przepisow. A nawiasem mowiac, jestem jednym z tych, ktorzy wierza, ze Jezus byl
                  Bogiem, a to wszystko w oparciu o Pismo Swiete, ktore jest Slowem Bozym, ktore
                  nota bene Kosciol Katolicki uznaje.
                  Serdecznie pozdrawiam.
        • tychik1 Re: Do wszystkich atakujących 08.04.07, 03:49
          Gość portalu: equestris@gmail.co napisał(a):

> Wy wszyscy głośno krzyczący, obrażający, relatywizujący wartości absolutne. Z
          > Waszych ponurych i niemerytorycznych odpowiedzi wyczytać można jedynie błędy w
          > Waszej logice. Uczonemu i każdemu, kto ma oczy, uszy i serce otwarte wręcz
          bije
          > w oczy Wasz błąd. Zamiast skupiać się na tym, co poszczególni ludzie, np.
          Józef
          > Glemp mówią, skupiacie się na atakowaniu tych nadawców. Jest to poniżej
          > wszelkiej krytyki. Wasze odpowiedzi przypominają wrzaski tłumu domagającego
          się
          > krwi. Wy macie czelność pouczać dostojników kościelnych, Wy, którzy
          przelewacie
          > swe słowa w pisemny jad którym obrzucacie każdego stojącego w sprzeczności z
          > Waszą opinią? Nie potraficie wykazać błędu w istocie wywodu, próbujecie
          niszczy
          > ć
          > ludzi słownie. Wstydźcie się za siebie. Jestem przekonany, że nie rozważycie
          > nawet mojej odpowiedzi na Wasze krzyki, bojąc się introspekcji, która
          ukazałaby
          > Wam Waszą własną ułomność. Przejrzyjcie na oczy i przestańcie sączyć jad, a
          > zacznijcie myśleć, czuć i kochać.
          T:Ludzie zawsze odsuwali od siebie prawde, a slowo Boze ich tylko gniewalo.

Biblia ,Stary Testament ,Ksiega Proroka Izajasza, 50-4
          Trzecia pieśń Sługi Pańskiego: Pan wspiera Sługę w prześladowaniach

4 Pan Bóg Mnie obdarzył
          językiem wymownym,
          bym umiał przyjść z pomocą
          strudzonemu, przez słowo krzepiące.
          Każdego rana pobudza me ucho,
          bym słuchał jak uczniowie.
          5 Pan Bóg otworzył Mi ucho,
          a Ja się nie oparłem
          ani się cofnąłem.
          6 Podałem grzbiet mój bijącym
          i policzki moje rwącym Mi brodę.
          Nie zasłoniłem mojej twarzy
          przed zniewagami i opluciem*.
          7 Pan Bóg Mnie wspomaga,
          dlatego jestem nieczuły na obelgi,
          dlatego uczyniłem twarz moją jak głaz
          i wiem, że wstydu nie doznam.
          8 Blisko jest Ten, który Mnie uniewinni.
          Kto się odważy toczyć spór ze Mną?
          Wystąpmy razem!
          Kto jest moim oskarżycielem?
          Niech się zbliży do Mnie!
          9 Oto Pan Bóg Mnie wspomaga.
          Któż Mnie potępi?
          Wszyscy razem pójdą w strzępy jak odzież,
          mól ich zgryzie.
          Naśladowanie Sługi Pańskiego

10 Kto między wami boi się Pana,
          niech słucha głosu Jego Sługi!
          Kto chodzi w ciemnościach
          i bez przebłysku światła,
          niechaj imieniu Pana zaufa
          i niech na swoim Bogu się oprze!
          11 Oto wy wszyscy, którzy rozniecacie ogień,
          którzy zapalacie strzały ogniste,
          idźcie w płomienie waszego ognia,
          wśród strzał ognistych, któreście zapalili.
          Z mojej ręki przyjdzie to na was:
          będziecie powaleni w boleściach
        • abmiros Re: Do wszystkich atakujących 08.04.07, 05:23

>...Nie potraficie wykazać błędu w istocie wywodu ...

Co jest u Glempa "istota wywodu"? Wg mnie przypisywanie ludziom tego czego
          wielu z nich nie czuje, o czym nie marza, lub czego wielu z nich nie mysli,
          jezeli zwraca sie do ludzi wogole. Powinien oddac swoj tekst wewnetrznej
          koscielnej krytyce przed jego wygloszeniem, a nie faszerowac go "prawdami"
          ktore nawet wsrod samych katolikow sa kontrowersyjne.

Jezeli zwraca sie tylko do Polakow, to chyba znaczna ich czesc nie jest
          zachwycona np. wydawaniem pieniedzy na "Swiatynie", (miejsca w kosciolach w
          Polsce nie brakuje, po co komu jeszcze jednana?) Natomiast brakuje, i to
          bardzo, np. miejsca na dobrych drogach. Nadal najlepsze w Polsce sa drogi ktore
          zbudowali Niemcy. Modlitwa nie zbuduje sie dobrej drogi, ani ona sama sie nie
          zbuduje podekscytowana modlitwa.

Ale moze equestris@gmail co innego uwaza za "istote wywodu"? Niech napisze, co
          on uwaza za "istote wywodu". Rozwazymy, moze podyskutujemy, odnoszac sie do
          siebie nawzajem moze nie tyle z miloscia boza, bo jak to podkreslaja piszacy,
          to jest niejasne, o czym w tej milosci bozej mowa, co bez wrogosci, jaka
          demonstruje do Polakow np. mark.parker.
        • walbrzych Re: Do wszystkich atakujących 08.04.07, 11:45

> Wy wszyscy głośno krzyczący, obrażający, relatywizujący wartości absolutne. Z
          > Waszych ponurych i niemerytorycznych odpowiedzi wyczytać można jedynie błędy w
          > Waszej logice. Uczonemu i każdemu, kto ma oczy, uszy i serce otwarte wręcz bije
          >
          -
          Skąd w tobie tyle nienawiści i klerykalnego pouczania? Czy nie uważasz, że
          polski naród chciałby słuchać słów nauk z ust ludzi postępujących tak, jak
          pouczają o postępowaniu innych.
          Glemp powinien głosić swoje nauki, ale wcześniej powinien wymusić godne
          postępowanie swoich "baranków" pokroju Rydzyka, Jankowskiego, księży-pedofili,
          księży-alkoholików, księży-rozpłodników, czy salezjańskich oszustów...
      • Gość: marzyciel Re: A gdyby się okazało ,że czciliście sprytnego IP: *.ptr.magnet.ie 08.04.07, 01:03
        "Wolność złączona z Opatrznością Bożą, to jest właśnie to, o czym marzymy"-mam
        rożne marzenia, ale jakoś nie to;)
      • mark.parker Glemp 08.04.07, 01:23
        W wygłoszonym orędziu przed budującą się Świątynią Opatrzności na warszawskich
        Polach Wilanowskich, prymas podkreślił, że nie chodzi nam "o wolność byle jaką".
        - perwnie. Chodzi nam o wolność za 60 milionów, wtedy wolność nie jest byle jaka.
        To dobrze, że coś tam gadają o miłości, boć spora część Polaków jest pod wpływem
        nienawiści. Nienawiść rządzi dziś Polską - oby Polski nie pogrzebała.
        A poza tym życzę Wam dużo radości z okazji święta Pesach i światłości, która
        oświeca ciemnotę.
      • Gość: kursant Michnik 101 IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.04.07, 01:32

Oto prawda "michnikowszczyzny"...

www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm

• snajper55 Re: Michnik 101 08.04.07, 01:54
          Gość portalu: kursant napisał(a):

> Oto prawda "michnikowszczyzny"...

Masz rację. Tylko to jest ta trzecia prawda - gó.. prawda.

S.
          • Gość: majtek55 Re: Michnik 101 IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.04.07, 02:27
            ....duzo ci placa za siedzenie po nocach i bronienie swojego "szefcia-
            geszefcia"?

michalkiewicz.pl/ncz_2007-03-23.php
      • Gość: wazne.... <a href="http://michalkiewicz.pl/ncz_2007-03-23.php" target="_blan IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.04.07, 02:28
        michalkiewicz.pl/ncz_2007-03-23.php
    • Gość: afacz Prymas wzywa do wolności w prawdzie IP: *.aster.pl 07.04.07, 20:53
      Glemp jest jeszcze prymasem?
    • swantevit [...] 07.04.07, 20:53
    • Gość: Max 666 To niech uwolni nas od tej zakłamanej religii !!! IP: *.dream.net.pl 07.04.07, 21:15
      Czy ktoś o zdrowych zmysłach może jeszcze wierzyć w te brednie ?? kościół robi
      to przecież od wieków dla władzy i dla mamony !! To było jeszcze dobre w
      Średniowieczu a teraz można śmiało to wyresetować z naszego życia !!
    • michalparadowski Prymas wzywa do wolności w prawdzie 07.04.07, 21:27
      Co biorąc pod uwagę aktualne okoliczności, można przyrównać do
      ewangeliczego "wołania na puszczy!
    • kozaczek3 Prymas samobujca??? 07.04.07, 21:28
      Prawda w kościele powszechnym??
      Wolne żarty!!!.
    • formozus1 A co to jest prawda?????? 07.04.07, 21:34
      Chciałbym to wiedzieć.
      Jeżeli ktokolwiek wie niech mi napisze lub powie.

Ludu Polan powstań z kolan.
      Amen.
    • dinko11 Prymas wzywa do wolności w prawdzie 07.04.07, 21:43
      cóż ten pan plecie,sam zyje w fałszu,zakłamaniu,obłudzie
    • Gość: ryje maryjne [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 07.04.07, 21:48
    • janunia6 Fajny jest ten arcykapłan/afrykański"/ w kapelusi 07.04.07, 22:04
      .. ku do twarzy.Fajna Polska ostatni bastion wartości na które nie ma
      zapotrzeboawnia we wspólczesnym świecie.
      Brawo CIMNOGRÓD.
    • milena.rl z ust tych ludzi w kółko to samo 07.04.07, 22:40
      teraz wolność w prawdzie, kiedyś prawda w Jezusie, kościół w Jezusie i Jezus w
      kościele, wolność w miłosierdziu, miłosierdzie w Chrystusie, umiłowanie w Ojcu
      świętym, na każdy rok nowa kompilacja, ciemnemu ludowi szczena opada,
      hipnotyzują ich tymi łacińskimi kalkami a potem strzygą wełnę
      • Gość: opt Re: z ust tych ludzi w kółko to samo IP: *.tsi.tychy.pl 08.04.07, 00:28
        Bo to też swoistego rodzaju juziolenie.
    • Gość: w sacro nowomowa podobna do nowomowy sekretarzy pzpr IP: *.chello.pl 07.04.07, 22:48
      nic nie rozumiem

demokracja w prawdzie
      stanac w prawdzie
      ble ,ble
      • vzv Re: sacro nowomowa podobna do nowomowy sekretarzy 07.04.07, 23:15
        uffff. a juz sie wystraszylam, ze tylko ja nic nie rozumiem...
    • jola_z_dywit_2006 Czas zaczac od siebie prymasie i od ksiezy 07.04.07, 22:52

Ale oni nie maja wstydu ciagle maja do nas pretensje a my sie od nich uczymy.
      • krystyna_z_gazowni Czas zacząć od siebie prymasie i od ksiezy kłamcz 07.04.07, 23:05
        ószków
        jola_z_dywit_2006 napisała:

>
        > Ale oni nie maja wstydu ciagle maja do nas pretensje a my sie od nich uczymy.
        Masz rację!
        Kwadratura Koła.
        Amen.
    • 18261826www Radio Maryja- klamstwo w zniewoleniu 07.04.07, 23:32
      Oszust i awanturnik zniewolil,oglupil i zaszczul nienawiscia prostych i
      biednych ludzi.
      Na procesie H.Jankowskiego z pisarzem P.Huelle grupa tzw"moherowych beretow"
      plula na pisarza,skandujac:"Zydzi do gazu!" (w sadzie!!!)
      Czy mazna tych ludzi karac za to ,ze dali sie zaszczuc i oglupic?
      • Gość: Montero Ktos prowadzi to stado baranow! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 01:32
        Yankover, Rydzyk i reszta pasozytow spolecznych ... wstyd!
    • mo_mo1 "A cóż to za Sąd? My takich Sądów nie chcemy" 08.04.07, 00:21
      i wszystko jasne...marsz na emeryturę!Nie mogę już go słuchać...największy
      sukces Glempa? Bycie sekretarzem Prymasa Wyszyńskiego...i jak na razie to jedyny
      sukces....

www.foto-tel.pl/
      • shithead Re: "A cóż to za Sąd? My takich Sądów nie chcemy" 08.04.07, 00:47
        Caly polski katolicyzm to jeden uwiad starczy. Nawet wszechpolaki, mlodzi
        cialem a pomyslunek ze sredniowiecza.
    • diabollo A tak bez karkołomnych metafor, 08.04.07, 01:05
      to o co panu prymasowi chodziło?
      • swantevit Re: A tak bez karkołomnych metafor, 08.04.07, 01:07
        ciagle to samo..
        bilety NBP...
        • Gość: Montero Prymas wzywa do umilowania w bolu! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 01:27
          Tzw. bol ponizej plecow ...)))
          • vzv Re: Prymas wzywa do umilowania w bolu! 08.04.07, 01:34
            gdyby przedstawiciele kosciola poslugiwali sie jezykiem komunikatywnym,
            zrozumialym dla wiernych /i nie tylko/ znacznie ulatwiloby to zrozumienie tego
            o czym mowia....
            • Gość: Montero Re: Prymas wzywa do umilowania w bolu! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 01:42
              To bylby koniec tego cyrku!
              • vzv Re: Prymas wzywa do umilowania w bolu! 08.04.07, 01:44
                a co masz na mysli piszac "cyrk"?:)
    • Gość: lucek Oto prawda "michnikowszczyzny"... IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.04.07, 01:31
      Oto prawda "michnikowszczyzny"...

www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm
    • eklesia My katolicy kochamy cierpienie i ból !!! 08.04.07, 01:53
      Tak na prawdę tym bólem i cierpieniem onanizujemy się.
      Amen.
      • Gość: Montero Protestanci za to wola prace i normalnosc! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 01:55
        A propos onanizmu, to wsrod klerykow jedyna forma gimnastyki ...)))
        • Gość: opt Re: Protestanci za to wola prace i normalnosc! IP: *.tsi.tychy.pl 08.04.07, 02:12
          Oj,chyba bardo się mylisz.Już oni tam wiedzą jak korzystać z pełni
          życia.Grzechy,adoracja bólu,śmierci to taka hipokryzja,gdy życie takie piękne
          • Gość: Montero Re: Protestanci za to wola prace i normalnosc! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 02:19
            No i maja to bezrobocie, przestepczosc i nawet bija Murzynow ... straszne!
            • belus77 Re: Protestanci za to wola prace i normalnosc! 08.04.07, 02:42
              I ten, no ... wyzysk spoleczny, no nie?
              • Gość: Montero Protestanci z Slidarki woleli protestowac! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 20:06
                Oczywiscie dzisiaj pracuja jak tra-la-la i nawet Rydzyk na tym zrobil gescheft!
    • kozaczek3 Lubię Prymasa za te jaja świąteczne!! 08.04.07, 02:04
      Kto, no kto??
      Takie jaja na święta by wystawił!!!
      Jak nie Prymas.
      • Gość: opt Re: Lubię Prymasa za te jaja świąteczne!! IP: *.tsi.tychy.pl 08.04.07, 02:15
        Jaja na święta jaja.
    • Gość: syn Prymasa czy Tata ma racje? IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.04.07, 02:31
      michalkiewicz.pl/web_2007-04-07.php
    • kozaczek3 Dlaczego Wojtyła przeskoczyła Boga??? 08.04.07, 03:13
      Dlaczego wierni modlą się do pomnika Wojtyły, a nie do samego Boga???
      • Gość: Abdula Re: Dlaczego Wojtyła przeskoczyła Boga??? IP: *.mpls.qwest.net 08.04.07, 04:10
        Bo katolickie 10 przykazan nie zabrania oddawania czci figurka i malowidlom
      • dunajec1 Re: Dlaczego Wojtyła przeskoczyła Boga??? 08.04.07, 04:12
        Kozaczek,modla sie w imie "nie bedziesz mial bogow cudzych przedemna" a Wojtyla
        jest pierwszym BOGIEM,ot co.
    • Gość: nyorker wolnosc w prawdzie IP: *.dyn.optonline.net 08.04.07, 04:57
      nawet za komuny nie bylo takiej nowomowy...
    • Gość: pikus(na wygnaniu) Powinien wezwać Watykańczyków IP: 195.229.236.* 08.04.07, 05:20
      W pierwszej kolejności powinien wezwać Watykańczyków do życia w prawdzie. Cały kler i hierarchię potem pouczać Polaków. NIe ma bardziej zakłamanej grupy niż wlaśnie oni. Polacy i tak są heroiczni żyjąc w państwie pod rządami PiS, LPR i Samoobrony.
    • Gość: trombozuh A ja apeluję - czarne pasożyty, na księżyc!!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 08.04.07, 06:18
      Jak Ci inkwizycyjni mordercy, kłamcy tłumiący od ponad tysiąca lat wszelką
      wolną myśl i mogą pie....lić coś na temat ptawdy i wolności?!
      • Gość: jerzy3bstefan Re: A ja apeluję - czarne pasożyty, na księżyc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 07:49
        Czy takie właśnie mamy społeczeństwo?Gdzie nasza jedność i zrozumienie za którą
        idzie "SIŁA NARODU"-kto ją rozbił i roztrwonił(Jesteśmy wrzodem w unii??)
        Serdeczne życzenia Wielkanocne przesyła jubilat rocznik 50-ąty
        • Gość: Montero Re: A ja apeluję - czarne pasożyty, na księżyc!!! IP: *.dial.bell.ca 08.04.07, 20:08
          Klan-psychopatow-Giertis-heil-kaput by Ciem za to zastrzelil ... no moze nie na
          ulicy ... ale to psychopaci i juz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka