Dodaj do ulubionych

Moje suszone pomidory

11.01.13, 20:31
Okrutnie chciałam sama sobie ususzyć pomidory. No i ususzyłam.Zaczęłam na słońcu a dosuszyłasam w suszarce do grzybów.Juz nie pamiętam ile tego było, dosć ze wyszły trzy (!) słoiczki. Wiecie jakie dobre mi wyszły? Tylko muszę poeksperymentować z oliwą.Dałam jakąś z oliwek, ma dosc intensywny smak, wolałabym łagodniejszą. Ale w sumie fajna sprawa tylko szkoda ze u nas takie mizerne słońce.
Obserwuj wątek
    • amityr Re: Moje suszone pomidory 11.01.13, 23:14
      Trzeba sobie zrobić z dwóch salaterek duże szkło powiększające i przez to szkło suszyć.
      • kendo Re: Moje suszone pomidory 13.01.13, 19:03
        *Irysko,
        jak dlugo je suszylas???
        tez bym sobie zrobila,
        a do oleju moznaby tak moze z zabek czosnku wlozyc? czy moze nie pasowaloby??
        • dorka556 Re: Moje suszone pomidory 13.01.13, 20:38
          Synowa przywiozła mi spory słoiczek suszonych pomidorów w oleju.
          Stoją, bo nie wiem co z nimi robić? Jakiś przepis dostanę?
          • kendo Re: Moje suszone pomidory 13.01.13, 21:21
            *Dorka
            uzywam je do salatek z mozorelai nie tylko/do sosow/do pieczonej ryby w piekarniku,
            no mozliwosci wiele,
            probuj smakowo...moze cos podpasujesz pod "kubki smakowe"
            • iryska2604 Re: Moje suszone pomidory 14.01.13, 20:17
              Trochę czasu mi to zajęło, najpierw wystawiłam na słońce ale juz był koniec sierpnia czy wrzesień to nie było zbyt mocne.No i bałam sie coby mi tych pomidorów muchy nie obs..........ły.Włozyłam go suszarki od grzybów no i szczerze nie pamiętam.Trochę to trwało.Jak już były podsuszone ale nie na wiór zrobiłam oliwę z czosnkiem, oregano, mozna doprawić tak jak sie lubi.Teraz wyciągam -to sa takie małe płaty bo je pokroiłam na ćwiartki i przekładam je serkiem.Jak nie mam innego to nawet topionym.Wcinam jako dodatek do kolacji . Szukałam w internecie i są gotowe suszone, nie pamiętam po ile.Tylko ja nie chcę takich drobnych,wolę spore kawałki.I muszę dobrać oliwę, nie każda smakuje. Jest jeden straszny feler. Te pomidory sie tak skurczą ze z 2-3kg wyjdą ci 3 słoiczki.
              • izis52 Re: Moje suszone pomidory 14.01.13, 21:49
                Dlatego są drogie, ale pyszne. Na wycieczce we Włoszech, kupiłam w małym sklepiku dla tubylców wspaniałe pachnące słońcem Italii pomidory (duże połówki) po 4 Euro/kg. Wiozłam pół walizki smile. Ubiłam w słoikach i zalałam olejem słonecznikowym. Przetrwały ponad rok.
                Dorka, ja wyjadam solo, ale obowiązkowo polepszam wszystkie sałaty. Najbardziej smakują z włoskimi mieszankami kolorowych sałat, czerwoną cebulką i sosem winegret.
                Dziś na kolacje robiłam moją ulubioną sałatkę z dojrzałego avocado, cebulką, łososiem wędzonym na ciepło, cytryną, pokrojonymi pomidorkami suszonymi i odrobiną majonezu.
                • iryska2604 Re: Moje suszone pomidory 14.01.13, 22:06
                  Przepis
                  www.olgasmile.com/suszone-pomidory.html
                  muszę sie rozejrzeć bo moze nie warto suszyć tylko kupić i zrobic?
                  allegro.pl/listing.php/search?string=suszone+pomidory&category=73973
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka