Dodaj do ulubionych

Mobilna wersja forum - Wasze uwagi

05.09.14, 13:31
Cześć,

W najbliższym czasie będę zajmował się zmianami na mobilnej wersji naszego forum (dostępnej przez smartfony). Chciałbym Was w związku z tym zapytać o kilka rzeczy, które pomogą nam wytypować obszary, na które powinniśmy zwrócić największą uwagę.

1. Czy korzystacie w ogóle z mobilnej wersji forum?
- Jeśli tak, to w jakich sytuacjach?
- Jeśli nie, to dlaczego? (nigdy nie przyszło Wam do głowy? próbowaliście, ale coś Was zniechęciło?)

2. Co zazwyczaj robicie podczas wizyty na forum mobilnym? Z jakich jego funkcji korzystacie?

3. Czy jest jakaś funkcja, która sprawia Wam kłopoty podczas korzystania z mobilnej wersji forum?

4. Czy jest coś, co powinno Waszym zdaniem zostać zmienione lub dodane do forum mobilnego?

5. Z jakich serwisów mobilnych najchętniej korzystacie poza forum? Czy mają one coś, co chcielibyście przenieść na nasze forum?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieję, że wspólnie wypracujemy wnioski, które przełożą się na podniesienie Waszej satysfakcji z naszej wersji mobilnej :)
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 05.09.14, 15:13
      1. Korzystam
      W łóżku, na balkonie, w kiblu (poprzednio, oprócz może kibla, korzystałem z laptoka)
      Nie używam poza domem bo mi szkoda do prepaida dokupować pakiet danych.

2. Raczej czytam, pisanie nawet na 5-cio calowym wyświetlaczu nie należy do moich ulubionych zajęć.

3. Jeśli w ogóle to ograniczenia sprzętowe.

4. Nie mam pomysłów.

5. Korzystam z aplikacji Gazety (artykuły, jak na razie, nie są kastrowane w nadziei na zapłatę).
      • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 05.09.14, 15:56
        Dzięki! Jeśli możesz poświęcić jeszcze chwilę, będę wdzięczny za małe pogłębienie:

1. co masz na myśli pisząc o ograniczeniach sprzętowych?
        2. kiedy piszesz o czytaniu - wracasz do jakichś konkretnych wątków, które śledzisz, czy przeglądasz jakieś fora w poszukiwaniu nowych? Jestem ciekaw jak wygląda taka Twoja typowa wizyty na forum mobilnym :)
        • zbyfauch Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 05.09.14, 22:53
          1. Brakuje mi myszy, ewentualnie klawiatury. Android udostępnia oczywiście funkcje "kopiuj, wklej" ale mnie, dziadkowi, przychodzi to trudniej, takoż rezygnuję najczęściej z cytowania wpisu, na który odpowiadam. Czy też wklejania obrazków, filmików. Jeszcze nie rozgryzłem ładowania filmików z tuby na smartfąkę, coby je udostępniać.

A cytuję dlatego, że zlajzłem żdżewa i mam ustawione "od najstarszego" i "pokazuj wszystkie wpisy".
          2. Mam kilka forów, na których się udzielam. Tam śledzę wątki. Reszta przypadkowo i sporadycznie.
          Typowa wizyta to sprawdzenie, czy ktoś się dopisał na "ulubionych".
        • misiaczek1281 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 21:54
          turgidson napisał:

> Dzięki! Jeśli możesz poświęcić jeszcze chwilę, będę wdzięczny za małe pogłębien
          > ie:
          >
          > 1. co masz na myśli pisząc o ograniczeniach sprzętowych?
          > 2. kiedy piszesz o czytaniu - wracasz do jakichś konkretnych wątków, które śled
          > zisz, czy przeglądasz jakieś fora w poszukiwaniu nowych? Jestem ciekaw jak wygl
          > ąda taka Twoja typowa wizyty na forum mobilnym :)

ło matko...
          1. słabszy procesor w smartfonie niż w komputerze stacjonarnym?
          2. wchodzę,czytam,piszę, wychodzę:)
      • iol Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 08.09.14, 23:10
        aa
    • zbyfauch Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 05.09.14, 22:55
      No, mógłbyś wkleić ilość wpisów na forum.
      • morfeusz_1 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 06.09.14, 13:47

Mię na ten przykład wzrok siada
        Jak będziecie testować projekt "na myszach" i rozdawać chętnym tableta i taboreta gazetowego, to ja jeszely chodzi o mnie piszem się w taką akcję w ciemno.

( byle nie dopłacać do biznesu 0,99 gr i za kolejne miesiące bo kasiorki nie mam chwilowo )

Mogę stestować urządzonko kucając gdzieś w parku lub czasopisma gdziekolwiek chcecie.

Możecie oczywiście dorzucić smarkfon do tableta i taboreta, ale musi być koniecznie duży ekran.
        • paliwodaj Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 08.09.14, 17:39
          czasami moglabym podczytac ematkowy app, ale zebym pisala namietnie to chyba nie, wole wiekszy screen . Telefon za mnie nie napisze bo moj telefon nie gada po polsku, uwielbiam te opcje dyktowania.
          Kazda z nas ma swoje ulubione forumki i te antyfanki, fajnie by bylo gdyby widac bylo obecnosc na forum tych forumek w ktorych postach sie udzialam, wyszukac najnowsze posty jakiejs forumki XYZ, zablokowac posty wrogow. Nie lubie przypominaczy dzwiekowych ze wlasnie ktos napisal w zaloznym przez ciebie watku, moze sa osoby ktore to polubia
          Oczywiscie jezeli to bedzie za free, a musi byc
          Inne ktore uzywam, duzo tego , mam 55 aplikacji , gps, pogoda, komunikatory, news-y, dla dzieci jakas matematyka, ze 2 gry, fb, uber, gmail, groupon, ze 4 potrzebne do pracy, lokalne wypadki na drogach, muzyka.
    • qqbek Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 08.09.14, 19:19
      turgidson napisał:

Ad 1
      Tak.
      Najczęściej gdy chcę je przejrzeć, a nie mam komputera pod ręką. Najczęściej kiedy mam chwilę wolnego czasu (w zbiorkomie, w trakcie spaceru z psem).

Ad 2
      Głównie czytam, czasami odpiszę (ale do 500-600 znaków najczęściej).

Ad 3
      Jak wyżej - odpowiadanie.
      Niewygodny jest też widok drzewka, które nie jest (na moim małym 4,2'' ekranie) czytelne, bo po trzeciej czy czwartej odpowiedzi przestaje się "zapadać". Utrudnia to śledzenie kolejności odpowiedzi.

Ad 4
      Widok drzewka.
      Przycisk "odpowiedz cytując" dostępny bez konieczności włączenia "pełnej wersji".
      Możliwość nadania tematu odpowiedzi w wersji mobilnej (obecnie również wymaga przejścia do pełnej wersji).

Ad 5
      Głównie serwisy informacyjne. Z racji tego raczej brak jest elementów, które wydają mi się zasadne do umieszczenia w mobilnej wersji forum, a które występowałyby w w/w serwisach.
      • qqbek Do punktu 4 09.09.14, 09:00
        Po lekturze postów następców (którzy jak widać bywają tu tak rzadko, że nie wiedzą, że na tym forum nie dodaje się obrazków) - brakuje mi jeszcze opcji dodania adresu URL lub filmu. A pisanie komend na ekranie telefonu jest jeszcze bardziej upierdliwe, niż w wypadku ręcznego pisania ich na klawiaturze.
        Co do obrazków - też może by się przydały, tyle, że na takim BnD, gdzie czasami chce się wstawić ilustrację układu skrzyżowania, albo zdjęcie jakiegoś wybitnego popisu "znakologów" a nie tu, na Auto-Moto.
      • ocala Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 10:02
        qqbek napisał:

> Niewygodny jest też widok drzewka, które nie jest (na moim małym 4,2'' ekranie)

hehe 4.2 mały ekran? To sobie wyobraź co ja widzę na 2.8 z BB. Jak u zegarmistrza - lupa i jedziemy ;-)
        • qqbek Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 10:55
          ocala napisał(a):

> hehe 4.2 mały ekran? To sobie wyobraź co ja widzę na 2.8 z BB. Jak u zegarmistr
          > za - lupa i jedziemy ;-)

Ja wcześniej miałem Xperię Mini Pro... 2,5 cala.
          Za to główna zaleta ta sama co w BB - pełna klawiatura, bez głównej wady BB - nieporęcznego kształtu.
          Coś za coś - albo duży ekran, albo klawiatura.
          Jak na 4,2'' piszesz z użyciem klawiatury ekranowej, to do oglądania tego co piszesz (zakładając pionową pozycję telefonu - w poziomie nie widać nawet co piszesz) zostaje akurat ekranik taki, jak 2,8'' leżący na boku (jak w BB).
          • marrant Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 17:38
            Ten wątek jest scrossowany na kilka forów :) Przepraszamy za zamieszanie, ale chcieliśmy uzyskać zróżnicowane odpowiedzi od użytkowników forów, które mają największą oglądalność mobilną. (emama, Auto-Moto, Militaria)
            • misiaczek1281 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 21:49
              marrant napisała:

> Ten wątek jest scrossowany na kilka forów :) Przepraszamy za zamieszanie, ale c
              > hcieliśmy uzyskać zróżnicowane odpowiedzi od użytkowników forów, które mają naj
              > większą oglądalność mobilną. (emama, Auto-Moto, Militaria)

zawracanie głowy...trzeba było ankiete napisać ...to forum motoryzacyjne a nie badanie opinii społecznej:)
    • lauren6 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 08.09.14, 19:21
      1. Tak, np. na placu zabaw.
      2. Przeglądam wątki, piszę posty.
      3. Tak, brak możliwości sortowania postów gdy jest się zalogowanym. Niezalogowany user może sortować posty np. od najstarszego lub od najnowszego.
      4. J/w działające poprawnie sortowanie.
      5. Chyba nie.
    • ola Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 08.09.14, 22:38
      Korzystam często, kiedy chcę zajezeć i zobaczyć na szybko co nowego a nie chce mi się odpalac komputera.
      Dodałabym:
      - przy wątkach po 300 postów możliwość wchodzenia od razu na drugą czy trzecią podstronę, np w odpowiedzi nr. 200-300, żeby zobaczyć najnowsze
      - możliwość przechodzenia między postami poprzedni/następny
      - marzę o jakieś łatwiejszej nawigacji, np żeby szybko dostać się z ostatniego posta 100-postowego wątku na górę lub by ta nawigacja była gdzieś pod ręką
    • ichi51e Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 04:56
      Nie da sie dodac zdjec w wersji mobilnej. Denerwujace. I jesli dostep do profilu jest to nie mam pojecia jak to zrobic.
      • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 15:10
        A do jakich funkcji profilu chcesz korzystać w wersji mobilnej?
      • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 15:11
        A z jakich funkcji profilu chcesz korzystać w wersji mobilnej?
    • jureek Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 09:09
      1. W autobusie, w poczekalni u lekarza, gdy jestem z żoną na zakupach
      2. Przede wszystkim czytam, rzadko coś napiszę
      3. Logowanie się. Wybrałem opcję "pozostania zalogowanym", ale i tak co jakiś czas wylogowuje.
      4. Możliwość cytowania w odpowiedzi
      5. Rozkłady jazdy
      • qqbek Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 09:12
        jureek napisał:

> 3. Logowanie się. Wybrałem opcję "pozostania zalogowanym", ale i tak co jakiś c
        > zas wylogowuje.
        A u mnie przez ostatni miesiąc nie było kłopotu, a teraz od dwóch dni znowu mnie wylogowuje. Widać już grzebią przy skrypcie :) Ale zgadza się - wymaga to poprawy.
        • jureek Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 09:18
          qqbek napisał:

> A u mnie przez ostatni miesiąc nie było kłopotu, a teraz od dwóch dni znowu mni
          > e wylogowuje. Widać już grzebią przy skrypcie :) Ale zgadza się - wymaga to pop
          > rawy.

Możliwe, że u mnie to wylogowywanie spowodowane jest też tym, że dużo podróżuję i w każdym kraju korzystam z usług innego (lokalnego) dostawcy internetu (przekładam kartę sim).
    • ocala Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 09:57
      Korzystam ale nie mogę użyć "odpowiedz cytując". Nie wiem czy ja coś źle robię czy taka opcja jest niedostępna. Reszta mi pasuje. nawet bardzo.
    • samspade Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 10:19
      Malo czytelne drzewko
      koniecznosc przechodzenia do pelnej wersji zeby zacytowac badz wpisac temat.
    • kawka74 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 10:37
      > 1. Czy korzystacie w ogóle z mobilnej wersji forum?
      > - Jeśli tak, to w jakich sytuacjach?
      > - Jeśli nie, to dlaczego? (nigdy nie przyszło Wam do głowy? próbowaliście, ale
      > coś Was zniechęciło?)

Czasem przeglądałam jadąc metrem czy autobusem, ale przestałam przeglądać, bo mnie wkurza.

> 4. Czy jest coś, co powinno Waszym zdaniem zostać zmienione lub dodane do forum
      > mobilnego?

Brakuje podziału na podstrony, co przy dużych wątkach mocno utrudnia ich przeglądanie, i możliwości szybkiego przejścia na dół strony lub na górę.
    • run_away83 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 10:53
      1. Korzystam tylko z mobilnej wersji forum, forumuję wyłącznie ze smartfona.

2. Czytam, wypowiadam się w niektórych wątkach.

3. Śledzenie długich, rozbudowanych wątków sprawia mi problem, bo w wersji mobilnej drzewko nie zawsze pokazuje jak rozwija sie wątek, tzn. na który post ktoś odpowiedział, co czasami prowadzi do nieporozumień.

4. Fajnie by było, gdyby dodać dodatkowe opcje do edytora postów w wersji mobilnej (pogrubienie, podkreślenie tekstu, kursywa).

5. Korzystam głównie z serwisów mobilnych, w większości przy pomocy dedykowanych aplikacji, bo jest mi tak wygodniej niż korzystać z przeglądarki. Nie pogardziłabym aplikacją dedykowaną forum.
      • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 15:08
        Dzięki za odpowiedź :)

Napisałaś, że dedykowane aplikacje są dla Ciebie wygodniejsze. Jakie Twoim zdaniem mają przewagi nad wersjami przeglądarkowymi?
        • run_away83 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 15:54
          - apkikacje oferują lepszy, bardziej intuicyjny interfejs i wygląd zoptymalizowany pod urządzenia mobilne

- nie muszę wpisywać do przeglądarki adresu/szukać odpowiedniej zakładki, starczy pacnąć paluchem w ikonę na pulpicie

- większość aplikacji nie bombarduje reklamami

- wydaje mi się, że większość serwisów działa sprawniej (tzn. strony ładują się szybciej) poprzez dedykowane aplikacje niż przez przegladarkę

Korzystam z m.in. z aplikacji facebook, bbc news, bbc iplayer, gazeta.pl, google+, gmail, youtube, wikipedia; zwykle na smartfonie z androidem, czasem na ajfonie lub nokii z windowsem. Gazetowe forum jest w zasadzie jedynym regularnie odwiedzanym przeze mnie serwisem, który przeglądam przy użyciu przeglądarki (chrome).
    • kkalipso Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 16:51
      Korzystam bardzo często w różnych sytuacjach poza domem w gościach jak się nudzę w parku jak wstanę a komputera nie chce mi się otwierać przed snem jak nie mogę zasnąć itd. Nie mam nic do zarzucenia ale jeśli możliwe jest ulepszenie jakieś nowe funkcje - to dlaczego nie :)
    • misiaczek1281 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 18:24
      turgidson napisał:

> Cześć,
      Cześć :)
      > - Jeśli nie, to dlaczego? (nigdy nie przyszło Wam do głowy? próbowaliście, ale
      > coś Was zniechęciło?)
      > 1. To bez sensu wytrzeszczać gały na małym ekraniku telefonu...10 cali to minimum i na laptopie wygodniej się pisze bo są większe klawisze...smartfon nadaje sie do przeglądania stron i czytania artykułów a nie do pisania dziesiątek zdań klawiaturą telefonu na forum...większego maniaka tego forum tu chyba nie ma a jednak nie muszę wisieć tu online na smartfonie :)
      > 5. Z jakich serwisów mobilnych najchętniej korzystacie poza forum? Czy mają one
      > coś, co chcielibyście przenieść na nasze forum?
      przydała by sie możliwość dodawania fotek i dodania swojego awatara ...mój awatar to byłoby oczywiście Polo IV:) Poza tym niech admin nie śpi i na bieżąco kasuje posty w których ktoś kogoś wyzywa od debili itp.:) Niech to będzie forum kulturalne z zasadami:)
    • flicek Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 09.09.14, 22:52
      Korzystam wylacznie z wersji mobilnej, chyba ze... potrzebuje opcji "Szukaj". Albo jej nie ma albo jestem slepa...
      • misiaczek1281 najważniejsza uwaga: 10.09.14, 00:13
        nie zamieszczajcie natrętnych ruchomych reklam w postaci wyskakujących okienek zakrywających tekst wypowiedzi na forum....taka reklama przynosi odwrotny skutek : zniechęca
        • morfeusz_1 Re: najważniejsza uwaga: 10.09.14, 10:29

O to to to , ja mam tak mały ekran że tego krzyzyka niemogiem nacinąć jak mi sie ta cholera pokaże
    • triderm1 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 10.09.14, 17:15
      Edycja postów , łatwiejsze nazywanie nowych wątków w temacie oraz prostszy design. Chodzi o to że czasami trudno dokopać się na ostatnią stronę danego tematu klikając 20 razy żeby przejść do postu numer X.
      Forum używam zęby czasami coś znaleźć lub o coś zapytać , zazwyczaj robię to z samego rana lub po popołudniu gdy coś gotuję.
      • konsta-is-me Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 10.09.14, 18:21
        U mnie opcja wklej nie dziala na tym forumnn nie mam pojecia dlaczego.
        Wiec musze poslugiwac sie drzewkiem wylacznie.
    • spalona_gora Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.09.14, 11:27
      1. W łóżku. W samochodzie. W poczekalni u lekarza.
      2. Zazwyczaj tylko czytam. Pisanie na smartfonie dłuższych tekstów to nie jest mój ulubiony sport, ale czasem zdarza mi się odpowiadać, jeśli nie wymaga to zbyt wielu znaków.
      3. Pomijając ograniczenia ograniczenia sprzętowe (klawiatura) to patrz pkt.4:
      4. Brak możliwości cytowania, nieczytelne (spłaszczone) drzewko, brak oznaczenia które wątki/posty już czytane, brak możliwości przejścia na konkretną stronę długaśnego wątku.
      5. Z serwisów korzystam różnych, ale nijak się one mają do forum. Z innych forów nie korzystam. No dobra, z jednego, ale jest tragiczne :)
      • misiaczek1281 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.09.14, 12:47
        i jeszcze jedno: w przeglądarce wyskakuje mi "na Twojej stronie zablokowano możliwość śledzenia twojej lokalizacji".....po co to komu??? permanentna inwigilacja? a kysz !:)
      • zbyfauch Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.09.14, 23:26
        warnijak napisał:
        > 3. Konieczność klikania w poszczególne posty na drzewku w celu ich przeczytania (...)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/l6T30b5jFvCm3Fxr0X.jpg
    • warnijak Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.09.14, 15:16
      1. Korzystam w domu, w zbiorkomie, w różnych sytuacjach gdy na coś czekam i nie bardzo jest co ze sobą zrobić

2. Najczęściej przeglądam, rzadziej coś piszę ze względu na ogólną niechęć do pisania na telefonie

3. Konieczność klikania w poszczególne posty na drzewku w celu ich przeczytania. Brak kolorystycznego rozróżnienia wątków i postów już czytanych od nowych. Brak funkcji cytowania. Mało czytelne przy dłuższych dyskusjach drzewko wątku.

4. Przycisk następny/poprzedni post. Poprawa widoku drzewka. Odpowiedz cytując. Rozróżnienie kolorami wątki i posty przeczytane.

5. Gazeta.pl, gazeta olsztyńska, sofa score, kiedyś SSC forum teraz tapatalk. można forum gazetowe podpiąć pod tapatalk? to rozwiązałoby wszystkie bolączki.
    • turzyca Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 16.09.14, 21:48
      Jak poprzednicy uzywam wersji komorkowej, wtedy gdy nie mam dostepu, chocby z racji wlasnego lenistwa, do normalnego komputera. Nie mam problemow ze wzrokiem, moge napisac normalny post, ale normalny udzial w zyciu forumowym jest utrudniony ze wzgledu na okrojenie wersji mobilnej o podstawowe uz
      Nie lubie apek dedykowanych, wole uzywac przegladarki.

Brakuje mi:
      - sortowania rozwinietego drzewka do postaci "od najnowszego/najstarszego/drzewka odwrotnego",
      - przechodzenia do wybranej strony watku zarowno gdy jestem juz w watku, jak i z poziomu forum,
      - brak mozliwosci odpowiedzi z cytowaniem - rzadko korzystam z niej, gdy pisze na forum z komputera, bo wtedy zaznaczam po prostu myszka wybrany fragment z tekstu pod okienkiem odpowiedzi, ale na komorce to trudniejsza operacja. A odpowiedzi bez cytowania w rozbudowanych watkach, w ktorych drzewko jest nieczytelne, irytuja mnie niepomiernie, bo w polaczeniu z malo czytelnym na komorkach drzewkiem utrudniaja polapanie sie w dyskusji. Dlatego uwazam, ze w przypadku komorek cytowanie powinno byc znacznie latwiej dostepne niz w przypadku wersji niemobilnej,
      - brak mozliwosci zmiany tytulu posta,
      - brak wygodnego przejscia miedzy poszczegolnymi forami,
      - brak wyszukiwarki, a juz szczegolnie tej dla calego forum. (Za to jest wyszukiwanie miast, ktorego w calym moim zyciu forumowym nie uzylam.)

To sa rzeczy, ktorych brakuje w wersji mobilnej w stosunku do wersji normalnej, wprowadzilabym jednak rozwiazania wylacznie na urzadzenia mobilne:
      - logowanie mozliwie bez przeladowywania strony, a przynajmniej bez przechodzenia do oddzielnej strony logowania (w wersji komputerowej przy logowaniu za pomoca naglowka profilu musze przeladowac strone raz, w wersji mobilnej dwa razy - do strony ladowania i kolejny, przy slabym polaczeniu dwa przeladowania to o dwa za duzo);
      - wprowadzilabym wiecej opcji do paska menu. Jest obecny, a w sumie nie ma zadnego zastosowania, a az sie prosi, zeby umiescic tam oprocz okienka logowania takze wyszukiwarke forumowa (z opcja zaznaczenia, ze szukamy na calym forum) czy przejscia do innych forow w tej samej kategorii. Oraz wejscie do wlasnego profilu;
      - opcje cytowania w odpowiedzi na post z drzewka, tak zeby zachecic do cytowan.
      • turzyca *uzytecznosci. n/t 16.09.14, 21:49
      • turzyca Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 16.09.14, 21:50
        A, no i fajnie by bylo moc zapamietywac ustawienia typu "pokazuj wszystkie posty w watku" oddzielnie dla kazdego typu urzadzenia. Przynajmniej ja mam rozne nawyki na komputerze i komorce.
    • vogon.jeltz Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 16.09.14, 22:42
      > 4. Czy jest coś, co powinno Waszym zdaniem zostać zmienione lub dodane do forum mobilnego?

Zamiast samemu rzeźbić jakieś usprawnienia, dodajcie po prostu obsługę tapatalk.
    • bmc3i Śledzenie wątku 29.09.14, 07:34
      Całkowity brak możliwości śledzenia wątku - jeden post pod drugim, w konsekwencji zupełnie nie wiadomo który post jest odpowiedzią na który. Brak możliwości cytowania.
    • bbkk Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 01.10.14, 09:47
      > coś Was zniechęciło?)

Tak. Wszędzie poza domem.

> 2. Co zazwyczaj robicie podczas wizyty na forum mobilnym? Z jakich jego funkcji
      > korzystacie?

Z reguły czytam.

> 3. Czy jest jakaś funkcja, która sprawia Wam kłopoty podczas korzystania z mobi
      > lnej wersji forum?

Jak klikam na ulubione fora z rozwijanej listy menu to czasem wchodzę w wątek forum który właśnie przeglądałam.

> 4. Czy jest coś, co powinno Waszym zdaniem zostać zmienione lub dodane do forum
      > mobilnego?

Przekleję za turzycą
      Brakuje mi:
      - sortowania rozwinietego drzewka do postaci "od najnowszego/najstarszego/drzewka odwrotnego",
      - przechodzenia do wybranej strony watku zarowno gdy jestem juz w watku, jak i z poziomu forum,
      - brak mozliwosci odpowiedzi z cytowaniem - rzadko korzystam z niej, gdy pisze na forum z komputera, bo wtedy zaznaczam po prostu myszka wybrany fragment z tekstu pod okienkiem odpowiedzi, ale na komorce to trudniejsza operacja. A odpowiedzi bez cytowania w rozbudowanych watkach, w ktorych drzewko jest nieczytelne, irytuja mnie niepomiernie, bo w polaczeniu z malo czytelnym na komorkach drzewkiem utrudniaja polapanie sie w dyskusji. Dlatego uwazam, ze w przypadku komorek cytowanie powinno byc znacznie latwiej dostepne niz w przypadku wersji niemobilnej,
      - brak mozliwosci zmiany tytulu posta,
      - brak wygodnego przejscia miedzy poszczegolnymi forami,
      - brak wyszukiwarki, a juz szczegolnie tej dla calego forum. (Za to jest wyszukiwanie miast, ktorego w calym moim zyciu forumowym nie uzylam.)

Dodatkowo:
      Brak możliwości przejścia do kolejnego postu w watku.
    • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 07.11.14, 14:41
      Jeszcze raz dziękuję za wszystkie uwagi. Wdrożyliśmy właśnie pierwszą zmianę - nową nawigację. Rozdziela ona listy ulubionych forów i wątków, te drugie sortując po ostatniej aktywności i wyświetlając powiadomienia o nowych postach.

Czekamy na Wasze uwagi i pytania odnośnie tej nowej formy. Tymczasem planujemy już kolejne zmiany na wersji mobilnej:

- wydłużenie czasu pozostawania zalogowanym;
      - oznaczanie odwiedzonych wpisów w drzewie - tak, żebyście wiedzieli, co już mieliście okazję przeczytać;
      - większa ilość zagłębień w drzewie - ułatwienie orientacji w przebiegu dyskusji;
      - ułatwienie przechodzenia do wybranej strony drzewa na długich (>100 postów) wątkach.

Oczywiście damy znać, kiedy będziecie mogli je przetestować :)
      • yoma Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 07.11.14, 15:19
        No i superkurderewelacja. Po pierwsze: nie działa (a stare menu z ulubionymi już zniknęło). Po drugie, nie działa. Po trzecie, nie działa.

I tak, żeby przejść z jednego ulubionego forum na drugie, muszę wejść na główną, przypomnieć sobie, w jakiej kategorii mieści się to drugie (Hobby? a może Społeczeństwo? upsss...) i generalnie do upy z taką robotą. Czy wy możecie na bogów przestać ulepszać, jakem troll z dwunastoletnim stażem?
        • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 07.11.14, 15:38
          Po zalogowaniu powinnaś mieć w menu (tym w prawym górnym rogu) listę swoich ulubionych forów. Nie masz?
          • yoma Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 07.11.14, 16:16
            Mam, ale nie działa. Nieaktywne. Mogę wybić palcem dziurę w smarkfonie, nie działa.

Niby zawsze się mogę przełączyć na widok komputerowy, założywszy na oczy musztardówki...
            • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 07.11.14, 16:51
              Wysłałem kilka pytań na maila gazetowego, spróbujemy zdiagnozować problem :)
              • eraz-lilipop Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 11.11.14, 23:38
                Parę dni temu menu miałam po lewej stronie i wszystko było ok. Teraz jest po prawej i nie działa.
                • yoma Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.11.14, 12:47
                  O, tobie też? :)

No więc mnie pod telefonową przeglądarką dalej nie działa. Działa pod Chromem. Już pomijając, że nie lubię Chroma, pod Chromem nie da się pisać. Przy pisaniu ekran się automatycznie powiększa do widoku takiego dla -20 dioptrii i trzeba się z nim szarpać.

Od tylu lat się was prosi, żebyście przestali ulepszać..m
                • turgidson Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.11.14, 16:12
                  Puściłem Ci maila na konto gazetowe z prośbą o kilka informacji :)
      • engine8 Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.11.14, 00:07
        Nie wiem czy mamy na mysli te sama aplikacje ? Mam zaladowana "gazeta.pl/LIVE i po pierwsze forum nie ma na liscie opcji a po drugie kiedy sprawdzalem ktora aplikacja nawiecej pozera baterii - gazeta zawsze byla na czubku listy. Wywalilem wiec i jak potrzebuje - laduje mobilna wersje z googla.. tam mam dostep do forum. Uzywanie forum na smartfonie z dosc duzym ekranem jest ciagle uciazliwe - robie to jesli naprawde "musze" cos napisac a nie mam dostepu do normalnego komputera albo jak sie nudzie gdzies na lotnisku to czytam posty ale rzadko pisze.
    • d.o.s.i.a Re: Mobilna wersja forum - Wasze uwagi 12.11.14, 16:16
      Mobilna wersja mobilna wersja ale dlaczego w wersji normalnej jest dzis jakas pieprzona reklama na caly monitor???? Wlasnie mi skraszowal sie caly Internet Explorer bo jakies skrypty nie dzialaja i nic nie moge. Po co do ku... nedzy ciagle cos majstrujecie!
    • psychomaszyna Pomysł fajny, ale 15.11.14, 06:55
      było by miło, gdyby dało się korzystać np. wewnątrz apki Tapatalk, która jest dedykowaną apką do obsługi forów na smartfonach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka