Dodaj do ulubionych

Wy nie przesadzacie z tymi reklamami?

18.11.23, 12:49
Ja rozumiem, że żyć z czegoś trzeba, ale. Wpisuję login - w połowie reklama. Wpisuję hasło - to samo. Klikam w wątek - reklama. Przewijam wątek - reklama. Naciskam wyślij - reklama. Najgłupsza gierka na telefon ma tego mniej!

I proszę bez dobrych rad o adblockach, bo nie ma dobrych adblocków na androida.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 18.11.23, 13:29
      yoma napisała:

> I proszę bez dobrych rad o adblockach, bo nie ma dobrych adblocków na androida.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
      Ja na smartfonie do przeglądania gazeta.pl używam Brave, choć mam adblocka w Firefoxie.
      • yoma Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 18.11.23, 13:39
        W sensie mam sobie ściągnąć Brave do przeglądania tylko i wyłącznie gazeta.pl? Dzięki, to potwierdza tezę, że przesadzają :)

Ja mam inną opcję. Jak coś się nie nadaje do dalszego używania, to wyrzucam to.
        • wariant_b Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 18.11.23, 14:02
          yoma napisała:

> Ja mam inną opcję. Jak coś się nie nadaje do dalszego używania, to wyrzucam to.

Przemyśl to ponownie - nie ma sensu wyrzucać smartfona tylko dlatego,
          że nie nadaje się do wyświetlania stron gazety.
          A Brave spróbuj - mnie wystarcza, choć i tak wolę komputer z adblockiem.
          • yoma Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 18.11.23, 14:47
            Smartfon działa, forum nie :)
    • six_a Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 19.11.23, 22:49
      ja mam adblocka i na każdej stronie kota motywującego mnie do jak najrzadszego odwiedzania serwisu. działa idealnie.
      • yoma Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 19.11.23, 23:29
        Poproś matkę, niech ci jeszcze włączy kontrolę rodzicielską.
        • super.halusia Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 20.11.23, 10:18
          Jak usunąć przyszpilone wątki ,dzięki 🙂
          • super.halusia Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 20.11.23, 10:32
            Bardzo proszę o pomoc ,dzięki i pozdrawiam
          • wariant_b Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 20.11.23, 11:04
            super.halusia napisała:

> Jak usunąć przyszpilone wątki ,dzięki 🙂

Formalnie wystarczyłoby zaznaczyć przyklejony wątek i go odkleić.
            Ale że przyklejanie nie chce mi działać, więc pewnie i odkleić się nie da.
            Sugeruję więc zgłoszenie problemu do administracji: forum@agora.pl
            • wariant_b Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 20.11.23, 11:07
              wariant_b napisał:

> Formalnie wystarczyłoby zaznaczyć przyklejony wątek i go odkleić.
              > Ale że przyklejanie nie chce mi działać, więc pewnie i odkleić się nie da.

O, chyba znowu zaczęło działać - odklej wątek.
        • six_a Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 20.11.23, 10:23
          matka już nie wie, co to komputer. nawzajem.
    • wariant_b Re: przesadzają 22.11.23, 13:10

> ja korzystam z kilku przeglądarek
      > Chrome bez adblock - nie da się korzystać ze strony gazeta ...
      > Normalnie korzystam z gazety na Firefox z wtyczką blokującą reklamy ...
      > Na Safari dobry jest tryb Reader ...

To mniej więcej jak u mnie - Firefox został przystosowany do stron gazetowych.
      Co śmieszniejsze - bez logowania da się jeszcze jakoś oglądać strony forum korzystając
      z Chrome bez adblocka, ale po zalogowaniu masakra - reklam jest dużo więcej.

Problem yomy jest poważniejszy - korzysta ze smartfona, a tam większość przeglądarek
      nie pozwala na instalację wtyczek, w tym któregoś z popularnych blokerów reklam.
      Można je zainstalować w Firefoxie albo można użyć przeglądarki z wbudowanym blokerem
      na przykład Brave lub (nieco gorzej blokującą) Operę.
      • yoma Re: przesadzają 22.11.23, 15:21
        Przeglądarki z wbudowanym blokerem strasznie mulą. Poza tym, jeśli muszę sobie ładować nową przeglądarkę tylko i wyłącznie dla jednych stron z gatunku gazeta.pl, to chyba coś jest nie tak, nie? ;)

Btw Wariant miałam cię prosić o pomoc, bo niezależnie od reklam forum mi się rozjeżdża, ale przypadkiem Wykrywacz powyżej wyjaśnił :)
        • wariant_b Re: przesadzają 22.11.23, 15:46
          yoma napisała:

> Przeglądarki z wbudowanym blokerem strasznie mulą.

To jest dość złożony temat, bo blocker coś tam musi poprzetwarzać i to trwa, ale z drugiej
          strony nie musi ściągać i wyświetlać tego, co nie jest nam potrzebne. Trzeba sprawdzić.
          Na PC sprawa jest prostsza - zamykanie tych całostronicowych reklam trwa najdłużej
          i najbardziej irytuje, więc bez blokera nie da się korzystać z forum (przynajmniej na trzeźwo).

> Poza tym, jeśli muszę sobie ładować nową przeglądarkę tylko i wyłącznie dla jednych stron
          > z gatunku gazeta.pl, to chyba coś jest nie tak, nie? ;)

Nic nie musisz - wybierasz sobie przeglądarkę, jaka ci najbardziej pasuje na domyślną.
          Te, które są na silniku od chromium niewiele się różnią jak chodzi o wydajność i pokazują
          praktycznie to samo. Te, które nie są na silniku chromium z reguły są wolniejsze i mogą
          wyświetlać ciut inaczej.
          • yoma Re: przesadzają 22.11.23, 16:19
            No właśnie. Mnie najbardziej pasuje Chrome, a mówicie, że potrzebuję dodatkowo Brave specjalnie dla gazety. To ja chrzanię taki interes, prościej zrezygnować z gazety.
            • wariant_b Re: przesadzają 22.11.23, 18:20
              yoma napisała:

> No właśnie. Mnie najbardziej pasuje Chrome, a mówicie, że potrzebuję dodatkowo
              > Brave specjalnie dla gazety.

Mówię tylko tyle, że ze sprawdzanych przeglądarek na Androida najbardziej pasowało mi Brave,
              więc używam go najczęściej, bo stron zaśmieconych reklamami, tak jak gazeta, jest pełno.

A tak ogólniej, to przeglądarki na smartfonie używam awaryjnie i zdecydowanie niechętnie.
              Przywykłem do klawiatury, myszy i monitora, a ekran dotykowy jakoś nie lubi moich palców.
              • yoma Re: przesadzają 22.11.23, 18:44
                Otóż, a ja do smartfona :)

I z tego powodu nie robię już prasówki na stronach Tvn24. Tego się nie da czytać.
      • a.jej.rkoniak Re: przesadzają 30.11.23, 07:23
        a tam większość przeglądarek nie pozwala na instalację wtyczek, w tym któregoś z popularnych blokerów reklam.
        Firefox się odgraża, że będzie kilkaset wtyczek do telefonicznego Firefoxa (niedługo).
        Cytuję w oryginale:
        Firefox for Android is one of the few mobile browsers that lets you
        install extensions, but you’re currently limited to just 22. Although
        these include useful tools such as uBlock Origin, Tampermonkey and Bitwarden,
        the selection pales in comparison to the thousands available for the Firefox
        desktop browser.
        That’s set to change in 2024 when its owner Mozilla significantly expands the
        choice of extensions. The beta version of
        Firefox for Android (www.snipca.com/48323) lets you install 250 add-ons,
        and this number may increase in the forthcoming stable release. To try these,
        tap the three-dot button in the bottomright corner of the Firefox Beta app and
        select Add-ons. Swipe to the bottom of the screen and choose ‘Find more add-ons’
        (see screenshot above right) to open and browse the Add-ons store.
        zawsze jest lepszy wariant
    • six_a Re: przesadzają 22.11.23, 15:21
      z adblockami w operze mam na tej stronie forum na desk 6 reklam w miarę statycznych, jedna jakiś filmik. no ale jak weszłam na edge'a, który jest u mnie przeglądarką ostatniego wyboru i tam nie mam blockerów, to strona główna jeszcze jakoś wyglądała, ale po otwarciu artykułu mam szmatę reklamową na cały ekran, która ma się wyświetlać przez 25 sekund czy pół minuty (no na pewno). na telefonie (safari) to już w ogóle porażka - pięć linijek tekstu i reklama albo albo zdjęcie, albo "dla ciebie na gazeta.pl" zasłaniające dół ekranu - górę zasłania dla odmiany reklama apki. trzeba być masochistą, żeby to w ogóle otwierać.
      • a.jej.rkoniak Re: przesadzają 28.11.23, 10:11
        słuchaj starszych
        na pececie - Brave rutynowo i bez reklam, Vivaldi bez reklam, Firefox z adblockiem ale są popupy (Win 7)
        ale mam AV, który także pilnuje reklam
        Android - Firefox Focus oraz Brave, nie używam, ale nie ma reklam, sprawdziłem.
        :-(
        • a.jej.rkoniak Re: przesadzają 28.11.23, 10:15
          piszę z Brave, widzę 6 szarych prostokątów z napisem Reklama a poniżej ciąg dalszy wątku
          • wariant_b Re: przesadzają 28.11.23, 12:47
            a.jej.rkoniak napisał(a):

> piszę z Brave, widzę 6 szarych prostokątów z napisem Reklama a poniżej ciąg dalszy wątku

U mnie (PC) w Firefoxie pokazywała się jedynie ramka dolnej reklamy.
            Tak samo w Brave, więc dodałem filtr z Firefoxa i już jej nie ma:
            forum.gazeta.pl###DFP-080-MIDBOARD-BOTTOM
        • six_a Re: przesadzają 29.11.23, 23:42
          nieno, aż taką purystką nie jestem. parę reklam statycznych może być. jaskrawe szmaty są wykluczone i wszystko, co zasłania treść oraz wypełnia tło również - nie zamierzam stracić wzroku albo nabawić się epilepsji.
          co dziwne często wyświetlają mi się reklamy rzeczy, które już mam, więc oczywiście nie kupię ich drugi raz. no ale widocznie reklama nie nadąża za rzeczywistością. aktualnie mogę kliknąć w pajacyka, kupić przeszacowane buty duńskie i książki w polskim bezosie, reszta występuje jako gołe ramki.
    • wariant_b Re: przesadzają 22.11.23, 15:23

> Z ciekawości wszedłem na Chrome na telefonie z Androidem i nie wyświetla
      > mi reklam na gazecie - nie jestem tam zalogowany...

Z ciekawości wszedłem na Chrome na telefonie z Androidem zalogowawszy się.
      Niestety, jest jak było i nie da się z tego korzystać - podobnie jest na PC.
      Na zapasowym koncie reklam mam mniej, bez logowania - najmniej.
      Widać dbałość reklamodawców o wiernych użytkowników forów gazety.
    • yoma Re: przesadzają 22.11.23, 15:25
      No to ja używam Chrome na androidzie i patrz post założycielski.

Chociaż odkąd ten wątek powstał, jest tego jakby odrobineczkę mniej. Dzisiaj na przykład reklama nie przerwała mi wpisywania hasła :D
      • wariant_b Re: przesadzają 22.11.23, 15:48
        yoma napisała:

> Chociaż odkąd ten wątek powstał, jest tego jakby odrobineczkę mniej.

Reklamy mamy zindywidualizowane - potwierdzaliśmy zgodę na RODO przecież.
        • yoma Re: przesadzają 22.11.23, 16:17
          No nie wiem, ja swoje uparcie trzymam niespersonalizowane i potem dostaję różne śmieszne rzeczy. Hale stalowe, na przykład :D
    • snajper55 Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 22.11.23, 21:52
      Nie mam żadnych reklam. Używam standardowego Samsung Internet z AdBlock dla Samsung Internet.

S.
      • yoma Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 22.11.23, 22:12
        Snajper, pytanie nie brzmi "jakiego sprzętu używasz". Pytanie brzmi "czy nie przesadzacie z tymi reklamami".

Zdążyłam napisać "Snaj" i włączyła się reklama 😆
    • yoma Re: przesadzają 23.11.23, 11:41
      W ustawieniach Chrome mam włączone i widać, jak działa :) a tamtego nie znałam, dziękuję bardzo pięknie. I to jest konkretna rada, proszę towarzystwa.

Można? Można!
    • yoma Re: przesadzają 23.11.23, 15:12
      Sprawdzę po prostu. Dzięki za konkret :)
    • chatgris01 Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 08.12.23, 11:46
      Podpiszę się.
      Jak tak dalej pójdzie, to zrezygnuję z przeglądania forum, a wątpię, żeby przepłaszanie czytających dało efekty reklamowe.
      Trochę umiaru.
      • yoma Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 08.12.23, 12:16
        Dzięki, siostro! 😁
      • snajper55 Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 08.12.23, 15:34
        chatgris01 napisała:

> Podpiszę się.
        > Jak tak dalej pójdzie, to zrezygnuję z przeglądania forum, a wątpię, żeby przep
        > łaszanie czytających dało efekty reklamowe.
        > Trochę umiaru.

Nie ma ofiar, są tylko ochotnicy.

S.
        • chatgris01 Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 08.12.23, 18:06
          I piwniczaki.
    • black_magic_women Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 09.12.23, 18:59
      W tym celu używałam adblocka na smartfonie, ale coś pozmieniali i teraz na adblokerze nie chodzi mi moje to samo od 100 lat hasło! Także albo ematka na Googlach, albo bez logowania :(
      • wariant_b Re: Wy nie przesadzacie z tymi reklamami? 10.12.23, 00:39
        black_magic_women napisała:

> W tym celu używałam adblocka na smartfonie, ale coś pozmieniali
        > i teraz na adblokerze nie chodzi mi moje to samo od 100 lat hasło!

U mnie logowanie działa zarówno na Firefoxie z adblockiem jak i na Brave.
        W Firefoxie nie wyświetla się gazetowa ikonka ≡ lecz jest tam, gdzie była
        - można kliknąć w to miejsce i się zalogować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka