Dodaj do ulubionych

Dwa proste pytania

IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 20:26
Jeśli powielam niedawno omawiany temat, proszę mnie odesłać do własciwego
wątku. Jeśli informacje, o które pytam znajduja się na forum GW w miejscu
ogólnie dostępnym, również proszę o odsyłacz. A teraz pytania. Na razie dwa.

Czy administratorzy forum lub inni pracownicy mają dostęp do informacji o
naszych adresach internetowych. Interesuje mnie, co widzi obsługa forum w
momencie gdy wysyłam post, zalogowana lub nie.

Interesuje mnie również, czy portal (tzn. obsługa) ma techniczną możliwość
śledzenia ruchu forumowicza po forum i w ogóle w internecie.
Obserwuj wątek
    • warka_strong Re: Dwa proste pytania 11.03.05, 21:00
      Gość portalu: Ala napisał(a):

> Czy administratorzy forum lub inni pracownicy mają dostęp do informacji o
      > naszych adresach internetowych. Interesuje mnie, co widzi obsługa forum w
      > momencie gdy wysyłam post, zalogowana lub nie.
      ===
      Obsługa informatyczna Forum musi mieć możliwość identyfikacji danych w postaci
      adresów IP. Jest to spowodowane choćby tym, że dane te mogą być niezbędne w
      przypadku wysunięcia żądania ze strony organów ścigania.

> Interesuje mnie również, czy portal (tzn. obsługa) ma techniczną możliwość
      > śledzenia ruchu forumowicza po forum i w ogóle w internecie.
      ===
      Do śledzenia ruchu służą pliki cookies ["ciasteczka"]. O ile się nie mylę
      obsługą statystyk portalu "Gazeta.pl" zajmuje się [prawdopodobnie między innymi]
      serwis "Gemius.pl". Dane o ruchu są niezbędne do celów [głównie] marketingowych.
      • Gość: Ala Następne proste pytania IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 21:15
        warka_strong napisał:

> Obsługa informatyczna Forum musi mieć możliwość identyfikacji danych w postaci
        > adresów IP. Jest to spowodowane choćby tym, że dane te mogą być niezbędne w
        > przypadku wysunięcia żądania ze strony organów ścigania.
        >

Brzmi logicznie. Kwestia realizacji. Czy pracownicy tacy czy inni mają prawo
        oglądania w dowolnym momencie naszych IP, nawet jeśli nie mają podstaw do
        posądzenia nas o przestępstwo. Czy nie powinny być one szyfrowane?

Jeśli to za trudne bądź za drogie dla portalu, to zadaję pytanie następne. Jak
        nasze IP są chronione, tzn. kto ma dostęp do danych dostępnych teoretycznie
        tylko dla administratorów?

I dalej. Czy nasze IP podlega ustawie o ochronie danych osobowych z dnia 29
        sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.)? I jak portal tę ustawę
        realizuje?

>
        > Do śledzenia ruchu służą pliki cookies ["ciasteczka"]. O ile się nie mylę
        > obsługą statystyk portalu "Gazeta.pl" zajmuje się [prawdopodobnie między innymi
        > ]
        > serwis "Gemius.pl". Dane o ruchu są niezbędne do celów [głównie] marketingowych
        > .
        >

Rozumiem, ze to jest jakoś prawnie uregulowane. Mnie w tej chwili interesuje
        sprawa ochrony mojej prywatności ( w tym m.in. ruchu po forum)na tym portalu.
        Piecyk G. juz odpowiedział mi na forum Komputery, że obsługa portalu ma taką
        możliwość. Pytam: dlaczego?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Następne proste pytania IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.03.05, 21:23

> I dalej. Czy nasze IP podlega ustawie o ochronie danych osobowych z dnia 29
          > sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.)? I jak portal tę ustawę
          > realizuje?

IP nie jest daną osobową. Na podstawie IP nie można ustalić tożsamości (mogą to
          zrobić jedynie uprawnione organy po przeprowadzeniu stosunkowo skomplikowanego
          dochodzenia). Oczywiście zdarzają się różne przypadki, ale na podobnej zasadzie
          szóstkę w totka też może trafić każdy.

> Rozumiem, ze to jest jakoś prawnie uregulowane. Mnie w tej chwili interesuje
          > sprawa ochrony mojej prywatności ( w tym m.in. ruchu po forum)na tym portalu.
          > Piecyk G. juz odpowiedział mi na forum Komputery, że obsługa portalu ma taką
          > możliwość. Pytam: dlaczego?

Nie jestem obsługą portalu, ale dostęp do danych typu IP jest uwarunkowany
          czysto technicznie. Każdy z kim komunikujesz się za pośrednictwem Internetu ma
          dostęp do Twojego IP. Portal ma OBOWIĄZEK rejestrowania danych (IP) osób
          piszących i udostępniania ich na żądanie uprawnionych organów.
          • Gość: Ala Następne proste pytania IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 21:49
            Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> IP nie jest daną osobową. Na podstawie IP nie można ustalić tożsamości (mogą to
            >
            > zrobić jedynie uprawnione organy po przeprowadzeniu stosunkowo skomplikowanego
            > dochodzenia). Oczywiście zdarzają się różne przypadki, ale na podobnej zasadzie
            >
            > szóstkę w totka też może trafić każdy.

Nie każdy, tylko ten kto gra. Mnie interesuje, kto jest (albo może być) w tej
            grze. A gra dotyczy naszej prywatności.

Może i IP nie jest daną osobową, ale do tożsamości, a juz na pewno do komputera
            dotrzeć jest łatwo. Nie jestem aż taka naiwna.

W "Ochronie prywatności" portal nic nie pisze o IP i przepisach postępowania
            względem tych informacji. Pisze natomiast, że dołoży wszelkich starań. No
            właśnie, jakich starań? Gdzie jest to napisane? Gdzie jest napisane, co wolno
            pracownikom portalu?

> Nie jestem obsługą portalu, ale dostęp do danych typu IP jest uwarunkowany
            > czysto technicznie. Każdy z kim komunikujesz się za pośrednictwem Internetu ma
            > dostęp do Twojego IP. Portal ma OBOWIĄZEK rejestrowania danych (IP) osób
            > piszących i udostępniania ich na żądanie uprawnionych organów.

A, to rozumiem. Idę do urzędu lub banku i zostawiam tam swoje dane. I wszystko
            jest w porządku, jeśli z tych danych korzystają jedynie uprawnione osoby, jeśli
            nie sa one udostępniane osobom nieuprawnionym i jeśli nikt ich nie wyrzuca na
            śmietnik.

Ja chcę uzyskać informacje, jak portal dba o dane po których mozna mnie
            zidentyfikować.

No i co kryje się za tym: portal. Portal, to znaczy kto i jakie ma prawa w
            stosunku do mnie, zwykłego użytkownika portalu.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Następne proste pytania IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.03.05, 22:13

> Nie każdy, tylko ten kto gra. Mnie interesuje, kto jest (albo może być) w tej
              > grze. A gra dotyczy naszej prywatności.

To podobnie jak w firmie. Kto ma dostęp do Twoich danych osobowych? Kadrowa,
              dyrektor, prezes... Podobnie tutaj - bezpośredni dostęp do IP mają pracownicy
              obsługujący forum, a pośredni zapewne ich szefowie.

> Może i IP nie jest daną osobową, ale do tożsamości, a juz na pewno do
              komputera
              > dotrzeć jest łatwo. Nie jestem aż taka naiwna.

Proszę bardzo, moje IP: 83.26.49.26. Docierajcie, kto może.

> W "Ochronie prywatności" portal nic nie pisze o IP i przepisach postępowania
              > względem tych informacji. Pisze natomiast, że dołoży wszelkich starań. No
              > właśnie, jakich starań? Gdzie jest to napisane? Gdzie jest napisane, co wolno
              > pracownikom portalu?

Nie jestem na tyle kompetentny, by udzielić wyczerpującej odpowiedzi, natomiast
              w regulaminie Forum Gazeta.pl możemy przeczytać:

8. Przy publikacji zamieszczonego przez użytkownika wpisu AGORA może publikować
              część adresu IP, z którego nastąpiło połączenie z serwerem portalu Gazeta.pl
              przy zamieszczaniu wpisu. AGORA nie przekazuje, nie sprzedaje i nie użycza
              zgromadzonych danych użytkowników Forum Gazeta.pl innym osobom lub instytucjom,
              chyba że dzieje się to za wyraźną zgodą lub na życzenie użytkownika, którego
              dane dotyczą lub też na żądanie uprawnionych organów państwa na potrzeby
              prowadzonych przez nie postępowań.

forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617538.html

> A, to rozumiem. Idę do urzędu lub banku i zostawiam tam swoje dane. I wszystko
              > jest w porządku, jeśli z tych danych korzystają jedynie uprawnione osoby,
              jeśli
              > nie sa one udostępniane osobom nieuprawnionym i jeśli nikt ich nie wyrzuca na
              > śmietnik.

Nie sądzę, by ktoś nieuprawniony korzystał z Twoich danych, ale nie jestem
              kompetentny. Poza tym czasem zdarzają się kradzieże czy danych.

Baza użytkowników jest zgłoszona u Generalnego Inspektora Danych Osobowych:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=20122703&a=20134941

> Ja chcę uzyskać informacje, jak portal dba o dane po których mozna mnie
              > zidentyfikować.

Nie jestem kompetentny. Podejrzewam, że określa to ww. ustawa.

> No i co kryje się za tym: portal. Portal, to znaczy kto i jakie ma prawa w
              > stosunku do mnie, zwykłego użytkownika portalu.

Nie jestem kompetentny, zdaje się, że to określa regulamin forum i uoodo.

Nie wiem, jaki masz problem – mogę się tylko domyślać. Chcę tylko zwrócić
              uwagę, że najciemniej bywa pod latarnią. Warto mieć świadomość, że osoba mająca
              fizyczny dostęp do Twojego komputera może w czasie Twojej nieobecności
              wyciągnąć loginy i hasła z programów pocztowych, stron internetowych,
              komunikatorów itd. ze wszystkimi konsekwencjami, jakie się z tym mogą wiązać.
              • Gość: Ala Re: Następne proste pytania IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 23:39
                Nie mam nic przeciwko odpowiedziom osób niekompetentnych, nawet jeśli niczego do
                sprawy nie wnoszą, piecyku gazowy. Gorzej, jeśli odpowiedzi osób kompetentnych -
                też niczego nie tłumaczą.

Problem mam z portalem, nie z osobami korzystającymi z mojego komputera. Osoby
                te zawsze znały wszystkie moje loginy i wszystkie moje hasła, w tym pocztowe.

Nie podobaja mi się w portalu pewne sprawy, więc piszę powodowana obywatelskim
                poczuciem obowiązku wobec innych naiwnych forumowiczów. A tak.

Mozesz powiedziec, jak niektórzy, że mogę tu nie bywać. Ano, obrzydło mi już, fakt.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Następne proste pytania IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.03.05, 23:52

> Problem mam z portalem, nie z osobami korzystającymi z mojego komputera. Osoby
                  > te zawsze znały wszystkie moje loginy i wszystkie moje hasła, w tym pocztowe.

Systemy są zorganizowane w ten sposób, że nawet "najwyższy" administrator nie
                  zna hasła "najniższego" użytkownika (oczywiście ktoś z obsługi może wejść do
                  Twojej skrzynki nie znając hasła).

Poza tym na podstawie IP nie można zidentyfikować użytkownika również dlatego,
                  że pod jednym IP może występować od kilku do kilkuset osób.

> Nie podobaja mi się w portalu pewne sprawy, więc piszę powodowana obywatelskim
                  > poczuciem obowiązku wobec innych naiwnych forumowiczów. A tak.

Ja nie mam żadnych zastrzeżeń, ale jeśli masz powody, aby tak pisać, nikt nie
                  może Ci tego zabronić...
                  • Gość: piecyk gazowy Re: Następne proste pytania IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.03.05, 23:57

> Systemy są zorganizowane w ten sposób, że nawet "najwyższy" administrator nie
                    > zna hasła "najniższego" użytkownika (oczywiście ktoś z obsługi może wejść do
                    > Twojej skrzynki nie znając hasła).

Nie oznacza to koniecznie, że może czytać listy. Nie wiem, czy obsługa
                    Gazeta.pl może wejść i otwierać cudze maile, ale ja jako administrator
                    chciałbym mieć taką możliwość (nie chodzi o czytanie, czasem trzeba wejść i coś
                    sprawdzić, aby później np. móc usunąć jakiś czysto techniczny błąd).
                  • Gość: Ala Re: Następne proste pytania IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 00:09

>
                    > Poza tym na podstawie IP nie można zidentyfikować użytkownika również dlatego,
                    > że pod jednym IP może występować od kilku do kilkuset osób.

:)))))

No, to po co im są potrzebne takie dane? :DDDD

No, po co? Jak jest ich wartość markietyngowa?

>
                    > > Nie podobaja mi się w portalu pewne sprawy, więc piszę powodowana obywate
                    > lskim
                    > > poczuciem obowiązku wobec innych naiwnych forumowiczów. A tak.
                    >
                    > Ja nie mam żadnych zastrzeżeń, ale jeśli masz powody, aby tak pisać, nikt nie
                    > może Ci tego zabronić...

Ano piecyku, nie każdy jest specem od internetu i niektórzy wierzą w te bzdury o
                    anonimowości.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Następne proste pytania IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 00:15

> No, to po co im są potrzebne takie dane? :DDDD
                      >
                      > No, po co? Jak jest ich wartość markietyngowa?

No jak to po co? Jeśli np. z jednego IP z TP SA wchodzi 100 osób, to mogę tym
                      100 osobom wyemitować reklamę nowego produktu skierowanego do klientów TP SA.

> Ano piecyku, nie każdy jest specem od internetu i niektórzy wierzą w te
                      bzdury
                      > o
                      > anonimowości.

Anonimowość w Internecie nie istnieje. Jest pozorna.
                    • Gość: calkiem_nowy Re: Następne proste pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:18

> > Poza tym na podstawie IP nie można zidentyfikować użytkownika również dla
                      > tego,
                      > > że pod jednym IP może występować od kilku do kilkuset osób.
                      >
                      > :)))))
                      >
                      > No, to po co im są potrzebne takie dane? :DDDD

Te dane zostawiasz na każdym serwerze, z którym się połączysz. Zakres jest ich
                      różny, zależy co wyślesz. Jeśli wysyłasz pocztę przez którykolwiek z serwerów,
                      na 99,99% zostaje tam zapisana informacja kiedy, ile, od kogo i do kogo (plus co
                      tam jeszcze ktoś nie wymyśli).
        • Gość: piecyk gazowy Re: Następne proste pytania IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.03.05, 21:28
          Jeśli podczas rejestracji konta podałaś swoje dane (imię, nazwisko, adres itd.)
          obsługa portalu może (nie znając hasła) wejść do Twego profilu i je odczytać.
      • xxx131 Re: Dwa proste pytania 12.03.05, 20:14
        experta mu!
    • Gość: kixx Re: Dwa proste pytania IP: *.acn.waw.pl 11.03.05, 21:01
      ja na twoim miejscu natychmiast bym zgasil swiatlo
      zwlaszcza jesli jestes teraz pod natryskiem
    • jabbur Re: Dwa proste pytania 11.03.05, 21:49
      Numery IP widzi Administracja Forum, dane te udostępniamy
      tylko organom ścigania - o ile nasz dział prawny stwierdzi,
      że udostępnić takowe musimy. Sami wykorzystujemy IP do
      blokowania/wycinania spamerów i trolli.

Nie " śledzimy" naszych użytkowników. Natomiast system Gemius
      dostarcza nam podstawowych danych, potrzebnych w celach
      marketingowych.

j/a
      • Gość: Ala Bardzo proste pytanie IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 21:57
        > Numery IP widzi Administracja Forum, dane te udostępniamy
        > tylko organom ścigania - o ile nasz dział prawny stwierdzi,
        > że udostępnić takowe musimy. Sami wykorzystujemy IP do
        > blokowania/wycinania spamerów i trolli.

Kto ma prawo definiowania spamerów i troli? Czy są jakieś wewnętrzne procedury?
        Czy na "czuja"?

>
        > Nie " śledzimy" naszych użytkowników.

Musiałam wyrazić się niejasno. Ja pytam o to, czy portal ma taka techniczną
        możliwość?

Jeśli ma, a mam prawo przypuszczać, że ma, bo

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=20122703&a=20165441
        to chciałabym wiedzieć, jakimi przepisami uregulowane sa takie działania , jak
        opisane w powyższym poście i co grozi pracownikom tak się bawiącym naszym kosztem?

• jabbur Re: Bardzo proste pytanie 11.03.05, 22:13
          Nikt się niczyim kosztem nie bawi. Jeżeli musimy kogoś
          wyciąć, to go szukamy i tniemy. Żadna przyjemność.

Spamerzy i trolle to osoby, które notorycznie naruszają
          zasady Regulaminu i Netykiety. My zaś ustalamy, kto zbytnio
          przesadza.
          j/a
          • Gość: Ala Re: Bardzo proste pytanie IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 23:03
            > Nikt się niczyim kosztem nie bawi. Jeżeli musimy kogoś
            > wyciąć, to go szukamy i tniemy. Żadna przyjemność.
            >
            > Spamerzy i trolle to osoby, które notorycznie naruszają
            > zasady Regulaminu i Netykiety. My zaś ustalamy, kto zbytnio
            > przesadza.
            > j/a

Nie odpowiedziałeś na proste pytanie: czy portal ma techniczną możliwość
            śledzenia ruchu forumowiczów?
            • Gość: calkiem_nowy Re: Bardzo proste pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:12

> Nie odpowiedziałeś na proste pytanie: czy portal ma techniczną możliwość
              > śledzenia ruchu forumowiczów?

Traktuj to tak:
              wchodzisz na strony Agory? Skoro tak, to oni wiedzą na które strony wchodzisz
              (co jest w sumie oczywiste), bo Ci je przecież dają.
          • Gość: calkiem_nowy Jabbur nigdy konkretnie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:35
            jabbur napisał:

> Spamerzy i trolle to osoby, które notorycznie naruszają
            > zasady Regulaminu i Netykiety. My zaś ustalamy, kto zbytnio
            > przesadza.

Uściślając:
            Spamerzy i trolle to ci, którzy mają krytyczny stosunek do części tzw.
            moderatorów społecznych (ich zachowania, stronniczości, samowoli itp.).
    • bartoszcze Re: Dwa proste pytania 11.03.05, 23:02
      generalnie nalezy wyjaśnić również, że nie masz prawnego obowiązku korzystania
      z Forum
      • Gość: Ala Re: Dwa proste pytania IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 23:10
        bartoszcze napisał(a):

> generalnie nalezy wyjaśnić również, że nie masz prawnego obowiązku korzystania
        > z Forum

Ale mam prawne prawo. Czytam regulamin, netykietę i ochronę prywatności. Nigdzie
        tam nie znalazłam odpowiedzi na pytania które postawiłam w tym wątku.

• warka_strong Może tu znajdziesz odpowiedź? 11.03.05, 23:27
          Wobec tego, że nie znajdujesz odpowiedzi na swoje pytania sugeruję, byś zwróciła
          się o niezbędne Ci informacje do właściciela portalu "Gazeta.pl", którym jest
          Agora S.A.

Adres właściciela portalu to:
          ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa
          centrala: (0-prefiks-22) 555 60 00, 555 60 01
          faks (0-prefiks-22) 555 48 50, 555 47 80
          e-mail: contact@agora.pl

Pozdrawiam.
          • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 23:41
            Przeszkadza ci że pytanie zadaję publicznie? Może chcę, żeby odpowiedź usłyszało
            więcej osób?
            • warka_strong Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? 11.03.05, 23:47
              Nie, nie przeszkadza mi to.

Uważam jednak, że w przypadku trudności z uzyskaniem satysfakcjonującej
              odpowiedzi warto jest uzyskać ją u źródeł. Potem zaś mozna uzyskanymi
              informacjami podzielic się z innymi użytkownikami, którzy mogą [podobnie jak Ty]
              mieć problemy z ich odszukaniem.

W moim odczuciu jest to nieco korzystniejsze, zarówno dla Ciebie samej, jak
              również dla innych użytkowników, którym mogłabyś służyć swoją wiedzą i pomocą.

Pozdrawiam
              "warka"
              • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 00:03
                Może masz rację. No, bo jeśli jobbur nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie?

Tobie nie przeszczkadza, że masz tak mało praw?
                • Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:14
                  > Tobie nie przeszczkadza, że masz tak mało praw?

Jakich praw? Agora nie dostaje nic od ciebie, czego sama nie zechcesz im dać.
                  • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 00:23
                    Gość portalu: calkiem_nowy napisał(a):

> > Tobie nie przeszczkadza, że masz tak mało praw?
                    >
                    > Jakich praw? Agora nie dostaje nic od ciebie, czego sama nie zechcesz im dać.

Niezupenie!

A tym, że mozna mnie śledzić ( i ciebie też) w czasie ruchu po forum,
                    dowiedziałam się przypadkiem.

No pomyśl tylko, jakie to daje mozliwości! Na przykład, jeśli jesteś osobą
                    publiczną, a masz nietypowe zainteresowania? :)) (Tak hipotetycznie)

• Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:28

> Niezupenie!

Zupełnie.

> A tym, że mozna mnie śledzić ( i ciebie też) w czasie ruchu po forum,
                      > dowiedziałam się przypadkiem.

Ale jest to sprawa oczywista. Mówię - traktuj to jako coś takiego, oni wiedzą co
                      komu dają.

> No pomyśl tylko, jakie to daje mozliwości! Na przykład, jeśli jesteś osobą
                      > publiczną, a masz nietypowe zainteresowania? :)) (Tak hipotetycznie)

Ale co to ma do konkretnie do Agory? Takie możliwości daje ta usługa z której
                      korzystasz. Niech zatem publiczna osoba uważa na to co bierze (szczególnie jeśli
                      bierze to za darmo).
                      • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 00:42

> Gość portalu: Ala napisał(a):
                        >
                        > > Niezupenie!
                        >
                        > Zupełnie.
                        >
                        > > A tym, że mozna mnie śledzić ( i ciebie też) w czasie ruchu po forum,
                        > > dowiedziałam się przypadkiem.
                        >
                        > Ale jest to sprawa oczywista. Mówię - traktuj to jako coś takiego, oni wiedzą c
                        > o
                        > komu dają.

Co innego automat, który rejestruje dane o mnie, i wykorzystuje do celów
                        statystycznych czy markietyngowych, np. Co innego człowiek.

No i ciekawa jestem, kto z forumowiczów, zwłaszcza nowych ma tą świadomość. Bo
                        ja mam wrażenie, ze rozmawiam z samymi informatykami, dla których wszystko jest
                        jasne od poczatku.

>
                        > > No pomyśl tylko, jakie to daje mozliwości! Na przykład, jeśli jesteś osob
                        > ą
                        > > publiczną, a masz nietypowe zainteresowania? :)) (Tak hipotetycznie)
                        >
                        > Ale co to ma do konkretnie do Agory? Takie możliwości daje ta usługa z której
                        > korzystasz. Niech zatem publiczna osoba uważa na to co bierze (szczególnie jeśl
                        > i
                        > bierze to za darmo).

Nie. Bo po pierwsze portal sie do czegoś zobowiązuje. Po drugie taka usługa
                        powinna również miec swoje ograniczenia związane z możliwością wykorzystania
                        informacji. No i mnie rowniez chodzi o człowieka, który niepotrzebnie uzyskuje
                        pewne duże możliwości.
                        • Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:49

> Co innego automat, który rejestruje dane o mnie, i wykorzystuje do celów
                          > statystycznych czy markietyngowych, np. Co innego człowiek.

A co Ty myślisz że to człowiek rozwodzi się nad każdym użyszkodnikiem z osobna?
                          Człowiek z pewnością napisał ten automat. Z całą pewnością wyposażył go również
                          w jakis przyjazny ludzki interfejs, żeby w określonych przypadkach istniała
                          możliwość dostać wszelkie możliwe informacje o ruchu na forum.

> No i ciekawa jestem, kto z forumowiczów, zwłaszcza nowych ma tą świadomość. Bo
                          > ja mam wrażenie, ze rozmawiam z samymi informatykami, dla których wszystko jest
                          > jasne od poczatku.

Zrozum że te same zasady dotyczą każdej witryny w sieci.

> Nie. Bo po pierwsze portal sie do czegoś zobowiązuje.

Z tego co wiadomo, portal żadnych informacji nie upublicznia.

> Po drugie taka usługa
                          > powinna również miec swoje ograniczenia związane z możliwością wykorzystania
                          > informacji. No i mnie rowniez chodzi o człowieka, który niepotrzebnie uzyskuje
                          > pewne duże możliwości.

Pracownik Agory może wszystko. Ja, lub Ty, raczej tych informacji nie uzyskamy.
                          Oczywiście nie można też wykluczyć wycieku, ale są to sytuacje ekstremalne.
                          • Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:52

> > Nie. Bo po pierwsze portal sie do czegoś zobowiązuje.
                            >
                            > Z tego co wiadomo, portal żadnych informacji nie upublicznia.

Tutaj trzeba dodać, że pewną informację mają aesi.
                          • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 10:42

> A co Ty myślisz że to człowiek rozwodzi się nad każdym użyszkodnikiem z osobna?

Ma taką możliwość. Co go powstrzymuje przed skorzystaniem? Czy tylko nuda?
                            Chodzi mi o wewnetrzne procedury.

> Człowiek z pewnością napisał ten automat. Z całą pewnością wyposażył go również
                            > w jakis przyjazny ludzki interfejs, żeby w określonych przypadkach istniała
                            > możliwość dostać wszelkie możliwe informacje o ruchu na forum.

Potrzebę istnienia przyjaznego interfejsu rozumiem. Programisci piszą według
                            wytycznych. I chodzi o te wytyczne. Na ile są one zgodne z prawem i czy w ogóle
                            te sprawy sa prawnie uregulowane. Czy każdy pisząc jakiś system swiadczący
                            usługi może w dowolny sposób operować tymi danymi?

> Zrozum że te same zasady dotyczą każdej witryny w sieci.

Rozumiem, że natura tego rodzaju kontaktów polega na pozostawianiu informacji o
                            IP. Nie chcę zostawiać śladu - nie wchodzę. OK. Ale sprawa polega na tym, co
                            dalej się dzieje z tym sladem. Kto i na jakiej podstawie prawnej może tymi
                            danymi operowac?

> Z tego co wiadomo, portal żadnych informacji nie upublicznia.

> Pracownik Agory może wszystko. Ja, lub Ty, raczej tych informacji nie uzyskamy.
                            > Oczywiście nie można też wykluczyć wycieku, ale są to sytuacje ekstremalne.

No, tak mi się wydawało, że może wszystko.

Piecyka gazowego po jego IP niełatwo się odnajdzie, ale ja trochę się zdziwiłam,
                            gdy zobaczyłam swoje. To oczywiście wskazówka dla mnie, żeby zmienić dostawcę
                            internetu, wiem. Nigdy dotychczas nie interesowałam się w jakiś szczególny
                            sposób tymi sprawami, ponieważ słowa zawarte w deklaracji o ochronie
                            prywatności, napisanej przez poważną i renomowana firmę, wzięłam na poważnie.
                            Ostatnio zaczęłam się jednak nad tym zastanawiać, ponieważ regulamin forum i
                            netykieta zawieraja jedynie przepisy-sankcje dotyczące forumowiczów.
                            Postępowanie portalu wobec forumowiczów opisane jest natomiast na poziomie
                            deklaracji, że dołoży starań... i że zapewnia... Tak naprawdę jesteśmy
                            całkowicie bezbronni.

Mozna, oczywiście, powiedzieć mi raz jeszcze, jak to już sie parokrotnie tu
                            zdarzyło, że mam prawo nie korzystać. Mam i się nad skorzystaniem z niego
                            zastanawiam. Problem jednak w tym, że portal nie jest uczciwy wobec
                            forumowiczów. Większość forumowiczów ma nikłe informacje na temat komunikacji w
                            internecie. Wiekszość nie zastanawia sie nawet nad tym, że wchodząc na jakąś
                            strone pozostawia o sobie informacje. Forumowicz ma prawo tego nie wiedzieć. Ma
                            prawo być lamerem. Ma prawo ufać poważnej i renomowanej firmie. Myślę, że
                            wiekszość (w tym i ja) zgodziłaby się również na konieczność monitorowania
                            ruchu w celu wyplenienia wybryków. Mnie chodzi tylko o te procedury. Komu z
                            obsługi, co i kiedy wolno zrobić z tymi danymi. Kto ma dostęp do tego
                            przyjaznego interfejsu.

W portalowej polityce prywatności czytam:

"Ochrona prywatności stała się jednym z kluczowych zagadnień w rozwoju Internetu
                            i związanego z nim handlu elektronicznego. Jako wydawca serwisu Gazeta.pl
                            uczestniczymy aktywnie w inicjatywach i programach mających na celu stworzenie
                            standardu ochrony prywatności w Internecie. Jeśli reguły takie zostaną
                            wypracowane, poddamy weryfikacji naszą politykę ochrony prywatności oraz
                            zabiegać będziemy o uzyskanie stosownego certyfikatu."

Czy portal może napisać coś więcej o tych standardach, własnym wkładzie w
                            wypracowanie oraz jak się to przenosi na codzienna praktyke portalową?

• Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:48

> Gość portalu: calkiem_nowy napisał(a):
                              >
                              > > A co Ty myślisz że to człowiek rozwodzi się nad każdym użyszkodnikiem z o
                              > sobna?
                              >
                              > Ma taką możliwość. Co go powstrzymuje przed skorzystaniem? Czy tylko nuda?
                              > Chodzi mi o wewnetrzne procedury.

Sprzedawca, u którego kupujesz chleb, wie jak wyglądasz. Co go powstrzymuje
                              przed skorzystaniem z posiadanej wiedzy? Czy tylko nuda?

> Potrzebę istnienia przyjaznego interfejsu rozumiem. Programisci piszą według
                              > wytycznych. I chodzi o te wytyczne. Na ile są one zgodne z prawem i czy w ogóle
                              > te sprawy sa prawnie uregulowane. Czy każdy pisząc jakiś system swiadczący
                              > usługi może w dowolny sposób operować tymi danymi?

Nie wiem. Z tego co wiem, Agora nie udostępnia żadnych danych osobom trzecim.
                              Jasne jest również, że chce wiedzieć (sam na ich miejscu chciałbym to wiedzieć),
                              co ludzie klikają, co się częściej czyta czy co jest bardziej popularne, stąd
                              wprowadza mechanizmy które ułatwiają jej zarządzanie tą informacją.

> Rozumiem, że natura tego rodzaju kontaktów polega na pozostawianiu informacji o
                              > IP. Nie chcę zostawiać śladu - nie wchodzę. OK. Ale sprawa polega na tym, co
                              > dalej się dzieje z tym sladem. Kto i na jakiej podstawie prawnej może tymi
                              > danymi operowac?

Agora. Na takiej podstawie, że są to jej dane. Tutaj, Agora zobowiązała się do
                              nieupubliczniania tych danych.

> Piecyka gazowego po jego IP niełatwo się odnajdzie, ale ja trochę się zdziwiłam
                              > ,
                              > gdy zobaczyłam swoje. To oczywiście wskazówka dla mnie, żeby zmienić dostawcę
                              > internetu, wiem. Nigdy dotychczas nie interesowałam się w jakiś szczególny
                              > sposób tymi sprawami, ponieważ słowa zawarte w deklaracji o ochronie
                              > prywatności, napisanej przez poważną i renomowana firmę, wzięłam na poważnie.

Od jak dawna korzystasz z usługi poczty elektronicznej (email)? Jeśli już długo,
                              to wiedz, że przy wysłaniu każdego listu, na 99% doklejana jest do niego
                              informacja o adresie IP nadawcy. Zwykle, jeśli używasz jakiegoś programu
                              pocztowego, sam program pocztowy oznajmia kim jest, dając przy okazji wskazówkę
                              jakiego systemu operacyjnego używasz. W większości przypadków, takie dane
                              docierają do odbiorcy. Logi zbierane przez Agorę, oprócz celów marketingowych i
                              zestawiania statystyk, mają także znaczenie dla bezpieczeństwa. Oni kupują
                              serwery, konfigurują je, często też w takich przypadkach analizuje się je pod
                              kątem dziwnego lub podejrzanego ruchu, czy też pod kątem optymalizacji. Taka w
                              ogólności jest specyfika tych usług internetowych. Nie mówiąc już o takich
                              usługach jak np. Usenet, gdzie do każdej wiadomości doklejany jest pełny adres
                              IP, a same wiadomości można powiedzieć już na zawsze są archiwizowane w różnych
                              zakątkach Internetu. I nikt wcześniej Cię przed tym nie ostrzega.

> Ostatnio zaczęłam się jednak nad tym zastanawiać, ponieważ regulamin forum i
                              > netykieta zawieraja jedynie przepisy-sankcje dotyczące forumowiczów.
                              > Postępowanie portalu wobec forumowiczów opisane jest natomiast na poziomie
                              > deklaracji, że dołoży starań... i że zapewnia... Tak naprawdę jesteśmy
                              > całkowicie bezbronni.

Siedząc w fotelu przed telewizorem, tez jesteś bezbronna. W każdej chwili możesz
                              np. spaść i złamać sobie rękę. (czego Ci w żadnym wypadku nie życzę)

> internecie. Wiekszość nie zastanawia sie nawet nad tym, że wchodząc na jakąś
                              > strone pozostawia o sobie informacje. Forumowicz ma prawo tego nie wiedzieć.

Ta wiedza nie jest mu do niczego potrzebna. Jeśli chcesz się upierać, miej
                              pretensję do Twojego dostawcy usług internetowych, że Cię nie ostrzegł.

> ruchu w celu wyplenienia wybryków. Mnie chodzi tylko o te procedury. Komu z
                              > obsługi, co i kiedy wolno zrobić z tymi danymi. Kto ma dostęp do tego
                              > przyjaznego interfejsu.

Podejrzewam że pracownicy.

> Czy portal może napisać coś więcej o tych standardach, własnym wkładzie w
                              > wypracowanie oraz jak się to przenosi na codzienna praktyke portalową?

O czym ma niby pisać? O tym że wiedzą co komu wysyłają?
                • bartoszcze Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? 12.03.05, 00:21
                  masz całkiem sporo praw, w szczególności prawo do korzystania lub
                  niekorzystania z forum
                  a Twoje pytania bynajmniej nie dotyczą rozszerzenia lub zawężenia tych praw
                  zwłaszcza kiedy pytania cytują posty, które na te pytania w istocie
                  odpowiadają..
                  PS. o ile dobrze widzę, to uważasz za "nieodpowiedziane" pytanie o śledzenie
                  ruchu forumowiczów - chociaż Tebe (gdybyś nie wiedziała - główny administrator
                  Forum) w odniesieniu do śledzenia ruchu konkretnego forumowicza na portalu
                  odpowiedział: tak, teoretycznie i technicznie jest to możliwe, wyrażając
                  jednocześnie swoje zdanie na temat sensu korzystania z tej możliwości.. a
                  jeżeli chodzi o śledzenie tego ruchu poza portalem - to zaryzykuję tezę, że
                  takiej możliwości administracja nie ma, a przynajmniej nie przy pomocy narzędzi
                  wykorzystywanych do obsługi Forum (więc to jakby bezprzedmiotowe)
                  • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 00:35
                    bartoszcze napisał(a):

> masz całkiem sporo praw, w szczególności prawo do korzystania lub
                    > niekorzystania z forum

No owszem. Tylko, że zasady są jasne tylko dla wtajemniczonych. Może gdyby było
                    jasno napisane w ochronie prywatności o tym wszystkim, to skorzystałabym z prawa
                    do niekorzystania juz przy pierwszym wejściu na forum?

> a Twoje pytania bynajmniej nie dotyczą rozszerzenia lub zawężenia tych praw
                    > zwłaszcza kiedy pytania cytują posty, które na te pytania w istocie
                    > odpowiadają..

Zacytowałam za piecykiem. Nie znałam tego wątku a jeszcze wtedy nie miałam czsu
                    na prześledzenie całego wątku.

Sugeujesz, że nie mam prawa zadawać pytania, które juz zostało przez kogoś
                    innego postawione?

A czy coś się zmieniło? Czy wchodzący a forum wiedzą, co portal może zrobic z
                    informacjami o nich? To powinno być powiedziane jasno.

> PS. o ile dobrze widzę, to uważasz za "nieodpowiedziane" pytanie o śledzenie
                    > ruchu forumowiczów - chociaż Tebe (gdybyś nie wiedziała - główny administrator
                    > Forum) w odniesieniu do śledzenia ruchu konkretnego forumowicza na portalu
                    > odpowiedział: tak, teoretycznie i technicznie jest to możliwe, wyrażając
                    > jednocześnie swoje zdanie na temat sensu korzystania z tej możliwości..

Nie wiedziałam o Tebe, bo skąd? Jest jakaś wywieszka na drzwiach?

• Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:37

> No owszem. Tylko, że zasady są jasne tylko dla wtajemniczonych. Może gdyby było
                      > jasno napisane w ochronie prywatności o tym wszystkim, to skorzystałabym z praw
                      > a
                      > do niekorzystania juz przy pierwszym wejściu na forum?

Spore informacje o sobie zostawiasz już przy pierwszym wejściu na forum
                      (niejednoktronie np. infomację z jakiej strony weszłaś). Zatem Agora powinna
                      przysłać Ci instrukcje, zanim jeszcze wklepiesz ich adres w pole przeglądarki.
                      • Gość: Ala Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 12.03.05, 00:47

> Gość portalu: Ala napisał(a):
                        >
                        > > No owszem. Tylko, że zasady są jasne tylko dla wtajemniczonych. Może gdyb
                        > y było
                        > > jasno napisane w ochronie prywatności o tym wszystkim, to skorzystałabym
                        > z praw
                        > > a
                        > > do niekorzystania juz przy pierwszym wejściu na forum?
                        >
                        > Spore informacje o sobie zostawiasz już przy pierwszym wejściu na forum
                        > (niejednoktronie np. infomację z jakiej strony weszłaś). Zatem Agora powinna
                        > przysłać Ci instrukcje, zanim jeszcze wklepiesz ich adres w pole przeglądarki.

Zaraz, zaraz. Przekaz portalu jest niejasny, co do ochrony prywatności.

No i jeszcze raz naiwnie zapytam. Po co administratorowi IP po raz pierwszy
                        uczestniczącego w forum. Toz on czysty jak łaza.
                        • Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 00:51

> Zaraz, zaraz. Przekaz portalu jest niejasny, co do ochrony prywatności.

Dla mnie jest taki sam jak każdy inny.

> No i jeszcze raz naiwnie zapytam. Po co administratorowi IP po raz pierwszy
                          > uczestniczącego w forum. Toz on czysty jak łaza.

IP zapisuje się w logach, do których dostęp ma administrator.
                          • aniela Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? 12.03.05, 00:55
                            a aesi? (hyyh noco?)
                            • eela Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? 12.03.05, 01:22
                              Aesi w logach się nie zapisują. :-)))
                            • Gość: calkiem_nowy Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:50
                              Ala jeszcze nie wie co to są aesi, jakie stanowią zagrożenie i dlaczego są źli.

A Ty się nie podlizuj, i tak wiemy z kim trzymasz.
                              • aniela Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? 13.03.05, 10:30
                                aha trzymam zawsze z druga stroną. z ktorejkolwiek strony by nie patrzec.

Eela: znaczy aesi zapisuja sie jak wiadomo krwią mordowanej wolnosci slowa ;)
                        • mika_p Re: Może tu znajdziesz odpowiedź? 12.03.05, 23:44
                          Alu, a skąd administrator ma wiedzieć, ze ty jesteś pierwszy raz ? jeżeli
                          system cię nie zapisze, to zawsze będzie pierwszy raz z danego IP, bo nie
                          będzie wcześniejszej historii.

Poza tym, zauważam pewien brak logiki - chcesz mieć wiedzę o działaniu
                          Internetu, ale szukasz jej w Internecie. Może trzeba było zatroszczyć się o
                          bezpieczeństwo zanim po raz pierwszy się połączyłaś i najpierw zebrać
                          informacje, jak to działa, jest masa książek na ten temat, jest dużo ludzi,
                          którzy o tym wiedzą więcej niż my obie razem wzięte - wystarczyło zainteresowac
                          się kwestią prywatności PRZED kontaktem z Internetem, bo to, co robi Agora,
                          robią wszyscy:
                          Onet na przykład ma bardzo podobny tekst:
                          "Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie
                          zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w
                          Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez
                          Onet.pl wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją
                          naszymi serwerami. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych,
                          statystycznych informacji demograficznych (np. o regionie, z którego następuje
                          połączenie). "
                          www.onet.pl/prywatnosc/
                          Nikt ci nie bronił, Alu, zostać "wtajemniczoną" przed użyciem Internetu po raz
                          pierwszy; różne informacje zbiera o Tobie operator telekomunikacyjny na
                          przykład, z tym, że wiedza o tym jest może bardziej rozpowszechniona, bo
                          telefon to starszy wynalazek i bardziej rozpowszechniony - czy masz do niego o
                          to pretensje ? Dyspozytorka w radio-taxi po kilku tygodniach współpracy powiąże
                          twój adres z numerem telefonu i miłym żenskim głosem. Pan z osiedlowego
                          sklepiku zapamięta co lubisz. Czy ktoś cię o tym uprzedzał gdy korzystałas z
                          tych usług po raz pierwszy ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka