Dodaj do ulubionych

Active X Control na forum

15.09.05, 12:32
Ktos z waszych IT gujow powienien za to beknac...
Obserwuj wątek
    • quails Re: Active X Control na forum 15.09.05, 12:35
      Jakies konkurencyjne forum na polskim internecie by sie wam przydalo, bo
      zaczynacie najzwyczajniej przeginac!
    • tebe Re: Active X Control na forum 15.09.05, 12:46
      Czy można prosić o jakieś szczegóły problemu?
      • quails Re: Active X Control na forum 15.09.05, 13:16
        Controlki, jak przypuszczam zainstalowane sa na forum w sposob losowy. Czy
        mozna prosic o szczegoly co pod nimi trzymacie?
        • arie Re: Active X Control na forum 15.09.05, 13:22
          Dziwne.
          Dotychczas nie zauważyłem żeby przeglądarka żądała instalacji kontrolek ActiveX podczas przeglądania stron gazety. Może chodzi Ci o instalację Flasha lub Javy?

Pozdrawiam.
          • quails Re: Active X Control na forum 15.09.05, 13:36
            Nie nie o to chodzi. Wszedzie jest full poinstalowanych jakis kontrolek
            ActiveX, bog jeden wie, jakie informacje sciagaja z twojego pc-ta. Ze
            sluzbowego kompa, bym na to forum nie wszedl.
            • jabbur Re: Active X Control na forum 15.09.05, 14:45
              Zdecydowanie to jakieś nieporozumienie.
              Na Forum wszystko jest tak, jak było zawsze.
              Podaj szczegóły tego, co Cię zaniepokoiło
              - zamiast niepokoić innych :)
              j/a
            • Gość: w++ Re: Active X Control na forum IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 15:37
              quails napisała:

> Nie nie o to chodzi. Wszedzie jest full poinstalowanych jakis kontrolek
              > ActiveX, bog jeden wie, jakie informacje sciagaja z twojego pc-ta.

Wybacz ale bez konkretów wychodzisz nieco na panikarę ;)

Jedyne jakie udało mi się znależć kontrolki activex na GW to zwiazane z
              animacjami flasha (z treścią zaczynającą się na : <object
              classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
              codebase="download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab....)

Tak niestety musi być by nieszczęśnikom korzystającym z IE się wyświetliły te
              animacje. Ale jeśli znajdziesz inne to koniecznie daj znać.
              • quails Re: Active X Control na forum 15.09.05, 16:02
                Nie o macromedie mi chodzilo. skutkiem mojego strzelania w losowo wybrane posty
                sa glownie komunikaty w stylu:
                www.u3abbay.org.au/Internet101/screens/11h.jpgAmatorszczyzna....
                • quails screenus 15.09.05, 16:03
                  www.u3abbay.org.au/Internet101/screens/11h.jpg
                  • tebe Re: screenus 15.09.05, 16:18
                    A co było w urlu?
                    • quails Re: screenus 15.09.05, 16:25
                      Tego jest od ch..a
                      Polataj sobie po forum przy high security settings. Nie powienienes miec
                      porblemow ze znlazieniem. W przypadku gdybys nie znlazl sluze screen shotami.
                  • Gość: w++ Re: screenus IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 16:21
                    quails napisała:

> www.u3abbay.org.au/Internet101/screens/11h.jpg

To jest tak właściwie nic nie znaczący komunikat że na stronie są jakieś
                    kontrolki activex, a aktualny poziom ustawień "bezpieczeństwa" windows jest
                    ustawiony na wysoki. Bo kontrolki są rzeczywiście, taki jest niestety wymóg
                    pisania stron z wbudowanymi flashami itp. pod IE. A flashy na stronach GW bez
                    liku, to i activex jest obecny. Oczywiście teoretycznie można założyć że gdzieś
                    tam znajdzie się inna kontrolka np. szkodliwa, ale z takiego komunikatu nic nie
                    wyczytasz, trzeba zaglądnąć do źródeł strony.
                    Są przeglądarki nie używające activex.
                    • quails Re: screenus 15.09.05, 16:40
                      Pieprzysz koles. Tych problemow nie powinno byc przy odtwarzaniu zwyklych
                      animacji we Flashu. Troche bardziej skomplikowane jest odtwarzanie kawalkow
                      zrobionych w Macromedia Authorware na necie.
                      • tebe Re: screenus 15.09.05, 16:44
                        Nie pisz tak nieładnie.
                        • neder Re: screenus 15.09.05, 18:24
                          tebe napisał:

> Nie pisz tak nieładnie.

no to żeś dziewczynie wyjaśnił...
                      • Gość: w++ Re: screenus IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 16:58
                        quails napisała:

> Pieprzysz koles. Tych problemow nie powinno byc przy odtwarzaniu zwyklych
                        > animacji we Flashu.

Na spokojnie ;)
                        Świetnie by było gdyby Tobie udało się znaleźć w źródłach konkretne odwołanie,
                        było by czarno na białym.
                        Puściłem sobie teraz forum na gołym niezabezpieczonym kompie z IE i rzeczywiście
                        nie jestem już taki całkiem pewiem czy aby nie masz pewnych racji. Miałem jakieś
                        komunikaty o niemożności potwierdzenia certyfikatu , poza tym różne skrypty np.
                        omniture i inne gemiusy, też głowy nie dam co się w nich wyczynia bo analiza ich
                        jest dość złożona a tez nie wiadomo czy ciągle w nich jest to samo.
                      • Gość: T-800 Re: screenus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:21
                        W IE < 6.0 przy high security takie BZDURNE komunikaty są na porządku dziennym.

Komunikat nie zawsze prawidłowo przedstawia przyczynę problemu i tak jest
                        właśnie w tym przypadku.
                        • Gość: T-800 Re: screenus IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.09.05, 21:35
                          Podobny problem.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=29046175

Też bzdurny, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością, komunikat.
                          • anaiss Re: screenus 15.09.05, 22:11
                            To jak jest w końcu? Mam już zacząć panikować, czy nie, bo już sama nie wiem? ;))
                            • Gość: w++ Re: screenus IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 22:43
                              anaiss napisała:

> To jak jest w końcu? Mam już zacząć panikować, czy nie, bo już sama nie wiem? ;
                              > ))

Jakoś nie ma niezależnych doniesień o podejrzanych kontrolkach w GW a parę
                              fachowców pewno zajrzało w źródła choćby z ciekawości.
                              Ale pozostał dylemat. Jeśli ustawisz wysoki poziom "bezpieczeństwa" windowsów to
                              będziesz miała takie komunikaty z których nic nie wyczytasz a tylko się
                              zdenerwujesz. Jak zmienisz poziom na niższy to będziesz miała spokój ale możesz
                              coś złapać rzeczywiście szkodliwego. I tak źle i tak niedobrze.
                              Ale rozważ może użycie innej przeglądarki np. firefoxa, w którym problem np.
                              kontrolek activex nie istnieje bo nie używa tego mechanizmu a ogólnie uchodzi za
                              dużo bezpieczniejszą i wygodniejszą. Zresztą niektóre duże renomowane firmy
                              zaleciły swoim pracownikom używanie FF ze względów bezpieczeństwa po licznych
                              wpadkach z dziurami IE. To też daje do myślenia.
                              • anaiss Re: screenus 15.09.05, 22:48
                                Mam Operę. Mogę się już niczego nie bać? :)
                              • jabbur Re: screenus 15.09.05, 23:39
                                Ja też polecam FF :))
                                j/a
                        • Gość: w++ Re: screenus IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 22:19
                          Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Komunikat nie zawsze prawidłowo przedstawia przyczynę problemu i tak jest
                          > właśnie w tym przypadku.

Fakt, windowsy słyną z bzdurnych komunikatów i też myślę o tym że to o kontrolkę
                          od flasha tak panikują. Chyba tym razem fałszywy alarm, ale jednak trochę
                          czujności nie zawadzi ;) Przecież to Ty np. dałeś cynk o omniture ;) a tego tak
                          z wierzchu nie widać.
                          Adblock rulez :]
                          • Gość: T-800 Re: screenus IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.09.05, 22:56
                            Gość portalu: w++ napisał(a):

> Fakt, windowsy słyną z bzdurnych komunikatów i też myślę o tym że to o
                            kontrolk
                            > ę
                            > od flasha tak panikują. Chyba tym razem fałszywy alarm, ale jednak trochę
                            > czujności nie zawadzi ;)

A ja wszystko zlewam. ;-) Nawet antywirusa nie używam, bo mnie drażni.

Windows pisze co innego, a robi co innego. Najbardziej spektakularnym
                            przykładem bzdurnego komunikatu jest formatowanie dysku z linii poleceń.

Zapisz na dyskietce kilka plików, wykonaj "format a:", a jak będziesz miał 9x
                            proc. postępu "formatowania", wciśnij Ctrl + C i obejrzyj zawartość dyskietki.
                            • tebe Re: screenus 16.09.05, 10:15
                              W tym temacie trafiasz w sedno.
                              :-)
                              Od kiedy widzę, że podstawą podejrzeń jest misiek to jakby się uspokajam. Ja to
                              bym się bał nawet miśka włączyć i jeśli już naprawdę nie muszę, nie robię tego.
                              • jaa_ga Re: screenus 16.09.05, 18:17
                                Pogoniłam miśka do lasu,
                                bo przez jego podejrzliwość już manii prześladowczej się nabawiłam:))
                                Mam teraz FF,adblock'a, avast!a i ad-aware'a i wreszcie spokojne komunikaty:))
                                • Gość: T-800 Re: screenus IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.09.05, 21:20
                                  A ja IE nawet lubię. Ma kilka zalet. Ale gołego używam rzadko, chociażby ze
                                  względu na brak wygodnej możliwości blokady reklam. Używam Maxthona (na
                                  przemian z FF).

Syfów czepiających się IE można nałapać w ogóle go nie włączając. Taka prawda.

Antywirusów nie lubię, bo na byle stronie wyświetlają jakieś alerty, że coś tam
                                  znalazły, a to w sumie nic groźnego. Tylko irytuje.

Pozdrawiam.
                                  • anaiss Re: screenus 16.09.05, 22:18
                                    Takiemu to dobrze ;)
                                  • jaa_ga Re: screenus 16.09.05, 23:23
                                    A wiesz, Avast! specjalnie nie krzyczy własnie
                                    przy chodzeniu po stronach,( swoją drogą mu to ułatwiam, albowiem w "zakazane
                                    rewiry" się nie zapuszczam z natury)
                                    natomiast w przypadku outlook'a - bezbłędnie znajduje i nazywa (!)
                                    zawirusowioną pocztę i usuwa bez problemu.
                                    Bazę wirusów aktualizuje b. często, informując na bieżąco,
                                    że właśnie to zrobił:)
                                    Dla mnie, amatora, to bardzo przyjazny program :)
                                    Hej:)
                                    • Gość: T-800 Re: screenus IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.09.05, 00:12
                                      Mnie irytuje nieco, jak ktoś się obrusza, jak czasem napiszę albo powiem komuś,
                                      że nie używam AV (nawet „wymiatacze” się obruszają, co mnie nieco dziwi).

Oczywiście firewall to podstawa, ale AV to już zbędny program. Bo jakie są
                                      możliwości zarażenia? Poczta, WWW i programy z „bonusami” (typu Kazaa Media
                                      Desktop). Żeby uniknąć zarażenia, wystarczy kasować wiadomości z wirusem, nie
                                      instalować pierdół z niepewnych źródeł (jakieś emotki, wygaszacze itp.),
                                      czy „gratisów” podczas ściągania cracków itp. Programów z „bonusami” nie
                                      instaluję (chyba że na próbę ;-). Wystarczy myśleć i się kontrolować, być
                                      świadomym tego, co się robi.

Oczywiście dla tzw. przeciętnego użytkownika trudno w tym wszystkim się
                                      odnaleźć, skoro nawet Outlook Express przy próbie otworzenia dokumentu MS Worda
                                      krzyczy, że taki plik może zawierać wirusa (ręce opadają).

Programy AV nie dość że wyświetlają bzdurne i zbędne komunikaty (np. podczas
                                      odwiedzania różnych stron), to niekiedy jeszcze uniemożliwiają… usunięcie
                                      wirusa. Raz „robiłem” zawirusowanego kompa. Bezpośrednio po uruchomieniu
                                      systemu pojawiała się ramka Nortona, że coś tam jest zawirusowane i w żaden
                                      sposób nie dało się tego zamknąć (bo natychmiast pojawiała się ponownie).
                                      Wyrzuciłem Nortona z autostartu, zrestartowałem system i dopiero wtedy mogłem
                                      złożyć porządek.

Kurcze, ale się rozpisałem… :-/

Dobranoc.
                                      • anaiss Re: screenus 17.09.05, 01:00
                                        Przeciętnemu użytkownikowi komputera, takiemu jak ja [choć "przeciętny" w moim przypadku i tak może okazć się określeniem na wyrost ;)] już samo zainstalowanie programu antywirusowego daje poczucie bezpieczeństwa :)

a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka