Dodaj do ulubionych

Wielka Rzeź

01.12.06, 13:50
Wkrótce zmienimy nieco podejście do nieaktywnych blogów. To znaczy będziemy je regularnie usuwać. Poniżej nasza definicja bloga nieaktywnego:
- jest starszy niż 2 miesiące
- ma 0-1 notek
- nie udostępnia szablonu
- najnowsza notka ma ponad 3 miesiące

Co to oznacza dla Was? Otóż zwolni się wiele atrakcyjnych adresów, a licznik na stronie głównej serwisu będzie wskazywał liczbę rzeczywiście aktywnych blogów.
Więcej szczegółów - niebawem.
Obserwuj wątek
    • cover_wielki Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 16:24
      Moim zdaniem dobra inicjatywa ale podejście zbyt rygorystyczne.
      Dwa miesiące to tyle niektórzy wakacji mają.
      a są tez blogi bez nowych wpisów a i tak sie je czyta bo termin przydatności do
      spożycia nie minął

Może lepiej najpierw to całe blogowisko posortować bo katalog nie obejmuje
      nawet połowy.
      • mpieck Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 16:29
        Źle zrozumiałeś, wszystkie warunki są w koniunkcji, nie alternatywie.
    • kominek Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 19:50
      ols napisał:

> - nie udostępnia szablonu

Dobrze to przemyśleliście?
      Wynika z tego, ze wystarczy udostępniać szablon i cieszyć się blogiem po wsze
      czasy...

Druga sprawa, jak rozwiążecie kwestię kont pocztowych?
      Bo jeśli użytkownik będzie tracił nagle konto pocztowe, to możecie liczyć się
      portalowym armagedonem. Będzie o tym bardzo głośno, a wasze akcje spadną na łeb.

Z kolei kasowanie blogów, a nie kasowanie kont pocztowych wprowadzi tylko
      bałagan oraz na pewno doprowadzi do bardzo wielu nieporozumień w postaci
      prywatnych maili dostarczanych do osób niezwiązanych z blogiem.

A tak poza tym to jestem ZA, wydaje mi się nawet, że kiedyś sugerowałem ciut
      lepsze rozwiązanie tej kwestii, wolne od potencjalnych konfliktów między
      portalem a użytkownikami...
      • ols Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 22:39
        kominek napisał:
        > Dobrze to przemyśleliście?
        > Wynika z tego, ze wystarczy udostępniać szablon i cieszyć się blogiem po wsze
        > czasy...
        Ile osób skorzysta z tej furtki? Tylko ci, którzy interesują się swoim blogiem na tyle, żeby wiedzieć jak zabezpieczyć go przed skasowaniem. Czyli ci, którzy coś tam na nich mają/zamierzają mieć. Wniosek - nie mamy z tym problemu.

> Druga sprawa, jak rozwiążecie kwestię kont pocztowych?
        Kont pocztowych nie ruszamy, chodzi wyłącznie o blogi.

> wydaje mi się nawet, że kiedyś sugerowałem ciut
        > lepsze rozwiązanie tej kwestii
        I musielibyśmy płacić Ci tantiemy za pomysł wink A poważniej - staramy się wybierać jak najprostsze rozwiązania.
        • eela Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:08
          Te warunki podane wyżej to jednocześnie czy wystarczy nie spełnić jednego? Bo ja np. szablonu nie udostępniam.
          • ols Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:12
            Jednocześnie. TYLKO blogi spełniające NA RAZ wszystkie te warunki będą usuwane.
            • Gość: dr_ewa999 Re: Wielka Rzeź IP: *.onecik.pl 03.12.06, 22:42
              dzięki za odpowiedż.Nie czytam wszystkiego, tylko wybiórczo wink)))
              • cover_wielki Re: Wielka Rzeź 03.12.06, 23:25
                No dzięki za uznanie, więcej mam doskonałych pomysłów, nie wiem tylko czy
                ujawnic i komu ewentualnie. mówiąz aukcja nie miałem na myśli sprzedaży za kase
                ot forma ogólna ale aukcje charytatywną popieram jak najbardziej.
          • mpieck Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:12
            Na to pytanie odpowiedziałem już cover_wielki-emu.
            • mpieck Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:13
              znowu mnie wyprzedził :p
              • ols Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:18
                Nie masz szans, uczestniczę w ataku DoS odświeżając w kółko moje ulubione fora wink
                • mika_p Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:36
                  Nie macie telefonu wewnętrznego tam w firmie ? wink
                  • ols Re: Wielka Rzeź 01.12.06, 23:58
                    mika_p napisała:
                    > Nie macie telefonu wewnętrznego tam w firmie ? wink

O tej porze to my są zdalne pracowniki wink
                    • cito1 Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 09:27
                      Można podać owieczkę do jednoczesnego przejęcia? Mam takowe na oku od hoho.
                      • cito1 Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 11:07
                        Moja owieczka do przejęcia ma 3 wpisy, ostatni z maja 2005 roku i ! nie ma css
                        do skopiowania !
                        smile
                        Kiedy mogę go przejąć? Czy wy od razu nie możecie przypisać do konta człowieka,
                        który zgłasza akces a ma nieposzlakowaną opinię, jest wiarygodny i obiecuje dbać
                        jak o własne ?
        • kominek Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 01:19
          ols napisał:

Nie doczytałem, że kasowanie obejmie de facto puste blogi.
          W takim wypadku z automatu ciąłbym wszystko jak leci, łącznie z kontami
          pocztowymi (o ile także nie są używane) i w żadne "udostępnianie szablonu" i
          trzymiesięczny czas reakcji" się nie bawił.
          Jesteście zbyt pobłażliwismile
          • guslarka Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 05:43
            ej, kominku, moment, moment...
            Ja w starym wcieleniu, jako elwinga_waw popełniłam byłam ileś blogów-szablonów,
            które jak najbardziej są udostępnione publice. I mam zamiar wrócić do tego
            procederu. Ale notki tam starsze niż rok i po trzy w każdym - tylko tyle, żeby
            było widać jak wyglądają. Według takiego kryterium te blogi są de facto puste.
            Więc moim zdaniem jednak opcja udostępniania szablonu ma znaczenie...
            • cito1 Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 09:32
              Co do szablonistów był się już raz kiedyś admin wypowiedział, waszych blogów nie
              będą tykać.
    • cover_wielki Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 13:23
      te warunki w koninkcji .... próg notek został ustalony na 0-1, czy jak ma dwie
      notki to juz zostaje ? i oczywiście jest starszy niż 2 miesiące, nie udostępnia
      szblonu, najnowsza notka (nr 2) ma ponad 3 miesiące...

a może wystawic takie blogi na aukcji ?
      • cito1 Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 14:06
        Dlaczego mam płacić za coś co jest do wzięcia za darmo, tylko pech, że ci co
        wzięli to wyrzucili. Admini jak te kloszardy przejdą się pozbierają i zrobią
        wystawkę - ale nie jako aukcja ludzie.
        • mpieck Re: Wielka Rzeź 02.12.06, 21:24
          A to doskonały pomysł. Chwytliwe adresy możemy wystawić np. na aukcje
          charytatywną smile
          • cito1 Re: Wielka Rzeź 03.12.06, 16:44
            To teraz trza udowodnić, że adres nie jest chwytliwy uncertain
    • dr_ewa999 propozycja. 03.12.06, 16:52
      Myślę,że to dobry pomysł. Niemniej jednak nie kasowałabym blogów , na których
      nie ma notki od trzech miesięcy. Dużo jest blogów pisanych przez dziennikarzy,
      relacjonują ciekawie miejsca w których przebywają, zdarza się,że robią dłuższe
      przerwy z pisaniem. Szkoda tych blogów. Może ograniczcie się do takich, na
      których nie ma więcej niż 10 notek, a ostatnia pisana była wcześniej niż pół
      roku temu. Granica 6 misięcy i mniej niż 10 notek powinna być sygnałem do
      likwidacji bloga.
      • tierralatina Re: propozycja. 03.12.06, 18:11
        Boze... Przeciez wyraznie zostalo powiedziane, ze wszystkie warunki musza byc
        spelnione RAZEM. Czyli 0-1 notki na blogu I trzy miesiace nieaktywnosci. Jesli
        ktos napisal dwie notki to moze milczec nawet przez rok! smile

PS. Swietny pomysl!
        • dr_ewa999 Re: propozycja. 03.12.06, 18:30
          tierralatina- a gdzie jest napisane ,że WSZYSTKIE warunki będą brane pod
          uwagę...dla mnie to nie jest takie oczywiste.
          • cito1 Re: propozycja. 03.12.06, 19:26
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=53206928&a=53233964
    • amarant77 Re: Wielka Rzeź 03.12.06, 23:38
      ols napisał:

> Wkrótce zmienimy nieco podejście do nieaktywnych blogów. To znaczy będziemy je
      > regularnie usuwać. Poniżej nasza definicja bloga nieaktywnego:
      > - jest starszy niż 2 miesiące
      > - ma 0-1 notek
      > - nie udostępnia szablonu
      > - najnowsza notka ma ponad 3 miesiące
      >
      > Co to oznacza dla Was? Otóż zwolni się wiele atrakcyjnych adresów, a licznik na
      > stronie głównej serwisu będzie wskazywał liczbę rzeczywiście aktywnych blogów.
      > Więcej szczegółów - niebawem.

Trochę nie przesadzacie z tą wizją?
      Mogę zrozumieć to:
      > - ma 0-1 notek
      > - jest starszy niż 2 miesiące
      > - najnowsza notka ma ponad 3 miesiące

Ale tego to już nie:
      > - nie udostępnia szablonu.

Dlaczego? Nie każdy, kto prowadzi bloga, ma szablon domyślnej produkcji. Są też
      osoby mające własny szablon (lub wkrótce chcą taki mieć), indywidualny, tylko
      dla siebie i może nie chcą się nim dzielić z innymi, a skoro nie chcą się nim
      dzielić, więc i nie zamieszczą ikonki [Skopiuj mój css]. Ta sama kwestia dotyczy
      szablonów zrobionych przez kogoś z "zespołu szablonistów". Jak można udostępniać
      nieswoją pracę? Zawsze wydawało mi się, że ikona z CSS na bloxie świadczyła o
      tym, że to szablon autora bloga i chce on się nim dzielić z innymi.
      Poza tym jest tu jeszcze sprawa blogów zastrzeżonych. Jeśli zastrzegę swój blog
      to po co mi ta nieszczęsna ikona na stronie, skoro i tak tylko wybrane przeze
      mnie osoby mogą go czytać?
      Jeśli dla przykładu mam własny szablon w zielone słonie, to może nie chcę, aby z
      dnia na dzień owe słonie rozmnożyły się jak chińskie podróbki na bazarze. To
      właśnie od wyglądu własnego bloxa zaczynamy przygodę z blogowaniem. Jedni
      szukają czegoś, co będzie bardziej odpowiadało ich wizji blogowego tła, czy może
      czegoś osobistego, reszta wybiera to, co jest na liście, a admini chcą na siłę
      tych pierwszych tego (blogowej indywidualności) pozbawić. Bo bloga nie będę mógł
      przecież zastrzec, bo i tak go skasują z tego wg mnie głupiego pomysłu. Może
      zamiast w ustawieniach robić opcję ikony [Skopiuj mój css] zróbcie
      ikonę-odnośnik do bloxowej szablonowni? Ludzie nie po to chcą mieć szablon inny
      niż wszystkie, żeby potem każdy go kopiował. uncertain
      W samej kwestii usuwania blogów to może lepiej wprowadzić opcję:
      - 2 miesiące bez logowania
      - 3 miesiące od ostatniego wpisu.
      Coś jak w skrzynce pocztowej.
      • ols Re: Wielka Rzeź 04.12.06, 00:21
        Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi tylko o to, żeby przy okazji usuwania pustych blogów nie skasować blogów-szablonów.
        Tak jak to już było kilkakrotnie podkreślone, blog zostanie skasowany tylko kiedy wszystkie warunki są spełnione jednocześnie.
        • wojd Re: Wielka Rzeź 05.12.06, 00:04
          Parę osób nie rozumie, więc po polskiemu napiszę:

- jeśli blog (nawet pusty) jest udostępnionym szablonem, to jego usunięcie
          pozbawiłoby wyglądu wszystkie blogi, które z tego szablonu korzystają;
          - jest bardzo dużo blogów opartych o standardowe szablony, z jedną, dwiema
          notkami - które ewidentnie są porzucone; przejdźcie się po blogach, korzystając
          z przycisku 'następny blog' na dole...
          • mpieck Re: Wielka Rzeź 05.12.06, 10:41
            > - jeśli blog (nawet pusty) jest udostępnionym szablonem, to jego usunięcie
            > pozbawiłoby wyglądu wszystkie blogi, które z tego szablonu korzystają;

Jeśli ktoś przekopiował sobie mechnizmem bloxowym szablon, to generalnie
            korzysta z własnej kopii tego szablonu. Wyjątkiem są obrazki, które nie są
            hostowane na naszym serwisie. Kopia jest robiona właśnie po to, żeby uniknąć
            sytuacji, o której wspomniałeś.
        • amarant77 Re: Wielka Rzeź 07.12.06, 11:58
          Wszystko jest OK, po prostu nie zauważyłem wcześniejszego komentarza odnośnie
          3in1 , ale pora była późna, więc i moje sprostowanie się nie pojawiło. smile
    • quentiin Re: Wielka Rzeź 18.12.06, 16:59
      ols napisał:
      > Otóż zwolni się wiele atrakcyjnych adresów

Git. Tylko co mi z tego skoro kiedy zakładałem sportowego bloga to pięć
      pierwszych atrakcyjnych dla mnie adresów było zajętych przez potworki nieaktywne
      od dwóch lat. Założyłem więc bloga z nazwą mniej atrakcyjną dla mnie i już mnie
      zacytowany argument nijak nie cieszy smile

To trochę tak, jakbyście zapowiedzieli publikację numerów Dużego Lotka, które
      padły w jednym z wrześniowych losowań smile
      • cito1 Re: Wielka Rzeź 18.12.06, 21:50
        Dobrze gada wódki mu nalać smile
    • cito1 Up, kiedy to wkrótce? :/ n/t 31.12.06, 13:40

• ols Re: Up, kiedy to wkrótce? :/ n/t 31.12.06, 15:13
        Wszystko wskazuje na to, że pierwszy tydzień nowego roku.
        • cito1 Re: Up, kiedy to wkrótce? :/ n/t 31.12.06, 16:41
          Kurka wodna, jaka jest szansa na zagarnięcie wypatrzonego adresu?
          Jak wskaże się nieużywane cacuszko to może być tak jak onegdaj z pustostanami,
          że przechodzi na znalazcę?
          • pink_not_dead Re: Up, kiedy to wkrótce? :/ n/t 31.12.06, 21:08
            Propozycja logiczna ale mam jedno "ale" - usuwanie bloga w momencie kiedy najnowsza notka ma
            więcej niż trzy miesiące - mnie się zdażało wyjechać np. do Azji na kilka miesięcy i mieć totalnie
            utrudniony dostęp do internetu w efekcie zlikwidowano mi moje konto hotmailowe. Również mój
            najbliższy przyjaciel wylądował ostatnio na 4 miesiące w stanie ciężkim w szpitalu - co w takim
            wypadku: w prezencie na dokładkę wymazuje mu się bloga? Myślę, że warto przedłużyć ten deadline do
            pół roku.

Czymś za czym tęsknię jest też możliwość łatwego backupowania całej zawartości bloga na twardy
            dysk - wtedy w przypadku jego utraty można go łatwo odtworzyć. Miałem podobny problem z
            hotmailem, którego używałem od 1997 roku - moja skrzynka miała raptem 2 mega ale było w niej z
            1000 listów - jedyną możliwością backupowania było zapisywanie ich jeden po drugim manualnie.

Fast back up to jest to. Czy byłoby bardzo skomplikowane dodanie w blogu takiej opcji dla
            użytkownika: back up whole content to HD (wpisy, css, komentarze, zasoby)?

pozdrawiam

m

pinknotdead.blox.pl/html
            www.flickr.com/photos/vonmurr/
            • cito1 Re: 01.01.07, 10:02
              Jako czynna obserwatorka tego rozwojowego wątku, pozwolę sobie wyjaśnić pytanie
              pierwsze, czasokres niepisania wpływa na likwidację aczkolwiek jedynie gdy
              zbiegnie się z innymi czynnikami takimi jak ilość wpisów (3) i nieudostępnianie
              szablonu.
              Tytułem wyjaśnień, reszta pytań do ekspertów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka