Dodaj do ulubionych

Tarasowanie przejsc

19.09.05, 08:26
Mam apel do mlodych mumus i tatusiow - nie tarasujcie wozkami przejsc -
zwlaszcza tych do piwnic.
To co dzisiaj sie dzialo rano w bloku A-3 wola o pomste do nieba: przedsioenk
sluza nawet schody zastawione wozkami, rowerkami - kompletnie nie mozna
przejsc.
Wiem, ze ciezko jest targac wozek na pietro (mam to za soba) - ale to nie
znaczy ze mozna pojsc po najmniejszej linii oporu i go komus zostawic na
drodze.
Prosze o zrozumienie i nie zacietrzewianie sie w argumentacji - ze tak ma
byc - bo wcale nie musi!!!
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 13:05
      Oczywiscei, ze nie musi...
      Problem w tym jaka inna mozliwosc dac matkom??
      Patrze na to ze swojej perspektywy - siedzialam sama w domu i akurat mialam to
      szczescie, ze moglam przez garaz wjezdzac do piwnicy z wozkiem.. Takie
      rozwiazanie propozuje blok A1. Nie wiem, jak jest w pozostalych...
      Prawde mowiac obawiam sie, ze takiego czegos nei ma ;-(

I ja wjezdzalam. Gdybym jednak teraz siedziala z dzieckiem tez poszlabym na
      latwizne - bo juz nie mam wynajetego garazu... I wtedy rzeczywiscie dosc trudno
      zajac sie i dzieckiem i wozkiem ;-((((

Skoro jednak piszesz post - moze masz jakies rozwiazanie - chetnie poslucham.
      • jarek9922 Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 13:40
        Wybacz - ale to na prawde nie moj problem szukanie rozwiazania.
        Mowiac wprost nie zycze sobie, aby ktos zastawial mi przejscie tylko dlatego,
        ze ma wozek i kropka.
        • madziulec Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 13:58
          I co? podpalisz? Wystawisz za drzwi?
          Wiecej tolerancji...

Trzeba po prostu znalezc rozwiazanie ...
          I mysle, ze to wlasnie jest rowniez i Twoj problem.. Bo TOBIE to przeszkadza ;-
          ))))
          • jarek9922 Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 14:07
            Co za beznadziejne pytanie - chyba nie wiesz co piszesz?
            Nie zrobie nic nie zgodnego z prawem.
            Jesli nie pomoga apele - to uznam, ze to wlasnie m.in. Ty pozbawiona jestes
            tolerancji dla ludzi, ktorzy prosza o zachowywanie sie zgodnie normami (tymi
            sasiedzkimi oczywiscie).
            • madziulec Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 14:14
              Zadam Ci takie pytanie: czy ci ludzie zostawiaja te wozki na noc????
              Jesli tak - rzeczywiscie pewnie nawet i lamia jakies tam przepisyw
              przeciwpozarowe - bo tarasuja przejscie.

Jesli wchodzac na gore kobieta zostawi wozek i pojdzie sama z ilus-kilogramowym
              dzieckiem i nie wroci po wozek nie zostawiajac dziecka samego w domu to jest to
              oczywiscie utrudnianie sasiadom wejscia i tyle. I w tym momencie moglbys Ty byc
              milym sasiadem i zaoferowac swoja pomoc - piszesz przeciez ze masz praktyke ;-
              )))

Sluchaj teraz tak juz na powaznie - moje dziecko wazy 11 kg i naprawde nalezy
              do szczuplych dzieci i nie wyobrazam sobie wciagania 12 kg wozka i mojego dosc
              zywego dzieciaka po schodach na tylko pierwsze pietro i tez wrednie
              porzucilabym wozek w wejsciu.
              To, ze developer okazala sie byc swinia i minimalista i nie zapewnil nam
              pralni, suszarni, wozkarni ani wielu innych przydatnych pomieszczen - trudno.
              jakos trzeba sobie radzic.
              A kultura i wlasnie wspolzycie spoleczne wymaga tego, bysmy od razu nie
              napadali na sasiadow tylko starali sie zrozumiec ich polozenie i motywy ich
              postepowania, czego zdaje sie nie robisz...
              "zapomnial wol jak cieleciem byl" - jak mawia stare przyslowie pszczol.
              • jarek9922 Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 14:33
                Nie przekonasz mnie - jeszcze kilka lat temu ten problem w ogole nie istnial
                nigdzie - ani w Legionowie ani w Warszawie ani nigdzie indziej - rodzicom nie
                przyszlo do glowy, zeby dla swojego wygodnictwa nie wnosic wozkow do mieszkan.
                Przyszly takie czasy, ze czesc ludzi ustawiona jest do zycia skrajnie
                roszczeniowo i to wlasnie oni uwazaja, ze powinni miec mieszkania z garazem na
                wozki (a moze ze sluzacym, ktory dzieciaka wniesie...) - dla mnie to czysta
                fanaberia i kaprys - nie kupowalismy mieszkan w superapartamentowcu dla bogoli
                tylko w blokach dla ludzi middle-middle class (nikogo nie urazajac :-).
                Koncze dyskusje - prosze o zamkniecie tematu - swoj poglad na sprawe
                przekazalem i jeszcze raz licze na refleksje.
                • e_jaskier Re: Tarasowanie przejsc 20.09.05, 12:30
                  Uważam, ze problem istnieje.
                  Jednak pozwoli Pan, że się nie zgodzę na stwierdzenie:
                  > to wlasnie oni uwazaja, ze powinni miec mieszkania z garazem na
                  > wozki (a moze ze sluzacym, ktory dzieciaka wniesie...) - dla mnie to czysta
                  > fanaberia i kaprys - nie kupowalismy mieszkan w superapartamentowcu dla
                  bogoli
                  > tylko w blokach dla ludzi middle-middle class (nikogo nie urazajac :-).
                  Myśląc w ten sposób:
                  1. 20 lat temu nikt nie miał by obecnie telewizora kolorowego w domu,
                  2. 10 lat temu video i kompa,

Reasumując:
                  1. Od kilkunastu lat buduje sie bloki (nawet takie małe :-)) z suszarnią i
                  pomieszczeniem gospodarczym na rzeczy bedące własnością wspólnoty,
                  2. Niektórzy sąsiedzi dostali np. zgodę na trzymanie rowerów w wężle
                  wodociągowym w garażu - dlaczego tylko wybrańcy??,
                  3. Na kilku spotkaniach wspólnoty poruszany był ten problem - nikt jakoś nie
                  zgłaszał zastrzeżeń, co do trzymania rowerków, wózków, itp. pod schodami na
                  dole przy wejściu do piwnicy,
                  4. Co do rzeczy zostawianych przy samych drzwiach - to jeśli jest to jeden
                  wózek, to nie widzę problemu, gorzej przy ich większej ilości.
                  • madziulec Re: Tarasowanie przejsc 20.09.05, 13:31
                    Co do punktu 1 to zauwazyc prage, ze nawet sprzataczka nie ma gdzie trzymac
                    swoich rzeczy do sprzatania ;-)))))

A co do pkt 2 - to pewnie w zwiazku z ostatnia plaga kradziezy na soiedlu i nie
                    kazdy ma komorke.. No coz.. Niestety cena piwnicy - komorki byla
                    odstraszajaca....
                    • e_jaskier Re: Tarasowanie przejsc 20.09.05, 15:36
                      A co do pkt 2 - to pewnie w zwiazku z ostatnia plaga kradziezy na soiedlu i nie
                      >
                      > kazdy ma komorke.. No coz.. Niestety cena piwnicy - komorki byla
                      > odstraszajaca....

1. W naszym bloku niektórzy sąsiedzi kupili po kilka, a innym zabrakło.
                      2. Ci co mają komórki - trzymają swoje rzeczy w wężle.
                      • madziulec Re: Tarasowanie przejsc 20.09.05, 15:51
                        O, to tu mnie zaskoczyles ;-)
                        Co do zakupu komorek .. no coz.. niestety ... nie ma prawa, gdzie bedzie
                        wyraznie napisane, ze komus sie zabrania zakupu wiekszej ilosci komorek ;-(((((

Ale co do trzymania rzeczy w wezle.... - nooooo... nieladnie ...
                    • zuzia123451 Re: Tarasowanie przejsc 20.09.05, 15:47
                      moze nie na temat ale znowu byla kradzierz w bloku a1. z piwnicy zgina fotelik
                      samochodowy .piwnica byla zamknieta ,a mimo to ktos wszedl .
                      czy ktos wystraszyl zlodzieja !Fotelik sie znalazl w pierwszej kl. Sadze ze w
                      bloku jest zlodziej.Co wy na to!
          • zuzia123451 Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 22:29
            czesc jestem nowym czlowiekiem do rozmow z wami
            • zuzia123451 Re: Tarasowanie przejsc 19.09.05, 23:13
              zuzia123451 napisała:

> uwazam ze jarek ma sluszna racje, po pierwsze nie mozna przejsc, a po drugie
              jest brudno.
              • madziulec Re: Tarasowanie przejsc 20.09.05, 08:15
                A brudno to jest dlatego ze sami smiecimy prawda????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka