Dodaj do ulubionych

Lekarz medycyny - badanie kierowców

11.08.13, 10:28
Witam, już niedługo moje prawo jazdy kończy ważność, gdzie w Legionowie lub w okolicy znajdę lekarza, który wydaje zaświadczenia dla kierowców.
Dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • zdebeq Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 12:25
      na Sobieskiego niedaleko skrzyżowania z Krasińskiego jest miejsce gdzie się robi badania psychotechniczne. Może tam.
    • nielot_dodo Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 12:52
      Reymonta 5
    • marbart001 Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 18:08
      Witam.Proponuję Wieliszew Ul.Niepodległości Ber-Med. tel.22 782-23-85.W zeszłym roku koszt 150zł.Pozdrawiam.
    • 3goust Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 19:31
      pytanie powinno brzmieć jakiej kategorii to prawo jazdy? Czy dla zawodowego czy może dla zwykłego pospolitego "B"
      Jako że jesteś kobietą - zakładam po nicku justakor - tak wiec pospolite "b"
      Możesz takie badanie dokonać u każdego lekarza medycyny pracy... a oni są w każdej przychodni...
      • iwciab Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 19:36
        Nie do końca się z tym zgodzę, przed kursem na prawko obdzwoniłam wszystkie przychodnie, w których jest medycyna pracy a badań dla kierowcy nie przeprowadzają. Badania zrobiłam w medica monitor na Reymonta.
        • justakor Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 21:11
          dziękuję za informacje. Mam prawo jazdy kategorii B, nie jestem kierowcą zawodowym :)
        • madziulec Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 11.08.13, 21:17
          Medica MOnitor to lewizna.
          Kiedys dostałam tam zaświadczenie do medycyny pracy bez przeprowadzenia żadnych badań.
    • marbart001 Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 12.08.13, 19:55
      Witam.Ponieważ zawsze robię dla zawodowca to nie wnikałem w nick pytającego.Cena dotyczyła C+E za to bez stresu. A z ciekawości jaki jest koszt na B?Pozdrawiam.
    • kuodo Re: Lekarz medycyny - badanie kierowców 05.01.25, 14:11
      Cześć wszystkim!

Jeśli chodzi o badania dla kierowców kat. B, to rzeczywiście ceny potrafią się różnić. Z tego co widzę, średnia cena to około 200-450 zł, w zależności od lekarza czy lokalizacji. Ciekawostka jest taka, że obecnie cena tych badań nie jest regulowana żadnymi przepisami, więc zdarza się, że niektórzy mogą płacić więcej, zwłaszcza jeśli decydują się na bardziej prestiżowe ośrodki. Niestety, w internecie można znaleźć błędne informacje, że cena powinna być stała, ale to nie prawda.

I tutaj mała uwaga – ważne jest, żeby badanie przeprowadzał lekarz orzecznik, bo tylko on ma uprawnienia do wystawienia orzeczenia o zdolności do prowadzenia pojazdów. Warto więc upewnić się, czy lekarz ma odpowiednie uprawnienia, bo to może uchronić nas przed późniejszymi problemami.

Odnośnie do bezterminowych orzeczeń, obecnie ciężko będzie znaleźć lekarza, który wyda takie zaświadczenie. W praktyce, standardem jest okres 10-15 lat, a nie bezterminowo. To również może wynikać z tego, że stan zdrowia ludzi zmienia się w miarę upływu lat, a lekarze wolą zachować ostrożność. Natomiast jeśli ktoś nie miał żadnych problemów zdrowotnych, to na pewno takie badanie przejdzie bez większych trudności.

Warto również dodać, że w przypadku osób po 70. roku życia, lekarz może wysłać na dodatkowe badania psychotechniczne, szczególnie jeśli ma jakiekolwiek wątpliwości co do stanu zdrowia pacjenta. Często te badania są wymagane, gdy lekarz orzecznik zauważy jakieś niepokojące symptomy, jak np. pogorszenie wzroku czy inne problemy zdrowotne.

Jeśli chcesz znaleźć więcej informacji o takich badaniach, sprawdź stronę, którą najłatwiej znajdziesz, wpisując w Google frazę "Badania Kierowców – W Czasie Jednej Wizyty". To świetne miejsce, by dowiedzieć się, gdzie przeprowadzają te badania oraz jakie dokładnie formalności trzeba spełnić.

A jeśli ktoś z Was robił już takie badania, podzielcie się doświadczeniami – zawsze warto mieć jakąś wiedzę z pierwszej ręki! 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka