Dodaj do ulubionych

REGULAMIN WSPÓLNOTY

19.03.06, 21:18
Witam wszystkich,
na zebraniu 17.03 zostałam jednym z "przedstawicieli" wspólnoty. Chciałabym
prosić o propozycje dotyczące punktów regulaminu wspólnoty - zbiorę to w
jakąś całość i przedłożymy wszystkim do akceptacji. Na początek proponuję
ustalić w jaki sposób chcemy podejmować uchwały - czytałam Wasze posty o
głosowaniu wg metrażu itp. Ustalmy jakie spsosoby bierzemy pod uwagę i coś
wybierzemy. Gorąca prośba: konkretne propozycje prosiłabym o przesyłanie
mailem na adres alison33@gazeta.pl - z czysto technicznych powodów będę
bardziej na bieżąco. Niestety mam niewiele czasu na wędrówki po forach w
ciągu dnia - a poczta to poczta - sama do mnie przyjdzie:-)Na forum
natomiast możemy sobie podyskutować i powymieniać opinie, a powstałe tą drogą
konkrety poproszę na maila. Pozdrawiam.
P.S. Jak Wasze wrażenia z zebrania?
Obserwuj wątek
    • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 21:30
      Wydaje się, że sposoby podejmowania uchwał są dwa:
      1) każde mieszkanie = 1 głos
      2) według metrażu
      Moim zdaniem formuła nr 2 jest rozsądniejsza: głosujemy zgodnie z posiadanymi
      udziałami. Dodam, że nie patrzę przez pryzmat własnych interesów (moje
      mieszkanie nie przekracza 60 m2). Jednym z argumentów może być to, że skoro
      osoby posiadające mieszkanie o powierzchni 90m2 płacą dwa razy więcej na
      wspólnotę niż posiadacze mieszkań 45m2, to uczciwie byłoby, gdyby w zamian mieli
      również dwa razy więcej głosów. Każdy właściciel posiada pewien procent udziałów
      (szukać w akcie notarialnym). Analogicznie jest przecież w spółkach kapitałowych
      (choć tam wsytępują czsem np. akcje uprzywilejowane, ale tego już bym nie
      próbował implementować we wspólnocie ;)
      • alison33 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 21:56
        hm,, ciekawe, może 1m kw = 1 głos? Garaże też liczymy do metrażu? Myślę, że
        można... W sumie tych dużych mieszkań nie jest dużo, nie grozi
        nikomu "dyktatura" ich włąścicieli.. :-)ciekawe co na to inni?
        • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 22:10
          Lepiej tak jak jest teraz, czyli 0,1 m2 = 1 głos. Ale wszystko można zmienić
          (choć dopóki nie zmienimy formuły i tak obowiązuje nas ten sposób ;)

Zacytuję tutaj swoją wcześniejszą wypowiedź w innym wątku:
          Art. 3 pkt. 3 ustawy o własności lokali mówi, że udział właściciela lokalu
          wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni
          użytkowej lokalu do łącznej powierzchni wszystkich lokali. Innymi słowy łączna
          powierzchnia wszystkich mieszkań to jest 100% głosów. Każde mieszkanie ma swój
          udział zależny od powierzchni (mieszkanie 100-metrowe będzie miało dwukrotnie
          wiekszy udział niż mieszkanie 50-metrowe), a suma wszystkich udziałów wynosi 100%.
          Jak już pisałem udziały są u nas liczone w ten sposób, że każde 0,1 m2
          powierzchni daje 1 udział. W akcie notarialnym każdy z was ma na pewno
          informację o wysokości udziału (pod koniec paragrafu 2). Zobaczcie, że suma
          wszystkich udziałów wynosi według aktu 147.853 (czyli, że łączna powierzchnia
          lokali jest równa 14.785,3 m2) co oznacza, że ktoś kto posiada mieszkanie o
          powierzchni powiedzmy 50 m2 posiada ma około 0,3% głosów ;)

Oczywiście możemy umówić się na inny sposób liczenia głosów. Art. 23 pkt. 2
          ustawy stwierdza, że: "uchwały zapadają większościa głosów właścicieli lokali,
          liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub uchwale podjętej W TYM
          TRYBIE postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada
          jeden głos". Innymi słowy: na razie obowiązuje nas przepis ustawy, ale możemy go
          zmienić głosując udziałami.
          • alison33 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 22:23
            A jaki sposób głosowania obowiązywał na zebraniu? Obawiam się, że chyba jednak
            1 mieszkanie = 1 głos, bo nikt nie pytał osób podnoszących ręce o wielkość
            udziałów :-(
            Jak to się ma do tego co piszesz o tym, że obowiązuje nas głosowanie wg
            udziałów?
            • mejbi Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 22:27
              Jestem za opcją 1. Najczęściej im coś jest prostsze, tym lepsze.
              Pozdr
              • alison33 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:15
                fakt... :-)
              • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:48
                Ależ liczenie według udziałów nie jest jakoś specjalnie trudne. Wystarczy zwykły
                plik w excelu z lista mieszkań i przyporządkowanymi udziałami (sporządzenie
                takiej listy 202 mieszkań to robota na maksymalnie 30 minut). A potem to już się
                samo wszystko zsumuje :)
                • jaszpa Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:51
                  Też racja, o ile ktoś to poprawnie przygotuje.
                  To moze zrobimy glosowanie nad opcjami? ;)
                  • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:55
                    A czemu mieliby niepoprawnie przygotować, przecież np. wszystkie wydatki są
                    rozliczane w ten sposób (czyli w stosunku do powierzchni mieszkań) - więc
                    prawdopodobnie juz mają stosowne pliki "kalkulacyjne". Ale ja się nie upieram,
                    dla mnie wariant "1 mieszkanie=1 głos" jest przecież bardziej korzystny niż
                    liczenie głosów według metrażu. :)
            • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:46
              No ale przecież oni maja dokładny wykaz, które mieszkanie ile ma udziałów.
              • jaszpa Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:50
                Ja jestem za opcja 1 mieszkanie = 1 glos. Latwiej i prosciej.
                Co do Garazy - oczywiste, ze omawiajac sprawy zwiazane z pietrem -1 glosy
                powinni miec wlasciciele garazy (1 garaz = 1 glos), nie dotyczy to pomieszczen
                wspolnych. Bo dlaczego mam decydowac o tym, czy osoby z garazami zechca
                powymieniac sobie w garazach zarowki na kolorowe, bo akurat bedzie taki kaprys,
                skoro bylem tam tylko raz? :D
                • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 19.03.06, 23:59
                  Ja najchętniej bym się wyłączył tak decyzyjnie jak i finansowo z kwestii
                  garażowej, ale tak się nie da, więc trudno. A skoro mam ponosić koszty z tym
                  związane, to wolałbym wiedzieć, co tam sobie zaplanują. Żeby potem nie wyszło,
                  że garażowcy zakupią jakieś cuda w kosmicznej cenie ;)
      • arsil Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 20.03.06, 00:18
        Dlaczego mielibyśmy zmieniać dotychczasowy sposób głosowania?

Trudności w obliczaniu? A co nas one obchodzą... Od tego mamy zarząd. Płacimy im za to...
        Głosowanie wg udziału w całej inwestycji jest moim zdaniem najsprawiedliwsze. A że trudniejsze do obliczenia... To nie nasz problem.

Na zebraniu odbyło się jedno sensowne głosowanie: w sprawie gorzały... W przypadku innych nikt nie liczył głosów... Wszyscy byli za:)
    • piotroj Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 14:40
      Mysle, ze punktem wyjscia dla naszego regulaminu powinien byc regulamin Polanki
      1. Do tego dodajmy kilka szczegolow, ktore ludzie proponowali i juz. Zreszta,
      wydaje mi sie ze czesc albo i wszystkie z nich beda juz w regulaminie Polanki 1.
      W razie potrzeby taki regulamin bedziemy modyfikowali.
      • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 17:03
        A tak właściwie, to czego dokładnie dotyczyc ten regulamin? Co jest np. w
        regulaminie polanki 1? Bo na razie pojawiła się tylko kwestia formuły liczenia
        głosów. Co jeszcze?
        • alison33 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 18:20
          Bo najpierw chciałam wybrać metodę jaką wybierzemy metodę głosowania :-)))))))
          A tak poważnie to myślę, że chodzi o zestawienie wszystkich życzeń mieszkańców -
          tak jak Kujawa mówił na zebraniu :Każda wspólnota ma swój "koncert życzeń" tj:
          tu zakaz palenia, tam nie; tu można mieć psy, tam nie itp.
          Dlatego zagadałam o propozycje - sama nie będę przecież spisywać swoich życzeń,
          nie?:-)
          • dellice Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 18:58
            Halo! Może zakończymy dyskusję nad tematem, który jest uregulowany ustawą, bo
            za chwilę będziemy nowelizować całą ustawę o wspólnotach mieszkaniowych.
            Ponadto ustalić mamy Regulamin Porządkowy tzn. "nie palimy na
            korytarzach", "nie zostawiamy śmieci na korytarzu" i pewnie kilka innych -
            które uświadomi nam przejrzenie Regulaminów z innych osiedli.
            Tymczasem zmuszona jestem pootwierać wszystkie okna, bo ktoś w klatce (ciekawe
            czy chociaż mojej) maluje mieszkanie stosując jakieś śmierdzące chemikalia. To
            odnośnie do problemu z wentylacjami w mieszkaniach, które Zarząd zbagatelizował
            na spotkaniu, a nie sądzę, by problem dotyczył tylko naszego mieszkania.
            • alison33 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 19:02
              bardzo jestem za punktem "nie zostawiamy śmieci na korytarzu". Pozdrawiam
              osobę, która zostawiła papierki (m.in. od Snikersa) w hali garażowej 53A
            • alison33 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 19:04
              poza tym delice, jeśli masz jakieś konkretne propozycje, lub dostęp do
              regulaminów innych wspólnot to proszę o kontakt mailowy. Adres w pierwszym
              poście tego wątku
              • gioel Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 23:25
                Alison,
                nie ruszymy tematu regulaminu naszej wspólnoty bez obejrzenia paru wzorów
                regulaminów innych wspólnot. Niemal w każdym poście w tym tem acie pojawia się
                regulamin Polanki 1. CZY KTOŚ KIEDYŚ WIDZIAŁ TEN REGULAMIN??? Bo mam wrażenie,
                że ciągle dyskutujemy i modyfikujemy dla naszych potrzeb dokument, którego nikt
                z nas nie widział. Będąc naszym przedstawicielem we władzach wspólnoty może
                mogłabyś podpytać "kierownika osiedla" (by the way - rewelacyjne stanowisko)
                czy mógłby udostępnić nam taki regulamin do wglądu. A może także byłby możliwy
                wgląd do innych regulaminów, bo odniosłem wrażenie na spotkaniu, że nasz
                kierownik zajmuje się dużo większą liczbą wspólnot aniżeli wspólnotami z
                polanki 1 i nasza.

Pzdr
                Gioel
          • kaizen78 Re: REGULAMIN WSPÓLNOTY 21.03.06, 19:16
            OK, tez tak przypuszcałem, ale wolałem się upewnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka