Dodaj do ulubionych

Aliens vs Predator z DirectX 11

22.10.09, 10:54
Jak to po co?

SKOK NA KASE smile

Direct 10 wyszedł w 2007 i do tej pory prawie nikt go nie używa.
Konsole PS3 i xbox 360 mają chipy kompatybilne z DX9.0c i łoją grafikę wszystko co wychodzi.
Ale trzeba coś wymyslic by frajerzy kupowali.

DirectX skończył się na 9.0c
Obserwuj wątek
    • d_pawel Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 10:59
      Hmm, w takim razie bycie frajerem to fajna rzecz! A przynajmniej mi to całkowicie nie przeszkadza!
    • Gość: Gość Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 11:01
      Jedyna rzecz, która mnie przekonuje do dx11 to mniej kwadratowe koła ;> Poza tym dx 10 i 11 to czysty skok na kasę, czyli zbieranie tzw. śmietanki wink No bo każdy chce mieć najnowsze i być cool big_grin
    • wincenty.okon Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 11:48
      D-paweł

Lubisz płacić sporą kasę za odgrzewany kotlet z symboliczną zmianą?
      Nie świadczy to dobrze.
    • Gość: zezz Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.chello.pl 22.10.09, 11:53
      Niby jaki skok na kase(pomijajac fakt ze kazdy produkt istnieje po to by dac zarobic), karty kupuje sie coraz szybsze a ze sa coraz nowsze technologicznie, to normane. Glownym atutem nowych kart graf nie jest dx10/11 tylko szybkosc ich dzialania. Jako ze nie jestem programista, moja wiedza nie pozwala krytykowac dx10/11 bo nic o nich nie wiem. Tak jak 99,9% narzekajacych.

Kiedys pewnie byli jaskiniowcy ktorzy uwazali ze ogien to skok na kase. No ale na szczescie wiekszosc jest normalna.
    • heavydreamer Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 12:05
      Zezz masz racje . Tak czy inaczej każdy z nas za jakiś czas będzie zmuszony do wymiany karty :] i wtedy się zakupi w pełni zgodna z dx11:]
    • kazyl Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 12:07
      dx9c podobno wykorzystano go w 70% tylko big_grin to w ilu % wykorzystano dx10? Zamiast udoskonalać kod to wypuszczają nowy sprzętożerny soft sad
      Masakrycznym plusem konsol jest to że przez te pare lat użytkownicy mają głęboko w d... co się dzieje ze sterownikami i sprzętem.
    • uookie Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 12:09
      hehe, jak tylko zobaczyłem tytuł, od razu wiedziałem, że jako pierwsza skomentuje ten artykuł biedota korzystająca jeszcze z XP-eka, która nie ma kasy na wymianę karty, a dx10 widziała tylko na screenach wink
    • Gość: shalick Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 12:31
      ... nie wspominając o różnicach dla programistów, o których użytkownicy końcowi nie mają pojęcia.
      Ale nie - to na pewno skok na kasę.
    • d_pawel Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 12:47
      wincenty.okon -> Tak czy inaczej muszę kupić nową kartę graficzną, jak obecna stanie się wolna, prawda?

Chyba nie siedzisz ciągle na Voodoo 2, bo "nie będziesz frajerem płacącym za symboliczne zmiany"?
    • Gość: gocek Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 13:14
      słuchajcie, jeśli ktoś z was jest NAPRAWDĘ zainteresowany o co właściwie chodzi w DirectX to poleciłbym przeczytać jakiś artykuł na ten temat, chociażby ten tutaj: pclab.pl/art26921.html .

Zacytuję fragment, który dobrze podsumowuje wszystkie idiotyczne kłótnie "znawców DriectX 10" wink

"Wszystkie te porównania są pewnego rodzaju nadużyciem [- dotyczy screenów]. Równie dobre efekty wizualne można uzyskać na kartach graficznych korzystających z DirectX 9. Programy takie będą działały też z podobną wydajnością na tym samym typie karty zgodnej z DX10. Z punktu widzenia użytkownika nie ma więc różnicy, jakie zostały użyte przez programistę biblioteki. Natomiast duże różnice są właśnie od strony programowej. Po prostu żeby uzyskać ten sam efekt w DX10, programista musi się znacznie mniej namęczyć niż w wypadku DirectX 9. Program powstanie też szybciej. Reszta tak naprawdę jest już czystym marketingiem. Wyjątek stanowią tutaj tylko efekty fizyczne realizowane przez Geometry Shadery. Dużej liczby realistycznych interakcji między obiektami nie osiągnie się w rozsądnym czasie korzystając z mocy obliczeniowej procesora i bibliotek DirectX 9."
    • Gość: drozd Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.manc.cable.ntl.com 22.10.09, 14:20
      po co? a po to, ze jesli jest dostepna nowa technologia to dlaczego jej nie wykorzystac...
    • Gość: Okazja Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: 94.75.112.* 22.10.09, 17:16
      Pobieraj gry, filmy, muzykę, erotykę, programy, bez limitow!

fload.filetap.com

Rapidshare, Netload, Megaupload, Hotfile jak premium, sprawdź to!

Jedyny taki serwis w polsce!
    • rasq666 Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 22.10.09, 17:33
      drozd -> trafiles w sedno... bo dx10 prawie zadna gra nie wykozystuje, szal byl na poczatku potem przycichlo, podobnie bedzie zdx11, tzn mam andzieje ze nie bedzie podobnie bo licze na tesselacje... to jest jedyny atut dx11 ktory stawia go ponad poprzednikami...

ale jesli bedzie jak teraz, ze i tak programisci beda tworzyc na dx9 a do dx11 przepisywac kod.. to nei ma to sensu, lepiej zostac przy dx9, jednak mniej roboty wink
    • Gość: czeslawpk Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 18:53
      Mam jedno pytanie, proszę o wyrozumiałość, nie znam sie na komputerach za bardzo, ale grać lubie wink Czy jesli mam geforca 9500 i jak go kupowalem to pisalo ze obsluguje shadery 3.0 to czy gry wymagające DX 11, który to obsługuje shadery 5.0 pojda mi na tej karcie?
    • Gość: Ralph Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.xdsl.centertel.pl 22.10.09, 19:18
      @czeslawpk
      Gry pójdą (choć sama karta do najmocniejszych nie należy), ale karta może nie wyświetlać niektórych efektów.
    • Gość: Rid Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.hardcom.3s.pl 22.10.09, 19:20

@wincenty.okon
      Jak to po co?

SKOK NA KASE smile

Direct 10 wyszedł w 2007 i do tej pory prawie nikt go nie używa.
      Konsole PS3 i xbox 360 mają chipy kompatybilne z DX9.0c i łoją grafikę wszystko co wychodzi.
      Ale trzeba coś wymyslic by frajerzy kupowali.

DirectX skończył się na 9.0c

Widać misiek że nie widziałeś,tego "niczego" (DX10),w akcji.

Wystarczy porównać grafikę w DX9 i DX10 w Resident Evil 5,Lost Planet,Stalker CS,Crysis,Brother in Arms.itd.itd.itd...
      Jeśli nie widzisz różnicy,to znaczy że albo jesteś szowinistycznym konsolowcem (i nie chcesz widzieć różnicy),albo grając w gry,patrzysz w sufit big_grin (wtedy każda gra jest taka sama,tylko dźwięki inne).

Może lepiej zamilknij,jak masz mówić takie głupoty??

PEACE 4 ALL GAMERS
    • Gość: Rid Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.hardcom.3s.pl 22.10.09, 20:45
      Kurde,sorki.
      Miało być zamiast Brother in Arms,Company of Heroes big_grin
    • Gość: Koleś Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.09, 22:42
      Rid popisałeś się swoją głupotą, gralem w residenta na DX 10 i DX 9, różnica jest taka, że DX 10 ma dosłownie troche lepsze cienie, oświetlenie i gra zyskuje jakieś 5 klatek na szybkości. NIC więcej. Jak byś był inteligentny to byś zauważył, że to marketing bo po 2 letniej premierze DX 10 uzyskanie troche lepszych cieni i oświetlenia jest śmieszne. A oni teraz wprowadzaja dx 11? Hmm niezle.
    • Gość: asga Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 16:52
      Roznica nie jest powalajaca, ale widac ja. Jest troche fajniejsze oswietlenie i nieco naturalniejsze cienie.
      DX9 troszke grze ujmuje - snobow bedzie to draznic bardzo, przecietny czlowiek nie dostrzeze roznicy, a z punktu widzenia gracza jednak jest to nieco fajniejsze i warto w miare mozliwosci sie postarac o karte wspierajaca to.
    • Gość: Rid Re: Aliens vs Predator z DirectX 11 IP: *.hardcom.3s.pl 24.10.09, 11:05
      @ Koleś
      A twoim zdaniem ma być to zupełnie inna gra??
      Lepsze oświetlenie,miękkie cienie,szybsze działanie..
      Mało??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka