kriegaffe 01.11.09, 00:02 O niczym innym nie marzę, niż o obwieszeniu sobie ścian screenshotami z emo-hermafrodytami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cthulhu666 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 00:17 kriegaffe->Ty pewnie wolisz ociekających potem śmierdzieli z gier fantasy Odpowiedz Link Zgłoś
roozx Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 00:57 krieg - to się nawet zrymowało Odpowiedz Link Zgłoś
martin1841 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 00:59 Wg mnie ta gra bedzie grą roku 2010. Dlaczego tak sądze? Świetna grafika, doskonały gameplay(z tego co widać na filmach), epickie story które starczy na kilkadziesiąt godzin i napewno nie raz złapie za serce. Powiedzcie która inna gra w 2010 to zaoferuje? Odpowiedz Link Zgłoś
igis92 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 01:15 oj martin1841, naraziłeś się wielu poly-marudom ^^ Ale zgadzam się, FFXIII namiesza, nawet jeśli okaże się, że jest niewiele lepszy od 12ki (fajna gra, co?). BTW czcionka jest obrzydliwa. Cholera, wygląda jak ta z menusów PSP - tam pasowała, ale tutaj? Może to też zasługa niskiej rozdzielczości, ale nie wygląda to fajnie, ani czytelnie. Ludzie sobie mogą psioczyć na "emo-hermafrodytów" (a ja myślałem, że to ja mam zwichrowaną wyobraźnię), ale widoczki powalają pomysłowością i kolorystyką, hands down. Odpowiedz Link Zgłoś
kauczuchowski Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 07:36 martin - za serce złapią także Heavy Rain i The last Guardian. Odpowiedz Link Zgłoś
azaki Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 09:20 Od strony designerskiej ta gra to kicz i 5 metrów mułu dołóżmy jeszcze do tego pompatyczne cutscenki z "megawypasioną" jap. muzyką i otrzymujemy papkę którą mogą strawić chyba tylko totalni fani j-rpgów...no cóż moze w nastepnej generacji konsol Square zrobi bardziej dojrzałe w stylistyce i klimacie gry. Póki co bardziej licze na europejskie i amerykanskie produkcje (dla mnie rpgi square zaczeły ssać po 8 finalu) Odpowiedz Link Zgłoś
kathor Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 09:35 wygląda nieźle choć u mnie większe emocje i tak wzbudza versus Odpowiedz Link Zgłoś
qsay Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 10:57 @igis92 dla mnie FF XII to totalne nieporozumienie - swietny system walki, graficznie wyciska ostatnie poty z PS2, ale ja sie pytam gdzie tam jest fabula! przeciez to nie byl final tylko MMO tylko ze offline xD system rozwoju postaci tez byl badziewny Odpowiedz Link Zgłoś
goodtohaveaps3 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 11:04 @Kathor: Dlaczego? bo to ex? Dajmy szanse obu FF13 ;] @Azaki: Wiesz czemu ta gra jest dobra? (albo, może okazać się dobra) - bo jest to Final Fantasy (chodzi o fabułe, głównie). "Pierwsza" czesc na konsole next gen. Już widze jak japończycy się tym jarają ;]. Ja sam czekam... ale dopiero jak bede mogł obadać system walki... bo ten to wg mnie "wielka niewiadoma". 9tke przeszedłem całą... ale myśle że od tamtych czasów duzo się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
kjurowiec Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 11:30 @azaki Chciałbym znać twoją definicję gry dojrzałej bo moim zdaniem 99,9% gier na to miano nie zasługuje. Final Fantasy 13 w tym gronie jakoś szczególnie słabo nie wypada, mało tego gra ma fajną fabułę i ciekawych bohaterów (przynajmniej się na to zapowiada). A gdzie szukać dojrzałości jak nie w dobrej historii i ciekawych postaciach. Weźmy przykład filmów gdzie to właśnie obrazy z nieprzeciętną historią są cenione najbardziej. Piszesz, że czekasz na europejskie i amerykańskie produkcje(domniemam że rpg). Czy według ciebie niekiczowate i poważne jest bieganie metrowym krasnalem z toporem, który przez większość gry mówi ,,czas na łubudu"?. Albo jakimś długowłosym pakerem z gołą klatą?. Albo panienką z piersiami na wierzchu? A wszystko to okraszone realiami dark fantasy. W czym to jest lepsze od stylu Final Fantasy 13?. W niczym. Stylu fantasy nie można zaszufladkować, a za jedyną słuszną odmianę uważać tą mroczniejszą wszystko inne nazywając kiczem. Jeśli chodzi o tą ,,megawypasioną" jap. muzykę to proponuję ci posłuchać tego kawałka z FF13: www.youtube.com/watch?v=w3LBiP2-6fc&feature=player_embedded#at=59 Jest to jeden z utworów z FF13 nagrywany przez Warszawską Orkiestrę Symfoniczną. J-pop jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
eszuran Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 11:36 FF było fajne za czasów PSX, gdy miało bajkową grafikę i dało się odbierać jako steampunkowa baśń, a nie jako, jak to ktoś określił, gra o emo-hermafrodytach. Cloud był zbudowany z kilku polygonów, przez co nikt nawet nie pomyślał, że może bardziej przypominać kobietę czy faceta. A mimo tych kilku polygonów miał w sobie więcej charakteru niż postaci na tych obrazkach... Odpowiedz Link Zgłoś
kemiru Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 11:58 @goodtohaveaps3: Dla mnie Versus był jednym z głównych powodów zakupu Ps3ki (o grze dowiedziałem się w 1 kwartale 2008 r). IMO FFXIIIV miażdży właściwą XIIIkę klimatem, postaciami i uniwersum. Gdyby Versus był exl. dla x360, to kupiłbym bundle,a w dzień premiery. Odpowiedz Link Zgłoś
twilitekid Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 12:06 @kjurowiec, to weź obczaj Mass Effect ; ). Odpowiedz Link Zgłoś
twilitekid Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 12:07 [sorry za dubla] @kemiru "Gdyby Versus był exl. dla x360, to kupiłbym bundle,a w dzień premiery." Myślę, że to kwestia czasu, kiedy i Versus pojawi się na X360 : ) Odpowiedz Link Zgłoś
kjurowiec Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 12:48 @twilitekid Żeby nie było wątpliwośći. Ja nie mówię że zachodnie rpg są złe. Ja mówię że jrpg nie są gorsze, bardziej kiczowate itd. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
martin1841 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 12:49 @igis92 FF 12 fajna? Wole 10-tke. Dwunastka mnie nie wciągnela. @kauczuchowski HR i last guardian napewno będą miały świetne story i będą super ale czy starczą na 50-60 godzin? Za co lubie FF? Po pierwsze za długość. Kto to powiedział bo nie wiem, że "nie liczy się cel podróży ale sama podróż" w serii FF "ta podróż jest naprawde długa". Odpowiedz Link Zgłoś
igis92 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 16:16 @martin1841, qsay Gry jeszcze nie skończyłem, jednak faktycznie story jest udupione, mimo wszystko to fajny RPG, system jest świetny i lubię sobie w niego pograć. Co do 7ki - bardzo przereklamowana - w momencie w którym większość z was grała w tą "genialną" grę miała po pewnie po parenaście lat i jestem pewien, że mieliście inny obraz Clouda wtedy, niż teraz - w 7kę nieco pograłem i charakter postaci wcale nie różnił się tak bardzo od innych gier. Poza tym, w nowszych częściach mamy VA, który mocno wpłynął na odbiór gry. Niektórym postaciom VA służy (Balthier) innym nie (Tidus)... Odpowiedz Link Zgłoś
martin1841 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 17:05 @igis92 Dziesiątka to dla mnie nr: 1. Tidus, Yuna, Lulu, Wakka i Auron do tej pory pamiętam ich bardzo dobrze a mineło chyba 7 lat odkąd ostatni raz grałem. Dziesiątka jak wyszła powodowała opad szczęki, dwunastka to juz nie było to samo lecz gra również dobra. Jestem pewien że 13 będzie wielkim HITem. Odpowiedz Link Zgłoś
kjurowiec Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 17:32 @igis92 Siódemka przereklamowana bahaha - chyba nie mówisz tego poważnie. Miałem parenaście lat jak przechodziłem FF7 (w roku premiery) i mój obraz Clouda w ogóle od tamtego czasu się nie zmienił. Mało tego - uważam go za najlepszego hiroła gier ever, a gdy po latach widziałem go i reszte ekipy w FF Advent Children to miałem ciary na plecach. I nie jestem w tej reakcji odosobnionym przypadkiem. Piszesz, że sobie pograłeś trochę w śiódemkę i ,,charakter postaci wcale nie różnił się tak bardzo od innych gier". Pytam - po ilu latach od premiery tej gry do niej podchodziłeś?. Pięciu?. Dziesięciu? . Siódemka wraz ze swoją premierą wprowadziła do gier pewne rozwiązania które funkcjonują w grach tylko dzięki niej. Między innymi profile psychologiczne postaci, które stały się później wzorem do naśladowania dla innych twórców. Więc nie dziw się, że przechodzac FF7 teraz, postacie z gry nie robią na tobie wrażenia skoro ich kalki widziałeś w wielu innych grach. Może trochę górnolotnie to brzmi ale taka jest prawda. FF7 był wyznacznikiem i tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
saqurado Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 18:00 Co do FF7, coś jest w tym przereklamowaniu. Dawno, dawno temu była to świetna gra, wyznacznik nowych standardów, cud miód. Ale co jest teraz? Patrzymy na tą produkcję przez pryzmat naszych miłych wspomnień związanych z grą. Sam uwielbiam FFVII, jest idealna, ale znowu, jako wspomnienie. Gdy niedawno próbowałem wrócić do klasyki, stwierdziłem, że aż tyle zdrowia to ja nie mam. Odbiega pod każdym względem od dzisiejszych standardów. To co kiedyś było świetne, nie znaczy, że dalej będzie trzymać taki poziom. Strasznie podobał mi się też AC, ulubieni bohaterowie ponownie w akcji itd. Ale znowu był to tylko powrót do wspomnień. Tak na marginesie, jeśli ktoś twierdzi że AC nie ma fabuły, jest idiotą. To jest część uniwersum, a nie samodzielna produkcja! Popieram martin1841, to MUSI być gra roku. Ps2 kojarzę właśnie z FF (konkretnie X; XII to wypadek przy poszukiwaniu nowych doświadczeń i jeśli ktoś stawia ją wyżej X, znaczy że z FF ma tyle wspólnego co ja z mass effect), chciałbym mieć podobne skojarzenia z ps3^^ Odpowiedz Link Zgłoś
hironobu15 Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 18:08 Mi sie tam kazdy FF podoba. Moze dlatego, ze jestem fanboyem FF:p Odpowiedz Link Zgłoś
kjurowiec Re: Galeria: Final Fantasy XIII 01.11.09, 18:20 @saquardo Ja bym tego nie nazwał przereklamowaniem lecz zestarzeniem się. Piszesz o wspomnieniach. Właśnie dlatego FF7 to genialna gra bo pomimo upływu lat dalej tkwi w naszych głowach i bardzo miło ją wspominamy. A starość wcześnie czy póżniej dopadnie każdą grę. Nie każda gra natomiast tak silnie jak FF7 zostanie w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś