Dodaj do ulubionych

Adobe InDesign 2.0 CE

11.01.06, 07:00
Mam problem z wypuszczeniem pliku postscriptowego [separacje barwne] w
programie
Adobe InDesign 2.0 CE
jeśli ktoś to umie to byłbym wdzięczny za podanie majla ;)
Obserwuj wątek
    • obserwatorka15 Re: Adobe InDesign 2.0 CE 11.01.06, 11:05
      Spróbuj zdefiniować najpierw styl drukarki. Póżniej Ctrl+P + styl. Powinno
      zadziałać.
    • pstrykacz.imieninowy thx... 12.01.06, 17:44
      Wszystko gra! z wyjątkiem jednego ...
      Linie cięcia i pasery narysowałem z czterech nałożonych linii w kolorach CMYK.
      Na rozbarwieniach w PDFie wyszedł tylko K :( ten paseczek co jest na
      wierzchu... tych pod spodem CMY nie widać :(
      • desanland Re: thx... 12.01.06, 18:37
        linie cięcia zrób w 100% jednego czystego koloru, jeśli załozymy ze kolory sie
        rozjadą, nie byłoby wiadomo po czym ciąć:)

co do paserów, dotychczas przygotowywałam do druku tylko w corelu i zaznaczam po
        prostu 'kolor paserów' (oczywiscie wiem ze składa sie ze wszystkich
        podstawowych), moze to kwestia nadrukowania?
        • desanland Re: thx... 13.01.06, 17:43
          w kwestii paserów
          przespałam sie z problemem i zajrzałam do indesigna:]
          - mozna wybrac kolor specjalny dla paserów, jest zdefiniowany w tabeli kolorów,
          nie pamietam tylko jak sie nazywa
          - ewentualnie nadac kolor po 100% wszystkich czterech składowych
          - jesli juz robisz to z czterech obiektów nałozonych na siebie w czterech
          kolorach (co jak widac jest najgorszym pomysłem:) - szkoda zachodu) trzeba
          wszystkie nadrukowac, z wyjątkiem tego który jest na samym spodzie

pozdr.
          • pstrykacz.imieninowy dziękuję ;) zadziałał prostokąt 100+100+100+100 ;) 14.01.06, 21:50
            [ewentualnie nadac kolor po 100% wszystkich czterech składowych]

zadziałało wtedy ==> gdy narysowałem prostokąt o wymiarach 0.3 mm x 10 mm i
            wypełniłem go 100-100-100-100 ;) na jednej formatce mam sześć użytków ;)

mam pytanie o zdjęcia w InDesignie

wsadzam zdjęcie np... 1900x2900 pixeli i pomniejszam kursorem. czy mogę zmienić
            jego rozdzielczość w programie z 800-900 na 300dpi tak jak robię to w Corelu
            Drawie ??? czy muszę użyć zewnętrznego programu np. Photoshop.

jaką macie najlepsza metodę na umieszczanie zdjęć w projekcie - czy ich po
            umieszczeniu nie mozna skasować z foldera bo wtedy się gubi jakies łącza ?
            • desanland Re: 14.01.06, 22:07
              wydaje mi się ze nie zaglądają tu specjalisci od indesign'a:]
              moze spróbuj tutaj, jest sporo indesign'owych wątków:
              usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200.html?group=pl.comp.dtp
              a potem wróć i opowiedz czego sie dowiedziałes;)
            • obserwatorka15 Re: dziękuję ;) zadziałał prostokąt 100+100+100+1 15.01.06, 00:48
              pstrykacz.imieninowy napisał:

>
              > mam pytanie o zdjęcia w InDesignie
              >
              > wsadzam zdjęcie np... 1900x2900 pixeli i pomniejszam kursorem. czy mogę
              zmienić jego rozdzielczość w programie z 800-900 na 300dpi tak jak robię to w
              Corelu Drawie ??? czy muszę użyć zewnętrznego programu np. Photoshop.
              >

skorzystaj z programu zewnętrznego. Można to zrobic tak: menu górnego window
              otwórz paletę łącza następnie winietka z piórkiem bezpośrednie przejście do
              Photosopa i edycja zdjęcia.

> jaką macie najlepsza metodę na umieszczanie zdjęć w projekcie - czy ich po
              > umieszczeniu nie mozna skasować z foldera bo wtedy się gubi jakies łącza ?
              Nigdy nie kasuj umieszczonych zdjęć z folderów pomocniczych!!!
            • janiolka zdjęcia w InDesignie 15.01.06, 19:34
              > mam pytanie o zdjęcia w InDesignie
              >
              > wsadzam zdjęcie np... 1900x2900 pixeli i pomniejszam kursorem. czy mogę
              zmienić jego rozdzielczość w programie z 800-900 na 300dpi tak jak robię to w
              Corelu Drawie ??? czy muszę użyć zewnętrznego programu np. Photoshop.
              > jaką macie najlepsza metodę na umieszczanie zdjęć w projekcie - czy ich po
              > umieszczeniu nie mozna skasować z foldera bo wtedy się gubi jakies łącza ?

gdy umieszczasz zdjecie/tekst/cokolwiek innego to nie umieszczasz tego
              fizycznie w pliku, tylko tworzysz podglad odnoszacy sie do pliku na dysku. wiec
              jakiekolwiek zmiany musisz wprowadzac w pliku zrodlowym na nie indesignowym w
              dowolnym programie sluzacym do obrobki potrzebnych ci plikow. usuniecie ich
              powoduje zerwanie lacza.
              mozesz oczywiscie osadzic pliki w swoim dokumecie, ale to raczej wtedy, gdy nie
              chcesz w nie juz ingerowac. zwiekszy ci sie przez to znacznie rozmiar pliku.
    • janiolka Re: Adobe InDesign 2.0 CE 15.01.06, 19:28
      po co robisz pasery recznie skoro ten program oferuje mozliwosc wstawiania ich
      automatycznie przy robieniu postscripta lub pdfa?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka