pstrykacz.imieninowy 11.01.06, 07:00 Mam problem z wypuszczeniem pliku postscriptowego [separacje barwne] w programie Adobe InDesign 2.0 CE jeśli ktoś to umie to byłbym wdzięczny za podanie majla ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obserwatorka15 Re: Adobe InDesign 2.0 CE 11.01.06, 11:05 Spróbuj zdefiniować najpierw styl drukarki. Póżniej Ctrl+P + styl. Powinno zadziałać. Odpowiedz Link
pstrykacz.imieninowy thx... 12.01.06, 17:44 Wszystko gra! z wyjątkiem jednego ... Linie cięcia i pasery narysowałem z czterech nałożonych linii w kolorach CMYK. Na rozbarwieniach w PDFie wyszedł tylko K :( ten paseczek co jest na wierzchu... tych pod spodem CMY nie widać :( Odpowiedz Link
desanland Re: thx... 12.01.06, 18:37 linie cięcia zrób w 100% jednego czystego koloru, jeśli załozymy ze kolory sie rozjadą, nie byłoby wiadomo po czym ciąć:) co do paserów, dotychczas przygotowywałam do druku tylko w corelu i zaznaczam po prostu 'kolor paserów' (oczywiscie wiem ze składa sie ze wszystkich podstawowych), moze to kwestia nadrukowania? Odpowiedz Link
desanland Re: thx... 13.01.06, 17:43 w kwestii paserów przespałam sie z problemem i zajrzałam do indesigna:] - mozna wybrac kolor specjalny dla paserów, jest zdefiniowany w tabeli kolorów, nie pamietam tylko jak sie nazywa - ewentualnie nadac kolor po 100% wszystkich czterech składowych - jesli juz robisz to z czterech obiektów nałozonych na siebie w czterech kolorach (co jak widac jest najgorszym pomysłem:) - szkoda zachodu) trzeba wszystkie nadrukowac, z wyjątkiem tego który jest na samym spodzie pozdr. Odpowiedz Link
pstrykacz.imieninowy dziękuję ;) zadziałał prostokąt 100+100+100+100 ;) 14.01.06, 21:50 [ewentualnie nadac kolor po 100% wszystkich czterech składowych] zadziałało wtedy ==> gdy narysowałem prostokąt o wymiarach 0.3 mm x 10 mm i wypełniłem go 100-100-100-100 ;) na jednej formatce mam sześć użytków ;) mam pytanie o zdjęcia w InDesignie wsadzam zdjęcie np... 1900x2900 pixeli i pomniejszam kursorem. czy mogę zmienić jego rozdzielczość w programie z 800-900 na 300dpi tak jak robię to w Corelu Drawie ??? czy muszę użyć zewnętrznego programu np. Photoshop. jaką macie najlepsza metodę na umieszczanie zdjęć w projekcie - czy ich po umieszczeniu nie mozna skasować z foldera bo wtedy się gubi jakies łącza ? Odpowiedz Link
desanland Re: 14.01.06, 22:07 wydaje mi się ze nie zaglądają tu specjalisci od indesign'a:] moze spróbuj tutaj, jest sporo indesign'owych wątków: usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200.html?group=pl.comp.dtp a potem wróć i opowiedz czego sie dowiedziałes;) Odpowiedz Link
obserwatorka15 Re: dziękuję ;) zadziałał prostokąt 100+100+100+1 15.01.06, 00:48 pstrykacz.imieninowy napisał: > > mam pytanie o zdjęcia w InDesignie > > wsadzam zdjęcie np... 1900x2900 pixeli i pomniejszam kursorem. czy mogę zmienić jego rozdzielczość w programie z 800-900 na 300dpi tak jak robię to w Corelu Drawie ??? czy muszę użyć zewnętrznego programu np. Photoshop. > skorzystaj z programu zewnętrznego. Można to zrobic tak: menu górnego window otwórz paletę łącza następnie winietka z piórkiem bezpośrednie przejście do Photosopa i edycja zdjęcia. > jaką macie najlepsza metodę na umieszczanie zdjęć w projekcie - czy ich po > umieszczeniu nie mozna skasować z foldera bo wtedy się gubi jakies łącza ? Nigdy nie kasuj umieszczonych zdjęć z folderów pomocniczych!!! Odpowiedz Link
janiolka zdjęcia w InDesignie 15.01.06, 19:34 > mam pytanie o zdjęcia w InDesignie > > wsadzam zdjęcie np... 1900x2900 pixeli i pomniejszam kursorem. czy mogę zmienić jego rozdzielczość w programie z 800-900 na 300dpi tak jak robię to w Corelu Drawie ??? czy muszę użyć zewnętrznego programu np. Photoshop. > jaką macie najlepsza metodę na umieszczanie zdjęć w projekcie - czy ich po > umieszczeniu nie mozna skasować z foldera bo wtedy się gubi jakies łącza ? gdy umieszczasz zdjecie/tekst/cokolwiek innego to nie umieszczasz tego fizycznie w pliku, tylko tworzysz podglad odnoszacy sie do pliku na dysku. wiec jakiekolwiek zmiany musisz wprowadzac w pliku zrodlowym na nie indesignowym w dowolnym programie sluzacym do obrobki potrzebnych ci plikow. usuniecie ich powoduje zerwanie lacza. mozesz oczywiscie osadzic pliki w swoim dokumecie, ale to raczej wtedy, gdy nie chcesz w nie juz ingerowac. zwiekszy ci sie przez to znacznie rozmiar pliku. Odpowiedz Link
janiolka Re: Adobe InDesign 2.0 CE 15.01.06, 19:28 po co robisz pasery recznie skoro ten program oferuje mozliwosc wstawiania ich automatycznie przy robieniu postscripta lub pdfa?! Odpowiedz Link