Dodaj do ulubionych

Słuchawki

• bunch Re: Słuchawki 16.01.10, 01:57
      Heja. Kup sobie te co ma Feliks:
      gfx.filmweb.pl/ph/35/28/483528/145090.1.jpg
      Mam takie same i są świetne.
      No dobra, a tak na serio, to jest to modeltongue_outHILIPS SBC HC8445
      I od razu rzut okiem: www.allegro.pl/item881138887_bezprzewodowe_sluchawki_philips_sbc_hc8445.html
      • bunch Re: Słuchawki 16.01.10, 01:58
        bunch napisał:

> Heja. Kup sobie te co ma Feliks:
        > gfx.filmweb.pl/ph/35/28/483528/145090.1.jpg
        > Mam takie same i są świetne.
        > No dobra, a tak na serio, to jest to modeltongue_outHILIPS SBC HC8445
        > I od razu rzut okiem: www.allegro.pl/item881138887_bezprzewodowe_sluchawki_philips_sbc_hc8445.html

A u góry macie przykład na to, dlaczego czasem nienawidzę emotikonek!
    • Gość: ezronymius Re: Słuchawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 09:38
      bierz AKG, Senki HD 215 są zbyt "przymulone".
    • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 16.01.10, 11:28
      Postanowiłem podnieść poprzeczkę do 300 zł, ale nie więcej. Jakie jest wasze
      zdanie o modelu
      Sennheiser HD 555 ?
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 16.01.10, 11:39
        Co do CAL! to nie chcę się na nie decydować, bo nie miałem ich na uszach, a
        wydają się małe i niewygodne. To samo tyczy się AKG K 518 DJ. Dodam, że jestem z
        tych co mają trochę większą łepetynę. smile
        • Gość: Ernie Re: Słuchawki IP: *.eimg.pl 16.01.10, 13:00
          Polecam Creative Aurvana Live, baardzo dobra jakość dzwięku
      • Gość: bigafraid Re: Słuchawki IP: *.rawamaz.mm.pl 16.01.10, 13:39
        Do 300 zł powinno ci się udać sprowadzić np ze Stanów Grado SR-60i. Cena na
        amazon.com to 79$, ale pewnie możnaby je znaleźć taniej. Chyba najlepszy wybór w
        tym przedziale cenowym. Sam używam słuchawek Audio-Technica ATH SJ5, które też
        mogłbym polecić, gdyby nie to, że jest to sprzęt przede wszystkim do użytku poza
        domem.
      • Gość: Ariadna Re: Słuchawki IP: *.chello.pl 16.01.10, 22:35
        Jeżeli Cię stać na piątki, to bierz bez zastanowienia. To najwyższy model
        Sennheisera dostępny dla zwykłych ludzi - wyższy model to już dużo droższe
        HD600, które są już właściwie słuchawkami studyjnymi.

HD555 używam sama, nawet w tej chwili. Nie są moim zdaniem specjalnie ciężkie,
        futrowania mają dobre i ogólnie są raczej wygodne. Są to słuchawki otwarte - z
        tego co widzę nikt tu nie wie o co chodzi, więc śpieszę wyjaśnić. Słuchawki
        otwarte nie mają ścianki za membraną, zazwyczaj zastępując ją kratką. Wadą tego
        rozwiązania jest gorsza izolacja słuchacza od dźwięków otoczenia oraz
        "wyciekanie" dźwięku na zewnątrz. Jeśli będziesz chciał sobie posłuchać na nich
        metalu jadąc tramwajem, to współpasażerowie posłuchają sobie też. Zaletą tego
        jest swobodniejsza praca membrany. Pomiędzy nią, a tylną ścianką nie tworzy się
        przestrzeń rezonansowa, a to przekłada się na dużo lepszą jakość dźwięku. I
        właśnie jakością dźwięku piątki wywalają z butów. Z jednej strony są
        wystarczająco czułe by w Jazzie albo klasyce było słychać np. skrzypnięcie
        sprężynki w klarnecie albo że trębaczowi "zapluła się" trąbka. Z drugiej strony
        bez problemu grają powyżej granicy bólu, więc heavy metal można puścić tak
        głośno jak się podoba i nadal będzie słychać, że riff to nie jeden huk, tylko
        szybko młócona seria akordów. Krótko mówiąc polecam. Jeżeli miałabym podać wady
        "piątek" - są tak dobre, że bezlitośnie słychać szumy karty dźwiękowej.
        Osobiście mam najlepsze doświadczenia albo z zakupem karty zewnętrznej (wnętrze
        komputera to złe miejsce do konwersji analogowo-cyfrowej), albo z wyprowadzeniem
        dźwięku z wewnętrznej karty przez S/PDIF i podłączeniem do amplitunera, miksera
        albo głośników aktywnych z wbudowanym przetwornikiem D/A.
        • Gość: Ariadna Re: Słuchawki IP: *.chello.pl 16.01.10, 22:53
          No i jeszcze jedna wada "piątek", ale ma też zastosowanie do wielu innych
          słuchawek tej klasy. Wymagają sporej wydajności prądowej od wzmacniacza -
          większej niż typowe słuchawki za 20 złotych. Wewnętrzna karta zazwyczaj tak
          szumi, że i tak nie zauważysz różnicywink. Zewnętrzne karty i amplitunery dają
          radę o ile mają dedykowane gniazdo słuchawkowe. Większy problem może być z np.
          odtwarzaczami mp3 albo laptopami, które siłą rzeczy mają ograniczone zasoby mocy
          - po podłączeniu do nich "piątki" nie będą grały tak pięknie jak z komputerem,
          chociaż i tak lepiej od ear-plugów. Jako ciekawostka, odkryłam swego czasu, że
          wiele instrumentów elektronicznych ma zadziwiająco słabe wyjścia słuchawkowe -
          od tego czasu zawsze słuchawki podłączam do nich przez mikser.
        • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 17.01.10, 16:54
          Dzięki za odzew, ale sprawę słuchawek już rozwiązałem. Za to ciekawie napisałaś
          pod koniec i mam w związku z tym pytanie, bo ja się nie znam na tym nic a nic.
          Obecnie mam kartę dźwiękową zintegrowaną i chciałem kupić jakąś wewnętrzną. Po
          namyśle doszedłem do wniosku, że mógłbym kupić mikser zamiast takiej karty. Czy
          to ma sens jeżeli kupię ten mikser i podłącze go do tej zintegrowanej karty, do
          kompa? Czy w ogóle plotę głupoty i tak się nie da, bo nie ma tam jakiś wejść?
          Powtarzam, że nie znam się na tym i podejdź to tego z wyrozumiałością smile
          Pozdrawiam.
          • Gość: Ariadna Re: Słuchawki IP: 195.164.255.* 18.01.10, 12:46
            Nie wiem dokładnie o jaki mikser Ci chodzi ("do kina domowego", studyjny,
            DJski?) i do czego chcesz go wykorzystać, ale to co wiem to napiszę.

Ogólnie to karta wewnętrzna będzie na pewno lepsza od samej karty wbudowanej -
            zazwyczaj są lepiej ekranowane oraz mają procesory efektów typu np. EAX.
            Natomiast możliwość zaszumienia ciągle jest, zwłaszcza np. dla przednich gniazd,
            do których sygnał idzie cienitukim kabelkiem przez środek komputera. Dla gniazd
            tylnich takie ryzyko też jest jeżeli kabel idzie np. koło monitora, ale kupując
            dobry kabel można to trochę ograniczyć.

Jeśli chodzi o podłączenie miksera do karty wbudowanej, nie ma to wiele sensu
            dla sygnałów analogowych - te i tak będą tylko w takiej jakości jaką oferuje
            karta wbudowana. Jeżeli natomiast karta pozwala na wyprowadzenia sygnału
            cyfrowego (przez S/PDIF koncentryczny albo optyczny) i kupisz mikser, który
            obsługuje takie wejścia, to przenosisz konwersję sygnału na analogowy poza
            komputer. Jakość będzie dużo wyższa (zaryzykowałabym, że może nawet wyższa od
            karty wewnętrznej), ponadto taki mikser powinien mieć też dobry wzmacniacz
            słuchawkowy i gniazdo na duży jack.

Oprócz złączy S/PDIF, to widziałam też miksery "amatorsko studyjne", które można
            podłączyć po USB jako zewnętrzna karta dźwiękowa. Nie słuchałam ich, ale jak już
            pisałam, zazwyczaj daje to dobre efekty. Rzeczy, o których należy pamiętać przy
            rozwiązaniu ze wzmacniaczem: nie będziesz miał dodatkowych efektów ponad to, co
            obsługuje wbudowana karta dźwiękowa, sprawdź też jaki sygnał Twoja wbudowana
            karta wysyłać może po S/PDIF - jeżeli tylko stereo, to nie podłączysz w ten
            sposób zestawu 5:1.

Kolejny pomysł wart rozważenia - głośniki aktywne podłączane po S/PDIF albo USB.
            Działa równie dobrze jak mikser, a nawet potencjalnie lepiej, bo jest jeden
            kabel analogowy mniej do zakłócania. A jeżeli w tej chwili używasz typowych
            "mydelniczek", to przy okazji możesz sobie poprawić jakość głośników, co
            oczywiście też znacznie poprawi dźwięk.
            • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 18.01.10, 17:10
              Miałem na myśli mixer DJski. Teraz myślę także o amplitunerze. Dzięki za
              odpowiedź, otworzyłem oczy na parę spraw i już chyba wiem co będę chciał zrobić.
              Dzięki.
              A jeszcze raz co do tych połączeń między kartą dźwiękową, a załóżmy mixerem. To
              czy tylko jedynym najlepszym wyjściem są złącza S/PDIF? A dla przykładu kable
              typu mini jack - chinch?
              • Gość: Ariadna Re: Słuchawki IP: 195.164.255.* 19.01.10, 11:12
                Mini-jack i RCA to połączenia z założenia analogowe. To znaczy, że cały zysk z
                miksera ograniczy się do lepszego wyjścia słuchawkowego. Jeżeli potrzebujesz też
                poprawy jakości sygnału, to musisz do miksera doprowadzić sygnał cyfrowy - na
                dziś oznacza to albo jakiś S/PDIF z karty, albo USB z mikserem jako zewnętrzną
                kartą.

Tak sobie jeszcze przypomniałam, że sporo zestawów audio, tzw. wież też miewa
                podłączenia S/PDIF, więc jeżeli masz takie coś w domu, to możesz na próbę
                podłączyć i usłyszeć, czy różnica analog/cyfra jest warta świeczki - bo chociaż
                ja sama wolę z komputera wyprowadzać cyfrę, to przyznam, że widziałam np. Della,
                z którego nawet wyjścia analogowe z karty brzmiały nieźle - chociaż nie miałam
                dobrych słuchawek, żeby być pewna jakości.
                • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 19.01.10, 12:57
                  Dobra, a pomijając wszystko.
                  Jaka karta dźwiękowa? Możesz mi coś polecić?
                  Oberwowałem ostatnio Creative AUDIGY 2 ZS Platinum PRO.
      • Gość: Tottoto Re: Słuchawki IP: 195.116.94.* 17.01.10, 00:25
        HD 215 używam od ok. 2 mcy. Wstępną selekcję zrobiłem na podstawie opinii w
        ceneo i komputroniku. Przed zakupem testowałem w sklepie dla idiotów ze
        wszystkich modeli sennheiserow jakie były dostępne w moim budżecie (250zł).
        Wybór firmy padł już wcześniej - siorka ma model z dolnej półki ok. 10 lat,
        leżący na podłodze kabel wiele razy był przypadkowo wyrywany przy przechodzeniu
        z odtwarzacza - a one do dziś nie chcą się zepsuć smile
        W czasie testów HD555 brzmiały nieco bardziej dynamicznie (odczucie
        subiektywne), ale odpadały ze względu na otwarty charakter - rodzinka nie chce
        słyszeć muzyki a tym bardziej jęków kolejnych wykańczanych po nocach
        przeciwników, co było prawdopodobne przy absolutnej ciszy w domu. Co do
        zmęczenia (spocenia i zgrzania) ucha to zmęczenie czułem przez pierwsze dni po
        ok. 4 godzinach, teraz jest zdecydowanie lepiej. Jakość skóry na uszach i od
        strony pałąka jest bardzo wysoka.
        Polecam i 215 i 555 aczkolwiek brzmienie sprawdzić trzeba osobiście.
    • art-s philips shp8900 16.01.10, 12:58
      Osobiście używam PHILIPS SHP8900 od około 1,5 roku i mogę ci le polecić jako
      produkt który niszczy konkurencje w swoim przedziale cenowym. Z tych dwóch które
      wymieniłeś miałem do czynienia tylko z Senkami w według mnie znacznie odbiegają od
      philipsów.

Najlepiej bedzie jak udasz się do kilku większych salonów ze sprzętem elektronicznym i
      sam posłuchasz. Z słuchawkami jest tak ze dużo zależy od twojego słuchu i preferencji,
      po prostu musisz posłuchaćsmile
    • j_uk_dev Re: Słuchawki 16.01.10, 15:05
      Ja używam ATH-M40fs, ale to są słuchawy studyjne służące do monitorowania
      dźwięku i generalnie podstawowe znaczenie ma do czego je podepniesz. Ja wpinam
      je do miksera, który jest jednocześnie kartą dźwiękową FireWire, a do
      pozostałych wejść poza Mac ( mikser wpięty jest w Mac'a jako karta dźwiękowa,
      natomiast PC połączony jest przez line-out/line-in ) trafiają inne urządzenia (
      wszystkie konsole, TV ) więc wyjście dźwięku idzie z miksera prosto na
      słuchawki. Jakość moim zdaniem jest naprawdę wysoka ( aczkolwiek audiofilem nie
      jestem, więc to zapewne sprawa dyskusyjna i kwestia gustu wink ), ale to jest
      generalnie sprzęt raczej studyjny, więc wyjścia nie ma.

Jeśli myślisz o zmianie karty dźwiękowej, to najpierw zmień kartę, a później kup
      słuchawki. Słuchawki mają to do siebie, że sporo zależy od tego do czego są
      podpięte ( niezależnie czy są to studyjne czy nie ).
      • Gość: Baku Re: Słuchawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 17:40
        Jeśli chodzi o Senki HD555, które sam posiadam, z ręką na sercu mogę Ci je
        polecić! Sam rok temu stałem przed takim dylematem, poczytałem dużo opinii o
        innych modelach i wybór właśnie padł na HD555. Gdy już je kupiłem powiem
        szczerze...rozczarowałem się myślałem, że dźwięk mnie wciśnie w fotel a tu
        rozczarowanie...ALE(!) wtedy jeszcze nie wiedziałem że takie słuchawki trzeba
        "rozgrzać", czyli dopiero po jakimś czasie osiągnęły to czego oczekiwałem i
        teraz nie zamienił bym ich na nic innego... chyba że na inny wyższy model HD big_grin

Gorąco polecam!
    • loqs Dalej 16.01.10, 19:01
      W tym przedziale cenowym, to chyba tylko któreś Sennheisery 5xx, może AKG i na
      pewno... CAL! tongue_out
      Aurvany Live są imo wygodne, a mam dość duży łeb.
      Philipsy 8900 również bardzo dobre. Możesz się nad nimi zastanowić... jeśli masz
      dobre źródło, na integrze nie podchodź nawet, najlepiej X-fi albo Xonar smile
    • Gość: ASQ Re: Słuchawki IP: *.range81-135.btcentralplus.com 16.01.10, 20:35
      NIedawno zakupiłem Sennheiser HD 215 ..dość długo buszowałem w necie zanim
      wybrałem (mieszkam w UK) nie mam porównania w sumie do innych ale jestem dość
      wybredny co do jakości gdyż tworze w Reasonie4. Karta muz : X-Fi Fatality PRO
      +Bardzo podobają mi się basy (nie są przytłumione ani zbyt buczące..bardzo
      ładnie komponują się w całość..
      + tony wysokie bardzo czyste i nie drazniące
      +podoba mi sie zginana jedna słuchawa..
      +nie męczą po kilku godzinach na głowie
      +dobra izolacja od swiata zewnętrznego
      +brak pierdzenia nawet na pełnej mocy (0dB)z amplitunera Yamaha RX-V361
      Minusy:
      -hmm ......myśle i nic.
      no może zbyt plastikowy wygląd
      santa
    • oduck Re: Słuchawki 16.01.10, 21:47
      o! dobry temat, dzieki smile

ja z innej beczki - czy ktos zna rozwiazanie pozwalajace na "ubezprzewodowienie" posiadanych sluchawek przewodowych?
    • fishingcat Re: Słuchawki 16.01.10, 21:51
      Poleciłbym Ci Grado SR60, które mam i są dobre (czuć bardzo wyraźną różnicę w
      porównaniu do Sennheiserów PX100 brata), ale strasznie zdrożały (do 370 zł,
      kupowałem w Polsce ze dwa lata temu za 270, a z USA można było taniej).

Mógłbyś napisać coś ogólnie o swoich preferencjach dźwiękowych - choćby dźwięk
      ciepły/zimny, ciemny/jasny, jakie ADSR, wypełnienie i scena - byłoby łatwiej
      doradzić.

Aha, pamiętaj, że otwarte grają prawie tak samo na zewnątrz, jak wewnątrz -
      ważne, jeśli nie chciałbyś przeszkadzać domownikom czy coś.
    • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 17.01.10, 12:06
      Generalnie zmieniłem zdanie i szukam teraz słuchawek ZAMKNIĘTYCH do 300 zł. Więc
      porównuję teraz Shure SRH 240 do Senków HD 215. Nie wiem jeszcze jak mogą
      wypadać przy nich AKG K 518 DJ, ale wydają się niewygodne do domu. A CAL! odpadają.
      Co do muzyki - lubię słuchać tak klasyki jak i rapu - to dla przykładu. I
      generalnie jestem uniwersalny, bo słucham także jazz'u, różnych odmian rock'a.
      Nie wiem czy to zalicza się do muzyki klasycznej, ale lubię sobie włączyć także
      dla relaksu jakiego OST'a z dobrego filmu, lub gry.
      Ale wydaję mi się, że dla mojego ucha i tak najmilsze są dźwięki ciepłe i jasne,
      co nie znaczy, że zawsze tylko takich lubię słuchać. Chciałbym, żeby słuchawki
      miały też odczuwalny bas, dobrze wytonowany wraz ze środkiem i górą. Scena musi
      być do mnie przybliżona, dźwięki czyste i poszczególne instrumenty nie wchodzące
      sobie w paradę.
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 17.01.10, 14:26
        Jednak wychodzi na to, że już nie potrzebuję pomocy. Zakupiłem Shure SRH 240.
        Być może to zły wybór, ale tak świetnie się złożyło, że jestem w stanie
        przewidzieć to, że te słuchawki będą mi służyły tylko 2-3 miesiące. Potem będę
        kupował już coś z wyższej półki. Więc mam nadzieję, że przez ten czas te się
        spiszą. Ale i tak dzięki za pomoc wszystkim.
        • fishingcat Re: Słuchawki 17.01.10, 18:24
          Po przeczytaniu Twojego poprzedniego posta miałem odpisać, żebyś zastanowił się
          nad SRH240 właśnie i Sennkami HD280 Pro sprowadzanymi z USA. smile Chyba dobry wybór.
          • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 17.01.10, 18:36
            Wiesz, myślę że tak. Tym bardziej, że tak jak napisałem - one będą mi służyć
            tylko z 2-3 miesiące. Potem zmienię na sprzęt wyższej klasy smile
            Hmm... a obeznany jesteś coś w tych sprawach? Jeśli tak to mógłbyś mi
            odpowiedzieć na jedno pytanie, które zadałem trochę wyżej bodajże użytkowniczce
            Adriadna.
            I dzięki za wszystkie odpowiedzi smile
    • sielakpl Re: Słuchawki 20.01.10, 01:49
      Nie miałem zamiaru kupować słuchawek ale jakiś tydzień temu trafiłem na ten
      temat.Poczytałem trochę tu i tam trochę polskich recęzji trochę zagranicznych
      ,przeznaczyłem sobie na słuchawki koło 300zł szukałem Sennheiserów i AKG. W
      każdej z recęzji obojętnie jakich high-endowych modeli tych firm pojawiało się
      porównanie do Creative Aurvana Live lub ktoś w komentarzach pisał że odpadają
      przy CAL-ach no to mnie zaciekawiło .Po przeczytaniu wszystkich pochlebnych
      opini i recęzji nie miałem wyjścia padło na CAL-e.Słuchawki idę odebrać
      osobiście w sklepie jutro albo pojutrze oczywiście 2 dni wygrzewania i
      jazda!Słuchawki kupiłem za 230zł (techplanet).Myślę ze było warto ale to już sie
      okaże gdy dostane je w swoje rączki!!
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 20.01.10, 18:48
        A do czego je podepniesz?
        • sielak2 Re: Słuchawki 22.01.10, 04:12
          Podpięte do PC.Właśnie się wygrzewają ale grają zaje*iś*ie. Miały sie w
          założeniu wygrzewać w ciemnym kącie ale jak tylko chciałem sprawdzić czy równo
          grają tak już są na mojej głowie 8 godzinę! Nie wiem czy są jakieś słuchawki
          które lepiej grają a jeśli są takowe to naprawdę dźwięk pewnie będzie nie
          doodróżnienia od CAL-i bo to już są słuchawki niebiańskie i to jeszcze pożądine
          się nie wygrzały!Mogły by być jeszce bezprzewodowe ale takie są napewno
          zarezerwowane tylko dla Jezusa.
          • sielakpl Re: Słuchawki 22.01.10, 12:24
            A ha zapomniałem dodać że mam zintegrowaną kartę dzwiękową w najbliższym czasie
            zakupie za zaoszczędzione pieniążki jakiegoś xonara i lepszy przdłużacz jacka bo
            ten pudełkomy z CAL-i jest średniej jakości na moje oko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka