Dodaj do ulubionych

Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD

28.08.25, 18:07
Minęły mi gdzieś słuchawki Forbrain. Poczytałam oponie, wszystkie są pozytywne, więc nie wiem czy wiarygodne. Same słuchawki drogie, ale można je też kupić do domu/ szkoły.
Z drugiej strony czytam, że Tomatis skuteczniejszy no ale tu chyba byłoby chodzić z dzieckiem na zajęcia.
Podzielicie się doświadczeniami czy w ogóle warto?
Syn (11 lat) nie ma zaburzeń przetwarzania słuchowego, ale czytałam, że i to i to pomaga przy ASD i adhd.
Obserwuj wątek
    • tania.dorada Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 19:09
      Robiłam kiedyś z dzieckiem (AuDHD), ale nie jestem w stani ci powiedzieć czy zmiana która zaszła była dzięki Tomatisowi czy niezależnie od niego. Wcześniej on mówił trochę jak maszyna, monotonnie, słychać było że to co mówi to są np. całe zdania powtórzone, wcześniej zasłyszane w jakimś programie, albo na odwrót - mówił szybciej niż myślał, więc się potykał o własne słowa i jąkał. I to wszystko przeszlo w tym czasie w którym robił Tomatisa, ale czy to efekt czy zbieg okoliczności to nie mam pojęcia.
      Zaburzenia przetwarzania słuchowego występują przy Adhd, mają podobne symptomy, wręcz niektóre dzieci z tymi zaburzeniami mogą dostać mylnie diagnozę ADHD, więc tez trudno powiedzieć czy Tomatisa który pomógł dzieciom z ADHD tak naprawdę pomógł na symptomy ADHD czy niezdiagnozowanego APD.
      Jak masz kasę i czas na eksperyment typu „jak nie pomoże to przynajmniej nie zaszkodzi” to czemu nie, ale wy zdaje się macie te diagnozę od niedawna, więc są chyba tez jakieś tańsze terapie których nie próbowaliście?
      • princy-mincy Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 20:39
        Tak, diagnoza od niedawna i też ma AuDHD.
        Na razie nie próbowaliśmy żadnej terapii bo syn jest mocno na nie.
        Im mniej angażujące zajęcia/ terapia, tym większa szansa, że zechce uczestniczyć.
        • tania.dorada Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 21:22
          Hm, co prawda niewiele się robi podczas tej terapii ale nie wiem czy można ją nazwać nieangażującą, to są dość długie sesje.
          • princy-mincy Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 22:15
            Mowa o Tomatisie?
            • tania.dorada Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 22:23
              Tak
        • ichi51e Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 21:40
          To jest dość angażujące i męczące tak naprawde
          • princy-mincy Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 22:15
            Masz na myśli Tomatisa?
            Zastanawiam się nad Forbrain- czy to faktycznie działa i czy wystarczy po 15-30 min dziennie.
    • arthwen Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 28.08.25, 22:18
      Moja koleżanka przerabiała Tomatisa z dzieckiem (autyzm, wtedy zdefiniowany jako wczesnodziecięcy, więc dziecko niskofunkcjonujące) kilknaście razy w sumie i mówiła, że bardzo im pomaga - ale po zaprzestaniu terapii efekt się cofa. I w zasadzie musieliby chodzić na to stale, a to jest dość czasochłonne i drogie.
    • miki.20105 Re: Tomatis i Forbrain w ASD i ADHD 29.08.25, 08:51
      My mieliśmy cały zestaw Tomatisa wypożyczany do domu na czas terapii. Jeździliśmy tylko na diagnozy i ustawianie programu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka