Dodaj do ulubionych

4h walki - system security (pomocy... po pomocy)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 13:45
Witajcie,
Załapałam wirusa system security... poblokował mi dosłownie wszystko (NOD32, zaporę ogniową, itp.)... udało się komputer włączyć w trybie awaryjnym... poszukałam w sieci (odziwo działała) informacji o tym świniśtwie i znalazłam lekarstwo - malwarebytes. pomogło, wrociłaś do normalnego trybu pracy kompuetra, i znów odpaliłas ten program - znalazł dwa kolejne zainfekowane pliki... usunięto... i moje pytanie: czy ten system security się jakoś powiela? coś jeszcze blokuje? i kolejne pytanie NOD32 ciągle pisze: C:\pagefile.sys - błąd otwarcia (Plik jest zablokowany) [4]. CO TO OZNACZA I Z CZYM SIĘ WIĄŻE? JAK ROZWIĄZAĆ PROBLEM? ITP?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.zask.pl 21.07.09, 14:50
      Oznacza, ze plik jest uzywany. Jest to plik stronicowania i antywirus nie ma do niego dostepu. Co do infekcji to daj log z combofix, wklej go na wklej.org i podaj link.
      • Gość: Alicja Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 08:22
        kolobos - ten combox pisze mi, że ma wyłączyć ochronę NOD 32 (niestety nie mam takiej możliwości, bo PC są zsieciowane i NOD 32 ma hasło dostępu), a jak tego nie zrobię to jest groźba uszkodzenia systemu? co mam zrobić?
        pozdrawiam

p.s. dzisiaj rano skanował pc i nic nie znalazł..
        p.s.2. czy ten błąd, o którym wspomniałam jest jakis krytyczny?
        • Gość: Kolobos Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.zask.pl 22.07.09, 11:55
          W takim razie daj log z OTL.

> p.s.2. czy ten błąd, o którym wspomniałam jest jakis krytyczny?

Nie, tak ma byc.
    • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 26.07.09, 21:48
      Jakos zlapalam to swinstwo i zupelnie nie wiem co zrobic. jestem
      totalnym laikiem i prosze o jakas prosta odpowiedz. sciagnelam ten
      program malwarebytes czy jakos tak, ale to nic nie da bo nie moge go
      otworzyc i zainstalowac. w takim ukladzie co mam robic?
      moze opisze: zmienil mi sie pulpit (teraz jest ko.oru niebieskiego i
      caly czas pisze ze mam SPYWARE). sciagnelam program spyware doctor i
      usunelam jakies ponad 140 infecji. teraz caly czas mi sie wlancza
      ten durny program o ktortym tu mowa i skanuje (wynik= 38 infekcji)
      uruchamia mi co jakis czas ponownie komputer a ja jestem zalamana i
      z wielka desperacja prosze o pomoc. tylko jak juz wspomnialam nie
      bedzie ze mnie informatyka wiec prosze zrozumiale latwym jezykiem
      (prosze sie nie dziwic, w koncu jak sie nic nie robi na
      informanttyce, a komputer w domu sluzy do nauki i przyjemnosci...=
      prosye o dosc szybka i zrozumiala pomoc.... z gory dziekuje
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 26.07.09, 21:54
      Użyj ComboFix
      Log umieść tutaj i podaj link.
      W razie problemów spróbuj utworzyć log w trybie awaryjnym.
      • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 09:18
        COMBOFIX sie nie otwiera..... Co mam w tym wypadku zrobic?
        • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 09:27
          Czy mam uzyc trybu awaryjnego? Czytalam gdzies, ze trzeba to robic
          na konto administratora, a ja chyba czegos takiego nie mam ;]
          I czy przed sanowanmiem nawet w trybie awaryjnym wylaczyc antivirusy
          ~~> mam avasta i spyware doctor. bo jak wiadomo system security nie
          wylacze. prosze o szybka odpowiedz z obszernymi objasnieniami.
        • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 09:32
          A i nie wiem czy wspomnialam wczesniej ze mialam infekcje spyware.
          wykonalam skan za pomoca doctor spyware usunelam ponad 140 infrekcji
          i po wszystkim pisalo ze komputer jest czysty. teraz znowu skanuje
          9o jiuz wyswietlaja mi sie kolejene infekcje
      • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 20:28
        uzylam tego malwarebytes', zrobilam pelen skan i wydaje mi sie, ze
        problem znikl. w pasku nie ma juz ikonki system security i mam dawny
        wyglad pulpitu etc. jest jeszcze cos co powinnam zrobic?
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 27.07.09, 10:01
      Spróbuj wykonać log z OTL.
      Pobierz i uruchom OTL
      Zaznacz opcje Scan All Users, LOP Check, Purity Check i kliknij Run Scan
      Log umieść tutaj i podaj link.

• martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 10:20
        czy to na pewno sie uruchomi? sory za to pytanie ale juz sciagnelam
        tyle programow i zaden sie nie uruchamia ;(
        czy nie latwiej jest przeinstalowac windowsa?
      • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 11:00
        aha i OTL tez sie nie uruchamia.....
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 27.07.09, 10:35
      Skąd mam wiedzieć czy się uruchomi.
      Uruchom wreszcie komputer w Trybie awaryjnym i wejdź na własne konto.
      Na innym forum Malwarebytes w trybie awaryjnym skasował prawie całą infekcję.
      Zamiast marudzić startuj do trybu awaryjnego.
      Reinstalacja na razie nie jest potrzebna.
      Klik

• martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 10:55
        probowalm na tym systemie awaryjnym.... tylko ze tam sie nie nic nie
        dzieje jest czarne tlo i taki nie wiem jak to nazwac "kursor" jakbym
        miala cos napisac. nie chce marudzic tyle ze ja naprawde nie ejstem
        doswiadczona w takich rzeczch. przeprtaszam jezeli cioe urazilam i
        prosze o kolejna rade
        • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 11:01
          i OTL SIE NIE URUCHAMIA
          • Gość: Kolobos Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.zask.pl 27.07.09, 11:05
            Co to znaczy sie nie uruchamia? Wyskakuje jakis blad?
            Zmien nazwe combofix na qwert123.com i sprobuj uruchomic, to samo z OTL (tylko wczesniej wlacz pokazywanie rozszerzen znanych typow plikow w opcjach folderow).

Zrob skan przy pomocy Dr.Web CureIt o ile zadziala.
            • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 11:06
              PO PROSTU SIE NIE URUCHAMIA NIE MA ZAD NYCH BLEDOW
              • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 11:10
                mam zmieniac te nazwe?
              • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 11:11
                i co z tym trybem awaryjnym?
              • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 27.07.09, 11:18
                teraz musze leciec prosze jednak o dalsze przesylanie rad. sprobuje
                jeszcze "najac" znajomego ktory sie lepiej ode mnie zna i moze cos
                tam wykombinuje... tylko mam pytanie: jakbym sformatyowala dysk to
                by to pomoglo? bo kto napisal na jakims forum, ze ten SYSTEM
                SECURITY i tak wroci. czy to jest prawda?
                • Gość: Kolobos Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.zask.pl 27.07.09, 11:26
                  Czy mozesz nie zasmiacac forum i nie pisac co chwila po pare postow jeden po drugim do tego polowy zbednych? Jak cos napisalem to masz to wykonac, a nie pytac czy masz to zrobic...
                  Nie uzywaj Capslock'a i nie wazne jak jestes zdenerwowana. Nie ma sensu na razie formatowac o ile to tylko ta jedna infekcja, po usunieciu nie wroci o ile sama go nie zainstalujesz jak poprzednim razem.

Piszac nastepny post zastanow sie dluzej co chcesz napisac i napisz JEDEN post ze wszystkim, a nie w ratach, to nie czat!
                  • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 20:29
                    uzylam tego malwarebytes', zrobilam pelen skan i wydaje mi sie, ze
                    problem znikl. w pasku nie ma juz ikonki system security i mam dawny
                    wyglad pulpitu etc. jest jeszcze cos co powinnam zrobic?
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 02.08.09, 21:00
      Pokaż log z OTL - Klik
      • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 21:24
        log z otl: wklej.org/id/129596/
        • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 21:53
          wstawiam takze log z malwarebytes': wklej.org/id/129618/
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 02.08.09, 22:02
      Do okna OTL wklej to:

:OTL
      O4 - HKU\.DEFAULT..\Run: [] C:\Documents and Settings\LocalService\.exe File not found
      O4 - HKU\S-1-5-18..\Run: [] C:\Documents and Settings\LocalService\.exe File not found Files
      O4 - HKU\S-1-5-21-1482476501-926492609-725345543-1003..\Run: [Komputerek] C:\Documents and Settings\Komputerek\Komputerek.exe File not found
      O4 - HKU\S-1-5-21-1482476501-926492609-725345543-1003..\Run: [] C:\Documents and Settings\Komputerek\.exe File not found

:Files
      C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\khv
      C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\oetxfk.exe
      C:\32788R22FWJFW

Kliknij Run Fix i pokaż raport który zostanie utworzony.
      • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 22:05
        gdzie mam to wkleic dokladniej?
        • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 22:11
          wklej.org/id/129631/
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 02.08.09, 22:11
      Ty chyba żartujesz?
      W tym programie jest tylko jedno miejsce gdzie można cokolwiek wkleić.
      i25.tinypic.com/2it0cok.gif
      • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 02.08.09, 22:20
        Ręcznie skasuj folder - C:\_OTL
        Wyłącz na chwilę przywracanie systemu - Klik
        Opróżnij Temp i Temporary - ATF-Cleaner Klik

• martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 22:29
          Zrobilam to co kazales
          • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 02.08.09, 22:54
            czy jest jeszcze cos co powinnam zrobic?
    • Gość: @ Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.chello.pl 02.08.09, 23:04
      Nie musisz nic więcej robić.
      Dobranoc.
      • martusik04 Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo 03.08.09, 08:54
        Dzięki za pomoc ;];]
        • Gość: aik Re: 4h walki - system security (pomocy... po pomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 12:43
          WITAM
          Moi pracownicy równiez zaistalowali to badziejstwo,.. (to tak już
          jest jak się klika w co popadnie )
          Zformatowałem system i przy okazji pozbyłem sie innych smieci które
          nagromadziły sie na dysku.
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka