Dodaj do ulubionych

Mentalność Kalego

• simplex Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 10:52
      TLDR

Zartowalem, tekst przeczytalem i jest calkiem dorzeczny smile
    • the_mister_a Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 10:53
      W prrzypadku Sławka kazdy kto czyta gc od mniej lub więcej początku jego istnienia wie, że w jego ustach taki tekst jest nieszczery. Przeciez wielokrotnie pokazywał się od strony przeciwnika konsol, a nie czlowieka, który gra na tym na czym mu się podoba a reszta niech gra na czym lubi. Wielokrotnie krytykował gry konsolowe i jak bardzo PC traci przez te złe konsole. Wielokrotnie doprowadzał swoimi artykułami do flame warów. Niech wspomne kretyńskie serie z generałem Kuropatkinem, czy Sławek gra na konsolach.

Paweł masz rację. To co utrzymuje daną platformę przy życiu do dostepne oprogramowanie. Dzięki temu Apple stalo się najpopulatrniejszym PC i zaraz po tym stało sie prawie marginalne. I tak Windows, który jest systemem średnim i kopiującym innych stanowi 90% rynku.
      Gier nie ma na linuksa i nmp taki ja musze korzystac z Okienek (wine to nie to).
    • d_pawel Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 10:59
      mis_iu -> Owszem, o to mniej więcej chodziło, ale upchnąłeś zdanie o biznesie na końcu, traktując go wręcz jako "niesensowny powód", marginalizując go, gdy tymczasem jest głównym i, jak dla mnie, słusznym powodem właśnie. Może źle to odebrałem smile.

Jeśli pisałeś pod względem uzasadniania decyzji to owszem masz rację, producenci zawsze starają się nam wcisnąć jakiś banał wink.

Co do możliwości przenoszenia, nie wiem czy sterowanie jest takie kluczowe. Chyba chodzi raczej o grupy docelowe i ich dublowanie - wielu graczy zainteresowanych czystym EU i tak zagra w PCtową wersję, tych zainteresowanych konsolową z racji posiadania komputera będzie więc niewielu (sterowanie dałoby się zrobić korzystając z Natala np.) - po co więc ponosić koszty i przenosić grę? Ew. można byłoby chcieć uderzyć do większej publiki, nie zainteresowanych klasycznym EU, i uprościć produkcję - i to właśnie wymieniłbym powód, dla którego konsolowe wersje strategicznych klasyków są często uproszczone. Nie dlatego, że nie dało się zrobić klasycznej produkcji, ale dlatego, że wszyscy nią zainteresowani i tak kupią PCtową wersję. Po co dublować więc produkty?

bosman_plama -> Przeniosłem punkt ciężkości, co zaznaczyłem na początku, bo zgadzam się z jego opinią, że cieszenie się z powodu braku gry na jakaś platformę jest "niskie". Dublowanie tekstu Sławka byłoby raczej bezsensowne, więc uczepiłem się tego, z czym się nie zgadzam - że gry na wyłączność powinny zniknąć.
    • mis_iu Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:02
      A wg mnie prawda jest pośrodku. Paweł przedstawił oczywiste - pewnie, że ma rację, takie są realia, z kolei Sławek troszkę się oburzył, że jako gracz musiałby 5x wydawać na to "samo". Mnie nie dziwią "ekskluziwy" - "biznes is biznes" (choć nie zawsze, w 10% są one inaczej uzasadnione), ale od strony gracza jest troszkę wkurzające, że aby napić się każdego piwa, do części z nich należy używać innego otwieracza i innego kufla - kupując je oczywiście, bo inaczej się nie napijemy ;P. Trochę tak jakby kupić film na DVD/Blu, aby dowiedzieć się, że... odtworzymy go tylko na playerach marki XY ;D.
      Tak jak pisałem: prawda jest pośrodku: Paweł przedstawia fakty, a Sławek - idee. To zawsze będzie sprzeczne. Inna rzecz, że nieważne co Sławek napisze - zawsze zostanie zjechany, nawet jeśli będzie miał racje (ale sam jest sobie takiemu stanowi rzeczy winien ;P).
    • bosman_plama Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:03
      Offtop: Są gry pod linuxa, tylko trzeba mieć świadomość, że grając w nie człowiek jakby cofał się trochę w czasie. Nawet postrzelać można sobie po siecismile.
    • Gość: Jakub Re: Mentalność Kalego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.10, 11:12
      Kiepska próba bronienia polityki korporacji (widać, żeś młody; jak dorośniesz, zrozumiesz, dlaczego korporacje *są* be). Brak zrozumienia tekstu Sławka, błędnie postawiona teza... no cóż.
    • Gość: klif Re: Mentalność Kalego IP: *.limes.com.pl 16.02.10, 11:13
      Uważam, że ze sterowaniem pecetowych gier można byłoby sobie poradzić. Cywilizacja II była na psx bez żadnych uproszczeń. Dragon Age ma również moim zdaniem bardzo dobry system sterowania na konsolach. Stąd i sukces gry na nich.
    • d_pawel Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:13
      mis_iu -> "aby napić się każdego piwa, do części z nich należy używać innego otwieracza i innego kufla - kupując je oczywiście, bo inaczej się nie napijemy ;P."

A teraz wyobraź sobie, że gdyby był jeden kufel do wszystkich piw, to części z nich nie było - czy byłby to stan lepszy? Pamiętaj, że za exlusivy zazwyczaj odpowiadają właśnie producenci konsol. Jeśli nie byłoby tych konsol, to czy byłby te gry? Jesteś w stanie to zagwarantować?

Można się na to wkurzać, owszem, ale warto także zrozumieć przesłanki za tym stojące (przy czym nie przyznaję sobie prawa wyroczni w tym zagadnieniu smile).

Co do idei, oprócz idei równości jest też idea konkurencji i różnorodności, której jestem jednak większym zwolennikiem. I traf chciał, że to ona ma zastosowanie wink.
    • alkawen Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:19
      Paweł, nie zauważasz jednej rzeczy: pecetowcy nie mają nic przeciwko temu, żeby gry trafiały na konsole. tyle tylko, że wiąże się to z wielkim uproszczeniem rozgrywki i to właśnie temu są przeciwni. pierwszy lepszy przykład: fear 2.
    • d_pawel Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:22
      alkawen -> No właśnie, nie są przeciwni ale jednak są... Trochę to takie sprzeczne, prawda?

To czy upraszczanie gier wiążę się z konsolami, to osobna sprawa. Konsole są starsze od PCtów, więc jesli kiedykolwiek gry były trudne, to były trudne także na konsolach (obejrzyj Angry Video Nerda kiedyś smile).
    • b4sh Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:25
      @alkawen: nie zauważasz jednej rzeczy: gry wydawane są przede wszystkim na konsole a potem ewentualnie na PC, nie odwrotnie.

Nie lubisz tych uproszczeń, graj tylko w gry docelowo przeznaczone na PC.
    • mis_iu Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:26
      "i to właśnie wymieniłbym powód, dla którego konsolowe wersje strategicznych klasyków są często uproszczone."

Jednak? ;D

"A teraz wyobraź sobie, że gdyby był jeden kufel do wszystkich piw, to części z nich nie było - czy byłby to stan lepszy?"

A co jakby były jednak wszystkie? ;D

"
      Uważam, że ze sterowaniem pecetowych gier można byłoby sobie poradzić. Cywilizacja II była na psx bez żadnych uproszczeń. Dragon Age ma również moim zdaniem bardzo dobry system sterowania na konsolach. Stąd i sukces gry na nich."

Można wyzywać od fanboyów, od fanatyków itd. ale niestety historia pokazuje, że tak nie jest. DA jest złym przykładem: 3/4 gry stanowi walka, a ta na konsoli jest INNA niż na PC, czyli gra została zmieniona, co więcej: dużo graczy, UWAGA KONSOLOWYCH! (vide Poly), uważa, że wersja na konsole jest gorsza. Starcia na PC są troszkę trudniejsze i bardziej "strategiczne", kiedy na konsolach mamy je w h&s/slasherowym wydaniu. Dlaczego w takim razie Civ:Rev na konsoli nie jest tym czym C4 na PC? Albo dlaczego "typowo konsolowy RTS" w postaci Halo Wars wygląda jak uboższy brat RTSów z PieCa? Może to i nie sterowanie, może to o czym pisze Paweł w jednym z powyższych komentarzy (albo jedno i drugie wink), ale - przykro mi, face it - pogódźcie się z tym, tak to NIESTETY wygląda.
    • don_wroc_love Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:29
      Nie lubisz tych uproszczeń, graj tylko w gry docelowo przeznaczone na PC.
      ---

hehhe big_grin złośliwy jesteśbig_grin i co - chłopak ma grać w 4 gry na krzyż w ciągu roku? wink
    • e-e Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:31
      Mam proste pytanie - czy ktoś kupił konsolę dla MGS, Halo lub Heavy Rain? Zobaczmy ile osób tylko z tego powodu kupiło konkretną konsolę - nie biorąc po uwagę ceny, marki, blueray, usługi sieciowej.
    • slawomir.serafin Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:32
      @the_mister_a - a ty nadal nie rozumiesz, że atak na konsolę czy jej producenta, czy też dowolnego producenta gry, nie równa się atakowi na innych graczy? jakim cudem jestem nieszczery, skoro także we wspomnianym artykule atakuję właśnie konsole i ich producentów? to, że niektórzy reagują histerycznie na krytykę ich ulubionej zabawki, naprawdę nie jest moim problemem - choć mam wykształcenie pedagogiczne, nie mam najmniejszej ochoty uczyć innych kultury i myślenia

Założę się, że sam Sławek ma ulubione marki jakiś tam producentów.

-------

oczywiście. Ale jak ktoś napisze, że Europa Universalis jest głupia, to nie skoczę na niego z pianą na ustach i nie zacznę jej bronić, bo po co? Broni się sama, a ja jestem na tyle pewny swoich poglądów i wolny od kompleksów w tej materii, że nie odczuwam najmniejszej potrzeby spierania się. Dlaczego inni to robią, jeśli ktoś krytykuje ich ulubione marki? Prawdopodobnie nie są sami tacy pewni siebie, być może sami siebie okłamują, budują sobie jakiś świat wyobrażeń, w którym celna krytyka robi wyłomy, co powoduje narastanie kompleksów, frustracji i w efekcie agresję, bo jak nie można zrobić nic innego, to pozostaje tylko uciec z podkulonym ogonem, albo rzucić się naprzód z pięściami.
    • mis_iu Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:34
      "Nie lubisz tych uproszczeń, graj tylko w gry docelowo przeznaczone na PC"

Dokładnie.

"hehhe big_grin złośliwy jesteśbig_grin i co - chłopak ma grać w 4 gry na krzyż w ciągu roku? wink"

O, kolejny "Pan Niezłośliwy" ;D. Strategii, przygodówek itd. na PC wychodzi od cholery, jak ktoś nie wystawia nosa poza świat konsol ten nie zobaczy. Ale jestem złośliwy wink.

• slawomir.serafin Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:39
      hehhe big_grin złośliwy jesteśbig_grin i co - chłopak ma grać w 4 gry na krzyż w ciągu roku? wink

------

nie, to ty jesteś złośliwy i dziecinnie prowokujesz. Doskonale wiesz, że tych gier jest sto razy więcej niż cztery... albo nie wiesz, ale wtedy jesteś jeszcze jednym ignorantem próbującym brać udział w rzeczowej dyskusji.

A teraz wyobraź sobie, że gdyby był jeden kufel do wszystkich piw, to części z nich nie było - czy byłby to stan lepszy?

------

uważam, że aktualny stan rynku piwa jest bardzo dobry i jakoś dziwnie nie tęsknię za piwami exclusive, bo wybór i tak jest szerszy, niż mógłbym sobie zamarzyć.
    • dzierzba-pustynna Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:41
      mis_iu -> Bo większość gra na normalnym trybie. Ja gram na poziomie koszmar. I tu już nie da się siekać jak popadnie, a reszta sobie da radę. Tutaj już trzeba mieć pełną kontrolę nad całą czwórką. Częste pauzy, nowe taktyki, strategie, odpowiednia drużyna. Grałem w Baldura 2 i jestem pewien teraz, że dałoby się go przenieść bez straty na konsole. Trzeba tylko zadecydować jak się chcę grac czy szybko i bez stresu. Czy jednak sobie trochę utrudnić grę ale mieć więcej satysfakcji z ubijania bossów i z przechodzenia jej. A poziomów do wybrania jest kilka.
    • Gość: jj Re: Mentalność Kalego IP: *.nba.ie 16.02.10, 11:47
      "firmy dbają o swoje interesy"

zdanie, ktore mi sie najbardziej podoba i w sumie by wystarczylo zamiast calego artykulu smile

90% gier na pc i konsole to przereklamowane i powtarzane od lat w kolko gowno i naprawde ciekawi mnie jak niektorzy, probuja to sobie i innym tlumaczyc smile
    • Gość: Gość Re: Mentalność Kalego IP: *.nokia.com 16.02.10, 11:49
      Slawek zatrzymal sie w 96. Kiedy konsola nr1 w polsce byl pegasus i graly w niego dzieci a PC to dla dojrzalych ludzi.
      Slawku teraz to wlasnie dojrzali\starsi ludzie graja w wiekszosci na konsolach naprawde tylko tacy fanatycy jak Ty zostali na Piecach. Prawda jest taka, ze w wiekszosci twoich artykulow jest atak na konsole. przez atak mam na mysli chociaz jedno slowo delikatnie przemycone do artykulu. Juz jakis czas temu przestalem czytac GC tylko wpadam od czasu do czasu bo to co niby prezentujesz to ZENADA.
      A skoro te konsole tak cie nie interesuja, i nie obchodzi Ci ze sa takie zle i niegodne prawdziwego dojrzalego gracza PC i ze na PC masz wszystko czego potrzebujesz to czemu caly czas odkad czytam GC o tym piszesz i wspominasz
    • Gość: Gość Re: Mentalność Kalego IP: *.nokia.com 16.02.10, 11:51
      "oczywiście. Ale jak ktoś napisze, że Europa Universalis jest głupia, to nie skoczę na niego z pianą na ustach i nie zacznę jej bronić," - - to wlasnie robisz w wiekszosci swoich artykulow.
    • bosman_plama Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:55
      e-e, ja się zastanawiam. Ale nie tylko dla Heavy Rain, ale też dla L.A. Noir, a przy okazji Red Dead Redemption. I liczę, że będzie powstawać więcej gier w tym właśnie stylu.
    • slawomir.serafin Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 11:59
      "oczywiście. Ale jak ktoś napisze, że Europa Universalis jest głupia, to nie skoczę na niego z pianą na ustach i nie zacznę jej bronić," - - to wlasnie robisz w wiekszosci swoich artykulow.

---------

w większości? w takim razie nie powinno być problemów ze znalezieniem choćby jednego przykładu takiego zachowania, co? znajdź proszę zatem, poprzyj swoją wypowiedź choć jednym argumentem. Nie trzeba więcej, wystarczy jeden, malutki.
    • Gość: jj Re: Mentalność Kalego IP: *.nba.ie 16.02.10, 12:08
      chcialbym dodac, ze to ladnie, ze tak dbacie o interesy firm, ktore robia gry. na pewno by sie ucieszyly. szkoda, ze nikt nie pomysli o ludziach jak ja, ktorzy wola grac na pc smile po prostu wola.
      signum temporis i przyklad jak dobry pr robi ludziom wode z mozgu.
    • don_wroc_love Re: Mentalność Kalego 16.02.10, 12:15
      nie, to ty jesteś złośliwy i dziecinnie prowokujesz
      ---
      pfff big_grin

odezwał się nieprowokujący big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka