15.07.08, 20:16

Próbuje stworzyć stronę w programie Web Site Pro i nie moge uzyskać
liter ż,ł,itd.Próbowałem pisać w Wordzie i kopiować do szablonu,ale nic z
tego,próbowałem pisać bezpośrednio w szablonie też nic z tego.
W edytorze są,ale na podglądzie już ich nie ma,są za to jakieś krzaczki.Jak
uzyskać te litery na stronie?
Obserwuj wątek
    • lukasz57-90 Re: Litery 15.07.08, 23:21
      nie znam tego programu ale w kod strony na samym początku tzn. po <html> wpisz
      coś takiego:

      <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />


      i powinno być ok ;)
      • drops22 Re: Litery 16.07.08, 00:00
        lukasz57-90 napisał:

        > nie znam tego programu ale w kod strony na samym początku tzn. po <html>
        > ; wpisz
        > coś takiego:
        >
        > <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /&#
        > 62;
        >
        >
        > i powinno być ok ;)

        W kodzie okazało sie ,że zamiast iso-8859-2 miałem iso-8859-1.
        Po zmianie 1 na 2 już jest dobrze:)

        Dzięki:)


          • zegarek6 Re: Litery 17.07.08, 16:10

            Mam do Ciebie jeszcze pytanie,zrobiłem taką próbną strone w Website Pro
            i na dysku działa tak jak sobie zamierzyłem.Gdy chce otworzyć ją w Firefox to
            jest też jak zamierzyłem. Ale po przeniesieniu tego na serwer otwiera sie tylko
            pierwsza strona-index.html i druga B.index.html,dalsze już nie otwierają
            sie???Przesłałem ją na serwer T. C.
              • lukasz57-90 Re: Litery 20.07.08, 22:26
                ja nic nie dostałem na e-maila jeśli mi wysyłałeś.

                Sprawdź jeszcze raz w kodzie czy napewno wszystko dobrze napisałeś.
                Proponuję podstron nie nazywać index, pamietaj, żeby nie było polskich znaków w
                nazwie pliku np. KRÓL.html i spacji.

                • zegarek6 Re: Litery 28.07.08, 22:40
                  Jeszcze jedna prośba:)
                  Mam taki szablon i chciałbym zmienić w nim kolory bo mi sie nie
                  podobają,zarówno tła całej strony jak i poszczególnych komórek itd.
                  Czy jest to możliwe i w jaki sposób mam to zrobić?

                  Wysyłam Ci go na skrzynke.
                  • szczurek1983 Re: Litery 29.07.08, 08:49
                    Mam prośbę, jeśli wysyłasz coś komuś na pocztę to nie informuj o tym wszystkich
                    na forum. A jeśli umieszczasz tu post, to z linkiem do szablonu, tak żeby
                    wszyscy mieli szanse rozwiązać Twój problem, lub korzystać później z wiedzy
                    która będzie przez kogoś przekazana.

                    Pozdrawiam
                    • zegarek6 Re: Litery 29.07.08, 17:23
                      szczurek1983 napisał:

                      > Mam prośbę, jeśli wysyłasz coś komuś na pocztę to nie informuj o tym wszystkich
                      > na forum. A jeśli umieszczasz tu post, to z linkiem do szablonu, tak żeby
                      > wszyscy mieli szanse rozwiązać Twój problem, lub korzystać później z wiedzy
                      > która będzie przez kogoś przekazana.
                      >
                      > Pozdrawiam

                      Z góry przepraszam.Chciałem wkleić samo źródło strony(chyba tak to sie
                      zwie?),myślałem ,że będzie łatwiej,ale nie dało rady.
                      Oto link do tej strony:

                      szabloniki.com/www/blue/index.html


                      • gdotb Re: Litery 29.07.08, 23:23
                        Wszystkie elementy bazują na plikach .jpg, (oprócz działu Nowości, który jest
                        zdefiniowany zwykłym kolorem), więc ani podmienić grafikę, muszisz mieć albo
                        ekwiwalent w postaci innego pliku .jpg, albo po prostu zrezygnować z pomysłu
                        używania plików i zdefiniować każdą komórkę jako zwykły kolor.

                        np. komórka tabeli, która wyświetla napis 'Witaj na stronie!' jest opatrzona
                        klasą o nazwie 't1'. Jeśli spojrzysz w kod CSS, klasa 't1' jest tak zdefiniowana:

                        .t1 {background: url(images/n1.jpg); width:541px; height:32px; font-weight:bold;
                        font-size:10px}

                        Jeśli teraz chcesz podmienić grafikę, po prostu wyeksportuj swoją wersję pliju w
                        takich samych rozmiarach, tylko ze wzorkiem, który się tobie podoba
                        (szabloniki.com/www/blue/images/n1.jpg), albo zrezygnuj z grafiki i opisz
                        element jako zwykły kolor:

                        .t1 {background: #ff0000 width:541px; height:32px; font-weight:bold; font-size:10px}

                        Powyższe wyświetli jak tło czerwony kolor.
                        I tak byś się musiał pobawić z każdą klasą (czyli zaledwie ok. 15).

                        Powodzenia!
                        • zegarek6 Re: Litery 30.07.08, 19:49
                          gdotb napisał:

                          > Wszystkie elementy bazują na plikach .jpg, (oprócz działu Nowości, który jest
                          > zdefiniowany zwykłym kolorem), więc ani podmienić grafikę, muszisz mieć albo
                          > ekwiwalent w postaci innego pliku .jpg, albo po prostu zrezygnować z pomysłu
                          > używania plików i zdefiniować każdą komórkę jako zwykły kolor.

                          To by mi najbardziej odpowiadało:)



                          >
                          > np. komórka tabeli, która wyświetla napis 'Witaj na stronie!' jest opatrzona
                          > klasą o nazwie 't1'. Jeśli spojrzysz w kod CSS, klasa 't1' jest tak zdefiniowan
                          > a:
                          >
                          > .t1 {background: url(images/n1.jpg); width:541px; height:32px; font-weight:bold
                          > ;
                          > font-size:10px}

                          Szczerze mówiąc to nie moge dojść gdzie ten kod jest?

                          >
                          > Jeśli teraz chcesz podmienić grafikę, po prostu wyeksportuj swoją wersję pliju
                          > w
                          > takich samych rozmiarach, tylko ze wzorkiem, który się tobie podoba
                          > (szabloniki.com/www/blue/images/n1.jpg),



                          albo zrezygnuj z grafiki i opisz
                          > element jako zwykły kolor:
                          >
                          > .t1 {background: #ff0000; width:541px; height:32px; font-weight:bold; font-size:
                          > 10px}
                          >
                          Gdybym wiedział gdzie dokładnie to wstawić to byłoby to chyba jak piszesz proste.

                          Czy w to miejsce?

                          <td class="t1"><p>Witaj na stronie!</p></td>

                          I jak to będzie wtedy wyglądać?

                          > Powyższe wyświetli jak tło czerwony kolor.
                          > I tak byś się musiał pobawić z każdą klasą (czyli zaledwie ok. 15).
                          >
                          > Powodzenia!
                          • gdotb Re: Litery 30.07.08, 21:51
                            Strona jest zbudowana na CSS, to znaczy arkusz stylów opisuje wygląd samej
                            strony i wszystkich jego elementów. Autor szablonu zbudował ją i tak na
                            tabelach, no, ale to już jakiś krok do przodu przynajmniej jest.

                            Jeśli masz ten szablon na swoim dysku, to masz i wszystkie pliki. Plik CSS,
                            który opisuje twój szablon nazywa się 'style.css', a w wersji onlne znajduje się
                            tu: szabloniki.com/www/blue/style.css

                            Musisz teraz go otworzyć i pozmieniać każdą klasę tak, jak to opisałem wyżej.

                            A zresztą, tu masz kolejny przykład:

                            .t1 {background: url(images/n1.jpg); width:541px; height:32px; font-weight:bold;
                            font-size:10px}
                            .t2 {background: url(images/n2.jpg); width:225px; height:32px; font-size:10px}

                            stanie się:

                            .t1 {background-color: #twoj_kolor; width:541px; height:32px; font-weight:bold;
                            font-size:10px}
                            .t2 {background-color: #cccccc; width:225px; height:32px; font-size:10px}

                            gdzie #twoj_kolor i #cccccc zmienisz sobie na kolor, który się tobie podoba.

                            Dzięki zastosowaniu CSS nie musisz w ogóle dotykać kodu HTML.

                            Powodzenia.
                            • zegarek6 Re: Litery 30.07.08, 23:43

                              Rzeczywiście nie jest to takie trudne tylko trzeba wiedzieć gdzie
                              zmieniać:)Znalazłem ten plik i można sobie troche "poszaleć";)
                              A czy nie byłoby nie wiem,prościej,może ładniej zrobić strone bez tabel,same
                              kolory,coś takiego?



                              <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

                              <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="10">
                              <tr>
                              <td bgcolor="lime" colspan="2" align="center" valign="middle">TYTUŁ</td>
                              </tr>
                              <tr>
                              <td bgcolor="aqua" width="50" valign="top">

                              ODSYŁACZE</td>
                              <td bgcolor="yellow " valign="top">

                              TREŚĆ

                              </td>
                              </tr>
                              </table>
    • zegarek6 Re: Litery 31.07.08, 00:20

      Jeszcze jedno,chciałbym wstawić na tą strone licznik i księge gości,czy jest to
      mmożliwe,a jeśli tak to, w które miejsce należy je wstawić?

      Dziękuje za tamtą pomoc.
      Pozdrawiam:)
      • gdotb Re: Litery 31.07.08, 01:21
        "A czy nie byłoby nie wiem,prościej,może ładniej zrobić strone bez tabel,same
        kolory,coś takiego?"

        No, sęk w tym, że nie byłoby :)
        To znaczy przykład, który dałeś, jest ok, nie ma za wiele pracy, ale wyobraź
        sobie dodanie menu, linków, nagłówków, sformatowanie akapitów, dodanie podstron
        itp, itd i opisywanie każdego elementu ręcznie w samym kodzie HTML. A potem
        nagła potrzeba zmiany koloru z niebieskiego na zielony jakiegoś tam elementu...
        Ja to zrobię w CSS w trzy sekundy, nawet jak strona ma 200 podstron, tobie
        zajmie to tydzień.

        Co do licznika i księgi - oczywiście, że możesz to zrobić. Są dostępne darmowe
        zarówno liczniki jak i księgi. Gdzie wstawić - to albo będzie zależeć od ciebie
        wyłącznie, albo będzie jasno opisane w pliku txt ściągniętym razem z głównym
        programem. Wygugluj słowa kluczowe i zaraz będziesz przebierał w łatwiejszych,
        trudniejszych, fajnych albo zupełnie bezsensownych. Wybór i instalacja należy do
        ciebie.

        Powodzenia!
        • zegarek6 Re: Litery 31.07.08, 22:36
          gdotb napisał:

          > "A czy nie byłoby nie wiem,prościej,może ładniej zrobić strone bez tabel,same
          > kolory,coś takiego?"
          >
          > No, sęk w tym, że nie byłoby :)
          > To znaczy przykład, który dałeś, jest ok, nie ma za wiele pracy, ale wyobraź
          > sobie dodanie menu, linków, nagłówków, sformatowanie akapitów, dodanie podstron
          > itp, itd i opisywanie każdego elementu ręcznie w samym kodzie HTML. A potem
          > nagła potrzeba zmiany koloru z niebieskiego na zielony jakiegoś tam elementu...
          > Ja to zrobię w CSS w trzy sekundy, nawet jak strona ma 200 podstron, tobie
          > zajmie to tydzień.


          Może i masz racje:)
          Ale tu z wstawieniem licznika i księgi gości nie miałem problemu.

          >
          > Co do licznika i księgi - oczywiście, że możesz to zrobić. Są dostępne darmowe
          > zarówno liczniki jak i księgi. Gdzie wstawić - to albo będzie zależeć od ciebie
          > wyłącznie, albo będzie jasno opisane w pliku txt ściągniętym razem z głównym
          > programem. Wygugluj słowa kluczowe i zaraz będziesz przebierał w łatwiejszych,
          > trudniejszych, fajnych albo zupełnie bezsensownych. Wybór i instalacja należy d
          > o
          > ciebie.
          >
          >Rzeczywiście należy do mnie,tylko jak go wstawiam to wyświetla mi sie napis
          "Licznik" a nie licznik.Prześledziłem rózne fora i wszelkie porady kończą sie
          tak jak napisałeś:"wstawisz w odpowiednie miejsce".
          Właśnie w tym tkwi sęk.Mam licznik z
          www.darmoweliczniki.pl/?do=nowy&kt=2&imageField.x=63&imageField.y=9

          I tez tam piszą tylko skopiuj w odpowiednie miejsce....
          szablon mam ten:

          szabloniki.com/www/blue/index.html

          A licznik chce wstawić po lewej stronie pod "Linkami"

          Pytanie ..jak?
          • gdotb Re: Litery 01.08.08, 07:28
            Próbowałem otworzyć link, który dałeś, ale tam się trzeba zalogować, a bez loginu trzeba się zarejestrować. To już jest ponad moje siły. Walczę ze stronami 12-14 godzin dziennie, musisz mi wybaczyć moją niechęć.

            Poczytaj uważnie wskazówki, bardzo często zdarza się, że dany skrypt, prawie zawsze JavaScript składa się z dwóch części: jedną wklejasz do nagłówka, czyli wyżej niż </head>, a drugą właśnie w miejsce, gdzie chcesz to cudo wyświetlić, czyli w twoim przypadku komórka tabeli.

            być może też próbujesz wkleić kod w 'martwy' punkt, który będzie ignorowany przez parser. W twoim przypadku kod JavaScript powinien znaleźć się tuż powyżej </td> w komórce tabeli tuż poniżej sekcji linków, czyli najprawdopodobniej gdzieś:

            <table cellpadding="0" cellspacing="0">
            <tr><td class="topm">Reklama</td></tr>
            <tr><td class="tlom">
            :: <a href="">Link 1</a> <br>

            :: <a href="">Link 2</a> <br>
            :: <a href="">Link 3</a>
            </td></tr>
            <tr><td class="dolm"></td></tr>
            </table>

            *********** TU, WŁAŚNIE TU. ***********

            </td>
            • zegarek6 Re: Litery 01.08.08, 18:16
              gdotb napisał:

              > Próbowałem otworzyć link, który dałeś, ale tam się trzeba zalogować, a bez logi
              > nu trzeba się zarejestrować. To już jest ponad moje siły. Walczę ze stronami 12
              > -14 godzin dziennie, musisz mi wybaczyć moją niechęć.

              Rozumie Cie,dlatego chyba wspominałem abyś uzbroił sie w cierpliwość
              pomagając mi:)




              >
              > Poczytaj uważnie wskazówki, bardzo często zdarza się, że dany skrypt, prawie za
              > wsze JavaScript składa się z dwóch części: jedną wklejasz do nagłówka, czyli wy
              > żej niż </head>, a drugą właśnie w miejsce, gdzie chcesz to cudo wyświe
              > tlić, czyli w twoim przypadku komórka tabeli.
              >
              > być może też próbujesz wkleić kod w 'martwy' punkt, który będzie ignorowany prz
              > ez parser. W twoim przypadku kod JavaScript powinien znaleźć się tuż powyżej &#
              > 60;/td> w komórce tabeli tuż poniżej sekcji linków, czyli najprawdopodobnie
              > j gdzieś:
              >
              > <table cellpadding="0" cellspacing="0">
              > <tr><td class="topm">Reklama</td></tr>
              > <tr><td class="tlom">
              > :: <a href="">Link 1</a> <br>
              >
              > :: <a href="">Link 2</a> <br>
              > :: <a href="">Link 3</a>
              > </td></tr>
              > <tr><td class="dolm"></td></tr>
              > </table>
              >
              > *********** TU, WŁAŚNIE TU. ***********
              >
              > </td>

              oto ten licznik;

              <!
    • zegarek6 Re: Litery 01.08.08, 18:47

      A księga to to :

      <!--# name="księga gości1_1" type="active" category="guestbook"
      activeElementName="księga gości1" isMultimedia="false" -->
      <div style="position: absolute; top:484px; left:279px; width:157px; height:57px;">
      <!--active ident="umieszrozmawiac" -->


      <IMG HEIGHT=57 WIDTH=157
      SRC="webmajster.republika.onet.pl/webmajster/public/aktywne/guestbook/kg1.gif"
      USEMAP="#kg" border=0>

      <MAP NAME="kg">

      <AREA
      HREF="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web2.asp?id=umieszrozmawiac"
      COORDS="1,37,156,56" SHAPE="rect" ALT="wpisz się">

      <AREA
      HREF="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web.asp?id=umieszrozmawiac"
      COORDS="44,17,156,36" SHAPE="rect" ALT="pokaż wpisy">

      </MAP>

      i jak próbuje ją wkleić w to miejsce gdzie napisałeś to wychodzi wtedy na
      środku na dole na piśmie......

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka