Dodaj do ulubionych

Polska w Civilization V

24.02.10, 09:47
Witam serdecznie. Jak Wam zapewne wiadomo (GameCorner informowało) Firaxis
tworzy Civilization V. Fani z civ.org.pl starają się aby w najnowszej odsłonie
gry pojawili się Polacy (w podstawce lub dodatku). Wszystkich zainteresowanych
wsparciem dla akcji odsyłam na:

forums.2kgames.com/forums/showthread.php?p=681660#post681660
oraz największą polską/forum o serii Civilization:

www.civ.org.pl/news.php?lang=Pol&type=Civ4
Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • errabundi Re: Polska w Civilization V 24.02.10, 13:27
      Już się podpisałem. Wątpię, czy Polska pojawi się w podstawce, ale może wywalczymy wreszcie naszą obecność w dodatku!!!
      • indy1000 Re: Polska w Civilization V 24.02.10, 14:21
        Dzięki, każdy głos się przydasmile
        • Gość: Loki13 Re: Polska w Civilization V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 18:55
          Słyszałem, że z tymi Polacy to same kłopoty są, burdy, rozróby, bicie żony a na końcu do władzy dochodzą bliźniacy i gra sie krzaczy do pulpitu..wink
    • Gość: sea Re: Polska w Civilization V IP: *.man.bydgoszcz.pl 24.02.10, 20:07
      "We're actually green island on red see of crisis"
      omg scared Myślę, że ta propaganda sukcesu nie dotarła jeszcze do każdego zakątka Ziemi, więc istnieje niebezpieczeństwo niezrozumienia. Dodatkowo jeszcze ta literówka.uncertain

Ale generalnie pomysł popieram i kibicuję. wink
      • Gość: ssss Re: Polska w Civilization V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 20:49
        polacy w cywilizacji? a co my niby dobrego wniesiemy do tej gry? +5 do walki z nacją komunistyczną? bo nic więcej mi do głowy nie przychodzi
        • largo.lagrande Re: Polska w Civilization V 24.02.10, 21:23
          Ty chyba nigdy w Civkę nie grałeś a i z historią jesteś na bakier. Już od dawna
          polscy fani Civki zabiegają o to aby autorzy gry oficjalnie zamieścili w niej
          polską nację, w końcu nasz kraj istnieje od ponad tysiąca lat i ma długą
          historię, nie mówiąc już o tym, że zapisał się w niej na stałe. Poza tym czemu
          nas miałoby nie być skoro takie Stany Zjednoczone, z o wiele krótszą historią są
          w każdej części?
        • the_mister_a Re: Polska w Civilization V 24.02.10, 22:04
          Poczytaj o historii Świata i Polski potem się wypowiadaj.
        • Gość: demonem Re: Polska w Civilization V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:11
          Powiesz mi który naród oprócz Polski i Litwy podbił Moskwę kiedy była stolicą?
          • Gość: Witek Re: Polska w Civilization V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:41

A teraz nie jest?? Chociaż masz racja, tylko Nam i Litwie się to udało smirk

Jestem sceptykiem i w mojej opinii twórcy napiszą jaki to polski naród był
            wielki itd. A następnie powiedzą, że jednak jest za mały by się dostać do
            CIV5sciana
            • Gość: lavrenzo84 Re: Polska w Civilization V IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.10, 05:01
              Stategie turowe jak i gry turowe to najwieksze nie porozumienie w branzy gier
              video!.Najpierw tura dla mnie puzniej tura dla kompa puzniej tura dla mnie
              puzniej tura dla kompa itd!.
              • Gość: W Re: Polska w Civilization V IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.02.10, 08:58
                Błyskotliwa konstatacja Panie lavrenzo84, jestem do głębi poruszony, i pewnie
                nie ja jeden.
    • Gość: gutek Re: Polska w Civilization V IP: 217.153.108.* 25.02.10, 10:47
      Tak jak pisal jeden gosc na forum 2k: jest tyle narodow, ktore maja ciekawa
      historie, ze nie da rady tego wszystkiego zmiescic wsrod 18 nacji. Jestem na
      nie, bo ogolny wplyw Polski na historie swiata byl jednak - nie oszukujmy sie -
      minimalny w porownaniu z Grecja, Imperium Rzymskim itp.
    • Gość: crazyceg Re: Polska w Civilization V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 11:12
      Polska +5 do walki z komunizem,+2 do korupcji,+300 do MEGALOMANII,ludzie
      wyluzujcie jestesmy jednym z WIELU NARODOW i bynajmniej nie NAJWAZNIEJSZYM jakas
      2-3 liga...
      • indy1000 Re: Polska w Civilization V 25.02.10, 11:22
        Ależ zapewniam cię crazyceg, że większość fanów serii Civilizatio jest
        całkowicie jak to określiłeś wyluzowanych. Zdajemy sobie sprawę ze średniego
        znaczenia Polski. Wcale nie liczymy specjalnie na to, że będziemy w podstawowej
        wersji Civilization V. Mamy raczej nadzieje na dodanie nas w którymś z dodatków.
        Pozdrawiam.
      • Gość: Arh.. Re: Polska w Civilization V IP: *.gdynia.mm.pl 25.02.10, 15:46
        Pewnie że jesteśmy jednym z wielu, jednak śmiem zauważyć że przez te 1000 lat istnienia zostawiliśmy po sobie coś więcej niż np. Zulusi czy Mongołowie którzy pojawiają się regularnie w każdej Civce...
    • Gość: Cotth Re: Polska w Civilization V IP: 170.162.33.* 25.02.10, 12:34
      Chcialem zaglosowac ... do momentu w ktorym wyczytalem, ze w piatej czesci ma byc tylko
      18 nacji. Nie przesadzajmy wiec i poczekajmy w ogonku na ktorys-tam dodatek ktory
      zwiekszy liczbe panstw, do powiedzmy 40tu, bo wtedy obiektywnie rzecz biorac bedziemy
      mieli prawo sie tam znalezc ....

• Gość: z8k Re: Polska w Civilization V IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.10, 15:21
        Oj bo to tak teraz w modzie pomniejszać nasze znaczenie. No to lecimy z tymi 18
        , które powinny wyprzedzić Waszym zdaniem Polskę (zaznaczę, że mało grałem w Civ
        i nie wiem np czy Rzym powinienem nazwać Włochami itd. piszę to ogólnie, nie w
        odniesieniu do gry):
        1.Grecja
        2.Rzym
        3.Chiny
        4.Persja
        5.Indie
        6. Niemcy
        7.Francja
        8.W. Brytania
        9. Hiszpania
        10. Rosja
        11.USA
        12. Jedna z prekolumbijskich cywilizacji Ameryki Płd./Śrd.
        13. I tu (lub kilka miejsc niżej) już w sumie mogłaby być Polska, z jej naprawdę
        sporą rolą jaką odegrała w historii Europy. Pewnie kogoś pominąłem (robię to na
        szybko) ale chyba nie potrafię znaleźć pięciu narodów które by nas miały wykopać
        z listy- Portugalia, Holandia, Mongołowie, coś od Habsburgów kto jeszcze, Egipt?
        • Gość: z8k Re: Polska w Civilization V IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.10, 18:10
          Przypomniałem sobie o Arabach (Imperium Osmańskie?)
        • Gość: art_m Re: Polska w Civilization V IP: *.chello.pl 27.02.10, 13:52
          Tak jak napisałeś w "addendum" do swojego pierwszego posta, zapomniałeś choćby o
          cywilizacji arabskiej, tureckiej (to co innego!), japońskiej, o szeroko pojętej
          Mezopotamii, Egipcie (sic!), kulturach afrykańskich (tak, w Afryce
          przedkolonialnej istniały wspaniałe cywilizacje - Mali, Aszanti, Ghana) i Azji
          Południowo-Wschodniej. Dlaczego uważasz, że do jednego worka można wrzucić Majów
          i Azteków, dlaczego zapominasz o Indianach Ameryki Północnej?

Tak naprawdę, jeśli mielibyśmy kierować się wpływem na losy świata (ale już bez
          rozróżnienia na cywilizacje), to i tak takich państw, byłoby znacznie więcej:
          Portugalia, Holandia, Belgia, Korea, państwo mongolskie itd. Polska w historii
          Europy, a co dopiero ludzkości, odegrała malutką rolę, tak naprawdę drugoplanową
          - przez króciutką chwilę weszła na pierwszy plan, by zejść z niego równie
          niespodziewanie, jak się pojawiła... Częściej, niestety, była przedmiotem, a nie
          podmiotem historii - ale czy to uprawnia nas do tego, byśmy uważali, że
          odgrywaliśmy jakąś ważną rolę? Moim zdaniem nie, ale niech każdy ocenia jak chce...

Pozdrawiam - art!
          • Gość: Husarz Re: Polska w Civilization V IP: *.135.246.94.artcom.pl 01.03.10, 03:01
            Nie mam zamiaru Cie obrażać, ale jak słysze/czytam tego typu komentarze ze "Polska
            odegrała malutką rolę w historii Europy i ludzkości" to mnie krew zalewa!

Człowieku, dlaczego jesteś tak ograniczony w swojej nie wiedzy! Zapewne ty i podobni
            tobie, jak i niestety twórcy gry "Cywilizacja" swoją "wiedzę" o historii ludzkości i wpływ
            narodów na rozwój, bądz ich unicestwianie, w większosci czerpią z propagandowego
            kina z Hollywood!
            Przykład: zapytaj przeciętnego Amerykanina, z czym kojarzy mu się Polska, Irlandia,
            Szkocja? Odp. na temat Polski będzie że nie wiem nic o tym kraju, co
            bardziej "wykształcony" powie - Wałęsa, Solidarność, ok, ale gdzie nasza wspaniała
            Polska historia? Na temat Szkocji powiedza o wiele wiecej, własnie dzięki filmom! a niby
            dlaczego, jak to własnie te kraje jak Irlandia, Szkocja, Belgia - która jest jakimś tworem,
            ba nawet Szwecja, Norwegia, Dania (bo Wikingowie - cywilizacja nordycka, a obecne
            kraje skandynawskie, to zupełnie inna kultura i mentalność...) itp, to sa wlasnie
            państwa "II, III ligi"
            Oczywiscie, zależy o jakich wpływach na rozwój ludzkości mowimy, bo jesli chodzi o
            wkład naukowy, to obiektywnie pisząc niestety wkład Polski nie był duzy, a to za sprawą
            prowadzonych wojen, zaborów i komunizmu! Ale tez nie mały! Nie zapominajmy o
            Koperniku, Łukaszewiczu (dla nie wiedzących to on odkrył ropę naftową! i w poźniejszym
            etapie gry jak by te Wasze czołgi jeździły?smile ) K. Funk - odkrywca witamin (co wg mnie
            powinno sie w grze pojawić - zdrowsze społeczeństwo) nie tak dawno, Wolszczan -
            odkrywca planet poza układem słonecznym i wielu innych.
            Natomiast co do wkładu militarnego, to Polska miała ogromny wpływ na kształtowanie
            się Europy! Paradoksalnie to dzięki nam takie kraje jak Francja, Anglia, a nawet Niemcy
            (z Niemcami w naszej historii mieliśmy długo okres pokojowy, za to prowadzilismy wojny z
            Prusami, to prusacy wszczeili niechęc wsród niemców do nas Polaków,a My jak wiadomo
            jak nam któś za skóre zalezie to nie odpuszczamy - zapamiętajcie) mogły się poprostu
            szybciej rozwijać - byliśmy/jesteśmy takim "pokojowym murem" w Europie. Nie bez
            grzechów, ale bez zapędów totalitarnych!
            Przykłady w skrócie, wpływy na kształtowanie sie Europy a nawet ludzkosci: oczywiscie
            Jan III Sobieski - zatrzymanie islamu, Piłsudski - zatrzymanie i rozgromienie rosyjskiego
            komunizmu - gdzie Bitwa warszawska jest w pierwszej 20 w historii świata! Obalenie
            komunizmu.
            Polska i My Polacy jestesmy jak feniks, który powstał z popiołów. Który kraj był
            zaatakowany przez trzy rosnące potegi jednoczesnie? mam na mysli rozbiory
            zainicjowane przez Rosję, która doskonale zdaje/zdawała sobie sprawe że jesli POlska
            będzie silnym krajem, to Rosja nie będzie miała nic do powiedzenia. Nie bójmy sie o tym
            mówić, byliśmy potęgą w Europie, kiedy jeszcze nie było rosji na mapie - a jedynie
            księstwo moskiewskie.
            150 lat zaborów i 50 lat komunizmu, przez ten czas byliśmy grabieni, okradani,
            mordowani! Zaczerpneliśmy tylko powietrza przez okres międzywojenny, a i tak
            zdołaliśmy powstrzymać juz wspomianą hołotę rosyjską.

Twórcy gry poprostu idą na łatwizne, bo tak im wygodniej, bo dla nich ważne jest to co
            teraz, oczywiście są i powinny byc takie cywilizacje jak Aztekowie, Majowie, plemiona
            Ameryki północnej, cywilizacja sumeryjska, Kartagina,Chiny (wg mnie najwieksza potęga
            w całej historii ludzkości, pod względem militarnym i kulturalnym - oby tylko oni nie
            ruszyli na podbój świata, bo narazie to siedzą sobie cichutko juz 5tyś lat...) ogólnie
            cywilizacje starożytne, ale nie powinni zapominać o nowożytej Europie a
            przedewszystkim o Polsce. Ba, mozna napisać ze takie panstwa jak USA - które
            faktycznie jest obecnie potęga, ale tak naprawde od kiedy? dopiero od II WŚ, to właśnie
            USA nie powinno sie znaleźsć w grze, no lae wiadomo kasa, jeden z największych
            rynków to USA.
            Ten moj komentarz jest skierowany strikte pod fabułę gry, oraz dla takich art_m-ów,
            (art_m wiedz że mongołowie, w Polsce zwani Tatarami, mieli duzy wpływ na ludzkość,
            przedewszystkim na Chiny, na Europe również) co to potrafią wkurzyć Polaka, swoją
            niewiedzą, moze i nie z własnej winy, moze poprostu mieli złych nauczycieli, nie czytali
            ksiązek, a wychowywali się na amerykanskich filmach...

My Polacy zawsze byliśmy honorowi, odważni i pracowici, tak pracowici smile rzecz jasna nie
            bez wad, ale na biedne kraje inny kraj nie najeżdza, bo poprostu sie nie opłaca...
            Bądzcie tacy!
            Są przyczyny i skutki, oraz wnioski które nalezy odpowiednio wybierać. Tu mam na myśli
            naszą Ojczyznę, ona nie jest niczemu winna.

Gram w Cywilizacje od I-szej czesci, mam 30 lat smile i jesli mialbym dzieci to mimo
            wszystko grę bym polecał smile
            Pozdrawiam
            • Gość: GOŚĆ Re: Polska w Civilization V IP: *.chello.pl 01.03.10, 20:15
              Może z tym istnieniem Anglii i Niemiec dzięki Polsce to lekka przesada, ale
              niepodległa Belgia powstała dzięki powstaniu listopadowego. A nasz kraj jak
              najbardziej zasługuje na miejsce w cywilizacji jako główny reprezentant Europy
              Środkowo-Wschodniej. Największy i z najbogatszą zapisaną historią w swoim regionie.
            • Gość: art_m Re: Polska w Civilization V IP: *.chello.pl 02.03.10, 17:17
              Cóż, trudno będzie przekonać kogoś tak zaślepionego jak Ty do swoich racji, ale
              spróbuję. W odróżnieniu od Ciebie swą wiedzę na temat historii czerpię nie tylko
              z podręczników z gimnazjum (spytaj porządnego historyka, co o nich myśli), ale z
              książek naukowych, tak polskich, jak i zagranicznych. Śmieszą mnie Twoje uwagi
              dotyczące wiedzy historycznej, bo sam popełniasz błąd za błędem - i nie są to
              błędy popełniane niejako "niechcący", ale wynikające z totalnej niewiedzy.

W Twoim poście brakuje właściwie jakiejkolwiek sensownej treści, więc pierwszą
              część (bełkot o filmach) po prostu pominę... Choć może nie - to taki absurd, że
              aż nie szkodzi go obśmiać... Piszesz o państwach takich jak Szkocja czy Belgia,
              podczas gdy ja o nich nigdy nie pisałem - ale masz rację, to jest właśnie nasza
              liga. Państwa właściwie bez znaczenia dla historii (my mamy nieco większy wkład
              w historię Europy od nich, ale podobny w losy świata). Co do szeroko pojętych
              Skandynawów, to przypomnę Ci tylko, że mieli oni ogromny wkład w powstanie
              cywilizacji brytyjskiej, która w pewnym momencie władała 1/4 globu.

Ręce opadły przy argumencie o Łukasiewiczu mającym ponoć "wynaleźć ropę
              naftową". Doczytaj o co chodzi z tym Łukasiewiczem, to pogadamy.

Ale kontynuujmy. Twoja pseudoteoria "pokojowego muru" nie ma żadnego pokrycia w
              faktach historycznych. Tym, co ograniczało ekspansję Niemców na zachód
              kontynentu była fragmentaryzacja ziem, które były przez nie zamieszkiwane,
              istnienie w miarę silnego państwa francuskiego na zachodzie (myślisz, że skąd
              wzięła się ekspansja na wschód - ze słabej Francji czy słabej Polski?) oraz
              geopolityczne interesy w strefie bałtyckiej. Dodatkowo, niezwykle ważnym
              czynnikem była dominacja niemieckiego kupiectwa na wszystkich ziemiach na
              wschodzie.

O Twoim prostackim wyobrażeniu historii dobitnie świadczy fakt, że postrzegasz
              ją nie jako wynik gier interesów państw lub władców, ale chęci lub niechęci
              jednych do drugich. Ale doskonale to rozumiem - w polskiej szkole zazwyczaj nie
              uczą konstruktywnego myślenia i odnajdywania przyczyn pewnych wydarzeń, bo
              łatwiej jest powiedzieć: było tak i tak, a za wyjaśnienie dać coś, co uwłacza
              rozumowi każdego średnio nawet inteligentnego człowieka.

Demontaż bloku wschodniego, wiktoria wiedeńska i cud nad Wisłą to jedne z
              niewielu momentów, gdy Polska wkraczała na arenę międzynarodową jako podmiot, a
              nie przedmiot historii. Ale co do ich oceny, to też zdania są podzielone:
              ofensywa turecka, wbrew temu co wpaja się nam w szkołach, wcale nie zatrzymałaby
              się dopiero pod Paryżem, bo było to fizycznie (taktycznie, strategicznie,
              logistycznie) niewykonalne - najprawdopodobniej zatrzymałaby się w granicach
              ówczesnej Austrii. A co dalej? Tego nikt nie wie. Cud nad Wisłą także ma różne
              oceny (i zazwyczaj zalicza się go do najważniejszych bitew XX wieku, a nie
              historii w ogóle): zdaniem niektórych bolszewicy nie utrzymaliby się w Rosji,
              gdyby zdobyli Warszawę i poszli w kierunku Niemiec. Rozproszeni, walczący na
              wielu frontach, najprawdopodobniej musieliby i tak wycofać się z Europy
              Środkowej, a może i nawet zostaliby pozbawieni władzy w Rosji.

Co do zaborów, to sorry, ale widzę, że polonocentryzm (cholera wie jak to
              inaczej nazwać) mocno uszczuplił twoją wiedzę na temat historii świata. Powiem
              tak: Polska nie była pierwsza, i nie jest niestety ostatnia, której terytorium
              zostało wchłonięte przez inne państwa. Rozbiory, zabory, secesje - to wszystko
              było udziałem nie tylko Polski, ale i wielu, wielu innych państw.

Jeśli wg Ciebie to Polska powinna wejść w skład cywilizacji w grze, a nie USA,
              to nie mam więcej pytań. Powiem tylko tak: USA przez te swoje nieco ponad dwa
              wieki historii miały znacznie większy wpływ na losy świata, niż cała Europa
              Wschodnia od czasów prehistorycznych. Jeśli tego nie rozumiesz, to przykro mi -
              nie znam lepszego leku na ignorancję niż wiedza, ale Ty z nią jesteś
              najwyraźniej mocno na bakier.

Pisząc, że zawsze byliśmy honorowi ostatecznie pokazujesz, że historii w ogóle
              nie rozumiesz, a do tego bezpodstawnie idealizujesz Polskę i Polaków. Nie
              rozumiesz, bo nikt, kto zna historię i stara się ją ocenić w miarę obiektywnie,
              nie posługuje się kategorią honoru w polityce czy historii; to pojęcie czysto
              publicystyczne i to z nurtu radiomaryjno-mesjanistyczno-nadętopatriotycznego,
              który - tak jak Ty - nie chce przyjąć do wiadomości, że historia Polski w niczym
              nie jest wyjątkowa, jej wpływ na losy Europy był stosunkowo niewielki, a co
              dopiero gdy mówimy o sprawach globalnych?

I nie umniejszam na siłę polskiej historii, bo znam dobrze jej cienie i blaski;
              problemem jest to, że niedouki takie jak Ty na siłę wydobywają te blaski (mocno
              je przeceniając), zapominając kompletnie o owych cieniach. I co w tym złego? Nic
              poza tym, że rośnie nam pokolenie ignorantów, którzy historię (i współczesność)
              postrzegają w sposób infantylny, w kategoriach dobry-zły, honorowy-niehonorowy
              itd. Pięknie się to wpisuje w ogólny obraz polskiego społeczeństwa,
              zakompleksionego latami zniewolenia, zachłystującego się każdą pozytywną
              wzmianką o Polsce na Zachodzie, a z wielkim oburzeniem reagujących na opinie
              negatywne lub wręcz po prostu obiektywne. Husarzu, idealnie pasujesz do tego
              obrazka.
              • Gość: art_m Re: Polska w Civilization V IP: *.chello.pl 02.03.10, 17:24
                A, zapomniałem jeszcze jednego. A gdzie ja piszę, że Mongołowie mieli mały wpływ
                na historię świata? Wręcz przeciwnie, piszę, że na pewno mieli większy niż
                Polska i to oni mieliby pierwszeństwo.

A co do naszych Tatarów, to wiedz, że Tatarowie i Mongołowie to nie to samo. W
                średniowieczu wszystkich konnych ze Wschodu, najeżdżających nasze ziemie, tak
                nazywaliśmy; ale żyjemy kilka stuleci później i pewna elementarna wiedza
                zobowiązuje, przynajmniej w dyskusji.
              • Gość: Husarz Re: Polska w Civilization V IP: *.135.246.94.artcom.pl 03.03.10, 03:30
                Hm smile
                Do art_m: Zaskoczyłeś mnie, a zarazem utwierdziłeś w wielu kwestiach na Twój temat i
                dotyczących twojej osoby...
                Jako że posunołeś sie troszkę za daleko w dobieraniu słow i ja nie będę się ograniczać
                (z natury jestem bardzo bezpośredni, nie słucham radia maryja i jak już, to bliżej mi do
                poglądów lewicowych)
                Czym zaskoczyłeś? odp. uzywaniem ładnych słówek, to tyle z zaskoczenia. Apropo
                cyt. "radiomaryjno-mesjanistyczno-nadętopatriotycznego", art_m - po co sobie tak życie
                komplikujesz?, jesli nawet nie znasz znaczenia słów i nie rozumiesz co piszesz.
                Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że masz rozdwojenie jaźni - w swoim poscie jak byk
                odnosisz sie miedzy innymi do Belgii, a potem piszesz ze cyt. "ja o nich nigdy nie
                pisałem" (faktycznie o Szwecji nie pisałeś, ale ja odnosiłem się ogólnie do pozostałych
                wypowiedzi, jesli uwazasz sie za tak mądrego jak piszesz, powinineś się domyślic)
                Dalej, jeśli przeczytałeś i ZROZUMIAŁEŚ tytuł "Polska w Civilization V" i opis go
                dotyczący, to co ty tutaj wogóle robisz człowieku.

Dla innych osób, które być moze również czytają moj post, owszem popełniłem kilka
                błędów przez pośpiech i moze godzine kiedy to pisałem smile, ale przedewszystkim przez
                nerwy spowodowane takim małostkowym, uwłaczającym wszystkim Polakom art_m

Dla ścisłości:
                Łukaszewicz był wynalazcą lampy naftowej. Uważany za twórcę przemysłu naftowego.
                (Ręce art_m, to Ci upadły, ale razem z wypranym mózgiem na beton, nie wiem w jaikm
                jestes wieku, ale epoka komunizmu w sam raz była/by dla ciebie odpowiednia)
                Co do Tatarów, to poprostu zabrakło słowa w tym co napisałem, miało być: mylnie
                zwanymi Tatarami. A Tatarzy to zupełnie inny naród niz Mongołowie, choć wspołtworzyli
                w złotym okresie imperium Mongołów.
                Co do szeroko pojętych Skandynawów, poprawnie pisząc cywilizacji nordyckiej -
                Wikingów (art_m nie musisz mi nic przypominać, a samemu czytać ze zrozumieniem),
                nigdzie nie pisałem że cywilizacja nordycka nie miała wpływu na rozwój takiego czy
                innego państwa, a swoją drogą, wpływ Wikingów na "rozwój" Brytanii sprowadzał sie do
                najazdów, grabieży i krótkim opanowaniu Angli przez Kanuta Wielkiego - ciekawostka -
                wnuka Mieszka I. A Wilhelm Zdobywca z pochodzenia, Wiking to juz inna historia...

Dalej: Bitwa warszawska - Art_m człowieczku jesteś poprostu żałosny w swej ignorancji i
                prostactwie, prostactwie, które zgrabnie ukrywasz pod powłoką ładnych, aczkolwiek nie
                potrzebnych słówek. Bitwa warszawska jest powszechnie uznawana wsród historyków za
                18 bitwe w dziejach całej ludzkości! A przez niektórych historyków za najważniejszą bitwę
                w dziejach nowożytnej Europy - dlatego że było to starcie dwóch ideologii, a nie tylko
                walka dwóch państw o ziemie itp.
                Zabory? pisałem, pytałem wyraźnie, który kraj był jednoczesnie w takiej sytuacji jak
                Polska? A art_m swoje... zero konkretnych przykładów, zadnych kontrargumentów.
                USA - ich dwa wieki państwowości i wg ciebie mający większy wpływ na losy swiata niż
                cała Europa wschodnia od czasów jej początków?! Kpisz sobie! USA miały wpływ, ale na
                unicestwianie plemion indianskich. Napisze raz jeszcze, poważnym "graczem" na arenie
                miedzynarodowej Stany zostają po II WŚ - obecnie mimo wszystko niekwestionowane
                mocarstwo, pomijając Chiny...

Jeszcze troszke o Anglii, Francji, Niemcach smile
                Co do twoich wypocin na temat Niemców - pozostawiam to bez komentarza
                Francja, Imperium brytyjskie, Hiszpania? owszem miały ogromny wpływ na kształtowanie
                sie ówczesnego świata, ale tu własnie pojawia sie wspomniany przezemnie paradkos
                (art-m powinieneś znać znaczenie tego słowa) i uzyty w przenośni "pokojowy mur"
                Od kiedy to Francja i Anglia zaczynają rosnąc w siłę w skali światowej? od poczatków
                podbojów kolonialnych. W Polsce równiez były zapędy kolonialne - ostatnie nawet w
                latach 20-tych XX w. Ale Polski nie było stać na organizowanie wypraw "odkrywczo-
                geograficznych", a raczej nie miała spokoju, zmagana nieustannie prowadzeniem wojen.
                I tu własnie paradoksalnie dzięki Polsce, takie kraje jak Portugalia, Hiszpania, Holandia,
                Francja, mogły sie w miarę spokojnie przygotowywać do wypraw, dzięki którym się
                poprostu w taki czy inny sposób bogaciły, wzmacniając swoje pozycje az do dnia
                dzisiejszego...

Sumując uwazam ze naprawdę jesteśmy prawym narodem, który bardzo się wycierpiał,
                ale jeszcze nadejdzie dla Nas, dla Polski złoty wiek smile
                I podkreślam, to miał być komentarz ścisle pod grę, a wyszło jak wyszło.
                Szkoda ze nie rozumieją tego wszyscy i ze zawsze sie gdzies znajdzie taka menda jak
                Ty - art_m, nie znająca swojej wartosci, a co dopiero wspaniałej historii kraju w którym
                sie wychował, na dodatek ślepo negując znaczenie i wielką rolę Polski! Pójde jeszcze
                dalej (i tu art_m użyj swojej wyobraźni jak ją masz) to własnie w dużej mierze przez takie
                mendy ja ty, w Polsce doszło do rozbiorów i potopu szwedzkiego...

Pozdrawiam graczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka