Dodaj do ulubionych

30 FPS na konsolach

13.05.10, 19:15
kazdy gracz PCtowy przyzna mi racje (?), ze 60FPS jest granica plynnosci
grafiki. do 50 jest jeszcze jako-tako, ale np. 30-40 w strzelance typu bad
company 2 to tragedia.

zauwazylem jednak, ze pelno gier na ps3 lub xbox ma FPSy zablokowane na
poziomie 30! nigdy nie gralem na konsoli, wiec ciezko mi powiedziec, czy te 30
czuc inaczej niz 30 na PC. gadalem z jednym konsolowcem i on twierdzil, ze
roznicy nie ma i 30 fps to jest to... jednak mu nie wierze wink

jak to jest? znacie jakies logiczne / techniczne wyjasnienie tej sprawy ?
nara
Obserwuj wątek
    • tatita.s Re: 30 FPS na konsolach 13.05.10, 19:41
      Ja CI nie przyznam racji. Otóż 30 FPS to bardzo dużo i już gra jest bardzo płynna. Dla
      przykładu filmy w telewizji wyświetlane są na poziomie 20 fps, więc gra na na 30 FPS to
      dużo na 20 wciaż da się grać na mniej niż 20 to już cienko.
      • atarieste Re: 30 FPS na konsolach 13.05.10, 21:14
        gdyby 30 FPS byłoby takie dobre (i nie gorsze od 60), to nikt by nie inwestowal
        w sprzet. 30FPS to mozna dla wiekszosci nowych gier osiagnac na calkiem slabym
        kompie. wiec cos mi tu nie gra. nie sadze aby ludzie wydawali kase tylko po to,
        zeby FRAPS im pokazywal wieksza liczbe.

z tymi filmami, to jest jakis argument, ale wciaz wazniejsze wydaje mi sie
        wlasne doswiadczenie (spadki ponizej 40 odczuwam jako wyrazna utrate plynnosci.
        nie zrozum mnie zle, grac sie da, ale pojawia sie charakterystyczne mruganie,
        czy nawet slideshow przy bardziej wartkiej akcji)
      • arachnos83 Re: 30 FPS na konsolach 19.05.10, 00:22
        otóż bredzisz smile owszem filmy chodzą poniżej 30fps, ale w filmach nie
        potrzebujesz precyzji i są one złożone z rozmazanych klatek. Gry generują klatki
        ostre i dlatego 30fps jest liczbą małą dla nich. Oczywiście zależy od rodzaju
        gry, bo nie każda wymaga szybkiego i precyzyjnego celowania.
    • j_uk_dev Re: 30 FPS na konsolach 13.05.10, 20:55
      Co to pytanie, czy 30FPS czuć inaczej na konsoli? 30FPS to 30FPS, tak samo
      będzie się to odbierało na PC/konsoliMacu. Czy różnicę widać między 60FPS?
      Oczywiście, wystarczy np. porównać MW2 ( stałe 60FPS z nielicznymi okazjonalnymi
      spadkami ) z BC2, które właśnie działa w okolicach 30FPS. Różnica w płynności na
      moje oko ogromna, natomiast czy bardzo utrudnia to grę? Mi nie, aczkolwiek po
      przejściu z jednej gry ( tej płynniejszej ) w drugą oczy muszą się dostosować, a
      ja w dodatku mam szczególne uczulenie na spadki framerate oraz jeszcze większe
      na screentearing. W każdym razie tak długo, jak będzie te ustawowe 30FPS nie mam
      problemu z graniem, jeśli spada poniżej zaczyna irytować, później frustrować, a
      ostatecznie tak jak w przypadku AC2, kupiłem wersję na X'a, bo nie mogłem
      znieść spadków framerate na PS3. Wszystko zależy od odbioru, ale jak się nie
      jest graczem, który spędza wiele godzin dziennie grając i gdy tylko framerate
      spadnie z 60FPS do 59FPS to zauważy to ( może ktoś ma takie "sokole" oko wink ) to
      wyrwie się soczyste "k***a" z ust, to 30FPS nie będzie stanowiło problemu wink
      • atarieste Re: 30 FPS na konsolach 13.05.10, 21:20
        z tym czuciem to troche zartowalem. ale nie do konca. na przyklad crysis przy 40
        FPS wyglada calkiem ok. wydaje mi sie, ze to za sprawa efektu rozmazywania.
        pomyslalem wiec, ze moze konsolowe gry maja by default jakis trick maskujacy
        niskie FPS.

wazne jest to, co piszesz, ze 30FPS nie utrudnia gry (choc nadal troche mi
        ciezko uwierzyc wink zwlaszcza jesli mowimy o BC2)

tak sie dopytuje, bo przymierzam sie do zakupu PS3.......
        • szczqcz Re: 30 FPS na konsolach 13.05.10, 21:55
          To może sie po prostu przejdź do Saturna czy inszego MM i pograj chwilę?
          • atarieste Re: 30 FPS na konsolach 13.05.10, 23:51
            i to jest mysl smile
    • branza_gier Dodiaska 14.05.10, 02:52
      Zawsze mi się wydawało, że płynność zaczyna się od 25 fpsów. 25 fpsów
      gwarantuje płynność odtwarzania filmu w kinie. Ta magiczna liczba 25 wzięła
      się od maszyny do szycia Singer, której mechanizm był użyty do stworzenia
      pierwszej kamery filmowej. Mówienie, że 60 fpsów jest bardziej płynne niż 50
      jest trochę śmieszne. To tak samo jak mówić, że 262144 kolorów to za mało i
      lepiej widac kolory jak jest ich 16777216.
      Naprawdę ludzkie oko nie odróżnia 50 czy też 60 fpsów.
      A jeśli chodzi o 30 fpsów na ps3 to ta liczba wynika ze standardu ntsc, który
      w odróżnieniu od pal ma 30 a nie 25 smile

Pozdrawiam

ps to nie jest różnica między 50 a 60 a między 25 a 30 smile
      ps2. Są systemy, które rejestrują nawet 1000 klatek na seklunde ale je
      nazywamy slow motion smile

gamesworld.blox.pl
      • atarieste Re: Dodiaska 14.05.10, 10:36
        No dobra, ale skupmy sie na roznicy pomiedzy 30 a 60 (a nie 30 i 20 lub 60 i
        50). Rzuc okiem, na to, co napisalem do "tatita.s". Gdyby 60 niczym sie nie
        roznilo od 30 (do czego mnie przekonujecie argumentem kinematograficznym wink ) ,
        to po co ludzie kupowaliby nowy sprzet? Czysta propaganda producentow? Nie moze byc.

Pozdrawiam rowniez
        p.s.
        z tym Singerem to ciekawostka
        • branza_gier Re: Dodiaska 14.05.10, 15:56
          > to po co ludzie kupowaliby nowy sprzet? Czysta propaganda producentow? Nie moze
          > byc.

No właśnie kupują bo dają sobie wmówić, że tak jest lepiej.
          Fajnie, że twoja gra "chodzi" w 60 fpsach, ale czy to jest dwa razy lepiej niż
          przy 30 ?
          Na tym polega cały urok pc. Na ciągłym dokupowaniu sprzętu. Aż dochodzimy do tak
          absurdalnej sytuacji o której pisałem na blogu, żeby mieć płynną grę lepiej
          jest kupić konsole bo to tańsze niż nową kartę graficzną. smile

Coraz bardziej nakręcam się, żeby zrobić jakiś filmik video w stylu mythbuster
          udowadniając, że nie ma większej różnicy między 30 a 60 fpsów.

Pozdrawiam

gamesworld.blox.pl
    • branza_gier Re: 30 FPS na konsolach 14.05.10, 03:01
      > kazdy gracz PCtowy przyzna mi racje (?), ze 60FPS jest granica plynnosci
      > grafiki. do 50 jest jeszcze jako-tako, ale np. 30-40 w strzelance typu bad
      > company 2 to tragedia.

Założę się o duże piwo, że nie odróżnisz animacji puszczonej w 19 klatkach na
      sekunde w 25, 30 a co dopiero w 60.
      Bardzo fajne jest to, że odróżniasz różnice 20 klatkowe. Twoje oko musi być
      boskie wink

Pozdrawiam

PS. Jest taki program jak mythbuster to mnie inspiruje do zrobienia edycji
      game-mystbusters. Mit, że istnieje różnica między 60 a 50 klatkami a jeszcze
      bardziej między 40 a 30 względem tych 60 klatek jest bardzo inspirujący.

gamesworld.blox.pl
      • atarieste Re: 30 FPS na konsolach 14.05.10, 10:41
        click me

I co? nie ma roznicy pomiedzy 30 i 60? smile

(link
        stad)
        • branza_gier boskie oczy :) 14.05.10, 15:52
          Jeśli widzisz jakąś znaczącą różnice, to jesteś mistrz. Ja nawet nie widzę
          minimalnej smile

Pozdrawiam

gamesworld.blox.pl
          • j_uk_dev Re: boskie oczy :) 14.05.10, 18:57
            No nawet ja taki ślepiec widzę różnicę w tym, co było pod linkiem. Tak samo
            między 30 a 60FPS różnicę również dostrzegam ( dałem przykład MW2, które np. w
            przypadku PS3 "pływa" i BC2, które pływa mniej ). To naprawdę widać, nie jest to
            jednak do końca uwarunkowane ilością klatek na sekundę, bo ludzkie oko nie
            działa w takim trybie. Nie da się określić ile klatek na sekundę robi naprawdę
            różnicę dla oka,bo oko wychwytuje różnice w ruchu, a nie całe "klatki". Przy
            pewnych rodzajach animacji 30FPS będzie takie jak 60FPS, natomiast przy innych
            da się dostrzec różnicę smile W każdym razie w dynamicznej i szybkiej animacji,
            jaką niewątpliwie posiadają gry różnice te oko wychwytuje znacznie lepiej.
            • secondmario Re: boskie oczy :) 14.05.10, 19:21
              gram i na pc i na xboxie, nigdy nie narzekałem, że na konsoli chodzi niepłynnie.
              Pod linkiem różnicę widać, być może jakbym zagrał najpierw na kompie, potem od
              razu na konsoli to bym coś zauwayżył...ale tak to różnica jest praktycznie
              nieodczuwalna, nie czuję dyskomfortu grając na konsoli.
              • don_wroc_love Re: boskie oczy :) 15.05.10, 12:05
                po pierwsze - powiedzmy to sobie otwarcie - różnica między 30fps a 60fps z
                przytoczonego przykładu jest kolosalna
                . Po prostu zupełnie inna jakość -
                więc z tym nie ma co dyskutować. i to nieważne czy gra się na pececie czy na
                konsoli.
                koniec i kropka

ALE

grałem na pc, grałem na 360 i aktualnie gram na ps3. i powiem zupełnie szczerze,
                że odczucie "spadku ilości ramek" przy przesiadce z 60 pfs na 30 fps odczułem
                tylko raz
                - gdy po sesyjce w MW2 odpaliłem UT3 działające na ps3 w 30fpsach.
                Tylko że odpalając UT3 następnego dnia znowu było fajnie i płynnie - po prostu
                różnicę było czuć tylko przy bezpośrednim porównaniu.

inną sprawą jest to, ile gier na ps3 tak naprawdę na stałe i płynne to 30fps.
                Takie Army of Two the 40th Day przy odpalaniu w systemie działającym w 1080p
                momentami rwało i dopiero po przełączeniu wyjścia na 720 p działało fajnie.
                (pomijam gorsze tekstury na ps3), takie Episodes from libery City podobno też
                rwie
                LINK

Ale za to z drugiej strony są fajne ex'y które czasami rekompensują
                niedogodności związane z niektórymi grami multiplatformowymi. No i z
                multiplatformami jest lepiej niż było, a pewnie będzie jeszcze lepiej. Więc
                trzeba pamiętać że ta konsolka ma swoje plusy i minusy.

ALE

pozostaje kwestia tego co dla kogo jest ważniejsze smile ja np. kupując chlebaczek
                doskonale zdawałem sobie sprawę z tego, że niektóre gry na nią kuleją, ale
                liczba plusów przebiła zdecydowanie liczbę minusów i aktualnie mam ps3 i w sumie
                świetnie się bawię. Do tego stopnia, że całkiem niedawno rozstałem się z 360 i
                nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia na powrót do tej platformy.

także @atarieste jeśli myślisz o ps3 - nie ma co się bać - bardzo fajna
                konsolka, ma swoje wady, ale jeśli dla Ciebie ma więcej wad niż zalet - bierz śmiało
                • atarieste pytania o ps3 16.05.10, 15:47
                  don_wroc_love napisał:

> także @atarieste jeśli myślisz o ps3 - nie ma co się bać - bardzo fajna
                  > konsolka, ma swoje wady, ale jeśli dla Ciebie ma więcej wad niż zalet - bierz ś
                  > miało

nie jestem pewny, czy Cie do konca rozumiem. jesli ma wiecej wad, to mam brac? wink

ale na powaznie. 1) wyobrazam sobie ps3, jako platforme, na ktorej moglbym grac
                  z kims na dwa pady. chodzi mi raczej o jakies spokojniejsze niz mordobicia
                  zrecznosciowki. sa fajne tytuly?

2) czy dla kogos, kto nie ma doswiadczenia z graniem z mysza i klawiatura (mam
                  tu na mysli tego 2 gracza, nie mnie wink, pad jest dobrym rozwiazaniem?

3) czy sa jakies rozne modele ps3 i akcesoriow (padow)? na co zwrocic uwage?
                  moze warto poczekac na cos, co dopiero wyjdzie?

to chyba tyle, z gory dzieki za wskazowki

p.s.
                  czy heavy rain jest fajny ? wink
                  • don.wroc.love Re: pytania o ps3 16.05.10, 19:17
                    heh no złapałeś mnie na przejęzyczeniu big_grin

jeśli chodzi o pomoc w przypadku ps3 i gier, to chyba nie jestem odpowiednią
                    osobą do pomocy, tutaj poprosiłbym innych o wypowiedzi, ale postaram się na tyle
                    na ile mogę

co do gier na dwa pady - szybki skok do googla i dwa wyniki
                    www.ps3site.pl/forum/topic/11984-gry-wykorzystujace-2-pady-multiplayerco-op/page__st__40?s=feca951afef95d69f93c61d191def287
                    www.joemonster.org/phorum/read.php?f=33&t=23826
                    co do grania na padzie vs. klawa i mysz - dałem kiedyś pada żonie
                    (praktycznie nigdy nie grała w gry) i patrzyłem jak sobie radzi z Uncharted1 -
                    radziła sobie nieźle smile więc chyba nie będzie problemu. Ja osobiście po
                    przesiadce z peceta, najpierw na 360 a potem na ps3 zakochałem się w padach i
                    aktualnie nie chce mi się zwyczajnie wracać do peceta - jest po prostu dla mnie
                    dużo wygodniej smile (chociaż trzeba sobie wyraźnie to powiedzieć - pad od 360
                    jest fajniejszy niż ten od ps3)

różne modele ps3
                    - no są 2 peestrójki fat i slim - ale aktualnie w sklepach
                    chyba nie da się kupić wersji Fat - więc slimka ci zostaje. No i do tego
                    dochodzą wersje z różnymi dyskami - a tu jak w życiu - im dłuższy... tfu!
                    większy - tym lepszy wink
                    za chwilę/dwie ma wyjść dodatek - ps move - czyli pad a'la Wii ale to podepniesz
                    pod każde ps3 smile

heavy Rain - nie wiem. nie kupiłem. grałem tylko w demo big_grin ale ci co
                    grali zwykle są zachwyceni smile
                  • branza_gier Heavy Rain 16.05.10, 20:31
                    Co do Heavy Rain to są gry i jest Heavy Rain. Gra gniecie pod względem gameplayu
                    oraz grafiki.

Ja też kiedyś używałem Pc do grania. Teraz używam go głównie do pisania bloga oraz do
                    grafiki. Na początku też myślałem, że granie na padzie to pomyłka. Teraz uważam, że
                    granie na pc to gigantyczna pomyłka.

Pozdrawiam

gamesworld.blox.pl
                    • atarieste Re: Heavy Rain 16.05.10, 23:25
                      krotko mowiac stales sie wyznawca Wielkiej Konsoli?
                      • branza_gier Od razu wyznawca 17.05.10, 22:16
                        Po prostu doszedłem do wniosku, że dalsza rozbudowa PC w celu grania nie ma sensu.
                        Obawiam się, że teraz gdybym musiał zrobić update pc to wydałbym tyle co nowa ps3.
                        Naprawdę lubisz te ciągłe konfigurowania i dokupowywanie sprzętu ?

Za nim napiszesz, że gry na ps3 są drogie to cię uświadomię, że najnowsze Skate 3
                        kupiłem za 75 zł smile

Tak poważnie nie wszystkie gry na konsole kosztują 200 zł.

Pozdrawiam

gamesworld.blox.pl
                        • atarieste Re: Od razu wyznawca + pytanie 17.05.10, 22:45
                          Z tym ciaglym upgrqadeowaniem pc, to racja. Poza tym gry na konsole moga byc
                          lepiej zoptymalizowane ze wzgledu na standaryzowany hardware. Ale kij ma dwa
                          konce, jesli spojrzec, co tam siedzi w srodku takiego ps3... to sorry, nic
                          dziwnego, ze duzo gier wyciaga max 30fps. A konfigurowanie i podkrecanie jest
                          baaaardzo fajne wink

Mam jeszcze pytanie. czy ktos z was probowal podlaczac ps3 do monitora? z tego,
                          co wyczytalem, to powinno dzialac nawet z DVI (jesli wspiera HDCP). Jakie inne
                          parametry powinien spelniac monitor zeby nie bylo klopotow?

Pozdro

• branza_gier Moc 18.05.10, 00:25
                            Biorąc pod uwagę, że wiele uniwersytetów kupuje ps3 do obliczeń, a ostatnio
                            amerykańska armia[choć to nie jest dla mnie jakiś wyznacznik] myśli nad zakupem 2000
                            sztuk ps3, żeby zbudować klaster do obliczeń to chyba o czymś świadczy co siedzi w
                            środku ps3 a co pc.

Jak ktoś ma zrobić grę na PS3 to musi wypełnić licence book w którym możliwe
                            [pewności nie mam] jest napisane, że gra ma chodzić 30 fps i ani jednego mniej ani
                            więcej.

Wyobraź sobie raz wydasz 1300 zł a już nigdy więcej żadnego upgradu ani żadnych
                            sterowników a tym bardziej konfigurowania gry, żeby chodziła płynie.

Podłączenie ps3 do monitora mija się z celem. Widać, kolega nie widział filmów w HD smile

Pozdrawiam

gamesworld.blox.pl
    • kwadrat005 Re: 30 FPS na konsolach 18.05.10, 11:41
      Przyczyna tego, że oko ludzkie nie odczuwa „rwania się” animacji przy wyższych
      częstotliwościach odświeżania obrazu leży w efekcie powidoku. Od czasu do czasu oko
      pracujące razem z mózgiem przechowuje obserwowane obrazy przez ułamek sekundy i
      wygładza automatycznie pomniejsze przeskoki. Filmy wyświetlane w kinach najczęściej w
      ciągu sekundy prezentują 24 klatki, co jest ilością absolutnie wystarczającą do
      stworzenia złudzenia ciągłego ruchu.

/thread smirk
      • don.wroc.love Re: 30 FPS na konsolach 18.05.10, 13:06
        @ atarieste
        tzn trzeba sobie to jasno powiedzieć - duży tv to duży tv i na monitorze nie
        uzyskasz takich wrażeń. ale oczywiście się da.

co do monitora - tak - można podpiąć przez DVI (przy zachowaniu wymogu o jakim
        wspomniałeś), przy czym trzeba pamiętać, że wtedy dźwięk podpinasz osobno - np.
        przez 2 kable chinch ze standardowego wyjścia 3x chinch (czerwony, biały, żółty) .

szczerze powiedziawszy, na upartego da się nawet wpiąć ps3 do zwykłego tv crt, -
        znajomek tak wpiął swoją czarnulę za pomocą specjalnego magicznego kabelka (po
        kilkadziesiąt zeta na allegro) tylko wtedy jakość obrazu leci na ryj. więc
        pytanie "czy to ma sens?" ale da się...

Jaki monitor? pewnie najlepiej taki który obsłuży pełne HD i jest jak największy....
        wracając do filmów na BD.... ja na swojej ps3 obejrzałem JEDEN film na blueray,
        po czym uznałem że skok jakościowy w stosunku do upscalowanego DVD nie jest na
        tyle wysoki (ale oczywiście jest) że dalej w wypożyczalni wypożyczam filmy na
        dvd a nie na BD bo zwyczajnie szkoda mi kasy.
        • atarieste Re: 30 FPS na konsolach 18.05.10, 22:06
          Dzieki wszystkim za dotychczasowe wskazowki! piwo

Mam jeszcze pytanie odnosnie wersji jezykowych. Czy sa jakies
          ograniczenia/blokady? Czy np. PS3 kupione w Niemczech bedzie mowic 'Guten Tag' i
          odmawiac wspolpracy z grami w polskiej wersji, kupionymi w Polsce?

• branza_gier Ty chyba pomyliłeś PS3 z inną konsolą 18.05.10, 22:22
            PS3 to nie X-Box więc nie ma takich cyrków jak z Live'm w Polsce. Nie ma żadnych
            blokad regionalnych, nie musisz zakładać konta i podawać adres agencji towarzyskiej w
            Londynie. Jak kupisz konsole w Niemczech to będziesz mógł mieć polskie menu i grać
            sobie w gry nawet z Rosji.

Pozdrawiam

PS. To kiedy kupujesz PS3 i zdobędziesz pierwsze tropheas w God Of War III w Heavy
            Rain albo w Uncharted 2 i pochwalisz się kolegom ?

gamesworld.blox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka