Dodaj do ulubionych

Którą konsolę zakupić ?

26.06.10, 21:38
Ok Panie i Panowie potrzebuję waszej pomocy. Ukończyłem żmudny proces odkładania
pieniędzy i chciałbym zakupić konsolę. Teoretycznie stać mnie na każdą choć nie
ukrywam, że wolałbym nie wydawać 1,4k PLN na rozrywkę w tych ciężkich czasach.
Oprócz pomocy w wyborze potrzebuję również podpowiedzi, wskazówek gdzie kupować,
gdzie nie kupować. Sklep? Allegro?

Generalnie, pomimo posiadania w miarę mocnego PCta skłaniam się bardziej ku X360 co
nie jest zbyt dobrym wyborem bo przecież większość gier z Xa wychodzi na PC. Kolejny
problem to zapowiedź nowego iksa. Kupić teraz taniejącą Elitkę czy poczekać na tego
Slima? Normalnie zastanawiał bym się nad sensem zakupu konsoli obecnej generacji ale
wspomniana zapowiedź Microsoftu utwierdziła mnie w przekonaniu, że ta generacja pożyje
jeszcze ze 2-3 lata, inaczej chyba nie wydawali by nowego iksa, nie?

Brakuje mi pomysłów na pytania więc liczę na jakąś burzę mózgów i komentarze
użytkowników obu konsoli. Wyjątkowo z chęcią zapraszam do dyskusji Dona tongue_out (mówiłem,
że nie jestem chorym z nienawiści fanboyem PC i że prędzej czy później zakupię konsolę i
oto nadszedł ten czas big_grin). To co może pomóc to moje preferencje: exclusivy
zdecydowanie bardziej pasują mi z X'a, grywam w RPG, action RPG, FPP z elementami
RPG, wyścigi, sportowe, wszystko z licencją Star Wars wink. Cenię głównie klimat, fabułę nie
akcję i fajerwerki (to po co mi konsola? tongue_out). Nie stronię od multiplayera, nie wykluczam
inwestycji w XLive Gold. Raczej nie porywają mnie slashery (więc argument bierz PS3 bo
jest God of War III możecie sobie darować, tak samo jak argument że seria Halo rządzi). Z
racji tego, że nie mieszkam sam i wszyscy domownicy są mniej lub bardziej zapalonymi
graczami to gry ze split screenem i porządnym co-opem również mnie interesują. Ostatnia
prawdopodobnie przydatna rzecz: konsola będzie podpięta pod LCD 42'' przez HDMI. TV
nie jest żadnych wysokich lotów, 60Hz, obsługa 1080p, taki standard generalnie. Aha,
Blueray jest mi zbędny więc również ten argument odpada. Z góry ostrzegam, że nie
interesują mnie opinie ludzi ślepo zapatrzonych w jedną konsolę tylko rzeczowe
argumenty.

Ok, mam nadzieję, że mi jakoś pomożecie wink
Obserwuj wątek
    • cfani4k Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 14:12
      Jak dla mnie x360 to pomyłka zważywszy, że trzeba płacić za grę online...
    • jakub.radziminski Wii 28.06.10, 14:33
      Skoro masz już komputer, to Xbox czy PlayStation to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Dostajesz to samo, co masz już na komputerze, tylko kilkakrotnie drożej i mniej wygodnie.

Jeśli chcesz kupić konsolę, to kup Wii. To jest dużo lepsze od grania na kanapie smile.
    • micz84 Console Wars 28.06.10, 14:35
      Kiedyś trafiłem na ta serię filmików na technobuffolo.com porównujących obie konsole:

www.technobuffalo.com/?s=console+wars
      Nie wyszła jeszcze ostatnia odsłona tej serii, ale może Ci pomoże w wyborze.

Ja osobiście wybrałbym PS3, ze względu na gry na wyłączność, które w ps3 bardziej mi się podobają, darmowy dostęp do materiałów sieciowych, blu-ray'a (przedstawiam tylko co do mnie przemawia), większa moc konsoli, choć wciąż niewykorzystana i PS Move, który moim zdaniem w odróżnieniu od Kinecta, będzie miał zastosowanie nie tylko w grach casual'owych.
      • aihs Re: Console Wars 28.06.10, 15:01
        @micz84: Dzięki, na te filmiki na YT trafiłem sam jakieś dwa tygodnie temu.
        Trzeba przyznać, że dobrze wykonana robota. Pomimo tego, że nie ma jeszcze
        ostatniego odcinka to gwarantuję Ci, że będzie remis smile Co do exclusivów PS3 to
        się powoli wykruszają, MGS, FFXIII...

@cfani4k: tak zgadza się, jest to ogromny minus ale częstotliwość plotek na
        temat płatnego PSNa wzrasta drastycznie. W końcu i Sony będzie musiało pokusić
        się o taką usługę. Multiplayer online nie jest dla mnie podstawowym
        wyznacznikiem, bardziej interesuje mnie multiplayer kanapowy tongue_out

@jakub.radziminski: za dużo czasu spędziłem na graniu żeby przesiadać się na
        quasi-konsolę dla casuali.

@nacho66: a kto powiedział, że chodzi o "kumpli" wink PCeta trzymam w tej chwili
        tylko dla The Old Republic i Diablo 3. Poza tym ja nigdzie nie napisałem, że
        rezygnuje z PC wink

Szkoda, że tak późno to trafiło do newsa bo... ekhm... decyzja już została
        podjęta i zamówienie poszło, a póki co sesja sciana
    • nacho66 Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 14:45
      Zadales w sumie sensowne pytanie w polowie swojej wypowiedzi. Masz silnego
      kompa, lubisz RPG, cenisz bardziej fabule niz akcje, nie stronisz od multi i nie
      lubisz slasherow... no wiec rzeczywiscie, na co Ci konsola? W kazym z
      wymienionych wyzej aspektow oferta pecetowa kladzie konsole na lopaty, zarowno
      tytulami jak i cenami. Nie lepiej wydac tysiac zlociszy na rozbudowe PC? Albo na
      wiekszy monitor jesli tak dazysz do grania na duzym ekranie? Albo zestaw
      glosnikow/sluchawek? Coz zeby autentycznie umilic sobie gre skoro juz posiadasz
      silna platforme do gier?

Jedyny argument przemawiajacy za konsola to chec pogrania z kumplami... i tu
      pojawia sie pytanie.. ile jeszcze bedziesz z nimi mieszkal, ile bedziecie
      rzeczywiscie wspolnie grali i ile sie oni do konsoli dorzucaja smile Idee kupowania
      konsoli dla 'dwoch' gier (np FIFA czy Mortal jakis) jestem w stanie pojac gdy
      cena nowej konsoli stanowi, jak na wyspach, 1/6 miesiecznego zarobku (sam
      jeszcze niedawno myslalem o kupnie PS3 wylacznie w celu grania w FIFE - pomysl
      porzucilem po przeczytaniu zapowiedzi FIFY11, ktora rzekomo ma byc tym razem
      identyczna na PC). Ale kupowanie konsoli za 1/2 pensji (bo tak to niestety
      wyglada w Polsce) w celu niedzielnego grania w 2 gry na krzyz to juz wg mnie
      wieksza zagwostka
      • ezio_auditore_de_firenzee Którą konsolę zakupić ? 29.06.10, 08:36
        Ja osobiście poleciłbym ci xbox'a ponieważ wielce zaciekawił mnie kinect i w ogóle xbox live i
        zdaje mi się że byłby to rozsądny zakup a i że gry na xbox'a kosztują mniej niż na ps3 to też
        plus. Ja polecam xbox'a choć ps3 ma też swoje dobre strony takie jak ps Move też dobra
        inwestycja choć skłania to ps3 bardziej w stronę nintendo Wii niż gier dla harcorów jeśli
        jesteś takowym ja cenie sobie wygodę bo jestem nolifem dlatego wybrałbym ps3 bo ma
        wygodniejszy kontroler no i lubie god of war 3 ale to już moje preferencje
    • enlightened PS3 - darmowe online 28.06.10, 14:49
      Bylem w tej samej sytuacji co ty - i skonczylem na kupnie PS3. Teraz prawie
      wcale nie dotykam komputera.

Nie ma sie nawet co zastanawiac.
      - Darmowe online
      - Prawdziwe exclusivy (w przeciwienstwie do Xboxa - gdzie prawie wszystko
      wychodzi na PC).
      - Blu-ray.
    • piromaniack Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 15:22
      Nie wiem, jak to wygląda na X-pudle, ale odsprzedaż gier PS3 na Allegro wychodzi
      bardzo korzystnie - przy nowszych tytułach traci się średnio 20-30zł w stosunku
      do ceny, za którą kupiło się "nówkę", niekiedy nawet uda się coś zarobić (sic!).
      Konsola Microsoftu jest do przerobienia, więc nie wiem jak tam się trzyma rynek
      wtórny.
    • maciuch333 chyba jednak ps3... 28.06.10, 16:27
      zalety ps3 w stosunku do xboxa
      -teoretycznie mniejsza awaryjność
      -blu ray (wiem, ze Ci nie zalezy ale jest) wifi w standardzie
      -po połączeniu z kompem świetny odtwarzać filmów-szczególnie w HD! bez wiekszysz
      problemow poogladasz sobie pliki MKV i wszystkie divixy, sriksy ( na xbox niby tez ale z
      tego co wiem to gorzej to działa)
      -dla mnie osobiście lepszy pad( mniejszy, nie ma baterii)- kwestia gustu
      -lepsze gry na wyłączność ale z kolei jest ich troszkę mniej i czesto tytuły
      multiplatformowe wygladają gorzej
      -mozliwość bezproblemowego i legalnego upgradu dysku - czyli wrzucasz sobie do ps3
      750 GB i masz centrum domowej rozrywki ( filmy, muza , zdjecia)
      -darmowy online

korzyści xboxa
      -lepszy multiplayer wg wielu osob
      -tansza na starcie ale pozbawiona wielu rzeczy ( jak nie potrzebujesz to po co
      przeplacać)
      -mozliwosc spiracenia ( dla niektorych to zaleta , szczegolnie w polsce -ja osobiscie nie
      popieram takich działań)

Do tego nieobiektywnie ps3 jest ladniejsze , cichsze i ma prostsze i czytelniejsze menu.
      ceny gier sa praktycznie takie same a wybor tak duzy ,że i tak nie zagrasz we wszystko.
      Dla mnie te konsole sa bardzo porownywalne ale na xsie nie zagrasz w MGS4,
      Uncharted i kilka innych fajnych gier, a exclusivy 360tki nie sa az tak dobre.
      Miłych zakupów, aha i ja bym poczekał na nowa 360 jak sie jednak zdecydujesz
    • patryk.new Bierz PeeSa 28.06.10, 16:35
      Jak dla mnie sprawa jest oczywista. Bierz PS3.
      Dlaczego? A to dlatego, że na pleju nie ma piractwa, czyli producent nie
      traci, a więcej zyska, co przekłada się na większe chęci (a także budżet) do
      robienia lepszych exclusiwów (dobrze napisałem?). Po za tym za granie w sieci
      nie musisz płacić (chociaż mi to i tak nie potrzebne, ze względu na internet
      radiowy, do którego nie da się podłączyć konsoli). Ah, jeszcze jedna ważna
      sprawa, Blue Ray. I nie chodzi mi tutaj o filmy, lecz o gry. Nośnik BD ma dużo
      gigów, dzięki czemu np. Killzone 2 wyszedł tylko na PeeSa3. Na dwuwarstwowej
      masz zaledwie 9 gb, a na płytce blue raya jakieś 40.
      PS. Pad do pleja jest najlepszy na świecie (nie tylko dzięki technologii
      sixaxis), jest wygodny i nie za ciężki, wprost idealny.
      PS2. W porównaniu z xboxem, plej3 jest bardziej elegancki i nie buczy tak
      głośno jak rywal.
      PS3. Jak już będziesz kupywał pleja (a mogę się założyćtongue_out) to rozglądaj się na
      allegro za wersją classic, czyli za grubaskiem. Ma on w przeeciwieństwie do
      slima możliwość zainstalowania systemu Linux, odtwarzania gier z PS2 i chyba
      wymiane dysku. Ah i łądniej wygląda, choć dużo miejsca zajmujetongue_out
      Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam
      jak co, to pisz na gadu 15862085.
      • spaqin Re: Bierz PeeSa 28.06.10, 20:15
        Łohohoho, a Linuxa nie ma na żadnej PeeStrójce od... 1 kwietnia.
        A gry z PS2? A tam. Mogę się założyć, że kolega i tak by ich nie tykał. W końcu
        od czasu do czasu wychodzą takie rimejki...
    • freewolf Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 16:41
      Jeśli masz mocnego peceta i używasz go nie tylko do grania, moim zdaniem najrozsądniejszą opcją będzie zakup drugiego, słabego peceta, który spełni wymagania pozostałych zastosowań, podłączenie w miejsce mocniejszego i podłączenie tego mocnego do telewizora w charakterze maszyny do grania. Efekt taki sam jak konsola, jeno gry tańsze.
      • tomigaprv Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 21:14
        Nie jest taki sam... komfort grania (ogolny) jest wiekszy na konsoli. Od kiedy kupilem PS3 praktycznie nie gram na pcecie.
        • enlightened Konsola > PC 28.06.10, 22:19
          Zgadzam sie. Kiedys tez plulem na konsole, i swiata poza PC nie widzialem. W
          tej chwili nie pamietam kiedy ostatni raz w cokolwiek gralem na PC (chyba w
          Cywilizacje IV). Od 3 lat jestem szczesliwym posiadaczem PS3, i w zyciu nie
          kupil bym nic innego. Ostatnio pozbylem sie nawet kablowki, bo zaczalem filmy
          i seriale ogladac na PS3 (przez Netflix - mieszkam w Stanach), albo
          bezposrednio z PS3 store. Po pracy o wiele wygodniej jest walnac sie na
          kanapie, i kilkoma kliknieciami znalezc sie w srodku gry z kumplami, niz
          meczyc sie przed komputerem. Przed ekranem PC-ta siedze przez caly dzien w
          pracy, nie mam ochoty tego robic w domu.
          Prawde mowiac to chyba nigdy lepiej pieniedzy nie wydalem niz na PS3. To na
          prawde jest media-hub. Od home-theater (Blu-ray) przez odtwarzacz muzyki (7.1
          sound), do konsoli z swietnymi grami (Uncharted 2 jest najlepiej wygladajaca
          (grafika+animacja) gra tej generacji)
    • pierwszy_wolny_nick Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 16:42
      ja miałem podobny problem (gram w podobne gry) 1,5roku temu. i tak jak zauważył
      ktos poniżej kupowanie ps3 albo xboxa jest bez sensu w takim wypadku jak
      przedstawiłeś.ja kupilem wii z ktorego nawet jestem zadowolony (super sie
      sprawdza na imprezach - trzeba tylko uwazac na zniszczenia wink ).
    • patryk.new Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 16:50
      Jeszcze jedna sprawa. Piszesz, że lubisz eRPeGi, a na boxie masz dwie wspaniałe
      produkcje. Final Fantasy i Fable 2. Są to exclusiwy, więc jeśli ci na nich
      zależy to... bierz boxa (ehh.. powiedziałem toconfused). Ja jestem zwolennikiem
      konsol od Sony od kilku ładnych lat, szczerze polecam, nigdy awarii nie miałem.
      • tomigaprv Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 21:15
        od kiedy to Final Fantasy to exclusive dla Xboxa? Final Fantasy jest jak najbardziej na PS3 smile
    • bunch Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 17:01
      Kup PS3. Jest mocniejsze, ma Blue-Raya i jest na rynku od niepamiętnych czasów. Xbox jest słąbszy, rysuje płyty, głośno chodzi i większość Xboxów jest awaryjna.
    • true_mayonez Piszę z PS3 28.06.10, 17:08
      w kwietniu kupiłem PS3 i od tego momentu PC włączyłem ze trzy razy. Na temat xa nie mam zdania. powiedz co kupiłeś
    • aihs Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 17:22
      Dzięki wszystkim, już napisałem wcześniej, że temat się zdeaktualizował smile

@freewolf: gram teraz czasem PC+TV42'' ale prądożerność tego zestawu jest
      nieporównywalna do konsoli...

@true_mayonez: w rezultacie X'a Elitke. Długo myślałem nad PS3 bo zdaję sobie sprawę
      z jego mocy i kilku pomniejszych plusów ale poprzednio miałem PS2, teraz wypróbuję
      konkurencję jak nie podejdzie to następny będzie PS4 wink Teraz przeważyły głównie gry,
      fakt iż multiplatformowe tytuły chodzą lepiej na iksie oraz to że nie lubię padów PSowych.
      Generalnie zapłaciłem i tak tyle co za PS3 ale startuję z 2 padami, 6cioma grami (lego
      batman, pure, too human, fable 2, gears of war 2, mass effect) i kilkoma pomniejszymi
      akcesoriami.
    • marxter Jak dla mnie - Xbox 360 28.06.10, 17:23
      Zależy na czym nam zależy. Osobiście mam mocnego PC, Xbox360 i PS3... Gram w
      90% na Xbox360. Dlaczego? Przyjaźniejsze w obyciu, lepszy pad, lepszy multi
      niż PS3.

Na PS3 gram tylko w exclusive - God of War, Uncharted itp.

PC tylko do strategii i FPS.

Do pozostałych gier wolę X'a.

W przypadku nowego X'a odpada koronny argument fanów PS3 - brak wsparcia dla
      Live i brak WLAN. Cena? 1099zł w przedsprzedaży, dostępne od 16 lipca, więc
      chyba warto poczekać.

Live - mimo, że płatny jest ogromnym plusem Xboxa. Live vs PSN to różnica
      kilku klas, zresztą pomysł Sony odnośnie PSN+ wywodzi się z tego właśnie, żeby
      dorównać MS. Wprowadzenie Live'a oficjalnie do Polski może bardzo pomóc MS, a
      tym samym polskim użytkownikom tej konsoli (polskie wersje Lips itp).

Ja bym wybrał nowego X'a na pierwszym miejscu. PS3 mnie nie przekonało (pady
      doprowadzają mnie do wściekłości), ale exclusive ma dobre. Czy lepsze niż na
      X? Szczerze? GOW3, Uncharted 2 i Heavy Rain mnie interesowały, reszta -
      średnio... Z drugiej strony na X'a mamy serię Fable czy Gears Of War. Co
      lepsze? Kwestia indywidualnych preferencji.

Wracając do gier - nie przerabiam konsoli, kupuję oryginały. Taniej używane
      gry wychodzą mnie na X. Gier nie odsprzedaję, więc raczej to dla mnie plus.

Kiedyś twierdziłem, że jak się ma mocnego PC, to lepiej wybrać PS3 ze względu
      na gry exclusive. Teraz nie chce mi się włączać PC, instalować, konfigurować
      itp. Większość gier istnieje dla mnie tylko na Xbox 360.

Innymi słowy - opowiadam się za Xboxem 360, zwłaszcza w nowej wersji Slim. PS3
      jako dopełnienie.

PS: Awaryjność X? Ten argument był trafny po premierze, ale nie przy obecnych
      seriach.
    • truten_org Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 18:30
      Wybrałbym PS3 (tak zresztą zrobiłem). W tej konsoli wszystko jest tam gdzie
      powinno być i takiej jak powinno być, chociaż IMO ta generacja już zaczyna biec
      z wywieszonym ozorem, w porównaniu do osiągów PC. Oczywiście jeśli chcesz
      piracić to zostaje Ci klocek, ale to chyba jedyny argument na jego korzyść. Ja z
      piractwem daaawno skończyłem, więc dla mnie to żaden argument.
      • aihs Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 19:35
        Żeby od razu sprostować - zamierzam kupować używki, classici oraz edycje GOTY. Raczej
        nie przepłacę a do nowości mnie specjalnie nie ciągnie.

Powiedzenie, że jedynym plusem iksa jest możliwość przerobienia jest nadużyciem.
        Polecam obejrzeć filmy na YT o których mówił micz84, pomagają rozwiać większość mitów
        na temat obu konsol ale nie rozstrzyga wyniku wojny wink
        • tomigaprv Re: Którą konsolę zakupić ? 28.06.10, 21:20
          Szczerze powiedziawszy to jako posiadacz ps3 niczego mi nie brakuje w porownianiu do Xa a gdyby bylo odwrotnie to kilku rzeczy by mi brakowalo.
    • devdd Re: Którą konsolę zakupić ? 29.06.10, 00:18
      to zalezy w co grasz... ty wiesz, wiec szukaj jak najwiecej tytulow na dana konsole...
      a ja? ja kupilbym logiego G27 (samych modow do rfactora jest tyle, ze starczy za osobna generacje tongue_out)
      • don.wroc Re: Którą konsolę zakupić ? 06.07.10, 19:17
        cóż - trochę się spóźniłem jak widzę... i w sumie co bym nie napisał, to będzie
        za późno. ale spoko luz - 360 to bardzo fajna konsola smile będziesz z niej
        zadowolony smile
        • don.wroc Re: Którą konsolę zakupić ? 06.07.10, 19:25
          jedno tylko - ZAINWESTUJ w HALO smile
          trójka, a niedługo Reach smile

jak chcesz to ci mogę nawet pożyczyć jedynkę z pierwszego iksa - zostawiłem ją
          sobie z sentymentu jak rozstawałem się z 360tką -

ale do zwrotu wink
          • aihs Re: Którą konsolę zakupić ? 07.07.10, 10:35
            Mam HALO 3 bo Mass Effecta nie było i coś musiałem wziąć tongue_out Wziąłem tylko dla
            co-opa tyle, że i tak pójdzie na koniec bo najpierw Gearsy muszę skończyć.

A co do samego Xboxa to powiem szczerze obawiałem się, że będę żałował, że to
            nie PS3 ale w rezultacie brakuje mi tylko możliwości przeglądania internetu ale
            za to wreszcie mam pady na których dobrze mi się gra, nie to co dualshocki wink
            • don.wroc Re: Którą konsolę zakupić ? 07.07.10, 11:09
              z tą przeglądarką w ps3 to ci powiem, że szału nie ma... też myślałem przed
              kupnem, że to fajna sprawa, ale na dłuższą metę to niewygodne rozwiązanie...
              więc imho nie ma co żałować smile

Halo spróbuj - tylko od razu na jakimś wysokim poziomie trudności - niskiego i
              średniego nie ma co odpalać bo się zrazisz do Hejloł wink

a jak kiedyś tam pobawisz się w H i wsiąkniesz, co zaowocuje tym, że będziesz
              chciał poznać całą historię serii i będziesz chciał jedynkę pożyczyć daj znać.
              leży sobie grzecznie na półeczce i nie zamierza się z niej ruszać.
              • aihs Re: Którą konsolę zakupić ? 07.07.10, 12:08
                > Halo spróbuj - tylko od razu na jakimś wysokim poziomie trudności - niskiego i
                > średniego nie ma co odpalać bo się zrazisz do Hejloł wink
                Głupia sprawa ale póki co rzadko kiedy gram na czymś trudniejszym niż
                easy-normal, moja duma gracza hardcorowego cierpi ale cóż trzeba dać sobie czas
                na opanowanie nowego urządzenia sterującego suspicious Na razie najgorzej idą mi
                strzelanki ale twardo ćwiczę celowanie na Gearsach więc jeszcze z tydzień i będę
                musiał MW2 kupić coby trochę noobów zamieść wink
                • don.wroc.love Re: Którą konsolę zakupić ? 07.07.10, 12:55
                  heheh smile no tak - granie w fpp na padzie, na początku wygląda mniej więcej tak
                  jak na tym urywku filmowym
                  www.youtube.com/watch?v=anhdphUxNVo
                  ale spoko - opanujesz z czasem bez problemu i będziesz wymiatać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka