05.08.10, 12:58
Hej mam jedno pytanie. A mianowicie, w ręce wpadło mi trochę kasy i nie umiem się
zdecydować co kupić. W grę wchodzą Starcraft II i RDR. Ale... (no właśnie zawsze jest
jakieś ale) z pierwszym Starcraftem nie miałem żadnej styczności, więc boję się czy nie
zgubie się w fabule. Druga rzecz to multi, trochę boję się że szybko się zniechęce przez
z wyjadaczy jedynki. Więc czy da się nauczyć grać ? (w miare normalnie, nie że na 100
meczy nie wygram żadnego). Co do RDR'a podobno gra to GTA na dzikim zachodzie no
właśnie... GTA IV znudziło mnie po mniej więcej połowie. Czy misje są ciekawsze a
fabuła lepsza ? Szczególnie chodzi mi o urozmaicenia i klimat. Z góry dzięki za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • j_uk_dev Re: Dylemat 05.08.10, 14:00
      Nie gram za wiele w RTSy, więc o SC2 się nie wypowiem. Natomiast co do RDR i
      porównania z GTA4, to ciężko mi dostrzec aż tak duże podobieństwo. Ja GTA4
      odpuściłem sobie po kilku godzinach, w RDR jeszcze gram i co więcej nie nudzi
      się nawet przemierzanie prerii na koniu mimo, że można z miejsca się
      teleportować do waypointu. Nie jest źle, Nico Bellica ( czy jak mu tam ) nie
      mogłem strawić, Marston w RDR jest o wiele bardziej moim zdaniem strawny. Poza
      tym GTA4 i RDR dzieli przepaść jeśli chodzi o stronę wizualną ( naprawdę
      olbrzymia przepaść ). Zresztą wczoraj na GC był wątek o RDR, możesz też zajrzeć
      na Polygamię i przeczytać recenzję.

O SC2 się nie wypowiem, na pewno mnie ktoś w tym wyręczy, kto grał w SC2 już.
      Dlatego też nie będę ci sugerował, jaką decyzję powinieneś podjąć, bo nie mam
      wiedzy na temat tej drugiej strony medalu. Pamiętaj, że to są diametralnie różne
      gry i szczerze mówiąc, najlepiej jest mieć je obie w swojej kolekcji wink Jeśli
      zaś możesz zdecydować się tylko na jedną, to decyzja ta czy siak należy do ciebie smile
      • robin55 RDR 05.08.10, 15:28
        A jak z fabułą ? Daje radę ? No właśnie i co z multi ?smile
        • krisao Ciężka sprawa 05.08.10, 15:44
          Obie gry są świetne, a dylemat poważny smile

RDR jest imo dużo lepsze niż GTA IV - lepszy klimat, lepsza miodność, lepsze
          wszystko. Ale jeśli poważnie myślisz o graniu w multi to SC2 wymiata - za te
          180zł dostajesz grę na dłuuuugieeee godziny. Ja nie mogę się oderwać. Ostatnio
          w SC grałem jakieś 10 lat temu także trudno mnie nazwać wyjadaczem. W sieci
          jest sporo tutoriali, wiadomo - na początku będziesz zbierał i to ostro. To
          nie jest gra, w którą można zagrać i od razu wygrywać - trzeba się jej
          nauczyć. Ale to prawdopodobnie najlepsze multi jakie istnieje.

Jeśli jednak nie masz ochoty uczyć się StarCrafta i chcesz sobie po prostu
          pograć dla relaksu - kup RDR, bo to świetna gra smile
          • nacho66 Re: Ciężka sprawa 05.08.10, 16:40
            Czepiam sie, ale drazni mnie takie stawianie sprawy. Otiz po raz kolejny chce
            zwrocic uwage, ze 'dluugie godziny' nie sa usprawiedliwieniem dla wysokiej ceny,
            w takim kontekscie jakim to ujales. Sa tuziny swietnych gier, ktore starczaja na
            dlugie godziny, kosztowaly polowe tej kwoty w dniu premiery a teraz kosztuja
            jeszcze mniej

Chodzi mi wylacznie o sprawiedliwe traktowanie gier bo wiele osob zdaje sie
            uzywac dlugosci SC2 jako argumentu tlumaczacego cene... tak jakby urodzili sie
            tydzien temu

Robin, czy chcesz konkretnie SC2 sprawdzic czy pograc w dobrego RTS'a z singlem
            i multi? Bo jesli po prostu w RTS'a to za ok 230-240 zeta mozesz miec i RDR i
            dobra strategie
            • krisao cena sc2 05.08.10, 22:19
              A czy ja gdzieś usprawiedliwiałem cenę SC2? W ogóle nic na ten temat nie napisałem.

Pzdr
    • lechuszusz Re: Dylemat 05.08.10, 15:43
      RDR! Starcraft II nie warte swojej ceny.
      Ja przy RDR świetnie się bawiłem, a klimatem dzikie zachodu powala nawet polską
      produkcję Call of Juarez.
    • alexkaktus Re: Dylemat 05.08.10, 16:19
      RDR duuużo lepszy od GTAIV. Kup go, przejdź i sprzedaj. Do tego czasu kasa z RDRa
      powinna starczyć na SCII.
    • the_mister_a Re: Dylemat 05.08.10, 17:35
      Trochę grałem w RDR, w sc2 w ogóle, ale jakby miał wybierać wybrałbym to pierwsze. SC2 nie grałbym w necie bo jednak Starcraftowcy to w większości wyjadacze z części pierwszej, więc dostawałbym baty tak jak dostaje w CoH Online teraz, gdzie większość ludzi to weterani. Poza tym dostajemy ciekawy singiel, ale czy to warte 180 złotych? Oczywiście gre potem można sprzedać i zwórci ci się pewnei ze 3/4. Ale poza tym to nadal staromodny RTS jak ktoś lubi w klimatach S-F i space opery - ja nie lubie RTSów w tych klimatach.
      A western to western jak ktos lubi ten klimat to powinien za RDR się wziąć.

p.s.
      GTA4 to gra przereklamowana. Ale chciałbym zauważyć jedno. Narzekają gracze na oceny tego typu produkcji i mówią ze sa za wysokie. Podobnie było z Oblivionem.

Zgodzę się. Ale chciałbym dodać, że pierwsze recenzje są tworzone pod presją czasu i recenzenci nie przechodza pewnei 20% takich długich gier. Wystawiają oceny na podstawie początku. A Oblivion zachwycał na poczatku, GTA4 też robiła wrażenie.
    • nessie-jp Re: Dylemat 05.08.10, 17:52
      Skoro nie miałeś styczności z uniwersum Starcrafta, to po prostu... kup jedynkę.
      Za całe 7 złotych. Słownie siedem. Cały pakiet, SC1 + Broodwar.

Pograj w jedynkę, zobacz, czy cię to bawi i interesuje, poznaj fabułę. Potem
      zdecydujesz, czy masz parcie na kontynuację, czy wolisz spróbować czegoś nowego.
    • konradgm Re: Dylemat 05.08.10, 18:53
      powiem, tyle rdr lepszy od gta 4 napewno jest wink, a jezeli ci zalezy na multi to obydwie gry
      maja switny multi
      • robin55 dylemat 05.08.10, 19:58
        Wielkie dzięki za wszystkie porady big_grin
        Teraz może trochę uściśle : Jedyną grą w którom uczyłem się grać był CS, jednak to
        zupełnie inna gra niż Starcraft więc nie wiem jak to będzie. Bardzo lubie RTS-y i grałem
        już w kilka przez neta, jednak jedyną grą przy którym zostałem na dłużej był Age of
        Empires II.
        Druga rzecz to cena, wszyscy mową że 190 zł za grę na peceta to dużo i owszem to
        przesada. Ale za Red Dead zapłace więcej (chyba że wychacze dzieś na allegro) więc
        ciekaw jestem ile spędze czasu przy produkcji Rockstar biorąc pod uwagę że będe się
        bawić mordowaniem niedźwiedzi, polowaniem na konie i mini gierkach ?

PS. To zaszczyt dostać się na główną GC xd
        • krisao sc2 vs rdr 06.08.10, 09:53
          To ja się powtórzę, ale trochę inaczej.

Chcesz się uczyć multi, masz na to czas i ochotę, jesteś gotowy parę razy
          dostać łomot i szukasz e-sportowego rtsa: bierz Starcrafta II, lepszej pozycji
          w gatunku nie ma. W przeciwnym wypadku - bierz RDR. Jeśli porównywać tylko
          singla to RDR jest dużo lepszym wyborem.
          • nacho66 Re: sc2 vs rdr 06.08.10, 16:21
            Jak lubisz RTSy i chcesz swietna strategie zarowno w singlu jak i multi, to kup
            sobie zlota edycje Company of Heroes (podstawkla + dodatek 40zl w Empiku) lub
            nawet sama podstawke za 12 zeta a potem zamow RDR z allegro za 185 z przesylka.
            Bedziesz mial 2 swietne i dlugie gry i zmiescisz sie w 210 lub 230 zlotych
            (zaleznie od wyboru wersji CoH'a)
        • gwozdziu2 Re: dylemat 06.08.10, 10:30
          Obydwa tytuły są ważne i warte zagrania, w obydwu już spędziłem po ok 30 godzin, z
          tym, że do RDR raczej już nie wrócę, a w SC2 wczoraj zacząłem multi (w tej lidze dla gejó
          ^H^H^H^H początkujących) i jej... wygrałem pierwszy mecz. A grałem na poziomie 15-20
          APM średnio. Wszyscy mieliśmy taki APM (a to był 2vs2). Ale te emocje... po 20
          minutach koleś z mojego teamu dostał taki wpie...w bazie, że myślałem, że się nie
          pozbieramy. Wtedy zacząłem produkować Banshee i wynalazłem im niewidzialność.
          Zanim przeciwnicy się połapali, że trzeba budować wieżyczki, skosiłem im robotników w
          dwóch bazach. To nam dało czas na odbudowę i po kolejnych 20 minutach zrobiliśmy
          blitzkrieg smile

Powiem tak - zakładanie, że w SC2 w multi grają sami hardkorowcy i że będzie się jedyną
          lamą jest bez sensu. Inna sprawa, że za pół roku pewnie zostaną już sami hardkorowcy i
          trudniej będzie znaleźć nooba do fajnej gry.

SC2 można spokojnie kupić < 150 PLN (np. keye.pl), ale znowu - tak samo tanio można
          kupić używanego RDR, więc nie wiem, co polecić. Może faktycznie najpierw używkę RDR,
          pograć, sprzedać, kupić SC2.
        • kattoo Re: dylemat 06.08.10, 18:05
          Na allegro RDR schodzi po 177 (+ przesyłka), natomiast klucze do Starcrafta II można
          dostać już za 145zł (ściąga się w maksymalnie 6-7 godzin) - można też nabyć wersję
          pudełkową za 20zł więcej (+ przesyłka).
          W RDR grałem jedynie u znajomego, ale ta krótka styczność niemalże przekonała mnie do
          nabycia X360, w SC II gram od premiery i powiem tylko, że jeżeli poświęcisz grze 2-3
          godziny dziennie (multi) + oglądanie replayów najlepszych graczy, grę opanujesz i
          pokochasz, a gdyby okazało się, że masz naturalny talent, grając w SC II można zarobić -
          Blizzard już zapowiedział serię turniejów organizowanych w Korei z łączną sumą nagród
          wynoszącą ~600tys. dolarów, a to dopiero początek.
    • truten_org Re: Dylemat 06.08.10, 04:15
      Moim zdaniem RDR. Przeszedłem tę grę jednym tchem. GTA IV w połowie mnie
      zmuliło, RDR jest bardziej wartkie, zwarte i klimatyczne.
      W SC2 pograłem, ale teraz nawet kampanii nie chce mi się dokończyć. Jeśli nie
      jesteś fanem RTS, to wybrałbym RDR.
      • wincenty.okon Re: Dylemat 06.08.10, 11:54
        Zdecydowanie RDR. Jest świeże, dopracowane, ma mase świetnych pomysłów i
        doskonałą grywalność.

SC 2 to zwykła komercha. Nabijanie kasy za to samo sprzed 12 lat w nowej szacie
        graficznej.
        Maniacy się na to ślinią, ludzie obojętni na tą serię jak ja już są krytyczni.

Proponuję kupić używanego RDR a zaoszczędzoną kasę wydać na klasyczne wydanie ze
        Starcraftem 1. Będziesz miał obie gry, a SC2 dodaje tylko lepszą grafę.
        • gwozdziu2 Re: Dylemat 06.08.10, 15:52
          yhmmm... ostatnie, co można powiedzieć o RDR, to że jest dopracowane. Dawno nie
          widziałem w grze tylu bugów... Co oczywiście nie zabija zabawy (tylko ją trochę kaleczy)
          • truten_org Re: Dylemat 07.08.10, 03:06
            gwozdziu2 napisał:

> yhmmm... ostatnie, co można powiedzieć o RDR, to że jest dopracowane. Dawno nie
            >
            > widziałem w grze tylu bugów... Co oczywiście nie zabija zabawy (tylko ją trochę
            > kaleczy)

Podobno tak się zdarza. ja przeszedłem singla na 100% i nie miałem żadnego buga.
            Po prostu ani jednego najmniejszego zgrzytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka