Dodaj do ulubionych

PS3 znów złamane!

30.12.10, 11:49
Grupa hakerów Fail Overflow otworzyła kolejne drzwi w zabezpieczeniach PS3. Jakiś czas temu odbyła się 27. edycja konferencji o wesołej nazwie Chaos Communication, gdzie został zaprezentowany PS3 Epic fail. System można nazwać łamaczem kluczy, ponieważ narzędzia, które łamią zabezpieczenia konsoli rozszyfrowują hasła, którymi PS3 jest zabezpieczona (w bardzo uproszczonym tłumaczeniu, bo jest to zdecydowanie bardziej skomplikowane), a są one unikalne dla każdej konsoli i na dodatek, jeśli masz podłączoną konsolę do Internetu, to PS3 weryfikuje wszystkie dane (stąd Sony wydaje dość dużo łatek FW).

Podczas konferencji podkreślono, że X360 ma świetne zabezpieczenie, które nie zostało jeszcze złamane, zapobiegające downgrade'owi systemu - coś, czego brakuje PS3. Grupa Fail Overflow tłumaczyła również, że piractwo jest skutkiem ubocznym po dostępie do "rdzenia" systemu konsoli i nie popierają tego (ekhem...). Więcej informacji na temat PS3 Epic Fail pojawi się wkrótce, bowiem Fail Overflow wyda na rynek swoje narzędzia w przyszłym miesiącu. Teraz zapraszam Cię do obejrzenia całej konferencji (prawie 45 minut materiału) związanej z "łamaniem" PS3. Mam nadzieję, że Sony w kolejnej łatce nie zablokuje nam napędów Blu-ray...

www.youtube.com/watch?v=hcbaeKA2moE&feature=player_embedded

źródło - konsolowisko.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: PS3 znów złamane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 11:58
      jak to znow złamane? To ile razy trzeba złamac ps3 aby je naprawde złamac?
      • dewon Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 12:14
        ta złamanie które sprowadza się tylko do kopi zapasowych tez mi coś .....
        • dewon Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 12:18
          ha i wypowiedź z kopiowana z pewnego serwisu nie będę mówił nazwy
          • reven Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 12:21
            Masz podane źródło suspicious
          • tieu Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 13:38
            Udajesz czy naprawdę jesteś ogarniczony?
      • Gość: dawajrowa Re: PS3 znów złamane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 13:16
        fix_poland - tylko jeśli dobrali sie do kluczy szyfrujących to sony kolejnymi aktualizacjami nic nie zdziała , więc teraz SONY nic z tym nie zrobi o ile to prawda bo ostatnimi czasy sporo osób niby znalazło sekretny Master Key ale w 99% to były fake
    • angh Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 12:28
      Znaczy, mozna wykonac downgrade, ale nie mozna pograc w gry wymagajace fw 3,5... coz, no to istotnie sa to 'gorsze' zabezpieczenia niz w x360.

btw, czytajac takie newsy kopiowane przez fana iksa widac, co tak naprawde dla tych osob sie liczy.
      • dewon Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 12:38
        nic dodać nic ująć dobrze powiedziane smile ^^
        • Gość: dawajrowa Re: PS3 znów złamane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:28
          legileg - wcześniej też tak wszyscy mówili ale tysiące sprzedanych jailbreak`ów na allegro to sie z nieba wzięły co nie ? :lol:
          Póki co nie jest w 100% potwierdzone to że ktoś odnalazł "mitycznego" Master Key`a tongue_out
          ale jeśli znaleźli to po ptokach tak jak pisałem wyżej . Co z tego że złamane PS3 zostało dopiero po 4 latach skoro SONY jeszcze chce długo wspierać PS3 ?
      • Gość: trailmark Re: PS3 znów złamane! IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 12:39
        z tego co widziałem to gdzieś na poly był o tym news (przekierowanie do działu technologii gazeta.pl) więc tak sami fani xboxa o tym piszą.
    • cyniczne_oko wylapac, ukarac, zlodziejom dokopac 30.12.10, 12:43
      To juz jest szczyt bezczelnosci urzadzac sobie konferencje jak to sie robi wlamanie. Zlapac, powsadzac do pudla, niech sie naucza ze co innego jest programowac a co innego piracic.
      • fix_poland Re: wylapac, ukarac, zlodziejom dokopac 30.12.10, 12:47
        Już je "niby złamali po raz 100"a jeżeli tak to i tak Sony da nową aktualizację + nowe zabezpieczenia i od nowa ..
        • tieu Re: wylapac, ukarac, zlodziejom dokopac 30.12.10, 13:39
          Jeśli naprawdę mają dostęp do master keya, to nowy FW nic nie pomoże
          • genkamyk__ Re: wylapac, ukarac, zlodziejom dokopac 05.01.11, 20:52
            to co tieu, szykujesz kase na ps3?
    • kemiru @tieu: 30.12.10, 12:46
      Fajnie. Teraz będziesz mógł się pozbyć "sentymentów" i kupić Ps3kę. Twój kompleks niższości zniknie, a my będziemy mieli jednego troll'a z głowy. cool
      • jasiubc ... 30.12.10, 13:09
        ludzie opanujcie się, koleś dał na forum newsa o tym że PS3 złamane po raz enty, a wy już węszycie spisek że jest trollem i "kocha" xboxa... wszyscy pie******* że to xboxsiarze robią zamęt, a gó... prawda, robicie dokładnie to samo co oni...
      • tieu Re: @tieu: 30.12.10, 13:31
        Widać mamy różne wartości. Ty masz sentyment do głupich płyt za 5zł? No to gratuluję...
    • krisk Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 15:50
      Najbardziej rozbawił mnie komentarz "Hyrule-Hat" użytkownika Kotaku -

"Ironically, the best security feature of the PS3 was the ability to run Linux."

Trochę szkoda Sony. Ja jednak jak zwykle widzę w tym wszystkim drugie dno. Może dopiero teraz sprzedaż PS3 drastycznie podskoczy. W końcu 100 milionów Playstation 2 po części znalazło właścicieli właśnie przez możliwość grania na piratach (chociaż są to moje takie gdybania...) Czy gry sprzedają się słabo na złamanym (częściowo) już dawno temu xboxie 360? Nie; nadal sprzedają się świetnie. Dlatego nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Sony na razie może się jedynie cieszyć z potencjalnej zwiększonej sprzedaży samych konsol; deweloperzy gier za to... No cóż; miejmy nadzieję, że ciemna strona PS3 nie będzie ciemniejsza od dark side xboxa 360 i gry nadal sprzedawać się będą świetnie.
    • legileg Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:01
      Nawet jeśli wreszcie złamią PS3 to co z tego? Po 4 latach niezłomności (pomijając mały epizod z jailbreak) konsolce chyba należy się już spoczynek. Nie sądzę, aby cokolwiek to zmieniło, staży użytkownicy PS3 zwyczajnie przyzwyczaili się już do oryginałów i szczerze wątpię w masową migrację na piractwo.

Nawet jeśli takowa nastąpi to raczej przede wszystkim wśród nowych użytkowników, a że obecnie Sony zarabia na każdej konsoli to paradoksalnie może im to wyjść na dobre...

Swoją drogą szalenie zabawnie jest słuchać jak nazywają Epic Failem złamanie konsoli, która opierała się tyle czasu i jednocześnie chwalą Xboxa, który wytrzymał zaledwie kilka miesięcy. Nie zdziwiłbym się, gdyby ta informacja była wyssana z palca, a hakerzy robili sztuczny rozgłos wokół siebie... Bo w końcu niewiele pamiętam z szyfrowania, ale jeżeli uda się komuś rozgryźć klucz to nie wystarczy go zwyczajnie zmienić? Przecież szyfrowanie kodów kontrolnych to sprawa softwarowa, a nie hardwarowa.
      • pawepek Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:23
        żal mi naprawde ludzi ktorzy podniecająsię że ich konsola jest niezłamywalna...sam znam takich ktorzy teraz grająna piracie w black ops na Play Station ... Co prawda nie przez internet ale Xbox live tez nie jest dla Piratów. Słowem:Niczym wielkim jest nie piracić jak sie ma niezłamywalną konsole ale jak jest możliwość piracenia. A wyśmiewania użytkowników Play Station że na Xbox tylko piraci to żenada. Powiedzcie mi skoro tak jest to czemu COD:MW i COD:BO sprzedająsię dwa razy lepiej w wersji Xbox360? Nawet jak złamią to może 10% przejdzie na praty jak ktoś kupował Playa to liczył sie z brakiem piracenia i tyle.
        • pawepek Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:25
          @angh @ dewon wysmiewanie innych od Fanboyów za to że poinformowali innych o czymś co wam nie pasuje to żenada. nie mówiac że z WAS SĄ HIPOKRYCI. sami wyśmiewacie innych od Fanboyów nimi będąc. Super.
          • angh Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:52
            A wskazesz, cwaniaczku, paluszkiem, gdzie i kogo nazwalem fanboyem?
            I wiesz, nie dziwi mnie, ze masz kolegow, uzywajacyh JB. Nic a nic.
      • pawepek Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:32
        @ legileg"staży użytkownicy" ? Zawsze tak poprawnie piszesz a tu taki fail wink
        • legileg Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 18:01
          Remont w domu, śpię po 3 godziny dziennie...
    • Gość: Zraszacz betonu Re: PS3 znów złamane! IP: *.nowydwor.mm.pl 30.12.10, 16:38
      Jako posiadacz PS3 bardzo się z tego powodu cieszę. mam nadzieję, że scena homebrew wreszcie obrodzi w oprogramowanie (odtwarzacze *.mkv, lepsza przeglądarka, emulacja i alternatywny OS) i odkryje nowe możliwości chlebaka. W "kopie bezpieczeństwa" nie gram bo stać mnie na oryginały, a kto piraci ten trąba! Oczywiście wszystko ma swoje granice. I tak niech ręka boska broni przed grzebaniem przy trofeach lub cheatowaniem gier!
    • dead.space Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:49
      Teraz to swieci bo mam PS3 ktorego nie da sie zlamac, a pewnie sami piracili na potenge w czasach PSX czy PS2 bo nie ma co ukrywac, duzy sukces odniesli dzieki wiekszej dostepnosci. Niby te 100mln konsol (ile to popsulo sie tongue_out, laserek tongue_out) ale nie przypominam sobie gry ktore poszla w takm nakladzie jak dzisiaj COD - 20mln
      • pawepek Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 16:56
        dead.space napisał(a):

> Teraz to swieci bo mam PS3 ktorego nie da sie zlamac, a pewnie sami piracili na
        > potenge w czasach PSX czy PS2 bo nie ma co ukrywac, duzy sukces odniesli dziek
        > i wiekszej dostepnosci. Niby te 100mln konsol (ile to popsulo sie tongue_out, laserek :
        > P) ale nie przypominam sobie gry ktore poszla w takm nakladzie jak dzisiaj COD
        > - 20mln
        Taa albo ściąganie sobie gierek to nie a ciągna divxy na nieorginalnym Windowsie
      • Gość: soha Re: PS3 znów złamane! IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 17:53
        ci co piracili na ps2 przerzucili sie na xboxa 360.
      • legileg Re: PS3 znów złamane! 30.12.10, 18:10
        Więc argumentem złodzieja jest "gdybyście mogli kraść to też byście kradli"? Strasznie pokrętna retoryka, zupełnie nie ogarniam jej źródła... Domyślam się, że ma to uspokoić sumienie?

Osobiście wisi mi, czy PS3 i Xbox będą złamane czy nie. Oba mam nieprzerobione i nigdy przerabiać nie będę. Jako informatyk rozumiem prawo autorskie jak mało kto i nigdy nie będę go łamać. Dla branży jednak skutki mogą być odczuwalne. W Polsce gry na PS3 sprzedają się do 7 razy lepiej niż ich Xboxowe odpowiedniki. Doprowadziło to do sytuacji w której wiele sklepów z grami prowadzi wyłącznie gry na PS3, a Sony bardzo aktywnie wspiera nasz kraj. To fakty z którymi ciężko dyskutować.

Czy sytuacja ta zmieni się przy ostatecznym złamaniu PS3? Mieliśmy prawdziwy zalew felietonów na ten temat przy okazji JailBreaka... Poszukajcie sobie i poczytajcie.
    • tieu Co jest najgorsze w tym, że próbują złamać PS3? 30.12.10, 17:30
      To, że SONY tak naprawdę karze tych co grają na oryginałach. Nie muszę przypominać Linuxa itp.

Dla mnie to głupota. Czemu ma cierpieć ktoś kto jest 'czysty' za tych 'brudnych'?
      • legileg Re: Co jest najgorsze w tym, że próbują złamać PS 30.12.10, 18:14
        Tak jest zawsze... Ja kocham strzelectwo jak cała masa moich znajomych. A pozwolenia na broń nie dostanę przez garstkę potencjalnych bandziorów, którzy użyliby jej wbrew prawu.

Dobrze, że wciąż można kupić w sklepie nóż do chleba... Bo przecież jeszcze przyjdzie mi do głowy, żeby rzucić się na babcię.
      • cyniczne_oko Re: Co jest najgorsze w tym, że próbują złamać PS 30.12.10, 18:21
        A co jest zlego w posiadaniu wyrychow? To ze sie skusisz na cudza wlasnosc. Im dluzej bedziesz je mial tym wieksza szansa ze zobaczysz cos co bedziesz bardzo chcial miec. I majac szanse - ikradniesz. Dlatego lepiej nie miec wytrychow bo pokusa czychas - i nie miec zlamanego PS3. Poza tym - ja wiem ze uczciwosc w Polsce to ciezka sprawa i najlepiej jest miec akceptacje do kradziezy, ale chloptasiu - nie zmienisz faktu, to nadal bedzie zlodziejstwo.
        • legileg Re: Co jest najgorsze w tym, że próbują złamać PS 30.12.10, 19:22
          Ja uważam, że bandyty kościół nie naprawi, a świętego burdel nie skrzywi.

Jak ktoś nie ma oporów przed kradzieżą to kraść będzie. A dla uspokojenia sumienia będzie sobie wmawiać, że inni też kradną, że nie ma kasy, albo że to nie jest kradzież. Standard.
    • Gość: Misio73 Re: PS3 znów złamane! IP: *.e-wro.net.pl 30.12.10, 19:30
      A ja to mam w czterech literach. Czy złamią, czy nie, ja piracić nie zamierzam i koniec.
    • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 03.01.11, 22:25
      ==================
      <b>Koniec zabezpieczeń PS3.</b>

"keys open doors
      - theres your root key"

geohot.com/
      psx-scene.com/forums/f6/geohot-here-your-ps3-root-key-now-hello-world-proof-74255/
      Geohot opublikował <b>PS3 Root Key</b> - czyli ten jeden główny i najważniejszy - niczym pierścień we Władcy Pierścieni - klucz za pomocą którego Sony zabezpieczyło wszystkie konsole.

Nic z zabezpieczeń już nie zostało w tym momencie - teraz każdy może napisać dowolny program na PS3 i go odpalić jakby był wydany i zatwierdzony przez centralę Sony.
      Efekt będzie niczym złamanie kluczy HDDVD/Bluray.
    • eduu Re: PS3 znów złamane! Brawo! 04.01.11, 11:22
      Brawissimo! dla wspaniałego Hakera i jego zdolności, może nareszcie Sony zacznie działać i być konkurencją dla Microsoftu i Nintendo.
      • angh Re: PS3 znów złamane! Brawo! 04.01.11, 11:35
        No, jezeli kradziez oznacza konkurencje, to niech ci ktos sprytny wyniesie sprzet z chaty. Zaczniesz byc konkurencyjny jak jasna cholera, nic tak nie motywuje jak sen na podlodze.

I sorry, ale xbox od jakiegos roku nie jest zadna konkurencja... a piractwo, madralo, na pewno sie do tego nie przyczyni.
        • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! Brawo! 04.01.11, 16:54
          'Xbox od roku'
          że co? shock
          Przecież 2010 był doskonałym rokiem dla X'a. Kinect, doskonała sprzedaż nowego modelu, świetna sprzedaż gier, itd. ale to nie ten temat.
          2011 zapowiada się słabiej pod względem ex'ów jedynie, M$ zgarnia Kinectem casualową śmietankę, multiplatformy nadal lepsze na klocku, nic w kwesti online się nie zmienia... - Sony ma przewagę w ex'ach bo wydaje jakby wszystko co ma - na niektórych serwisach ćwierkają że to oznacza PS4 w 2012...
          -
          Kto tam wie, teraz jak PS3 i PSP pękło całkowicie to może dać ostateczny powód Sony aby olać PS3 i skupić się na PSP2 i PS4.
          • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! Brawo! 04.01.11, 16:56
            EDIT. (pod inny post podeszło)
            To było do angh'a i jego tekstu że od roku Xbox nie jest konkurencją.
          • angh Re: PS3 znów złamane! Brawo! 04.01.11, 17:09
            Och, nie mowie, ze rok dla iksa byl zly, to dobry sprzet i final. Ja po prostu mowie, ze gadanie, ze ps3 musi kogos gonic jest lekko przesadzone - kinect sprzedal sie ladnie, ale w 2010, w pierwszym pol roku ps3 sprzedalo sie duzo lepiej, na reszte wynikow poczekamy jeszcze, ale wyglada na to, ze i w calym roku ps3 ma przewage, jezeli chodzi o ilosc - ale tak naprawde, to mnie nie interesuje ilosc konsol, mnie interesuja gry i ich wybor, a ten na ps3 byl znacznie lepszy nioz na iksie - nie tak dobry moze jak w 2009, ale to drugi rok z rzedu, gdzie ps3 ma lepsza biblioteke tytulow, a 2011 wydaje sie kontynuowac ta tradycje.
            • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! Brawo! 05.01.11, 16:44
              Z tego co wiem X sprzedaje się teraz lepiej więc coś z tego 'gonienia przez PS3' jest prawdą.
              Co do 2010 - IMHO nie ma mowy o jakiejś 'lepszości' PS3. Był już nie jeden temat i niejeden plebiscyt i w zależności kto co lubi to albo jedna albo druga konsola zgarnęła 2010 - ogólnie obiektywnie 'remis' który nie zadowala , ahem, fanów żadnej ze stron.
              2011 zapowiada się świetnie dla Sony ale jak to już bywało jeszcze się sporo może zdarzyć.
    • coletrain Re: PS3 znów złamane! 04.01.11, 11:38
      Tieu już zaciera ręce bo będzie mógł dodać ps3 do listy swoich konsol wink
    • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 04.01.11, 14:54
      ====---------------------=========

Sony EPIC Fail nie ogranicza się do PS3 i ich wyboru "losowej" liczby
      (jak to się nabijali hakerzy:
      https://imgs.xkcd.com/comics/random_number.png
      )
      ale do tego że jakiś geniusz umieścił w PS3 również KLUCZE do PSP brawo brawo brawo

dukio.com/mathieulh-psp-master-keys-ps3.html
      psx-scene.com/forums/f6/psp-now-also-open-console-developers-74290/
      Tym samym zabezpieczenia w najnowszych modelach PSP również padły.

=================----------------------================

Teraz OSTRZEŻENIE dla posiadaczy PS3
      Ponieważ KAŻDY może sobie teraz napisać program na PS3 w tym AKTUALIZACJE FIRMWAREu niewątpliwie pojawią się DOWCIPNISIE/panowie(z firmy S.) którzy będą chcieli poprzeskadzać piratom którzy zaczną wypuszczać kwiatki w stylu:
      ;;;;PS3 EMULATOR:;;;;
      ;;;;PSP EMULATOR:;;;;
      i inne takie zachędzające cuda które będą brickować konsole!!!
      Jak ktoś nie chce mieć CEGŁY z PS3 niech UWAŻA co instaluje.
      psx-scene.com/forums/f6/kakarotoks-releases-pup-packer-code-74383/
      W kilka sekund można umieścić w firmware zdjęcia nagich lasek zamiast kodu, podpisać jako jakieś cudo z powyższych/custom firmware play games from USB/blah blah wrzucić na piratebaya i zepsuć konsole kilku tysiącom frajerów.
      • van_guard Re: PS3 znów złamane! 04.01.11, 18:31
        Ten komentarz o kostce do gry mnie bardzo rozśmieszył big_grin
      • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 05.01.11, 20:16
        Już jest pierwsze Custiom Firmware dla PS3
        www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-ps3-custom-firmware-blog-entry
        www.joystiq.com/2011/01/05/first-ps3-custom-firmware-working-doesnt-allow-piracy/
        - jeszcze 'grzeczne' bo pozwala uruchamiać jedynie homebrew a nie odpala gier z ISO.
        Nie potrzeba żadnego Jailbreaka - normalnie jak każda aktualizacja firmwaru się instaluje z byle kluczyka USB.

Ale na PSPGo już wypuszczono ISOLoader, formalność po tym jak klucze PSP wyciekły bo były w PS3, i grać można na Go w gry z normalnego PSP.

Na przykładzie Kingdom Hearts z ISO na PSPGo
        www.youtube.com/watch?v=NRjSFXayHNE

---
        I po co było Sony kasować Linuxa?
        Tylko wku***** hakerów. jak to ładnie podsumowali: hakerzy nie byli zainteresowani łamaniem otwartego systemu PS3 - dopiero jak Sony zabrało im Linuxa prawdziwi hakerzy a nie amatorzy-piraci postanowili zabrać się za złamanie zabezpieczeń - a te okazały się rozśmieszająco żałośnie proste.
        I padło PS3 i PSP.

www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-ps3-security-in-tatters
        "The Fail0verflow team says that hackers do the hard work in compromising a system to run Linux and homebrew code, while the pirates exploit that for their own ends. They suggest that the pirates themselves lack the skill to come up with the exploits, and that the PS3 was left unmolested for so long because Sony gave paying customers a way to run their own code on the system. In short, the real hackers weren't interested in opening up a system that was already open enough.

Fail0verflow says that removing OtherOS first from the Slim, and then from the original "fat" PlayStation 3 was the catalyst that brought this hack about and their own presentation tacitly acknowledges that piracy will be an inevitable consequence. As this article is being written, previously pirate-proof firmware 3.50 PS3 titles are being decrypted and re-packed for the existing firmware 3.41 Jailbreak - a stopgap solution for piracy until full-on custom firmware appears.

"There is absolutely no doubt in our mind that the PS3 lasted as much as it did due to OtherOS. The security really is terribly broken," the team posted on their Twitter page. "
    • ff_fan Re: PS3 znów złamane! 05.01.11, 20:44
      Jak tylko dodadza wsteczna kompatybilnosc na slimach to sam to zainstaluje
    • ff_fan Re: PS3 znów złamane! 06.01.11, 17:56
      Czy moglby ktos potwierdzic ze po przeprowadzeniu czynnosci opisanych tutaj www.taranfx.com/install-custom-firmware-on-ps3 moj slim otrzyma wsteczna kompatybilnosc? Jakos nie chce mi sie w to wierzyc.

Wiem ze to daje takze inne mozliwosci ale mi chodzi tylko i wylacznie o wsteczna kompatybilnosc z ps2 - na polce mam kilka finali w ktore chetnie zagram jeszcze raz.
      • konsola Re: PS3 znów złamane! 06.01.11, 19:48
        @anonim1979, tak czytam te Twoje wypowiedzi i wygadujesz takie rzeczy człowieku, jakbyś co najmniej Ty złamał to PS3. Albo jesteś jakimś wybitnym fanjbojem M$ albo ta informacja zbyt emocjonalnie na Ciebie wpłynęła. Spokojnie...
        • ff_fan Re: PS3 znów złamane! 06.01.11, 20:49
          Z twojej wypowiedzi mozna tylko wywnioskowac ze to Ciebie boli ten news, a anonim1979 podaje fakty wiec to chyba ty zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz...
      • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 00:21
        Nie ma wstecznej kompatybilności z PS2 i na 99% nie będzie.
        Bez dodatkowych układów PS3 jest za słabe (konkretnie są problemy z przepustowością i emulacją układów graficznych)

Patrz ostrzeżenie wyżej o fałszywkach, cegłach i robieniu w h. frajerów.

PS.
        Zarąbista strona, emulator PS4 też pewnie oferuje....
        • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 00:24
          @ff_fan
          W Pierwszych FAT'ach było całe PS2, w tych z częściową kompatybilnością Cell emulował
          CPU reszta i IO a reszta była z PS2. W Slimach nie ma NIC.
          • ff_fan Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 00:34
            Ale z tego co do tej pory wyczytalem to w pierwszych fat'ach byl caly ps2, pozniej zostawili tylko emotion engine a na koniec byla w pelni software'owa emulacja. Poprawcie mnie jesli sie myle ale jezeli w pewnym etapie emu bylo w pelni softwareowe to nie widze przeszkod aby to po prostu dosinstalowac\odblokowac na slimach
            • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 03:34
              No właśnie o to chodzi że o pełnej softwarowej emulacji to tylko plotkowano.
              Możliwe być może byłoby rozwiązanie jak na Xboxiwe - emulacjia optymalizowana i dedykowana pod niektóre tytuły. Dużo roboty a liczba tytułów które radę dała by udźwignąć PS3 mogła by sięokazać niewielka...

----

Anyway.
              Sony oficjalnie skomentowało całą sprawę i to w magazynie Edge:
              www.next-gen.biz/news/sony-responds-to-ps3-hacks
              Planują... aktualizacje firmwaru. uncertain
              No nie wiem czy to coś da wink
              Cytat
              Manufacturer breaks cover and comments on recent security breaches; network updates planned.

Sony has at last broken silence on recent developments which have seen its PlayStation 3's security measures completely defeated.

The firm has remained resolutely tight-lipped since news broke that a hacking group named fail0verflow had gained full control over the system, after reverse engineering the code used to sign authorised software as genuine.

Shortly afterwards iPhone hacker George “GeoHot” Hotz published the console’s “root key” online, enabling homebrew developers to create and sign their own apps. Blu-Ray and PSP root keys have also since been found buried within the PS3 and released online.

“We are aware of this, and are currently looking into it,” Sony told us in a brief statement. “We will fix the issues through network updates, but because this is a security issue, we are not able to provide you with any more details.”

Sony’s response is at odds with comments given to the BBC yesterday by fail0verflow member pytey, who said: “The complete console is compromised – there is no way back.

“The only way to fix this is to issue new hardware. Sony will have to accept this.”

Both fail0verflow and GeoHot are staunchly anti-piracy, and have not released any tools that directly enable the playing of copied games, but it is widely expected that piracy will soon be rife on what was, until very recently, considered to be the most secure console ever released.
    • matryc Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 09:46
      To świetna informacja!
      Dlaczego?
      Nie interesuje mnie piractwo gier na PS3. Najbardziej chciałbym PS3 + XBMC tak jak to było z xbox one!
      To by był czad, konsola od soniaka, była by już max centrum multimedialnym, z najlepszym playerem odtwarzającym dosłownie wszystko (Hasło reklamowe sony miały by wtedy prawdziwą wartość)!
      Do tego Linux i homebrew. Czy można chcieć więcej?
      PS3 + XBMC to player o możliwościach jakich nie ma żaden inny na rynku...

Jak się rozwinie scena homebrew, XBMC, to chyba skuszę się znowu i kupie PS3 tylko i wyłącznie do multimediów... bo grać to zawsze mi było wygodniej na x360.
    • zwirz Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 10:05
      No to teraz dzieciaki, które wybłagały PS3 od rodziców będa mogły pobierać gry z neta...

Mnie ze wszystkich przerabiań/złamań/jailbreków wyleczył ban na mojego poprzedniego Xbox`a. Po znalezieniu normalnej stałej pracy jeszcze bardziej zlałem temat przeróbek.

Teraz tylko ludzie, którzy wyprosili od rodziców konsole będa mogli grać w gry.
      • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 07.01.11, 20:51
        Tu też będą bany - o tym jest pewnie zapowiedź Sony. Jakieś wykrywanie z net'a czy gra się w oryginał być może?
        • anonim1979 Re: PS3 znów złamane! 15.01.11, 01:30
          Co by nie zakładać nowego tematu.
          Parę nowinek.
          Złamanie PS3 będzie miało niefortunny wpływ na całe to zbieractwo trofeów.
          Już powstały narzędzia je odblokowujące.

www.joystiq.com/2011/01/14/ps3-trophies-threatened-by-jailbreak-tool/
          Zapowiada się dość niepokojąco, wizja niewykrywalnych map-hacków i exploitów psujących zabawę uczciwym graczom może się wkrótce ziścić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka