Dodaj do ulubionych

Nowa konsola od MS

03.01.11, 18:13
Witam jak co roku już Polygamia zrobiło nowo roczne przepowiednie które jak zwykle są ich osobistymi odczuciami . W tym też wątku pojawił się temat nowej konsoli od Microsoftu czy to będzie Xbox nie bym był tego taki pewien . Jeżeli już by ją zapowiedzieli to czy nie uważacie że Sony będzie miało powtórkę z rozrywki . W roku premiery X360 świeżutka konsola sprzedawała się niesamowicie w Ameryce jak i dla MS mniej ważnej Europie i Azji . Sony do dziś nadrabia straty z tego czarnego roku dla PS3 . Nie sądzicie że Sony popełnia kardynalny błąd przepowiadając tak długą żywotność dla PS3 . Jeżeli tak by się stało to naprawdę MS może to wykorzystać . Wtedy PS4 wyszła by dopiero około półtora roku po Nowej konsoli MS.

Pytanie do czytelników i redaktorów czy myślicie że Sony wypuści nową konsole mniej więcej równo z Microsoftem czy też poczeka i zrobi lepszą konstrukcję tak jak to było z aktualną generacją konsol i czy w ogóle Microsoft pędzie zapowiadał w tym roku zupełnie nowy produkt .
Obserwuj wątek
    • swayzak77 Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 18:28
      Ja nie chce jeszcze nowej generacji konsol, skok technologiczny będzie tymczasem zbyt mały....
    • tieu Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 18:35
      Architektura PS4 jest już znana producentą gier.

Jeśli MS wyda następce, SONY nie będzie mogło sobie pozwolić na straty i także będzie musiało wydać (do roku czasu).
    • legileg Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 19:55
      Myślę, że obie konsole pojawią się na rynku pod koniec 2012, najpóźniej w 2013. Obie pojawią się w bardzo podobnym czasie. Ewentualnie Sony spóźni się kilka miesięcy i zaatakuje nas jakimś następcą Blu-Raya. Ostatecznie każda ich konsola miała nowy napęd, PS4 miałoby być wyjątkiem?
      • fisz96 Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 20:52
        Nie nie miało by być wyjątkiem ale chciał bym zobaczyć na rynku pierwsze PS4 a nie X720 lecz wtedy nie będzie on miał lepszej techniki niż konsola M$ zawsze sony miało czas aby dorzucić coś nowego do swego dziecka a M$ na tym tracił smirk
        • jasiubc Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:03
          wg. mnie M$ będzie mocno atakował, na pewno widzą że Sony z czasem wyprze xboxa na dobre i będą musieli zrobić kontratak, tak sobie myślę że M$ wyda nową konsolę już w 2012 a zapowie ją na tegorocznym albo przyszłorocznym e3, a wystartuje w listopadzie w USA wink mam nadzieję że będzie kompatybilność wsteczna + Kinect. Sony wtedy będzie zmuszone wydać nową konsolę lub co śmieszniejsze nie będzie musiało bo niby ps3 jest na 10 lat, czyli matematycznie zostało jej 5 lat życia, pożyjemy zobaczymy w czerwcu będziemy mieli odp. lub chociaż zarys działań tych 2 gigantów konsolowych wink
          • fix_poland Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:12
            Mam jedno pytanie . SKĄD DO CHOLERY WIECIE ŻE NOWY XBOX TO BĘDZIE AKURAT XBOX 720 ??!!?!?!?! BO NIE WIEM DO CHOLERY CIĄGLE GADACIE A MS JUŻ TO POTWIERDZIŁ ŻE TO BĘDZIE 720 . To może być Xbox 365 albo coś innego nie wiadomo ale ludzie sobie dodali 360 + 360 = 720 no to Xbox będzie 720 ... A jak był pierwszy Xbox to co może wiedzieliście że to będzie 360 dodając w jakiś nie ludzki sposób . Może jestem nie poinformowany i nie wiem może MS ogłosił ale z tego co wiem NIE !
            • sora_no_iro. Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:32
              fix_poland - proste dodawanie xobox, następca xbox + xbox = 2 xboxybig_grin I nazwa xbox 2 funkcjonowała wśród społeczności, ale microsoft nie mógł sobie na to pozwolić, bo zasugerowałby niższą generację względem nowej konsoli sony (x2 vs ps3). Także trójka w nazwie była musowa. Później musieli już tylko wymyślić co zrobić z trójką, żeby nie sugerować trzeciej generacji xboxa. Teraz nazwa znowu nie jest znana, pewnie będzie xbox vista, albo coś takiegobig_grin Ale używanie 720 przez graczy, którzy zwyczajnie musieli tą konsolę jakoś nazwać, żeby móc o niej mówić, jest zrozumiałe. Stopnie oznaczają związek z obecnym xboxem, a wyższa wartość nowszą wersję. Znów logiczne, naturalne i zwyczajnie najprostsze rozwiązanie smile
            • oceanic815 Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 22:07
              Chill bro! Daj na wstrzymanie wink
          • fisz96 Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:24
            Heh jeżeli Sony chce "wypościć" nową konsole w 2016 to będzie ciekawe . Jeżeli M$ chce w 2012 roku "puścić" konsolę to sony przestanie zarabiać na PS3 i będzie musiał "skrócić" żywotność swojego czarnego malucha chyba że Nowy xbox będzie miał konkurować nadal z PS3 czyli B-R 3D i lepsze podzespoły jak pewien poprzednik to nazwał "skok techniczny" jest za mały żeby robić zupełnie nową konsolę smirk
        • cichoociemny Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:58
          To żebyś mógł spokojnie spać fisz96 to powiem Ci w wielkiej tajemnicy że M$ swą nową konsolę wypuści pod koniec 2012 więc $ony będzie miało tym razem jeszcze więcej czasu na dopieszczanie swojego kolejnego dziecka(jak Kazek GT5 suspicious ) i wypuści je pewnie dwa lata po klocku którego na rynku pewnie będzie ok 20mln.sztuk brawo
    • sora_no_iro. Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:15
      Pieprzenie jak zwykle. Co te nowe konsole miałyby mieć? Więcej ramu i mocniejsze karty graficzne? Kolejne generacje ma dzielić przepaść technologiczna, nowe rozwiązania, a nie więcej tego samego i wyższe taktowanie. To za mało żeby zapewnić konsoli odpowiednią żywotność. Obecne platformy przekroczyły półmetek, więc przynajmniej drugie tyle przed nimi (w przypadku ps3 będzie pewnie 4 lata od premiery + 3/4 kolejne do premiery nowej generacji + jakieś 2 jako past gen). Obecne gry nie są jeszcze brzydkie, cały czas możemy się zachwycać grafiką. Nawet w zestawieniu z pc wypadają co najmniej dobrze, natomiast gdy wrócimy do 2006 roku i porównamy grafikę ps2 vs pc, nowa konsola była konieczna. Pamiętajmy też o nadchodzących tytułach, pomijam nawet gears3 czy u3, ale np. taki rage, który pewnie pokarze jakiej jakości tekstury można uzyskać na 512mb ram. I nikomu nowa generacja potrzeba nie będzie. Myślę że zapowiedzi możemy spodziewać się na E3 2012 nie wcześniej. Pomyślmy logicznie. Przynajmniej w wypadku sony, będą promować psp2 i na to pójdzie cała para. Aż takimi burżujami nie są, żeby machnąć się na 2 konsole jednocześnie. Skoro mowa o sony, nie zapominajmy, że gry dla nich to mała część całego biznesu. Na pewno coś, przy czym już dłubią, będą chcieli promować w nowej konsoli. Kolejna kwestia, kontrolery ruchowe. Ile minęło od premiery? I co teraz powiedzą, zwijamy grajdołek i robimy coś nowego? Możecie kupować, ale za rok prawdopodobnie wyjdzie lepsza wersja? To by było nierozsądne. Co do wyścigu producentów, nie ma czegoś takiego. Konsola wyjdzie później, to pewnie dłużej na rynku zostanie. Producent i tak wyjdzie na swoje po identycznej jednostce czasu. Microsoft śpieszył się z wydaniem x360, bo musiał praktycznie od zera budować bazę użytkowników. Inaczej ps3 by ich zjadło. Kolejna generacja tego problemu mieć nie będzie. Obie platformy posiadają spory fanbase, więc nikt nie będzie bawił się w "kto pierwszy". Wydając wcześniej konsolę, może szybko okazać się, że zaczyna odstawać od młodszej konkurencji, więc to też jest ryzyko. A tak, korzystają na tym wszyscy. Czas na dopracowanie sprzętu, podobna wydajność, czysta konkurencja na rynku.brawo
      • sora_no_iro. Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 21:35
        lol "miałyby mieć" ale mi sie kwiatek trafił, no nic, posty lecątongue_out
        • wujekstanek Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 23:42
          Ja uważam że nowa konsola od MS będzie miała dodatkową opcje gry w chmurze - coś w stylu OnLive. Do tego mogli by zrobić Xbox-owy odpowiednik Zune Pass.

Dla niewiedzących - Zune Pass to comiesięczny abonament, wykupujemy go na Zune i ściągamy ile chcemy muzyki na kompa, xboxa, telefon. Warunkiem jest właśnie ta comiesięczna oplata. Jeśli przestaniemy płacić, przestaniemy mieć dostęp do naszej muzyki. Abonenci co jakiś czas dostajemy parę piosenek na zawsze. Cena abonamentu wynosi 14,99 dolarów na miesiąc.

Jeśli MS wydałby coś takie na Xa to byłbym bardzo zaciekawiony tym. Pomyślcie - comiesięczna opłata równo warta nowej grze, dająca dostęp nam do wszystkich gier wydanych na Xa. Do tego co 3-4 miesiące jedna gra do sciagniecia na zawsze na dysk. Myślę że znaleźli by się chętni na to.
          • tomiga Re: Nowa konsola od MS 04.01.11, 12:44
            a kiedy mialoby sie to pojawic w polsce... znowu 5 lat po premierze w USA?
            • wujekstanek Re: Nowa konsola od MS 04.01.11, 13:00
              O ile coś takiego by powstało wink To są tylko moje gdybania, ale osobiście widzę szanse na taką usługę.
        • seerax Re: Nowa konsola od MS 03.01.11, 23:48
          Mi się wydaje, że ani M$ ani PS nie wprowadzą szybko nowych konsol. A przynajmniej na pewno nie zapowiedzą ich już w 2012 ;p
          Z drugiej strony w nowym xboxie mogli by odblokować w kinekcie wyższą rozdzielczość, taką jaką można uruchomić na pc. Wtedy można by wprowadzić więcej gestów, czytał by ruch każdego palca (tutaj przykładowo coś dla fanów anime, np bijatyka naruto w której kinect mógłby widzieć gesty dłoni ;D) itd.
          Zastanawiam się tylko co takiego te konsole oprócz HD, 3D, Blu Ray, kontrolerów ruchowych itd. miały by mieć, np tylko lepszą grafikę to totalny bezsens?
          • jasiubc Re: Nowa konsola od MS 04.01.11, 00:01
            #wujekstanek gdyby takie coś wprowadzili z grami, biorę w ciemno! big_grin
            • wujekstanek Re: Nowa konsola od MS 04.01.11, 12:31
              Ja raczej też smile No ale to tylko moje gdybanie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka