Dodaj do ulubionych

Rekordowa kara dla TP SA

14.11.05, 11:35
CZEKAM Z UTESKNIENIEM NA MOMENT KIEDY TPSA UPADNIE !
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.acn.waw.pl 14.11.05, 11:38
      Nie upadnie, bo wiekszosc glupich Polakow im placi. Zeby jeszcze to "im" to
      byli Polacy! Ale placom Francuzom za swoj monopol!!!

• lub_czasopismo A mają inne wyjście??? 14.11.05, 12:08
        W miasteczku skąd pochodzę, na Dolnym Śląsku, Dialog chciał zainwestować w infrastrukturę, ale... Pan Burmistrz się nie zgodził, choć wcześniej sam pilotował tę sprawę...

No i jest tam tylko Tepsa... do dziś.....
      • ajkaj Re: Rekordowa kara dla TP SA 14.11.05, 14:59
        nie przesadzj, większość już nie płaci, z dnia na dzień ludzie rezygnują, ale
        TPSA do tej pory zawsze sie od kar wymigała, zobaczymy co będzie teraz
    • yavorius zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 11:41
      • 8macek Re: zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 11:52
        w tym przypadku Caps Lock jest jaknajbardziej na miejscu!
        • yavorius Re: zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 11:53
          A Netykieta ?
          • 8macek Re: zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 12:07
            przestań,nie rób scen!
            wystarczy,że na forum Kraj powodem do wywalenia postu w kosmos jest napisanie
            tytułu wielkimi literami,mam nadzieje,że tutaj admin jest dużo mądrzejszy!

poza tym skoro wielkie litery mają oznaczać "krzyk" to jeśli ktoś pisze
            wielkimi literami to widocznie ma powody do tego aby wykrzyczeć to co ma do
            powiedzenia!
            w przypadku TPSA krzyk jest zawsze uzasadniony,o skandalach zazwyczaj mówi sie
            bardzo głośno,a postępowanie TPSA w każdej kwestii można uznać za skandal!
            znam też bardziej dosadne określenia,ale nie użyję ich z uwagi na...

netykietę.

:-D
            • yavorius Re: zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 12:12
              8macek napisał:
              > przestań,nie rób scen!

Mamaaaaa, a Macek to na mnie krzyczy!!!

A bardziej serio, ja nie napisałem, że wywalę ten wpis, tylko poprosiłem o
              wyłączenie Capsa;)
              • 8macek Re: zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 12:31
                yavorius,ty mi się nie musisz tłumaczyć z tego co robisz albo co masz zamiar
                zrobić na tym forum bo to ty tu jesteś szefem...
                ...zasadniczo.

ja, co najwyżej mogę delikatnie zasugerować,że nie zawsze admin musi mieć rację
                i dobrze jest jeśli admin przyjmie to jako przyjacielską radę a nie jako
                zaczepkę prowokującą sprzeczkę,kończącą się zabanowaniem "pacjenta"(co akurat w
                tym przypadku nie może mieć oczywiście miejsca ponieważ ciebie uważam za admina
                z gatunku "mądry i rozsądny",ale nie mam juz takiego zdania np. o adminach z
                forum Kraj).

:-)
                • yavorius Re: zechciej wyłączyć Capsa /nt 14.11.05, 12:42
                  8macek napisał:
                  > yavorius,ty mi się nie musisz tłumaczyć z tego co robisz albo co masz zamiar
                  > zrobić na tym forum bo to ty tu jesteś szefem...

Nie jestem żadnym szefem, jestem zwykłym forumowiczem, który pomaga
                  administracji :)

##
                  > ja, co najwyżej mogę delikatnie zasugerować,że nie zawsze admin musi mieć
                  > rację i dobrze jest jeśli admin przyjmie to jako przyjacielską radę a nie
                  > jako
                  > zaczepkę prowokującą sprzeczkę,kończącą się zabanowaniem "pacjenta"(co akurat
                  > w tym przypadku nie może mieć oczywiście miejsca ponieważ ciebie uważam za
                  admina
                  > z gatunku "mądry i rozsądny",ale nie mam juz takiego zdania np. o adminach z
                  > forum Kraj).

Heh, ja potrafię przyznać się do błędu, jeśli coś skitwaszę :D
                • Gość: eof caps ssie i juz :) IP: *.argo.grey.com.pl 14.11.05, 16:23
                  pomijajac juz, ze admin ma zawsze racje, a jak nie ma to i tak ma racje, to w tym przypadku akurat ma
                  racje :D

i to nie moje wlazidupstwo. zalewanie ekranu capslockiem jest nie tylko w zlym guscie, ale swiadczy o
                  nieporadnej elokwencji, ktora akcentowanie emocji przerzuca na mizerie formy. szczegolnie czesto
                  obserwuje sie to w forumowych wypowiedziach rozmaitych oszolomow. im cos glupszego masz do
                  powiedzenia, najlepiej bez poparcia argumentami - za to z jakas spiskowa teoria w tle - tym wieksze
                  prawdopodobienstwo, ze post bedzie capsem ;)

a ze to narusza netykiete, to nawet nie ma co dyskutowac.
                  • 8macek Re: caps ssie i juz :) 14.11.05, 18:08
                    BRAVO!BRAVO!
                    WYGRAŁEŚ TERMOS Z KAWĄ!!!

cieszysz się?!
    • Gość: Abonent Tepsy I tak nie zapłacą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 11:48
      Odwołaja sie i niezapłaca. Jak zawsze!
      • Gość: psiakrew! Re: I tak nie zapłacą! IP: 217.153.26.* 14.11.05, 12:35
        A my spłacimy karę w rachunkach za abonament i Francuzi jeszcze na tym zarobią.

_
        Te Pie eS A .
    • r306 Pytanie.... 14.11.05, 11:50
      Czesto slychac jak ma Tepse nakladane sa kary. Czy ktos wie, ktora Tepsa
      zaplacila? Bo z mojej wiedzy Tepsa do tej pory zaplacila zaledwie kilka tysiecy
      PLNz wielomilionowych kar. Najczesciej konczy sie to umozeniem na drodze
      sadowej lub wycofaniem pozwu, bo po kilku miesiacach Tepsa "likwiduje" problem.

A tak juz osobiscie dodadam, ze Tepsa jest dla mnie najlepszym i sztandarowym
      przykladem niedowladu prawnego mojego kraju... Smutne.
    • taglinda Zapłacimy rekordową karę 14.11.05, 12:01
      po kolei:
      1. dziwi generalna strategia Tepsy. Gdyby zrobić wybory najbardziej
      znienawidzonej polskiej firmy, tepsa wygrywa w cuglach. Zwłaszcza wśród
      młodych, korzystających z internetu. Czyli tych, którzy za kilka-kilkanaście
      lat będą średnią czy wyższą kadrą i będą decydować o wyborze usługodawcy (tel,
      kom, net - cokolwiek jeszcze nie wymyślą). Ja sam z zasady juyż wybieram innego
      niż tepsa - nawet jeśli kosztuje nieco więcej. Dzisiejsza chciwość wróci
      tepsie, i to już niedługo, potężna czkawką. No ale głupota ma krótkie nogi...

2. problem z karą polega na tym, że w istocie zrzucają się na nią wszyscy
      abonenci. Więc jest średnio bolesna dla zarządu; kara musiałaby wynosić ze 100
      mln (i jeszcze być skutecznie wyegzekwowana), żeby rada nadzorcza zechciała
      posprzątać w zarządzie.

3. pytanie: czy jest szansa nałożenia przez UOKiK kary ściąganej z pensji
      zarządu? Wystarczyłby pewnie 1 mln, niech się chłopcy podzielą. Takie
      rozwiązanie dałoby im chyba więcej do myślenia niż płatność z kasy firmy (od
      czego też będą się w nieskończonośc odwoływać).

Pozdrowienia dla wszystkich operatorów alternatywnych :-)
      • kolargolo za 10 lat TPSA zniknie 14.11.05, 13:26
        bo caly ruch telefoniczny bedzie szedl przez internet i bedzie za darmo :-)
        • Gość: drań Re: za 10 lat TPSA zniknie IP: 212.160.172.* 14.11.05, 18:49
          ;) nie byłbym tego taki pewny. Nawet jeśli ruch telefoniczny opierałby się na
          Internecie, to i tak ktoś takie usługi by Ci świadczył - mogła być to rónież
          TPSA. Zresztą uz dziś możesz spotkać rozwiązania typu
          internet+telefon+telewizję za około 20 EURO.
          Sądze, że TPSA wśród klientów indywidulanych i małych firm może i nie ma
          najlepszej opini, to wśród średnich i duzy firm jest ono zupełnie inne.

Do + TPSA należą: kompleksowość, ogromy zasięg, inowacyjność, bezpieczeństwo
          Do - TPSA nalezy w głównej mierze burdel z dostepem oraz gromadzeniem
          informacji co implikuję takie rzeczy jak: obsługa klienta (czytaj FrontLine)
          oraz słuzy serwisowe.

• ajkaj Re: Zapłacimy rekordową karę 14.11.05, 15:05
        taglinda napisał:

>Pozdrowienia dla wszystkich operatorów alternatywnych :-)
        Gdzie oni są, jak się nazywają?
        • Gość: gosc Re: Zapłacimy rekordową karę IP: *.tnp.pl 14.11.05, 15:51
          Jednego miałeś wymienionego w tekście, a w nazwie jest też miejsce działania.
          Inna sprawa, że się już nie nazywa TeleNet Mielec, a "Multimedia Polska -
          Mielec" i, jak się można domyślić, jest jedną ze spółek powiązanych z
          operatorem kablowym Multimedia Polska.
    • Gość: Sting Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.comarch.pl 14.11.05, 12:01
      To nie jest rekordowa kara. Jakieś 2-3 lata temu TPSA dostała o tego samego
      urzędu 40 milionów kary ale chyba sie wykpiła - z tej też się wywinie.
    • 3xm Re: Rekordowa kara dla TP SA 14.11.05, 12:08
      lisle napisał:

> CZEKAM Z UTESKNIENIEM NA MOMENT KIEDY TPSA UPADNIE !

I co jak upadnie? Rozmowy i internet beda za darmo?
      Przeciez nikt nie kaze miec telefonu w TPSA, jak sie nie podoba to mozna sobie z innym operatorem podpisac umowe. Ciekawe czy na pewno sa oni az tak tansi? A moze inni za darmo oferuja uslugi tylko im brzydka TPSA nie pozwala. Bo inni to nie chca zarabiac, tylko wredna TPSA chce zarabiac.
    • ziggystardust Re: Rekordowa kara dla TP SA 14.11.05, 12:10
      10 milionów ? BUAH! To jakby mi zasądzili 10zł. :)
    • Gość: ubd Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.com.pl 14.11.05, 12:15
      Bez sieci miedzianej to kraj upadnie, a niestety zaden z super-hiper-operatorow
      alternatywnych nie chce sieci miedzianej utrzymywac. Kazdy jest za to
      zainteresowany wybieraniem rodzynkow z tortu czyli realizowaniem polaczen
      miedzynarodowych itd. To co dochodowe to chetnie, to co potrzebne i kosztowne
      niechetnie. Nie popieram TP ale ma swoja role, ktorej nikt inny nie sprosta.
      • r306 Hehehehe 14.11.05, 12:27
        Tak sie sklada, ze te miedziana siec to Tepsa odziedziczyla "w wianie" od nas
        wszystkich.
        Za komuny kladzenie ostatniej mili w miastach wygladalo calkowicie inaczej
        (studzienki i trakcje). Teraz "miasto" innym operatorom stawia straszne
        warunki - zarowno finansowe jak i lokalizacyjne, czesto zwyczajnie
        uniemozliwiajac inwestycje.
        Na wsiach od paru lat nie dzieje sie prawie nic ("wtajemniczeni" wiedza, ze to
        wewnetrzne dyrektywy z France Telecom - po chudym bodaj 2001 roku, gdy to
        przeinwestowano nieco w rozwoj Idei i szkieletu do ADSLi Tepsa ma nieformalny
        zakaz inwestycji, szczegolnie w terenach a slabej stopie zwrotu).

Wiec sorry Vinetu, ale otrzezwiej ;)
        • jurek7 Re: Hehehehe 14.11.05, 13:01
          r306 napisał:

> Tak sie sklada, ze te miedziana siec to Tepsa odziedziczyla "w wianie" od nas
          > wszystkich.

Cóż, przed prywatyzacją mogliśmy tę sieć uważać za po części swoją. Jednakże
          firma została sprywatyzowana za cieżkie pieniądze, więc argumenty o tym że
          Tepsa się uwłaszczyła na majątku obywateli są nie na miejscu. A że te pieniądze
          zostały w części (jak to bywa ze środkami budżetowymi) przejedzone przez
          biurokrację, korupcję, pseudorencistów itp to już inna historia.
          • r306 Nie o to chodzi ;) 14.11.05, 13:20
            Ja sobie zdaje sprawe, ze dzieki temu "wianu" firma miala taka czy inna wartosc
            gdy ja sprzedawalismy. Ja tylko dyskutuje z pogladem, ze to zasluga Tepsy, bo
            tak nie jest. Chodzi o to, ze nie mozna porownywac "zaslug" z przeszlosci Tepsy
            do dnia dzisiejszego. I tyle...
          • Gość: xaliemorph Re: Hehehehe IP: *.icpnet.pl 14.11.05, 14:20
            I tak zamiast udostępnić jedynie łącza sprywatyzowano je (raczej miejsca na nie bo kable i tak zostały powymieniane), i tepsa korzysta z monopolu.

Tak zastanawiając się, to czy nie powinno się zawsze udostępniać infrastruktury we współużytkowanie z pakietem większościowym zamiast oddawać całość (np. tory, drogi, sieci wodociągowe, energetyczne)?
        • Gość: keilk Re: Hehehehe IP: *.cable.mindspring.com 14.11.05, 16:48
          A co U DIABLA robia FRANCUZI w tzw. telekomunikacji POLSKIEJ????
          Kto im to sprzedal????
          Kolejna AFERA? Ziobro, zajmij sie tym w koncu!
      • Gość: wdr Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: 212.244.249.* 14.11.05, 13:35
        akurat teleNet utrzymuje swoje kable. powstał on z operatorów Dębicy i Mielca,
        którzy powstali, żeby okablawać miejsca, gdzie TPSA nie miała ochoty docierać.
        mają kilkadziesiąt tysięcy linii.
    • Gość: wrog_tpsa hmm a kto za to zapłaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 12:42
      WSZYSCY ZAPŁACĄ! Niestety.
      • yavorius ja nie:)))) /nt 14.11.05, 12:45
        • Gość: xyz Re: ja nie:)))) /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:14
          usuń posty łamiące regulamin!
          zapłacimy,zapłacimy-szkoda tylko że zarząd
          i francuzi nie poczują tego na swojej slórze,
    • tow1sekr Re: Rekordowa kara dla TP SA 14.11.05, 13:04
      I tak abonenci zapłacą tą karę. Przecież nie zarząd tpsa. Faktycznie takie kary
      powinny być pokrywane przez zarząd tpsa, pewnie wtedy coś by się zmieniło.
    • tom1003 Re: Rekordowa kara dla TP SA 14.11.05, 13:21
      Brawo! TP SA to chyba najbardziej symboliczny relikt dawnego systemu w Polsce
      obok Leszka Millera i Jerzego Urbana.
    • mr.yez A ja nie czekam 14.11.05, 13:58
      lisle napisał:

> CZEKAM Z UTESKNIENIEM NA MOMENT KIEDY TPSA UPADNIE !

A ja nie czekam. Zrezygnowałem z ich usług i mam się dobrze ;-)
    • Gość: Gomork Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 14.11.05, 14:00
      I bardzo dobrze! TPSA ciagle łamie prawo i nikt nie potrafi z tym zrobic porządku. Pomijam juz takie "drobiazgi" jak pobieranie 5 zł za biling, co w tym kraju jest podobno nielegalne. Teraz będą przesyłac biling w tej samej kopercie co rachunek (a zatem nizsze koszty pocztowe), ale założe się, że opłata za biling nadal bedzie 5 zł+VAT. I wszyscy się zrzucą na kolejna karę dla TPSA :(
    • Gość: prawnik Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 14:36
      Wreszcie coś-oby ze skutkiem.Może skończy się wreszcie to żerowanie na
      abonencie.
    • Gość: mumu Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 14:43
      A dobrze im tak!
    • ajkaj Re: Rekordowa kara dla TP SA 14.11.05, 14:57
      też na to czekam i rezygnuję z jej usług, tak jak moi znajomi to już zrobili,
      musi paść, innego wyjścia nie ma
      • Gość: uzi68 Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.05, 15:23
        A ja od 4 lat mam innego operatora i dobrze mi z tym.
        Wam też radzę: poprostu zmiana i po kłopocie .
        Mamy taki szeroki wybór.
        pozdrawiam
        • Gość: zdumiony ślepotą Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.05, 16:05
          Gość portalu: uzi68 napisał(a):

>
          > Mamy taki szeroki wybór.

???? Gdzie? W mojej mieścinie jest jeszcze do "wyboru" ćpun (znanego komuszka
          synuś) 'oferujący' radiówki za 100% opłaty i dzielący nimi.... DSLa.
          Pozatym trzy razy droższy niż monopol jeśli policzyć parametry.
          Wybór w Polsce mają nieliczni szczęściarze - piszę rzecz jasna o internecie.
          z telefonu tepsy nie korzystam choć "abonent" płacę. Komórka o połowę tańsza.
          • Gość: marcin Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 18:18
            No tak, u mnie jest tylko neostrada. Mozna sobie wybrac, tak jak w tym kawale:

-Leci Amerykanin liniami Aeroflotu do Moskwy. Podchodzi do niego stewardessa i
            pyta, "czy zyczy Pan sobie obiad"?
            -"A jaki jest wybór" pyta Amerykanin
            -"Tak, albo nie...."
            • Gość: zdumiony ślepotą Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.05, 19:12
              Ano właśnie... Dlatego podpisałem się "zdumiony ślepotą" bowiem coraz częściej
              zdarza mi się słuchać różnych warszawiaków i krakowiaków "zdumionych" naszym
              narzekaniem. Ja nawet "luksusu" Neostrady mieć nie mogę bo "niedostosowana
              centrala". Ma być "dostosowana" za 3-5 lat. Obiecali powiadomić gdy będzie...
              Kabłówka (UPC) która wlazła do każdej chyba wsi do internetu "Chello" się nie
              pali. Wystarczy im zdzieranie kasy z ludzi za tą zaszumioną telewizję :(.
              O terminach internetu wogóle ich bok nie chce rozmawiać - "może kiedyś".
              Mam mieszane uczucia czytając o "karach". Po pierwsze to my je zapłacimy a
              po drugie ma sporo racji "pracownik" (niżej) że gdyby nie Tepsa to jakikolwiek
              internet (poza tym z komórki kosztujacym fortunę) mieliby jedynie warsiawiaki
              i mieszkańcy kilku wielkich miast.
              To MUSI rozwiązać rząd. Od tego jest i sprawa jest poważna. Zresztą Tepsa też
              pieniędzy na modernizację juz nie ma.
              Jeśli nie zmienią się przepisy to wkrótce internet będzie jedynie "luksusem
              dla warsiawiaków". Już to 130zł które płacę miesięcznie ciąży coraz bardziej.
              Kary nic tu nie pomogą. Obym nie pisał proroczo.
              • r306 Chyba czegos nie zrozumiales z artykulu... 14.11.05, 19:24
                Tepsa nie dostala kary, bo nie dociagnela do Ciebie kabelka, ale za to, ze
                UTRUDNIA wpiecie w wezly sieci ogolnopolskiej operatorowi LOKALNEMU, ktory
                wlasnie ten kabelek ma do Ciebie dociagnac.
                I nie badz smieszny - nie bede blogoslawil kogos za cos, co jest na calym
                swiecie (z wyjatkiem Afryki Centralnej i paru innych "hip-hopowych" krajow)
                NORMA.
                Swoja droga jak Ty sobie wyobrazasz, ze "rzad sie tym zajmie"? ;)
                Rzad zbuduje? :) Zdecydowanie wole, aby "rzad" trzymal sie z daleka od
                gospodarki i niczego juz nam nie budowal. Bo jak nam przygotowal ustawe
                telekomunikacyjna, to do dzis mamy czkawke i bedziemy mieli ja do kolejnej
                nowelizacji - by tym razem lepszej.
                • Gość: zdumiony nadal Re: Chyba czegos nie zrozumiales z artykulu... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.05, 20:38
                  Ależ zrozumiałem. Zgadzam się z Tobą, przeczytalem wszystko co tu napisałeś,
                  może niepotrzebnie atakujesz uczciwego człowieka za to że pracuje?
                  O ile widzę Ty masz już alternatywne lącze. A ile milionów Polaków nie ma?
                  Ile setek tysięcy wydaje nadal po 300-500zł miesięcznie za dial-up?
                  Masz rację, internet to dziś KONIECZNOŚĆ taka sama jak: książka, gazeta,
                  ubranie. Niestety w Polsce to nadal luksus. Pomyśl ile mógłbym kupić rocznie
                  za 130zl x 12= 1560zł, nawet odejmując te grosze za "promocję" Neostrady.
                  Niestety nawet takiej szansy mi nie dają.
                  Młodzi jadą do krajów gdzie jest tańszy. Co mają zrobić spragnieni informacji
                  emeryci, renciści - dla których to 130zł miesięcznie to OGROMNE pieniądze.
                  Gdyby taka kara była przymusowo przeznaczana na rozbudowę konkurencji a nie
                  przepadała w brzuchach urzędasów?
                  Czy to nie jest pole do popisu dla ustawodawców?
                  "Wolną gospodarkę" to już widzę - ćpuna który kpi sobie z ekonomii i dzieli
                  jedno łącze DSL za 700zł/miesięcznie na setki strumyczków i szuka natrętnie
                  łosi którzy mu za "konkurencję" na prochy zapłacą po 70zł.
                  Znalazł już ponad stu idiotów. To uważasz za rozwiązanie? Pomyśl....
                  • r306 Re: Chyba czegos nie zrozumiales z artykulu... 14.11.05, 23:11
                    Hmmmm, nie bede sia chwalil, ale troszke z technologii telekomunikacyjnych
                    liznalem (jestem tylko programista, no ale to i owo sie jednak jeszcze czyta...)
                    Rzad jedyne co moze zroic i to z sensem, to... wprowadzenie technologii
                    informatycznych do urzedow. Po prostu wytworzenie rynku uslug uruchomi rowniez
                    na nie popyt, a tym samym podaz na rynku dostepu do mediow. Nic wiecej "rzad"
                    niej est w stanie zrobic i juz. I niech nic nie robi, bo znow utopi kupe kasy w
                    martwy "sprzedany" projekt.
                    A przepraszam - jeszce cos moze, ale to juz mniej wiecej zrobil. Po uwolnieniu
                    czestotliosci 5 GHz i wczesniejszym zwolnieniu 2,4GHz rozpisano i co wazne
                    akonczono przetargi na koncesje WiMAXa. Teraz trzeba dopilnowac (rola URTiPu)
                    aby koncesjonariusze sie wywiazali. W przeciwnym razie koncesje odebrac i
                    przyznac kolejnym. Jesli chodzi o koncesje, to rzad jeszcze moze zrobic jedno,
                    o co wystepuja GSMy - zmienic forme platnosci oplat za koncesje na pasmo 900 i
                    1800 z gotowkowej na inwetycje w infrastrukture. Analogicznie z koncesja na
                    UMTS. Tego jednak nie zrobi... bo dziura budzetowa i za cos te obietnice
                    wyborcze trzeba kupic.

Problem z Tepsa polega na tym, ze w nowelizacji ustawy "telekomunikacyjnej"
                    jest fatalny, enigmatyczny akapit o udostepnianiu "ostatniej mili". Czyli na
                    miedzi, ktora dochodzi do Twojego gniazdka w domu, moglby swoje uslugi
                    zaoferowac jakis inny operator, ktory za te specyficzna dzierzawe Tepsie
                    odprowadzalby okreslone oplaty. Problem polega na tym "okreslone" - tu Tepsie
                    pozostawiono calkowicie wolna reke, no i sprawa lezy.
                    Podobnie jesli chodzi o umowy miedzooperatorskie - dlatego tak trudno
                    niezaleznym operatorom (juz tym razem z wlasna infrastruktura - temat artykulu)
                    podlaczyc swoja infrastrukture do sieci Tepsy - czyli de facto - realizowac z
                    sieci niezaleznego operatora polaczenia z telefonami tepsy i odwrotnie. Tu
                    rowniez Tepsie zostawiono wolna reke, no i efekty...
                    Ustawa jest zbyt ogolnikowa, bo niby wszystko mialy regolowac akty wykonawcze i
                    regulator rynku URTiP - i jak to wyglada - oczywiscie widac.

Co do samych kar - Tepsa jak dotad 99% kar nie placi. Wiec czy to ma byc
                    gotowka czy tez inwestycje - wszystko jedno. Brak egzekucji pozostaje brakiem
                    egzekucji.

Konkluzja jest taka, ze wobecnej sytuacji prawnej i logistycznej (siec) sprawe
                    dostepu moze jedynie uratowac rosnaca konkurencja na rynku GSM (GPRS tanieje na
                    prawde imponujaco), silne wejscie UMTS, i przede wszystkim WiMAX. Niestety, ten
                    ostatni mimo niezaprzeczalnych zalet (bardzo duzy zasieg "komorki", duze
                    przepustowosci, odpornosc na zaklocenia itd) jest na razie bardzo drogi. Jednak
                    dosc intensywnie w technologie inwestuje Intel i ceny elektroniki spadaja
                    bardzo szybko - juz produkuje sie pierwsze chipy "All-in-One" co dobrze rokuje,
                    a sama technologia zostala w 2004 roku ustandaryzowana, co rowniez przyspieszy
                    jej "urynkowienie". Spodziewam sie dosc rozkwitu inwestycji gdzies za dwa-trzy
                    lata. Jesli tylko gminy czy nawet powiaty pojda po rozum do glowy i w ramach
                    wspolpracy na tym janizszym szczeblu przeprowadza takie inwestycje (mozliwe do
                    uzyskania dotacje z UE), to moze byc ciekawie.
                    I wowczas sie okaze, ze Tepsie nagle oplaca sie zainstalowac u pana X w
                    Pipidowie Dolnym Neostrade o dowolnej przepustowosci - ot taki cud ekonomii...
                    • Gość: zdumiony Re: Chyba czegos nie zrozumiales z artykulu... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.11.05, 02:34
                      Znowu mógbym się jedynie podpisać pod Twoimi wnioskami. Może dostrzegłeś tu
                      niedawno takiego bardzo głosnego nerwusa wymyślajacego tepsie po całym Forum.
                      Myślałem do Niego napisac, pocieszyć jakoś, że nie tylko On. Przestraszyło
                      mnie słownictwo używane przez tego człowieka niewatpliwie nieszczęśliwego, ale.
                      Popatrz (nie jestem technikiem) - teraz bardzo modny jest temat "mocherów".
                      Daleki byłbym od jego upraszczania. Przepracowałem w PRL ponad 48 lat plus
                      nauka. Nie dorobiłem się poza mieszkaniem komunalnym niczego. Teraz już
                      tacy jak ja nie mają szans się "odkuć" (próbowałem pracować, przypłaciłem to
                      zapaleniem stawów). Czyżbyśmy musieli umrzeć, pozabijać się sami zestawami
                      do eutanazji? Przepaść ekonomiczna pomiędzy młodym Polakiem a emerytem to
                      teraz Himalaje. Czy na pewno z uzasadnionego powodu? Przecież nie obijałem
                      się, nie piłem, obca mi była i polityka i polityczka. Pracowałem za grosze
                      dopóki starczyło sił. Teraz mamy, starsi, tylko wegetować? Oczywiście, coś
                      tam: komputer, telewizor, diwidi podarują dzieci, dziecko. Ale czy mamy
                      prawo być im ciężarem? Skąd "mochery" wobec ludzi którzy często na religię
                      nawet nie mieli kiedyś czasu? Czy u ich podłoża aby nie tkwią... pieniądze?
                      Wbrew pozorom piszę na temat. Przecież znam to o czym piszesz jak własne
                      dziesięć palców. Jestem społecznikiem. Widzę jakie mechanizmy rządza teraz.
                      Tylko szmal. Tylko monopol, wyłączność. Ofiarny = stuknięty. Pomagający komuś
                      bezinteresownie to "czubek", "oszołom". Także lub szczegółnie w łączności.
                      Używam telefonu komórkowego niemal od jego pojawienia się w Polsce ale nie
                      jestem w stanie uwierzyć aby ta technika dała szerokopasmowy i tani dostęp do
                      internetu kiedykolwiek. Ile wynoszą polskie renty i emerytury zapewne wiesz?
                      Zbędne mi są drogie usługi typu roaming. Wyciskając każdy grosik z promocji
                      (obecnie Orange) płacę mniej niż wdowa dzwoniąca ze stacjonarnego raz na
                      tydzień do apteki. A dzwonię miejscowo sporo. Wdowy do komórki nie przekonam.
                      Może to rola rządu zmniejszyć jej obciążenie przez chciwego, pozbawionego
                      jakichkolwiek skrupułów telekomunikacyjnego molocha? Może zamiast topić
                      pieniądze w polskich "sportowcach" (rehabilitantach ruchu) zainwestowalby je
                      w "mocher"? Zwróciłyby się nawet z większym prawdopodobieństwem, zmniejszyłyby
                      napięcia społeczne, poprawiły nastroje.
                      Tu właśnie widzę rolę ustawodawcy, a nie w tworzeniu kolejnych potworków
                      prawnych mocniej osadzających monopol. Przypomnę co mnie śmieszy: ustalono
                      że datą wprowadzenia powszechnego wolnego rynku telekomunikacji w Polsce
                      miała być 01.01.2003.
                      Dwa lata temu.......

Dziękuję Ci za naszą trochę bezładną dyskusję
    • Gość: pracownik Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: 212.160.172.* 14.11.05, 15:24
      Najbardziej znienawidzona firma, bo:
      1. ktoś ją sprywatyzował i nie jest już państwowa
      2. bo kieruje się wskaźnikami ekonomicznymi
      3. bo ROI z inwestycji musi być odpowiednie, czyli przynosić zysk
      4. bo wszyscy super operatorzy budują infrastrukturę na wsiach a przeklęta tpsa
      nie chce
      5. bo trzeba płacić za rozmowy, a to ci nowina

Nudzą mnie Wasze narzekania i komentarze. Chcecie za darmo rozmawiać ?
      Czy 69 PLN miesięcznie za NEO to faktycznie ogromny pieniądz ? Spójrzcie w
      swoje budżety, ile wydajecie na piwo każdego weekendu ?

Czepcie się ORLENU, dlaczego płacicie prawie 5 pln za litr paliwa ? Co, nikomu
      nie przeszkadza co ?
      • r306 Pitolisz... 14.11.05, 16:05
        > 1. ktoś ją sprywatyzował i nie jest już państwowa
        Druga jest panstwowe PKO - teoria upada. Tym bardziej, ze Skarb Panstwa ma w
        Tepsie chyba nadal najwiekszy pakiet akcji.

> 2. bo kieruje się wskaźnikami ekonomicznymi
        Nie. Gdyby tak bylo Tepsa nie dostawala by w tylek tam gdzie jest wolny rynek
        (czytaj dostep do konkurencyjnego operatora)

> 3. bo ROI z inwestycji musi być odpowiednie, czyli przynosić zysk
        Niekoniecznie - ustawa o prawie telekomunikacyjnym mowi, ze operator dominujacy
        ma obowiazek rozwijac infrastrukture na terenach slabo zurbanizowanych.

> 4. bo wszyscy super operatorzy budują infrastrukturę na wsiach a przeklęta
        > tpsa nie chce
        Wolne zarty... Od blisko 5 lat wstrzymane sa niemal kompletnie inwestycje Tepsy
        na terenach slabo zurbanizowanych. Tepsa lamie tym samym ustawe.

> 5. bo trzeba płacić za rozmowy, a to ci nowina
        Hehehe, nie Slonko - sytuacja sie diametralnie zmienia, czego Tepsa raczy
        wlasnie nie zauwazac. Rozmowy u operatorow PSTN powoli staja sie
        artykulem "dodanym" a nie podstawowym. Do rozmow, za ktore sie placi, ludzie
        uzywaja komorek.

Poza tym, zobaczymy jak sie Tepsa zachowa za okolo 3-5 lat gdy rozpowszechni
        sie UMTS, a przede wszystkim WiFi na sterydach.

I nie szczekaj, bo w artykule nie o inwestycje nawet chodzi, ale o
        wykorzystanie monopolu Tepsy, ktora blokuje dostep do swojej sieci szkieletowej
        innym operatorom.
        • Gość: JJ Re: Pitolisz... IP: 212.160.172.* 14.11.05, 17:16
          "Nie szczekaj"? Co to za formuła dyskusji?
          • r306 Re: Pitolisz... 14.11.05, 18:14
            > "Nie szczekaj"? Co to za formuła dyskusji?
            Jest to dosadne okreslenie stosowanej przez adwersaza retoryki w argumentacji.
            • Gość: marcin Re: Pitolisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 18:23
              >Jest to dosadne okreslenie stosowanej przez adwersaza retoryki w argumentacji.

nie mysl tyle, bo ci sie lamki przepala
        • jurek7 Re: Pitolisz... 14.11.05, 18:45
          r306 napisał:

> > 1. ktoś ją sprywatyzował i nie jest już państwowa
          > Druga jest panstwowe PKO - teoria upada. Tym bardziej, ze Skarb Panstwa ma w
          > Tepsie chyba nadal najwiekszy pakiet akcji.

Skarb Państwa ma teraz około 4% akcji. Dla porównania France Telekom (co prawda
          spółka państwowa - francuska) ma prawie 50% akcji.

> > 4. bo wszyscy super operatorzy budują infrastrukturę na wsiach a przeklęt
          > a
          > > tpsa nie chce
          > Wolne zarty... Od blisko 5 lat wstrzymane sa niemal kompletnie inwestycje
          Tepsy
          >
          > na terenach slabo zurbanizowanych. Tepsa lamie tym samym ustawe.

faktycznie tak jest? Bo jeśli tak, to już dawno temu zostałoby to solidnie
          nagłośnione.
          • r306 Re: Pitolisz... 14.11.05, 19:10
            > Skarb Państwa ma teraz około 4% akcji. Dla porównania France Telekom (co
            > prawd spółka państwowa - francuska) ma prawie 50% akcji.
            Zgadza sie - podparlem sie danymi z 2003 - moj blad.

> faktycznie tak jest? Bo jeśli tak, to już dawno temu zostałoby to solidnie
            > nagłośnione.
            Niekoniecznie musi byc naglosnione - wies jest malo medialna - poza Lepperem ;)
            Sam mieszkam na wsi, mam sporo rodziny mieszkajacej na wsi. Ostatnie inwestycje
            z moich i nie tylko moich obserwacji zakonczyly sie w 2001/2002 roku
            (symptomatyczne).
            Zaciekawilo mnie to i porozmawialem troche z pracownikami Tepsy (trzech
            technikow, piec osobob z handlowki - dzial B2B) - niestety potwierdzily one
            moje tezy - inwestycje sa wstrzymane.
            Znasz jakies inwestycje Tepsy na terenach slabo zurbanizowanych od roku 2002?
            • Gość: dran Re: Pitolisz... IP: 212.160.172.* 14.11.05, 19:33
              Witam!

Tak się zastanawiam nad tym c napisałeś. Skąd hadlowcy oraz technicy maja
              wiedzieć o planowanych inwestycjach na danym terenie ? Wg. mnie nie posiadaja
              oni takiej wiedzy.
              • r306 Re: Pitolisz... 14.11.05, 19:42
                Jakich znow planowanych????? :)
                Planowac to na razie Marcinkiewicz planuje i planuje.
                Ja mowie o rzeczywistosci, a z ta handlowcy i technicy maja akurat stycznosc...
                chyba najlepsza.
      • Gość: hate tp do pracownika tp przydupaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:47
        najbardziej znienawidzona bo :
        jest p... monopolistą
        kieruje się swoim wygodnictwem ( patrz :zlikwidowanie Punktów obsługi klienta )
        korzystanie z błękitnej linii to traumatyczne doświadczenie ,
        mi od 10 m-cy zrywa się net ,często co 2-3 min. fachowcy od neostrady ( mimo
        kilkudziesięcu monitów i skarg ) mają mnie głęboko w d.. i nie robią nic aby
        usterkę usunąć .
    • Gość: tancredix Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: 212.219.231.* 14.11.05, 15:38
      I co z tego,przeciez sie odwolaja,stac ich na prawnikow,i tak sie bedzie
      ciagnac,a nawet jak przerzna to zaplacimy my wszyscy
    • Gość: KR Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:06
      Niech wreszcie rozprawią się z monopolistami!!!
    • Gość: Saper Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 14.11.05, 16:24
      ja też czekam aż upadnie!!! tylko czy sie tego doczekam??
    • Gość: ja To TPSA już płaci kary? Od kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:28
    • Gość: Zenek blus Mam pytanie??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.11.05, 16:46
      Czy TPSA zapłaciło kiedyś jakokolweik karę? Psy szczekają karawana jedzie
      dalej...
    • Gość: ech Re: Rekordowa kara dla TP SA IP: *.sympatico.ca 14.11.05, 17:22
      Ale zanim upadnie to skadys te 10 mln musi zdobyc - podwyzki juz sa w planach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka