Dodaj do ulubionych

M.A.G - Czy przetrwasz?

13.02.11, 13:30
Witam wszystkich miłośników M.A.G-a i od razu chciałbym zadać dwa pytania które ostatnio mnie nurtują.
Pierwsze:Czy ktoś z Polygamiczów jeszcze gra?
Drugie moje pytanie to: Jak myślicie czy M.A.G przetrwa nadchodzącego Killzona 3 jak i Socom-a 4 ?
Od siebie tylko dodam że ta gra ma w sobie magię która nie pozwala mi się od niej oderwać...Rzuciłem dla niej BC 2 na klocku a to wydawałoby się dla mnie niemożliwe wink
Obserwuj wątek
    • blademaster_pl Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 13.02.11, 13:37
      Ja jeszcze nie miałem okazji zagrać w M.A.G więc sie tutaj zapytam czy warto go kupić.
      Kiedys sie juz o to pytalem ale malo odpowiedzi było tongue_out
      • cichoociemny Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 13.02.11, 13:56
        Powiem krótko - warto!
        Choć musisz wiedzieć że gra nie każdemu musi podejść i co ważne musisz być na początku wytrwały bo to że baty raczej będziesz zbierał to pewnik,w tej chwili została głównie stara gwardia choć zdarzają się "nowi"( jak ja bo gram od połowy grudnia 2010)
        Z góry zapraszam do małego klanu z którym czasem gramy.
        PSN ID znajdziesz w profilu.
        I jeszcze jedno - szykuje się łatka we wtorek (15.02) choć nie wiadomo co doda a co zmieni.
      • cichoociemny Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 13.02.11, 19:45
        Tak jak myślałem(nikt z Was nie gra?) i obawiam się że sporo ludzi po premierze Killzone-a 3 opuści jakże świetne środowisko do zabawy multi...Szkoda sad
        • angh Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 13.02.11, 20:22
          Kupilem maga calkiem niedawno, ale nie przekonal mnie. Pewnie dlatego, ze zderzylem sie ze sciana weteranow, ale zwykle przeskakuje takie problemy i sie pne w gore, ale w mag... no, nie, po prostu nie chcialo mi sie. Odrzuca nieco interface, wymaga przyzwyczajenia sie, odrzuca slaby balans stron. Grafika jest w porzadku, ale sterowanie lekko sztywne. No i walki na 256 osob zamienilo mi gre w pokaz slajdowwink Raczej siedze na becie kz3, i ta gra ma jednak wiekszy potencjal. Licze na MAG2 zrobiony jednak lepiej.
          • cichoociemny Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 13.02.11, 21:21
            Co do interfejsu trzeba się przyzwyczaić to fakt jest po prostu "inny" tongue_out
            Co do zderzenia się ze ścianą veteranów jak to celnie opisałeś to poświęć parę godzin więcej a przekonasz się że można robić śmiało wyniki ok. 1000 i wyżej( mój rekord 1808 i około 1000 punktów waluty smile )
            Osobiście gram w Raven 63Lv. ale już wiem że bliższe memu sercu będzie Sver ale do zmiany strony potrzebuję dobić do 70Lv.
            Nie chciałbym namawiać ale Spróbuj poświęcić jeszcze parę godzin a może tak jak ja wsiąkniesz na dobre wink
            P.S - Początki też wspominam jak koszmar devil
            • ezronymius Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 14.02.11, 20:55
              Kurde, dodalo mi sie poza tym podwątkiem (durny ipad).
    • togusa przetrwa 13.02.11, 22:26
      ja tez dopiero niedawno zaczalem grac, jak na razie MAG nie ma na rynku konkurencji pod jednym wzgledem - SKALA
      na mapach z duza iloscia graczy bardzo latwo zginac a to wymusza rozgrywke druzynowa, w zadnej innej grze tak tego nie czuc jak w MAG'u, dlatego jak dla mnie gra pozostaje unikalna i warto w nia grac.
    • mcmlxxv Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 14.02.11, 19:49
      Mam pytanie do cichociemnego (i ewentualnie innych z podobną przeszłością) co konkretnie skłoniło cię do przejścia z BFBC2 na MAGa i w czym jest lepszy? Pytam bo sam namiętnie pociskam BFBC2 ale zainteresował mnie tez MAG i zastanawiam się nad przejściem. Z drugiej strony nie chcę wtopić circa 100PLN. A recenzent Polygamii swego czasu mocno zjechał MAGa właśnie porównując go do BFBC2.
      • ezronymius Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 14.02.11, 20:46
        Bc to specops na 12 ludkow (max 3 druzyny po 4 ludzi) i zmienne strony konfliktu (ale ten sam sprzet i szanse). W mag jest lancuch dowodzenia (max. 1 kompania = 4 plutony=16 druzyn po 8 osob - gada sie maks ze swoja druzyna lub z dowoscami).

Ja gram 62 lvl valor, psnid=ezronymius i przymierzam sie do grania movem.

Gralen 50h w bfbc2, mniej w kz2, cody, socomy - to wszystko gry malej skali. Magowi razem z beta poswiecilem 120h i mam zamiar dalej grac jako sver i potem raven.

Kz3 fajne ale kupie jesli bedzie sie oplacalo razem z sharpshooterem.

Acha. W mag cieszy wygranie swojej armii i jej pozycja w dziennym rankingu. Punkty zdobywa sie za spelnianie rozkazow, nie tylko za fragi czy leczenie. To daje bonusy. Moj rekord: 2800 exp smile k/d ok 0,5 ale mam to gdziesz bo jestem dobrym medykiem, inzynierem, strzelcem ckm oraz zakladaczem min.
      • ezronymius Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 14.02.11, 20:53
        TaKtyka jest prosta na poczatku. Biec tam gdzie wszyscy, pochylonym i CHOWAC sie! Pierwsze skillpointy oraz kase wydac na medyka tak by móc leczyc innych. Szturmy, to jest to co w magu lubie najbardziej smile
      • cichoociemny Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 14.02.11, 21:26
        Jeśli chodzi o reckę na Polygami jak i porównanie do BC2 jest już chyba nie aktualne ponieważ szczególnie po ostatniej łatce 2.10 z grudnia wiele się zmieniło a jutro 15.02 podobno będzie kolejna łata i to też jest fajne że ta gra cały czas ewoluuję.
        Na lepsze według mnie.
    • ezronymius Czemu mag 14.02.11, 20:38
      Dla mnie Mag to gra oparta o cele (chodzi o tryby 128 osobowe interdiction, aqusition i escalation oraz 256 domination). W zadnej innej nie mozna zrobic polgodzinej walki o mostek czy bunkier, ktore sa jednym z kilkudziesieciu celow na calej planszy - takie domination ma 24 cele glowne i z 50 pobocznych (bunkry, wrota, garaze, mozdzierze, armaty, radary, ammo-depots) przez co mozna ustawic front. Dalej - tylko w magu mozna zrobic szarze na 8 wozow pancernych obsadzonych w 4 strzelcow, dowodce, kierowce i dzialonowego. Dalej, tylko w mag woz pancerny to mobilny respawn point. wiec taktycznych mozliwosci jest multum - np. Sciagamy przeciw-lotnicza i na pole walki robimy zrzut spadochronowy, smiglowce, nalot dywanowy. Dalej - tylko w mag masz zawsze friendlyfire wiec nie ma bezmyslnego walenia z grantow lub artylerii bo za swoich sa duze punkty karne. Dalej - skille postaci. Max level 70 pozwala rozwinac ok 40% z nich wiec nigdy nie bedzie 2 takich samych wojakow. No i wreszcie - stale frakcje oznaczaja przywiazanie do stron, ktore maja rozny sprzet i mapy.
      • ezronymius Re: Czemu mag 14.02.11, 20:59
        Taktyka:
        graniaczas.blogspot.com/2010/02/taktyka-atak-na-sver-w-dominacji-tym.html
        • cichoociemny Re: Czemu mag 14.02.11, 21:23
          Lepiej sam bym tego nie opisał niż ezronymius,choć dodać od siebie muszę że aby tego wszystkiego doświadczyć na własnej skórze trzeba większości nowych graczy zaczynających zabawę z MAG-iem przemóc się przez pierwsze kilkanaście godzin porażek...Osobiście mam troszkę ponad 70 godzin Raven i 64lv a doczekać się nie mogę na 70lv który to umożliwi mi zmianę frakcji na Sver i co zabawne czekam na to jak niegdyś na "gwiazdkowe prezenty" a było to dawno...wink
          • ezronymius Re: Czemu mag 15.02.11, 00:51
            Fajnie, to pogramy w sver razem smile
    • cremek Re: M.A.G - Czy przetrwasz? 15.02.11, 06:51
      Ja w MAG-a pogrywam praktycznie od premiery z mniejszymi lub wiekszymi przerwami - niedawno znowu mnie chwycilo i jade praktycznie codziennie - gram w Raven i mam co prawda dopiero 30 lvl ale gra porywa mnie po pierwsze muzyka na wejsciu, po drugie ogolnym klimatem rozgrywki (wielkie mapy i koniecznosc wspierania druzyny a nie jak w BC2 czy MW2 - kazdy idzie w pizdu albo siedzi w trawie i snajpuje), po trzecie fajnie rozwiazanym systemem rozwoju postaci. Jesli chodzi o Killzone 3 mam preorder wiec pewnie po premierze na chwile odpoczne od MAG-a co nie zmienia faktu, ze bede do niego regularnie wracal. Gra jest swietna i niech Zipper nie wydaje za szybko 2 czesci tylko niech pakuja nowe DLC do jedynki bo moim zdaniem rzeczy do poprawki jest w niej niewiele.
    • mcmlxxv No to kupiłem. 15.02.11, 08:39
      Ok, zachęciliście mnie i wczoraj kupiłem, dzisiaj sobie odpalę. Mam nadzieję, że pokonam barierę przejścia choć u mnie będzie ona niestety podwójna: raz to nowy świat a dwa to pad, którego szczerze nienawidzę w FPSach (mova z navi mam ale na razie nie mogę z niego korzystać).
      I jeszcze tylko kwestia komunikacji. Jak rozumiem obaj (a przynajmniej ezronymius) gracie z headsetami? Jeśli tak to jakie macie modele czy są godne polecenia? Czy może dzisiaj kupilibyście coś innego? Czy oprócz headsetu można pisać wiadomości txt z użyciem mini klawiaturki do pada?
      • angh Re: No to kupiłem. 15.02.11, 12:13
        no, to czekam na opiniewink ja sie odbilem dosc skutecznie, dodatkowo wkurza niesamowita przewaga sver - ponoc lekko znerfili im karabiny, ale chyba nie za mocno, przez co kazdy leci do sver 'bo tam latwiej'.
        Padem mi sie gra dobrze, mova testowalem, ale trudno bylo sei przyzwyczaic.. co prawda to chyba moja wina, bo reka lezala na kolanie, a tutaj trzeba naprawde nia machac (a ja fanem machania nie jestem).
        Co do headsetow to uzywam jednego z pierwszych, chyba tego z zestawu z socom, mialem tez oficjalny headset playstation, ale byl paskudny. A z wiekszych to turtle beach. i nie ma chatu textowego, taki to tylko w dc universe widzialem.
      • cichoociemny Re: No to kupiłem. 15.02.11, 16:42

Jeśli o mnie chodzi to gram z hs samsunga wep200-taniość ale jest w miarę,choć do hs i jakości rozmów z xbox-a brakuje.
        @mcmlxxv: W jakiej frakcji chcesz zacząć?
        • mcmlxxv Re: No to kupiłem. 15.02.11, 16:50
          cichoociemny napisał(a):

> @mcmlxxv: W jakiej frakcji chcesz zacząć?

Sver, gdyż, ponieważ jak napisał angh tam jest łatwiej smirk
      • ezronymius Re: No to kupiłem. 15.02.11, 18:32
        Tylko headset. Gra to wspiera wyswietlajac symbol headseta kolo nicka postaci, wiec "come to me" ma znaczenie. Co do modeli: dziala cokolwiek. Uzywalem samsunga, kumpel nokie, ale w samsungu nie widzialem ile mam baterii smile wiec kupilem sobie sony ps3 headset ktory wyswietla swoj stan na konsoli i mam spokoj. Wyslij mi frienda.
    • mcmlxxv No i piersze koty za płoty. 15.02.11, 23:14
      Trochę sobie pograłem i tak: co do samej rozgrywki nie mam zastrzeżeń, grało się przyjemnie co prawda moje wyniki były b. słabe: 1 do 17. Ale niczego innego na początek się nie spodziewałem ze względu na nową grę i sposób sterowania do którego nie jestem przyzwyczajony.
      Natomiast dużym i niestety negatywnym zaskoczeniem dla mnie był sposób prowadzenia rozgrywki - zupełnie inny niż we wszystkich multiplayerowych grach w które miałem okazję grać. Chodzi mi tutaj o kończenie połączenie po każdej rozgrywce i konieczność nawiązywanie ponownego co jest bardzo czasochłonne. Szacunkowo mniej więcej połowę czasu spędziłem na oczekiwaniu (później było trochę lepiej). To jest dla mnie nieakceptowalne! Jeśli mam 1-2h na granie to chcę grać 1-2h a nie połowę tego czasu.
      • cichoociemny Re: No i piersze koty za płoty. 16.02.11, 07:28
        W tej chwili jedynym dla ciebie dostępnym trybem gry są manewry czyli zwykła krótka potyczka.
        Począwszy od 8lv będziesz miał dostępne jeszcze trzy tryby i co ważne używaj wtedy "wielokolejki" która raz że szuka najbliższego meczu we wszystkich trybach a dwa daje 80% do punktów doświadczenia po skończonym meczu.
        Co do czasu gry a oczekiwania na nią to np:"zdobywanie"trwa zwykle ok.30min.a czekasz zwykle 2 wink
        • piszczalkafan Re: No i piersze koty za płoty. 20.02.11, 14:07
          Witam.
          Mam pytanie odnośnie dodatków ZAKAZ jak i ESKALACJA czy warto kupić bo z tego co widzę w multi kolejce to słabo z ludzmi?..
          • cichoociemny Re: No i piersze koty za płoty. 20.02.11, 22:22
            Jeśli chodzi o dlc to czytając oficjalne forum gry to jest nie ciekawie ponieważ tylko z samego początku ludzie w to grali...
            P.S Czy ktoś może wie co dzieje się z dźwiękiem a dokładniej braku lektora który mówi o celach?Cały dzionek niezależnie od meczu dzisiaj?
          • mcmlxxv Re: No i piersze koty za płoty. 21.02.11, 21:37
            zasadniczy plus tych DLC jest taki, że dostajesz +40% doświadczenia z multiqueu wink
            • cichoociemny Re: No i piersze koty za płoty. 22.02.11, 00:03
              Masz może któryś z tych dodatków?
              Możesz opisać "z czym to się je? "
              Zastanawiam się nad kupnem ale jak widzę w "wielokolejce" np:zdobywanie ok 100 a zakaz 10 graczy to zastanawiam się jak długo trzeba czekać na mecz o ile do niego dochodzi...uncertain
              • mcmlxxv Re: No i piersze koty za płoty. 22.02.11, 15:04
                Mam oba i jak na razie korzystając z multiqueu nie grałem w nie ani razu! Stąd jaki pisałem zasadniczy i jak na razie jedyny plus tych dodatków to +40% więcej xp big_grin
                • cremek Re: No i piersze koty za płoty. 22.02.11, 15:18
                  ja posiadam narazie tylko Interdiction (Zakaz) i uwazam ze jest mega wypasiony, dodatkowo podoba mi sie opcja Happy Hour czyli +100% XP w tym trybie przez pierwsza godzine gry. Co do samego oczekiwania mimo, ze ludzi w niego grajacych jest mniej to czesto zdarza sie ze dolaczam sie do meczu w kilka sekund po zakolejkowaniu, rzadko czekalem dluzej niz 2-3 minuty. Mam w planie zakup Escalation poniewaz strasznie mnie ciekawi masakra trzech frakcji na jednej mapie. Faktycznie jedyna rzecza ktorej mi brakuje w MAG-u to system przenoszenia graczy na nastepna mape bez koniecznosci ponownego ladowania sie do kolejki. Ale nie znam szczegolow technicznych po stronie serwerow moze ma to jakis sens.
                  • mcmlxxv Re: No i piersze koty za płoty. 22.02.11, 16:02
                    cremek napisał(a):

> nie jedyna rzecza ktorej mi brakuje w MAG-u to system przenoszenia graczy na na
                    > stepna mape bez koniecznosci ponownego ladowania sie do kolejki.

A swoją drogą jak to działa w trakcie rozgrywki klanowej? Tez wszyscy gracze muszą ponownie czekać w kolejce?
                    • piszczalkafan Re: No i piersze koty za płoty. 22.02.11, 17:34
                      Dobre pytanie .Mnie osobiście interesuje jeszcze czy można dołączyć do konkretnego meczu aby stoczyć walkę z konkretnym klanem?
              • mcmlxxv Re: No i piersze koty za płoty. 22.02.11, 20:36
                Pograłem sobie w eskalacje i jestem zniesmaczony. Pewnie wiecie, że rozgrywka polega na zajmowaniu trzech podstawowych obiektów: A,B,C) a potem dodatkowego - D. Na początek wszystko fajnie drużyny biegną zajmować wyznaczone podstawowe cele a potem cel dodatkowy, którego utrzymanie decyduje o zwycięstwie i tu jest problem. Z reguły jest tak, że znajdzie się grupa cwaniaków, która na samym początku wlezie na D a potem jak wszystkie 3 strony rzucą się go zdobywać to tworzy się deadlock. Jest tam jedna wielka rzeźnia i owszem jak ktoś gra na KD a nie na zwycięstwo to może sobie poużywać ale wykurzenie strony która wlazła tam jako pierwsza jest bardzo, bardzo trudne.
                W ostatniej rozgrywce sam poleciałem od razu na D zamiast na cel podstawowy jak reszta mojej drużyny ale niestety okazało, się że w tym samym czasie wpadła tam grupa ze strony przeciwnej i mnie wycieli. No i oczywiści jak wleźli to nie było mocy, żeby pozostałe dwie strony wyżynające się przy wejściach dały radę ich wykurzyć.
                Słowem premiowane jest granie sprzeczne z tą całą filozofią MAGa - słuchajcie rozkazów, pilnujcie się dowódcy.
                • cremek Re: No i piersze koty za płoty. 23.02.11, 06:34
                  Niestety na dziecinne zachowania rodem z CoD i MoH nic nie poradzisz, zdarzaja sie na szczescie dosc rzadko ja zazwyczaj trafiam na dobry sklad ktory wie o co chodzi i jak sie buduje klimat rozgrywki. Moze dlatego ze gram w Raven a podobno najwiecej dzieci neo jest w SVER bo tam najlatwiej.
                  • cichoociemny Re: No i piersze koty za płoty. 23.02.11, 17:49
                    Pojawiła się dzisiaj nowa łatka 2.11 dodająca między innymi zamiany miejscami na mapach :community.eu.playstation.com/t5/MAG/MAG-v-2-11/td-p/12430249

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka