Dodaj do ulubionych

Podpinanie Ps3 do monitora

06.04.11, 22:29
Witam, telewizor mi się schrzanił i zanim kupię nowy (a na to potrzeba trochę pieniędzy), chciałbym pograć tymczasowo na swoim monitorze 22" Eizo FlexScan S2231W.
W specyfikacji jest napisane, że obsługuje HDCP, więc nie zaszkodzi spróbować.

Tylko jak podłączyć analogowo (nie posiadam w domu urządzenia kompatybilnego z łączem optycznym audio) dźwięk i czy 'nie naruszy' to samego zabezpieczenia HDCP (coś takiego obiło mi się o uszy).

Wyobrażam to sobie tak: konsola -> kabel HDMI z wyjściem na component -> jakaś przejściówka (?) z video hdmi na dvi, a audio w chinchach na jacka stereo. Dobrze kombinuję? Będzie to działać?

Czy ktoś podłączał już ps3 do monitora i mógłby mi pomóc?
Z góry serdecznie dziękuję wink
Obserwuj wątek
    • reven Re: Podpinanie Ps3 do monitora 06.04.11, 22:35
      Toż to przecież PS3 może Ci puszczać dźwięk przez wszystkie 3(?) wyjścia na raz. Podpinasz ten kabel SD (taki jak od PS2) i tam z czinczów na jacka (ja mam dwie przejściówki, czincz żeński-żeński, i kabel łączący to w jacka, ale widziałem też kombinacje odwrotne smile )
      • don_wroc_love Re: Podpinanie Ps3 do monitora 06.04.11, 23:42
        ew. z tego kabla sd wprost chinchami wpinasz sie w wzmacniacz w sprzecie audio/w glosnikach komputerowych :]

btw- Eizo -> zacny monitor :]
        • Gość: jasio Re: Podpinanie Ps3 do monitora IP: 195.205.8.* 06.04.11, 23:56
          noo, eizo dwa takie crt-ki miałem smile lepszych nie było smile i nalepka made in japan
    • adderam Re: Podpinanie Ps3 do monitora 07.04.11, 09:03
      Najlepiej kupić kabel typu HDMI -> DVI.(Powinien kosztować ok. 40zł). Oczywiście jeżeli twój monitor ma wejście DVI.
      W przypadku gdy monitor ma wejście HDMI to nie ma problemu smile. Ponadto monitor musi obsługiwać zabezpieczenia HDCP inaczej obraz będzie zablokowany przed wyświetlaniem na monitorze, a także standardowe rozdzielczości HD muszą być wspierane przez monitor(1280x720 lub 1920x1080).

Jeśli chodzi o dźwięk. Możesz podłączyć swoją konsolę do głośników od komputera - do tego celu będziesz potrzebował kabla, który był zestawie z ps3(ten z wyjściem cinch). Do czerwonego i białego kabla musisz dokupić przejściówkę Cinch -> Mały Jack. Dodatkowo w ps3 trzeba ustawić opcję wyjścia audio na wiele źródeł. Opcjonalnie możesz podłączyć kabel Cinch Audio bezpośrednio pod zestaw kolumnowy, jeśli takowy posiadasz.
      • venoir Re: Podpinanie Ps3 do monitora 07.04.11, 09:48
        No tak, pytanie jest tylko następujące - jeśli podepnę konsolę kablem HDMI -> DVI (a tak chciałbym zrobić), to jak powinienem podpiąć audio??
        • adderam Re: Podpinanie Ps3 do monitora 07.04.11, 10:50
          Audio, jeżeli chcesz np. podpiąć do głośników lub sprzętu kina domowego, czy coś w ten deseń. Musisz podpiąć drugim kablem wychodzącym z konsoli - tym, który dawali do ps3. To jest kabel cinch, który posiada 3 wyjścia - żółte od wideo SD, i biały i czerwony - to jest od dźwięku.

Te kabelki musisz podpiąć do głośników za pomocą przejściówki cinch -> jack, lub bezpośrednio do kina domowego(tam już jest wejście cinch.

Żeby sprawić aby obraz szedł jednym kablem a dźwięk drugim, trzeba ustawić w menu XMB odpowiednie opcje -> poradnik tutaj

Jakbyś miał jeszcze pytania, chętnie odpowiem. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka