Dodaj do ulubionych

Crash-course programowania

10.01.07, 18:35
Witam,

postanowilem zostac programista (teraz zaczynam, perspektywa 3 lat) i prosze
was o
wskazowki...

Koncze SGH, pracuje w bankowosci i spodobala mi sie praca IT w bankowosci
(programowanie aplikacji, baz danych etc.)

W przyszlosci nie wykluczam 'przejscia na druga strone' i zostanie bardziej
programista niz bankowcem. Kariere bede rozwijal zagranica m.in. w Londynskim
City. Musze zdobyc umiejetnosci w:
- bazach danych: MS SQL 2005, Oracle 10g (i jezyki: VBA, SQL, Delphi)
- do aplikacji w np. MS Visual Studio 2005: C++, C#, J#, Visual Basic, Java
- do aplikacji (podstawy) jak i stron www: html

Moje pytania:
1. czy dobrze zdefiniowalem umiejetnosci potrzebne do pracy w IT dla
bankowosci?
2. od jakiego jezyka zaczac. Czy sa jakies jezyki, ktorych lepiej nie uczyc
sie rownoczesnie? Rozumiem, ze VBA i SQL oraz html to moge sie spokojnie
uczyc. Delphi podobno jest przydatne do Oracle 10g? Natomiast co z
pozostalymi?
3. Dlaczego nie wykorzystuje sie w bankowosci jezyka C (ale uzywa sie go
podobno w programowaniu np. dekoderów TV), czy mam go sobie odpuscic? Z
drugiej strony w ksiazce "Thinking in C++" Bruce mowi, ze trzeba znac
podstawy C, zeby pociagnac w C++? Czy najpierw nauczyc sie C++, a dopiero
potem C#?
4. Jak do tych 'profesjonalnych' jezykow maja sie darmowy 'zestaw': serwer
Apache, mySQL i PHP do tworzenia serwisow internetowych? Chce sie nauczyc je
robic i mam wrazenie, ze mozna to robic na dwa sposoby: profesjonalny
(Oracle, MS SQL Server i jezykie np. C#) oraz chalupniczy (mySQL, PHP), czy
dobrze mysle? Ktora droge lepiej wybrac? Czy obie rownoczesnie moge?

I na koniec pytanie do was programistow:
Jednym z powodow dla ktorego decyduje sie na ta dzialke jest mozliwosc pracy
freelance tzn. z laptopa w kawiarni czy domu. Na ile rzeczywiscie jest to
realne (rozumiem, ze predzej zagranica niz w Polsce, gdzie gorzej traktuje
sie pracownika i ma on mniej swobody).

Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • student22 Re: Crash-course programowania 11.01.07, 10:50
      Za dlugiego posta napisales, ciezko to ogarnac i odpowiedziec ;-)

      Ogolnie bankowosc - to programowanie na wysokim poziomie, nie interesuja Cie
      specjalnie szczegoly techniczne zwiazane ze sprzetem, skupiasz sie na tym, zeby
      program wykonywal jakas logike biznesowa. Dlatego nie programuje sie w C, ktory
      nastawiony jest na to by wykorzystywac specyficzne cechy konkretnej maszyny i
      uzyskiwac wysoka wydajnosc.

      Na Twoim miejscu, zostawilbym PHP i mySQLa, nawet ciezko widze jak masz teraz
      sam sie nauczyc programowania w jezykach wysokiego poziomu (C#, JAVA).

      Chyba najlepiej byloby zajac sie Oraclem i ogolnie bazami danych - to temat
      calkiem dobry do przelkniecia, a i na specjalistow od Oracla, PL/SQLa itp, jest
      w tej chwili calkiem niezle zapotrzebowanie.
      (i Delphi nie ma z tym duzego zwiazku, generalnie to w ogole nie zajmowal bym
      sie tym).

      Pozdrawiam
      AT.
    • r_ed Re: Crash-course programowania 11.01.07, 15:51
      > postanowilem zostac programista (teraz zaczynam, perspektywa 3 lat)
      > [...]
      > Jednym z powodow dla ktorego decyduje sie na ta dzialke jest mozliwosc
      > pracy freelance tzn. z laptopa w kawiarni czy domu.

      Moze to zle odebralem ale ... nie napisales nic o tym czy sie tym interesujesz,
      czy programowales kiedys i czy w ogole to lubisz. Wymieniasz ciurkiem SQL,
      Oracle, VBA, Delphi, C++, C#, J#, VB, Jave, html i php. Najlepiej skoncentrowac
      sie na 1-3 jezykach niz uczyc sie wszystkiego. Nie jestem tylko pewien czy
      powod, o ktorym napisales (praca w domu - czy ogolnie zdalnie) nie jest glownym
      powodem takiej decyzji ... jesli tak to radzilbym to wszystko jeszcze raz
      przemyslec.
    • dolce_vita_code Re: Crash-course programowania 15.01.07, 00:27
      Dzieki za odpowiedzi. To ja ale zmienilem nicka, bo zapomnialem hasla do
      porzedniego ;)

      Pisalem kiedys w VBA, i widze ze pisanie kodu coraz bardziej mnie wciaga, takze
      freelance to nie jedyna motywacja.

      Zaczne od baz danych i potem ide w C++ lub C# (co bardziej polecacie w
      bankowosci zagranica?)

      W jakim jezyku polecacie robic stronki internetowe, bo tak czy tak chce sie tym
      zajac.

      Pozdrawiam,

      dolce_vita_code
      • r_ed Re: Crash-course programowania 17.01.07, 16:19
        > Zaczne od baz danych i potem ide w C++ lub C# (co bardziej polecacie w
        > bankowosci zagranica?)

        Nie wiem jak w bankowosci - pewnie nie ma jednego standardu. Natomiast jesli
        miales stycznosc z VBA to polecalbym zainteresowac sie Visual Studio 2005. Tym
        bardziej, ze w wersji Express Edition poszczegolne skladniki sa zupelnie
        darmowe. msdn.microsoft.com/vstudio/express/
      • dolce_vita_code Dobrze idzie... 14.02.07, 15:37
        Przeszedlem przez XHTML, CSS, (grafika we Flash Macromedia 8, Photoshop CS2) to
        co do webdesignu, i jako DBA: Oracle 10g.
        Dalsza droga to robienie interfejsow HTML w Oracle.

        Sciagnalem tez NetBeans i zaczynam Jave, zeby pozniej moc developowac w Oracle.
        Jakby mi ktos powiedzial co lepiej wybrac NetBeans, czy Eclipse?



        A soft to za 5-10 lat, ale w UK (gdzie nie trzeba skladac oswiadczen
        lustracyjnych w bankach;)
      • doget Re: Crash-course programowania 15.02.07, 21:38
        1. czy dobrze zdefiniowalem umiejetnosci potrzebne do pracy w IT dla
        bankowosci?
        NIE

        2. od jakiego jezyka zaczac. Czy sa jakies jezyki, ktorych lepiej nie uczyc
        sie rownoczesnie? Rozumiem, ze VBA i SQL oraz html to moge sie spokojnie
        uczyc. Delphi podobno jest przydatne do Oracle 10g? Natomiast co z
        pozostalymi?

        3. Dlaczego nie wykorzystuje sie w bankowosci jezyka C (ale uzywa sie go
        podobno w programowaniu np. dekoderów TV), czy mam go sobie odpuscic? Z
        drugiej strony w ksiazce "Thinking in C++" Bruce mowi, ze trzeba znac
        podstawy C, zeby pociagnac w C++? Czy najpierw nauczyc sie C++, a dopiero
        potem C#?
        4. Jak do tych 'profesjonalnych' jezykow maja sie darmowy 'zestaw': serwer
        Apache, mySQL i PHP do tworzenia serwisow internetowych? Chce sie nauczyc je
        robic i mam wrazenie, ze mozna to robic na dwa sposoby: profesjonalny
        (Oracle, MS SQL Server i jezykie np. C#) oraz chalupniczy (mySQL, PHP), czy
        dobrze mysle? Ktora droge lepiej wybrac? Czy obie rownoczesnie moge?
        • doget Re: Crash-course programowania 15.02.07, 21:42
          doget napisał:

          > 1. czy dobrze zdefiniowalem umiejetnosci potrzebne do pracy w IT dla
          > bankowosci?
          > NIE
          >
          > 2. od jakiego jezyka zaczac. Czy sa jakies jezyki, ktorych lepiej nie uczyc
          > sie rownoczesnie? Rozumiem, ze VBA i SQL oraz html to moge sie spokojnie
          > uczyc. Delphi podobno jest przydatne do Oracle 10g? Natomiast co z
          > pozostalymi?
          > Ucz sie JAVY

          > 3. Dlaczego nie wykorzystuje sie w bankowosci jezyka C (ale uzywa sie go
          > podobno w programowaniu np. dekoderów TV), czy mam go sobie odpuscic? Z
          > drugiej strony w ksiazce "Thinking in C++" Bruce mowi, ze trzeba znac
          > podstawy C, zeby pociagnac w C++? Czy najpierw nauczyc sie C++, a dopiero
          > potem C#?

          C/C++ jest dead ! - Thinking in java Burce Eckel

          > 4. Jak do tych 'profesjonalnych' jezykow maja sie darmowy 'zestaw': serwer
          > Apache, mySQL i PHP do tworzenia serwisow internetowych? Chce sie nauczyc je
          > robic i mam wrazenie, ze mozna to robic na dwa sposoby: profesjonalny
          > (Oracle, MS SQL Server i jezykie np. C#) oraz chalupniczy (mySQL, PHP), czy
          > dobrze mysle? Ktora droge lepiej wybrac? Czy obie rownoczesnie moge?

          Jest Trzecia opcja - Application Server ( WebLogic, WebSphere, JBoss) i
          JAVA ),




Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka