Dodaj do ulubionych

Które Final Fantasy na PSP?

04.05.11, 10:52
OK, pytanie jest takie:
Jedyne Final Fantasy w jakie grałem to jedynka na NESie, do tego pobieżnie.
Z racji znudzenia posiadanymi platformami zakupiłem sobie wczoraj PSP 3000 i coś mnie ciągnie, żeby wreszcie zacząć bawić się w świecie Final Fantasy. Która część według Was będzie najlepsza na start? (chodzi o platformę PSP)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ded Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 10:54
      BTW jako tytuł startowy na PSP wziąłem sobie Patapona 3 i jakcię mogę, to wciąga bardziej niż Guitar Hero! ^^
    • hashmallum Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:14
      VII - ka to all-time classic i najlepsza czesc serii, bardzo polecam tez FF Tactics - spedzilem ogrom czasu grajac w obydwie te gry. Jak chcesz emulowac to IX jest tez bardzo bardzo. Osobiscie nie lubie zadnego finala w sterylnych swiatach - jak np VIII, X (ale to tylko moje osobiste odczucia).
      • vaderpl Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:24
        Zdecydowanie Final Fantasy VI,następnie FF VIII
        @ded jak lubisz takie klimaty to polecam serię Dragon Quest wink Te z DS są świetna ,są też na ps2 DQV(JP) www.youtube.com/watch?v=xjJY6NMvA7Q i DQ VIII(US/EU)
      • anon1m Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:41
        Final Fantasy VII: Crisis Core - moim zdaniem najlepsza gra na PSP. Rozgrywka przystosowana do małych konsol, piękne przerywniki filmowe. Do tego całkiem długa(~18-20h).
    • voythas Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:22
      Powiem Ci tak, jako wierny fan Final Fantasy, najlepsze części to FF6 i FF9. FF7 jest bardzo przereklamowane, więc odradzam na początek. FF8 jest bardzo dobre, ale nie aż tak jak FF9. Mimo to, FF9 na początek może odrzucić ze względu na baśniowy klimat. Jeśli taki jednak lubisz to gra jest w sam raz dla Ciebie. FF6 jednak, jest typowo 'fajnalowe'.

Powodzenia.
      • vaderpl Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:25
        @oythas ma racje smile A co do FF9 to najbardziej humorystyczna część FF smile
    • krisk Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:32
      VIII ma świetny wątek miłosny. Wiem, że hardkorowego gracza takie stwierdzenie może odrzucić, ale naprawdę warto dać grze szansę.
    • pablore Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:48
      Nie mam cienia watpliwosci, ze najlepsze czesci to (kolejnosc chronologiczna): FFVII, FFIX, FFX.

FFVII to zupelny klasyk, fantastyczna historia, swietny system walki i kopiaca tylek grafa (swego czasuwink.

FFIX - cudowny styl, humor, swietny system walki, fantastyczne postacie.

FFX - bardzo fajny system walki, super grafa, fajna historia, chociaz nie miazdzy.

FFVIII, uwielbiany przez wielu, ma moim zdaniem totalnie beznadziejna walke, a systetm wysysania czarow to zupelna porazka. Historia swietna tho, wiec jezeli ktos sie przegryzie przez walke, to mozna polecicsmile Jedno jest pewne - FFVIII ma najdoskonalsze intro wszechczasowsmile Liberi Fatali FTW!

FFVI - gralem wieki temu na emulatorze SNESa. Bylo naprawde super, w sumie musze to kiedys skonczycsmile

Warto jeszcze wspomniec o FFXII, z ktorego (chyba) Bioware zerznal system "programowania" druzyny. Niech mnie ktos poprawi, jezeli bylo to gdzies wczesniejsmile
      Tak czy inaczej w FFXII jest to swietne. Szkoda, ze graficznie troche nuzy po jakims czasie. Nigdy nie skonczylem.
    • misiakk89 Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:51
      10, jedyna część jaką skończyłem
    • wolfman7 Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:53
      Final Fantasy VII to bez wątpienia jedna z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem i bez wątpienia najlepszy Final ;] Zaraz po nim natomiast bardzo pobadał mi się FF VI ;]
    • eszuran Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 13:58
      Powiem tak: warto zagrać w VI (czyli w Stanach FF III) i VII. Resztę możesz sobie spokojnie odpuścić, bo to typowe nieskładne japońskie gnioty o fabule, która nie ma najmniejszego sensu i z emo-bohaterami, których ma się ochotę zadusić po pięciu minutach.
      • jadespider Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:07
        O tak, tak! Pan Chmurka przy Zidanie z FF IX to po prostu esencja humoru, radości i szczęścia... no dajże spokój uncertain Bardziej depresyjnej postaci niż główny bohater FF VII to ze świecą szukać (nawet Pani Piorunek jest jakaś bardziej konkretna).

Jeżeli chodzi o Final Fantasy na PSP to moim zdaniem najlepszym wyborem jest FF IX. Graficznie - z wszystkich Finali w wydaniu "klasyka psx" - właśnie 9tka najmniej razi. Co zaś się tyczy tych dedykowanych wyłącznie na PSP - Crisis Core bez dwóch zdań, ewentualnie Dissidia, ale to już zupełnie inna bajka. Dobrym wyborem może też być Kingdom Hearts, gdyż jest to gra bardzo Finalo-podobna (wszak to połączenie uniwersum Final Fantasy z Disneyem), choć trudno się w niej połapać, jeżeli nie jest się fanem serii znanej z PS2.

Ogólnie rzecz biorąc, każde Final Fantasy (no, może poza X-2) ma w sobie coś urzekającego. XII moim zdaniem jest mocno przez graczy niedoceniana - a przecież od strony mechaniki jest o wiele lepiej zrobiona niż XIII wink
      • ded Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:09
        Jak na razie Wasze opisy mnie skłaniają ku IX ze względu na to, że jest humor.
        eszuran, japońskie nadęcie mi za bardzo nie przeszkadza, j-pop mam wszędzie dookoła, siłą rzeczy się przyzwyczaiłem do takich klimatów^^
        • vaderpl Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:14
          @ded zobaczysz vivi i usłyszysz muzykę od razu humor się poprawia.<br />
          https://www.youtube.com/watch?v=VvGwoaLfh-8&feature=related<br />
          sam zobacz wink
      • szybki22 Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:26
        polecam jeszcze Final Fantasy IV The Complete Collection - ma zdecydowanie ciekawą fabułę, wg mnie porównywalną z ff6
    • guuren Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:22
      Uważam, że cała "trójca" z PSX zasługuje na uwagę, chociaż ja osobiście przepadam za FFVIII. Fabuła tej gry na pierwszy rzut oka jest dość prosta, ale poukrywanych smaczków i dwuznaczności jest więcej niż w jakiejkolwiek innej części serii. Poza tym jest zdecydowanie bardziej "dojrzała" niż, dajmy na to, IX. System walki może wydawać się dziwaczny, ale prawda jest taka, że daje największe możliwości customizacji postaci ze wszystkich części "trójcy". Do tego oczywiście polecam VII + Crisis Core. Osobiście proponuję zacząć jednak od właściwej gry, a dopiero potem skończyć spin-off. IX na deser bo taka słodka jest.smile
    • maleficca Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:22
      Potwierdzam - FFIX jest genialne na początek. Sam swoją przygodę z Finalami zacząłem właśnie od tej części i wiąże się ona z wieloma dobrymi wspomnieniami. To w ogóle dobra gra żeby zacząć grać w jRPGi ze względu na dobry klimat, humor i świetnie zaprojektowane postaci. System walki również nie jest skomplikowany i całkowite jego ogarnięcie to kwestia pięciu pierwszych walk.
      Odświeżone wersje klasyków na PSP (FFI i FFII Anniversary, ostatnio również FFIV) to z kolei gry mooocno oldschoolowe, wymagające ogromnych wręcz pokładów cierpliwości, więc polecałbym zabrać się najpierw za części z PSXa, a później łykać wcześniejsze, NESowe i SNESowe kąski, bo one wymagają już od gracza trochę miłości do serii.
    • damianuss Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 14:30
      Bezapelacyjnie VII. Podoba mi się też odskocznia jaką jest Crisis Core FFVII, warto nią sobie uzupełnić wątek fabularny. VII najbardziej mi zapadła w pamięć. Nie ma co się rozpisywać. Po prostu geniusz.
    • zarigani Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 15:27
      Chyba jednak VII - najepszy final w jakiego dotychczas grałem.O VI nie powiem, bo nie grałem jak na razie. Natomiast co do Crisis Core to mam z nią taki problem, że wciągała niezmiernie,natomiast miała beznadziejny system walki. Także mam mieszane odczucia co do niej.
    • kano777 Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 15:28
      Dla mnie najlepszą częścią pozostaje FF4. FF5 też było dobre i miało bardzo ciekawy system rozwoju postaci. Dużo się słyszy o zaletach FF6, ale podchodziłem do tego dwa razy i nigdy nie skończyłem. W FF7 też warto zagrać, ale lepiej przygotować się na ostre rozczarowanie końcową walką - Zeromus z czwórki i Exdeath z piątki wciągali nieprzygotowaną drużynę nosem, Sephiroth z siódemki pada od jednego pierdnięcia.

Z ciekawostek polecam FF Endless Nova, fanowską produkcję na silniku RPG Maker 2000. Naprawdę fantastyczna robota.
      • pablore Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 15:48
        No i o to chodzilo. Z tego co pamietam wczesniejsze walki nie sa wcale proste. Seph na koniec to byla wisienka na torcie.
        • vaderpl Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 15:55
          Final Fantasy - Endless Nova to ta? --> www.velv.net/FFEN.html
          • kano777 Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 16:39
            To ta.
        • kano777 Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 16:46
          Wcześniejsze rzeczywiście bywają trudne (Weapony), ale to wcale nie jest powód żeby końcowy boss był taką cipą. Tym bardziej, że fabuła malowała Sephirotha jako niezłego zabijakę, przed którym padają narody - a tymczasem jeden prztyczek w nos i go nie ma.
    • kmh Re: Które Final Fantasy na PSP? 04.05.11, 19:23
      Ja polecam IX, ze wszystkich FF znudziłem się nim najpóźniej smile
    • pea Re: Które Final Fantasy na PSP? 05.05.11, 02:13
      Mój subiektywny ranking:
      Najlepszy FF, jako gra: FF VI
      Najlepsza fabuła: FF Tactics (lepiej zemuluj sobie na PSP oryginał z PS1- nie przycina i nie jest ohydnie rozmyta jak wersja PSPkowa)
      Najlepszy klimat: FF IX

Crisis Core sobie daruj, chyba, że jara cię gay-love-story w japońskim wykonaniu, bo niczym innym gra nie zachwyca (no może grafiką, jak na możliwości PSP).
      • ded Re: Które Final Fantasy na PSP? 05.05.11, 06:21
        Postanowione, idę więc w dziewiątkę na start. Dam znać, czy się wkręciłem w serię za jakiś czas, dzięki wszystkim za opiniesmile
        • ded Re: Które Final Fantasy na PSP? 05.07.11, 09:52
          Tak więc spróbowałem w tej kolejności:
          Chrono Trigger na SNES, FF7 na PSP.

Chrono Trigger doszedłem jakoś do połowy, tam było o tyle dobrze, że można było omijać przypadkowe walki, natomiast spawnujący się znikąd przeciwnicy w FF7 i poczucie niesamowicie wolnego posuwania się do przodu fabuły, która jakoś w ogóle mnie nie wciąga spowodowało, że ją odłożyłem. Wychodzi na to, że jRPG mnie zanudzają. Cóż bywa, jest dużo innych tutułów, przy których mogę się ślinić z milionami fanów, przy tych nie będęsmile

Jeszcze raz dzięki za porady!

• ayeka_jurai Jako miłośniczka jRPG 19.07.11, 22:21
      Na chwilę obecną na PSP są cztery tytuły z final fantasy. 1,2,crisis core, dissidia. Te dwie pierwsze to remake starych gier, ta trzecia jest powiązana z kultową FF7. Można potraktować jako osobną grę, ale traci się wiele z treści. Ostania to zręcznościówka. Walka pomiędzy różnymi bohaterami ze wszystkich części. Jeśli szukasz jRPG to NIE polecam.
    • theblc Re: Które Final Fantasy na PSP? 23.07.11, 00:38
      Ja osobiście polecam FFVII - Crisis Core, a jeśli spodobało Ci się granie na NES'ie to jest jeszcze I, II i IV w odświeżonej oprawie audiowizualnej.
      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka