Dodaj do ulubionych

SOPA i PIPA

18.01.12, 13:51
Czyli o tym jak USA chce kontrolować wszystko. Napisałem o tym już dwa wpisy na swoim blogu, gdzie w pierwszym wyjaśniłem czym te dwie ustawy są.

SOPA i PIPA vs Cyberświat
Walka z SOPA - ciąg dalszy

Sam się tym nie interesowałem, ale to robi się coraz straszniejsze. A jak wy się zaptrujecie na to? Co sądzicie o SOPA i PIPA? Pisze na forum, bo redakcja nadal niezbyt interesuje się tym, że USA ma zaciągi do pełnej kontroli tego co się dzieje w ich części internetu jak i na całym świecie.
Obserwuj wątek
    • dembsky . 18.01.12, 14:17
      Ciekawe że właściciele polskich stron się tym nie interesują... przecież to nas też w pewien sposób dotyczy. Cicho liczę że amerykanie nie dadzą sobie wmówić że to dla ich dobra i wszystko się rozpłynie. Bo jak już google, wikipedia czy wordpress a także inni się włączają do protestu to już musi coś znaczyć.
      • zwirz Re: . 18.01.12, 14:30
        Póki co Amerykanie walczą z tym jak mogą - ilość petycji i akcji w internecie jest coraz większa, a pomoc gigantów pokroju Google czy facebook`a tylko pomaga.

I oczywiście, że dotyczy to także naszych portali i redakcji - o tym mówi sprzeciw PE antyweb.pl/parlament-europejski-przeciwko-sopa-czyli-nowemu-antypirackiemu-prawu-made-in-usa/
      • radek.zaleski Re: . 18.01.12, 17:32
        piszemy o tym sporo:
        technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,10982544,Kontrowersyjna_ustawa_antypiracka_a_sprawa_polska.html
        • bennyone Re: . 20.01.12, 11:54
          www.facebook.com/nieACTA
        • walkiri Re: . 22.01.12, 18:22
          Poly niestety milczało tak jak inne serwisy, czy z własnej niewiedzy czy z innego powodu. Fakt jest taki że przykre jest to, że o tak ważnych rzeczach jak ACTA dowiadujemy się tydzień przed ostatecznym głosowaniem. Pisanie o tym jak już świat i internet zawrzał nie jest informowaniem tylko relacjonowaniem. uncertain
    • mexykanin Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 15:16
      Może nie jestem zbytnio w temacie ale postanowię się wypowiedzieć (kurr nawet w tym zdaniu coś jest nie tak big_grin jakoś dzisiaj nawet zdania porządnego nie mogę sformować )
      Postaram się krótko. Nie podoba mi się cenzura internetu ogólnie ale niektóre zapiski mi się podobają gdyby weszło w życie Komputer mógłby stać się jeszcze lepszą platformą (gram głównie na kompie [nie hejtujcie mnie tongue_out]) tańsze gry, chcesz grać na klawie graj na klawie na padzie to graj na padzie gry by mogły jeszcze bardziej stanieć(jak zresztą wszystko muzyka,filmy itd ) i nie było by tych portów z konsol
      jednak to była pozytywna strona negatywna jest taka że rząd amerykanśki i nie tylko może wycinać z internetu co im się żywnie podoba (śmierdzi to echelonem tylko że
      tym razem cenzurują internet nie telefony )
      • mexykanin Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 15:25
        Nie wiem czy dodałem ale my też mamy swoją wersje (europejską ) ACTA sciana scianascianascianascianasciana
    • haczker Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 15:52
      Akurat nas SOPA nie powinna, aż tak bardzo interesować, bo to chcą wprowadzić w USA. Dla nas większym problemem jest ACTA, która wprowadza podobne "regulacje".

pl.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
      wolnemedia.net/prawo/acta-co-trzeba-wiedziec-o-antypirackim-pakcie
      "17 grudnia 2011 Rada Unii Europejskiej opublikowała krótką wzmiankę o przyjęciu ACTA na stronie 43 komunikatu prasowego na temat rolnictwa i rybołówstwa."
      • angh Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 16:34
        Cos nie zrozumiales. SOPA daje USA uprawnienia do wylaczenia DOWOLNEJ strony na swiecie, ktora podpadla amerykanom - w koncu to w usa ma siedzibe glowna organizacja zarzadzajaca IP i dns, a z kolei akt przeciwko piratom mnie nie rusza, bo nie pirace, i uwazam piractwo za szkodliwe.
        • mexykanin Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 16:38
          Amerykańska w teorii też ma służyć przeciwdziałaniu piractwu jednak wystarczy że jedna osoba wrzuci link np jakąś ścieżka dźwiękową i strona może zostać usunięta łatwo dojść do wniosku że oni mogą wrzucać linki na strony które im się nie podobają uncertain
          • angh Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 18:26
            tak, z tego i wielu innych powodow jestem przeciwny SOPA. Ona jest nei tylko przeciw piractwu, ale rowniez tresciom niedozwolonym... a to okresli urzedas w us. Dlatego daje to potezne pole do naduzyc, bo pewne rzeczy moga byc dozwolone w innych krajach, neidozwolone w us, ale juz przez to cala strona poleci.
            • fix_poland Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 21:20
              Czyli z tego co rozumiem USA chce ocenzurować internet? Przepraszam ale nie jestem zbyt w temacie i nie wiem o co chodzi uncertain
              • zwirz Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 21:57
                Tak. SOPA i PIPA dają rządowi USA możliwość ZAMKNIĘCIA KAŻDEJ STRONY NA ŚWIECIE, KTÓRA ZACZNIE BYĆ PODEJRZEWANA O UDOSTĘPNIANIE LUB PROPAGOWANIE TREŚCI PIRACKICH [lub po prostu niepasujących krwacikom z USA].

Na szczęście, jak niektórzy tu piszą, ACTA nie jest tak restrykcyjna i daleko posunięta jak SOPA.
                • haczker Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 11:49
                  niebezpiecznik.pl/post/pipa-z-sopa-polakow-bardziej-powinna-interesowac-acta
    • ifene Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 22:24
      Spokojnie ludzie! Wgram internet na dyskietkę, a potem odtworzę z kopii zapasowej i wszystko będzie jak dawniej.
      • fix_poland Re: SOPA i PIPA 18.01.12, 22:41
        Bóg nam cie zesłał z nieba !!
    • soultimer Re: SOPA i PIPA 19.01.12, 15:57
      Temat to poważna sprawa, ale skrót PIPA jest dość jednoznaczny tongue_out.
    • szympo Re: SOPA i PIPA 19.01.12, 16:56
      sopa to ch*j... wpiszcie w wyszukiwarce "obama ndda 2011" więc maja prawo zamknąć każdego CZŁOWIEKA przebywającego w USA bez powodu... o tym się powinno pisać ale sami poszkodowani nawet o tym nie wiedzą. Pewnie będzie wojna domowa.
    • captainobvious Re: SOPA i PIPA 19.01.12, 17:41
      Bardzo fajny ten drugi skrót. ^^
    • zwirz Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 00:39
      Właśnie padła informacja, że Megaupload i MegaVideo zostało zamknięte z powodu "łamania praw wytwórni fonograficznych". Po tym akcie, Anonymous przypuściło odwet na rządowe i federalne serwery, wyłączając je na krótki okres czas i wprowadzając zamęt w systemach.

Przypomnę, że na MegaUpload były udostępniane pliki z muzyką, ale były one dość skutecznie kasowane.

Ludzie - czas zawalczyć o swoją wolność.
      • derpster Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 12:42
        "Przypomnę, że na MegaUpload były udostępniane pliki z muzyką, ale były one dość skutecznie kasowane"

Przypomnę, że serwisy mega to MegaBox, MegaLive, MegaPix, MegaUpload i MegaVideo. Zwłaszcza ten ostatni - każdy widział, one tv show at a time hurrr durrr, rozpowszechnione nielegalnie treści.

"Ludzie - czas zawalczyć o swoją wolność"

A może: twórcy - czas walczyć o egzekwowanie swoich praw.
        • zwirz Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 13:19
          Walka i blokowanie/ kasowanie zawartości z serwisów oraz pociąganie do odpowiedzialności ludzi którzy udostępnili/ pozwolili na udostępnienie - tak, ograniczenie wolności w internecie, szpiegowanie oraz traktowanie użytkowników sieci jak najgroszych kryminalistów - nie.

Twórcy i właściciele MegaWorld (bo tak nazywa się spółka trzymająca wszystkie mega w garści) zostali postawienie przed sąd jak najgorsi bandyci a "Policja Świata", czyli USA chce ich ekstradycji z Nowej Zelandii, skąd ta grupa pochodzi.

Dwa - chomik, popularny portal do dzielenia się plikami wysłał dane użytkowników (e-mail + adres IP) firmie Hapro Media, która zaciekle walczy z piratami.

Poza tym co już wiele razy zostało udowodnione - piractwo fonograficzne i filmowe jakoś zbyt dramatycznie nie wpływa na zarobki twórców oraz wytwórni płytowych czy filmowych.
      • mr.k Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 14:33
        I niech Anonymous atakuje zły rząd, a nie graczy.
        • senseipl Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 15:23
          mr.k napisał(a):

> I niech Anonymous atakuje zły rząd, a nie graczy.
          Anonymous zatakowało psn ponieważ tamci popierali SOPE
          • angh Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 15:38
            Chyba cos Ci sie pomerdalo, kolego. Zaatakowali Sony poniewaz uznali, ze Sony nie powinno walczyc z geohotem, aby bronic swojej konsoli, oraz o pare innych pie... z ktorych wynikalo, ze Sony powinna rozdawac gry i konsole za darmo, i ze anonimowi wiedza lepiej, co uzytkownicy psn potrzebuja.
            Nie mialo to NIC wspolnego z SOPA.
            • senseipl Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 17:36
              angh napisał(a):

> Chyba cos Ci sie pomerdalo, kolego. Zaatakowali Sony poniewaz uznali, ze Sony n
              > ie powinno walczyc z geohotem, aby bronic swojej konsoli, oraz o pare innych pi
              > e... z ktorych wynikalo, ze Sony powinna rozdawac gry i konsole za darmo, i ze
              > anonimowi wiedza lepiej, co uzytkownicy psn potrzebuja.
              > Nie mialo to NIC wspolnego z SOPA.

www.cinemablend.com/games/Nintendo-Sony-Stop-Supporting-SOPA-Anonymous-Threats-38195.html
              A ja pytam, co was na tej polygami tak dupy pieczą o to piractwo, o uciśnieni twórcy?
              • angh Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 19:19
                Znowu Ci sie pomerdalo. Mr.k pisal o zeszlorocznym, kwietniowym ataku anonymous na psn, ktory dotyczyl geohota i w ktorym solidnym rykoszetem oberwali gracze wlasnie.

I wybacz, ale jezeli mnie 'piecze dupa' i jestem 'ucisnionym tworca' to pomerdalo ci sie bardziej niz mylalem. Protestuje przeciw ACTA nie dlatego, ze uderza ona w piratow a dlatego, ze zapisy w tej ustawie daja pola do naduzyc wobec zwyklych uzytkownikow sieci. I nie trzeba byc 'tworca' zeby wiedziec, ze ktos, kto korzysta z mojej pracy nie mowiac mi nawet 'dziekuje' to po prostu kawal zlamanego nanana.
      • angh Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 15:16
        A to akurat popieram. Serwisy takie jak megaupload czy rapidshare to kopalnia pirackich materialow. Jestem przeciwko ustawom takim jak sopa czy acta nie dlatego, ze staraja sie one blokowac piractwo, a dlatego, ze sposob ich przedstawienia az sie prosi o naduzycia. Samo piractwo, oraz strony zarabiajace na piractwie, jest jak najbardziej szkodliwe moim zdaniem.
    • xsomx Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 16:38
      Anonimowi już działają! Pozamykali:
      universalmusic.com
      justice.gov
      RIAA.com
      MPAA.org
      utahchiefs.org
      hadopi.fr
      copyright.gov
      bmi.com
      wmg.com
      fbi.gov
      Czekam na więcej! Do broni towarzysze!
      • zwirz Re: SOPA i PIPA 20.01.12, 17:19
        Część tych stron nie działała wczoraj część dzisiaj. Mi znajomy podesłał taki link

niedlaacta.pl/

Czy polygamia też się w tym dniu "wyłączy"?
    • garam Re: SOPA i PIPA 21.01.12, 00:26
      Zamknięcie megaupload nie ma związku z SOPĄ/PIPĄ/ACTĄ.
    • mexykanin Wykop 21.01.12, 16:43
      Wysyłajcie maile do posłów itd listy adresów email możecie znaleść na wykopie i gotowe e maile smile oby nie przeszło liczy się ilość podawajcie imię i nazwisko żeby was traktowali serio smile
    • mexykanin SOPA i PIPA 21.01.12, 18:32
      Wypowiedź na ten temat z pewnego forum ( o tematyce NWO rzeczy paranormalne itp ) bardzo mi się spodobała suspicious
      "Nie jest dla nikogo tajemnicą, że rządy prowadzą nabór na agentów, którzy za zadanie mają działać na forach, blogach i robić wodę z mózgu. (Mamy na forum temat o naborze na rządowych agentów). Zainteresowanych odsyłam.
      "USA chce walczyć z piractwem" . Dobre. A jak zamierza walczyć z serwerami w Korei Północnej, w Iranie, czy w Rosji? Pewnie nie jest dla nikogo tajemnicą, że dowolny program można wyszukać w sieci w ciągu kilku minut. Nie odkryję niczego nowego jeżeli napiszę, że spora tego część leży na rosyjskich serwerach.
      Ale walczymy z piratami! Samo pirat jak to brzmi!
      Pirat w oryginalnym znaczeniu zabierał dobra innym i często pozbawiał przy tym procederze życia prawowitych właścicieli. Choć z tą prawowitą własnością bywało różnie.
      Dzisiejszy "pirat" niczego nie zabiera. Robi kopię pomysłu. Jeżeli masz fajny rower, a ja na jego podstawi zrobiłem sobie ze swoich materiałów swój własny, to przecież niczego Ci nie zabrałem. Dalej masz swój rower.(Tutaj się nie zgadzam )

Pod straszakiem terroryzmu daliśmy sobie odebrać podstawowe prawa obywatelskie. Ale pojęcie terrorysta nie wystarcza, żeby kontrolować Internet. Bo nikt normalny nie uwierzy, że ty czy ja jesteśmy terrorystami. Teraz trzeba wymyślić inny powód. Piractwo brzmi nieźle, może się przyjmie. smile

Dekady temu po raz pierwszy czytałem Orwella. Wtedy wydawało mi się, że trafnie opisuje komunę. Dzisiaj jestem zdania, że jeszcze trafniej opisał festiwal popularności zwany demokracją. Inne słowa, zwroty, wyrażenia, ale rzeczywistość ta sama. Im większy nacisk, tym większy będzie bunt..

Jakieś 62 lata temu pisał o tym nasz noblista.

Który skrzywdziłeś człowieka prostego
      Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
      Gromadę błaznów koło siebie mając
      Na pomieszanie dobrego i złego,

Choćby przed tobą wszyscy się skłonili
      Cnotę i mądrość tobie przypisując,
      Złote medale na twoją cześć kując,
      Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli,

Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta
      Możesz go zabić - narodzi się nowy.
      Spisane będą czyny i rozmowy.

Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy
      I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta. "

• gulip Re: SOPA i PIPA 22.01.12, 22:30
        dobry tekst. zgadzam się w pełni
    • mexykanin nareszcie zwrócą uwage 21.01.12, 19:37
      Strona sejmu RP została zablokowana przez hakerów może uda im się zrobić coś więcej big_grin
    • ifene Re: SOPA i PIPA 22.01.12, 18:30
      Anonymous do boju. Robią niezłe zamieszanie, które nagłośniło sprawę polski na skalę światową. Dzienniki na całym świecie piszą o atakach na polskie strony rządowe. Osobiście nie wierzę, żeby ta cała ACTA przeszła.

Thay may take our lives, but they'll never take our Internet.
    • cyrkulatka999 Re: SOPA i PIPA 10.02.12, 22:13
      to jest już bardziej błazenada niż chronienie praw autorskich.tak na marginesie to nazwa PIPY mówi całą prawdę o tych dzieciach Maćka z klanu ale nie obrażajmy Maćka i Klanu suspicious
    • zer0khan Re: SOPA i PIPA 13.02.12, 14:35
      Dzięki za linki piwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka