Dodaj do ulubionych

Co Was wkręca

03.06.05, 10:16
w nowych grach?
Odświeżyłem sobie właśnie wąteczek o "rewolucyjnych gierkach" i próbowałem
znaleźć jakiś wspólny mianownik, którym dałoby sie w/w tytuły połaczyć, co
oczywiście z góry skazanym było na porażkęsmile I tak się zacząłem zastanawiać,
co w grach jest najważniejsze? Grafika? Muzyka? Klimat ogólny? Czy moze
tajemnicza cecha 'grywalnością' gdzieniegdzie zwana?
Z własnych doświadczeń załapałem, że czasmi grafika, może składać się z 3ch
pixeli na krzyż i żółtego koloru - Larry, Police Questy czy generalnie stare
Sierry a gra i tak wciąga, że zacytuje z tamtego watku 'jak odkurzacz' To
samo jeśli chodzi o muzykę - może byc kawałem kompozytorskiego koszmaru -
Deus Ex, ale po jakimś czasie jest Ci niezbedna do porzednego wkręta w grę.
Klimat? - jaki niby klimat miały Lemmingi, w które grałem miesiącami?smile A
grywalność? Może gdyby ktoś to w końcu zdefiniował, byłoby mi łatwiej, na
razie traktuję to jako ekwiwalent 'radochy z grania' i tutaj, może być tak,
że gra będzie textówką, z dźwiękami wprost z komputera (albo i wogóle bezsmile a
wyrwie z życiorysu dobrych parę tygodni - Hobbit, The Case of Sherlock Holmes
czy Emmanuellesmile
A jak to wygląda w Waszym odbiorze?
Pozdrowieniasmile
Obserwuj wątek
    • agrafek Re: Co Was wkręca 03.06.05, 11:59
      1. Fabuła (Torment, Fallout)
      2. Klimat (Torment, Fallout - he he, ale także American McGee's Alice, jedna z
      moich ulubionych)
      3. Grywalność, zdefiniowana właśnie jako radocha z grania - wszystkie jak
      wyżej, plus. np. Medieval Total War.
      4. Cieszy mnie "rozbudowana osobowość" postaci w grach. W takim Medievalu
      niewiarygodną frajdę sprawiają mi zmieniające się cechy poszczególnych
      dowódców. Podobnie rozbudowa postaci w Falloutach. Albo fakt, że w Torment Anna
      poczuła się na moment szczęśliwa. Mała rzecz a cieszysmile.
      Bezpunktowo, ze wstydem, przyznaję, że, na przykład, Bloodrayne kupiłem z
      powodów czysto szowinistycznie samczych. Gdyby bohaterem był facet, pewnie bym
      na to nawet nie spojrzał.
      Podałem prawie same stare tytuły, ale jakoś nic nowego mi w oko nie wpadło.
      W przypadku starych gier dochodzi sentyment. Przykład - Warlords II, czy
      Cywilizacja.
      pozdrawiam
    • tppiotr Re: Co Was wkręca 03.06.05, 15:25
      Grafika - może być 2D,
      muzyka - można nie słuchać,
      klimat ogólny - patrz niżej
      grywalność - tak, to jest dusza gry. np.Arcanum, Fallouty.
      • glupikot Re: Co Was wkręca 05.06.05, 00:46
        Taki sobie ADOM - grafiki w zasadzie nie ma, muzyki wogole nie ma, fabula niby
        jest... ale malo kto na nia zwraca uwage, starajac sie po prostu przezyc.

A jednak jest w tej grze cos, co sprawia, iz wgapiam sie w to ASCI i gine raz
        za razem z glodu, tudziez z powodu zatrucia pokarmowego.
        • taki.jeden.tetrix Re: Co Was wkręca 06.06.05, 12:10
          Jeśli chodzi o NOWE gry - a zdaje się, Brain, że to właśnie miałeś na myśli big_grin -
          nie mam, kurna, formuły. A szkoda, byłoby łatwiej kupować... Czasem zdarzają się
          nabytki "twitchowe" i całe dnie plucia w brodę, jak np. "Siege of Avalon" (macko
          jedyna, toksyka niemożebna), kiedy indziej coś trafia już trailerkiem i nie
          puszcza przez rok (ostatni casus - FlatOut. Więcej dalej).
          Lubię gry z fabułą (D00M 3 odpada). Grafa pomaga, choć nie mam nic przeciwko 2D
          (ASCII... no nie, aż taki hardkor jednak nie). Dźwięk - jeśli już ma być, to
          powinien być dobry. Piotr Fronczewski na pal za BG. A rzecz jasna bez miodności
          nie ma solidarności big_grin - fajna gra to ta, do której się z przyjemością wraca, a
          nie odkłada na półkę z "uff, zaliczone" (jak to zrobiłem z BloodRayne i Call of
          Duty).
          I chyba już pora na przykład FlatOut. Ścigałka. Na ścigałki reaguję jak na g...
          pod butem - taka idiosynkrazja, nic nie poradzę. Każdy dowolny Colin
          McRae/NFS/TOCA to góra 5 minut obserwowania, jak ktoś inny jeździ, sam nie mam
          przyjemności. Xpand Rally - okay, pół godzinki, bo widoczki śliczne (I'm a
          graphics whore big_grin). A FlatOut - poezja, i tyle. Idealne kombo adrenalinki,
          pokazowej grafy (nieno, są błędy i wtopy, ale mimo wszystko śliczne toto),
          perfekcyjnie dobranej muzyki... Pogrywam z kumplem, co to i w realu, i na piecu
          podnieca się autkami, i obaj piejemy z zachwytu. Jeszcze raz powtórzę - od
          trailera sprzed roku, przez demo od ponad pół roku, po pełną wersję od tygodnia big_grin

Tyle moich trzech groszy.
          • braineater Re: Co Was wkręca 06.06.05, 13:43
            Oooooo ścigałki - teżem nigdy nie lubił, aż mnie ktoś Re-Volt przyniesł i
            zdziczałem radosnym kwikiem sie zanosząc. No autka na zdalne sterowanie i
            ścigańsko po zakamarkach supermarketa (krowy całym rzędem temu, kto przez
            pierwsze n przejazdów nie zwiedził wszystkich ścian lodówki i sufitusmilei sie tak
            wkręciłem, że miałem akcje, aaa mam jeszce 15 minut do tramwajki to se dwa
            objazdy zrobię...Dobrze że tramwaje czesto jeżdżasmile
            A z ocen revolta ogólnych - grafika na poziomie 97 roku, muzyka - lepiej
            zmilczeć, efekta dźwiękowe - buhahahahahahaha a co to takiegosmile ale za to
            addyktywność 100% tongue_out
            Natomiast próbowałem sobie przypomnieć ostatnio gry, które kończyłem po
            kilkakroć i ze smutkiem stwierdzam, że mało tego - dwa Fallouty wiadomo, Mafia,
            Desperados, Deus Ex i Half-Lifek pierwszy (bo drugi odmówił wspólpracy z moim
            kompem a należało przed nową kartą grafy dokupic nowy LCDsad

No i kto mi powie, gdzie są dziś takie gry?!smile

Pozdrowieniasmile
            P.S. No dobra Postala 2 też staram się przechodzić przynajmniej raz na kwartał
            ale to wstyd się przyznaćsmile
            • taki.jeden.tetrix Re: Co Was wkręca 06.06.05, 14:17
              E toż mówię, wrzuć sobie FlatOut i masz Postala big_grin - przedwczoraj odblokowałem
              sobie pierwszą trasę z jazdą miejską i jak zobaczyłem, jak któryś z
              konkurencyjnych kierowców wpadł na latarnię (co w FO kończy się "wyskokiem przez
              przednią szybę") i przeleciał nad moim wózkiem, to z wrażenia i spazmów śmiechu
              sam zaparkowałem na wywrotce - i mój kierowca też opuścił kabinę via okno...
              Boskość. Ściągnij sobie demko i przekonaj się sam - skoki wzwyż rulez big_grinDD
    • hasske Czyktoś wie 06.06.05, 19:04
      • hasske Re: Czyktoś wie 06.06.05, 19:05
        Czy ktoś wie gdzie można znaleźć i pobrać z netu grę Rayman 3 ???
        Bardzo prosze o odpoweidź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka