Dodaj do ulubionych

W.32.BLASTER.F.WORM

IP: *.chomiczowka.net.pl 03.10.03, 18:42
ten cholernik siedzi chyba w moim kompie. norton go znalazl i nie potrafi
usunac kombinowalam tez z programem anty wirus na wp.pl jest tam nawet cos
takiego co ma usunac tego konkretnie wirusa. wszystko przeskanowane komp mi
mowi ze nic nie mam ale jednak. wirus objawia sie w ten sposob ze komputer
sie restartuje, tzn pojawia sie okienko ze system musi sie wylaczyc.
myslalam ze to koniec tych problemow ale przed chwila znow mi sie komputer
zrestartowal!!!!czy ktos mial tego robala i wie jak go skutecznie usunac?
(na xp) dziekuej za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.visp.energis.pl 03.10.03, 18:47
      Nie wystarczy usunięcie wirusa. Musisz zainstalować łatę.

Jak się pojawi okienko z odliczaniem, przestaw kalendzarz o dzień do tyłu
      i/lub wykonaj polecenie SHUTDOWN -A

Łaty (nie wiem jaki masz system, podaję dwie):

Win XP PL:
      download.microsoft.com/download/0/3/2/03201ef2-b9f9-4f0d-9051-7c951522fc58/WindowsXP-KB823980-x86-PLK.exe

Win XP Eng:
      download.microsoft.com/download/9/8/b/98bcfad8-afbc-458f-aaee-b7a52a983f01/WindowsXP-KB823980-x86-ENU.exe

I na wszelki wypadek narzędzie do usuwania wirusa:
      securityresponse.symantec.com/avcenter/FixBlast.exe
      • Gość: piecyk gazowy Korekta!!! IP: *.visp.energis.pl 03.10.03, 18:52
        Są nowsze łaty. Lepiej te instaluj Oto linki:

Win XP PL:
        download.microsoft.com/download/f/a/a/faafdb66-cc33-48cf-ab5d-974fb518c383/WindowsXP-KB824146-x86-PLK.exe

Win XP ENG:
        download.microsoft.com/download/c/d/d/cdd7ac92-e4cc-4b1e-bc2f-7a61b46b23bf/WindowsXP-KB824146-x86-ENU.exe
        • Gość: lola Re: Korekta!!! IP: *.chomiczowka.net.pl 03.10.03, 19:19
          latka zainstalowana. to teraz czekac na odliczanie czy juz powinno byc ok???
          dziekuje ci bardzo i zazdroszcze wiedzy
          • Gość: piecyk gazowy Re: Korekta!!! IP: *.visp.energis.pl 03.10.03, 22:08
            Gość portalu: lola napisał(a):

> latka zainstalowana. to teraz czekac na odliczanie czy juz powinno byc ok???

Dzięki tej łacie wirus nie przedostanie się już do systemu. Zachowaj ją sobie
            (np. nagraj na płytkę), przyda się w momencie, kiedy będziesz instalować od
            nowa Windows.
            • Gość: lola nie ma wirusa IP: *.chomiczowka.net.pl 05.10.03, 13:22
              uratowałes mnie przed restartami, nie ma go, zabilam go i bardzo dzieki za
              pomoc!!!pokój z Toba!
          • Gość: piecyk gazowy ERRATA IP: 212.33.65.* 04.10.03, 08:19
            Trzeba instalować OBIE łaty. I nową i starą.
            • Gość: virus jabola Re: ERRATA IP: *.75.56.140.brzesko56.ptc.pl 21.11.03, 00:23
              ej a pamiętacie żeby czynności zarówno czyszczenia systemu jak i update'owania
              wykonywać w awaryjnym (np z obsługą sieci jeśli robicie online)
    • Gość: Chris Worm/Lovsan.A IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 03.10.03, 20:34
      Ja próbuję poprzez AVG i znajduje mi dokładnie w pliku msblast.exe w katalogu
      Windows/system32 wirusa Worm/Lovsan.A :(
      Miałem ten sam objaw z restartowaniem się systemu (też na XP'ku).
      Zainstalowałem zgodnie z zaleceniami Piecyka łatę i już nie ma restartu, ale
      mimo iż AVG twierdzi, że usunął wirusa, nadal sam go wykrywa :((

Jestem laikiem w kwestii wirusów i bardzo proszę o pomoc wszystkich którzy się
      znają na tym - co można zrobić by go definitywnie eksterminować z systemu...?
      • Gość: piecyk gazowy Re: Worm/Lovsan.A IP: *.visp.energis.pl 03.10.03, 22:07
        Gość portalu: Chris napisał(a):

> Jestem laikiem w kwestii wirusów i bardzo proszę o pomoc wszystkich którzy
        się
        > znają na tym - co można zrobić by go definitywnie eksterminować z systemu...?

Spróbuj tego:
        securityresponse.symantec.com/avcenter/FixBlast.exe
        • Gość: wojtas Re: Worm/Lovsan.A IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 04.10.03, 02:21
          Skoro jest to odmiana blastera o nazwie lovesan,to sprobuj raczej tego:
          www.kaspersky.pl/news.html?s=details&id=382

• Gość: Chris Re: Worm/Lovsan.A IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 04.10.03, 08:00
          Zastosowałem wcześniej łatę, teraz użyłem zarówno FIXBLAST jak i CLRAV -
          wygląda na to, że narazie jest ok. AVG wykrywał go kilka razy ale mimo
          informacji, że wirus został usunięty ponownie się pojawiał. Chyba pomogła
          łata, po zainstalowaniu której wykryto wirusa po raz ostatni i chyba usunięto
          definitywnie. Dwa w/w narzędzia już go nie wykryły. Chyba jest już ok.

Dziękuję Wam za pomoc i pozdrawiam :)
    • Gość: Piotr Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 17:40
      Ściagnij sobie łatke na windowsa ze gdata.pl tam uzyskasz więcej informacji na
      ten temat .
      PS
      Wczoraj własnie tez miałem taki problem
      • Gość: twistor Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.chello.pl 20.10.03, 00:49
        ja mam ostatnio tez problem z samoczynnym resetem. ale comp nie pokazuje
        zadnego ostrzezenia. tylko nagle sam sie resetuje. nawet jak sie go nie
        dotyka. czy to tez jest ten sam worm? jak sadzicie? uzywam windows xp.
        pomocy!!!!
        • Gość: kingaaaaaaaa To blad systemu XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 18:21
          To blad systemu, wykorzystywany przez blastera. Jak lacze sie przez linie
          telefoniczna to mi wyskakuje odliczanie, ale jak przez neostrade to jush nie...
    • unikorn ??? 20.11.03, 22:52
      Ja miałem problem z Lovsan.A i pomogły łaty.
      Używam AVG, usunął go ostatecznie i po jakimś miesiącu czasu zupełnie
      niespodziewanie wybił mi komunikat, że znaleziono Lovsan.A mimo, że podczas
      codziennego skanowania nic nie znalazł i podczas skanowania zaraz po
      komunikacie również nic. Dziwne...(?)
      • Gość: virus rulez jednak Re: ??? IP: *.75.56.140.brzesko56.ptc.pl 21.11.03, 00:21
        no u mnie to samo
        już niby cacy cacy a nagle jeb!
        a codziennie ceremonie aktualizacji, pierdoły i nic nie powie
        (znaczy antyvir)
        nortona to już mam daleko w d..yskietce
        czekam cierpliwie aż wiruch zdechnie ze starości
        (a wtedy.. to już zarchiwizuje dane, obiecuje)
        bo za jakiś tydzień.. dwa (jestem może optymistą) pewno się
        zestarzeje i znajdą cosik skutecznego
        narazie staram się polubić zabawę w kałboi "kto szybciej zrestartuje compa"

• Gość: agness dlaczego to ciagle dziala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 01:40
          no wlasnie jakies lekarstwo ma ktos bo juz wymiekam ...powoli
          • Gość: piecyk gazowy Re: dlaczego to ciagle dziala IP: *.visp.energis.pl 24.11.03, 21:28
            Gość portalu: agness napisał(a):

> no wlasnie jakies lekarstwo ma ktos bo juz wymiekam ...powoli

Łaty i/lub firewall.
    • Gość: Allegra Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: 195.245.213.* 23.11.03, 13:51
      Jesli połataliscie już xpeka, to teraz trzeba ręcznie wywalić blastera, a także
      wyłączyć funkcję przywracania systemu w panelu sterowania!!!
      • Gość: Allegra Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: 195.245.213.* 23.11.03, 14:18
        Przedwcześnie wysłalam poprzedni post.. Podaję receptę jak się pozbyc blastera
        definitywnie:

Najpierw przeskanuj sobie kompa, najlepiej online mksem. Zapisz na karteczce
        nazwy plików, które sa wirusami - u mnie blaster nazywał sie zupełnie inaczej..

Usun pliki (których nazwy zapisałeś) manualnie, a mianowicie:
        1.start -> szukaj (nie znam polskiego systemu, ale cos w tym stylu)-> szukaj
        pliku BLAST. (powinnas znalezc pod windows/system32/msblast.exe lub/i
        windowc/prefetch/dzika kombinacja liczb i slowko blast w nazwie.
        2. ctrl+alt+del - > task manager -> procesy -> znajdz msblast.exe i ZAKONCZ
        proces.
        3. manualnie usun wyzej wymienione aplikacje i OPROZNIJ kosz na smieci!!
        4. start-> uruchom -> wpisz REGEDIT i zaczyna sie szukanko:

hkey_local_maschine - > software -> microsoft -> windows ->current version ->
        RUN

po prawej stronie okna sprawdz czy nie ukryl sie registr pod tytulem:

windows auto update (msblast.exe)

jesli tak usun go deletem.

poniewaz masz XP, musisz jeszcze w panelu sterowania -> system -> zakladka
        przywracanie systemu
        ZDEAKTYWOWAC ta funkcje!! koniecznie, bo sie g..o odtworzy!

Życze powodzenia w walce z robalem :)
        • Gość: arek Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 30.11.03, 00:42
          A ja przeskanowałem kompa Nortonem,Anti Virem i nic nie "wykryły" a także
          W 32.blaster......i też nic nie wykrył,szukałem w Windows32, Windows Prefetch
          i też nic nie ma a komp.dalej sie restartuje!
          • Gość: arek Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 30.11.03, 00:51
            W Windows/Prefetch znalazłem coś takiego: FIXBLAST(1).EXE O113BD64.pf Plik PF
            Może to jest to?
            • piecyk.gazowy Re: W.32.BLASTER.F.WORM 30.11.03, 17:16
              Nie, to nie to. A jak się resetuje? Pojawia się te okienko?
          • Gość: Allegra Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: 195.245.213.* 30.11.03, 20:32
            Norton i AntiVir, które masz w kompie nie są prawdopodobnie zaktualizowane i
            dlatego nie wykrywaja blasterów. Dlatego tak ważne jest, żeby sprawdzić kompa
            online, czyli przez Internet. Mks ma wszystkie najnowsze wirusy w swojej bazie
            danych. Skaner jest na stronie: skaner.mks.com.pl

I zaznaczam jeszcze raz: blaster może nazywać się zupełnie inaczej! u mnie
            nosił dwie zupełnie niewinne nazwy: coś z kotem (cat..cośtamcośtam) i z
            zielonym (green..cośtamcośtam). Mks wykrył oba pliki.
            • Gość: arek Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 10.12.03, 13:14
              Mam juz serdecznie .....szukałem tego Blastera czy jak go tam zwą wszędzie
              nigdzie takiej nazwy nie znalazłem!Skanery też żadnych wirusów nie wykryły!
              AntiVir tez nic nie wykrył,chociaż z aktualizacjami jestem na czasie.....do
              tego
              jeszcze ta piękna,niebieska stronka"....jeszcze troche to zagram z kompem.
              w gre ..."kto zaskoczy drugiego szybciej w restart"!

A Może by tak przegląd generalny kompa.? Tylko ,ze ja
              nie bardzo znam się na tym?
    • Gość: pawel Re: W.32.BLASTER.F.WORM IP: *.zetosa.com.pl / *.zetosa.com.pl 20.12.03, 01:08
      No dobra, ale jak sie pozbyc tego swinstwa skoro nawet latka nie chce sie
      zainstalowac??? MKS wykasowal worm.blasterA a ja usunalem recznie (msblast.exe)
      z Windows\System32 a mimo to wyskakuje co jakis czas odliczanie. MKS znalazl
      jeszcze wirusa svchost1.exe ale nie moze go usunac, recznie tez sie nie da. Jak
      uruchomie rejestr systemowy to tez nie da sie nic w nim zrobic, bo po kilku
      sekundach znika. Co robic, jakie procesy pozamykac??? Dodam tylko tyle ze nie
      ma w procesach msblast.exe. HELP!
      • amphetaminekillsme Re: W.32.BLASTER.F.WORM 10.01.04, 12:44
        słuchaj jeżeli sprawa z blasterem aktualna to polecam wizytę na stronce
        www.wsp.krakow.pl/techsupp/blaster-virus.htm ściągnij poprawkę do win
        xp, fixblasta, dcbmob i usuń FRAJERA. POZDRO!!!
        • Gość: malgo fixblast IP: *.chello.pl 12.01.04, 15:34
          A gdzie moge znalezc latke dla Windows 98?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka