Gość: DEAMON IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 11:20 PIRAT JAK PIRAT nic nowego ale najbardziej dumny tego ze nie ma zabezpieczeń w tej grze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
y_jak_y Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 11:32 z każdą ich grą jest tak samo, ściąga ja masę osób, próbują przez tydzień, dwa i potem albo olewają albo kupują oryginał... Demigod dzięki kompletnemu brakowi zabezpieczeń pozawala tym uczciwym inaczej zagrać w pełną wersję gry demo... i to jest w sumie dobra zagrywka ze strony Stardocka , która już nie raz się sprawdziła. ja za nich trzymam kciuki bo to fajne chłopaki i robią swoje zamiast kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 11:46 @s.s "to źle, że gdy jedna osoba kupuje grę, pięć ją nielegalnie ściąga." Niekoniecznie ściąga - to mogą być kumple tego jednego co zakupił. "I teraz, czy to 5 do 1 to stosunek zły, bardzo zły, czy też w sumie nie najgorszy?" IMO całkiem dobry, sam kiedyś wyszacowałem dla gier z zabezpieczeniami na około 3-4 do 1 (brałem liczbę bestdownloadów na torrentach i różne wyklikane wyniki sprzedaży, oczywiście było to skażone moją wybiórczością), co akurat w świetle danych od Stardocka potwierdzałoby tezę że zabezpieczenie chyba jednak pomaga w zyskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WizardOfTheCoast Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: 94.251.143.* 17.04.09, 11:53 To jest przykre, ludzie zastanowcie sie co robicie.... oczywiscie ujawnia sie stara prawda, "jak Kali krasc do dobrze ale jak okrasc Kalego to zle". Podoba sie gr? To ja kup. Nie podoba? To ja omojaj szerokim lukiem. Potem wszyscy narzekaja, ze teraz nei robi sie dobrych gier. A po co maja sie starac jak zaraz ich produkt zostanei rozkradniety? W dobie portalow aukcyjnych kupno gry nie jest jzu tak duzym wydatkiem jak kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: 212.180.146.* 17.04.09, 12:11 Dane dotyczące ilości piratów/złodzieji są oczywiście absolutnie zaniżone! Możemy spokojnie założyć, że tylko co trzeci/czwarty jest takim kretynem żeby próbować połączyć się z oficjalnymi serwerami producenta (jak niskie trzeba mieć IQ żeby myśleć, że da się tam zagrać na kradzionej wersji gry?). Czyli skala piractwa 20 do 1 jest jak najbardziej realna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piractwo Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 12:16 piractwo to stan umysłu a pomaga temu fakt, że gry są ku##a za drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siepu Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.chello.pl 17.04.09, 12:50 Obojętnie ile gry by kosztowały, zawsze będą za drogie (bo drożśze niż darmowe ). Imho akurat gry pecetowe w tej chwili są bardzo tanie w porównaniu do kosztów produkcji. Inna sprawa jest taka, że ludzie ściągają dużo więcej gier niż potrzebują. Ile tytułów, w które graliście ostatnio przeszliście? A do ilu wróciliście? U mnie ostatnim zakupem był PES 2009 w dniu premiery, w międzyczasie tylko jakieś Hirosy dla zabicia czasu. Wystarcza mi freeware, gry indie no i to, co już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
iftk Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 13:09 HEJ, HOLA, HOLA! To projektanci Demigoda ukradli pomysł IceFrogowi, który stworzył ums'a do WarCrafta 3 o nazwie Defense of the Ancients. Praktycznie wszystko w tej grze jest zwalone z doty, więc wcale, a wcale się nie dziwię, że są okradani. Od początku aż się prosili o odwet od sceny. IF nie zarejestrował swego dzieła w urzędzie, bo niby i jak miał, skoro była to tylko modyfikacja gry. Jego okradli, teraz będą okradać złodziei. Sprawiedliwość chyba jednak istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 13:21 Nie zamierzam dyskutować na temat skali piractwa bo podanie jakiejkolwiek liczby było by czystym strzałem, równie dobrze może to być i 1000:1... takich danych po prostu nie ma. Powyższy news pokazuje tylko ilu piratów-idiotów przypada na jednego gracza Druga sprawa. Bardzo podoba mi się postępowanie firmy Stardock. Podejżewam, że kolejnym ich krokiem będzie wypuszczanie gier w dwojakiej formie: 1) płatna edycja pudełkowa (boxowa i/lub online) 2) bezpłatna edycja z reklamami Co na tym zyskają? Proste ci, co kupili poprzednie gry, kupią również następną, ci którzy ściągali teraz ściągną legalnie więc nic prawie się nie zmienia... błąd, Stardock dostaje kasę z reklam, więc zarabia *cokolwiek* na czymś, na czym teraz traci. Oby tak zrobili a zdobędą rzesze fanów. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 13:23 iftk -> "Defense of the Ancients (DotA) is a custom scenario for Warcraft III, based on the "Aeon of Strife" map for StarCraft." "The first version of Defense of the Ancients was released in 2003 by a mapmaker under the alias Eul" "developed by modder Steve Feak (under the alias Guinsoo); this version would become the most popular version of the map." "The new author, IceFrog, added new features, heroes, and fixes" en.wikipedia.org/wiki/Defense_of_the_Ancients Jak widzisz autorów DotA jest multum. Inna sprawa, że większość gier zżyna od czegoś - MMORPGi od WoWa, RTSy od Dune 2000 więc co to za argument? Twórcy gry od początku mówili, że wzorowali się na DotA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.04.09, 13:31 E tam, cudujecie. Moralne znaczenie ściągnięcia jakiejś gry zależy od kontekstu. Nie można powiedzieć, że jest to zawsze złe. Ja ściągnąłem w życiu zaledwie parę gier i żadnej z nich bym na pewno nie kupił, bo: 1) dana gra była beznadziejnie kiepska, ściągnąłem pirata zamiast dema, gdyby mi się spodobała, kupiłbym ją (nie dotyczy przypadków z 2)), 2) zwyczajnie miałem wtedy te 10 czy 15 lat i mój miesięczny budżet wynosił jakieś 20 zeta, z czego 30 zeta (sic!) szło na jakieś rzeczy typu żarcie i picie w bufecie. Byłem wiecznie zadłużony u kolegów ;p. Oryginalne gry kosztowały wtedy po 150, 200 złotych. I jeśli twierdzicie, że skoro mnie nie było stać, to powinienem się był ograniczyć i nie ściągać, to sorry, nie zgadzam się. Nikt nie tracił na tym, że ściągałem, ergo, nie było to moralnie złe. Należy pamiętać o tym, że ściągając grę, niczego nikomu nie odbieram. Można ewentualnie twierdzić, że nie kupując gry, odbieram sprzedawcy zysk. Jednak robię to tylko wtedy, gdy w normalnych okolicznościach grę bym kupił. Jestem przekonany, że bardzo duża liczba piratów nie kupiłaby gry, którą ściągnęła. Głównie ze względu na to, że to są dzieci i ich nie stać. Świadczą też o tym wyniki sprzedaży starych, tanich gier - wydaje się, że się sprzedają znakomicie. A przecież je też można ściągnąć w sieci. Kolejna grupa ludzi ściąga gry jak dema. I jeśli są fajne, kupują je. Oczywiście jest pewnie sporo ludzi, którzy mają kasę, kupiliby normalnie gry, które ściągają, ale wolą mieć coś za darmo niż płacić. Oczywiście oni postępują źle. Ale źle postępują też kapitalistyczni wyzyskiwacze ludu pracującego ;p. Nie no serio, wolę pirata od bankiera, który w kryzysie potrafi sobie załatwić miliardową pomoc od państwa i wypłacić sobie z tego kilkaset milionów premii. Jakkolwiek populistycznie to wyznanie by nie zabrzmiało . Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 13:44 @F W niektórych punktach się z tobą zgadzam ale i tak zaraz Cie napiętnują a potem ukrzyżują za usprawiedliwianie piractwa. Prawda jest taka, że producent nie traci na osobie (X), która ściąga bo jej nie stać. Nie traci bo i tak by nie zarobił ALE jednocześnie w pewnym sensie zyskuje bo ma okazję przywiązać kogoś do promowanej przez siebie marki oraz zyskuje darmową reklamę, nikt nie wie ilu znajomych X'a kupi oryginał a ilu ściągnie, paradoksalnie biedny-pirat ;] może być źródłem zysku ALE tego się nie da udowodnić, tak samo nie da się udowodnić, że piractwo powoduje realne straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.04.09, 13:51 @aihs: a dokładnie, o tym zapomniałem. Gdyby nie piracki HOMMII i HOMMIII w czasach dzieciństwa, to jako dorosły nie kupiłbym HOMMIII, a mój brat nie kupiłby HOMMV. właśnie, HOMMIV nie kupiłem, bo grałem trochę na piracie i kompletnie mi się nie spodobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:22 Prawda jest taka,że kiedy takiemu Piratowi gra się naprawde spodoba,to pójdzie do sklepu ją kupić. Dlaczego? A no dla gry multiplayer, która jak wiadomo jest głównym wagonem tego produktu, żadne pirackie czy hamachiowe serwery nie zastąpią oryginalnych serwerów, na których wszystko pięknie chodzi, działają zawsze, i odrazu po wypuszczeniu patchy... Jeżeli mam się przyznać ,tak samo było ze mną jeżeli chodzi o gre Majesty, grałem w wersje nieoryginalną, naprawde mi się spodobała, i jak tylko wyszła jej reedycja z dodatkiem odrazu poszedłem kupić, coprawda jej cena była niska(20 zł) i to mnie tak naprawde przekonało do jej kupna... Gdyby wszystkie gry tyle kosztowały... Eh marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:26 Jeszcze trzeba dodać fakt, że żadna piracka gra nie zastąpi chwili odpakowania gry z pudełka, obejżenia i powąchania własnej instrukcji ,z WŁASNYM i OSOBISTYM cd-keyem na odwrocie, (nie używanym przez setki tysięcy innych osób) no i ta pachnąca nowością płyta Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 14:31 @aihs i F "kasa i słodkie dzieciństwo" Tyle, że ciężko porównywać lata 90-te gdy do wyboru były albo tylko drogie gry w sklepie (np. RA 160 zł, CC2 230 zł) albo tanie piraty na bazarze. Pamiętam, że na ileś tam gier (nie wiem, może 30) miałem tylko 2 oryginały. I tak, zgadza się, parę serii piracko zdobytych wtedy, kupuję teraz normalnie w sklepie. Tyle, że teraz mamy inny rynek. Dzisiaj, gdy mamy covery, tanie serie i portale aukcyjne, gdzie za małą kasę można kupić naprawdę niezłe gry i to w miarę świeże, argument finansowy można IMO wsadzić se w buty. Bronić się jeszcze można od biedy po linii "nie dali dema, zagram trzy poziomy i odinstaluję", ale nie jestem zwolennikiem takiego postępowania. Jak napalam się na coś a to coś nie ma dema to czytam opinii w necie, oglądam gameplaye i słucham znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Punkt G Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 14:45 Tak, tylko, że gra Ci się nie podoba, bo pogrywasz w pirata. Gdybyś jednak nie miał możliwości ściągnięcia, jako, że podobał Ci się HoMM3, to pewnie byś kupił w ciemno 4. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 15:33 Teraz pytanie, ile osób, które kupiły grę, skopiowało ją dla rodziny i przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrozo Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 16:17 ------- Odpowiedz Link Zgłoś
dr_dred Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 16:36 @Mrozo Strzelam, że ogolna liczba idzie ok miliona. Gra w końcu rewelacyjna. ------------------------ 1 milion do 18 tys uczciwych nabywców hmm przerażasz mnie tymi słowami Ja na miejscu producenta i wydawcy ... kurde nie wiem co bym zrobił ale na pewno byłby to bardzo bolesny cios. Cóż w dobie kryzysu tak łatwo nie da się zarobić tym bardziej jak się ufa graczom i wydaje grę praktycznie beż żadnych sensownych zabezpieczeń. Są zabezpieczenia narzekają gracze,nie ma zabezpieczeń lub są zbyt słabe narzekają producenci i wydawcy. Czy da się znaleźć złoty środek,czy w ogóle takowy istnieje?? Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 16:44 @han_solo_79 Ja miałem podobnie ale do czasu, w pewnym momencie zacząłem kupować mniej gier, już wiedziałem co lubię a co za tym idzie głownie oryginalne wydania. Ale doszło do tego, też dlatego, że zmieniło się trochę w Polsce, gry potaniały - chociaż takie Xwing VS TieFighter kupiłem za 180 zł - ogólnie zrobiło się troszkę lepiej. I ostatnia kwestia, ja nie usprawiedliwiam piractwa, piractwo jest złe, piractwo to kradzież itp itd ja jedynie zauważyłem, że nie da się udowodnić tezy, że producenci tracą pieniądze bo ludzie ściągają piraty... gó... a nie tracą, co więcej moim zdaniem jak już napisałem piractwo szybciej pomaga niż szkodzi. Osobiście nie traktuję piratów jako demo, jeżeli ktoś nie wydaje dema tzn że ma w dupie potencjalnych nabywców, którzy nie dają się nabrać na PR i złapać na hype - takich wydawców omijam szerokim łukiem, nie kupuję kotów w worku ale również nie kradnę żeby zobaczyć czy fajne ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.04.09, 17:09 @PunktG: "Tak, tylko, że gra Ci się nie podoba, bo pogrywasz w pirata. Gdybyś jednak nie miał możliwości ściągnięcia, jako, że podobał Ci się HoMM3, to pewnie byś kupił w ciemno 4." To znaczy, że mam dla jakiejś głupiej idei wydać ponad 100 złotych na produkt, który mnie nie zadowala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Mattio Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: *.eltronik.net.pl 17.04.09, 17:14 Gość: Mrozo: "Strzelam, że ogolna liczba idzie ok miliona. Gra w końcu rewelacyjna." Raczej watpliwe. Zobacz sobie na seedy, peery i od razu widac ze gra przeszla tam bokiem. A swoja droga gra calkiem fajna ale malo postaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banita Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo IP: 83.238.68.* 17.04.09, 17:41 @ F Po to masz recenzje, filmiki z gier, screeny itd., żeby nie kupować kota w worku. Zresztą podobnie jest z filmami wyświetlanymi w kinach - nigdy nie można być na 100% pewnym,że coś się będzie podobało. Grę zawsze można sprzedać i odzyskać większość kasy. A twoje próby usprawiedliwiania się z piractwa są idiotyczne i śmieszne. Potępiać cię nie będę, sam w młodości miałem kilka (z 6-8) kopii gier, ale piractwo to piractwo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Skala piractwa? 5 do 1, na przykładzie Demigo 17.04.09, 18:01 @Banita --> tylko że bilet do kina kosztuje 20 zł, a nie 200 zł. Drobna różnica, prawda? Zastanów się, ile osób jest skłonnych wydać w ciemno 20 zł, a ile - 200 zł. Zaręczam ci, że mało kto piraci gry, które można kupić za 20 zł w Auchan, obok rajstop dziecięcych i szczypiorku. Piracone są materiały, do których dostęp jest w jakiś sposób utrudniany Odpowiedz Link Zgłoś