Dodaj do ulubionych

LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu

26.06.09, 17:09
Sensowne.
Obserwuj wątek
    • cthulhu666 LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:10
      Tylko, że CDP to te gry przynajmniej przyzwoicie wydawał w takich cenach. A LEM za cienkie pudełko i świstek jako instrukcje każe sobie płacić normalne ceny. Nie mówiąc już o opóźnieniach premier.
    • mihnu Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:13
      No jeżeli dwie spółki mają taka sama spółke matkę to nic dziwnego, ze potrafia sie dogadac lepiej. ;]
    • loczyn Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:14
      Dokładnie uncertain Z resztą na zachodzie mają już taniej, rozumiem, że Polska jako najbogatszy kraj świata, miodem i złotem płynąca powinna mieć ceny z kosmosu (akurat pasuje to Starcrafta).
    • iwatake Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:21
      Michał Kiciński zaczął brzydko się bawić. Intuicja PR-owca zawodzi?
    • xymek24 Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:38
      Jeżeli dla Pana Macieja Turskiego cytuje "...PS3/X360 - 239,99 - więc jak na bieżące warunki i kurs EURO - wydaje mi się, ze są to ceny atrakcyjne..." to sa ceny atrakcyjne to gratuluje optymizmu i podejscia do klienta...wystarczy spojrzec na ceny gier poza EMPIKiem...juz nawet Saturn prawie kazda pierwsza lepsza gre na PC czy konsole ma tansza o 20-40zl...nie wspominajac juz o innych sklepach z poza wielkich sieci handlowych ktore specjalizuja sie w sprzedazy gier np. na konsole gdzie ceny oscyluja w granicach 200-170 zl za nowosc...

Co natomiast sie tyczy CDP to zawsze ich gry byly oferowane w duzo bardziej konkurancyjnych cenach niz LEMa. Nie ma co tego ukrywac, same wydania gier tez byly duzo bogatsze...
    • ethnoe Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:40
      Chyba ktoś stracił głowę w CDP: najpierw publiczne pranie brudów z tym francuskim podwykonawcą konsolowego Wiedźmina, teraz pojazd po LEM-ie. Mi się taki styl nie podoba.
    • iwatake Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:44
      @ethnoe - dokładnie. Chyba wizja stracenia katalogu Blizzarda rzuca się na mózg...
    • loczyn Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 17:50
      @ethnoe & iwatake
      Wiecie co? Mało mnie obchodzi czy piorą brudy czy nie, lubię CDP bo szanują mnie jako klienta, a Lem nie i to mi wystarczy do oceniania kto tu jest górą.

Jak czytam takie komentarze to przypominają mi się serwisy pokroju pudelek, gdzie ludzie jadą po aktorze za to, że jest kiepskim mężem, a to ze dobrze gra w filmach to już mniej ważne. Szkoda.
    • averian Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 18:00
      Ja tam za LEMem nigdy nie przepadałem.. ich ceny są z kosmosu (329zł za GH: Metallica to przesada była totalna...)
    • nemesisxian Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 18:19
      Lem jest milion lat świetlnych jako wydawca,za poziomem który prezentuje od lat CDP.

'Nie prowadzimy portali internetowych, wielkich sklepów internetowych, nie zajmujemy się filmami.' I świadczy to tylko i wyłącznie o braku zaangażowania i płytkim podejściem do multimediów jako ogółu. Niedostosowywane ceny do ciężkiego w ekspansji rynku, jakim jest Polska, brak polskich wersji językowych i przy tym radość i samouwielbienie z tego, co firma prezentuje. Mało, drogo i z opóźnieniami. Brawo. I dla naszego dobra niech CDP będzie odpowiedzialny za StarCraft, DIablo i pozostałe marki ActivisionBlizzard. Mam nadzieje że pan M. Kiciński szybko LEMa skomentuje.
    • krusty84 Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 18:20
      PR bullshit by LEM trwa nadal, czemu Activision kocha LEMa bo zawsze idzie im pod rękę a potem jescze narzekają na piractwo. I ta sytuacja ciągnie się już 10 lat jak nie więcej. Dochodzi do coraz większych absurdów że człowiek musi sprowadzać grę z zagranicy jeśli nie chce czekać dodatkowe kilka miesięcy i wydawać o wiele drożej. No cóż Activision zawsze nas olewało a w LEMie znalazło idealnego partnera.
    • ghettosoldier Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 18:47
      Po pierwsze nie widzę nic złego w tym jak to nazywacie "praniu brudów" Dla mnie osobiście jest to kulturalna wymiana zdań dwóch szefów firm działających na polskim rynku gier wideo. Po to są właśnie media growe, aby być taką platformą wymiany zdań, dyskusji o polskim gamingu. Dlatego ciesze się, że LEM nie zignorował wcześniejszej notki, tylko postanowił odnieść się do postawionych zarzutów oraz przedstawić swój punkt widzenia. Jak dla mnie taka postawa się chwali i tu niewątpliwy plus dla LEMu.
      Przypomnę, że gdy wybuchła "afera" Gol & Polygamia w tle z polskim oddziałem EA. To EA do tej pory nie odniosło się do tej całej sprawy udając, że nic się nie stało.
      Wracając do sedna sprawy. Nie zmieniam swojego zdania w sprawie działalności tej firmy.

Zabrakło mi odniesienia do sprawy lokalizacji gier na PS3/Xbox360.

Dlaczego polskie premiery gier (o ile wogóle są) odbiegają aż tak bardzo od premier europejskich, skoro przeszkodą nie jest przygotowanie polskiej wersji językowej.

Co do ceny; 240 złotych za grę na nexgeny nie jest atrakcyjne. W przypadku gdy większość społeczeństwa zarabia 1700-2500 netto, cena za gre 240 nie jest ceną atrakcyjną. Przy takich cenach nie ma mowy o zbudowaniu ani kultury grania na konsolach ani o budowie dużego rynku jako takiego. Wkurza dodatkowo jeszcze to, że w krajach zachodnich gdzie płace są wyższe, tamtejszy gracz i tak ma niższą cenę niż polski gracz. Chorą dla mnie sytuacją jest, że sprowadzenie gry z Kanady czy z Anglii jest tańsze niż kupienie tej samej gry u polskiego dystrybutora.

Argument o kursach walutowych wpływający na końcową cenę gry jest dla mnie nietrafiony.
      Gdy w wyniku spekulacji polska złotówka umacniała się względem innych walut jakoś nie widział drastycznych obniżek gier wydawanych w Polsce. Lepszy przelicznik walutowy był poprostu dodatkowym zyskiem oprócz marży.
      Jeśli wtedy się dobrze "nachapaliście" to teraz część ówczesnej "premii" powinniście przeznaczyć na złagodzenie niekorzystnego kursu walutowego.
      Ale nie jestem naiwny nie zrobicie tego, tylko prostym mykiem przerzucicie koszta na konsumenta.
      Ale czy nie jest to polityka krótkowzroczna?
    • ethnoe Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 18:58
      @loczyn
      Ja nie odnoszę się do LEMa czy CDP jako do wydawcy gier (bo CDP jest na tym polu wyraźnie lepszy), tylko do stylu. CDP bardzo lubie, ale ten styl mi się nie podoba.

@ghettoslider
      Zauważ, że w przypadku GOL-a ta afera wypłynęła - poza kontolą kogokolwiek. EA powinna się jak najbardziej odnieść do sprawy. Natomiast chodzi mi o to, że nieprowokowany CDP na łamach prasy zaczyna wrzucać komuś do ogródka.
      (btw termin "pranie brudów" odnosił się tylko do aferki z francuzami wink )

Kwestia smaku - mi się to nie podoba i tyle. A co do polityki wydawniczej nie będę się wypowiadał.
    • wiktor_cegla Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:03
      Na marginesie całej dyskusji: to jeden z tych wątków, w których nicki komentujących powinny być zaznaczone na czerwono, jeśli IP komentującego pokrywa się z IP jednej z zaangażowanych firm wink
    • geerz Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:14
      239.99 cena za grę, która powoduje, że pukam się w głowę, a ten pan twierdzi ze "wydaje mi się, ze są to ceny atrakcyjne". Tak drogi panie - wydaje się panu. Życzę panu również puknięcia się w głowę takiego solidnego. Natomiast co do "budowanego wśród graczy obrazu LEMa jako firmy, której celem jest złupienie skóry polskich graczy" to pan wybaczy ale taki pan obraz buduje poprzednią przeze mnie zacytowana wypowiedzią. Życzę jak najszybszego upadku pańskiej firmie. Dla dobra wszystkich graczy i polskiego rynku.
    • ghettosoldier Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:21
      Wyciągnięty do tablicy odpowiem.

Nie byłem, ani nie jestem pracownikiem żadnej firmy będącej uczestnikiem polskiej branży gier wideo.

Jestem tylko i wyłącznie graczem, zwolennikiem normalności. Normalności, której za dużo w polskim gamingu nie ma, choć pojawia się coraz więcej jaskółek, że tej mitycznej normalności dożyję.

Piotr
    • loczyn Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:22
      W końcu to PR, nakłamać trochę musi w końcu za coś płacą wink

Osobiście czekam tylko na wydanie StarCrafta, to ono zdecyduje jakie będę miał podejście do Lemu w przyszłości.
    • loczyn Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:23
      @ghettosoldier
      Dobrze prawisz, tylko tyle powiem.
    • xboxer360 Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:37
      Dla mnie Lem śmierdzi tak samo jak Cenega, a CDProjekt rządzi i mam nadzieję że tak zostanie. A to że LEM nie ma portali internetowych i wielkich sklepów internetowych to mówi samo za siebie (wytłoczyć płytki, wydrukować świstek papierka po polsku zapakować w DVD Case, kaska do kieszeni i zapomnieć).
      To tak jakby tatuś tylko dzieci robił i pa pa. Dla mnie LEM to żenada, całe szczęście że można kupować wcześniej za granicą nie pakując tym darmozjadom w kieszeń. Jeśli chodzi o CDProjekt to na zachodzie ludziki nam zazdroszczą wydania niektórych gier, choć ostatnio taki większy zachwyt był ponad rok temu w przypadku World In Conflict.
    • iwatake Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 19:43
      wiktor_cegła - czuję się wywołana do tablicy, zatem pragnę zapewnić, że moje IP nie pokryje się ani z IP LEMa, ani CDP smile Nie podoba mi się styl M. Kicińskiego i tyle. Co więcej - przez szereg lat budował świetny PR i dziwi mnie ta nagła zamiana.
    • wookash_b Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 20:04
      240 zł za grę to NIGDY nie była ani NIE jest cena atrakcyjna w tym kraju!!! Może o tym czy jest to cena atrakcyjna czy nie powinni decydować gracze/klienci? Co oni (my) na to?

Raz w życiu kupiłem grę za 239 zł był to Tony Hawk 3 na PS2 i nigdy więcej tego błędu nie powtórzyłem i nie mam zamiaru. Pamiętam dobrze premiery takich gier jak GTA na PS2 ceny zwykle były ustalone na właśnie 239,99 zł.

Zgadzam się z wypowiedzą ghettosoldier ze taka polityka cenowa nie zbuduje w tym kraju podwalin pod rynek gier. Dla mnie takie ceny zawsze kojarzyły się z myśleniem "Sprzedamy mniej ale drożej, wyjdziemy na swoje", a powinno być "Sprzedamy taniej, możliwe, że więcej ale przy tym zdobędziemy nowych klientów".

Nie ma się co dziwić, że w Polsce jest piractwo jak dla ludzi decydujących o rozwoju rynku w Polsce 240 zł za grę to cena atrakcyjna. Smutne to jest!
    • krusty84 Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 20:07
      A co miał powiedzieć bardzo się cieszę na współprace z LEMem, jednym z wiodących wydawców na polskim rynku, dla którego satysfakcja klienta jest na bardzo ważnym miejscu, który dba o rozwój rynku, zmniejszenie piractwa itd. Powiedział to co każdy średnio zorientowany gracz wie od dawna LEM żyje tylko dzięki produktom jednej firmy, pasożytując na tych graczach co nie mają możliwości sprowadzenie tańszych wersji z zagranicy.
      zagranicy
    • loczyn Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 20:39
      Ciekawe czy Maciek Turski dostanie rozgrzeszenie przy spowiedzi za pisanie takich kłamstewek i naginaniu "prawdy" na korzyść firmy, gorzej niż polityk, ciekawe też jak sumienie tego Pana. Mam nadzieję, że chociaż wypłatę ma godną jak za to stanowisko. wink
    • doomny Re: LEM odpowiada na zarzuty CD Projektu 26.06.09, 21:26
      Zawsze mnie dziwiło, dlaczego przy braku gier SW:KotOR czy Call of Duty 2 na rynku w polskich wydaniach nie było ich rychłego wznowienia? Pamiętam, że chciałem zagrać w te gierki, a na aukcjach chodziły z 2 ręki za 300% ceny. Chciałbym kiedyś poznać odpowiedź na to pytanie od kogoś z LEM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka