Dodaj do ulubionych

FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK

22.01.07, 09:55
Pytanie do specjalistów FI/CO.

Czy istnieje możliwość ograniczenia zbioru kont rodzajowych dla określonego
MPK lub idąc od drugiej strony czy można zdefiniować zamknięty zbiór MPK dla
danego konta kosztowego. Jeśli tak to w jaki sposób?
W danych podstawowych rodzaju kosztu znajduje się pole domyślnej dekretacji na
MPK ale możliwe jest wpisanie tylko pojedynczej wartości.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • em_es Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 22.01.07, 10:19
      na pewno można to walidacjami rozwiązać, porobić zestawy kont i na tym oprzeć
      walidacje
      • plgaap Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 22.01.07, 13:01
        ok dzięki ale jak mogę dokonać tych walidacji? poproszę bardziej szczegółową
        informację.
        • em_es Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 22.01.07, 14:12
          transakcja GGB0, to co potrzebujesz to byłaby walidacja dla rachunku kosztów,
          dla pozycji dokumentu - pooglądaj jakie już masz walidacje zdefiniowane w
          systemie, jeśli jakieś masz to na ich przykładzie sobie poradzisz, a jeśli nie
          to próbuj, trzeba zdefiniować warunek wstępny, kontrolę a następnie komunikat,
          jaki ma być dla danych warunków, czyli np. dla danego MPK sprawdź czy
          wprowadzony jest odpowiedni rodzaj kosztów i wyświetl komunikat

jeśli natomiast potrzebujesz oprócz kontroli podejmować jakieś akcje, np. dla
          danego MPK (czy innych warunków) ustawiać określony rodzaj kosztu, niezależnie
          od tego, co wprowadzi user, to możesz to uzyskać definiując substytucję, tr. GGB1

musisz popróbować, to bardzo przydatne mechanizmy, ale trudno szczegółowo na
          forum objaśnić - a przynajmniej ja się nie podejmuję ;)
          • plgaap Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 22.01.07, 16:33
            przeanalizowałem transakcję, którą mi podałeś i tego właśnie szukałem. dzięki
            serdeczne za pomoc.
            pozdrawiam
            plgaap
            • em_es Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 22.01.07, 20:33
              > przeanalizowałem transakcję, którą mi podałeś

podałAm ;) co prawda tabunów kobiet zajmujących się SAP'em nie ma, ale jednak
              się trafiają :D

pozdrawiam :)
              • plgaap Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 22.01.07, 21:52
                stałem się nieświadomym seksistą;)wybacz.
                ale jak sama stwierdziłaś, nie ma Was wiele stąd tak niesłuszne założenie:)
                pozdrawiam
              • yola1976 Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 25.01.07, 09:25
                hehe no ja np. jestem konsultantką - kobietą :-P

Pozdrawiam )))

• plgaap Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 24.01.07, 11:59
            em_es dzięki raz jeszcze
            Stworzyłem walidacje i stwierdzam, że rzeczywiście fajne narzędzie:)Jednak mam
            problem ze wpisaniem komunikatu. Pojawia się błąd, że dana klasa komunikatu nie
            istnieje. Domyślam się, ze muszę dokonać wpisu w tabelę komunikatów. Wiesz jaką
            transakcją mogę to zrobić?
            Nie jest to konieczne dla działania walidacji ale chciałbym dla "estetyki"
            również zdefiniować te komunikaty by użytkownicy wiedzieli skąd wynika
            ewentualny błąd.

pozdrawiam
            • em_es Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 24.01.07, 14:11
              klasę komunikatów się robi w transakcji se91, a jakiego komunikatu użyjesz w
              walidacji to się ustawia po kliknięciu "Kontrola" dla danej walidacji, podajesz
              tam rodzaj komunikatu (czyli czy błąd, ostrzeżenie, info przerwanie), na prawo
              masz ikonkę 'żółty ołówek', jak to klikniesz to możesz wybrać komunikat z
              bieżącej klasy albo wybrać inną klasę (w menu u góry: Komunikaty->inna klasa
              komunikatów) i z niej komunikat

jak już jest podana klasa to poniżej można od razu wybrać nr komunikatu, bez jej
              podawania - ale widać z jakiej się wybiera
              tekst komunikatu z jego definicji

w komunikacie możesz używać zmiennych, wtedy tekst wygląda np. tak: 'Na MPK &1
              nie można dekretować kosztów', gdzie &1 oznacza pierwszą zmienną - trzeba ją
              zdefiniować w polach poniżej, w tym wypadku jest to MPK, czyli COBL-KOSTL,
              efekt jest taki, że userowi sie w miejce zmiennej wyświetla nr MPK - też czasem
              przydatne, więcej mówi niż jak napiszesz np. tylko: 'Na wprowadzane MPK nie
              można dekretować kosztów'

uff, ale się opisałam, ale mam nadzieję, że idzie coś z tego zrozumieć, na moje
              oko to brakuje Ci tylko zdefiniowania klasy komunikatów, a w niej komunikatu,
              jak to zrobisz to pozasz w walidacji i będzie działać
              • plgaap Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 24.01.07, 15:16
                dzięki serdeczne za obszerną podpowiedź.
                problem wynikał stąd, że nie mogłem zmienić klasy komunikatu na mandancie
                testowym, na którym stworzyłem walidacje. Po prostu ikona ołówka nie przenosi do
                pola edycji. Pewnie jakieś ograniczenie konfiguracyjne, ponieważ na produkcyjnym
                funkcja edycji komunikatów działa:))
                zdaje się, że wszystko już jest jasne.
                Pozdrawiam
                plgaap
                • em_es :) 24.01.07, 16:29
                  proszę bardzo, cieszę się, że pomogłam, szkoda że tu fotek nie można załączać,
                  bo dwa screenshot'y załatwiłyby sprawę bez epopei :)
                • fz111 Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 25.01.07, 23:10
                  Tak na przyzłość, to dobrze przetestuj sobie transportowanie walidacji i
                  substytucji, a szczególnie zestawów (jeżeli zechcesz używać). Narzędzie jest
                  proste w definicji, ale g...niane, jeżeli przenosisz zmiany między systemami.
                  Po wielu latach, wciąż zastanawiam się, co z tego wyjdzie, jak wrzucę zmiany na
                  produkcję:((. Czasem się wygeneruje, czasem nie. No i przy okazji wywala
                  wszystkich użytkowników, którzy używają programów księgujących, ponieważ zmiany
                  walidacji przegenerowyją programy używane do rejestracji dokumentów księgowych.
                  • anwan Re: FI/CO: ograniczenie zakresu dekretacji na MPK 28.01.07, 22:27
                    To sobie sam wygeneruj po transporcie. A transporty to najlepiej przenosic jak
                    nikt nie pracuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka