Dodaj do ulubionych

dopłata przy odbiorze osobistym

26.04.07, 18:41
allegro.pl/item185832688_markowe_sluchawki_sagem_2_5mm_mikrojack.html
czy to nie jest lekka przesada?
Obserwuj wątek
    • alex74 Re: dopłata przy odbiorze osobistym 26.04.07, 20:52
      Normalnie śmiechu warte hahaha.Ktoś ma tupet...
    • sigrid.storrada Re: dopłata przy odbiorze osobistym 26.04.07, 21:02
      dopłata 2,5 zł:)
      ojej, jaki biedak, to na bilet komunikacji miejskiej jest?
    • lenka24 Re: dopłata przy odbiorze osobistym 27.04.07, 08:15
      A może sprzedający "zarabia" na kosztach przesyłki???
      Ile takie słuchawki wraz z opakowaniem mogą ważyć?!
      Najtańsza przesyłka listem poleconym priorytetowym (waga do 50g) - 4,30zł.
      (waga 50-100g ->4,50zł).
      Więc może chce sobie te dwa złote zarobić także przy odbiorze osobistym?
      Takie mam podejrzenie, choć może się mylę.
      Temat "zarabiania", zawyżania kosztów przesyłki był już tutaj poruszany. Być
      może to jego skrajny przykład?! Facet "zarabia" nawet na odbiorze osobistym.
      • elmek Re: dopłata przy odbiorze osobistym 27.04.07, 08:56
        Prosta sprawa na takie praktyki:
        "Zgłoś naruszenie zasad" --> "Zgłoś naruszenie dotyczące opisu" --> "Doliczanie
        dodatkowych opłat".
        Sprzedający ewidentnie zawyża koszt przesyłki i nawet na odbiorze osobistym chce
        dodatkowo zarobić.
        • aurinko Re: dopłata przy odbiorze osobistym 27.04.07, 12:29
          Dopłatę przy odbiorze osobistym uważam za nieuzasadnioną, jestem pewna, że
          kupujący dojechałby pod wskazany adres nie narażając sprzedającego na kupno
          biletu ;-)
          Natomiast co do zawyżania kosztów przesyłki - tu już się nie zgodzę. To, że
          polecony kosztuje np. 4,30zł a sprzedawca pobiera 6,50zł nie jest
          przestępstwem. W opisie ma wyraźnie zaznaczony koszt wysyłki i licytując
          kupujący zgadza się na opłacenie 6,50. Sprzedawca może dolicza koszt zakupu
          koperty bąbelkowej (nawet zwykłą kopertę ma prawo sobie doliczyć). Fak,t że i
          mnie wnerwia jak oplacam 8zł a dostaję polecony za 4,30 ale kupując towar na
          aukcji z podaną kwotą za wysyłkę uważam, że nie mam prawa mieć pretensji do
          sprzedawcy.
          I jeszcze coś - jak kupuję drobną rzecz, która nie waży więcej niz kilogram, to
          przy opłacie, w której mieści się paczka pocztowa wysyłam maila z informacją,
          że proszę o przesłanie paczką pocztową i zaznaczam, że wg cennika PP kwota,
          która jest doliczona na wysyłkę spokojnie wystarczy na taką paczkę :-)
          • elmek Re: dopłata przy odbiorze osobistym 27.04.07, 14:57
            Ta durna dodatkowa opłata przy odbiorze osobistym wskazuje właśnie na to, że
            cena przesyłki jest zawyżona. Gdyby nie było tej wzmianki, to złego słowa bym
            nie powiedział.
    • wwwsiedlce Re: dopłata przy odbiorze osobistym 04.05.07, 21:19
      Totalne zdzierstwo !!!!
      Ciekawe jakby odebrał osobiście u sprzedające w domu towar czy też by policzył
      za otworzenie drzwi :):):) No bo fakt że zawiasy też się zurzywają.
    • bromba-i-inni Re: dopłata przy odbiorze osobistym 05.05.07, 09:38
      Może to opłata za stracony czas. Trzeba się gdzies umówić, dojechać tam,
      czekać....
      • pavvka Re: dopłata przy odbiorze osobistym 07.05.07, 16:38
        Ale to się jednak powinno jakoś wliczyć w cenę. Inaczej to tak jak gdyby w
        sklepie np. na butach była metka z ceną 50 zł, a gdzieś obok informacja, że do
        ceny należy doliczyć 10 zł za obsługę ekspediencką, 5 zł na pokrycie czynszu i
        7 zł na konto sprzątania sklepu.
        • aurinko zmieniłam zdanie 07.05.07, 19:05
          Po dokładnym przeczytaniu regulaminu Allegro zmieniłam zdanie na temat opłat za
          przesyłkę.
          www.allegro.pl/help_item.php?item=401
          Teraz będę za każdym razem domagać się regulaminowego pobierania opłaty za
          wysyłkę i guzik mnie obchodzą koszta koperty itp. i nie będę wystawiać
          pozytywów jak zobaczę, że coś jest wysłane za 4,30zł a ja zapłaciłam 8zł za
          przesyłkę.
          • profes79 Re: zmieniłam zdanie 07.05.07, 20:47
            I tu sie mylisz. Ja rowniez podajac koszty przesylki podaje koszty jej
            przygotowania - koperty darmowe nie sa niestety, pudelka do pakowania takze
            (czasami nie wystarczy takie po butach) acz nie przeginam - po prostu nie
            zamierzam doplacac do interesu - chyba ze aukcja jest na jakas wieksza kwote to
            wtedy mi te 2 PLN roznicy nie robia.
        • bitch.with.a.brain Re: dopłata przy odbiorze osobistym 07.05.07, 22:45
          A w restauracji doliczają za obsługę:)
          Tak naprawdę chodzi tylko o to,zeby mniejszą prowizję płacić.Prowizja i koszty
          wystawiania sa od ceny przemdiotu uzaleznione. co ci za róznica czy zapłacisz za
          przedmiot 15 zł a za przesyłke 5 czy za przedmiot 12 a za przesyłke 8? I tak
          całkowity koszt wynosi 20.Nie rozumiem dlaczego ludzie tak narzekają na allegro,
          ich monopolistyczne praktyki itp a każda próbe płacenia monopoliście mniej
          traktuja jak powazne przestępstwo.
          • pavvka Re: dopłata przy odbiorze osobistym 08.05.07, 11:14
            bitch.with.a.brain napisała:

> A w restauracji doliczają za obsługę:)

W Polsce raczej rzadko doliczają - a napiwki są dobrowolne.

> co ci za róznica czy zapłacisz z
            > a
            > przedmiot 15 zł a za przesyłke 5 czy za przedmiot 12 a za przesyłke 8? I tak
            > całkowity koszt wynosi 20.

Sam napisałem dokładnie to samo na którymś poprzednim wątku o kosztach
            przesyłem. Oczywiście, że ważna jest całkowita cena. I nie uważam opłaty za
            odbiór osobisty za poważne przestępstwo, chociaż mam wątpliwości czy nie chodzi
            o próbę naciągactwa - a może klient nie doczyta o tym 2,50 przed zakupem i
            pomyśli, że 7,99 to wszystko co musi zapłacić.
            • bitch.with.a.brain Re: dopłata przy odbiorze osobistym 08.05.07, 19:04
              Zważywszy na poziom analfabetyzmu wśród kupujących może się tak zdarzyć.Ale to
              już nie jest wina sprzedającego.Napisał w opisie aukcji dokładne warunki i pełny
              koszt zakupu.Moim zdaniem to uczciwe rozwiązanie.A jak ktoś nie doczyta to
              pretensje może mieć tylko do siebie.

A co do restauracji...jednak zdarza się,kilka razy się z tym zetknęłam.I nie
              rozumiem dlaczego jest to opłata procentowa a nie stała kwota.Czyżby
              przyniesienei luksusowego danai było cieższa pracą niz przyniesienie talerza zupy?
              • pavvka Re: dopłata przy odbiorze osobistym 09.05.07, 08:57

> A co do restauracji...jednak zdarza się,kilka razy się z tym zetknęłam.I nie
                > rozumiem dlaczego jest to opłata procentowa a nie stała kwota.Czyżby
                > przyniesienei luksusowego danai było cieższa pracą niz przyniesienie talerza
                zu
                > py?

Oczywiście, że cięższą. Im droższe danie zamawiasz, tym bardziej kelner musi
                się starać być miły ;-)
              • elmek Re: dopłata przy odbiorze osobistym 11.05.07, 11:12
                Zauważ, że w całym cywilizowanym świecie napiwek jest obliczany zwyczajowo jako
                procent od wartości zamówienia.
                • pavvka Re: dopłata przy odbiorze osobistym 14.05.07, 12:33
                  Ja się tego kurczowo nie trzymam - generalnie przy mniejszych zamówieniach daję
                  procentowo więcej. I znam sporo osób, które podchodzą do tego podobnie.
    • napoleo kolejny kwiatek 19.05.07, 16:55
      allegro.pl/item194005463_agnieszka_osiecka_sentymenty_nowa_okazja_.html
      JEŻELI W CZASIE LICYTACJI KSIAŻKA OSIĄGNIE CENĘ CO NAJMNIEJ 10 ZŁOTYCH, WYSYŁKA
      W KOPERCIE BOMBELKOWEJ!

co za korzystna dla kupującego promocja - myślałem dotychczas, że
      zabezpieczenie przedmiotu do wysyłki należy do obowiązków sprzedawcy :D

• mp84 Ta dopłata może być za stracony czas 07.06.07, 15:47
      Jak ktoś ma pocztę koło domu to łatwiej mu wysyłać pocztą a nie jechać gdzieś w
      miasto i czekać na kupującego. Żeby to sobie zrekompensować to pobiera się
      opłatę za odbiór. No chyba że kupujący podjedzie mi pod dom to wtedy co za
      różnica.
      • elmek Re: Ta dopłata może być za stracony czas 08.06.07, 13:23
        Podejrzewam, że odbiór i tak w miejscu wskazanym przez sprzedającego. Ja zawsze
        udostępniam możliwość odbioru osobistego i dużo osób z tego korzysta. Jako, że w
        moich aukcjach to kupujący pokrywa koszty przesyłki (i odbioru), zatem odbiór
        odbywa się u mnie. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że będę jechał na drugi koniec
        miasta, żeby dowieźć towar, no chyba, że akurat mam po drodze. No i oczywiście
        doliczanie dodatkowej opłaty za odbiór osobisty jest dla mnie chore.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka