Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej?

04.07.09, 14:18
No właśnie, co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? Czy w Polsce ma ona szanse na
powodzenie?
Obserwuj wątek
    • zycie_is_simple Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 14:33
      Nie przepadam za płaceniem za grę, którą się pobiera.
      Gra kosztuje tyle samo z opakowaniem na półce w sklepie.
      Dysk można sformatować, a opakowania z grą raczej się nie sformatuje i gra zostanie.

• zycie_is_simple Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 15:18
        Są dwa typy człowieka:
        -ci co lubią mieć rzeczy tylko na dysku i na ekranie
        -i ci co lubią możliwość dotknięcia rzeczy na którą przed chwilą wydali pieniądze

Po jednej stronie możliwość zakupu bez wychodzenia z domu i zaoszczędzony czas,
        po drugiej posiadanie płyty i opakowania bez zapychania zbędnego miejsca na
        dysku, które możemy przeznaczyć na instalację gry (jak wiadomo, różnie bywa z
        wolnym miejscem na dysku, jedni mają , drudzy nie) często za tą samą, jak nie
        mniejszą cenę.

Istnieją również mutacje genetyczne, które kupują raz przez internet, a raz w
        sklepach.

Nie wszyscy wchodzą na EA store (jak nie większość). Ludzie idą do empiku lub
        hiper-super-kuper marketu, mają szeroki zakres pudełek z grami przed nosem do
        wyboru, mogą ich dotknąć, pomacać, pozachwycać się ładnym opakowaniem.

Do tego dochodzą gadżety. W pudełku smycz, nabój, pendrive, czy koszulka.

Do ludzi bardziej przemawia możliwość przedstawienia kumplowi ładnego opakowania
        fajnej gry, lub koszulki czy zapalniczki z niej które się posiada "materialnie".

Polak raczej nie będzie się chwalił "kupiłem sobie grę, choć, zobacz mam ją tu
        na dysku"
        W takim przypadku drugi polak mu odpowie, głupi jesteś, mogłeś pobrać z torentów.

Polak raczej powie "pacz jakie zajefakerpiste opakowanie jest w nowej grze"

Ludzie się chwalą, oj chwalą..

Często w pudełkach są też rozkładane mapy. Niby pierdoła, a wprowadza doskonale
        w klimat gry. W S.T.A.L.K.E.R czyste niebo jest mapka pobrudzona sztuczną
        zaschniętą lekko startą krwią.

I to jest fajne.
        Bo fajnie jest coś mieć nie tylko na kompie jak i tak się przed nim większość
        czasu spędza.

Na świecie (czyt. w Stanach) EA Store jest na porządku dziennym. Ludzie wolą
        szybko załatwić sprawę przez neta, niż jeżeli by mieli chodzić i szukać danego
        produktu.

W Polsce polacy raczej nie chętnie korzystają i będą korzystali z EA Store. Jak
        już nadmieniłem, wolą pobrać produkt darmowo z sieci, bo mają taką możliwość.

EA Store się rozwinie i Polacy będą korzystali z niego często, codziennie, przy
        każdej okazji. Ale jeszcze nie dziś. Za wcześnie na rewolucję.
    • kubatom3 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 14:49
      Wg.mnie ma ale nie teraz. Przy takich kursach euro ludzie nie będą wydawać
      dodatkowej forsy jak można iść do sklepu. Gra kosztuje 34,99 e ( Tales Of Valor)
      Czyli
      1 euro = 4,35 zł 35 * 4,35 = ok 140 zł Opłaca się? Nie.
      W sklepie 99.99
      Za kilka lat obstawiam że tylko będziemy kupować w internecie.
    • leon.33 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 15:33
      Owszem ma pewna szanse lecz musza zostac spelnione odpowiednie warunki,
      - sposob dystrybucji oczywiscie. Centralny serwer nie wytrzyma natloku chetnych i z koniecznosci bedzie obciety transfer. co przelozy sie na dlugi czas sciagana i przerwy o ponownymi probami. Beda potrzebne rozporoszne serwery badz technika P2P. Aktywacja przez internet odciazy serwer i zmiejszy koszty.
      - ceny. Po pierwsze jak to przemowca napisal - nie moze byc tam, ze cena gry kupionej przez internet jest wyzsza od ceny pudelkowej. Zabojcze przeliczniki na Steam spowodowaly spadek sprzedazy w weuropie. Cena przz siec powinna byc okolo 20-30% nizsza niz sklepowa. W koncu brak marzy sklepowej, brak pudleka kosztow ytloczenia transpirtu i ksiazeczek z intrukcja itp musi sie na to przelozyc. Jak ktos to bedzie chcial to kupi edycje kolekcjonerska i innymi gadzetami. Przeklad Steama gdzie na promocjach weekendowych 25-50-75% taniej zarobil ok 15% wiecej niz zwykle jest chyba jasny
      - odsprzedaz. Ja chce miec mozliwosc latwego i szybkiego przekazania gry innej osobie a wlasciwie klucza aktywujacego po wyrejestrowanie gry od siebie z komputera.
      - lokalizacje - ja chce miec mozliwosc wybrania wersji np angielkiej ew lokalizacji kinowej czyli napisy a nie tylko i wylacznie wersji polskiej
      - logowanie - kazdy kto gra w Warhamera II wiec jakie byly porlbemy z zalozeniem konta w Game for Windows LIVE. - trzeba ogranicznyc zbedne logowania,
      - licencje - te musza byc jasne i przejrzyste bez kruczkow. Bo te obecne staja w sprzecznosci z naszym prawej. np kaza odblokowac port na fierwalu dla fgry typu single player i moga wysylac dane z kompa - jakie to nie wiadomo. Wylaczaja swoja odpowiedzialnosc za straty wynikle z bledow w oprogramowaniu itp.
      • d_pawel Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 06.07.09, 13:44
        Czas ogłosić zwycięzcę. Zostałem wytypowany do tego zadania, więc to pewnie na
        mnie skupi się cała wściekłość, no ale obowiązek to obowiązek. Wygranym jest:

leon.33

Najbardziej przekrojowo podszedł do tematu zwracając uwagę jako pierwszy na
        odsprzedaż czy licencje. Wiele innych postów, choć ciekawych, ograniczyło się do
        fizyczności i ceny.

Dzięki za udział w konkursie. Gratulacje dla zwycięzcy, a przegrani niech się
        nie martwią, będą jeszcze inne konkursy smile.
        • leon.33 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 06.07.09, 19:15
          Dzieki
          Uzupelnie kolekcje.
          Ale tez pasowloby uzoplenic jescze wczesnieniejsza wypowiedz. W kwestii licencji mianowicie. Powinna ona byc dostepna przed rozpoczeciem pobierania. A najlepiej by byla wyswietlnana i jej akceptacja dopiero by ja umozliwila.

Jescze jest kwestia dem. Te czesto falszuja obraz gry - dajac sprzet czy inne modyfikacje w caigu 10 minut gry ktore normalnie sa dostepne w 3/4 gry co sugeruje ze steteum itemow jest znaczenie bardziej orzbudowany [ wiadomo zbieranie i wymiana to polowa niekiey przyjemosni z gry]. Mozna niby dochodzic z tytulu niezgodnosci towaru z umowa lecz to dluga i skomplikowana rzecz.
    • serdelkofil Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 15:43
      to ja opowiem taka historie. znajomi grali w zespole [powiedzmy ze rock/metal], dlugo grali. koncertowali, jezdzili, grali, wiadomka. postanowili po tych x latach zarejestrowac jakis material tak na powaznie juz, w studio i w ogole. nagrali niemalym wysilkiem i kosztem. postanowili cyfrowo dystrybuowac swoj album, w sieci tak, wiecie. i dupa, malo sie sprzedalo, plajta. zespol sie rozpadl. natomiast jak radiohead 'in rainbows' rozprowadzalo przez siec, to wziecie bylo niemale, sam nawet z oficjalnej sciagalem za friko [tyle ze maly bitrejt]. oczywiscie plytki szly w sklepach jak buleczki. koniec historii. ide na obiad.
      • deamon-pl Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:09
        Jak dla mnie :
        1:TANIO 100% i wybór waluty euro lub złoty w Polsce którą zapłacisz za dany
        produkty .
        2smirkzybkie pobieranie {Mi na steam bardzo wolno pobiera czasami}
        3:Raz na jakiś czas porządna promocja X gier danego typu .
        4smirkklep X internetowy nie robi z nas piratów dziwnymi zabezpieczeniami jak
        np:steam .
        5:Wybór czy chcesz dostać grę w pudełku czy bez czyli zwykłe pobieranie .
        p.s:wszystkie przekazania według świętego DEAMONA devil .
    • szczqcz Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:01
      Dystrybucja cyfrowa w Polsce to jak najbardziej realna perspektywa. Oczywiście
      pod kilkoma warunkami. Ktoś już wspominał o dostosowywaniu cen do polskich
      realiów. Jeżeli gra będzie dużo droższa w dystrybucji cyfrowej, to nikt na to
      nie spojrzy, zwłaszcza że idąc do sklepu dostaje pudełko, które ładnie wygląda
      na półce i można je w dodatku sprzedać.
      Kolejnym argumentem przemawiającym za niższą ceną gier ściąganych z platform
      typu Steam, powinno być właśnie ograniczenie drugiego obiegu, na razie jest
      dokładnie odwrotnie. W tej chwili jedynym co pociąga ludzi w Polsce w
      dystrybucji cyfrowej, jest natychmiastowość zakupu i ewentualne nieistnienie gry
      w innych kanałach sprzedaży.
      Wydaje mi się też, że gracz jako konsument jest traktowany po macoszemu. Czy
      ktoś zapewnia mu dostęp do kupionej gry w chwili gdy firma która mu to sprzedała
      zbankrutuje? Owszem, można czasem zrobić kopię archiwalną, jednak najczęściej
      wymaga to też aktywacji przez platformę. Dlaczego producenci gier nie wiążą z
      zakupem wersji pudełkowej możliwości ściągnięcia gry np. w wypadku uszkodzenia
      nośnika?

Jednak z drugiej strony dystrybucja cyfrowa umożliwia powstanie z grobu gier
      które w pudełkach można kupić na aukcjach za horrendalne, kolekcjonerskie ceny -
      vide GOG.

Jeżeli chodzi o graczy PCtowych, to jeszcze trochę przed nami, jest potrzeba
      przede wszystkim urealnienia cen. Dla posiadaczy konsol to już tu i teraz - PSN
      i Live, choć z tym drugim to wszyscy wiemy jak wygląda. Kiedy będzie normalnie?
    • zycie_is_simple Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:07
      Uważam że to nie sama cena jest podstawą, tylko to, co za tą cenę możemy mieć.

Jeżeli rozdawali by gry za darmo to woleli byście je pobrać z EA Store, czy
      odebrać opakowanie w sklepie z instrukcją płytą (Bez dodatkowych gadżetów).

Jeżeli nie za darmo tylko za symboliczną złotówkę by można było kupić np.
      Mirrors Edge to woleli byście pobrać w EA Store czy z opakowaniem w sklepie?

I wreszcie, jeżeli gra jest dostępna za 100zł to woleli byśmy ją pobrać, czy
      kupić z opakowaniem w sklepie?
      • d_pawel Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:12
        Co prawda nie biorę udziału w zabawie, ale odpowiem smile. We wszystkich 3
        przypadkach pobrać. Raz że szybciej i wygodniej, dwa że nie rozumiem co takiego
        ponętnego jest w plastikowym pudełku DVD, żeby chcieć trzymać je na półce. Tylko
        zabiera miejsce, którego mi szczególnie brak smile.
        • zycie_is_simple A ja się trzymam swojej teorii 04.07.09, 16:24
          Tak jak Ty uważają ludzie z wysoko rozwiniętych krajów typu Japonia, Stany.
          Polska to inne realia. Naturalnym jest, że do tego momentu dojdziemy, gdzie
          wszyscy będą tak uważali smile

Ale jeszcze nie dziś.
          • j_uk_dev Re: A ja się trzymam swojej teorii 04.07.09, 18:55
            Nie wiem skąd bierzesz tę teorię, ale Japończycy uwielbiają wersje pudełkowe.
            Wydają po kilka wersji jednego produktu z różnymi dodatkami i różnymi pudełkami
            i te sprzedają się świetnie. W dodatku niektórzy kupują ten sam produkt tylko
            dlatego, by mieć inne pudełko - takie kolekcjonerstwo. Inna sprawa, że w Japonii
            funkcjonuje usługa, można traktować jako "download before delivery", czyli
            kupujesz pudełko i w tym samym czasie możesz produkt ściągnąć, wersja pudełkowa
            zwykle przychodzi 1-2 dni później, istotne jest to dla tych, którzy czekać nie
            chcą. Ale tak czy siak dla Jpończyków pudełka to bardzo istotna sprawa wink Jak
            się kolegi z mojej firmy spytałem dlaczego woli zawsze poczekać i nawet
            zamawiając z Japonii, gdzie czeka dłużej na przesyłke, a może to samo ściągnąć
            online, to skomentował to bardzo prosto, ale treściwie: "we like to touch" devil
            Pewnie dlatego iPhone jest tak bardzo popularny w Japonii devil

Sam też jestem typem "pudełkowca". Przyznam, że online też kupuję, ale jeśli mam
            wybór, to wybiorę pudełko, bo często pudełkowa wersja wychodzi taniej i nie
            trzeba po skasowaniu ściągać gry po raz kolejny.

Inna sprawa, że gra jeśli ma być rozprowadzana online, to do tego powinna być
            przystosowana. To trochę jak gry z PSOne w PSN - te gry były pudełkowe i miały
            instrukcję, natomiast w tamtych czasach tutoriale jeszcze raczkowały, a wiele z
            nich skoro miały instrukcję w pudełku nie miało jej w grze. Takich przypadków by
            wypadało uniknąć w przypadku jeśli wiemy, że produkt będzie rozprowadzany online wink
            • zycie_is_simple Re: A ja się trzymam swojej teorii 04.07.09, 19:26
              A no właśnie, jeszcze dochodzi sprawa kolekcjonerska. Dysków nie po
              kolekcjonujesz. A takie chociaż by SPORE EK za 20 lat będzie prawdziwą perełką w
              świecie, gdzie inwencja twórcza w grze będzie wysoko rozwinięta.

Będzie wspominana wtedy gra SPORE która zapoczątkowała, możliwość zmienienia
              wszystkiego we własnym kosmosie wedle własnego uznania. Kolekcjonerzy będą
              dawali za takie wydanie sporą kasę.

Opakowania się liczą.

Chociaż by sprzedaży w hiper marketach:

mamy trzy produkty, porównywalna jakość, często od tego samego producenta.

Jedno za 5 zł drugie za 15zł trzecie za 20zł

Czym się kierujemy? Oczywiście że opakowaniem. Większość wybierze to za 20zł
              chociaż to za 5zł ma tylko inne opakowanie. Ludzie będą kupować również to za
              15zł bo 20zł to dla nich za drogo, ale porównywalna jakość. Za 5 zł kupi śladowa
              ilość klientów, chociaż produkt jest ten sam, tylko w innym opakowaniu. Ludzie
              będą mówili "tanio- na pewno coś jest nie tak i brzydsze opakowanie".

Kwestia psychologiczna.
              Ludzie wolą ładne opakowania.
            • zycie_is_simple Re: A ja się trzymam swojej teorii 04.07.09, 19:31
              I w końcu Ci nie odpowiedziałem.
              Napisałem tylko, że w krajach wysoko rozwiniętych, ta forma kupowania jest
              popularna i opłacalna.

- - - - -

Też wolę dotykać i mieć pudełko wink
      • zycie_is_simple Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:20
        Za wcześnie wysłałem
        @do poprzedniego postu:

Jeżeli mamy dostępny produkt w skali 1:1 czyli 100zł i w EA Store i 100zł w
        sklepie na półce. Większość z nas jak nie wszyscy woleli byśmy ten produkt z półki.

Jeżeli cena w EA Store będzie większa o 50% niż w sklepie (150zł) Nadal wolimy
        to z półki sklepowej za 100zł

Ale jeżeli odliczamy opakowanie i dodatkowe gadżety i zamiast podwyższyć cenę o
        50% obniżymy ją o 50% co w rezultacie daje tańszą grę "X" w EA Store (50zł), a
        na półce sklepowej z opakowaniem ten sam produkt kosztuje 100zł

I właśnie w takiej skali (1:2) Gry z EA Store sprzedawały by się o wiele lepiej
        niż te z półek. Niestety obawiam się, że u nas istnieje ten odwrotny
        przelicznik, który mówi nam, że za zakup gry do pobrania w sieci zapłacimy
        więcej, niż na półce w klepie.

*Do tezy należy oczywiście zaliczyć również mniejsze wahania ceny (EA Store
        70zł, Empik 60zł)

• crey Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:39
          Dystrybucja Cyfrowa..w sumie to zależy bardzo od położenia kupującego... są tacy którzy mają blisko do np. Empika i mają połączenie internetowe to dla nich (z mojego punktu widzenia) najlepszym rozwiązaniem byłby empik.. dostajesz pudełeczko + instrukcje, paragonik świeża płytka itd... no ale powiedzmy że niebardzo masz gdzie te płyty składować więc po prostu odpalasz Steam kupujesz i pobierasz daną gre i grasz.. oba rozwiązania dobre i przyjemne kto co lubi. Istnieją jednak takie osoby które niemają np. Dostępu do internetu lub mają wolne łącze... i takie osoby albo kupią gre w sklepie lub zamówią choćby na allegro gdyż sciąganie 3-4gb pliku doprowadziłoby ich do gorączki.. Są też tacy którzy posiadają względne łącze ale niemają sklepu w pobliżu (w tym własnie ja, mieszkam w małej wiosce do empika najblizszego kilkadziesiąt kilometrów , i to niepewne czy dostaniesz to czego oczekujesz) W takim przypadku używają Steam'a czy EA store lub allegro do "zdobycia" gry, w każdym bądź wypadku drogi internetowej gdyż fizyczna mija sie z celem "jak najszybszego zdobycia gry". Nie podchodze tu do melomanów którzy po prostu muszą mieć wersje pudełkową.. tacy po prostu ją zdobedą każdymi środkami.
      • szczqcz Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 17:50
        To zależy. Jak daleko jest sklep? Edycja kolekcjonerska gry? Cena jest bardzo
        ważna - gry za 20zł spokojnie mogę kupić online, za 100zł wolę mieć fizyczny
        obiekt, który szanowany przetrwa lata i będzie cieszył jeszcze moje dzieci.

Wyobraźcie sobie taką sytuację - 20 lat temu istnieje dystrybucja cyfrowa -
        kupujecie sobie Monkey Island w sieci albo w pudełku. Jeżeli kupiliście w
        pudełku, są szanse że dalej możecie w nią pograć, a nawet sprzedać za fajną
        cenę. Jeżeli kupiliście online - są szanse że firma nie istnieje, nie możecie
        już w nią zagrać, albo musicie zapłacić innej firmie jeszcze raz.
    • Gość: Elektro Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? IP: 83.238.201.* 04.07.09, 16:23
      Oczywiście że ma, kwestia czasu. Rynek powoli bedzie równał sie do tego na zachodzie, zwieksza sie dostępność do łącz szerokopasmowych internetu, brakuje wg mnie wiekszego wsparcia na chwilę obecną przez firmy rodzime jako oficjalnej opcji w dystrybucji tą metodą. Jak to mówi sie jednak- nie od razu Kraków zbudowano, płace są u nas ciągle mniejsze niż na zachodzie i mimo ze kryzys nie dotyka nas tak jak inne kraje to trzeba poczekać. Jestem optymistą w tym temacie.
    • lukeingforward Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 16:57
      Z dystrybucją cyfrową jest jak z winylami i mp3 (a nawet CD) - niektórym
      wystarczają mp3ki w kiepskiej jakości, pojedyńcze utwory zamiast albumów, a
      okładka jest dla nich zupełnie nieistotna (nawet nie zdają sobie sprawy, że ktoś
      poświecił czas na jej stworzenie). Chociaż winyl trzyma się dzielnie, to jednak
      jego czasy przeminęły - po co sklepy mają marnować miejsce na półkach, po co
      dawać grafikom możliwość stworzenie małego dzieła sztuki (okładki), po co muzycy
      mają się męczyć i spędzać mnóstwo czasu nad dopracowanym albumem, skoro wiele
      osób woli kupić jednego "hita" i słuchać go przy pomocy "pchełek" za 10 zł w
      zatłoczonym autobusie? Śmiem twierdzić, że z grami jest podobnie - są co raz
      krótsze, czasem zabawy wystarcza na parę wieczorów (a czasem na zaledwie jeden).
      Po co inwestować w gadżety (np. wspomnianą mapę), eleganckie pudełko na
      płyty/całą grę. Taniej i łatwiej jest to wszystko umieścić na serwerze.
      Większości graczy nie będzie to przeszkadzało, a wręcz będą zadowoleni - co raz
      mniej jest takich jak ja, którzy trzymają na półce pudełko po "Baldur's Gate"smile
      Pamiętam jaka to była frajda - wielkie pudło, obszerna instrukcja, mapa, książka
      i gra, która zapewniła mi rozrywkę na parę miesięcy.

Kolejna sprawa to nasza mentalność - w Polsce ktoś, kto kupuje produkt, który
      można ściągnąć jest frajerem, a nie uczciwym gościem. Ludzie nie w ogóle nie
      szanują pracy programistów. Więcej - bezczelnie narzekają jeśli coś im się nie
      podoba i opluwają twórców. Ponadto ludzie chwalą się nielegalnym softem - nie
      uważają to za nic dziwnego, że go ukradli. Działam na pewnej stronie dla twórców
      muzyki i zdarza się, że ktoś podaje jakich programów użył do przygotowania
      swojego utworu - ludzie bez żenady wpisują soft i jego wersje (czy raczej przez
      kogo została scrackowana).

I jeszcze jedna sprawa - internet w Polsce. Jest lepiej niż kilka lat temu, ale
      wciąż tragicznie w porównaniu do cywilizowanego świata. Mieszkam w Warszawie, na
      żadnych obrzeżach, a najszybsze łącze jakie mogę mieć, to 512kbps. I ja mam
      ściągać powiedzmy 5 gb? Jasnesmile

Krótko mówiąc dystrybucja cyfrowa w Polsce nie ma szans na powodzenie w
      najbliższej przyszłości.
      • zycie_is_simple Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 19:13
        @lukeingforward
        "Taniej i łatwiej jest to wszystko umieścić na serwerze. "

--
        Taniej i łatwiej. Sęk w tym że na razie nie jest taniej i się nie opłaca kupować
        czegoś na necie, chyba że będzie na weekend jakaś promocja.

Przykładowo:
        Steam, oprócz m.in. obniżki na gry 2K, oferuje także grę Fallout 3 za pół ceny
        (98 zł).

Podczas gdy Kompania graczy dla wszystkich zarejestrowanych oferowała Fallout 3
        za 49zł z przesyłką pod nos przez DPD za 0,10zł.

Nadal uważam, że cyfrowy zakup bez pudełka przez sieć jakoś tak drożej wychodzi..
        • lukeingforward Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 19:47
          Taniej i latwiej - z punktu widzenia dystrybutora. Oczywiscie utrzymanie lacza i
          serwerow tez "co nieco" kosztuje (a nierzadko sa to ogromne kwoty), ale mimo
          wszystko mniej jest z tym roboty niz z tloczeniem plyt, drukowaniem instrukcji,
          skladaniem pudelek itp. A potem jeszcze rozsylanie tego do punktow sprzedazy.
          Wrecz nieporownywalnie latwiej jest to wrzucic na serwer. Natomiast czy jest
          taniej z punktu widzenia usera, to juz co innego - Steam nie jest polskim
          serwisem i nie jest na naszych rynek nastawiony, wiec w sumie trudno oczekiwac,
          zeby wszystkie ceny byly kuszace.

Tak czy inaczej czesto wszystko sprowadza sie do konkretnej osoby. Ja zawsze
          bede wolal kupic cos w porzadnym opakowaniu (chociaz i tak dzisiaj wiekszosc
          wydaja w pudelkach na dvd, a nie w wielkich pudlach jak to bylo kilka lat temu)
          niz tylko w postaci wirtualnej. Ale to ja. A dla wielu osob jest to nieistotne i
          zamiast ruszyc sie do sklepu wola zaplacic i legalnie sciagnac. Mysle, ze czesc
          osob nawet woli zaplacic minimalnie wiecej i sciagnac, bo jak ktos ma dobre
          lacze, to gre bedzie w ten sposob za 2-3 godziny. A to zapewne mniej niz jakby
          zamowil wersja pudelkowa (dostarczana kurierem). Pewnie nawet wiecej czasu
          zajeloby wybranie sie do pobliskiego sklepu.

Poki gracze bede chcieli wersji pudelkowych, dystrubucja cyfrowa nie bedzie
          jedyna opcja. Ale gracze sie zmnieniaja, gry sie zmieniaja. Jesli gre bedzie sie
          dalo ukonczyc w jeden wieczor i bedzie sie je traktowal jak film z wypozyczalni,
          to nikt nie bedzie zwracal uwagi na fajne pudelko, gadzety itp. bo zywotnosc gry
          bedzie bardzo mala - nastepna dnia bedzie sie juz reklasowalo przy czyms innym.

A nawet jesli dystrubucja cyfrowa wyprze wszystkie inne, to zawsze zostana nam
          wersje kolekcjonerskie, limitowane edycje - na te chetni zawsze sie znajda.
          • zycie_is_simple Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 05.07.09, 00:18
            Wyobraźmy sobie sytuacje, w której istnieje ekologiczny świat bez opakowań,
            świat w którym dystrybucja cyfrowa wyparła wszystkie gry w pudełkach.

Wytwórnie wysyłają do wszystkich redakcji zamiast opakowań z grami, klucze do
            pobrania ze sklepu internetowego.

Redakcja GameCorner ile w tygodniu by musiała pobrać gier aby uraczyć nas
            kolejnymi relacjami na żywo, albo testami kwadransowymi??

Z pewnością ujrzeli byśmy komunikat "przepraszamy, relacja znowu nie odbędzie
            się o 12, serwer padł". A tak to mamy tylko spóźnialskich kurierów. wink

Ja widzę jeden plus.. Simsów 3 by nikt nie zajumał razem z pudełkiem..

• Gość: smz Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.07.09, 18:41
      zjeboza - mówiąc krotko
    • plunio7 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 18:57
      Chyba to zależy w głównej mierze od szybkości łączy i kierunku rozwoju gier.
      Szybkość łącza - 13GB (Empire Earth: Total War) to na pewno za dużo dla więszkości łączy, a gry raczej będą poszerzać swój rozmiar. Nawet, gdy coś jest 10zł tańsze, wolę zamiast czekać te dwa-trzy dni pójść do sklepu i zakupić produkt.
      Cena gry - 130zł - przeciętny Polak wydając taką kwotą chce widzieć na co to. Pudełko to zapewnia - wirtualność nie.
      Wirtualność - internet nie jest stały. Skrajny przykład, ale w przypadku zmiany dostawcy - parę dni bez, nachodzi chęć odkurzenia pozycji, a tu zonk - na dysku nie ma, trzeba pobrać. Także taki serwis nie trwa wiecznie. Mamy kryzys. Wydaje się niemożliwe, tak samo jak z wieczystą gwarancją CDProjektu - już jej nie mamy.
      Dodatki - mapy, poradniki i inne papierowe wspomagacze, czy też gadżety - oczywiście można zeskanować i dorzucać do ściąganego pliku, czy też przygotować wersje elektroniczne - z tym, że raz - nie każdy lubi czytać na monitorze, a dwa nie jest to poręczne rozwiązanie.
      Gry stare i niskobudżetowe hity - tu chyba dystrybucja ma ogromne pole do popisu. Neverhood - gra legenda, na allegro widziałem za 150 zł nową, na amazonie - 150, ale dolarów. World of Goo - prawie każdy o tym słyszał. W nudny wieczór nachodzi myśl - a może sprawdzić. I zamiast z ciepłego zakątka udać się do sklepu (najpewniej zamkniętego), parę klików i mamy.
      Sentyment - pudełka i tego zapachu nie zastąpi nic.
    • mathiuss Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 19:38
      Dopoki lacza w Polsce sa relatywnie wolne, a place male (przy drogich grach na
      takim np. steamie, drozszych niz w pudelkach) to imo dystybucja cyfrowa nie ma
      szans. Jak mam przeplacic za gre i jeszcze sie meczyc z jej sciaganiem to sorry-
      jade do Media i mam. Sam zreszta lubie pomacac pudelko, powachac farbe i takie
      tam. Wiem tez, ze takich jak ja jest wiecej. Instrukcje w pdfie czy inne cuda-
      to nie dla mnie.
    • e-e Dystrybucja cyfrowa 04.07.09, 19:44
      Dwie najważniejsze zalety cyfrowej dystrybucji to szybkość i cena. Szybkość -
      produkt można mieć już w dniu premiery. Cena - brak potrzeby tworzenia
      fizycznych nośników.
      Niestety nie każdy wydawca/właściciel sklepu z cyfrową dystrybucją rozumie te
      zalety.

W zwyczajnej dystrybucji otrzymujemy pudełko, które zazwyczaj prezentuje się
      dobrze na półce, instrukcję, fizyczny nośnik, który daje nam pewność, że za x
      lat będziemy w stanie uruchomić grę. O ile pudełko i papierowa instrukcja są
      elementami, z którymi łatwo się pożegnać, o tyle fizyczny nośnik i pewność
      fizycznego posiadania gry to rzeczy, z którymi ciężko się rozstać i
      przekonanie ludzi do ich porzucenia może trochę zająć.

Aby przekonać ludzi do dystrybucji cyfrowej trzeba skłonić ich do podjęcia
      próby oswojenia się z tym systemem i zbudowania zaufania trzeba przekonać ich
      do skorzystania przynajmniej raz. Tutaj impulsem mogą być właśnie szybkość i
      cena. Niestety w obu wypadkach dystrybucje cyfrowe często powodują
      rozczarowania. Zamiast ogólnoświatowej premiery pojawiają się narzucane
      sztuczne ograniczenia - część gier można kupić w dniu premiery jedynie na
      terytorium niektórych państw. Zamiast konkurencyjnej ceny dostajemy cenę
      wyższą niż w wydaniu fizycznym, sztuczne przeliczniki 1euro=1dolar,
      zróżnicowanie cen w zależności od kraju nawet w obrębie Unii Europejskiej.
      Owszem, są promocje, często bardzo kuszące, ale szkoda, że nie ma większego
      wyboru w obrębie standardowo oferowanych gier.
      Często brakuje też tłumaczeń i lokalizacji. Ciężko też konkurować z niewiele
      droższymi, a bardzo ładnymi wydaniami kolekcjonerskimi.

Dystrybucja cyfrowa może zastąpić zwykłą (oczywiście w pewnym stopniu - ludzie
      lubią posiadać przedmioty fizyczny, gadżety i pudełka, ale z tego może
      rozwinąć się osobny rynek), bo jest po prostu wygodna. Ale żeby zmienić
      podejście konsumentów, muszą je zmienić producenci i wydawcy - sama wygoda,
      bez innego rodzaju konkurencyjności nie wystarczy.
      • zycie_is_simple Re: Dystrybucja cyfrowa 04.07.09, 21:07
        Jest coś takiego jak przed sprzedaż. Zamawiamy tydzień przed premierą i w dniu
        premiery do nas przychodzi. Tak przynajmniej w moim przypadku zawsze było.

A ze ściąganiem z serwerów w dniu premiery bywa różnie. Serwer może nie wytrzymać.
        Dla mnie nie jest plusem to, że mogę produkt pobrać w dniu premiery z serwera.

Mój kumpel ma neostrade ( xD ) wiem.. extremalny przypadek. Gdyby ściągał 5 GB
        gry z serwera, zwyczajnie nigdy by nie ściągnął. Cały czas by go wywalało i
        musiał by ponawiać ściąganie od początku. Z tego co się orientuje dużo osób
        posiada neostrade, przecież jest wyceniana na pół miliarda..
        • e-e Re: Dystrybucja cyfrowa 07.07.09, 20:56
          > Jest coś takiego jak przed sprzedaż. Zamawiamy tydzień przed premierą i w dniu
          > premiery do nas przychodzi. Tak przynajmniej w moim przypadku zawsze było.
          >
          Zwłaszcza z Edycją Kolekcjonerską Wiedźmina. big_grin

> A ze ściąganiem z serwerów w dniu premiery bywa różnie. Serwer może nie wytrzym
          > ać.
          > Dla mnie nie jest plusem to, że mogę produkt pobrać w dniu premiery z serwera.

Nie pobrać, a zagrać! Steam działa inaczej - można grę bez problemu pobrać
          wcześniej, odblokowuje się ona w dniu premiery.

> Mój kumpel ma neostrade ( xD ) wiem.. extremalny przypadek. Gdyby ściągał 5 GB
          > gry z serwera, zwyczajnie nigdy by nie ściągnął. Cały czas by go wywalało i
          > musiał by ponawiać ściąganie od początku. Z tego co się orientuje dużo osób
          > posiada neostrade, przecież jest wyceniana na pół miliarda..

Daleko nie każda osoba z Neostradą ma problemy.
    • largo.lagrande Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 20:23
      Dystrybucja cyfrowa ma swoje plusi i minusy. Wg mnie...
      Plusy:
      - możliwość natychmiastowego zakupu za pomocą kart płatniczych - nie trzeba
      biegać do banku i załatwiać zbędnych formalności,
      - możliwość natychmiastowego pobrania gry (po zakupie rzecz jasna) - nie trzeba
      jeździć do sklepów czy czekać na wysyłkę,
      - informacje o patchach, dodatkach, itp. dostajemy na bieżąco (przykład: Steam)
      - możliwość dołączenia do różnych "community", poznania innych graczy,
      informacji o dostępności naszych znajomych, dostęp do dedykowanych serwerów
      gier, rankingów, wszystko to za pomocą takich klientów jak np. Steam,
      - oszczędność miejsca na półce z racji braku pudełka i całej reszty
      Minusy:
      - obecne gry zajmują co najmniej kilka gigabajtów co pociąga za sobą konieczność
      czekania aż gra się ściągnie, przy wolniejszych łączach trzeba na to poświęcić
      kilkanaście godzin,
      - ściągniętej gry nie da się zapisać na zewnętrznym nośniku tzn. zarchiwizować,
      trzeba ją trzymać na dysku a po skasowaniu, w przyszłości znów ściągać
      (przykład: gry ze Steama), nie da się jej też odsprzedać,
      - instrukcja w wersji elektronicznej (PDF) nie każdemu będzie odpowiadać,
      zwłaszcza jeśli będzie kilkusetstronnicowa,
      - brak wszelkich dodatków, także kolekcjonerskich
      - cena gry często nieadekwatna do wersji pudełkowych spotykanych w zwykłych
      sklepach,
      - niektóre gry dostępne cyfrowo tylko w wybranych krajach

Osobiście nie kupiłem jeszcze żadnej gry (przez dystrybucję cyfrową), która
      zajmowałaby kilka GB, po prostu nie kręci mnie ściąganie np. 8gb, później
      instalowanie tego co zabierze mi kilkakrotnie więcej GB pomimo tego iż mam duży
      dysk, później przejdę grę w kilka godzin i co wtedy? Mam ją wywalić z dysku? A
      co jak za kilka lat zapragnę do niej wrócić? Będę musiał znów ją ściągać (o ile
      będzie jeszcze dostępna). Mniejsze gry, owszem, kupowałem już nie raz, zwłaszcza
      tytuły których w Polsce już nie uświadczysz. Wspominałem wcześnie o Steamie -
      tak, mam go zainstalowanego ale tylko dlatego, że kupiłem pudełkową wersję
      Orange Box która tego programu wymaga. Szkoda, że Steam traktuje nas inaczej niż
      obywateli UK czy USA (ten nieszczęsny przelicznik 1$=1E). Nie jestem za ani
      przeciw dystrybucji cyfrowej, czasem kupuję gry w wersji pudełkowej, czasem
      cyfrowej. Wiadomo jednak, że większość z nas, kupujących "wersje cyfrowe" to
      ludzie pracujący, mający konta w bankach a co za tym idzie karty płatnicze. Czy
      dystrybucja cyfrowa ma szansę wyprzeć sprzedaż wersji pudełkowych? W Polsce na
      pewno nie. Większość graczy to nastolatkowie a ci kartami płatniczymi się nie
      posługują, zresztą oni wolą korzystać z "innych źródeł" gier niż ciułać
      kieszonkowe i raz na kilka miesięcy kupić sobie grę.
      Na koniec chciałbym zwrócić uwagę, iż dystrybucja cyfrowa nie dotyczy samych
      gier ale i muzyki czy też filmów. Nie sądzę jednak aby kiedykolwiek dystrybucja
      cyfrowa wyparła zwykłą w przypadku muzyki i filmów. Jeśli komuś spodobał się
      album jakiegoś zespołu i go kupił, kupi i następne płyty, po to aby mieć pełną
      kolekcję/dyskografię na półce, o jakości AudioCD a nie mp3, z książeczkami w
      których są słowa jego ulubionych piosenek, zdjęcia, etc. Kinomaniacy zaś będą
      kupować wersje pudełkowe filmów, najczęściej w wersjach kolekcjonerskich.
      Myślicie, że tacy ludzie będą woleli kupić wersję "cyfrową"? Wątpię. Ktoś wyżej
      wspominał o Japonii i tamtejszym rynku. Popatrzcie jak tam ludzie podchodzą do
      wszelkich nowości, czy to muzycznych, czy filmowych czy gier. Kolejki przed
      sklepami ustawiają się na kilka dni przed premierą. U nas to chyba tylko podczas
      premiery książek o Harrym Potterze tak ludzie stoją.
    • indy1000 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 20:33
      Jest łatwa, szybka, wygodna i przyjemna - tak w skrócie można by opisać
      dystrybucję cyfrową. Owszem, można co prawda wyszukać kilka minusów (kwestie
      techniczne, przyzwyczajenia klientów, itp.)., ale niewątpliwie ten rodzaj
      dystrybucji szeroko pojętego oprogramowania jest przyszłością. Przyszłością
      zwłaszcza dla wydawców gier, dla graczy, dla całego przemysłu związanego z grami
      w ogóle. Wprawdzie tradycyjna dystrybucja nie zaniknie jeszcze zapewne przez
      wiele lat, ale będzie stopniowo ustępowała miejsca dystrybucji cyfrowej. Jest to
      również o tyle istotne, że pomoże to moim zdaniem zwalczać piractwo w sposób
      globalny. Dystrybucja cyfrowa poprzez działanie takich serwisów jak chociażby
      Steam utrudni działalność graczy posiadających gry „legalnie inaczej”smile.
      Należy również zauważyć, że to co dziś nazywamy dystrybucją cyfrową jest dopiero
      w powijakach, kształtuje się i nabiera tempa. Co zatem myśleć o przyszłości
      dystrybucji cyfrowej? Angielska pisarka Jane Austen napisała kiedyś: „Myśl o
      przyszłości tylko wtedy, kiedy może ci ona sprawić przyjemność.” Mi myślenie o
      przyszłości gier i dystrybucji cyfrowej sprawia wiele przyjemności. A obserwuje
      rozwój branży od 1987r..... Pozdrawiamsmile
    • feld12 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 04.07.09, 20:41
      Na wstępie zaznaczę, że bliższy kontakt miałem jedynie z platformą Steam i na
      niej bazuje swoją opinię.
      Po pierwsze: dystrybucja cyfrowa nigdy nie powinna być jedynym medium
      rozpowszechniania programu. Znam przypadki, sprzed raptem roku, kiedy ludzie
      pozbawieni internetu (są jeszcze tacy - da się w końcu bez tego żyć) nie mogli
      zainstalować kolekcjonerskich edycji H-L, ponieważ gra wymagała instalacji via
      Steam. I co z tego, że mieli pudełko, skoro dawało ono im tylko kluczyk, który
      mogli sobie co najwyżej przepisać na dużą kartkę i powiesić nad łóżkiem wink.

Inną wadą dystrybucji cyfrowej jest ryzyko kradzieży konta - nie trudno sobie
      wyobrazić, że mam kupi młodzieży w wieku przedszkolno - wczesno szkolnym grę
      typu Sims, a ktoś po prostu zgadnie hasło. W ten sposób traci się możliwość
      grania w grę single player, bo ktoś WYMUSIŁ na nas używanie w tym celu
      internetu. Trochę jak jazda do Warszawa - Kraków przez Berlin tongue_out.

Jako alternatywny kanał, dystrybucja cyfrowa ma wiele zalet - często
      interesujące oferty cenowe, niezależność od oferty sklepów (w dużych miastach
      nie ma problemów z dowolnymi grami, ale jeżeli ktoś mieszka na prowincji, to
      zmuszony jest do zamawiania wysyłkowo, co nakręca koszty i trwa...). Inna zaleta
      - jeżeli używamy wielu komputerów (na przykład stacjonarny, laptop, służbowy, u
      Cioci Kloci itp), to na każdym z tych komputerów można szybko zagrać w swoje gry
      bez konieczności zabierania płytek, instalacji każdej gry z osobna itp. Można
      powiedzieć, że mamy swoją kolekcję gier zawsze ze sobą smile.

Osobiście preferuje nadal kupowanie gier w pudełkach, jeżeli cena jest taka
      sama. Jednak pewnym jest, że tak jak muzyka coraz częściej jest sprzedawana
      wyłącznie jako możliwość ściągnięcia mp3, tak gry też niedługo staną się nie
      tylko rzeczywistością wirtualną, ale też w rzeczywistości wirtualne.

Pzdr
      Feld
    • ash-prawdziwy Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 05.07.09, 00:20
      w polsce każda dystrybucja ma szansę, pod warunkiem, że będzie darmowa....

pomysł jest dobry, ale nie rewelacyjny, w kilku poprzednich postach była
      dokładna analiza cenowa, pojawiał się koronny (dla mnie) argument odsprzedaży i
      innych utrudnień związanych z forma cyfrową.
      może to być fajna alternatywa dla gier niszowych/klsycznych(czyt. starych) etc.
      ale nie dla nowości.
      większość ludzi leci na pudełka, bajery i namacalność tego, co kupują. co więcej
      często udaje się wytargać ekstra rzeczy w preorderach - których na próżno szukać
      w "pobieralniach".
      no i nie oszukujmy się żyjemy w kraju ,gdzie gros ludzi kradnie (i nie kupuje
      potem oryginałów) tym bardziej nie widzę spektakularnego sukcesu tej formy
      rozpowszechniania gier.
    • Gość: sulpicjusz Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? IP: *.aster.pl 06.07.09, 11:15
      Sasza Cyfrow i jego dystrybucja
    • han_solo_79 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 06.07.09, 22:53
      Przeklejam swoją starą notkę (z września zeszłego roku) z gramsajta:

"To steam or not to steam

Zdecydowanie to steam. Chociaż jeszcze pół roku temu, nie. W zasadzie to nie
      chodzi tylko o steam, ale o sklepy sprzedające gry prosto na dysk. Jeszcze pół
      roku sklep internetowy kojarzył mi się z miejscem gdzie kupujesz gry za taką
      samą cenę jaka jest w sklepie, ale bez pudełka, manuala, płyty, no słowem całej
      tej otoczki posiadania pudełeczka na półce, czyli przepłacasz. Tak jest w EA
      Store, tak jest w sklepie UBI, tak jest także w Steam'ie czy Gamersgate jeśli
      chodzi o nowe tytuły.

Zaletą steam'a jest jednak to, że jest w stanie co jakiś czas zaoferować
      promocję polegającą na sprzedaży wszystkich tytułów Valve albo iD o 50 % taniej.
      Albo w jakimś mega bundle packu o 30 % taniej. To jest to co jest w stanie mnie
      zachęcić do kupowania od czasu do czasu gry w tym systemie. Oczywiście dochodzą
      do tego ciekawe tytuły jak seria Half Life, seria Quake, seria Unreal. Jeśli nie
      jesteś purystą pudełkowo-płytowym za pomocą steam'a jesteś w stanie zapoznać się
      z quake'iem z dodatkami za cenę 15 $, podczas gdy na aukcjach internetowych taki
      pack doszedłby bez problemu do 150 zł.

Nie zawsze, oczywiście jest tak słodko. Nierzadko występuje taka sytuacja, gdy
      gra w Polsce jest o wiele tańsza niż w takiej usłudze. Mam tu na myśli produkty
      1C które u nas wydawane przez Cenegę wahają się cenowo w przedziale od 29 zł do
      79 zł, natomiast w Gamersgate kosztują 20 - 30 Euro. Ceny pomiędzy poszczególnym
      sklepami też się mogą różnić. Niech jako przykład posłuży gra Pacific Storm
      Allies która na Steam'ie i na Gamersgate kosztuje, odpowiednio, 10$ i 20 Euro. A
      u nas ta gra wyszła jako cover za 7 zł.

Przyglądam się więc z zainteresowaniem nowemu dziecku CD Projektu - GOGowi
      -jeśli obniżki będą częste, liczba gier duża (obowiązkowo z paroma
      lokomotywami), i będą to naprawdę Good Old Games (ostatnio na steam pojawiła się
      seria X-com), sam będę z tego korzystał."

Dzisiaj, może nie patrzę na to sceptycznie, ba, dalej jestem zachwycony
      dystrybucją sieciową, ale widzę jej wady w trochę innym świetle. Wydawcy
      zdejmując sobie koszty pudełka, poligrafii, płyty dołożyli w zamian koszty
      serwera i systemu, pozostawili starą cenę. Czysty zysk. No i tych cholerne
      promocje cały czas dotyczą rzeczy które już mam albo mnie nie interesują. Zaletą
      pozostaje cały czas wygoda użytkowania - nie musisz tachać ze sobą całej
      kolekcji płytek, wystarczy, że gdzieś tam na lapku zagospodarujesz sobie miejsce
      na backupy, coby wszystkiego nie ściągać od nowa, wszystko masz na miejscu i nie
      trzeba urządzać poszukiwań zagubionego klucza, no i ma się cały czas dostęp do
      społeczności i swoich osiągnięć.
      • simplex Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 07.07.09, 00:34
        Ten tekst o steamie kompletnie zdezaktualizował sie po wprowadzeniu przelicznika
        1$ = 1euro (a czasem i 1$<1euro.
        Dystrubucja cyfrowa - tak, ale wyłącznie w sposób w jaki robi to GoG (zadnego
        DRMu, aktywacj przez neta, konecznosci bycia online by grać).
        • han_solo_79 Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 07.07.09, 20:34
          Mocno - tak, kompletnie - nie. Już po przejściu na ojrosy kupiłem tam parę
          rzeczy, których ceny były niższe niż u nas na allegro, a na GOGu ich nie było.
          IMO dalej warto tam od czasu do czasu kupować (zobaczymy co będzie z Lucas Arts)
          ALE po dokładnym przejrzeniu wszystkich dostępnych źródeł.
          • j.cichy Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? 09.07.09, 12:35
            Cóż, mi cyfrowa dystrybucja przypadła do gustu ze względu na to, że nie muszę
            już biegać za płytami.
            Czasem trafi się niezła okazja na steam itp. jak chociażby teraźniejsza oferta z
            lucasarts, ceny nie są aż tak powalające a Republic Commando nie znajdziecie
            raczej już w osobnym pudełku...
            Czekam na Jedi Academy big_grin
            Pozdro!
    • Gość: Adomas Re: Co sądzicie o dystrybucji cyfrowej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 21:48
      Ja używam z powodzeniem (PSN) jest taniej i nie trzeba tracić czasu na szlajanie się po
      sklepach i szukanie dobrej ceny. Szkoda że nie wszystkie gry są dostępne w ten sposób.
      Opakowania się niszczą i dyski się rysują. Gra kupiona przez net jest na zawsze, jak
      sformatuje się dysk to drugi raz pobiera się ją za darmo bo sklep pamięta że za nią
      płaciłeś. A co zrobię jak mi się zniszczy dysk BluRay? Muszę kupić drugi bo skopiować
      nie da się, jest zabezpieczony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka