Dodaj do ulubionych

Carmack woli Blu-Raya

• bigdaddyy Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 01:21
      a pamięta ktoś rok temu jak była afera z dvd vs b-r u carmacka przy produkcji rage? wtedy mówił że x360 jest trochę silniejszy smile
      niech koleś się zdecyduje
    • iamguest Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 04:44
      Mam małą uwagę odnośnie komentarzy typu 'niektórzy po prostu zainstalują Rage'a na hdd i problem ze zmienianiem płyt będą mieli z bani....', 'Poza tym takie gry i tak sie na HDD instaluje'...

Panowie, nie mówimy tu o jednej płytce DVD, tylko o 50 GB danych! Po pierwsze oryginalne dyski 120 GB do X360 na Allegro kosztują od 260 do 400 pln... Po drugie, jak tak dalej pójdzie i gry będą zajmować po 50GB na twardzielu, to wszyscy xboxowcy (do których sam się zresztą zaliczam) niedługo będą żąglować nie tylko płytkami DVD ale i dyskami twardymi.
    • glupota_mnie_drazni Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 09:01
      @yanogore:
      "@katanka oczywiscie ze jest silniejsze wkoncu jest mlodsze o jakies 2 lata niz x360 i ze 2 razy drozsze"

w jakim Ty swiecie zyjesz? obudz sie dziecko drogie, bo bzdury wygadujesz straszne. no chyba, ze 300 PLN roznicy miedzy PS3 a XO Premium (przy kwocie rzedu 1000 PLN) to dwukrotna roznica. ewentualnie 50 PLN roznicy miedzy PS3 a XBoxem 360 Elite... bo chyba nie sugerujesz, ze XBox 360 w wersji Arcade to sprzet, ktory moze w jakikolwiek sposob konkurowac czy to z PS3 czy nawet ze swoimi bardziej dopasionymi (czyt. wyposazonymi w dyski twarde) bracmi? na Forum az takich bzdur nie wygadujesz wink ale to tak na marginesie.

dziekuje kilku osobom za potwierdzenie moich podejrzen co do wieku danych osobnikow - przejsc Killzone 2 w dwa wieczory to owszem, mozna. ale pod jednym warunkiem: ma sie tyle wolnego czasu, ile maja jedynie gimnazjalisci. nikt, kto pracuje, ma normalne zycie - nie znajdzie (nawet w weekend) kilkunastu godzin w ciagu dwoch dni, zeby skonczyc gre video. kropka.
      reszta dyskusji w postaci przerzucania sie tym, ze mozna bedzie zrzucac dane na HDD itp itd mnie srednio zainspirowala, ale przypomniala mi sie jedna rzecz: MS pobiera od producentow gier haracz nie za wydanie gry. MS pobiera ta oplate "od kazdej plyty". czyli im wiecej plyt zajmuje gra - tym wiecej zarabia na tym Microsoft, a wydawca/producent gry musi albo odbic to sobie na cenie produktu, albo zarobi mniej niz w przypadku wydania na konsole konkurencji. i tutaj bardziej bym sie obawial na miejscu posiadaczy XBoxa. bo na razie tworzenie gier na XO jest prostsze niz na PS3. znana architektura, swietne narzedzie developerskie, itp itd. ale w koncu nastapi ten moment, ktory zadecydowal o dominacji PS2, ktore bylo ponoc jeszcze trudniej okielznac niz PS3, ze studia naucza sie sprawnie obslugiwac ta platforme i tworzenie gier bedzie rownie "latwe" jak na XBoxa. co spowoduje redukcje kosztow w tworzeniu na PS3, a majac do dyspozycji nosnik o pojemnosci do wyboru do koloru... w pewnym momencie maszynka MS moze stac sie przyczolkiem gier z "Natal" w tytule, a to PS3 bedzie od tych powazniejszych gier, ktore wszyscy tak tutaj kochaja. bo wydac gre na jednej plycie, a na kilku to jest juz spora roznica w kosztach ponoszonych przez wydawce.
      zanim na mnie naskoczycie - uprzedzam, ze dyskutowac na ten temat nie zamierzam, wyrazilem jedynie swoja opinie.
    • zbynek5g Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 11:23
      glupota_mnie_drazni - nie masz racji z przejściem Killzon2 ja potrzebowałem na to dwóch wieczorów po niecałe 3h na poziomie żołnierza (mnożę i nijak nie chce wyjść kilkanaście) kończę weterana i mam razem trochę ponad 9h (mam prace 5x9h)
      Nie wiem czy moje życie można zaliczyć do normalnych ale jakoś dałem rade, sekret polega na tym że nie oglądam programów telewizyjnych nawet nie mam podłączonego kabla pod gniazdo antenowe
      CO DO RESZTY MASZ RACJE
    • martin1841 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 11:24
      @fatality001
      Zrozum opcja multiplayer nie liczy sie do długości gry.
      Wiadomo że w multi możesz pocinać całymi miesiącami albo latami. Długość gry jako takiej wyznacza singleplayer.
    • marcin-ka Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 11:41
      martin1841: ale co to jest owa "długość gry" i czym różni się od czasu, jaki ogólnie spędzasz przy danym tytule? Liczy się chyba to, ile zabawy i na jak długo dostarcza gra za wydane złotówki, nie? Bez różnicy, czy to multi, czy singiel, czy jedno 100-godzinne przejście, czy też 10 przejść po 10 godzin każde (jeśli scenariusz ciekawy i nieliniowy).
    • martin1841 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 14:46
      @marcin-ka
      Słuchaj jeśłi wyrażam się nie jasno to powiem jaśniej.
      W sensie długość gry chodzi mi o kampanie single player. To opcja która się znajdue w każdej grze przeważnie nad opcją multi player. CZy teraz wyraziłem się jasno?

Pozatym gdyby do długości gry wliczano multiplayer to wszystkie gry fpp, tpp, rts, rtt, itd. w recenzjach miały by wypisane "gra starcza np na 10 godzin +- nieskończoność". Bo w multiplayer możesz grać do upadłego aż serwery zupełnie zlikwidują i słońce wybuchnie i powstanie czarna dziura...
      Do tej pory ludzie grają w quake 1 po sieci.
      A prawda jest taka że killzone 2 starcza na 9 godziny gry. Gra jest piękna ale krótka jak cholera.
      Rage jako że ma otwarty świat starczy na drugie tyle.
      Zresztą kogo my tu porównujemy zadufanych bufonów z Guerilla games którzy wykorzystują "30% mocy ps3" w swoim killzonie2 z ID software - legende w branży gier komputerowych.
    • tomasz_pl1989 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 14:50
      martin1841 9 godzin w K2 to mało? W gears2 masz 6 godzin a w COD4 5-6 godzin, to sie nazywa żenująco mało!
    • tomasz_pl1989 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 14:56
      zbynek5g jesteś dla mnie mistrz jak udało Ci sie w 6 godzin przejść K2. A tak poza tym gra nie liczy czasu gdy powtarzamy dany level, gdy na przykład zginiemy.
      K2 schodzi przy dobrych wiatrach minimum 8 godzin, oczywiście wliczam w to powtarzane levele
    • martin1841 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 15:04
      @tomasz_pl1989
      Gearsy 2 w 6 godzin? Jak zapodasz zdjęcie z takim czasem to uwierze.
      Gearsy starczają na ok 10 godzin, hardcorowiec przejdzie ją w ok 8.
    • marcin-ka Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 15:21
      martin1841: niczego nie wyjaśniłeś, tylko się wyzłośliwiłeś. Dlaczego uważasz, że gry powinno mierzyć się twoja miarką, to znaczy wyłącznie długością gry w singlu? Zrozumiałbym, gdybyśmy rozmawiali o tytule, który multi nie posiada w ogóle - wtedy nikomu tłumaczyć nie trzeba, że czas spędzony w grze będzie ograniczony wyłącznie do singla. A co, jeśli Rage nie posiadałoby trybu multiplayer (ma mieć?), a ocenić chciałby je ktoś, kto gra wyłącznie online? No lipa, bez porównania gorzej, niż w KZ2, bo 0 do 9...
    • hannibal.u.bram Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 16:04
      "PS3 jest troszkę silniejsze, jeśli chodzi o teoretyczną wydajność, więc mamy jeszcze troszkę przestrzeni."

Przeciez Carmack w tym wypadku mial na mysli przewage miejsca na plycie Bluraya. A nie sile przerobowa konsol.

Kazdy wie, ze Xpudlo lepiej generuje 3D majac wydajniejszy procesor graficzny. I zaden producent nie musi tego w kolo powtarzac, gdyz moze sie to odbic negatywnie na wspolpracy z Sony.

Jesli Rage zajmuje 50gb, to chyba oczywiste jest, ze posiadacze PS3 beda musieli instalowac gre na twardym dysku.

Jak wy sobie inaczej wyobrazacie? Jakis sektor gry zajmuje 5gb (przykladowo miasto) i bedzie to dogrywane z wolnego bluraya ?

Wielkosc tej gry jest uzalezniona od wyjatkowej (podobno) jakosci tekstur. Czyli za cene 50gb gry nie dostaniemy ogromnego swiata do zwiedzania, tylko bardzo ladna grafike.
    • mi-go Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 16:25
      Nie koniecznie mówi o pojemności. Ps3 znacznie lepiej radzi sobie z dużą ilością obiektów na raz. Lepiej generuje otwarte światy, w których mamy bardzo dużą ilość postaci, efektów, zniszczalnych obiektów etc.
      Xpudło lepiej generuję grafikę tylko i wyłącznie w grach w których trzeba ja "uśrednić" Widać to wyraźnie porównując multipalformy, exy Ms i exy Sony. Te ostatnie biją na głowę całą resztę pod względem grafiki i z tym też nie można się nie zgodzić...
    • hannibal.u.bram Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 17:04
      32stopnie w cieniu a Tobie zachciewa sie zartow.

Sugerujesz, ze producenci specjalnie pogarszaja grafike w swoich produkcjach, by nie wygladaly gorzej na PS3 ?
    • martin1841 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 17:18
      @marcin-ka
      Na litość boską! Jaką moją miarką, boże święty. Moją miarką? Wszyscy, cała branża gier video mierzy długość gry miarą singleplayer.

@mi-go
      I co jeszcze? Jak dotąd dwie gry które się wybijają graficznie. Jedna killzone 2 i druga której nie ma uncharted2 i już mówisz że wszystkie exy ps3 mają lepszą grafike niz x360. Masz wogóle x360?
      Widziałeś forze 3 i alan wake?

• tomasz_pl1989 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 17:55
      ''Kazdy wie, ze Xpudlo lepiej generuje 3D majac wydajniejszy procesor graficzny. I zaden producent nie musi tego w kolo powtarzac, gdyz moze sie to odbic negatywnie na wspolpracy z Sony''
      No co Ty nie powiesz to dlaczego taki Uncharted 2 Gt5 ratchet, K2 biją graficznie w swoich gatunkach gry z xboxa. Nie bądz zaslepiony juz nie jeden devolper powiedział ze PS3 jest silniejsze co zresztą widać po grach.
      ''Widziałeś forze 3 i alan wake''
      Tak widziałem i Forza3 nawet sie nie umywa graficznie do GT5 a alan wake wygląda przyzwoicie lecz prezentacja chodziła w zaledwie 20fps nie chce mi sie szukać linka.
    • marcin-ka Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 18:05
      martin1841: i oczywiście wszyscy konsekwentnie traktują takiego CoD4 jako grę przecietną, bo zapewnia tylko 5-6 godzin gry w singlu, tak? Bo po prostu nie wiem, co chciałeś udowodnić pisząc o koledze, który skończył KZ2 w weekend...

Co do gier na PS3, które wybijają się graficznie: przyjrzyj się staruszkowi "Uncharted". Tak, pierwszej części, wydanej jeszcze w 2007 roku.

"Widziałeś forze 3 i alan wake?"

Tak, wszyscy już je widzieli, grali, skończyli i wszyscy doskonale wiedzą, jakie to doskonałe gry, ech...
    • zbynek5g Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 18:22
      tomasz_pl1989
    • cichoociemny Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 19:50
      @tomasz_pl1989:
      "No co Ty nie powiesz to dlaczego taki Uncharted 2 Gt5 ratchet, K2 biją graficznie w swoich gatunkach gry z xboxa. Nie bądz zaslepiony juz nie jeden devolper powiedział ze PS3 jest silniejsze co zresztą widać po grach.
      ''Widziałeś forze 3 i alan wake''
      Tak widziałem i Forza3 nawet sie nie umywa graficznie do GT5 a alan wake wygląda przyzwoicie lecz prezentacja chodziła w zaledwie 20fps nie chce mi sie szukać linka."
      Zacznę Panie tomaszu od tyłu jak się nie chce szukać linka to niech głupot nie pisze no chyba że dowody przedstawi...
      Po drugie o zaślepieniu nic nie mów bo sam się zachowujesz jak zaślepiony.
      Po trzecie i ostatnie"juz nie jeden devolper powiedział ze PS3 jest silniejsze co zresztą widać po grach."A ilu z nich pytam się potrafi tą MOC wykorzystać???
    • tomasz_pl1989 Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 20:07
      Dokładnie nieliczni potrafią ją wykorzystać.
    • fanus-plejus Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 22:02
      to tak jak z mocą Jedi ... nieliczni ją potrafią okiełznać wink tak samo jak z PS3. Za to jak komuś się uda to jest niepokonany - Killzone 2 czy Uncharted. A nie wiem czemu zapominacie o MGS4 który moim zdaniem ma lepszą grafikę od Killzone 2.
    • vir-evil Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 23:02
      "Tak, wszyscy już je widzieli, grali, skończyli i wszyscy doskonale wiedzą, jakie to doskonałe gry, ech..."
      No jaki problem, jesli dobrze pamietam to ty wychwalales Killzone 2 pod niebiosa miesiac przed premiera, przeciez to wtedy sie "poznalismy" nie? smile

Tak tylko, chcialem sie przywitac wink
    • vir-evil Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 23:07
      Ah, i jeszcze jedno - faktycznie zwyklo sie mianem "dlugosci tytulu" okreslac sredni czas potrzebny na przejscie od poczatku do konca trybu singleplayer. Nie wlicza sie w to trybu multiplayer, gdyz raczej jest to forma gry bez okreslonego poczatku ani konca.

Tak sie przyjelo i juz, podobnie jak fakt ze doba to czas od jednego wschodu slonca do drugiego smile

No, to siema smile
    • marcin-ka Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 23:11
      fanus-plejus: być może, ale i najbardziej z całej trójki podhacza... Tak w ogóle to nie potrafię darować tej grze przedpotopowej wręcz mechaniki: cokolwiek kazać Snake'owi zrobić, trzeba daną animację czynności/ciosu/whatever obejrzeć cierpliwie do końca, zanim będzie można zainicjować coś innego, choćby i wokół niego stała czwórka wrogów i okładała go, czym popadnie. Nijak ma się to do tego, co pokazało Naughty Dog w Ubig_grinF czy ostatnio Sucker Punch w inFamous. Tak na marginesie smile
    • powercontrols Re: Carmack woli Blu-Raya 23.07.09, 23:12
      hannibal.u.bram: Widac nie kazdy wie ze Xbox jest mocniejszy. Carmack bladzi bo w swojej wypowiedzi ewidentnie mial na mysli "moc przerobowa" - "...although the Sony console does offer more raw performance."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka