Dodaj do ulubionych

10 lat z Halo

22.07.09, 19:51
Uwielbiam Halo. Zgadzam się z autorem w kwestii muzyki w grze, jest genialna. Szkoda że nie wyszły u nas książki, bo to bardzo bogate i ciekawie uniwersum. Mogliby też film nakręcić, przy odpowiednim budżecie i ludziach można by z Halo zrobić nowe Star Wars.
Obserwuj wątek
    • loczyn Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:00
      Nie przesadzaj. Halo nie jest znów takie ciekawe...
    • jamaniek Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:01
      "Szkoda że nie wyszły u nas książki, bo to bardzo bogate i ciekawie uniwersum."
      W empiku można bez problemu zamówić. W jakieś 2tyg. masz sprowadzoną książkę. 40zł od jednej części Halo. Ja jestem w trakcie czytania drugiej książki.

Dla mnie seria Halo to jedne z najlepszych gier w jakie grałem. W kwestii OST również zgadzam się z autorem. Ścieżka dźwiękowa to poprostu majstersztyk.
    • rirek1236 Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:08
      jedna z najbrardziej rozponawalnych postaci lololol
    • szemrany_typek Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:13
      Świetna seria, obok D2 najlepsze multi w jakie grałem.

"Nie przesadzaj. Halo nie jest znów takie ciekawe..."
      SW też nie jest fabularnym majstersztykiem a ogląda się z przyjemnością. Halo to jedna z niewielu serii, które nadają się na ekranizację.
    • irneriusz Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:14
      Dla mnie ta seria na zawsze bedzie sie kojarzyc z jednym slowem HYPE, a potem udawanie, ze jest genialna. Pierwsza czesc owszem, potem jednak juz tylko zawod. Muzyki? nie zapamietalem, glowny bohater? to FPS tu nie am wielkiej fabuly, wiec jak ma go poznawac lub sie z nim identyfikowac. Jednak halo 1 oddaje to co jej nalezy, byla bardzo dobra, pozniejsze czesci nadal dobre, ale juz bez szalu
    • graczz11233 Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:17
      zaraz sie zleca znawcy gatunku FPS (wiecie ktora gra rozpoczęła era prawdziwych fpsów - halo ce) . halo jest moim zdaniem wspaniałe. bardzo lubię to serię.
    • muzi80 Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:52
      @irneriusz

zgadzam się całkowicie
    • irneriusz Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 20:54
      No bo sie zaraz dzieci zdenerwuje. ja jeszcze tetrisa pamietam, ale nigdy nie wpadlem na to, ze ktos w FPSach (przyznaje nie jest to moj ukochany gatunek, ale pograc lubie) bedzie liczyl czasn na gry przedHalo i poHalo. Ta gra nie była jakims zbawieniem, byla dobra, ba byla swietna, ale jako byly PCtowy FPSowiec musze zaprotestowac (oczywsicie na konsole to byla rewolucja). W NEO umieszczono halo na pierwszym miejscu wsrod najbardziej przecenianych gier. FPS i robienie filmu? nie zartujcie
    • don_wroc_love Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 21:03
      a ja do niedawna jeszcze ignorowałem serię Halo - po prostu jej nie rozumiejąc. Jedyną styczność jaką miałem do tej pory to było bodajże halo 1 na pc dawno temu, i z jakieś pół roku temu H3 na boxie przez dosłownie kilka chwil, ale...

niedawno za namową kolegi spróbowałem jeszcze raz i wciągnęło mnie i ZROZUMIAŁEM tą grę smile
      właśnie odkrywam świat Halo3 i zaczynam naprawdę czekać na ODST i Halo Reach :]
    • seruch Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 21:39
      Miodnosc multi na poziomie Quake 1-3. I wszystko jasne smile
    • loczyn Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 21:39
      @szemrany_typek
      No tak, ale na pewno większym niż Halo. No i oczywiście postacie są jakieś, a nie nijakie (Master Chief najbardziej przehypowany char ever)
    • rogafufuken Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 22:40
      mało która seria gier mnie tak ziębi jak halo...
    • szemrany_typek Re: 10 lat z Halo 22.07.09, 23:31
      "@szemrany_typek
      No tak, ale na pewno większym niż Halo. No i oczywiście postacie są jakieś, a nie nijakie (Master Chief najbardziej przehypowany char ever)"

tylko ze Halo nie opiera się na samym MC, poczytaj sobie jakieś książki (np. The Fall of Reach), bo widzę że zagrałeś w może jedną część i na podstawie tego wygłaszasz swoje poglądy

to tak jakbym po obejrzeniu The Phantom Manace, powiedział że SW to taki Alf z blasterkami i kolorowymi mieczami

w ciągu tych 10 lat uniwersum Halo naprawdę się rozrosło
    • loczyn Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 00:02
      Co mnie obchodzi książka? Czy jeśli zwalili powiedzmy Icewind Dale czy The Temple of Elemental Evil i ja to komentuję, to czy ktoś mnie odsyła do podręczników D&D i mówi "poczytaj je jaki fantastyczny świat i jak śmiesz nazywać te gry słabymi"?
      Tak zagrałem w jedną część - jedyneczkę która niejako jest początkiem tej "epickiej" serii.
      Wiem, że Halo to nie sam MC, ale gdy jest tylko jakiś news o Halo nagle padają teksty typu "jest znów pogram Master Chiefem", "Kocham Master Chiefa", "Muszę kupić EK bo jest w nim figurka MC", tak więc się pytam za co? Jest bardzo rozpoznawalny i lubiany, tylko nie wiem za co i nie potrafię tego pojąć. W sumie żaden fan też nie potrafi mi tego wytłumaczyć. Wydaje mi się że jest z tym jak z paleniem u nastolatków. Chust że dychasz jak stary dziad i umrzesz na raka, ważne że jesteś "cool" i ziomale z osiedla Cię lubią.
      Sukces gry też mnie zadziwia. Jest to ewidentny średniak, a na Xboxie zawsze numero uno, jest dużo więcej ciekawszych tytułów na tą konsolę.
      Tak swoją drogą to jesteś pierwszy kto odsyła mnie do książek bo nie rozumiem gry, trochę to dziwne...
    • jamaniek Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 00:40
      "tak więc się pytam za co? Jest bardzo rozpoznawalny i lubiany"
      Za to, że w wieku lat 6 został zabrany od swojej rodziny i przez całe życie szkolony w piekielnie trudnych warunkach na jednego z setek obrońców Ziemii i jej kolonii. Dlatego, że nie raz wykazał się pomysłowością, i niezwykłą odwagą, aby ratować innych. Dlatego, że jest ostatnim Spartaninem i uratował wszechświat przed zagładą. Oraz dlatego, że mimo szkolenia na żołnierza, który woli zginąć na polu bitwy niż uciec potrafi wykazywać ludzkie uczucia. Wszystko potęguję również uczucie jakie łączy go z Cortaną. Wystarczy?

• szemrany_typek Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 00:43
      nie zrozumiałeś

nie obchodzi mnie to, że ci się ta gra nie podoba, napisałem tylko, że Halo (uniwersum) jest świetnym materiałem na film. no, ale idąc dalej, jeżeli zagrałeś tylko w jedną część, to nie oceniaj całej trylogii

ktoś, kto nie grał w kz2, może całą serię ocenić jako średnią, przereklamowaną grę z kiepskim sterowaniem (kz1). zgodzisz się, że powyższe porównanie jest krzywdzące?

a że gra odniosła sukces, moim zdaniem jest to po części zasługa genialnego multi. mimo, że nie przepadam za fps'ami, to h3 odpalam z przyjemnością. rozgrywka jest bardzo dynamiczna, ciekawa i jak dla mnie dość wymagająca.

do tego dochodzi moim zdaniem bardzo dobra, filmowa fabuła. po zobaczeniu outra h3 poczułem się, jakbym właśnie obejrzał porządny film. do tego towarzyszyło mi uczucie swoistego niedosytu, karzące wierzyć, że powstanie kiedyś jakiś sequel, czy chociażby epilog. ostatni raz czegoś takiego doświadczyłem po skończeniu ff8.
    • jamaniek Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 00:52
      "towarzyszyło mi uczucie swoistego niedosytu, karzące wierzyć, że powstanie kiedyś jakiś sequel, czy chociażby epilog."
      Mam dokladnie to samo. Poprostu nie chce sie wierzyc, ze to juz wszystko. Wiele bym oddal za chociazby wlasnie owy epilog aby dowiedziec sie co dalej z Johnem.
    • kbrs Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 02:05
      gralem jedynie troche w jedynke i sporo w 3jke, na konsole to jeden z najlepszych jak nie najlepszy fps, (mowie glownie o x360), mialem podobne odczucie jak przechodzilem z ziomkiem w coopie cala kampanie na legendary, tak jakbysmy wlasnie skonczyli ogladac swienty film ktorego po czesci bylibysmy tworcami. juz nie moge sie doczekac odst i trybu firefight =d
    • cienki_bolek_2 Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 08:25
      Te pierwsze halo jakby wizualnie przypomina chrome albo pewnie odwrotnie. Czy to naprawdę taka fajna gierka ? O co tyle szumu wokół niej ?
    • mikas2 Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 08:39
      Lądowanie na plaży w "Halo 1" na poziomie "Legendary"
      Kto przejdzie za 10-ym razem krótki fragment stawiam piwo.
      Genialne i do tego ta inteligencja wrogów
      Wiele dzisiejszych gier ze swoim Al przeciwnik może sie schować
    • don_wroc_love Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 08:53
      @cienki_bolek_2

powiem ci że ja też nie kumałem o co w tym szale chodzi, szczególnie że mój pierwszy kontakt z Halo3 był słaby (poziom easy, pierwszy level, wchodziłem jak nóż w masło - zero zabawy),

ALE

po spróbowaniu jeszcze raz, na hard, później medium i przejściu dalej naprawdę polubiłem tą grę i podobnie jak w przypadku Fable II mam problemy z odklejeniem się od telewizora jak gram w to smile

ja polecam - imho to rzeczywiście fajna gra smile
    • loczyn Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 09:57
      Aj, najlepiej mi odpowiedział chyba jamaniek ;] No nic widocznie muszę spróbować Halo 3 na medium lub hard z multi i wtedy się wypowiedzieć. Do następnego razu panowie :]
    • vino_vayca Re: 10 lat z Halo 23.07.09, 13:07
      Halo 1 i 2 zaliczaja sie do moich ulubionych tytulow. na trojce sie zawiodlem, bo campaign jest za krotki i multi tez juz nie takie samo. mimo wszystko strasznie lubie cala serie i to glownie za sprawa muzyki; no i przyznam sie ze w czesci trzeciej zajebiscie bawilem sie w coopie na legendary ...za krotko!
    • pablohp Re: 10 lat z Halo 24.07.09, 13:26
      A wiecie, że Halo miało wyjść pierwotnie na PS2 ?
      W 2000 roku przeczytałem to w pewnym Polskim magazynie o grach konsolowych. Nie wiem czy to była kaczka dziennikarska, błąd czy co..Ale tak jest w tej gazecie napisane.smile
      A pamiętam to tylko dlatego, że Halo jest niby od początku związane z Xboxem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka