Gość: kao chen IP: *.zone6.bethere.co.uk 01.09.09, 01:23 zapowiada się znakomicie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ratheal Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 01:36 No gra zapowiada się wyśmienicie. Swoją drogą została wpisana do księgi rekordów guinessa za najlepiej ocenioną grę o superbohaterze taki mały offtop, ale czy SS sprawdza swoją skrzynkę mailową na gazecie ? wysyłałem dane do odbioru nagrody w konkursie a tu miesiąc mija i cisza Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 01:53 'Genialny "Mroczny Rycerz" postawił poprzeczkę bardzo wysoko.' I nie warto było czytać dalej recenzji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 02:37 kupilem gre w piatek czyli w dniu polskiej premiery. Jest SUPER. Skonczylem juz 60%. Zeby trwala mi jak najdluzej wybralem opcje hard i przy upgradeach nie ulpszam zbroi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obwieś Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.chello.pl 01.09.09, 02:41 Klon Metal Gear Solid z Batmanem w roli głównej, od którego na kilometr cuchnie konsolą. Na domiar złego, design postaci momentami przywodzi na myśl szumacherowskie ekranizacje komiksu o Człowieku Nietoperzu. Idę się wyrzygać. Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 03:10 Jezu obwies ale z Ciebie maruda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.torun.mm.pl 01.09.09, 04:11 "Przy Batmanie ogarnęła mnie taka euforia, jak kiedyś, kiedyś, dawno, przy Half-Life'ie 2." Przecież HL2 to zupełnie świeża gra. Dawno temu, to mnie ogarniała euforia rzy Wolfensteinie 3D. Niedługa gra sprzed dwóch miesięcy będzie uważana za relikt innej epoki... Odpowiedz Link Zgłoś
venmort Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 04:45 Batman to jedyny z amerykańskich superbohaterów, który nie odrzuca mnie swoją banalnością a wręcz przeciwnie - ma to imponderabilne "coś", które od pierwszego kontaktu sprawiło, że polubiłem Uszatka Z tymi komiksami faktycznie było ciężko, ale to właśnie "Zabójczy żart" (wydany w Polsce w '91) sprawił, że relację Batman-Joker zacząłem postrzegać w mrocznych odcieniach szarości. I to właśnie kreacje postaci są tym, co mnie do tej gry przyciąga. Już wersja demo pokazała, że nasi antagoniści mają być czymś więcej, niż tylko pretekstem do załadowania kolejnego etapu gry - cieszy więc, że zdaniem Recenzenta, trzymają poziom do końca. Zaskoczony jestem tylko tą trudnością, aż mi się wierzyć nie chce, ale kto wie, zobaczymy... Spodobała mi się interpretacja braku dystansu do samego siebie i świata, jaką prezentuje Batman - już widziałem w kilku miejscach narzekania na tę jego sztywność i kompletny brak próby jakiegokolwiek zrozumienia takiej postawy. Plus dla Radka. Prosiłbym tylko o wyjaśnienie stwierdzenia, że "nie wszystkie elementy rozgrywki są pełnowartościowe". Którym i czego brakuje? Jako bonus - reklamy gry z Batmanem w tytule www.youtube.com/watch?v=wxpsBsupgUo www.youtube.com/watch?v=eFxjkuLRO-Y& Odpowiedz Link Zgłoś
sidh77 Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 06:49 Ależ mi Radek zrobił smaka na Netoperka. A budżet ledwo się w tym miesiącu domyka więc muszę poczekać. Jesteście okrutni... Odpowiedz Link Zgłoś
albinozz Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 07:36 @Radek "Mroczny Rycerz" to bardzo dobry film akcji z wybitną rolą Ledgera, ale do geniuszu tej produkcji wiele brakuje. Za mało w niej tego komiksowego szaleństwa i odpału. Już zdecydowanie wolę burtonowską rewię kiczu, która, choć "luźna" fabularnie, ma jednak ten pierwiastek komiksowej kreski i można zaakceptować odjechaną konwencję bez pytań o realizm. Co do gry, to nijak się ma do filmu Nolana, który jest mroczną opowieścią policyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lan Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 07:44 @Radek Zaleski Nie wiem w których latach dorastałeś, ale komiksy z Batmanem były jednymi z pierwszych (zaraz po Spidermanie z 1990 roku), jakie ukazały sie w naszym kraju, więc albo Twój okres "pryszczaty" wypadł wcześniej niż mój, albo nie mówimy o tej samej Polsce ;> Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 07:55 @lan mówimy o Polsce, w której nie ma kultury komiksu. żaden z kolegów nie czytał komiksów. komiksy nie są częścią mainstreamu. tata nie kupuje synkowi komiksów. kupuje mu Tempo albo Motor (ktoś pamięta?). thank God for Top Secret i gry! to uratowało moją popkulturową wrażliwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.chello.pl 01.09.09, 08:05 Chciałbym żeby coś podobnego zrobić z daredevilem. Ale no cóż Disney. Odpowiedz Link Zgłoś
venmort Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:11 @Radek "nie ma kultury komiksu" Powiedziałbym raczej, że komiks jest bardzo niszowym medium, ale już w tej niszy poziom kultury jest bardzo wysoki "żaden z kolegów nie czytał komiksów" Jeeezu, z kim Ty się zadawałeś? Tytusa oraz Kajka i Kokosza czytali wszyscy a jak zaczął wychodzić Thorgal, to był szał i wariacja. Btw. Szninkiela ktoś pamięta? Btw. 2. Komiksy kupowała mi mama, kiedy ją ładnie uprosiłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignacy Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: 94.254.151.* 01.09.09, 08:18 Ostatnio wpadła mi w ręce płyta z gameplayem tej gry. Wyglądało naprawdę nieźle (nawet nie wiedziałem wcześniej że taka gra powstaje). Recenzja równie zachęcająca. Chyba mamy do czynienia z całkiem niezłą grą. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:20 Czekam na wersję na xboxa i na razie grałem w demo. Byłem nim rozczarowany... grafika taka sobie, tajemniczości praktycznie nic a fabuła też dość miałka (a sam jestem fanem Batmana komiksowego). Ale zobaczymy, wszak to tylko demo. Odpowiedz Link Zgłoś
albinozz Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:20 @venmort A moja matula liczyła dutki w Ruchu i miałem towar najprzedniejszego sortu W tym Batmany i Spidermany z początku lat 90. Niestety roztrzepany był ze mnie szczyl i większość nie przetrwała próby czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
prezii Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:21 Ja też skojarzyłem batmana z half life'm, tyle, że z pierwszą częścią. Może przez początek, który przypomina trochę jazdę kolejką po black mesa, zamiast tego eskortujemy jokera. Gra jest świetna, wybija się ponad przeciętność, jest dopracowana i jej siła tkwi w szczegółach. Przypomina gry, które się pojawiały kiedyś. Oprócz Hl mam skojarzenie jeszcze z Max Payne - prowadzenie akcji, podsłuchiwanie humorystycznych dialogów obwiesi jak to joker kazał im zabić siostrę a koleś nie miał siostry więc... oraz przez levele oderwane od rzeczywistości. Gram na hardzie, czasami ginę, mogłoby być trudniej i to chyba jedna z niewielu wad jakie widzę. Gra w znakomity sposób oscyluje pomiędzy sandboxem, otwartym światem a liniowym prowadzeniem akcji. Droga jest jedna, nie zgubimy się ale zawsze możemy porozwiązywać zagadki riddlera, które choć w większości łatwe to fajnie przemyślane i ciekawe. Sama fabuła jest jak na razie (30% gry), ciekawie poprowadzona i chce się iść dalej. Doszło do tego, że solidnie wk....m się wczoraj na jokera, który podpowiadał obwiesiom gdy wykańczałem ich jednego po drugim. System walki jest świetny, absolutnie nie masherski, dobrze przemyślany i sprawia masę satysfakcji (choć free form fighting to to nie jest). Do tego skradanie, ukrywanie i wykańczanie wrogów w bardzo dynamiczny sposób, który pozwala nam poczuć się łowcą i batmanem To tak pokrótce, gra ma mnóstwo smaczków i wciąga, przypomina w jaki sposób powinno się robić gry. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.dolsat.pl 01.09.09, 08:24 @venmort szninkiela pamiętam, thorgala oczywiście, yansa , jeszcze przedtem funky koval i czasopismo "komiks" bodajże (zanim się pojawiła "fantastyka"). Potem dodatek komiksowy fantastyki (np. "pelissa")... a potem się pojawił zalew marveli a ja komiksy odstawiłem na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:26 @dobry_wieczor ja dema nie skończyłem, było tak słabe. masz w nim właściwie tylko walkę i kilka sztuczek. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:28 @venmort no właśnie, komiksy czytałem tylko polskie. co do "niszowości" tej kultury - wiem coś o tym, bo myślałem nad serwisem tylko o komiksach. niestety, brak czytelników (odpowiedniej ich liczby, żeby działać komercyjnie). polecam za to motywdrogi.pl, doskonały blog pasjonatów Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:29 "Oprócz Hl mam skojarzenie jeszcze z Max Payne - prowadzenie akcji, podsłuchiwanie humorystycznych dialogów obwiesi jak to joker kazał im zabić siostrę a koleś nie miał siostry więc... oraz przez levele oderwane od rzeczywistości." Tak, to trafne skojarzenie. Batman jest Paynowaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: 91.198.246.* 01.09.09, 08:32 ja komiksy dostawałem od ojca - w wieku ok. 6 lat pierwsze Thorgale, było też trochę ciekawszych komiksów w podstawówce (min. Batman, ale też Lobo ) PS Szninkla, a jakże, pamiętam. jeden z najlepszych komiksów jakie czytałem Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:36 "w wieku ok. 6 lat pierwsze Thorgale" zboczur! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibn Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 08:38 "żaden z kolegów nie czytał komiksów" Jeeezu, z kim Ty się zadawałeś? ----------- True. Smutne takie dzieciństwo. Szninkiela ktoś pamięta? -------- Pamięta. Ale to chyba jednak nie dla dzieci komiks był. Odpowiedz Link Zgłoś