Gość: donyell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 21:54 Kolarstwo to piękny sport. Wymaga wielu wyrzeczeń, jednak przynosi jeszcze więcej satysfakcji.Sylwester Szmyd to swietny sportowiec, życzę mu jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kibic Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 30.12.09, 15:54 Szurkowski tez w zawodowcach bylby pomocnikiem. Pamietam jak na Paryz-Nicea dostawal w gorach baty od zawodowcow. Jedynym prawdziwym goralem z tamtych lat byl Janusz Kowalski.Co do Szmyta to nie mam watpliwosci , ze jesli nie musialby pomagac , ale tylko jezdzic na wlasna reke to na wielkich tour'ach lapal by sie w pierwsza dziesiatke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasik Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.09, 22:59 Szacun Panie Sylwestrze! Ciezka praca jaka Pan wykonuje jest zauwazana przez kibicow, tych prawdziwych kibicow kolarstwa. Pewnie, szkode, ze nie jest Pan liderem, ale szanuje droge, ktora Pan wybral. Moze faktycznie lepiej byc pomocnikiem najlepszych niz wygrywac podrzedne wyscigi w druzynie pro-cont? Wierze jednak, ze juz niedlugo bedzie mial Pan wiecej do powiedzenia jesli chodzi o zwyciestwa, przed Panem 8 - 10 lat kariery, wszystko sie moze zdarzyc :-) Powodzenia, avanti! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amiable Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.hsd1.fl.comcast.net 31.12.09, 21:23 kibic,Szurkowski nigdy nie był zawodowcem a zatem też nie był pomocnikiem.W Paryż-Nicea startowała Polska reprezentacja i w sumie Szurkowski wcale nie dostawał jak piszesz "batów" nawet w górach. A być dobrym czy nawet najlepszym pomocnikiem to co to za zaszczyt? Bo opóczjako takiej kasy to żadna sława,żadne miejsce w histori tej dyscypliny sportu.A jeśli by nie był pomagierem to w żadnych wielkich jak piszesz"tour'ach" po prostu by nie startował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 31.12.09, 23:23 Amiable, moj post o Szurkowskim napisany byl w trybie warunkowym.Po drugie baty w gorach owszem byly i sam Szur je zebral. Jak napisalem jedynym , ktory dawal sobie rade w gorach z zawodowcami byl Kowal. Wiez mi , wiem o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
economygirl ktoś zauważył, że jest taki sport jak kolarstwo! 31.12.09, 17:24 to może przestaniemy w kółko czytać o partaczach z reprezentacji polski w piłkę nożną albo o andrzeju gołocie, a skupimy się na innych dyscyplinach? do niektórych chyba nie dociera to co Szmyd zrobił w tym sezonie. to tak jakby Ireneusz Jeleń strzelił bramkę w finale Champions League. Szmyd wygrał legendarny etap na najważniejszym wyścigu przed Tour de France, więc byłoby miło gdyby dziennikarze zaczęli się z nim liczyć. mam nadzieje, że w tym sezonie podejście dziennikarzy do kolarstwa się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poziom Panie Sylwestrze-wszystkiego naj z okazji imienin! IP: *.toya.net.pl 31.12.09, 17:32 Wielu sukcesów i spełnienia marzeń :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rider Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, który... IP: *.toya.net.pl 31.12.09, 17:40 Pisanie,że Szurkowski był wielkim kolarzem jest grubą przesadą. Szurkowski był dobry jedynie wśród amatorów. Znajdżcie najlepszego amatora i niech wygra on z Federerem. Tacy zawodowi kolarze,którzy wówczas ścigali się :Joop Zoetemelk, Eddy Merckx, Raymond Poulidor byli poza zasięgiem Szurkowskiego. Zoetemelk został mistrzem świata w wieku 40 lat pokonując póżniejszego mistrza Grega LeMonda. Sylwester Szmyd ściga się z prawdziwą elitą kolarską a nie z przypadkową amatorską zbieraniną i jest znacznie lepszym kolarzem niż przereklamowany Szurkowski. Jakim asem był Szurkowski widać było podczas jego drużynowych czasówek, gdzie osiągał marne 45km/h podczas gdy Merckx solo bez problemu ciągnął 50km/h. Poza tym Merckx był najlepszy we wszystkim :w sprincie ,w górach i na czas. Kiedy redaktorzy przestaną wprowadzać czytelników w błąd. Lepiej napisać prawdę o talencie St.Królaka, którego skasowano ze wzgłędów stalinowskiej poprawnośći politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 15.10.do Yumy Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 18:09 Masz rację i nie masz racji.W roku 1972 Polska zdobyła mistrzostwo olimpijskie w piłce nożnej.Też odezwały się głosy o mało znaczącym sukcesie.Potem przyszła weryfikacja w 1974.Polska była uznawana za jedną z najlepszych drużyn globu.Wtedy też jeździł Szurkowski i Szozda.Nie mieli wielu okazji sprawdzać się w bezpośredniej konkurencji.Nie było pucharów europejskich jak w piłce.Nie znaczy to jednak że nasi kolarze byli słabi.Talent Szurkowskiego i Szozdy byłby z pewnością porównywalny z mistrzami z zachodu.Dochodzi do tego jeszcze element wynagrodzeń.Nieporównywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolen Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 31.12.09, 18:19 Już nie róbcie ze Szmyda takiego "Boga". Naraził się naraża się i będzie się narażać. Jak skończy karierę zobaczymy czy coś zrobi dla Naszego kolarstwa. A o tym nauczycielu j. angielskiego.... A wogóle jak czytam takie artykuły to mi się nie dobrze robi. Bo tu się jest albo"dobrym" albo "złym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.09, 18:55 ale maja racje ci ktorzy mowia ze kolarstwa na dobrym poziomie w Polsce po prostu nie ma jeden Szmyd ktory dla kazdego kto choc troche rozumie z kolarstwa szosowego jest absolutnie czolowka swiatowa nie moge zrozumiec dlaczego w Polsce te sport sie nie rozwija - tylu jest mlodych ludzi jezdzacych na rowerach - absolutnie wspanialy sport, sporo widzi sie talentow i chetnych dzieci mnostwo a Zero wynikow sportowych - calkowity brak zainteresowania klubow, dzialaczy , panstwa - zero iniocjatyw jezdzimy z kolegami po 60tce co drugi dzien mnotwo kilometrow/w inne dzni plywamy, biegamy i gramy w pilke/po 2- 4 godziny dziennie ale nie widzimy nigdzie mlodych - a np dziewczat - co jest dosc normalne w Szwajcarii cy Wloszech jak na lekarstwo - w Polsce dziewczeta nie jezdza na rowerach szosowych nieslychane!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ 31.12.09, 19:20 zeby to tylko z kolarstwem tk bylo moiprzyjaciele robili badania na temat stanu zdrowia mlodego pokolenia w Polsce na duzej grupie mlodziezy arowniez oceniali stopien wytrenowania no pilkazy wyniki sa - tragedia po prostu,niektorzy piolkarze - gwaizdorzy naszej superligi maja wiekszy procent tluszczu niz przecietni w jego wieku zdrowi ludzie, byly przypadki ze czolowi pilkarze ligi nie potrafili wykonac przysiadu prawidlowego a jeden nie dal rady podciagnac sie na drzaku!!!!!! to jest przede wszystkim kwestia kultur - w Polsce od kogo niby dzieci maja sie nauczyc drugie to jest kwestia biedy - Polska to kraj biedny - chybanajboedniejszy w Europie - a jednak sport jet tym ktorego upawianie nie jest cecha biednego czlowieka po trzecie tradycje - niema w Polsce uznania dla tezyzny fizycznej - to cos jest obowiazkowe w krajach nodryckivh - ale u Slowian? - raczej tradycja biesiady mnostwo leni i opojow a zwiazki sportowe - azyl dla ubekow i przestepcow, ilosc lekcji wychowania fizycznego - minimalnea, ilosc boisk , basenow , trenow sportowych najnizsza w Europie ale dla otarcia lez i dla klamliwej propagandy pielegnuja oczywiscie media co niektorych - anp o takim Szmydie, Kowalcykowej, Woloszanskiej - ciszej pilkarzyki pilkarzyki - no oteira sie tv, slucha reklam . kolecy niosa beczke piwa - to jest to- a dzieci patrza Odpowiedz Link Zgłoś
economygirl Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ 31.12.09, 19:29 Gość portalu: / napisał(a): > ale maja racje ci ktorzy mowia ze kolarstwa na dobrym poziomie w > Polsce po prostu nie ma > jeden Szmyd ktory dla kazdego kto choc troche rozumie z kolarstwa > szosowego jest absolutnie czolowka swiatowa > nie moge zrozumiec dlaczego w Polsce te sport sie nie rozwija - tylu > jest mlodych ludzi jezdzacych na rowerach - absolutnie wspanialy > sport, sporo widzi sie talentow i chetnych dzieci mnostwo > a Zero wynikow sportowych - calkowity brak zainteresowania klubow, > dzialaczy , panstwa - zero iniocjatyw > jezdzimy z kolegami po 60tce co drugi dzien mnotwo kilometrow/w inne > dzni plywamy, biegamy i gramy w pilke/po 2- 4 godziny dziennie ale > nie widzimy nigdzie mlodych - a np dziewczat - co jest dosc normalne > w Szwajcarii cy Wloszech jak na lekarstwo - w Polsce dziewczeta nie > jezdza na rowerach szosowych nieslychane!!!!!!!! dziewczyny w polsce wolą kolarstwo górskie i ekstremalne ;) a propos młodzieży w kolarstwie: szmyd powiedział w wywiadzie, że kolarzem jest się przez całe życie. i to jest prawda. wszyscy widzą wyfiokowanych piłkarzy i myślą sobie, że to klawe życie. bo bycie kolarzem to ciężka praca. nawet spać musisz na zawołanie. ludzie są za leniwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.10, 14:35 > dziewczyny w polsce wolą kolarstwo górskie i ekstremalne ;) Sorry, ale mimo wszystko dziewczyny stanowią przerażającą mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
realcucumber Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ 31.12.09, 20:40 Bo w Polsce teraz za zainteresowania dziecka trzeba slono placic. Zerknij na ceny rowerow , do tego dochodza gumy (ktore ida jak woda) , szkolenie (ktore tez kosztuje) , wyjazdy na wyscigi itp.Teraz kolarstwo w Polsce jest sportem dla dzieci uprzywilejowanych.W latach 70-80 wychowalismy kilku dobrych zawodowcow jak Jaskola , Lang czy Piasecki , ale wtedy rodzic nie musial sie zerznac w pory zeby kupic synowi dobry sprzet itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.10, 14:39 Stanowczo przesadzasz. Rower można kupić używany, a na gumach - robiąc 10 Kkm rocznie na dwóch rowerach - przeważnie spokojnie zjadę cały sezon... Nie przesadzajmy też, że te 50 zł za wpisowe to kwota zaporowa. Poza tym w wielu miastach są przecież kluby, które często oferują nawet zajęcia za całkowitą darmochę, a mimo to w takim np. Poznaniu nigdy nie widziałem na treningu grupy większej niż 15 osób, w tym ani jednej dziewczyny (może się mylę, ale dlatego zaznaczam: ja nie widziałem żadnej). Jeśli w mieście tej wielkości jest tylko jeden klub i to tak mały (załóżmy nieobecności na treningach itp. ale to i tak daje może ze 30 osób w sekcji), to jest to gigantyczny problem, i nie świadczy on tylko o braku dostępu do sprzętu, ale przede wszystkim o lenistwie dzisiejszej młodzieży. Poza tym gdyby nawet cena roweru szosowego (choćby amatorskiego) była zaporowa, to czym wyjaśnisz fakt, że dzisiaj dzieciaki nie grają nawet w piłkę, do której sprzęt można mieć za pół darmo? Diagnoza jest prosta: dzisiejsze dzieciaki to kompletne lenie, a nie tylko biedne dzieci niemające pieniędzy na rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okulista Znowu jakis Polak sobie cos odbil (podbil)? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.09, 18:52 Kolejny "podbijajacy swiat" Polak, ktory wyjdzie z podbitym okiem z tej wyprawy w swiat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Znowu jakis Polak sobie cos odbil (podbil)? IP: 195.2.222.* 03.01.10, 00:16 A co, Tobie już oczko podbili na saksach? Sylwester Szmyd osiągnął już swoje. Jest jednym z najlepszych gregario świata i choć nie daje mu to sławy porównywalnej do zwycięzców etapów czy całych wyścigów, znawcy i władze zespołów wiedzą, ile jest wart taki zawodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okulista Re: Znowu jakis Polak sobie cos odbil (podbil)? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.10, 16:43 Glupis mikrus. Nie powinienes sie odzywac, jesli nie kumasz o czym inni pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, który... 31.12.09, 18:54 Dokładnie jak już ktos napisał, zajmujemy się marnymi piłkarzami i marną ligą, a nie doceniamy róznych sportów i spotowców, którzy odnoszą sukcesy. Czy ktoś wie że mamy rekordzistów świata w trójboju siłowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dssd Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.09, 20:36 a cóż to za sport? nie zrozum mnie źle, ale o niektórych dyscyplinach nie sposób się dowiedzieć z mediów w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski. W czworboju polsilowym nie ma lepszychod Polakow. IP: *.253-239-37.VIC.netspace.net.au 01.01.10, 04:27 Pollitra i bieg na 100m,cztery piwa i skok w dal,litr wina i bieg na cztery stuwy,dobry koniak i rozruba w kawiarni. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102a Pamiętam Szmyda od juniora młodszego 31.12.09, 19:51 Sylwester Szmyd, bracia Kohutowie, Darek Waluszczyk, Andrzej Podhajny, Tomek Lis i wielu innych których nazwisk już nie pamiętam. To była grupa około 20-30 zawodników w Polsce która rządziła w kolarstwie szosowym w II połowie lat 90-tych w kategorii juniorów młodszych i juniorów.To były naprawdę wielkie talenty. Z całej tej grupy został się tylko Szmyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodia Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, który... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 21:15 Panie Sylwestrz!Wszystkiego najlepszego w dniu imienin!!! Jest grupa ludzi i to wcale nie mała która śledzi Pana karierę od lat i serdecznie Panu dopinguje!!! Tak trzymać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, który... IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.10, 14:41 Panie Sylwestrze, cóż wielkiego można dodać? Trzymam kciuki za Alpe d'Huez - wiecznie pracuje Pan na innych, więc życzę, żeby także w tym roku udało się Panu ugrać chociaż jedno ważne zwycięstwo dla siebie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a, Re: Sylwester Szmyd: Chcę pracować na lidera, któ IP: 87.204.10.* 01.01.10, 17:36 Taaaaaaa, koks, rozrzedzacze, nośniki tlenu, co tam jeszcze? Zawały 18-latków? Co jeszcze wspaniałaego jest w kolarstwie? Spore pieniądze, które powodują, że ludzie są gotowi ryzykować zdrowie, życie i karierę dla wygranej na jednym etapie. To cyrk jest, nie sport. Ale piłka nożna to też nie sport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx dieta IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.10, 22:22 Jak dla mnie to Szmyd ma dziwaczną dietę jak na kolarza. Odpowiedz Link Zgłoś