eleni80 17.01.07, 18:32 „Dzieci myślą intuicją, pamiętają zapachem, wybierają emocjami, a rozpoznają sercem." I ani mi w głowie przestać być dzieckiem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krambambulia Re: dziecko 17.01.07, 18:36 Tak, piękne, ale ja przez to mam same kłopoty Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 17.01.07, 18:38 krambambulia napisała: > Tak, piękne, ale ja przez to mam same kłopoty Jak to, to powinno pomagać w życiu, a nie przynosić kłopoty. Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 17.01.07, 19:56 krambambulia napisała: > no mi przynosi Ale co? Dzieci myślą intuicją........ pomaga, jeśli jest nadal nieskażona, czysta i niewinna jak u dziecka pamiętają zapachem....... uprzyjemnia wybierają emocjami..... dzięki temu żyjesz w zgodzie ze sobą, a rozpoznają sercem... a to już nawet komentarza nie potrzebuje ) Odpowiedz Link
jacko1971 Re: dziecko 18.01.07, 00:50 dorzucam do spisu naiwność...jestem naiwny moze nie jak dziecko, ale doswiadczenia jakos niewiele mnie uczą w tym zakresie intuicja? chyba tylko kobiety? pamietam zapachem, smakiem... wybieram emocjami i zyje w zgodzie z samym sobą rozpoznaję sercem jestem tym samym wewnątrz dzieckiem, które pragnie miłości, ciepła, usmiechu, a jednoczesnie facetem który to samo pragnie dawać Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 18.01.07, 17:08 jacko1971 napisał: > dorzucam do spisu naiwność...jestem naiwny moze nie jak dziecko, ale > doswiadczenia jakos niewiele mnie uczą w tym zakresie też tak masz? Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 19.01.07, 16:01 jacko1971 napisał: > tak...a faceci nie powinni? a czemu nie powinni.? Wręcz przeciwnie Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 20.01.07, 10:59 jacko1971 napisał: > no gdzie taki macho i cechy dziecka?;-P nie istnieją tacy? Odpowiedz Link
jacko1971 Re: dziecko 21.01.07, 17:48 nie wiem..mało się znam na facetach, nigdy z żadnym nie kręciłem ;-P Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 21.01.07, 17:59 jacko1971 napisał: > nie wiem..mało się znam na facetach, nigdy z żadnym nie kręciłem ;-P ja też z niewieloma ale sądzę, że wiesz więcej o nich, będąc jednym z nich Odpowiedz Link
itsnotme Re: dziecko 18.01.07, 08:44 eleni80 napisała: > „Dzieci myślą intuicją, pamiętają zapachem, wybierają emocjami, a rozpozn > ają > sercem." To zdanie jest tak samo piękne, jak nieprawdziwe Odpowiedz Link
itsnotme Re: dziecko 19.01.07, 09:03 eleni80 napisała: > dlaczego nieprawdziwe? > Pamiętając, że dzieci są różne.. nie myślą bardziej intuicją niż dorośli; pamiętanie zapachem to ładne sformułowanie, ale zapachem nie można pamiętać. Zresztą jak u szkraba się rozwijają zmysły dotyku i wzroku bardzo szybko zmysł powonienia traci na znaczeniu, bo tamte są dla niego bardziej interesujące; wybierają emocjami... równie dobrze mogłaś napisać, że wybierają zapachem, tak samo ładnie by zabrzmiało, a przy wyborze herbatki miałoby większe znaczenie; rozpoznają sercem..to też się da obalić, ale po co, skoro tak dobrze brzmi, niech zostanie Odpowiedz Link
eleni80 Re: dziecko 19.01.07, 16:00 itsnotme napisał: to nie było moje zdanie, spodobało mi się wyczytane gdzieś > nie myślą bardziej intuicją niż dorośli; ale chyba częściej kierują się instynktem > pamiętanie zapachem to ładne sformułowanie, ale zapachem nie można pamiętać. Jak to zapachem nie można pamiętać? A po czym niemowlę rozpoznaje matkę, jak nie po zapachu? Nawet dorosły człowiek może pamiętać zapache. Mogłabym rozpoznać nawet jakies miejsce po samym zapachu, np stary dom mojej babci, gdzie zawsze pachniało suszonymi śliwkami > wybierają emocjami... równie dobrze mogłaś napisać, że wybierają zapachem, tak > samo ładnie by zabrzmiało, a przy wyborze herbatki miałoby większe znaczenie; tak, ale wtedy by było to takie pospolite... tak jak wybierać kolor wzrokiem )) Tu chodziło o porównanie emocji z zimną kalkulacją (tak sądze przynajmniej,że to autor miał na myśli ) > rozpoznają sercem..to też się da obalić, ale po co, skoro tak dobrze brzmi, > niech zostanie Odpowiedz Link
itsnotme Re: dziecko 19.01.07, 16:06 eleni80 napisała: > to nie było moje zdanie, spodobało mi się wyczytane gdzieś > > > nie myślą bardziej intuicją niż dorośli; > > ale chyba częściej kierują się instynktem > raczej tym co mamuśka każe, albo własną korzyścią tak, dzieci są rozkosznie samolubne i interesowne > Jak to zapachem nie można pamiętać? A po czym niemowlę rozpoznaje matkę, jak ni > e > po zapachu? > Nawet dorosły człowiek może pamiętać zapache. Mogłabym rozpoznać nawet jakies > miejsce po samym zapachu, np stary dom mojej babci, gdzie zawsze pachniało > suszonymi śliwkami Masz rację, generalnie zakłądałem, że pamięta się zapach, nie zapachem, ale kupuję tłumaczenie. Chociaż podobno matka jest bardziej wyczulona na zapachy od dziecka. > tak, ale wtedy by było to takie pospolite... tak jak wybierać kolor wzrokiem > )) > Tu chodziło o porównanie emocji z zimną kalkulacją (tak sądze przynajmniej,że t > o > autor miał na myśli ) nie no, ja nie przeczę, że to pięknie brzmiało do poniedziałku Odpowiedz Link