Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską"

• oelefante Co na to zwolenncy PO, którzy wrzeszczeli, że PiS 16.06.10, 12:12
        buduje faszystowskie państwo? Jak się czują miłośnicy peowskiego faszyzmu? :D
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Co na to zwolenncy PO, którzy wrzeszczeli, że 16.06.10, 12:15
          Zapewne ci zwolennicy PO martwią się, że PiS może nie poprzeć tych
          zmian a tym samym PiS będzie wspierał korupcję.
        • tauron10 Re: Co na to zwolenncy PO, którzy wrzeszczeli, że 16.06.10, 12:15
          oelefante napisał:

> buduje faszystowskie państwo? Jak się czują miłośnicy peowskiego
          faszyzmu? :D
          Czy Ty masz amnezję człowieku.To jest ustawa PIS nie odrzucona
          przez PO.
          Tak mało wiesz czy udajesz matoła?
          • boryska1 Re: Co na to zwolenncy PO, którzy wrzeszczeli, że 16.06.10, 12:42
            pisowcy muszą zawsze puścić jakąś plotkę a potem mówią że to PO ....toż walczą o
            swojego guru i potrzebują takich insynuacji
      • aniolka21 Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 12:26
        Ludzie przecież wystarczy wejśc na stronę Sejmu. Tam w piśmie jest
        wyraźnie napisane kto pisze do kogo.
        A pisze Tusk do marszałka, czyli Komorowskiego.
      • chu-go Komorowski jak Kononowicz 16.06.10, 13:02
        - tu sondaż opinii publicznej, czy mogę Panu zdać kilka pytań?

- Proszę pytać.

- Na kogo Pan będzie głosował?

- Na PiS
        - Niestety, PiS już wyczerpał limit, do wyboru jest PO i SLD.
        - Ale ja chcę na PiS.
        - PiS jest odpowiedzią niepoprawną, przecież tłumaczymy wyraźnie. Proszę wybrać
        pomiędzy PO a SLD.
        - Upieram się przy PiS.
        - To nie pan robi sondaż tylko my. Zgodził się Pan na sondaż więc proszę działać
        zgodnie z naszym regulaminem. Na którą partię Pan zagłosuje, na PO czy SLD?
        - Wal się!
        - Szanowny Panie, odpowiedź niepoprawna. Jeżeli Pan nie udzieli poprawnej
        odpowiedzi lub przerwie Pan badanie, będziemy zmuszeni obciążyć Pana kosztami
        rozmowy telefonicznej oraz zmarnowanego badania. W tej chwili jest 720 zł. a
        licznik bije.
        - Co to jest do cholery?! To nie ja do was dzwonię tylko wy do mnie! Dzwonicie
        na własny koszt!
        - Godząc się na ankietę przystał Pan na zasady naszego Regulaminu, który
        stanowi, że koszty nieudanej ankiety z winy respondenta ponosi respondent.
        Zgodnie ze spec-ustawą wyborczą wina respondenta to: przerwanie zeznań poprzez
        rozłącznie się lub poprzez odpowiedź nieregulaminową.
        - Zeznań?
        - Rozmowa niniejsza jest nagrywana i zgodnie ze spec-ustawą wyborczą może
        stanowić dowód sądowy w sprawie złamania zasad demokratycznie właściwych wyborów
        poprzez głosowanie sprzeczne z odpowiedzią udzieloną ankieterowi. Proszę
        powiedzieć na kogo będzie Pan głosował, na PO czy SLD?
        - Yyy... a jest UPR?
        - Proszę poczekać, sprawdzę... o jest, jeden. Przepraszam, nie zauważyłem,
        zazwyczaj UPRu w ogóle nie podają nam w zleceniu.
        - To zagłosuję na UPR.

- Bardzo dobrze, dziękuję. Proszę odpowiedzieć jeszcze na pytanie zamykające
        badania: jak bardzo podobały się panu rządy koalicji PO-PSL?
        - W skali?
        - Od 8 do 10.
        - A 1 nie ma?
        - Niestety punkty 1-7 są od początku nieczynne. Pytanie jest: "jak bardzo
        podobały się..."
        - Proszę sprawdzić jeszcze raz, może też jest jeden 1.

- Nie ma!

- A na końcu listy?
        - Niestety... Może będzie następnym razem. Na przykład, gdy powtórzą wybory ze
        względu na ich rażącą niezgodność z sondażem. To teoretycznie może się zdarzyć.

- To ja rezygnuję.
        - PROSZĘ PANA!!! Zgodnie z regulaminem...
        - Dobra dobra... Osiem, ty głupi ch...u!
        - Wulgaryzmów nasz system nie przewiduje. W celu zakończenia ankiety zgodnie z
        regulaminem proszę o powiedzenie czegoś miłego...

- Zgoda Buduje.. kur!

- Zgoda Buduje. Dobranoc
      • mt7 Projekt jest opublikowany, nie trzeba docierać: 16.06.10, 13:05
        bip.kprm.gov.pl/kprm/dokumenty/61_3594.html
        Proszę zapoznać się projektem i uwagami wniesionymi.
        • mt7 Projekt i uwagi zgłoszone przez iistytucje i osoby 16.06.10, 13:07
      • abhaod hehe, POlska wolność po wyborze Komorowskiego 16.06.10, 13:06
        blogmedia24.pl/node/28254
        • chu-go Już niedługo 16.06.10, 13:16
          www.niepoprawni.pl/blog/164/gruppenfuehrer-kat
      • viptocat Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 13:07
        "możliwość zbierania bez kontroli danych o chorobach, przekonaniach
        politycznych i religijnych oraz preferencjach seksualnych
        obywateli. "

Qrde bomba. Jakieś lewactwo ochydne opanowało PO od środka ??
        Bo innej przyczyny tworzenia tekiego debilnego prawa nie widzę.

To są uprawnienia jakie w normalnych państwach mają jedynie agencje
        wywiadowcze (np. CIA w USA) ale takie instytucje działają POZA
        GRANICAMI KRAJU.

Pomysł ,żeby wyposarzyć w te uprawnienia organizację działającą w
        kraju (podobnie jak wcześniejszy pomysł cenzurowania internetu
        który na szczęście przepadł) to oprzydliwa ochyda której nawet
        komentować mi się nie chce

Ps. Pocieszmy się ,że mogło być gorzej. Agenci CBA ( mogli dostać
        licencję na zabijanie
        (Skoro Bond w filmie taką miał to czemu CBA ma nie mieć). Wtedy
        życie rządzących byłoby bardzo proste a życie opozycjonistów bardzo
        krótkie :((((.

Pozdrawiam
        V
      • neex Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 13:14
        A to jeszcze nie wszystko co ta zmiana niesie. Nasz Rząd dodaje
        funkcjonariuszom CBA trzynastą pensję. W ramach zmniejszania dziury budżetowej?
        "Art. 93a. 1. Funkcjonariusz pełniący służbę w danym roku kalen­darzowym
        nabywa prawo do nagrody rocznej w wysokości jednomiesięcznego uposażenia,
        przy­­słu­gu­jącego mu w dniu 31 grudnia albo ostatniego dnia służby, w roku
        kalendarzowym, za który przysługuje nagroda roczna."
      • statorkonte Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 14:39
        Ta wiadomośc nie może być prawdziwa. DGP pewnie znalazła stary projekt-
        albo z końca lat osiemdziesiątych albo z czasów IV RP. To jest zbyt absurdalne
        aby mogło być prawdziwe. Nie wykluczam też celowego działania przeciwko
        kandydatowi PO przed wyborami.
        • tauron10 Re: Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywate 16.06.10, 15:07
          statorkonte napisał:

> Ta wiadomośc nie może być prawdziwa. DGP pewnie znalazła stary
          projekt-
          > albo z końca lat osiemdziesiątych albo z czasów IV RP. To jest
          zbyt absurdalne
          > aby mogło być prawdziwe. Nie wykluczam też celowego działania
          przeciwko
          > kandydatowi PO przed wyborami.

Jeżeli śledzi się wydarzenia polityczne "na dzien przed wyborami"to
          sa tego takie efekty kochani "świadomi" wyborcy.
          O tym było głośno jakieś 2-3 lata wstecz.Z tego co pamiętam ,są to
          wypociny ABW za debila światkowskiego, pod światłym kierownictwem
          nieudacznika ziobry (cholera mogą mnie pozwać ale co tam)
          Wyborcy PO niech zadadzą sobie pytanie, dlaczego to jeszcze jest
          legislacyjnie wałkowane.Na pochybel czarnym (z POPIS) i czerwonym
          (cimoszka,borowski,nałecz i kalisz)za to się ze mną napijecie? ;)
      • tauron10 JKM .. 16.06.10, 15:29
        W jednym na pewno jestem z nim zgodny.
        Weryfikować wyborcow,przez zadanie im podstawowych pytań np:co to
        jest budżet państwa;dlug publiczny;świeckość państwa itp.Jeżeli
        wyborca na te pytania nie odpowie, to won z przed urny nie dorosłeś
        do głosowania!!
        Gorzej natomiast , gdy nie wie tego polityk.Ile w naszym narodzie
        dyletanctwa mnie to przeraża!
      • kara1953 Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 18:11
        Skompromitowani powinni odejść.
      • a-z2005 A jednak to projekt rządu Tuska 16.06.10, 18:39
        Na forum było parę gości kwestionujących rzetelność dziennikarzy
        donoszących o pracach rządu nad ustawą CBA. Jednak takie prace
        trwają, rząd już projektu broni w TV. Ciekawe czy gości to otrzeźwi
        i przestaną krytykować prasę za to, że nas broni przed Orwellem.
        • maaac Czy aby napewno? 16.06.10, 18:49
          Istnienie projektu to jedno, istnienie w nich omawianych treści to już co
          innego. Wyżej mt7 podaje linki do tego "ukrytego" projektu.
          forum.gazeta.pl/forum/w,902,112960247,112976247,Projekt_i_uwagi_zgloszone_przez_iistytucje_i_osoby.html
          Przeczytałem wersję podstawową - może coś jest w pozostałych dokumentach, ale
          podstawowa zawiera treści sprzeczne z treścią artykułu.

Za to zrobiłem inne złośliwe badania. Wpisałem do Google nazwisko autora tekstu
          z Dziennika no i wyszło mi między innymi coś takiego:
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3569609.html
          Przypadkowa zbieżność nazwisk czy... jednak coś innego?
          • a-z2005 Re: Czy aby napewno? 16.06.10, 19:22
            Ale kwestionowano właśnie samo istnienie prac rządowych, ba nawet
            ktoś przypisywał inicjatywę opozycji (sic!). I tylko tego dotyczył
            mój wpis. Co do treści proponowanych zmian - wkrótce zapewne się
            okaże jaka jest prawda.
            • maaac Re: Czy aby napewno? 16.06.10, 19:34
              :) Kwestia precyzyjności wypowiedzi.

Zarówno twojej jak i osób krytykujących artykuł.

Nie musisz czekać na "wkrótce" - weź i sam bez pośredników przeczytaj projekt i
              dyskusje. Link podałem do linku ;). Lubie dyskutować na faktach, a nie na
              opowieściach.
              • a-z2005 Re: Czy aby napewno? 16.06.10, 20:13
                Szkoda mi czasu na urzędniczy bełkot i nie ma gwarancji, że do
                wszystkiego mam dostęp. A jak już o precyzji mowa - nie można
                dyskutować "na faktach", ani też "na opowieściach".
                • savena Re: Czy aby napewno? 16.06.10, 21:36
                  Ustawa wisi na stronach sejmowuch druk nr 3113 "ustawa o zmianie ustawy o CBA"
                  Tusk przesyla ta ustawe jako rzadowa z dniem 7.06.2010 na rece marszalka
                  Komorowskiego.Prosze wejsc i poczytac jaki matrix nam szykuja.
                  • maaac Re: Czy aby napewno? 16.06.10, 22:29
                    Na skróty:
                    orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/8B914398CBAB2D70C125773D003CAFA5/$file/3113.pdf
                    Przyznam się, że przeczytałem jedynie początkową wersję ze strony:
                    Czyli:
                    bip.kprm.gov.pl/g2/2010_03/2303_fileot.pdf
                    IMHO wyglądała całkiem fajnie i zupełnie inaczej niż wersja końcowa przytoczona
                    na górze. Gdzieś w toku całego procesu znikło sądowe zabezpieczenie przed
                    gromadzeniem danych wrażliwych.Zdziwiło mnie to, no ale skoro znalazłem coś takiego:
                    bip.kprm.gov.pl/g2/2010_05/2614_fileot.pdf
                    Zacząłem śledzić komu zawdzięczamy te niekorzystne zmiany.
                    Znalazłem MSWIA - uwaga 11 na stronie 7. Proponuje to każdemu samodzielnie
                    przeczytać i zastanowić się - autor tej notki z MSWiA ma racje czy nie? Mam
                    ambiwalentne uczucia - skoro prawdą jest, że ..... o świnie kopiować się nie da
                    cytatów, no to własnymi słowami. Skoro prawdą jest, że Policja - organizacja
                    znacznie większa ma prawo gromadzić takie dane BEZ zgody sądu, to dla czego
                    akurat CBA, mniejsza i bardziej specjalistyczna organizacja, współpracująca z
                    Policją miała by mieć obowiązek za każdym razem uzyskiwać jego zgodę? To
                    faktycznie jest nie logiczne. Jak Policjanci mogą sobie gromadzić "co chcą" pod
                    warunkiem, że udowodnią celowość tego dla śledztwa to i CBA powinna mieć takie
                    prawo. Z drugiej strony.... wolałbym, by i jednym i drugim ktoś z zewnątrz
                    bardziej "patrzał na ręce".

PS. Pomijając cały spór. CBA jaka by nie była, jest organizacją nadmiarową,
                    redundantną i jako tworząca tylko problemy powinna być zlikwidowana. Policja od
                    dawana ma odpowiednie środki i struktury wypełniające identyczne zadania. CBA
                    wprowadza tylko zamieszanie.
                • maaac Re: Czy aby napewno? 16.06.10, 21:40
                  Sprawdzałeś czy wszystko? W ogóle tam zajrzałeś? Ku mojemu zaskoczeniu coraz
                  więcej tego typu materiałów jest dostępnych.

Widzisz jak masz możliwość uczciwość nakazuje sprawdzić. Jak nie masz na to
                  ochoty, uczciwość nakazuje się nie wypowiadać się.

Strasznie denerwujące jest jak ludzie narzekają na to, że rząd robi coś za ich
                  plecami, a jak maja okazję to.... olewają to co im rząd przedstawia.

> A jak już o precyzji mowa - nie można dyskutować "na faktach", ani > też "na
                  opowieściach".
                  Skrót myślowy, który zapewne doskonale rozumiesz, i który w niczym nie wpływa na
                  odbiór znaczenia tego co napisałem.

Co innego twierdzenie, że "jednak prawdą jest, że ta poprawka istniej", podczas
                  gdy faktycznie istnieje, ale bardzo prawdopodobne, że bez tej bulwersującej
                  treści, na którą wszyscy plują. Tu skrót myślowy prowadzi do opacznego
                  zrozumienia wypowiedzi.
                  Tak jak ze słynnym przykładem "biedaka" który żebrał "ponieważ nie dostaje
                  renty górniczej". Faktycznie mówił prawdę, nie dostawał, ale już nie mówił, że
                  górnikiem też nigdy nie był.
                  • a-z2005 Re: Czy aby napewno? 17.06.10, 13:09
                    Nie zajrzałem, zaoszczędziłem czas. Posłuchałem audycji radiowej gdzie
                    wypowiadały się organizacje monitorujące prawa obywatelskie oraz Cichocki z
                    rządu i widzę, że sprawa sprowadza się do dwóch głównych rzeczy.
                    1.Rząd do konsultacji społecznych w marcu dał projekt gdzie zbieranie danych
                    wrażliwych było poddane kontroli sądów, a obecnie do uchwalenia projekt gdzie
                    kontroluje to pełnomocnik będący funkcjonariuszem CBA. Komentarz jest jeden -
                    robią sobie "jaja" z konsultacji społecznych oraz elementarnych zasad działania
                    (służba kontroluje się sama - to dobre w Korei Północnej)
                    2.Trybunał nakazał doprecyzowanie pojęcia korupcji , a w projekcie wogóle
                    zrezygnowano z jej definiowania. Wniosek prosty - CBA będzie sobie pod korupcję
                    podciągać wszystko.
                    Reasumując jesteśmy na drodze do państwa policyjno-partyjnego. Ja to już
                    przerabiałem za komuny i nie mam ochoty na powtórkę zafundowaną mi przez PO i
                    jej głupich zwolenników, którzy w swoim zaślepieniu sami kręcą na siebie powróz,
                    który odbierze im prawa obywatelskie.
                    Amen.
                    • maaac Re: Czy aby napewno? 17.06.10, 14:43
                      Czytaj sam. Naprawdę po zapoznaniu się osobistym cała sprawa wygląda
                      zupełnie inaczej.
                      forum.gazeta.pl/forum/w,902,112960247,113004135,No_i_okazalo_sie_nie_zamach_na_wolnosc_a_bicie.html

Problem nie jest wcale w tej ustawie. IMHO mimo, że na pierwszy rzut
                      oka skandaliczna decyzja o danych wrażliwych jest w 100% słuszna.

Problem jest w tym że WSZYSTKIE służby w tym przedewszystkim Policja
                      ma takie uprawnienia.
      • tot.2 Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 21:40
        Czekam na protesty:

Kuczyńskiego,Żakowskiego,i pozostałych CELEBRYTÓW.
      • javall Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 16.06.10, 21:55
        Do wprowadzania takich ustaw w zycie
        PO potrzebuje jeszcze swojego prezydenta.
        Wygrana Komorowskiego umozliwi jazde
        bez zachamowan.
        Oby zylo sie lepiej...
      • maaac No i okazało się - nie zamach na wolność, a bicie 16.06.10, 22:55
        piany.

Okazuje się że jest to bicie piany, a nie zamach na wolność. Precyzyjniej to zamach na wolność dokonał się już dawno temu i nikt tego nie zauważył:
        Ustawa o Policji - tekst jednolity:
        isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19900300179+2010%2409%2408&type=3
        Art 20
        2a. Policja może pobierać, uzyskiwać, gromadzić, przetwarzać i wykorzystywać w celu realizacji zadań ustawowych informacje, w tym dane osobowe, o osobach podejrzanych o popełnienie przestępstw ściganych z oskarżenia publicznego, nieletnich dopuszczających się czynów zabronionych przez ustawę jako przestępstwa ścigane z oskarżenia publicznego, osobach o nieustalonej tożsamości lub usiłujących ukryć swoją tożsamość oraz o osobach poszukiwanych, także
        bez ich wiedzy i zgody.
        2b. Informacje, o których mowa w ust. 2a, mogą obejmować:
        1) dane osobowe, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, z tym że dane dotyczące kodu genetycznego wyłącznie o niekodujących regionach genomu,

Skoro "byle krawężnik" (oczywiście z przesadą) ma takie prawo, to pozbawianie go akurat CBA było by bezsensowne.

Skoro już mamy dyskutować to pytanie czy nie odebrać tego przywileju WSZYSTKIM służbom.

Jak do tego doszedłem tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,902,112960247,113002664,Re_Czy_aby_napewno_.html
        • jan.urbaniak1 Solidaruchy biorą Naród za mordę ! 17.06.10, 09:27
          Zawsze o tym marzyli aby wejść w buty KPZR !
      • a-z2005 PO wprowadza komunistyczne standardy 17.06.10, 13:13
        1.Rząd do konsultacji społecznych w marcu dał projekt gdzie zbieranie danych
        wrażliwych było poddane kontroli sądów, a obecnie do uchwalenia projekt gdzie
        kontroluje to pełnomocnik będący funkcjonariuszem CBA. Komentarz jest jeden -
        robią sobie "jaja" z konsultacji społecznych oraz elementarnych zasad
        działania (służba kontroluje się sama - to dobre w Korei Północnej)
        2.Trybunał nakazał doprecyzowanie pojęcia korupcji , a w projekcie w ogóle
        zrezygnowano z jej definiowania. Wniosek prosty - CBA będzie sobie pod
        korupcję podciągać wszystko.
        Reasumując jesteśmy na drodze do państwa policyjno-partyjnego. Ja to już
        przerabiałem za komuny i nie mam ochoty na powtórkę zafundowaną mi przez PO i
        jej głupich zwolenników, którzy w swoim zaślepieniu sami kręcą na siebie
        powróz, który odbierze im prawa obywatelskie.
        Naprawdę trzeba wiać z tego kraju - nie dość, że upartyjniona do bólu władza
        jest arogancka i zła to jeszcze ma tłumy popleczników na tyle głupich, żeby
        popierać pomysły nawet wymierzone w nich samych.
        • maaac Re: PO wprowadza komunistyczne standardy 17.06.10, 14:45
          Reasumując jesteśmy w nim dawno. Dziwne było jakby CBA nie miało
          uprawnień, które ma zwykła Policja.

Naprawdę prosze się zapoznawać z tematem a nie głośic populistyczne
          hasła po liźnięciu zaledwie go z wierzchu.
      • mm-18 Nowa ustawa o CBA???... 17.06.10, 21:47
        A co korupcja ma wspólnego z preferencjami seksualnymi?????? Chyba tylko tyle,
        że ludziom "pracującym" nad tym projektem pie... się w głowach.
        • maaac Re: Nowa ustawa o CBA???... 17.06.10, 22:00
          Następny....
          G... ma wspólnego. Ktoś po prostu chciał zrobić aferę z niczego.
          Chodzi o zbieranie danych "wrażliwych", danych których normalnie zbierać NIE
          WOLNO. Dotyczą one nie tylko preferencji seksualnych, ale i poglądów
          politycznych czy narodowości/etniczności.

Niestety "spec służby" dla swojej pracy MUSZĄ je zbierać. Jeśli np jakieś
          przestępstwa zdarzają się w kręgu członków UPR (tzn ktoś kolejno okrada ich
          mieszkania) to siłą rzeczy Policja musi mieć dla zbadania przestępstwa bazę
          danych członków UPR z danej miejscowości.

Ideałem jednak by było by jakiś zewnętrzny czynnik kontrolował zarówno potrzebę
          tworzenia jak i po wykorzystaniu i zamknięciu sprawy zniszczenie tych danych.

Takie rozwiązanie proponował pierwotny projekt. Potem na skutek uwagi z MSWiA
          zmieniono ją na obecny. Uwaga była banalnie prosta - dlaczego CBA jednostka
          elitarna i dość mało liczna ma mieć znacznie bardziej zaostrzone przepisy niż
          Policja? Nie da się nie zgodzić z taką argumentacją. Głupio by było by ekstra
          agent miał mniejsze uprawnienia niż "zwykły krawężnik".

Także NIE NALEŻY SIĘ CZEPIAĆ tej ustawy. Zapis jest logiczny. Nalezy się czepiać
          CAŁOŚCI specsłużb łącznie z Policją, czy aby te prawa powinny się im należeć.

No i jeszcze tradycyjna uwaga - CBA jest nie potrzebna, Policja robi to samo.
          CBA powinna być rozwiązana.

PS. Ludzie MYŚLCIE!!!!!! Czytajcie!!!!! Wszystkie dane są dostępne. Nie dajcie z
          siebie robić idiotów.
      • jatokomtur Nowa ustawa o CBA. "Zamach na wolność obywatelską" 18.06.10, 00:18
        CHYBA ICH PORĄBAŁO.POwszechnie wiadomo ,Ze Jarek to CWEL i co tu
        udowadniać za taką kasę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka