Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MP MIKSTOW SKROCONE!

04.04.05, 16:07
    Po konsultacjach wydzialu szkolenia, sekretarza Polskiej Federacji Curlingu i
    organizatorow MP mikstow w Katowicach oraz lekturze wypowiedzi curlerow na tym
    forum, ustalona zostala decyzja o skroceniu imprezy. W zwiazku z pogrzebem
    Ojca Swietego w piatek odbeda sie wylacznie wieczorne treningi chetnych. Nie
    bedzie zadnych meczow.

Druzyny grac beda wylacznie w sobote i niedziele. Z koniecznosci po 3
    spotkania kazdego dnia. Mam nadzieje, ze ze wzgledu na szczegolne okolicznosci
    przyjmiecie to ze zrozumieniem. W sobote odbeda sie trzy kolejki gier
    grupowych, w niedziele cwiercfinaly, polfinaly i finaly oraz runda gier o
    miejsca 9-16.

Dokladny terminarz godzinowy zostanie wkrotce przedstawiony na oficjalnej
    stronie mistrzostw. Impreza integracyjna zostanie zamieniona na spotkanie,
    podczas ktorego nie bedzie zabawy ani muzyki, choc pozostanie szwedzki stol i
    okazja do spotkania srodowiska.

Decyzja wymaga jeszcze formalnego zatwierdzenia, ale mysle, ze mozna juz ja
    traktowac jako przyjete rozwiazanie.
    Pawel Burlewicz
    Obserwuj wątek
      • curling1 Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 16:18
        Brzmi rozsądnie, choć bedą to trudne i mocno napięte 2 dni.
        Dobi
      • afijalkowska Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 16:23
        Ja uważam i chyba nie jestem odosobniona w tych przemyśleniach, że nie jest to
        dobry pomysł. Nie ma chyba aż takiego znaczenia czy dzień urlopowy weźmiemy w
        piątek czy poniedziałek! Granie od rana do późnej nocy, po trzy mecze dziennie
        jest moim zdaniem nieporozumieniem. To jest w końcu impreza rangi mistrzostw
        Polski i powinny być one rozegrane spokojnie a nie w takich warunkach. Ja
        rozumiem że sytuacja jest szczególna i oczywiście nie wyobrażam sobie abyśmy
        mogli grać w piątek. Jednocześnie nie rozumiem dlaczego nie możemy grać w
        poniedziałek. Jestem pewna że władze lodowiska podeszłyby do problemu ze
        zrozumieniem, chodzi przecież o zwykłą zamianę piątku na poniedziałek i
        pieniądze są te same. Jeżeli skrócimy mistrzostwa to przecież dostaną od nas
        mniej pieniędzy niż planowali. Apeluję jednak do szanownych władz naszego
        związku co by się jeszcze raz zastanowił!!!
        Pozdrawiam
        • ccckhangoor Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 17:01
          > Jestem pewna że władze lodowiska podeszłyby do problemu ze
          > zrozumieniem, chodzi przecież o zwykłą zamianę piątku na poniedziałek i
          > pieniądze są te same. Jeżeli skrócimy mistrzostwa to przecież dostaną od nas
          > mniej pieniędzy niż planowali.

aniu! to, że w piątek mecze się nie odbędą nie oznacza przecież, iż "zwalniamy
          lód"! rezerwacja obiektu pozostanie rezerwacją obiektu - że nie bedzie
          wykorzystana to już inna rzecz.

a tak już konkretnie to przecież w piątek i tak będziemy lodowiska uzywać, bo
          trzeba przygotować lód, nieprawdaż?
      • ccckb Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 16:26
        Pewnie większość decyzji została już podjęta, ale skorzystam z możliwości
        wypowiedzenia się. Uważam, że jest to rozwiązanie fatalne. Nie wyobrażam sobie,
        jak mamy te Mistrzostwa w takich warunkach przeprowadzić. Uważam, że
        poniedziałek jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem (jeśli nie ma możliwości
        przełożenia MP na inny tydzień). Okoliczności są zupełnie wyjątkowe (!) i czasu
        na decyzje, czy kontakt było na pewno niewiele. ...
        Jednak ani ze względu na czas rozgrywania Mistrzostw ani na tragiczne zasady,
        nie będą one należały do przyjemnych.
        • dioryt Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 16:42
          oczywiście, że poniedziałek byłby najrozsądniejszym wyjściem,
          jednak prozyznam, że dla mnie równałoby się to z niemożliwością uczestnictwa w
          rozgrywkach - nie wszyscy mamy tak komfortowa sytuację z urlopami
          aby można je było brać kiedy się zechce, bez wcześniejszego ustalania
          pozdrawiam
          Marcin
          • aga.ogrodniczek Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 16:50
            zgadzam się, że branie urlopu w poniedziałek nie dla wszystkich jest mozliwy.
            Co prawda mam wyrozumiałych szefów ale tak się składa że na poniedziłaek
            zaplanowali już spotkanie - co róna sie z moja obecnością w pracy.
            pozdrawiam
            • ccckhangoor Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 16:56
              dokładnie! poniedziałek, mimo iż rozsądnym pomysłem wykluczyłby (przez
              dekompletację) nie jedną drużynę z rozgrywek...
      • dokens Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 17:14
        Oficjalne decyzje w sprawie MP Mikstów znajdują sie już na stronach Mistrzostw.
        Jeśli chodzi o przesuniecie Mistrzostw o tydzień - jest to niemożliwe, władze
        miasta jak i lodowiska w związku z zaistniałą sytuacja są wyrozumiałe... lecz
        niestety nie aż tak... Nie jest to czas i miejsce aby mówić o kosztach
        przesunięcia zawodów, z góry wszystkich przepraszama ale to jednak one
        uniemożliwiają nam roszadę, do tego dochodzą harmonogramy hokeistów itd.
        Co do poniedziałku, byłoby to najlepsze rozwiązanie i zachowałoby porządek
        rozgrywek tak jak to było planowane...lecz niestety w tej kwestii będzie pewnie
        tyle samo głosów za ile przeciw .... dodatkowo wchodzi w gre baralia z władzami
        lodowiska... tam harmonogramy na poniedziałek są już rozpisane także nawet z
        formalnego punktu widzenia jest to bardzo trudne, na śląsku jak na razie
        lodowiskami rządzą hokeiści i to oni mają wszędzie pierszeństwo...
        Jeszcze raz proszę o zrozumienie organizatorów, sytuacja dla nas wszystkich
        jest bardzo przykra a nawet tragiczna, chcielibyśmy jednak rozegrać mistrzostwa
        w formie okrojonej w przedziale czasowym przyjętym wcześniej..... Nie będzie to
        łatwe dla zawodników...... ale sytuacja też nie jest łatwa..... Prosimy o
        zrozumienie i wyrozumiałość
        • cccfrosty Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 17:43
          To wszystko jest bardzo smutne i prawdę mówiąc gdybym miała taką możliwość, to
          wycofałabym się z udziału w zawodach. Uważam, że jeśli będziemy grać po trzy
          mecze dziennie, w sobotę i niedzielę, to i tak nie unikniemy sporego zgrzytu
          związanego z naruszeniem żałoby, która przecież tylko formalnie kończy się w
          piątek,a dla większości Polaków będzie trwała co najmniej do niedzieli. Co
          więcej nikt nie będzie miał żadnej przyjemności z gry w takich warunkach.
          Wyjdziemy na grupę dzwiaków uganiających się za czajnikami którzy zamiast
          spokojnie zostać w domach aby uszanować pamięć Ojca Świętego wolą w szaleńczym
          tempie rozegrać imprezę sportową, a to na pewno nie przyczyni się do
          popularyzacji Curlingu w Polsce. Uważam, że zawody kategorycznie powinny być
          przesunięte, nawet jeśli to oznacza rozegranie ich za kilka tygodni.
          • gramywcurling Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 19:08
            Popieram zdanie poprzedniczki. Gdyby nie powinność, nie ranga imprezy, nie
            pojawiłabym się na niej. Nie teraz. Aniu F. pomyśl też o ludziach, któży sie
            uczą i nie mogą, nie chcą, nie powinni opuszczać zajęć szkolnych/akademickich.
            W tej trudnej sytuacji nie ma idealnego wyjścia, zawsze pojawią się jakieś
            wątpliwości. Cieszę się z inicjatywy wspólnej modlitwy, minuty ciszy...
            • takeouter Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 19:52
              Drodzy moi! Moim zdaniem rozmowy o przesunięciu Mistrzostw o tydzień czy o dwa
              są całkowicie niepotrzebne gdyż jest to niemożliwe...To nie jest kwestia 4
              godzin czy tez dnia ale to jest 4,5 dni na robienie lodu i rozegranie
              MIstrzostw. Wiem ile trudu kosztowało zorganizowanie tych Mistrzostw...Ci,
              którzy teraz bądź w Krynicy się tym zajmowali wiedzą, że to nie bułka z masłem.
              Dlatego nie powinniśmy wymagać tak ogromnych zmian od organizatorów, którzy jak
              podejrzewam i tak nie śpią po nocach żeby wszystko wypaliło...
              Ja również jestem podłamany, zszokowany... ale! tym bardziej zbierzmy się w
              grupie i w przyjaznej atmosferze rozegrajmy te mistrzostwa. Czy żałobę wyraża
              się przez wyłączne siedzenie w domu ? przecież nasza dyscyplina to jedna z
              niewielu gdzie wszyscy powinni się trzymać razem , niezależnie z jakiego klubu
              są, i tu tym bardziej jest szansa na dobrą i przyjazną atmosferę... Takk więc
              zbierzmy się i od soboty rozegrajmy turniej Przyjaźni a napewno nie będzie to
              źle odebrane tym bardziej, że sami mamy zamiar oddać cześc jak w innych
              tematach napisano...

CO do 2 dni to wiem,że będzie cieżko ale w Krynicy daliśmy rade więc i teraz w
              tych okolicznościach nie możemy narzekać...

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie!

[*]
              • cccfrosty Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 20:54
                Nie chcę tym postem dotknąć niczyich uczuć. Opisuję tylko, jak ja to widzę.
                To w ogóle nie jest dobry moment na żadne wydarzenia sportowe. Tekst Zuzki (też
                pod nickiem cccfrosty) jest moim zdaniem najbardziej wyważonym głosem w całej
                dyskusji. Żałoba na pewno nie polega na robieniu tego, co i tak by się zrobiło.
                Czuwanie, obecność na mszy - a nie zawody, które z założenia mają radosną
                atmosferę! Przypominam, że wszystkie wydarzenia sportowe w kraju zostały
                odwołane. Mamy żałobę narodową. Trud organizatorów i cały curling jest wobec
                tego sprawą małą i nieistotną.
                Moja drużyna (C4) najprawdopodbniej wycofa się z zawodów. Dwie osoby bardzo
                sobie tego życzą, dwie raczej się zgadzają, jedna jest przeciwna. Ostateczną
                decyzję podejmiemy "na dniach".
                Pozdrawiam,
                Olga Pieniążek
                • takeouter Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 04.04.05, 21:35
                  ...
                  • afijalkowska Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 09:07
                    Zgadzam się z tym co napisała drużyna C4. Nie jest to czas i miejsce na
                    rozgrywanie czegokolwiek. Chyba wszyscy w głębi duszy wiemy że nie powinniśmy
                    grać w tych dniach.
                    • dioryt Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 09:13
                      sytuacja jest rzeczywiście trudna i to bardzo

uwzględniając kwestia organizacyjne obawiam się
                      że jeśłi MPM nie odbęda się teraz, to może ich
                      w tym roku wogóle nie być

tak naprawdę decyzja TRUDNA BARDZO należy do organizatorów i PFC
                      udział zależy już od nas

Marcin (Łódź)
                      • aga.ogrodniczek Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 09:59
                        Wszyscy przeżywamy bardzo głeboko to co sie wydarzyło kilka dni temu. Grę w tym
                        trudnym okresie odbieram raczej jako jeszcze jedna formę
                        oddania czci Wielkiemu Człowiekowi i miłośnikowi sportu, dla Którego sport i
                        rywalizacja zgodna z zasadami była nieodzowną częścią życia.
                        • takeouter Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 10:12
                          Agnieszko w 100% się z tobą zgadzam...
                          Dozobaczenia w Katowicach!
                          pozdrawiam
      • takeouter Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 09:59
        Organizatorzy już podali decyzje , MP są skrócone ale się odbedą... chciałem
        tylko przpomnieć,że żałoba w Polsce jest do piątku a czy to w sobote czy za
        tydzień zawsze będe miał w sercu naszego Papieża i tu można odkładać te
        Mistrzostwa w nieskończoność...
        • hit_and_roll Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 11:32
          MP się odbędą i choć nie będą to już takie Mistrzostwa na jakie się
          nastawialiśmy od dłuższego czasu, być może właśnie z tego względu będą to
          zawody jeszcze bardziej wyjątkowe. Piszę te słowa w momencie gdy wokół trwa
          atmosfera zadumy i pamięci, która udziela się każdemu z nas. Rozumiem
          wątpliwości osób piszących na forum, że zastanawiają się nad przyjazdem i
          wzięciem udziału w MP, rozumiem wątpliwości związane ze skomasowaniem meczy w
          dwa dni, lecz sytuacja w której się znaleźliśmy jest najbardziej wyjątkowa z
          wyjątkowych i za naszego życia już pewnie z podobną się nie spotkamy.
          Wczorajszy dzień dla organizatorów MP był "dniem sądnym", po oficjalnej
          informacji o dacie pogrzebu Jana Pawła II zarówno przedstawiciele ŚKC jak i PFC
          mieli bardzo mało czasu na działanie ale... udało się! Udało się podjąć
          jednomyślną decyzję co robimy z MP i zapewniam iż była to decyzja jak
          najbardziej głęboko przemyślana.

MP się odbędą, zamiast trzech dni tylko dwa ale wszystko właśnie po to by
          pomimo ostatnich wydarzeń udało się zebrać nasze curlingowe środowisko w jednym
          miejscu i zrobić kolejny krok naprzód w rozwoju naszej dyscypliny.

Forma uczczenia pamięci tak Wielkiej osoby jaką był Jan Paweł II jest
          oczywiście sprawą bardzo ważną. Na pewno zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami
          wszystkie drużyny będą nosiły wstążki (białe a nie czarne jak pisałem
          wcześniej) by zaznaczyć iż pamiętamy i nie zapomnimy. Na pewno będzie minuta
          ciszy i poczynimy wszelkie starania by pierwszy dzień zawodów rozpoczął się od
          modlitwy w intencji Papieża w obecności miejscowego proboszcza. Tak możemy
          oddać hołd tej Wielkiej Osobie podczas zawodów.

Ale jest jeszcze jeden ważny element, nasza gra! Ofiarujmy to co robimy na
          lodzie właśnie w intencji Papieża. Nieprzypadkowo curling jest nazywany grą
          dżentelmenów, przeciez ta dyscyplina jak żadna inna jest bliska ideom Fair
          Play, o które niejednokrotnie Papież apelował w czasie swej posługi. Osobiście
          uważam iż Curling jest najlepszą dyscypliną, która może rozpocząć rozgrywki
          sportowe w Polsce po okresie żałoby narodowej, tak czystego sportu nie sposób
          znaleźć!

Na koniec pozwolę sobie przytoczyć bardzo często powtarzane w ostatnich dniach
          słowa Jana Pawła II: "Życie się zmienia, ale się nie kończy..." Rozpocznijmy
          więc Mistrzostwami Polski nowy okres w życiu, bo ostatnie wydarzenia nie są
          jego końcem, ale tylko zmianą po której Ojciec Święty będzie nadal blisko z
          nami lecz już nie w formie cielesnej ale duchowej...

Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia w Katowicach

• ccckhangoor Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 11:53
            w 100% zgadzam się z przedmówcą.
            hit_and_roll - ściskam prawicę!
            • dioryt Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 13:01
              do zobaczenia
              • pntb1 Re: MP MIKSTOW SKROCONE! 05.04.05, 16:30
                Dla Jana Pawla II, ktory przeszedl juz do Chrystusa, najwazniejsze bylo, zebysmy
                szli Jego droga i pamietali Jego slowa. Ciesze sie wiec, ze bedzie Slowo Boze i
                zapewne mysli papieskie o sporcie przed meczami.

Szanuje i rozumiem przygnebienie tych z Was, ktorzy nie czuja sie na silach
                rywalizowac zaraz po zalobie, bo czuja sie osieroceni. To jednak sprawa
                indywidualnej wrazliwosci.

Wydaje mi sie jednak, ze lepiej nie odwolywac zawodow. Wystartuje zreszta
                rywalizacja w prawie wszystkich innych dyscyplinach. Papiez cieszylby sie nasza
                afirmacja zycia. Dobrego zycia. Bo zgadzam sie, ze curling nadaje sie do
                realizacji wizji sportu bez przemocy, oszustw i sportu pelnego szacunku dla
                przeciwnika jak malo ktory.

Sadze, ze wazniejsze dla Jana Pawla II bedzie nie dlugosc zaloby, ale jakosc
                zycia kazdego z nas z osobna. Chcialbym zebysmy, jako srodowisko curlingowe,
                stwarzali czlonkom naszych klubow wlasnie taka okazje do dobrego zycia.

Pawel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka