waterek 27.08.06, 11:40 Wie ktos o ktorej jest inauguracja roku akademickiego ? Jak to wyglada i gdzie sie odbywa ???? Please help :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krevek Re: Inauguracja roku 27.08.06, 13:06 Dobre pytanka. Przyłączam się do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 27.08.06, 13:24 Hej, spoko, września jeszcze nawet nie ma! :) No ale skoro jest już pytanie to dodam coś od siebie. Czy chór śpiewa "Gaudeamus igitur"? Bo jak nie, to nie przychodzę! I czy msza jest obowiązkowa? ;) Oczywiście żartuję [żeby nie było, że coś nie tak ze mną :)]. Aha. Tutaj tak na poważniej - widziałem na zdjęciach w informatorze studentów (zapewne pierwszorocznych) w takich debilnych czapkach. Powiedzcie, nie trzeba ich zakładac, prawda?! Odpowiedz Link Zgłoś
sc0tty Re: Inauguracja roku 27.08.06, 13:58 Czapki to chyba maja juz Ci, co ukonczyli. Po co pierwszakom :P Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 27.08.06, 19:57 Właśnie nie. Nie chodzi mi o czapki w kolorze czarnym, z takim czymś wiszącym - wiem, że to na koniec (tak po "amerykańsku"). :) Te były takie a'la czapki żakowskie jak np. mieli w XX-leciu międzywojennym... Widziałem na zdjęciach takie czapki i myślałem że to podczas immatrykulacji - uderzenie buławą rektorską (?) - tak dopytuję bo to mnie bardzo zaciekawiło... Naprawdę nie mieliście informatora tegorocznego? Zaraz na drugiej stronie jest to zdjęcie. (To do kandydatów of course). I chciałem się dowiedziec czy na KULu tak to faktycznie wygląda... A więc jest takie uroczyste przyjęcie w poczet studentów, rozdanie indeksów, no i czy jest... "Gaudeamus igitur"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sc0tty Re: Inauguracja roku 28.08.06, 20:22 Ja tam zadnego informatora nie mialem, bo i skad. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Inauguracja roku 27.08.06, 14:53 inauguracja roku was w ogóle nie dotyczy = to impreza, która odbywa się w II połowie października - jest Msza, senat idzie, rektorzy zaproszeni, potem sobie wieszają medale etc. na auli. rozpoczęcie roku macie pewnie 2 X, tego dnia będzie Msza (dla chętnych), potem spotkania poszczególnych wydziałów po aulach (dla pierwszoroczniaków), powitanie przez dziekanów, wyczytanie gdzie i kiedy jaki kierunek się spotyka tego dnia - by zdobyć plan, poznać swego opiekuna roku... Odpowiedz Link Zgłoś
palulina18 Re: Inauguracja roku 27.08.06, 18:38 aha...no i pamiętajcie, ze pierwszego dnia zajęcia już się odbywają. Co prawda za nieobecność nikt wam głowy nie urwie, ale chyba na pierwsze zajęcia warto się wybrać:P Odpowiedz Link Zgłoś
krevek Re: Inauguracja roku 27.08.06, 19:18 PIERWSZEGO DNIA ZAJĘCIA ??!! Normalnie zbrodnia przeciwko ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Inauguracja roku 27.08.06, 20:53 nie słuchajcie jej!... pierwszego dnia nikt normalny nie robi normalnych zajęć. najwyżej, jeśli będziecie już podzieleni na grupy, powie o sobie i swoich wymaganiach etc. i każe iść do domu... albo sami zacznijcie ziewać, zrozumie aluzję... Odpowiedz Link Zgłoś
kulowski_student Re: Inauguracja roku 27.08.06, 20:59 rilian ja sie zgodze z pauliną. My mielismy już, chyba to był wykład jakiś i trwał regulaminowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kulowski_student Re: Inauguracja roku 27.08.06, 20:37 hehe, uwazajcie bo sie rozczarujecie. Ja tez tak myslalem ze wszystko sie rozegra w obecnosci wladz uczelni, ze przyjda w tych swoich togach itp. a tu wielka kicha. Poprostu sie nic nie dzialo. Rozdzielili cala aule na 3 grupki i jakis prodziekan dawal indeks, a twoje nazwisko tak cicho wyczytywal ze nic nie slyszales. Jedyny zaszczyt jaki mnie kopnal to usciskanie reki i tyle Mozna sie bylo pogubic. Ja oczywiscie poszedlem tam gdzie nie tzreba i potem musialem szukac swojego indexu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kulowski_student Re: Inauguracja roku 27.08.06, 20:40 a Adrian zapomnij też o chórze heheh nikt Ci nie pośpiewa. A i cała ta plątanina rozgrywa sie w auli Wyszynskiego- najbardziej reprezentatywnej KULowskiej salce :) Odpowiedz Link Zgłoś
kulowski_student Re: Inauguracja roku 27.08.06, 20:41 kurde cos pomieszałem. Ja wszystko pisalem o immatrykulacji, a nie o rozpoczeciu. ehhh sorki. Ale ciężko myśle :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 27.08.06, 21:14 Zaraz. Czyli inauguracja to co innego niż rozpoczęcie, natomiast immatrykulacja to jeszcze coś innego? I kiedy ona w takim razie jest? Jak to!!!!!! Nie będzie "Gaudeamus igitur"??!! Skandal!!! W takim razie trzeba się zebrac, wyjsc na forum i zaśpiewac!!! Kto mi pomoże???!! Niech się dowiedzą jak to wszystko powinno wyglądac! Gdzie samorząd?! Gdzie dyrygent chóru?! "Gaudeamus igitur" to podstawa!!!! I czy planują czy nie, zaśpiewane zostanie!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sc0tty Re: Inauguracja roku 27.08.06, 21:29 A jak trafic na aule? W ktorym budynku sie znajduje? Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 27.08.06, 22:01 Aula Wyszyńskiego jest w starym gmachu tym od racławickich. Mysle ze teraz nie warto sobie zaprzątac głowy jak tam dojsc bo do pażdziernika pewnie zapomnisz ze trzeba po wejsciu skrecic w lewo, wejsc po schodach (tam juz nie da sie nie trafic do tej auli) - a poza tym mysle ze wystarczy spytac na miejscu kogokolwiek albo zwyczajnie isc za tłumem. Ale powtorze - tam nie da sie nie trafic :) Odpowiedz Link Zgłoś
krevek Re: Inauguracja roku 27.08.06, 23:32 Czy wie ktoś co to jest ta immatrykulacja i czym się różni od inauguracji i rozpoczęcia roku (o ile to się tak nazywa)? Trzeba to wyjaśnić raz na zawsze bo my pierwszoroczniaki się pogubimy w tym wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 28.08.06, 00:09 Immatrykulacja jest to wpisanie w poczet studentów uczelni, uroczystosc przyjecia nowych studentów - coś typu "pasowanie na ucznia" :) Do tej pory myślałem, że ma to miejsce podczas rozpoczecia roku i jest jednocześnie powiązane z inauguracją nowego roku akademickiego, ale jak widac byłem w błędzie. Fajnie by było gdyby ktoś w końcu wszystko wyjaśnił. Jak jest na KULu? No i co z tymi czapkami? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_hekate Re: Inauguracja roku 28.08.06, 00:19 A skąd można wziąć ten informator? Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 28.08.06, 00:32 ja go dostałem na dniu otwartych drzwi na KULu. jakby ktos chcial to moge zeskanowac ta strone i wyslac na e-mail. czapki mnie zaciekawily. :) Ale narazie to ide sie wyspac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kulowski_student Re: Inauguracja roku 28.08.06, 08:43 wiec drogie ziomki!! Rozpoczecie roku akad jest 2 pazdziernika, a sama immatrykulacja gdzies w polowie pazdziernika (my akurat mielismy 17), wiec przez pierwsze 3 tygodnie nie bedziecie mogli sie pochwalic indexami :) Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Inauguracja roku 28.08.06, 12:01 2 X - rozpoczęcie roku. bez szumu, msza, spotkanie na aulach poszczególnych wydziałów, spotkania pierwszych lat z opiekunami, spisanie planu, podział na grupy, ew. pierwsze zajęcia z co bardziej rygorystycznymi wykładowcami. ok. 17 X - inauguracja połączona z immatrykulacją: msza, togi, senat, rektorzy zaproszeni, medale, przemówienia, gaudeamus dla marada, wręczenie indeksów wybranym studentom (dawniej byli to ci, co najlepiej zdali egzaminy) voila Odpowiedz Link Zgłoś
krevek Re: Inauguracja roku 28.08.06, 12:19 Wreszcie jest wszystko wyjaśnione. WIELKIE dzięki rilian. Przynajmniej teraz wiem, żeby się ubrać na luzie a nie uroczyście. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Inauguracja roku 28.08.06, 12:39 schludnie. w zależności od kierunku dowolone wariacje (historia - brunatna koszula, filozofia - zblazowanie, fajka w kącie ust, historia sztuki - brudne łachy, zarost 7dniowy, prawo - gajerka, teologia - księżowska aktóweczka) :D Odpowiedz Link Zgłoś
tina212 Re: Inauguracja roku 28.08.06, 12:50 u mnie na początku roku (kościół i spotkanie na auli) prawie wszyscy byli ubrani tzw. galowo i tylko kilka osób wyróżniało się normalnym strojem :) bo uznali, że to żadne święto Odpowiedz Link Zgłoś
palulina18 Re: Inauguracja roku 28.08.06, 14:17 studenta pierwszego roku poznaje się właśnie po galowym stroju:P Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Inauguracja roku 28.08.06, 15:36 i po tym, że stoi w długiej kolejce do kasy na pół godziny przed jej zamknięciem (i nie reaguje na dobre rady, że lepiej dać sobie dziś spokój, bo i tak zamkną...) Odpowiedz Link Zgłoś
krevek Re: Inauguracja roku 28.08.06, 15:46 A WIĘKSZOŚĆ pierwszoroczniaków jak przychodzi ubrana ? Odpowiedz Link Zgłoś
tina212 Re: Inauguracja roku 28.08.06, 17:14 95 osób na 100 ubiera się odświętnie tzn. biało-czarno (przeważnie) Odpowiedz Link Zgłoś
palulina18 Re: Inauguracja roku 28.08.06, 17:46 albo stoi w jeszcze dłuższej kolejce po legitymacje....ach te błędy młodośći:):) No, ale każy musi to przejść. :P A co do stroju.Wypada ubrać się trochę bardziej elegancko niż na codzień. U chłopców elegancka koszula naprawdę nie zaszkodzi, a dziewczyny naprawdę nie muszą zakładać różowej blizeczki odsłaniającej cału brzuch <lol>. A później niech każdy robi to co chce:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
krevek Re: Inauguracja roku 28.08.06, 18:34 A propo tej kolejki to rozumiem żeby na drugi dzień po legitymę sie wybrać ? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Inauguracja roku 28.08.06, 18:47 jeśli masz zamiar używać MPK, to będzie ci zależało, żeby jak najszybciej odebrać - jeśli nie, nie musisz się spieszyć... co do różowych bluzeczek... no faktycznie nie pasują, ale odrobina seksapilu nie zaszkodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sc0tty Re: Inauguracja roku 28.08.06, 20:33 Garniak to podstawa, nie ma innej opcji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marzen_a Re: Inauguracja roku 29.08.06, 13:09 nie zgadzam sie z tym ,że ludzie z histori sztuki są brudni ,zaniedbani itp. sorry ale skad wziales taki obraz studenta h. sztuki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 29.08.06, 13:48 Hej, spokojnie - przecież to było napisane z przymróżeniem oka! - zabieram głos bo moje niektóre teksty też często bywają niepotrzebnie brane aż za bardzo na poważnie. A poza tym kto jak kto, ale Rilian to o h.sztuki wie tutaj najwięcej (pewnie też o studentach tego kierunku :) Także Marzeno, więcej luzu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
marzen_a Re: Inauguracja roku 30.08.06, 09:10 dobra ,spoko, ale ja wam pokaże ,że wcale tak nie jest ;] normalnie szydze z szydery ale to troche drazliwy temat bo na prawde ludzie myslą czasami tak stereotypowo ,że czlowiek sie pieni. p.s co jak co ale sama czesciowo mam obawy co za ludzi bede miec na roku...:P Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 30.08.06, 11:23 obawy zrozumiałe, chyba każdy je ma :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 Re: Inauguracja roku 29.08.06, 11:52 Rilianowi dziękujemy za wyczerpującą odpowiedź. Jezeli będzie gaudeamus to jakoś się tam wepchnę nawet jeżeli to tylko impreza dla VIPów ;) Danke sehr schon. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Inauguracja roku 30.08.06, 03:41 Jak chcesz, to ja Ci mogę zaśpiewać, wszystkie zwrotki ;D Albowiem wśród nas są tacy, którzy mieli 3 lata x 3 godziny łaciny w tygodniu i to takiej, na której śpiewa się piosenki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 kwiat_paproci 30.08.06, 11:21 :) To możemy spiewac razem! Bo ja też znam wszystkie zwrotki, ale języka łacińskiego miałem trochę mniej bo po 2 godz/tydz przez 3 lata :) A znasz ostatnią - 7? Bo ona często jest pomijana :) Odpowiedz Link Zgłoś