dorota_avocado
23.08.10, 13:07
Nie znalazłam w wątkach producentów firmy Empreinte, a zależy mi na zebraniu waszych opinii na temat tej firmy - z kilku powodów.
Empreinte jest liderem w bieliźnie o rozszerzonej rozmiarówce we Francji, poza Francją wyprzedza ich Chantelle.
Jednak w ciągu kilku lat trafiła do kilkuset sklepów w całej Europie i dzielnie goni Chantelle. Ale nie w Polsce.
W Avocado mamy Empreinte od ponad pięciu lat i w pewnym sensie z Empreinte znalazłyśmy się na rozdrożu: z jednej strony w Warszawie mamy klientki, które nawet nie chcą już przymierzyć niczego innego i w zasadzie zamawiamy dla nich z Francji wszystko jak leci, również tę bieliznę, której nie mamy w standardowej ofercie, ale z drugiej strony jeden mały sklep to za mało, żeby firma naprawdę w Polsce zaistniała: z pełną ofertą (razem ze strojami kąpielowymi), z wyprzedażami itd.
Bez choćby minimalnego wkładu samej firmy w rozwój na polskim rynku prowadzenie sprzedaży ich produktów jest utrudnione, ponieważ konkurencja działa o wiele prężniej (o co w sumie nietrudno, gdyż Empreinte nie działa tutaj wcale).
Empreinte, ze względu na swoje ceny, nie ma raczej szans na podbicie Polski tak, jak firmy brytyjskie, jednak dlaczego nie ma jej prawie w ogóle? Czyżby dlatego, że mało kto słyszał o Empreinte, bo tej marki w zasadzie nigdzie nie ma, a nie ma jej dlatego, że mało kto o niej słyszał i w związku z tym nie wydaje się, żeby było na Empreinte jakieś zapotrzebowanie?
Mój pierwszy kontakt z Empreinte: spore rozczarowanie. Jak na francuską bieliznę, takie mi się wszystko wydawało przeciętne - jednak tylko pod względem wizualnym: komfort noszenia nieporównywalny z niczym innym. Ale minął rok czy półtora i dwie kolekcje później to już nie było to samo Empreinte: piękne kolory, super wzornictwo - żadna ekstrawagancja, po prostu piękna francuska klasyka. Podpytałyśmy w firmie skąd ta zmiana i dowiedziałyśmy się, że zatrudnili parę nowych projektantów :o) Efekty: Thalia, Lilly Rose, Chiara - staniki, które weszły do stałej kolekcji lub odradzają się w coraz to nowych kolorach i pomimo swojej ceny sprzedają się na pniu.
Jednak nie ma ich ani na Lobby, ani na Balkonetce, pomimo że np. Fauve w katalogu Balkonetki ma silną reprezentację.
Czy któraś z was nosi Empreinte lub choć przymierzała ich bieliznę?
Jak wypadają porównania z innymi markami?
Dlaczego - waszym zdaniem - Chantelle, Fauve widać, a Empreinte nie?
Pytam dlatego, że mamy w planach poważną rozmowę z Empreinte i sądzimy, że opinie polskich klientek, które dużo potrafią o stanikach powiedzieć, powinny ich zainteresować. Tym bardziej, że choć marketingowo Empreinte wydaje się jakby trochę niedostępne, to w rzeczywistości jest to jedna z najfajniejszych firm, z jakimi miałyśmy okazję pracować.