23.08.10, 13:07
Nie znalazłam w wątkach producentów firmy Empreinte, a zależy mi na zebraniu waszych opinii na temat tej firmy - z kilku powodów.

Empreinte jest liderem w bieliźnie o rozszerzonej rozmiarówce we Francji, poza Francją wyprzedza ich Chantelle.
Jednak w ciągu kilku lat trafiła do kilkuset sklepów w całej Europie i dzielnie goni Chantelle. Ale nie w Polsce.

W Avocado mamy Empreinte od ponad pięciu lat i w pewnym sensie z Empreinte znalazłyśmy się na rozdrożu: z jednej strony w Warszawie mamy klientki, które nawet nie chcą już przymierzyć niczego innego i w zasadzie zamawiamy dla nich z Francji wszystko jak leci, również tę bieliznę, której nie mamy w standardowej ofercie, ale z drugiej strony jeden mały sklep to za mało, żeby firma naprawdę w Polsce zaistniała: z pełną ofertą (razem ze strojami kąpielowymi), z wyprzedażami itd.

Bez choćby minimalnego wkładu samej firmy w rozwój na polskim rynku prowadzenie sprzedaży ich produktów jest utrudnione, ponieważ konkurencja działa o wiele prężniej (o co w sumie nietrudno, gdyż Empreinte nie działa tutaj wcale).
Empreinte, ze względu na swoje ceny, nie ma raczej szans na podbicie Polski tak, jak firmy brytyjskie, jednak dlaczego nie ma jej prawie w ogóle? Czyżby dlatego, że mało kto słyszał o Empreinte, bo tej marki w zasadzie nigdzie nie ma, a nie ma jej dlatego, że mało kto o niej słyszał i w związku z tym nie wydaje się, żeby było na Empreinte jakieś zapotrzebowanie?

Mój pierwszy kontakt z Empreinte: spore rozczarowanie. Jak na francuską bieliznę, takie mi się wszystko wydawało przeciętne - jednak tylko pod względem wizualnym: komfort noszenia nieporównywalny z niczym innym. Ale minął rok czy półtora i dwie kolekcje później to już nie było to samo Empreinte: piękne kolory, super wzornictwo - żadna ekstrawagancja, po prostu piękna francuska klasyka. Podpytałyśmy w firmie skąd ta zmiana i dowiedziałyśmy się, że zatrudnili parę nowych projektantów :o) Efekty: Thalia, Lilly Rose, Chiara - staniki, które weszły do stałej kolekcji lub odradzają się w coraz to nowych kolorach i pomimo swojej ceny sprzedają się na pniu.

Jednak nie ma ich ani na Lobby, ani na Balkonetce, pomimo że np. Fauve w katalogu Balkonetki ma silną reprezentację.

Czy któraś z was nosi Empreinte lub choć przymierzała ich bieliznę?
Jak wypadają porównania z innymi markami?

Dlaczego - waszym zdaniem - Chantelle, Fauve widać, a Empreinte nie?

Pytam dlatego, że mamy w planach poważną rozmowę z Empreinte i sądzimy, że opinie polskich klientek, które dużo potrafią o stanikach powiedzieć, powinny ich zainteresować. Tym bardziej, że choć marketingowo Empreinte wydaje się jakby trochę niedostępne, to w rzeczywistości jest to jedna z najfajniejszych firm, z jakimi miałyśmy okazję pracować.

Obserwuj wątek
    • roza_am Re: EMPREINTE 23.08.10, 13:32
      > Jednak nie ma ich ani na Lobby, ani na Balkonetce, pomimo że np. Fauve w
      katalogu Balkonetki ma silną reprezentację.

Porównaj rozmiarówkę Fauve (obwody 30 w standardzie, miski do bryt. G czy GG) z
      E. (65 to rzadkość, miski na ogół do kontynentalnego F - co to ma wspólnego z
      rozszerzoną rozmiarówką???).

Ceny. Po pierwsze, ktoś, kto się mieści w skromną rozmiarówkę E., ma baaardzo
      szerokie pole wyboru. Po drugie, Fauve nawet w regularnej cenie jest ok. 100 zł
      tańsze od E., a przecież dziewczyny z Balkonetki zazwyczaj polują na wyprzedaże
      czy okazje na e-bayu.
      • kocio-kocio Re: EMPREINTE 23.08.10, 14:25
        Trochę zaprotestuję: 65 są we wszystkich nowych modelach, stopniowo
        pojawiają się w starszych (Melody, czy Thalia).
        To samo dotyczy misek: wszystkie nowe balkonetki są dostępne go G,
        full-cupy do H. W starszych dostępność rozmiarów zmienia się
        stopniowo.
        A ich rozmiarówka to nie jest typowa rozmiarówka kontynentalna: ich G
        jest odpowiednikiem brytyjskiego "dużego" GG (sama noszę 32GG, a
        Empreintowe 70G jest dla mnie trochę za duże).
        Więc chyba nie odbiega tak bardzo od Fauve?
        • roza_am Re: EMPREINTE 23.08.10, 14:36
          Cóż, sugerowałam się rozmiarówką modeli dostępnych na stronie Avocado. Ale skoro
          miski są tak wielkie, to zapewne występuje tutaj inny problem - prawdopodobnie
          wiele osób ląduje pomiędzy rozmiarami, bo przy brytyjskiej rozmiarówce
          pozbawionej podwójnych literek różnice w sąsiednich rozmiarach muszą być
          naprawdę spore.
    • yaga7 Re: EMPREINTE 23.08.10, 14:22
      Za czasów 75E miałam jakieś Empreinte, ale ponieważ wtedy wybór staników miałam
      taaaaaaki, to nie powalił mnie ani wyglądem na biuście, ani tym bardziej ceną.

Co do Fauve, mam sporo i bardzo lubię tę markę, ale chyba może raz zakupiłam
      stanik za polską cenę (bo nie mogłam sprowadzic z zagranicy), a tak to kupuję w
      brytyjskich sklepach sporo taniej niż bym zapłaciła u nas.

Generalnie teraz nawet gdybym z powrotem weszła w ich rozmiarówkę, to pewnie i
      tak bym nie kupiła, bo po paru latach mam jednak dość eksperymentów i wolę
      kupować sprawdzone modele i marki.
    • inez69 Re: EMPREINTE 23.08.10, 15:06
      Tutaj kilka ich starszych modeli:
      kataloglb.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?631257
      Nieługo uzupełnię spis o nowa kolekcję.
    • moniach_1 Re: EMPREINTE 23.08.10, 16:29
      > Jednak nie ma ich ani na Lobby, ani na Balkonetce, pomimo że np. Fauve w katalo
      > gu Balkonetki ma silną reprezentację.

Ja powiem tak: marki, które wprowadzała Agugabi też były większości z nas znane
      tylko z nazwy, albo i to nie. Ale dokładne pomiary, zdjęcia, aktywność na
      Balkonetce spowodowały, że dziś już nikt się Audelle nie boi, że
      nieprzewidywalne ;) Szczerze polecam powrzucanie zdjęć do katalogu. Na pewno
      macie kogoś, kto zgodziłby się na kilka zdjęć, ktoś inny dokładnie to opisze. Bo
      teraz jest tak, że Empreinte jest nieobecne, a nawet jeśli ktoś by chciał kupić,
      zada pytanie na forum, nikt nic nie wie, człowiek się rozmyśla. A jakby można mu
      było zalinkować nabiustne real photo z balkonetki z pomiarami obwodu i fiszbin
      (i burzliwą dyskusją poniżej), to jest szansa, że się zdecyduje. Na balkonetce
      są chyba już ze 4 właścicielki sklepów. Avocado ogólnie jest mało na balkonetce,
      a szkoda :) Doroto, działaj :)
    • iq133 Re: EMPREINTE 23.08.10, 18:58
      sklep.gorseteria.pl/empreinte-m-1.html
      Ta strona jest odpowiedzią. Nie ma G+, więc nie jest to żadna rozszerzona rozmiarówka, a ceny są wręcz niebotyczne.
    • mniickhiateal Irina Brume Rosee, Melody Caramel; 34F 15.07.14, 22:33
      Czaiłam się na tę markę od jakiegoś czasu i w końcu, skuszona nieziemskim pięknem pieczarkowej Iriny, dokonałam zakupu. Kupowałam na listkach i rozmiar w ciemno, więc zaliczyłam odsyłanie - mimo że Empreinte podaje brytyjską rozmiarówkę, oni automatem wyświetlają defaultowe ostrzeżenie dla francuskich marek, żeby przeliczyć miskę, co było błędem. Koniec końców skończyłam z tym samym rozmiarem, w którym kupuję Fauve.

W przypadku Iriny (model Underwired Balconette Bra) ten rozmiar jest dostatecznie dobry. Miska minimalnie zachodzi na pachę i być może miałoby sens zmierzenie 36E ale a) nie chciało mi się zaliczać kolejnej odsyłki i b) obwód 34 jest w sam raz. Nosi się wygodnie, zwłaszcza po wypraniu przeszły Irinie wszelkie wstępne zapędy dźgania mnie w mostek. Jako przedmiot ten stanik zachwyca mnie bezkrytycznie. Koronka jest przecudna, chwościki dopracowane, szycie bezbłędne, kolor fantastyczny (ale jakby ktoś go typował na cielaka, spod białych bluzek przebija). W moim kolorze szerokie ramiączka w ogóle nie wydają się ciężkie (odnoszę się do recenzji Kasicy nt. modelu szarego). Nie do końca podoba mi się kształt, ale ja w sumie ogólnie mało którą balkonetkę czy fulla lubię; bardzo nie dziobuje, a już pod bluzką jest b. dobrze. Mimo zachwytu koronką i wykonaniem, nie kupiłabym tego stanika ponownie ze względu na nieidealny kształt i cenę. Fauve Chloe jest tańsza, a kształtem i wygodą (dla mnie) bije Irinę, i jako przedmiot, mimo że jej koronka jest mniej subtelna, też jest przecież bardzo prześliczna.

Natomiast Melody (model Underwired Seamless Bra) natychmiast kupiłabym ponownie. Po raz pierwszy w życiu mam cielaka, którego rzeczywiście nie widać pod cienkimi białymi bluzkami w ogóle, a który nie jest sztywny i jest szalenie wygodny. Stanik jest bardzo stylowy i ładny, ale to nie jest ten poziom piękna i ozdobności, co Irina. Kolor jest nieco różowawo-beżowy, niezbyt jasny, ale i tak pod bluzką się idealnie zlewa z resztą organizmu. W przypadku tego modelu rozmiar domyślny pasuje idealnie. Kształt też jest super, bardzo naturalny i zaokrąglony. Jeśli ktomuś miałoby to przeszkadzać, ostrzegam, że stanik jest b. wysoko zabudowany. Jednak mimo całego braku estetycznej ekstazy, to jest niesamowicie praktyczny i wygodny stanik. Porównam sobie jeszcze może w wolnej chwili Fantasie Echo Lace, który przecież jest robiony na podobnej zasadzie, ale jeśli nie sprawdzi się on tak dobrze, będę kupowała kolejną Melody jako przepraktyczne cielę idealne, kiedy aktualny egzemplarz mi się zużyje.
    • tfu.tfu Re: EMPREINTE 16.07.14, 07:13
      dla mnie ceny są absolutnie z kosmosu... 5 stówek to ja mogę wydać na buty, ale na stanik nigdy w życiu, bo stanikiem jednym sezonu nie "obskoczę", a kozakami owszem.
      poza tym lubię przewidywalną rozmiarówkę, a jak mam wydać na stanik więcej niż cenę wyprzedażową, to wydam na Effuniaka, a nie fhancuskie kohonki :-) wolę, żeby moja kasa została u polskiego producenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka