Dodaj do ulubionych

BUŁY OBOJCZYKOWE

28.06.12, 10:33
Cześć.
Wiem, że na tym forum wątek buł został intensywnie omówiony ale raczej nie tych, o które mi chodzi (przynajmniej nic nie znalazłam na ten temat).
Mam na myśli buły, że tak powiem OBOJCZYKOWE (określenie robocze :)).
Posiadam takowe i mimo, że z biustem raczej nie mają nic wspólnego to może wśród Was jest ktoś kto spotkał się z nimi i co ważniejsze znalazł przyczynę(tłuszcz?...ale w takim miejscu?)
i SPOSÓB na pozbycie się ich.
Dla uściślenia są dwie symetryczne po obu stronach szyi w tzw. dołku nadobojczykowym (tam gdzie ręce/ramiona łączą się z szyją).
Obserwuj wątek
    • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 10:44
      takie widziałam tylko przy dramatycznie źle dobranym biustonoszu.
      masz już dobrze dobrany rozmiar?
      • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 11:43
        Nie, nie mów, że to może być spowodowane źle dobranym biustonoszem bo palne sobie w czoło, że tak zaniedbałam problem.
        Oczywiście, że mam źle dobrany biustonosz i dlatego w ogóle znalazłam się na tym forum. Jakieś 2/3 tygodnie temu, właśnie na nim prosiłam o pomoc w dobraniu odpowiedniego biustonosza (czekam na przesyłkę :)).
        Gdy się pojawiły (te buły) 2 lata temu pomyślałam, że może to tkanka tłuszczowa, no to troche schudłam a one tylko jakby wpadły głębiej zostając tak samo mocno widoczne (szczegolnie jak wykręce ręcę do tyłu).
        To myśle, może jakaś choroba, no i sru do lekarza. Niestety trafilam na lekarza z "powołaniem", który ledwo rzucił wzrokiem w moja stronę i wydał diagnozę, "to nic". No myślałam, że zwykła wizyta lekarska skończy się dla mnie kryminalem :) i nadzieja, w przykrej sytuacji bo choroba, ale są na to na pewno leki razem ze mną i hukiem wyszła z gabinetu.
        A jeśli to wina złego biustonosza to sprawa jest jeszcze gorsza bo chyba nie jest to możliwe nawet anatomicznie, żebym te buły wyemigrowała do biustu.
        • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 12:09
          dobry biustonosz oraz praca u podstaw, czyli umieszczenie biustu z powrotem z przodu (wygarnianie), a nie po boku i na plecach ma szansę problem zlikwidować.
          z mojego doświadczenia: dobre są staniki, które mają tzw. "wysokie boczki", czyli wyższy pas obwodu i zapięcie nie na 2 haftki, a na 3.
          jak już dostaniesz ten nowy stanik, to polecam Ci gorąco zrobienie zdjęć i wysłanie do zamkniętej galerii. przeczytaj ten wątek
          • tfu.tfu a, i jeszcze instrukcja 28.06.12, 12:10
            jak poprawnie założyć biustonosz :-)
          • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 12:21
            Ale na obojczyku? Od biustonosza?... Masakra!
            Jasne, zamieszczę. Rozumiem, że taaaaakiego egzemplarza na forum jeszcze nie bylo :)
            Dziękuje bardzo za wskazówki, oby pomogły bo to trudna sprawa mi się wydaje...
            • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 15:27
              nie wiem jak fizycznie Twoje plecy wyglądają, widziałam coś w podobie u pań z nadwagą, którym sznurkowy (czyli cienki) obwód źle dopasowanego biustonosza "podcinał" ciało robiąc właśnie takie buły w obrębie obojczyków.
              • madzioreck Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 15:35
                Tfu.tfu, ale gdzie obwód, a gdzie obojczyki...?
                • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 16:25
                  ojezó! przeprowadzam się jutro, mam niefazę umysłową jak widać i mi się zwizualizowały łopatki ;-)
                  mea culpa!
                  a obwód dobrze dobranego stanika jeszcze nikomu nie zaszkodził chyba ;-)
                  • madzioreck Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 16:30
                    Heh, tak myślałam, że o łopatkach... nie pasowało mi to łączenie ramion z szyją ;P
                    • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 18:21
                      od tyłu mi się też łączą ramiona z szyją :-D
                      • madzioreck Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 19:12
                        Ale nie przy łopatkach ;P
                        • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 19:29
                          no jak to nie ;-) obmacałam się właśnie i owszem ;-P
          • kasienka.body Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 14:57
            > dobry biustonosz oraz praca u podstaw, czyli umieszczenie biustu z powrotem z p
            > rzodu (wygarnianie), a nie po boku i na plecach ma szansę problem zlikwidować.

to jest recepta na pozbycie się standardowych buł podpachowych chyba? Jakoś nie bardzo widzę zgarnianie buł z obojczyka - może autorka mogłaby zrobić sobie zdjęcie i wrzucić do naszej galerii? Bo jeśli to faktycznie nie buły pod pachą tylko co innego, to wygarnianiem tego na siłę można sobie zrobić tylko krzywdę.
            • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 15:30
              serio, uważasz, że prawidłowe zakładanie stanika może komuś zaszkodzić? :-) przecież nikt nie namawia do szarpania ciała, a link do stanikomanii pokazuje co i jak...
              zrobienie zdjęcia również zaproponowałam.
              • kasienka.body Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 18:58
                > serio, uważasz, że prawidłowe zakładanie stanika może komuś zaszkodzić? :-)

Jeśli ktoś ma zamiar zgarniać ciało z obojczyków to owszem ;)
                • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 19:29
                  a się zgarnia z obojczyków przy zakładaniu? no weź :-)
                  • kasienka.body Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 21:55
                    no przecież właśnie o to mi od początku chodziło - żeby nie przesadzać ze zgarnianiem i nie ściągać z obojczyków, żeby sobie krzywdy nie robić. To Ty pisałaś gdzieś tam wyżej, że wygarnianie systematyczne da efekty w kontekście tych nieszczęsnych obojczyków.
                    • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 23:32
                      no bo da ogólnie. przecież większość kobiet zakłada biustonosz źle ;-) i nie mów mi, że nowym klientkom w sklepie nie mówisz, jak ważne jest prawidłowe zakładanie biustonosza, bo nie uwierzę, ja zawsze ostanikowanej świeżo osobie pokazuję.
                      • madzioreck Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 23:40
                        Tfu, wydaje mi si e, że sęk tkwi włąśnie w obojczyki vs łopatki - bułu podłopatkowe to buły naplecne klasyczne :)
                        • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 23:44
                          tylko że tak naprawdę chodzi o to, że dobrze dobrany i założony biustonosz wiele tych buł po jakimś czasie zlikwiduje tak czy siak.
                          a o zdjęciu do galerii już i tak pisałam ;-)
                          • kk345 Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 23:49
                            > tylko że tak naprawdę chodzi o to, że dobrze dobrany i założony biustonosz wiel
                            > e tych buł po jakimś czasie zlikwiduje tak czy siak.
                            No, np. te z bioder:P
                            • tfu.tfu Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 30.06.12, 12:49
                              do tego jeszcze zumbę w zestawie trzeba ;-P
                      • kasienka.body Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 12:19
                        > no bo da ogólnie. przecież większość kobiet zakłada biustonosz źle ;-) i nie mó
                        > w mi, że nowym klientkom w sklepie nie mówisz, jak ważne jest prawidłowe zakład
                        > anie biustonosza, bo nie uwierzę, ja zawsze ostanikowanej świeżo osobie pokazuj
                        > ę.

Ale jaki to ma związek z tym co ja mówię bądź nie mówię klientkom? :)
                        Ja się odnosiłam tylko i wyłącznie do Twojej wypowiedzi - autorka pisała, że ma problem z obojczykami, Ty poradziłaś dokładne wygarnianie jako antidotum na ten problem, na co ja napisałam, żeby nie przesadzać ze zgarnianiem z obojczyków (o te obojczyki tu chodzi), bo nie bardzo mogę sobie wyobrazić ściąganie czegokolwiek z obojczyków do misek.
      • 100krotna Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 01.07.12, 11:01
        Czy to jest coś takiego?
        zapodaj.net/f86919ccab326.jpg.html
        • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 11.07.12, 12:31
          Jesteś wielka!!!
          Nie było mnie chwile do tego miałam to zdjęcie zrobić, ale najwyrazniej nie muszę. Nie wiem skąd to "moje" :) zdjęcie wytrzasnęłaś. Tak, to jest coś takiego jak te na wskazanym przez Ciebie zdjęciu.
          Czy wiesz co to jest, proszęęęęęę wiedz :) a może nawet jak się tego pozbyć :)
          • 100krotna Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 14.07.12, 12:03
            To jest moje zdjęcie. I to jest, stety-niestety tłuszcz, 11 kilogramów temu tego nie miałam a (moje BMI obecnie to 22,7 po prostu tutaj mi się odkłada tłuszczyk).
            Moja mama, ja i siostra w swoich "grubszych okresach" mamy coś takiego.
            Nie sądzę, żeby to było chorobowe, jestem raczej zdrowa, żaden lekarz też nigdy na to uwagi nie zwrócił ;)
            • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 16.07.12, 09:58
              Dziękuję za odpowiedź.
              No i sama teraz nie wiem czy się cieszyć czy nie...
              Fajnie, że prawdopodobnie to nie jest jakieś choróbsko ale z drugiej strony to pojęcia nie mam co z tym dalej począć, bo tak, jak jeszcze schudne to mi tyłek zniknie z powierzchni ciała :) a ćwiczeń na te partie ciała to chyba nawet nie ma.
              A czy ty się tego pozbyłaś? Albo twoja mama, siostra.
              • 100krotna Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 16.07.12, 12:37
                Siostra, chudnąc ;)
                Mama ma od dawna, pokochała, ja nabrałam tego w ostatnich kilku latach i dzielnie się mnie trzyma. Ale szczerze mówiąc, gdyby nie ten wątek, to nigdy nie pomyślałabym, że można to traktować jako problem estetyczny - ot, ciałko - jedni wolą wystające obojczyki, inni takie miękkości ;)
                Są na pewno ćwiczenia na ramiona, mięśnie okolic karku i barków i pewnie by to zlikwidowały - ale kosztem mocniej wyodrębnionych mięśni w tych okolicach. Ja u kobiet wolę takie ramiona niż mocno "wyrobione" z widocznymi ścięgnami, żyłkami i dużym bicepsem - ale to już jest kwestia gustu :)

Rozumiem ból związany z traceniem wagi - mnie za każdym wahnięciem wagi w dół zanika biust ;) Za to tyłek dzielnie się trzyma - słabo reaguje, zarówno w dół i górę.
    • anirat Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 15:35
      Zle dobrany stanik to jedno, a konstytucjonalne skłonnosci do gromadzenia tkanki tłuszczowej w tym miejscu to drugie, myslę, ze masz nadwagę. To tak jak jedne panie maja skłonnosci do odkładania tkanki tłuszczowej na brzuchu, inne na biodrach a inne w okolicy szyi i karku.
      Rada, schudnąć, stanik dobrac i duzo cwiczyc tak 3-5 razy w tygodniu po godzine na obręcz barkową, powinno pomóc.
      • kk345 Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 17:40
        > myslę, ze masz nadwagę.
        > Rada, schudnąć, stanik dobrac i duzo cwiczyc

Pewnie jestem przewrażliwiona, ale to trochę dziwna wypowiedź, jak na standardy tego forum...
      • pierwszalitera Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 18:01
        anirat napisała:

> Rada, schudnąć, stanik dobrac i duzo cwiczyc tak 3-5 razy w tygodniu po godzine
        > na obręcz barkową, powinno pomóc.

Po pierwsze, to nie wiemy, czy autorka wątku ma nadwagę. A po drugie, chudnięcie nie musi zlikwidować tłuszczyku w tym miejscu, bo jak sama napisałaś, można mieć konstytucjonalne skłonności do gromadzenia tkanki tłuszczowej w tym miejscu, nawet przy stosunkowo niskim BMI. A pomysł, że ćwiczenia na obręcz barkową zlikwidują tłuszcz akurat w tym miejscu to kolejny mit. Organizm sam decyduje, gdzie będzie spalał tłuszcz przy wysiłku, ćwicząć więc brzuch możemy spadać najpierw z tyłka. Albo z biustu. Co nie znaczy, że sport nie jest zły, młode kobiety mają często strasznie miękkie ciałka, niejednokrotnie są przy tym wiuzalnie, znaczy w ubraniu, nawet (jeszcze) szczupluteńkie, ale każdy przypadkowy kilogramik w plusie robi dodatkowy budyń w najróżniejszych miejscach.
        • anirat Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 19:37
          Kolejny raz zapomiałam, że lepiej się nie wypowiadac, bo zawsze ktoś przecież wie najlepiej. Znikam stąd i więcej juz nic nie napiszę.
          Pozdrawiam.
          6543097
          Wszystko zaczyna się od przyjaźni ;)
          • pierwszalitera Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 20:01
            anirat napisała:

> Kolejny raz zapomiałam, że lepiej się nie wypowiadac, bo zawsze ktoś przecież w
            > ie najlepiej. Znikam stąd i więcej juz nic nie napiszę.

A to nie jest forum dyskusyjne? Każdy może napisać, co uważa za stosowne, na osobiste zaproszenia dla obrażalskich jednak nie licz. ;-)
          • kk345 Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 22:24
            No wiesz, na kazdym forum, a na tym szczegolnie, wypowiadanie się, ze ktoś ma nadwage i powinien schudnąć jest zwyczajnie niegrzeczne, to kwestia podstawowych zasad kultury i tyle. Czasem więc lepiej ugryźc się w język i pomyśleć dwa razy, zanim się coś powie/napisze.
    • irenka65f Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 15:37
      A to są buły czy obrzęki limfatyczne?
    • clarisse Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 28.06.12, 15:38
      Hmmm...
      Czy te buły podobne są do któregoś z poniższych zdjęć:
      i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/11/15/article-1086116-027B48F8000005DC-362_468x662_popup.jpg
      www.mojeciuchy.pl/entityfiles/pictures/specjalista_arts/pic2/37854.jpg
      Czy też to coś całkiem innego?
    • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 14:43
      No prosze jaka gorąca dyskusja rozgorzała. Żeby rozwiać wszystkie niedopowiedzenie wyjaśniam dokładniej.
      O nadwadze w moim przypadku raczej nie można mówić rozmiar spodni 36, bluzek 38, to po pierwsze, po drugie tak mnie zaskoczyła metoda na zagarnianie bo nie są to buły na plecach ani na żadnej łopatce tylko tak jak pisałam w tzw. dołku obojczykowym.
      Dla lepszego zrozumienia zamieszczam (jeszcze nie swoje) zdjęcie z zaznaczonym miejscem, w którym się one pojawiły.
      I co Wy teraz na to? :)https://i14.photobucket.com/albums/a305/gumiak/1.jpg
      • felisdomestica Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 15:05
        tak wygląda powiększony węzeł chłonny:
        https://www.biomedcentral.com/content/figures/1472-6890-7-3-1.jpg
        To jedyne co mi przychodzi do głowy. W tym miejscu jest sporo węzłów. Ale skoro lekarz powiedział że to nic, skoro jest to symetryczne, skoro siedzi już dwa lata i nic, to chyba po prostu tłuszczyk...a może i obrzęk limfatyczny spowodowany ciasną miseczką?
        • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 15:41
          Napisałam nim zobaczyłam zdjęcie, że to nie węzły chłonne (jak to lekarzowi zasugerowałam to powiedział, że są wyżej, stąd to moje przekonanie). I gdyby zgrubienie na zdjęciu nie było tak mocno, powiedzmy sterczące (moje prawie zlewa się z szyją co wprawdzie daje złudzenie grubszej szyi ale po wymachu rękami odznacza się) a moje nie byłoby symetryczne, co podobno rzadko ma miejsce przy powiększonych węzłach to skłoniłabym się do tych węzłów, pomijając odpowiedź lekarza na moje: a może to węzły? lekarz: jakie tam węzły, te są wyżej.
          • felisdomestica Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 19:05
            W dole nadobojczykowym cała masa węzłów chłonnych się znajduje, pan doktor mógłby się poduczyć :-).
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Lymphatic_system.png

oraz pl.wikipedia.org/wiki/Dół_nadobojczykowy

Ale gdyby to były węzły, to nie miałąbyś wątpliwości. Powiększone węzły nawet laik wyczuje palcami. taj jak siebie macam, to też nie mam tego zagłębienia nad obojczykiem, chyba po prostu taka uroda...
    • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 14:51
      Przepraszam, link mi się rypnął w gotowy obraz.
      • turzyca Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 14:55
        Ja tego nadal nie rozumiem. Te buly sa z przodu nad obojczykami czy niejako z gory? I one sa takie miekkie tluszczowe? Czy to moze byc inna tkanka? I zadam dwa jeszcze glupsze pytania: co na to mowi lekarz? I rehabilitant/ortopeda?
        • 95paula Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 15:31
          Myślałam, że to zdjęcie będzie dość czytelne ale w takim razie w przyszłym tyg zamieszczę swoje zdjęcie.
          A odpowiadając na twoje pytania, na zdjęciu w miejscu, które zaznaczyłam kółkiem, "modelka" :) ma taki dołek (zresztą tak jak większość ludzi), pod nim jest kość obojczykowa a jaby nad nim mięsień potocznie zwany pływakiem a ja między tym i tym zamiast mieć wklęśnięte miejsce jest ono wypukłe. A jak wykręce reke do tyłu to odznacza się taka poduszeczka.
          Jak pisałam na początku wątku lekarz stwierdził, że to raczej nie zagraża życiu więc co się będzie głowił nad znalezieniem przyczyny. Dodam jeszcze,że nie są to węzly chłonne.
          • ganbaja Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 17:04
            Ja tam jednemu lekarzowi bym wiary nie dawała skoro coś Ci mówi, że jednak nie jest to normalne.
            Poszłabym do innego tak na wszelki wypadek.
          • turzyca Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 17:08
            Siedze teraz za biurkiem i wykrecam rece do tylu. :D
            Tego lekarza, to ja zrozumialam jako zupelnego olewce, ktory Cie nawet nie zmacal. Nie wiem, na ile ludzie moga miec anomalie w polozeniu wezlow chlonnych, czy moga byc jakos nietypowo wysoko, ale pamietam alarm podniesiony przez mojego gina, ze mi wezly w pachwinach wylazly, a on w swojej dzialce nie widzi (juz) powodow do takiego stanu rzeczy, w wywiadzie wyparlam sie innych problemow - skonczylo sie na hematologu, ktory na podstawie wynikow stu tysiecy badan krwi i obmacania stwierdzil, ze taka mam anomalie w budowie i nie nalezy sie przejmowac. Ale ja medycyny nie studiowalam, nie znam sie na wezlach chlonnych, postaram sie popytac po znajomych, bo sprawa jest ciekawa.
            A z innej beczki: czy to nie moze byc jakas wada postawy, ktora Ci sie przy jakiejs tam okazji zrobila? Albo inne spiete miesnie? Wiesz, na zasadzie "tu Ci sie spina, tam wychodzi"? Moze rzut oka fizjoterapeuty by sie przydal?
            • turzyca Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 30.06.12, 15:31
              Dopytalam sie wlasnie, kolega lekarz od razu stwierdzil, ze tam sa wezly chlonne nadobojczykowe, te wyzej to sa te szyjne. Sama popatrz: www.echirurgia.pl/foto/lymph.jpg - czy nr 2 u Ciebie by pasowal? Kolega mowi tez, ze nietypowe ze obydwa sa powiekszone, usg by sie przydalo.
          • irenka65f Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 18:58
            To co opisujesz wygląda jednak na powiększone węzły chłonne. Jeśli są to twory odgraniczone o okolicznych tkanek, przesuwalne, lekko tkliwe to jakby węzły w przewlekłym stanie zapalnym. Jeśli te "poduszeczki" nie są wyraźnie odgraniczone i są bolesne to tak wygląda ostre zapalenie węzłów chłonnych. Ten przypadek tu raczej nie zachodzi bo trwa to za długo. Jeśli są to poduszeczki w ogóle nieodgraniczone, miękkie, niebolesne to wygląda na obrzęk limfatyczny - zastój chłonki.
            W każdym razie żadna z tych sytuacji nie powinna być zbagatelizowana. Zwłaszcza, że przedtem tego nie miałaś.
    • maith Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 29.06.12, 23:27
      Szczerze mówiąc nie potrafię sobie tego wyobrazić tylko na podstawie Twojego opisu. Jak wrzucisz fotkę do zamkniętej galerii, to będzie w ogóle wiadomo, o co chodzi.
      Ale miejsce, które wskazałaś nie wygląda na zagrożone bułami, wynikającymi ze złego stanika...
    • a-sta Nagłe buły nadobojczykowe ! 21.12.14, 19:05
      Wiem ,ze było to dawno, ale poszukuje dziewczyny 95paula "z bułami obojczykowymi". Mam identyczny problem i zero pomocy ze strony wspaniałych lekarzy. Pech chce ,ze jeszcze jest grudzień i nikt nie chce dawać skierowań. Paula - co sie w końcu okazało?! Czy ktoś jeszcze tak ma? Mnie te buły wylazły jednego dnia i stoją. Pobolewa mnie gardło w strone uszu , ale ze buły sa symetryczne i podobno to nie węzly (rodzinny powiedział) to po czystym rtg wszyscy mnie olali. A TO NIE JEST NORMALNE!
      • katarzynaaburg Re: Nagłe buły nadobojczykowe ! 17.03.25, 10:45
        Witaj. Wiesz coś więcej?
        U mnie to samo i nie wiem gdzie szukać ratunku.
    • takia14 "buły" 20.02.15, 01:23
      Tzw. "poduszeczki tłuszczowe w dołkach nadobojczykowych" bywają jednym z objawów zespołu Cushinga, radziłabym poczytać o innych objawach, może coś więcej zauważyłaś u siebie i podpowiedzieć lekarzowi by zlecił odpowiednie badania
      • katarzynaaburg Re: "buły" 11.03.25, 20:49
        Witajcie.
        Czy Ktoś z Was Kochani dowiedział się czegoś więcej o tych bułach? Skąd się wzięły, co oznaczają? U mnie Cushinga wykluczono
    • katarzynaaburg Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 17.03.25, 10:53
      Witaj
      Ci się wyjaśniło u Ciebie w tej sprawie?
      • katarzynaaburg Re: BUŁY OBOJCZYKOWE 17.03.25, 10:53
        katarzynaaburg napisał(a):

> Witaj
        > Co się wyjaśniło u Ciebie w tej sprawie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka