Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52

26.05.13, 00:36
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru. Odpowiadając na Wasze pytania sugerowany rozmiar podajemy Wam w rozmiarówce brytyjskiej.

Prosimy, żeby pytania o rozmiar wpisywać jako odpowiedzi na ten post, a w tytule podawać swojego nicka.

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem cały czas, dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem.
Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a przy Twoim pytaniu cisza).

1) UWAGA - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ciasno, na wydechu (czyli bez powietrza) i bez stanika,
- pod biustem luźno, na wydechu i bez stanika
- w biuście (w najszerszym miejscu!) w pozycji wyprostowanej, normalnie oddychając, leciutko naprężając taśmę (delikatnie, bez ściskania), dwa pomiary: w swoim najwygodniejszym miękkim (!) staniku i bez niego - wpiszcie większy wynik
- w biuście w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę.

Wymiary podaj nam wg schematu (przekopiuj i wklej w swoim poście):
pod biustem ciasno - xx cm
pod biustem luźno - xx cm
w biuście normalnie - xx cm
w biuście w zwisie - xx cm

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz, zakładając stanik wg instrukcji podanej w punkcie 3 - możesz opisać staniki, które leżą częściowo dobrze (np. "80E jest dobre w miseczce, ale obwód za duży..", “brzeg miseczki wbija się w pierś”, “miseczka odstaje”) i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Pamiętaj o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już ustabilizowane, ile trwa), silna asymetria, czy mastektomia.

3) Przymierzając stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach - instrukcja wygarniania piersi spod pach,
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie przesunie się, kiedy się schylisz żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust nie podskakuje też, kiedy musisz podbiec do autobusu].

4) Pomocne w ocenie dopasowania stanika może być obejrzenie go na zdjęciu. Zachęcamy do skorzystania z tej formy pomocy. Zdjęcia można wysłać do zamkniętej galerii, do której mają dostęp forumki z dłuższym stażem Wszystkie informacje znajdziecie tu: lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html. Najbardziej pomocne do oceny będą zdjęcia w najlepiej dopasowanym staniku. UWAGA! Zdjęcia prosimy wysyłać tylko i wyłącznie na oficjalnego maila galerii, nigdy na prywatne maile.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu: lobby.blox.pl/strony/FAQ.html

6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie. Osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki na Lobby, są proszone o niewypowiadanie się w tym wątku. Będzie nam milo, jeżeli pomożesz nam w doradzaniu :). Jeżeli masz wątpliwości, czy Twoje doświadczenie jest wystarczające, żeby tu doradzać, napisz do nas: moderacja.lb@gazeta.pl

7) Ze względów organizacyjnych (ograniczony czas ekspertek) prosimy o umieszczanie tutaj tylko pytań rozmiarowych. W pozostałych kwestiach zapraszamy na otwarte forum - można założyć nowy wątek lub dopisać się do istniejących. Po to właśnie jest całe wielkie Lobby :-)

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do poprzedniego wątku rozmiarowego jest tu - 51.

PS. OSTRZEGAMY przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.
Biust w nowym rozmiarze stanika potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie.
Obserwuj wątek
    • boogie_lass77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.05.13, 15:34
      pod biustem ciasno - 74 cm
      pod biustem luźno - 80 cm
      w biuście normalnie -98 cm
      w biuście w zwisie - 98 cm
      • boogie_lass77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.05.13, 16:47
        boogie_lass77 napisała:

> prawie wszystkie staniki z obwodami 32 (wszystkie Fantasie) zapinam od razu na najluźniejszą haftkę

Przepraszam, powinno oczywiście być "na najciaśniejszą haftkę".
      • azymut17 boogie_lass77 28.05.13, 13:29
        Staniki Fantasie maja obwody "wygodne" - luźne nie jest tu dobrym słowem, chociaż niektórzy tak mogą je odbierać. Nie ściskają i nie trzymają na mur beton. Z innych brytyjczyków próbuj właśnie 32F i FF (to zależy od głębokości miski w danym modelu w odniesieniu to tzw. standardu). Jeśli Fantasie, to 30FF powinno z większości modeli być dobre. Miarka to tylko punkt wyjścia do rozważań, więc tym 74 się nie przejmuj w tym wypadku. Najważniejsze jest to, co mówi Twoje ciało, jeśli potrzebuje mniejszego obwodu, to mu go daj :-)
        Ale w innych markach zaczynaj jednak od 70/32.

A dlaczego miałybyśmy krzyczeć z powodu tego Shock Absorbera? Bo serio nie rozumiem?
        • boogie_lass77 Re: boogie_lass77 28.05.13, 18:17
          Bardzo dziękuję. tak właśnie będę robić.

Co do SA: co jakiś czas (na pewno poza Lobby, ale tu chyba też) spotykam się z wypowiedziami nie pochwalającymi jego nocnego użytkowania; głoszącymi, że on jest do uprawiania sportu, a nie spania.
          • azymut17 Re: boogie_lass77 28.05.13, 21:02
            Aaaa, rozumiem. To pewnie dlatego, że jest bardzo ciasny, a w nocy lepiej się nie ściskać. Ale Ty zakładasz z przedłużką, więc jak Ci wygodnie, to nie ma sprawy. To zresztą główna idea - ma być wygodnie, temu służy brafitting, nie jest to ściskanie się dla jakichś wyższych celów ;-)
      • aaneczka17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.10.14, 03:55
        pod biustem ciasno - 82 cm
        pod biustem luźno - 84 cm
        w biuście normalnie -100 cm
        w biuście w zwisie - 102 cm

Półtora roku temu urodziłam dziecko i gdy przestałam karmić wróciłam do rozmiaru sprzed ciąży 32FF (Pour Moi). Ostatnio jednak zauważyłam, że miseczka jest za mała, gdyż stanik wpija mi się w pierś i wychodzi ona górą. Obwód jest ok. Wyciągnęłam więc stanik Midnight Grace 32G, który używałam przez chwilę w trakcie ciąży. Myślałam, że będzie dobry, gdyż miska jest o rozmiar większa, ale jest trochę za ciasny w obwodzie i fiszbina celuje za pachę. Miseczka jest lepsza, ale też wydaje mi się troszkę przymała. Przymierzyłam również Freyę 34GG (również z czasów ciąży), ale miseczka jest za duża, jest sporo miejsca u góry. Obwód jest ok, ale myślę, że mógłby być trochę ciaśniejszy.
        Jaki rozmiar stanika powinnam wybrać? Myślałam o 32G, ale teraz już nie jestem pewna. Z góry dziękuję za pomoc.
        • aaneczka17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.10.14, 04:03
          Dopiero doczytałam w instrukcji, że pomiary mają być na wydechu, a nie na wdechu. Poprawiam więc 2 pierwsze wymiary:
          pod biustem ciasno - 79/80cm
          pod biustem luźno- 82 cm
          • azymut17 Re: aaneczka17 28.10.14, 14:47
            Witaj :-)

Obwód 32/70 to w Twoim przypadku nie będzie dobry wybór, Z Twojego opisu (który mówi mi 10 razy więcej niż wymiary :-))) wychodzi mi, że 34/75 będzie dużo lepsze.
            34GG ma miski o dwa rozmiary większe niż 32G. Obwód wydawał się luźny z powodu za dużej miski. Dlatego spróbuj 34G i 34FF, z naciskiem na ten drugi - w 32G miska mogła być za mała, bo za mały obwód ciągnął fiszbinę spłycając miskę.

Z polskiej rozmiarówki dobre mogą być 75I oraz J.
            • aaneczka17 Re: aaneczka17 28.10.14, 21:04
              Dziękuję, spróbuję w takim razie 34 FF.
    • aska321 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.06.13, 10:52
      cieszę się , że znalazłam to forum bo jeszcze nigdy nie udało mi się kupić dobrze się sprawdzającego stanika . w tej chwili noszę 36 DD ale jest trochę za luźny w obwodzie i nie podtrzymuje piersi jak powinien ale jest wygodny . To moje wymiary
      : pod biustem ciasno - 80cm
      pod biustem luźno - 83 cm
      w biuście normalnie - 105 cm w staniku 102 cm
      w biuście w zwisie - 107 cm
      • azymut17 aska321 03.06.13, 18:54
        Witaj na forum, mam nadzieję, że Ci się u nas spodoba :-)

Skoro obecny Twój stanik jest za luźny (i przez to nie podtrzymuje), to z brytyjskich rozmiarów zacznij dobieranie od 34(75)FF (warto też przymierzyć dla porównania 34F i 34G), z polskich 75I oraz 75H oraz J (chociaż tutaj wiele zależy od producenta, bo niektóre polskie firmy maja własną rozmiarówkę, ale takie generalnie rozmiary bierz do przymierzalni na początek). Literkami się nie przerażaj, potrzebujesz na pewno większej miski niż 36DD, bo zauważ, że pomiar w staniku daje mniejszy wynik niż bez niego, co oznacza, że biustonosz zamiast zbierać i unosić zgniata Ci biust i rozpłaszcza go po klatce piersiowej (a może i pod pachami). Polecam tę instrukcję zakładania:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        • aska321 Re: aska321 03.06.13, 20:00
          bardzo dziękuję . Jestem naprawdę wdzięczna za poradę , od dawna nie wiem co z tym biustem zrobić:) aż się boję pomyśleć co będzie jak w ciążę zajdę ... pozdrawiam :)
    • olivika olivika 01.06.13, 23:31
      Wymiary:
      > pod biustem ciasno - 79 cm
      > pod biustem luźno - 82 cm
      > w biuście normalnie - 101 cm
      > w biuście w zwisie - 105 cm

W tej chwili nosze 75f ale to ewidentnie nie jest dobry rozmiar. W obwodzie wydaje się być ok, chociaż zapinam na najciaśniejszą haftkę. Przy pochylaniu piersi wypadają mi z miseczek. Po założeniu wg Waszej instrukcji zrobiły się bułki i piersi brzydko połączyły się.

Ratujcie :)
      • olivika Re: olivika 01.06.13, 23:41
        75f rozmiarówki kontynentalnej*
      • azymut17 Re: olivika 03.06.13, 19:00
        Spróbuj zatem 75G i H z tego modelu. Może nawet dopiero 75I będzie dobre. Z innych polskich (i kontynentalnych) ogólnie większe miski też prawdopodobnie byłyby lepsze. Z brytyjskich to będzie 34F i FF.
    • ansur Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 02.06.13, 14:41
      Trafiłam tu i ja :)

pod biustem ciasno - 81 cm
      w biuście normalnie - 106 cm
      w biuście w zwisie - 109 cm

Przed ciążą nosiłam 75F, głównie Avocado.

Teraz, po dwóch miesiącach karmienia mój biust krzyczy o coś właściwego, bo:

AllesMama Sugar 75H - za małe (bułki od góry), obwód dawno rozciągnięty, zresztą wszystko inne też. Ramiączka zjeżdżają w dół po pół godzinie.

AllesMama Rene 75I - niby przy założeniu dobrze wygląda, pierś się mieści, ale po jakiejkolwiek zmianie pozycji, wyjęciu piersi do karmienia już nie wraca do właściwego wyglądu, wystaje górą (czy też góro-bokiem) i wg mnie miseczka jest nadal za mała. Obwód jest ok.

Dzisiaj w ramach desperacji przymierzyłam moją ukochaną ciążową Ninę z Avocado 75G - pierwsza haftka, owszem, za mała, bułki pod pachami, fiszbiny między piersiami nie dochodzą, ale jeny, jak ona TRZYMA!

Czy taki efekt byłby możliwy w jakimś właściwego rozmiaru karmniku? Dodam, że mieszkam poza Polską (niestety nie w UK), więc nie wchodzi w grę pójście do sklepu w takiej np. Warszawie i pomierzenie. I marzyłabym o dwóch stanikach z jednego sklepu w jednej paczce. Możecie coś doradzić?
      • azymut17 ansur 03.06.13, 19:18

Zastanawiam się, na ile Twoje problemy rozmiarowe wynikają z tego, że nie pasuje Ci po prostu Alles jako taki (czyli chodzi nie o rozmiar, ale o kompatybilność z firmą, kształtem misek i podtrzymaniem). Bo wg ich tabelki 75H i I powinny być o.k.

Skoro 2 miesiące karmienia minęły, to przypuszczam, że laktacja się ustabilizowała (czyli piersi zrobiły się miękkie). Mogłabyś zatem zamiast kupowania karmnika (polecam tu przy okazji wątek karmnikowy) sprawić sobie zwykły stanik i przerobić go wg tej instrukcji lub karmić w staniku z niskim mostkiem wyjmując pierś górą, jak mi to opisywały forumki tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,134561996,Re_karmienie_w_nie_karmniku_technika.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,134566783,Re_karmienie_w_nie_karmniku_technika.html
        Boję się, że nic bez fiszbin nie da Ci silnego podtrzymania i uniesienia - możesz poczytać o tym w wątku karmnikowym. Karmniki fiszbinowe ma Effuniak i Cake Lingerie (oni używają specjalnych, elastycznych drutów).

Z Effuniaków próbuj 80F, z brytyjczyków (i nowozelandczyków oraz australijczyków :-)) 34(75)FF i G.
        • ansur Re: ansur 04.06.13, 14:48
          Dzięki za odpowiedź.

Oczywiście, że trochę do wina Allesa, jeden model źle podtrzymuje, drugim pierś wychodzi górą, ale ciągle to 75I wydaje mi się za małe. A na pewno nie pomieści już wkładki laktacyjnej (bo inaczej karmiąc jedną, wylewam drugą).

Po przeczytaniu prawie wszystkich wątków zdecyduję się chyba na Effuniaki: PL Onyks - do wyłuskiwania piersi górą (już dzisiaj przesiadłam się z Allesa na stare Avocado - tak samo za mały, ale przynajmniej trzyma i stosuję tę metodę) i - tutaj się zastanawiam - S Wiśniówka albo SM Trefl do przeróbki. Wolałabym miękki, ale boję się przeróbki rozszerzanego ramiączka. Bo moje zdolności krawieckie są nikłe.
          I chyba jednak wezmę 80FF, z uwagi na tę wkładkę.
        • ansur Re: ansur 04.06.13, 21:59
          I jeszcze dodam, że właśnie mój M obdarował mnie - w staniku starym, ciut małym, ale TRZYMAJĄCYM - komplementem: "Ty już chuda jesteś!"
          Haha :)
        • ansur Re: ansur 17.07.13, 11:57
          Właśnie dotarły do mnie PL Onyks i SM Trefl. Obydwa 80FF.
          W Treflu zapinam się na środkową haftkę (czyli trzeba było jednak 75), ale może to kwestia tego, że ostatnio trochę schudłam. Fiszbiny przylegają do mostka, jest miękko, ale dobrze :)
          Za to Onyks nie leży wcale. Nie wiem w czym jest problem, pierś jest podzielona na pół i mimo że w nim miałam głównie docelowo karmić, to zastanawiam się nad zwrotem.

Czy mogłabym Wam gdzieś wrzucić zdjęcie do oceny i podpowiedzi?
    • ewusia80 ewusia80 02.06.13, 20:39
      pod biustem ciasno - 81 cm
      pod biustem luźno - 83 cm
      w biuście normalnie - 96 cm
      w biuście w zwisie - 98 cm

Sama nie wiem jaki obecnie nosze rozmiar biustonosza bo zazwyczaj kupowałam je w jakichś małych sklepikach z bielizna w których rozmiary miseczek były od A do D czy E więc według tej "rozmiarówki" była to zazwyczaj miseczka B. Mam zamiar wybrać się do jakiegoś porządnie zaopatrzonego sklepu z bielizną i kupić sobie dobrze dopasowany biustonosz dlatego pytam aby wiedzieć jaki mam rozmiar.
      Obecnie mam może z 2 wygodne staniki ale i tak w nich muszę poprawiać co trochę biust, reszta to jakaś porażka albo ramiączka spadają albo słabo zbiera piersi spod pach a chciałabym w końcu mieć naprawdę wygodny biustonosz który ładnie eksponuje piersi :)
      Mam nadzieję, że mi pomożecie :)
      • azymut17 Re: ewusia80 06.06.13, 23:14

Zaczynaj szukanie właściwego rozmiaru od polskiego (kontynentalnego też) 75D, brytyjskie 34D. Domyślam się, że ta miseczka B była w obwodzie 80 lub 85? Mniejszy obwód z odpowiednio dużą miseczką pomoże zebrać biust spod pach i utrzymać go z przodu. Zerknij koniecznie na tę instrukcję i zastosuj w sklepie:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
    • bohreka bohreka 03.06.13, 09:53
      Witam,
      Jestem świeżo upieczoną Mamą (moja Kruszyna ma prawie 3tyg.), która w chaosie zaraz przed porodem z jakiegoś marketu wzięła 2szt biustonoszy (z Tesco F&F rozmiary 80c i 85c). To jedyne moje dwa (nieumiejętnie pewnie jak i poprzednie) dobrane, tym razem miękkie (bez drutów) biustonosze. Nie są jednak wygodne, Albo uciskają, albo piersi z nich wypływają, krzywo się układają - POWSZECHNA MASAKRA! Nawet (zwłaszcza jak piersi są pełne pokarmu) zdarza się, że "wypływają" z nich (z biustonoszy) brodawki. Karmię Małą odciągając wcześniej pokarm. Jestem totalnie niezorientowana jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni, więc korzystając z tego postu, chciałabym prosić o poradę, jaki rozmiar biustonosza powinnam nosić.
      Moje wymiary to:
      - pod biustem ciasno: 86/87cm
      - pod biutem luźno: 88/89cm
      - w biuście normalnie: 98/101 (przy pełniejszych piersiach) cm
      - w biuście w zwisie: 102/103cm
      Mimo faktu odciągania pokarmu, szukam przede wszystkim "karmnika" :) choć jakiś jeden zwykły może też..
      Zależy mi na biustonoszu dobrze podtrzymujacym biust i nadajacym mu ladny kształt.
      Pozdrawiam :)
      • bohreka Re: bohreka 07.06.13, 14:56
        Podbijam.. i oczekując odpowiedzi.
      • azymut17 Re: bohreka 09.06.13, 00:22
        Proponuję zacząć od rozmiarów polskich 85D i E oraz 80D, E i F, z brytyjskich 38D i DD oraz 36DD i E. Ciężko teraz podać jeden dobry, bo jak widzę wahają Ci się sporo pomiary, zresztą na tym etapie i tak wielkość piersi prawdopodobnie zmienia się bardzo w ciągu dnia. Dlatego na razie lepszy będzie stanik bez fiszbin. Jak już laktacja się unormuje, piersi zrobią się miękkie i ich wielkość nie będzie się tak zmieniać, będziesz mogła spróbować, czy wygodnie Ci jest w staniku z fiszbinami.

Jeśli chodzi o obwód pod biustem, to dużo zależy tutaj od tego, na jak ścisły stanik trafisz. Modele różnią się w zależności nie tylko od firmy, ale i od koloru, tzn. model X w kolorze czarnym będzie dobry w 85, ale kremowy już w 80. Tak bywa niestety, dlatego zawsze warto mierzyć okoliczne rozmiary, by znaleźć ten najlepszy. Mierzyć warto np. wg tej instrukcji:
        Zajrzyj do naszego wątku karmnikowego, obecna edycja to już trzecia. Tam znajdziesz wiele informacji o markach i modelach, a jak będziesz chciała o coś dopytać, śmiało zakładaj nowy wątek na forum lub dopisuj się tam :-)
    • kisia81 kisia81 03.06.13, 21:45
      pod biustem ciasno - 83 cm
      pod biustem luźno - 85 cm
      w biuście normalnie - 94 cm
      w biuście w zwisie - 96 cm

Witam, jestem aktualnie matką karmiącą - karmie 15,5 m-ca, teoretycznie laktacja unormowana, piersi ogólnie są już raczej miękkie, jednak bez wkładek laktacyjnych nie mogę się obejść, piersi w ciągu dnia przed karmieniem niewiele nabierają objętości. Powyższe wymiary robiłam po karmieniu.
      Przed ciążą nosiłam 75B, po porodzie 80B ale mam wrażenie że nigdy w życiu nie miałam odpowiedniego biustonosza, a moje aktualne "karminiki" służą jedynie do przytrzymywania wkładek laktacyjnych. Kiedy ubieram typową koszule zapinaną na guziczki mimo jej odpowiedniego rozmiaru w talii gdzie normalnie się zapina, na biuście guziczki brzydko się rozchodzą jakby koszula była zbyt mała - z tego co czytałam to podobno jeden z objawów złego stanika.
      Planuje aktualnie zaopatrywać się w biustonosc "normalny", może dodatkowo jeden do karmienia, choć bardziej skłaniam się ku biustonoszowi normalnemu w którym będę mogła dalej karmić a mój biust będzie ładnie wyglądał i będzie mi wygodnie. Z góry dziękuje za pomoc :)
      • azymut17 Re: kisia81 09.06.13, 00:38
        Witaj,
        Ja też mimo długiego karmienia ciągle muszę używać wkładek laktacyjnych, taka chyba nasza uroda :-)

Teoretycznie z tabeli wychodzą Ci właśnie okolice 80B i C, ewentualnie 75C i D - jeśli obecne 80B słabo trzymają, możesz spróbować mniejszego obwodu z większą miską, czy nie będzie za ciasny (chociaż sporo zależy od firmy, niektóre modele wypadają ciaśniej, inne luźniej). Może problem jest nie tylko z rozmiarem, ale i z krojem? Szerokością fiszbin? Rozmiar to nie jest jedyny parametr stanika, który trzeba dobrać indywidualnie do siebie, dlatego warto mierzyć różne marki i różne kroje (balkonetki, half cupy, półusztwniane, całe sztywne na kopie itd.).

Jeśli będziesz chciała nosić stanik zwykły, nie karmnik, to wybieraj takie z niższym mostkiem, łatwiej wtedy odgiąć miskę do karmienia.

> Kiedy ubieram typową koszule zapinaną na
        > guziczki mimo jej odpowiedniego rozmiaru w talii gdzie normalnie się zapina, na
        > biuście guziczki brzydko się rozchodzą jakby koszula była zbyt mała - z tego c
        > o czytałam to podobno jeden z objawów złego stanika.

Nie, to objaw tylko złej koszuli. Stanik tu w niczym nie pomoże, może najwyżej ugnieść Ci biust i zepchnąć go pod pachy, ale to zrobi tylko fatalnie dobrany stanik, a nie ten dobry. Jeśli guziki na biuście sie rozchodzą, koszula szyta jest na mniejszy biust niż Twój. Próbuj w takich wypadkach koszul z większymi zaszewkami (są dostępne w sieciówkach typu Orsay czy Camaieu) lub koszul szytych specjalnie w rozmiarówce uwzględniającej różne rozmiary biustów, mają je dwie polskie firmy:
        www.biubiu.pl/category/koszule?horizontal
        www.urkye.pl/pl/c/Koszule/60
        i brytyjska:
        www.bravissimo.com/pepperberry/products/tops/shirts-and-blouses/
    • ayaayaaya Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.06.13, 01:14
      Witam Biuściaste Lobbystki :-)

Potrzebuję pomocy z doborem mojego rozmiaru, bo już mam dosyć tych obcierających drutów, wylewających górą piersi i "boczków"! Chcę się w końcu wybrać na zakupy i wrócić z biustonoszem, który po tygodniu względnie dobrego wyglądu nie zamieni ponownie mojego biustu w smętny zwis kobiecy...
      Na początek moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 68 cm
      pod biustem luźno - 70cm
      w biuście normalnie - 86 cm
      w biuście w zwisie - 92 cm
      Pomiary zrobiłam na nagich piersiach, bo żadnego miękkiego stanika nie posiadam. Obecnie noszę rozmiar 65E-65F (z esotiq). Jednak bardzo często stanik wydaje mi się za ciasny, po zdjęciu zostawia ślady pod biustem. Ale jak mierzę obwód 70 to stanik mi się porusza wokół biustu. Czasem bolą mnie ramiona od ramiączek, które się wpijają, ale przy nawet lekkim poluźnieniu spadają przy każdym ruchu. Strasznie denerwują mnie robiące się "boczki" pod pachami, a chyba nie jestem aż tak tłusta... :-( Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jeśli chodzi o typ biustonoszy to najbardziej lubię bardotki. Prosiłabym o doradzenie zarówno polskiej rozmiarówki, jak i angielskiej.

Będę wdzięczna za pomoc doświadczonych Lobbystek :-)
      • azymut17 ayaayaaya 11.06.13, 17:01

Wydaje mi się, że Twoje problemy wynikają z za małej miseczki. Stanik wydaje się ciasny, bo za mała miska ciągnie obwód pod sobą. A biust ucieka z misek pod pachy. Czy jak dokładnie wygarniesz biust do miseczek, wg tej instrukcji:
        to miseczka jest dobra? Czy też Twój opis wylewających się piersi dotyczy tego 65E i F? Radziłabym spróbować z większą miską, polskim 65G, brytyjskim 30(65) E i F.

Jeśli nie jest to problem miski, to stawiałabym na firmę i krój. Być może potrzebujesz wygodniejszego, bardziej "pracującego" obwodu (nie znam Esotiqów, nie wiem, jak elastyczne mają obwody), czyli takiego, który na ciele się rozciąga, ale nadal trzyma nie wbijając się i będąc wygodnym. I szerszych ramiączek, skoro te się wpijają. Nie każdy bowiem kłopot z biustonoszem wynika z rozmiaru, czasem jest to szerokość fiszbin, użyte materiały, krój miski itd. Popróbuj innych marek, są duże szanse, że znajdziesz coś ładnego i wygodnego :-)
        • ayaayaaya Re: ayaayaaya 13.06.13, 00:20
          Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
          Myślę, że spróbuję z jeszcze większą miseczką. W sumie to mam trochę wrażenie jakby obwód "ciągnął" w dół. W obecnych biustonoszach "boczki" i tak są mniejsze niż w poprzednich modelach, ale po zaprezentowanym wygarnięciu biustu jednak się wylewa (a i tak wcześniej już trochę zmieniłam sposób zakładania stanika). Na pewno też spróbuję rozszerzyć poszukiwania o inne firmy, ale esotiq była akurat pierwszą, u której natrafiłam na inne rozmiary niż np.75C, kiedy zainteresowałam się tematem ;-) A teraz idę poszukać na innych wątkach adresów sklepów, w których sprzedawczynie nie będą robić dziwnych min jak poproszę o nowe 65G :-)
    • katvenea Re:katvenea 07.06.13, 23:14
      Witam Dziewczyny :) Liczę na Waszą pomoc. Po trafieniu na informację, jak prawidłowo założyć stanik (od razu wypróbowałam metodę) okazało się, że zarówno obwód jak i miseczka mojego najwygodniejszego stanika nie są prawidłowe. Wybieram się na zakupy i jestem gotowa nabyć stanik jak najbardziej zbliżony do ideału.
      Wymiary:
      pod biustem ciasno - 84 cm
      pod biustem luźno - 87 cm
      w biuście normalnie - 106 cm
      w biuście w zwisie - 104 cm

Aktualnie najwygodniejszym stanikiem jest Triumf 80C (Eur), choć już widzę, że miseczka jest za mała (po zagarnięciu piersi mam bułę nad brzegiem miseczki). Obwód też jest za luźny - stanik zapięty na najciaśniejszą haftkę unosi się do karku a mostek nie przylega do ciała.
      Jestem zainteresowana numeracją europejską oraz brytyjską Nie wiem, jak duży wpływ na rozmiar stanika ma moja aktualna figura - mam nadwagę, przy 168 cm wzrostu i 77 kg - ogólnie sporo tkanki tłuszczowej na brzuchu, plecach i ramionach. Dodatkowo dane te ulegają zmianie - jestem w trakcie procesu odchudzania się, który potrwa jeszcze conajmniej 4-6 miesięcy.
      • azymut17 Re:katvenea 11.06.13, 17:08

Figura ma znaczenie o tyle, że zazwyczaj przy większej ilości tłuszczyku na tułowiu zaleca się mniejszy obwód niż przy tych samych wymiarach, ale na ciele mocno umięśnionym. Dlatego u Ciebie radziłabym obwód 75, w numeracji brytyjskiej jest to 34. Przy odchudzaniu ważne jest, jak pisano na forum, by miska zawsze dawała podtrzymanie piersiom. Dlatego będziesz pewnie musiała kilkakrotnie zmieniać noszony rozmiar (na szczęście na Allegro, eBayu i w brytyjskich sklepach wyprzedażowych można znaleźć dobre okazje).

Na początek próbuj z miską polską 75H i okolicznymi, czyli 75G i 75I oraz 80G (bo wśród polskich marek trafiają się staniki dużo ciaśniejsze od Triumpha). Z brytyjskich 34(75)F i FF oraz 36(80)E i F. Każdy mierzony stanik zakładaj starannie, wg tej instrukcji:
    • szakal165 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 09.06.13, 15:44
      pod biustem ciasno: 78
      pod biustem luźno:80-81
      w biuście: ok. 90

jaki to rozmiar??

• erena87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 10.06.13, 20:41
        63/86 (wyprostowana, bez "zwisu" 83-84)

Witam. Mój pierwszy "uświadomiony" biustonosz jakieś 2 i pół roku temu miał rozmiar 65E i z czasem zrobił się za mały w miseczkach i za luźny w obwodzie. Jednoczesnie był drugi - 65D firmy Dalia, który podzielił ten sam los. Zamieniłam go na 65F (Samanta, model usztywniany fiszbiną i z miękkimi miseczkami), ale po pewnym czasie i z niego zaczęłam się "wylewać" (bułki pod pachami). Potem był 65G Curvy Cate półtora roku temu, który dotrwał do stanikowej emerytury pasując idealnie. Obecnie mam w szafie: 65F Esotiq (po pewnym czasie noszenia obwód zrobił sięza duży, a miseczki nieco za małe), 65G Esotiq (kupiony jako idealny, obecnie ogólnie za duży), 60G Curvy Cate (obwód idealny, ale miseczki nieco za duże) i 70F (nie umiem wskazaćfirmy, miseczka ok, ale obwód za duży, noszę na najciaśniejszej haftce i jest znośnie). W ciągu ostatniego roku trochę schudłam. Jestem generalnie dośc drobna z minimalną ilością tkanki tłuszczowej w okolicy obwodu biustu. Bardzo proszę o pomoc, bo kupowanie biustonosza to dla mnie droga przez mękę.
        • roza_am Re: erena87 19.06.13, 20:07
          Z tego co piszesz o swoich stanikowych doświadczeniach wychodziłoby, że powinnaś celować w rozmiary 60FF lub 65F, ew. 65FF (rozmiarówka brytyjska) w zależności od konkretnego modelu.
          W obwodzie 60 wybór masz niestety niewielki - wiele marek nie produkuje tego obwodu albo ogranicza go do nielicznych modeli. Ratunkiem są 65-tki o stabilnych obwodach, czyli takich, które z biegiem czasu nie rozciągają się tak, jak wspomniany przez Ciebie Esotiq. Na forum wymieniamy się m. in. opiniami o tym, które obwody jak się sprawują. Tak, że śmiało pytaj (ale już nie tutaj, tylko ogólnie na forum lub w wątku danej marki), gdybyś była ciekawa opinii o konkretnych markach czy modelach.
      • azymut17 szakal165 11.06.13, 17:12
        Teoretycznie jest to brytyjskie 34(75)B lub C, polskie 75B, A albo C. Zależy od tego, jakie staniki nosisz, jak one leżą, gdy założysz je wg tej instrukcji:
        i czy Ci w nich wygodnie. Może potrzebujesz niestandardowo małego obwodu lub większego, za względu na budowę klatki piersiowej.
        • szakal165 Re: szakal165 12.06.13, 18:09
          75b leży ok ale mam problem z zabłąkanymi piersiami w okolicy pach/ tzw. buły.
          Próbuję je włożyć do miseczek, ale biustonosz chyba jest nisko zabudowany i jakoś nie trzyma się biust?
          • madzioreck Re: szakal165 19.06.13, 22:08
            > 75b leży ok ale mam problem z zabłąkanymi piersiami w okolicy pach/ tzw. buły.
            > Próbuję je włożyć do miseczek, ale biustonosz chyba jest nisko zabudowany i jak
            > oś nie trzyma się biust?

Bez obejrzenia trudno powiedzieć, czy te "buły" to zabłąkana pierś - nie każda fałdka w okolicach pachy to kawałek biustu i nie zawsze (a wręcz rzadko) udaje się uzyskać wygładzenie idealne. Staniki wyżej zabudowane często tylko tę fałdkę zakrywają, ale piersi z niej nie robią.
    • joaba Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 11.06.13, 16:33
      pod biustem ciasno - cm 77
      pod biustem luźno - cm 80
      w biuście normalnie - cm 96
      w biuście w zwisie - cm 97

Wymiary w staniku podałam razem z wkładka laktacyjną.
      Karmię 5 i pół miesiąca.

Obecne staniki (noszę bawełniane, do karmienia): 85 c - miseczki są ok, dużo za luźny w obwodzie; 80 d - lekko za luźny w obwodzie, miseczki za duże.
      Przed urodzeniem dziecka nosiłam 75 d, teraz dobry w obwodzie i za mały w miseczkach (biust się wylewa górą i bokami)

Będę wdzięczna za pomoc, pozdrowienia
      • madzioreck Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.06.13, 22:06
        Wg tabel wychodzi rozmiar europejski ok. 75E, brytyjski - 75DD. Tyle, że w praktyce można mieć znaczny rozstrzał rozmiarów w róznych modelach (zdarzało mi się ostanikować kogoś w dwa biustonosze - jeden 75C, drugi 70F...). Może być więc tak, że w jakimś ścisłym staniku lepsze będą właśnie okolice 80D. Przede wszystkim trzeba stanik dobrze założyć, ułożyć biust, a potem się oglądamy:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        Pamiętaj też przy zaniżaniu obwodu, że za uczucie ciasności często odpowiada za mała miska, a nie za ciasny obwód, warto więc mierzyć sąsiednie rozmiary.

> Obecne staniki (noszę bawełniane, do karmienia): 85 c - miseczki są ok, dużo za
        > luźny w obwodzie; 80 d - lekko za luźny w obwodzie, miseczki za duże.

Trudno oceniać dopasowanie misek przy za luźnym obwodzie - cały stanik "idzie do przodu" i do góry na plecach, miski się odchylają i udają większe niż rzeczywiście są. Prawdopodobnie w 85C część obwodu udaje miseczki.
    • 4ldona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 11.06.13, 20:10
      Pod biustem ciasno - 83 cm
      Pod biustem luzno - 87 cm
      W biuscie normalnie - 104-105 cm (Ad.1), w miekkim staniku - 102cm (Ad.2)
      W biuscie w zwisie – 110 cm

Ad.1 Mierzylam to bez stanika, lezac na plecach, bo mam bardzo obwisle, dlugie piersi, a na stojaco musialabym to robic prawie w talii, a to by chyba nie byl miarodajny pomiar, skoro najszerszy punkt powinien znajdowac sie na wysokosci klatki piersiowej, a nie talii. Wszystkie inne wskazowki uwzglednilam.
      Ad.2 Szerokosc w staniku mierzylam juz na stojaco, ale majac na sobie moj jedyny miekki biustonosz, ktory jest na mnie troche za maly w miseczce. Jest on w rozmiarze 36DD (bryt. rozmiarowka) i troszke wylewaja mi sie z niego piersi.

Przymierzylam tez moje staniki, ktore mam w roznych rozmiarach (ale wszystkie w rozmiarowce brytyjskiej) i wygladalo to tak:
      36G i 38E - wydaja mi sie ok
      36F, 36DD, 36D i inne jeszcze mniejsze – sa na mnie za male w miseczce.
      • roza_am Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.06.13, 21:12
        > 36G i 38E - wydaja mi sie ok

To jest trochę duży rozrzut. Możliwe, że oba rozmiary są ok (np. jeden jest małomiskowy, a drugi dużomiskowy), ale też możliwe, że ocena dopasowania nie do końca jest w którymś przypadku dobra (albo sposób założenia nie do końca poprawny - ściągawka na wszelki słuczaj).
        Dlatego też proponuję "średnio na jeża" celować w okolice rozmiaru 36FF.

(Ew. zapraszam do naszej zamkniętej galerii, gdybyś chciała dokładniej ocenić dopasowanie posiadanych staników.)
    • mariken mariken 12.06.13, 08:12

pod biustem ciasno - 82cm
      w biuscie normalnie - 100 cm
      w biuscie w zwisie - 105 - 106 cm

Teraz nosze 34F (curvy kate criss cross) i ten lezy dosc dobrze. Jestem 6 mies po porodzie, karmie tylko w nocy w zasadzie. Biust niestety zrobil sie nieco obwisly ;). Mierzylam wczoraj w sklepie stacjonarnym rozne modele, glownie triumph, 80 D byla za duza w obwodzie, 75 E nieco za maly w miseczce, obwod lezal dobrze. Czy wobec tego 34F to dalej dobry wybor?
      • roza_am Re: mariken 19.06.13, 20:40
        > Teraz nosze 34F (curvy kate criss cross) i ten lezy dosc dobrze.
        > Czy wobec tego 34F to dalej dobry wybor?

Teoretycznie (tabelkowo znaczy) dobry :) A czy praktycznie też, to już zależy od
        a) konkretnego modelu. Tak jak mamy w szafie ciuchy i buty w różnych rozmiarach, tak i ze stanikami bywa, że w zal. od modelu/kroju/producenta potrzebujemy staników w różnych rozmiarach.
        b) tego, co miałaś na myśli pisząc "leży dość dobrze". Czyli czego mu brakuje do określenia go "całkiem dobrym" - czy jest to związanego z rozmiarem czy może z krojem?

Podsumowując, na podstawie tego co piszesz celowałabym w rozmiary 34F lub 34E w zal. od konkretnego modelu stanika.
    • onka83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 13.06.13, 21:04
      Witam.
      Moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 87 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 110 cm
      w biuście w zwisie - 117 cm
      Z dodatkowych informacji - karmię piersią od dwóch miesięcy. Laktacja myślę, że jest już unormowana.
      Obecnie nie mam dobrze dopasowanego stanika. Przejrzałam te co mam i jeśli chodzi o obwód to większość mam 75 i jest ok. 80 są za luźne. Dodam, że staniki które mam są już trochę porozciągane i zapinam się na najciaśniejszą haftkę. Co do miseczki to nie mam odniesienia. Największą mam E i jest dużo za mała. Fiszbiny kończą się dużo za wcześnie a górą wychodzą bułki.
      Nie wiem czy to robi jakąś różnicę, ale z racji karmienia, najbardziej zależy mi na dobraniu rozmiaru do stanika miękkiego, bez fiszbin, "domowego". Stanik fiszbinowy, "wyjściowy" będę kupować później.
      • madzioreck onka83 19.06.13, 22:18
        Ja bym Ci proponowała zacząć od okolic brytyjskiego 36FF lub 36G. Oczywiście staniki różnią się bardzo między sobą realnymi wymiarami, szczególnie polska rozmiarówka jest od sasa do lasa, ale tu też proponowałabym zacząć od okolic 80J, przy czym może być kłopot ze znalezieniem polskiego karmnika bez fiszbin w tym rozmiarze. Brytyjskie z kolei miewają fajne, miękkie, plastikowe fiszbiny - warto spróbować, bo na pewno podtrzymanie będzie dużo lepsze, a i okres karmienia nie wyklucza noszenia fiszbinowców, tylko trzeba zwrócić uwagę, żeby fiszbiny nie były za wąskie. Przymierzając stanik, pamiętaj o tym, żeby dobrze wyregulować ramiączka i wygarnąć piersi do misek, bo inaczej można sobie kupić biustonosz z za małymi miseczkami...
        Powodzenia! :)
    • mk1984.84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.06.13, 10:23
      pod biustem ciasno - 77 cm
      pod biustem luźno - 80 cm
      w biuście normalnie - 103 cm
      w biuście w zwisie - 99 cm

Aktualnie chyba jedyny, który da się nosić to Gorgeous 32FF jednak jest za mały (szczególnie prawa miseczka, prawą pierś mam większą). Obwód jest dobry (zapięty na pierwsze zapięcie), ale też może dlatego, że już trochę go noszę.
      Ostatnio zakupiłam na allegro Royce 32G i był za ciasny w obwodzie i za małe miseczki (i to strasznie małe), w ogóle leżał jakoś dziwnie, nie chciał dotykać mostku(bez fiszbin).
      Jestem w ciąży w 23 tygodniu. Powiedzmy, ze 6 miesiąc (co do liczenia miesięcy, nie ma jednego sposobu).
      Jak w sklepach póbowałam mierzyć jakiś 75 to był stanowczo za duży.
      Teraz najbardziej interesuje mnie chyba zakup staników do karmienia, bo to już niedługo, choć takie zwykłe też by się przydały, chociaż piersi chyba jeszcze urosną. No i prawą mam stanowczo większą. Przed ciążą często zmieniał mi się rozmiar. Wcześniej miałam duże piersi 32F później troszkę schudłam i było 32DD. (jeżeli to ma jakoś pomóc)(ale nie wiem czy nosiłam dobrze dopasowane)
      • mk1984.84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 16.06.13, 13:38
        A jeszcze dodam, że ten co mam najlepszy Gorgeous to są połówki, więc nie widzę jak bardzo małe są miseczki.
      • madzioreck Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.06.13, 22:26
        Teoretycznie powinnaś celować w bryt. 32GG, choć sama wiesz, jak to z tymi rozmiarami jest realnie. Jeśli wygodnie Ci w obwodach 70, to noś. Jednak ostatnio producenci popracowali nad obwodami i często staniki nie wymagają specjalnego zaniżania.

> Ostatnio zakupiłam na allegro Royce 32G i był za ciasny w obwodzie i za małe mi
        > seczki (i to strasznie małe), w ogóle leżał jakoś dziwnie, nie chciał dotykać m
        > ostku(bez fiszbin).

Nie ma takiej możliwości, żeby stanik bez fiszbin przylegał do mostka, bez względu na rozmiar miski, więc tym akurat się nie kieruj. Pamiętaj też, że czasem to za mała miska powoduje, że dany obwód odczuwamy jako ciasny, warto brać to pod uwagę - sprawdzić, na przykład zapinając stanik miskami na plecach albo mierząc miskę więcej.

> Teraz najbardziej interesuje mnie chyba zakup staników do karmienia, bo to już
        > niedługo

Długo nie długo, ale zakup karmnika w tej chwili to ruletka i moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu, bo rozmiar może Ci się do porodu jeszcze bardzo zmienić (choć oczywiście nie musi, ale tego nikt nie przewidzi). Karmnik docelowy najlepiej dobierać kilka tygodni po porodzie, kiedy laktacja się już ustabilizuje (lub wcześniej, jeśli nie ma znacznych skoków rozmiaru przed karmieniem i po), ewentualnie tuż przed porodem. Uwzględnij w nim miejsce na wkładki laktacyjne, bo one jednak kawałek miejsca w misce zajmują :)
    • ayase Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 16.06.13, 14:13
      Witam
      Po wielu nieudanych próbach z kalkulatorami, który każdy pokazuje inny rozmiar, natknęłam się na dobre opinie teo forum i postanowiłam poprosić or radę.

pod biustem luźno - 70 cm
      w biuście normalnie - 87 cm
      w biuście w zwisie - 90.5 cm

Ostatnio kupiłam stanik w rozmiarze 30 D. Biust trochę się z niego wylewa i powstaje ten efekt 'wałków' w okolicy pach. 32 C - za luźny, miseczki nie przylegają do końca dobrze. Zupełnie niedopasowane, zakupione dość dawno... 36 C...Dramat.

Mogłybyście zasugerować jakie rozmiary powinnam jeszcze popróbować?
      Pozdrawiam
    • ayase AYASE 16.06.13, 14:22
      (Musiałam dodać temat jeszcze raz, nie dało się wyedytować poprzedniego tak, by w temacie był mój nick)

Witam
      Po wielu nieudanych próbach z kalkulatorami, który każdy pokazuje inny rozmiar, natknęłam się na dobre opinie teo forum i postanowiłam poprosić or radę.

pod biustem luźno - 70 cm
      w biuście normalnie - 87 cm
      w biuście w zwisie - 90.5 cm

Ostatnio kupiłam stanik w rozmiarze 30 D. Biust trochę się z niego wylewa i powstaje ten efekt 'wałków' w okolicy pach. 32 C - za luźny, miseczki nie przylegają do końca dobrze. Zupełnie niedopasowane, zakupione dość dawno... 36 C...Dramat.

Mogłybyście zasugerować jakie rozmiary powinnam jeszcze popróbować?
      Pozdrawiam
      • ayase Re: AYASE 18.06.13, 18:36
        Muszę dodać - zmierzyłam się ponownie i ciasno pod biustem wychodzi jednak 66cm, nie mam pojęcia skąd taka duża rozbieżność.
      • madzioreck Re: AYASE 19.06.13, 22:35
        >Po wielu nieudanych próbach z kalkulatorami, który każdy pokazuje inny rozmiar,

Bo widzisz, z kalkulatorami to jest tak, że każdy może mieć rację i jej nie mieć ;) Ludzkie ciała bardzo różnie zachowują się przy tych samych wymiarach, staniki też mają rozmiary od sasa do lasa - dobrałam dziewczynie 2 staniki jednej firmy, i w jednym wyszło 75C (model ścisły, dużomiskowy, miski otwarte), a w drugim 70F (trochę luźniejszy w obwodzie, małomiskowy i miseczki bardziej zamknięte).
        Także teoretycznie wychodzi 70C/D lub 65E (bryt. 65DD) - nie ma innej rady niż mierzenie. To, że jeden stanik w danym rozmiarze nie był dobry, nie znaczy, że inny nie będzie... Efekt buł może też dawać za ciasny obwód. Ostatnio też staniki produkuje się coraz ściślejsze i nierzadko na Twoje wymiary 70 wypada ścisło, a w 65 można się udusić.
        Tu instrukcja poprawnego zakładania stanika:
        36C to 80C, czyli i obwód i miska znacznie za duże (C ma inną wielkość przy każdym obwodzie). A różnice pomiarów wynikają z różnych rzeczy - a to zatrzyma się trochę wody, a to jednego dnia masz więcej siły w rękach...;)
        • ayase Re: AYASE 20.06.13, 00:30
          Dziękuję za odpisanie i wskazówki :) To trochę problematyczne skoro mogą być takie rozbieżności, w zależności od stanika (w przypadku gdy tak jak ja kupuje się je przez internet, no ale nie ma rady), ale i tak się cieszę się, że zaczęłam się w końcu uświadamiać co do tych rozmiarów. Smuci mnie jednak fakt, że firmy typu Victoria's Secret nie produkują nawet takich 'niestandardowych rozmiarów' ich obwody 30stki kończą się na D a to taka znana firma..
          W takim razie będę próbować głównie z tymi 65 e (bryt. dd). 30 d (polskie 75 d) było za małe w miskach, w obwodzie był jeszcze luz, no ale zobaczę jeszcze innych firm. Jak myślisz, czy mołabym też próbować z 28 e (polskie 60 e), czy raczej skończy się to uduszeniem? Niektórzy radzą żeby od obwodu odjąć 5cm i zaokrąglić, czyli 66 minus 5 to 61... chyba że to błędna rada, albo dotyczy mierzenia na luźno. Chcę kupić parę staników w różnych rozmiarach, polecanych na forum i blogu stanikomania, typu Panache i Freya, i popróbować, a te które okażą się klapą zwrócić albo odsprzedać.
          Wybacz, że tak Cię dręczę pytaniami, ale mam jeszcze jedno - czy doradzasz spanie w w miękkim staniku, czy bez?
          Pozdrawiam
          • madzioreck Re: AYASE 20.06.13, 21:54
            To trochę problematyczne skoro mogą być ta
            > kie rozbieżności, w zależności od stanika (w przypadku gdy tak jak ja kupuje si
            > ę je przez internet, no ale nie ma rady)

No nie ma... dlatego bardzo ważne jest, aby umieć ocenić jak stanik leży na ciele, a to co na metce, jest drugorzędne. Zawsze możesz, zanim zamówisz dany stanik, poradzić się na forum - jest duża szansa, że ktoś go ma i powie, czy ciasny czy luźny, jakie wypadają miseczki :) Możesz też poszukać w katalogu na balkonetka.pl, tyle, ze ten sam stanik może na kimś leżeć źle, a na Tobie dobrze :)

Jak myślisz, czy mołabym też próbować z 28 e (polskie 60 e), czy racz
            > ej skończy się to uduszeniem? Niektórzy radzą żeby od obwodu odjąć 5cm i zaokrą
            > glić, czyli 66 minus 5 to 61... chyba że to błędna rada, albo dotyczy mierzenia
            > na luźno.

Wiesz co, powoli odchodzi się od zaniżania z automatu o 5 cm. Po pierwsze, coraz więcej firm szyje porządne, realne obwody (i tak ja na 70 pod biustem mam głównie obwody 70, ze 3 65 ale zdarza się i 75). Po drugie, w Twoim rozmiarze nie ma potrzeby, aby obwód był bardzo ścisły, biust nie obciąza go mocno. Wystarczy, ze będzie po prostu stabilny.
            Jeśli jednak zechcesz spróbować, to pamiętaj, że przy zmianie obwodu przeliczasz miseczkę - z 65E, zmniejszając obwód, mamy 60F, a zwiększając - 70D.

> Wybacz, że tak Cię dręczę pytaniami, ale mam jeszcze jedno - czy doradzasz span
            > ie w w miękkim staniku, czy bez?

Zalecam, jeśli biust wymaga naprawy - po ciąży, po odchudzaniu. Jeśli nie wymaga, nie ma potrzeby :)
            Również pozdrawiam :)
            • ayase Re: AYASE 20.06.13, 23:36
              Dobry pomysł, jak upatrzę sobie jakiś fajny, droższy stanik to spróbuję się tutaj poradzić albo zajrzę na tamtą stronę.
              To sporo wyjaśnia, wiele firm pewnie szyje teraz trochę inaczej, no i faktycznie, mój biust nie jest wielki więc chyba nie ma aż takiej potrzeby.
              Co do tej naprawy nie jest jakoś tragicznie, nigdy nie było ciąży, jestem jeszcze młoda, a co do odchudzania, było raz, 10kg w dół gdy miałam obsesję na punkcie figury typu Anja Rubik, ale od kilku lat już nie ma zmian w mojej wadze. Mimo wszystko, wydaje mi się, że ten mój biust trochę 'zbrzydł', zrobił się zbyt.. mało okrągły, jakiś bardziej 'trójkątny'.. nie wiem, może taki ma być, a może zdeformowały go lata noszenia największych możliwych push upów w katastrofalnie złym rozmiarze, liczę, że da się go trochę 'podreperować'.
              Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki, bardzo pomocne!
              pozdrawiam
    • anielicax Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 16.06.13, 22:59
      Witam,
      wstyd się przyznać, ale chyba wychodzi na to, że całe życie nosiłam źle dobraną bieliznę :(
      Poproszę o pomoc w doborze rozmiaru:

1. Pod biustem (ciasno) -76,6 cm
      2. Pod biustem (luźno) -79,5 cm
      3. W biuście -89 cm
      4. W biuście (w zwisie) -92 cm

Mój obecnie noszony rozmiar to 75 C, jednak po przejrzeniu zdjęć i porad widzę, że w niektórych modelach biust nie wypełnia całej miseczki (od góry).

Ważną kwestią jest to, że obecnie jestem we wczesnej ciąży (6-7 tydzień). Serdecznie proszę o pomoc, ponieważ nie chcę nawet myśleć jak będzie wyglądał mój biust za kilka miesięcy :(
      • madzioreck anielicax 19.06.13, 22:48
        > Witam,
        > wstyd się przyznać, ale chyba wychodzi na to, że całe życie nosiłam źle dobraną
        > bieliznę :(

wstydzić to się powinni Ci, przez których całe lata w sklepach nie było więcej niż 5 rozmiarów na krzyż :)

> Mój obecnie noszony rozmiar to 75 C, jednak po przejrzeniu zdjęć i porad widzę,
        > że w niektórych modelach biust nie wypełnia całej miseczki (od góry).

Ze stanikami jest tak, jak z każdą inną częścią odzienia: niby każdy zna swój rozmiar, ale nie bierzemy butów/kiecki z półki i nie lecimy do kasy, nie? :)
        Odstawanie/niewypełnienie miski może być spowodowane za dużą miską - jeśli obwód porządnie trzyma (podnieś ręce w górę i zobacz, czy biust nie usiłuje uciec dołem, czy stanik porządnie siedzi na ciele), jeśli wygarnęłaś piersi do miseczek - to najprościej zmierzyć 75B. Jeśli z kolei obwód jest luźnawy, to nawet dobra miska może odstawać (i tak się często dzieje). Wtedy mierzyć 70D, jeśli miska nadal odstaje - 70C. trzeba mierzyć, porównywać, jak się złapie wprawę, to zwykle od razu widać, który element nie gra, ale do tego czasu warto mierzyć rozmiary okoliczne.
        Czasem też i obwód jest OK i miska wydaje się dobra, ale stanik ma np. za wąskie fiszbiny (częste zjawisko w Twojej okolicy rozmiarowej): z jednej strony góra odstaje, a z drugiej - fiszbiny z boków wchodzą na piersi, czyli miska jest za głęboka i za wąska - i taki model trzeba sobie odpuścić.

> Ważną kwestią jest to, że obecnie jestem we wczesnej ciąży (6-7 tydzień). Serde
        > cznie proszę o pomoc, ponieważ nie chcę nawet myśleć jak będzie wyglądał mój bi
        > ust za kilka miesięcy :(

A jak ma wyglądać? Normalnie będzie wyglądał :) Może trochę urosnąć. A po ciąży/karmieniu daj mu trochę czasu na ewentualny powrót do formy. Zadbaj o niego, przede wszystkim dopasuj porządnie stanik i zmieniaj rozmiary w miarę potrzeb. W okolicznościach typu ciąża, karmienie, chudnięcie, piersi szczególnie potrzebują dobrego podtrzymania, to bardzo procentuje. Lepiej zapobiegać, niż leczyć... Przestrzegam też przed odpuszczeniem sobie ciążowego brafittingu, czasem kobiety mówią, że dobiorą sobie stanik "po porodzie i karmieniu, jak biust wróci do siebie, bo teraz to co chwilę jest inny". To nie jest dobry pomysł...
        Powodzenia! :)
    • kokosanka0891 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 17.06.13, 07:18
      70 pod biustem
      95 w biuscie(zwis)
      91 w poz.stojacej
      Biust po odchudzaniu,karmieniu,mało jędrny.
      • madzioreck kokosanka0891 19.06.13, 23:16
        Celuj w okolice 70E lub 65F (rozmiar europejski), brytyjskie 30F/32E. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika i wygarnianiu biustu do miseczek:
        Ze względu na kondycję piersi unikaj na razie staników z niskim mostkiem (plunge), natomiast polecałabym wypróbowanie halfcupów, szczególnie miękkich. Niby dość nisko zabudowane, ale zwykle dobrze leżą, również na mniej jędrnych biustach, szczególnie te, które nie mają na krawędzi miseczek wszytych tasiemek (np. Staniki Ewa Michalak, krój HM, ale nie tylko). Możesz też próbować balkonetek, ale Twoja (i moja ;) ) okolica rozmiarowa to taka granica, poniżej której balkonetki często nie pasują - próbuj różnych. Bardzo fajnie sprawdzają się też staniki Nessa (np. model Paula), tu raczej celuj w obwód 65 (F lub G). Dobre będą też fullcupy, ale jeśli nie lubisz zabudowanych staników, to niekonieczne :)
        Jeśli będziesz się wahać pomiędzy ciut przymałą, a ciut przydużą miską, raczej wybierz tę mniejszą, biust będzie lepiej dociśnięty do klatki piersiowej.
        Oprócz tego masaże, natryski naprzemienne ciepłą i zimną wodą, jakieś smarowidło,spanie w wygodnym staniku albo obcisłej koszulce, i biust się ujędrni :)
        powodzenia :)

• azymut17 Pytające proszę o cierpliwość... 17.06.13, 15:06
      Przepraszam za ciszę w odpowiedziach, niestety do końca miesiąca będę nieobecna na forum. Próbuję zorganizować zastępstwo, mam nadzieję, że wkrótce znajdzie się ktoś pomocny. Docelowo na każde pytanie zostanie udzielona odpowiedź.
    • migotka2106_90 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 ? :) 17.06.13, 20:23
      pod biustem ciasno - 69 cm
      pod biustem luźno - 71 cm
      w biuście normalnie - 83 cm
      w biuście w zwisie - 86 cm

Proszę o odpowiedź!

Dodam, że mierzyłam rozmiar 65E (30DD) i był dla mnie idealny (wg mnie:P)!
      • migotka2106_90 migotka2106_90 19.06.13, 19:07
        pod biustem ciasno - 69 cm
        pod biustem luźno - 71 cm
        w biuście normalnie - 83 cm
        w biuście w zwisie - 86 cm

Proszę o odpowiedź!

Dodam, że mierzyłam rozmiar 65E (30DD) i był dla mnie idealny (wg mnie:P)!
        • madzioreck Re: migotka2106_90 19.06.13, 23:18
          No i ten właśnie rozmiar bym Ci polecała :) W zależności od modelu czasem lepiej pasuje miska mniej czy więcej, albo oczko większy obwód (wtedy np. z 65DD zmieniamy na 70D), ale generalnie dobrze kombinujesz :)
    • tofikrulez Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.06.13, 21:27
      pod biustem ciasno-84 cm
      pod biustem luźno - 87 cm
      w biuście na wprost - 105 cm
      w biuście zwis - 106 cm

Karmię piersią od dwóch miesięcy więc żaden ze starych staników nie jest dobry. zamówiłam 75 E ale okazał się za mały w misce (piersi wychodziły górą i pod pachami mimo wygarniania), obwód ok.
      Poszukuję dobrego karmnika w dobrej cenie.
      Mam jeszcze opcję wymiany na Alles miska f, g, h, i. Tylko nie wiem jaka ta miska ma być... W miarę możliwości poproszę o szybką odpowiedź, bo mi cycki się deformują w 80 D ;((
      • madzioreck tofikrulez 19.06.13, 23:24
        > zamówiłam 75 E ale okazał się za mały w misce (piersi wychodziły górą i pod pa
        > chami mimo wygarniania), obwód ok.

No i nie miało to szansy pasować, 80D też nie :) Powinnaś próbować raczej bliżej 75I - allesowe obwody rzeczywiście słyną z tego, że trzeba je znacznie zaniżyć, żeby trzymały. Miski natomiast w polskiej rozmiarówce to trochę loteria, różnice bywają duże w teoretycznie tych samych rozmiarach.
    • gundziaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.06.13, 19:35
      Pod biustem luzno 71
      Pod biustem ciasno 68
      W biuscie normalnie 91
      W biuscie w zwisie 95
      Aktualnie nosze 70g
      Jest dość luzne,miska niby dobra,ale jakby sciągnac ręką ten za luzny obwód to miseczka lekko bułkuje.(biustonosz malinez)
      • madzioreck Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.06.13, 12:48
        70G z naszej rozmiarówki, tak? Z opisu wynika, że w takim razie potrzebowałabyś ok. 65I - czyli jedno oczko obwodu mniej, i jedna miska więcej. Rzeczywiście luźnawy obwód może maskować za małą miskę, podobnie jak za mała miska "ukrywa" za luźny obwód.
    • aga.r.72 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.06.13, 00:38
      pod biustem ciasno - 79 cm
      w biuście normalnie -92cm
      w biuście w zwisie - 93 cm (rozmiar biustonosza-80- nie wiem, co to za rozmiarówka, ale to jedyny miękki jaki posiadam i w zasadzie nie zakładam).
      Dodam, że dotąd kupowałam tylko i wyłącznie biustonosze usztywniane i z fiszbinami- 72-75 B, czy jakoś tak. Biustonosze "bazarowe".
      • madzioreck aga.r.72 24.06.13, 20:03
        W zasadzie, jeśli Ci wygodnie, powinny Ci pasować obwody 75, tylko raczej z większymi miseczkami, celowałabym bardziej w 75C/D. Albo jeśli trafisz na ścisły stanik, to koło 80B (przy zmianie obwodu przeliczamy miseczkę - z 75C na 80B). Pamiętaj, żeby dobrze wszystko założyć, wyregulować i pozgarniać biust:
        Gdybyś chciała się poradzić w sprawie wyboru odpowiedniego modelu, to zajrzyj na nasze drugie forum: forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html
        W Twoich okolicach rozmiarowych wprawdzie na bazarkach i w sieciówkach jest mnóstwo bielizny, ale z konstrukcją bywa różnie, zwykle mniejsze biusty potrzebują szerszych fiszbin, dlatego zwracaj uwagę, aby druty nie właziły na biust od strony pachy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka