curvy_aguu 95/123 - co jeden to nie trafiony... 22.04.08, 13:46 Witam. Hmmm.. i ja mam problem.. Kupiłam biustonosz Freya model Margo w rozm. 85H Okazał się niestety za duży - zapinam się od razu na najciaśniejszą haftkę (i mam nawet jeszcze trochę luzu), miseczki górą się marszczą, biust "wisi". Dołem ładnie przylega, nic nie wyłazi. Fiszbina celuje w śrdoek pachy, czyli niby tak jak powinno być. Pomierzyłam sie jeszcze raz. 123cm w biuście na luźno (w biustonoszu) i 95cm pod biustem na ścisk. I jestem w kropce, bo w tabletkach mi jakieś cuda wychodzą. Obecnie noszę Panache Grace w rozmiarze 90F, jednak widzę, że to nie właściwy rozmiar. Obwód luźny przy zapięciu na najciaśniejszą haftkę i piersi źle leżą (bułkują się trochę, nie sa dobrze objęte), poza tym mam wrażenie, że wiszą na ramiączkach.. Prosze o parę fachowych słów, bo ja zgłupiałam... Pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 95/123 - curvy_aguu 22.04.08, 16:28 W tabelkach wychodzą cuda, bo przy Twoich wymiarach zachodzi zjawisko określane tu jako zakrzywienie tabeli. To znaczy, że trzeba wziąć mniejszą miseczkę, niż tabela sugeruje (wynika to z tego, że procentowo trochę centymetrów obwodu przypada na plecy, a nie na biust). Do rzeczy. Jeśli 85 jest zbyt szerokie - celuj w 80tki. A miseczki. 85H za duże, a 90F zbyt małe. Sugeruję więc przejście na 80H lub 80HH :). Odpowiedz Link
curvy_aguu Re: 95/123 - curvy_aguu 22.04.08, 16:56 A to ci heca - zakrzywiłam tabele ;-)) Dziękuję Ci pięknie za wyjaśnienia - człowiek myśli, że coś wie, a tu proszę :-)) Twoim zdaniem lepiej spróbować na początek z 80H czy z HH? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 95/123 - curvy_aguu 22.04.08, 18:39 :)). A jak myślisz, co jest "bardziej" :) ? 90F za małe, czy 85H za duże? Jeśli 90F jest bardziej za małe, niż 85H za duże, to zaczęłabym od 80HH. A jeśli odwrotnie, to od 80H :). Odpowiedz Link
curvy_aguu Re: 95/123 - curvy_aguu 22.04.08, 18:59 A to zagwozdka... ;-)) Jeżeli chodzi o obwody to jest bardzo podobnie - w obu zapinam się na najciaśniejszą haftkę i toz luzem jeszcze. A miseczki.. chyba przy 85H były bardziej za duże niż przy 90F za małe ;-)) Czyli celuję w 80H, tak? :-)) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 95/123 - curvy_aguu 22.04.08, 19:03 Ano ja bym tak radziła :). Chyba, że miałabyś możliwość "zamrożenia" na chwilę trochę pieniędzy i zamówienia dwóch staników. Wtedy spokojnie zmierzysz jeden i drugi i odeślesz ten, który nie będzie pasował (ma to tę zaletę, że jeśli okazałoby się, że nie pasuje jeden ani drugi, to za odsyłkę zapłacisz raz, a nie dwa). Odpowiedz Link
curvy_aguu Re: 95/123 - curvy_aguu 25.04.08, 14:55 To jeszcze raz ja :-)) Tak sobie przeglądam te cycate tabelki z rozmiarami i wychodzi mi, że przy obwodzie 80 powinnam mieć miseczke J, jak nie JJ.. Czy ja źle patrzę czy mnoży mi się przed oczyma? ;-)) Odpowiedz Link
staro Re: 95/123 - curvy_aguu 25.04.08, 16:26 No i dobrze patrzysz... Mam wymiar w biuście jak Ty - 123 cm, pod mam mniej, więc 80tki dotyczą mnie tylko ściśliwe, ale właśnie mam na sobie Tango 36JJ... Nie wiem, na ile Twoje ciało jest ściśliwe, ale może ten rozmiar 80 (czyli brytyjskie 36) by Cię dotyczył tylko w rozciągliwcach? Odpowiedz Link
curvy_aguu Re: 95/123 - curvy_aguu 25.04.08, 21:13 A czyli jednak :-)) Czyli wychodzi na to, że Tango jest ściśliwcem? A Tango II czarne też? Bo bardzo mi się podoba.. Także w rozciągliwcach miałabym 80 a w ściśliwcach 85? I wtedy odpowiednio jakie miseczki przy nich? Oj ta cyckologia to trudna język ;-)) Odpowiedz Link
staro Re: 95/123 - curvy_aguu 25.04.08, 22:17 Tango II w moim wypadku pretenduje do ściśliwości, choć mam też Panache Daisy, i ta jest MEGAŚCIŚLIWA! Poczytaj wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach: tinyurl.com/3leahv Co do Twoich konkretnych wymiarów i rozmiarów, sądzę, że mogłabyś na początek poprzymierzać tak: 38HH z tych zwykłych, normalnoobwodowych ;) ze ścisłych by to były okolice 40GG, czyli chyba byś się nawet załapała na jakiegoś ścisłego plandża (moje marzenie) z rozciągliwych 36JJ by Cię chyba nie ominęło... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 95/123 - curvy_aguu 26.04.08, 09:00 Staro, ale na Curvy_Aguu jest za duża Freya Margo w rozmiarze 85H :). A Margo nie jest jakimś wielkomiseczkowcem, jest zupełnie przeciętna (tzn jest spora jak na balkonik Freyi, czyli porównywalna z plandżami Freyi, które z kolei są porównywalne z rozmiarówką Panache). Dlatego wnioskuję, że w tym pzypadku występuje zakrzywienie tabeli i 80JJ będzie za wielkie :). Odpowiedz Link
staro Re: 95/123 - curvy_aguu 26.04.08, 09:32 O! Chyba coś nie doczytałam :( Jasne, że będzie za wielkie... Odpowiedz Link
curvy_aguu Re: 95/123 - curvy_aguu 26.04.08, 14:54 Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie :-)) Może powinnam zaznaczyć, że tak Freya Margo, którą nabyłam, była używana. Zmierzyłam ją i wyszło mi na luźno 83cm a max. rozciągnięta 103cm :o Zbieram się do zakupu Panache Tango II albo Freya Millie. I nie bardzo wiem w jakie rozmiary celować.. Jakos dziwnie obawiam się odsyłek, wymian.. ale może to tak jest u początkujących.. Odpowiedz Link
marcin-ola Re: 95/123 - curvy_aguu 26.04.08, 21:07 Witam! Ja przy takich wymiarach(93/122)jak ty już od 4 miesięcy nie mogę dobrać rozmiaru.Ostatnio zakupiłam Millie 36J miski są za duże, górą puste, za szerokie, za wysokie fiszbiny, od miseczki do zapięcia ma 12cm wysokości ta część. Odpowiedz Link
drachus 72/94-95 22.04.08, 14:29 Czytam Was już dosyć długo, ale teraz tak mnie jakoś wzięło, by zaczerpnąć rady u specjalistek ;) Ciasno zmierzone pod mam 72, w luzem 94 lub 95. Do tej pory nosiłam Samantę Elizę 70F, jednak obwód zaczął żyć własnym życiem i powoli planuje przeprowadzkę na łopatki, miski też przymałe. Biust mam młody, więc póki co jeszcze nie oklapł. Poproszę o skierowanie mnie na właściwe tory stanikowe. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 72/95 - drachus 22.04.08, 16:31 Obwdód lepszy będzie 65. 70tki będą żyć własnym życiem :). Proponuję brytyjskie 65FF lub G (jesteś na pograniczu rozmiarów) czyli w polskiej rozmiarówce okolice 65I. Odpowiedz Link
drachus Re: 72/95 - drachus 22.04.08, 20:58 Innymi słowy - witamy w brutalnej rzeczywistości? ;) I dziękuję za radę Odpowiedz Link
doris.w 77/100 ;) 22.04.08, 14:31 Kończe karmić ale juz więcej chyba nie zmaleją bo są flaczki;) nosilam 75 d ale to żle pomożcie ;) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 77/100 - doris.w 22.04.08, 16:32 Źle źle, dbaj o biust, zwłaszcza o biust karmiący :) ! Lepszym dla Ciebie obwodem będzie 70. W brytyjskiej rozmiarówce spróbuj przymierzyć 70FF/G. Polski odpowiednik to 70I/J. Odpowiedz Link
bell9 Re: 98/81pilne 22.04.08, 17:07 Witam, podajcie rozmiarówkę brytyjską oraz jaki byście mi poleciły dwuczęściowy kostium kąpielowy(bardzo mi sie podoba Sailors Delight Wrap Bikini by Kalyani (KS10)-www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/kalyani/wire-free-bikini-tops/ks10-details.aspx)Nic na temat tego kostiumu nie wiem i nie znam angielskiego.Nadmienię że noszę felinę 75G, pod biustem pasuje i nie mam luzu, miski też dobre chociaż prawą pierś mam większą.Najlepiej piersi układają mi się w stanikach które mają pionowe cięcie tuż obok pachy. Odpowiedz Link
besame.mucho 81/98 - bell9 22.04.08, 18:46 W brytyjczykach polecam 75E lub F. (w brytyjskich sklepach te rozmiary nazywają się 34E / 34F). W bardziej rozciągliwych modelach 70FF/G (czyli 30FF/G). Nie znam tego kostiumu. Nigdy nie mierzyłam tego kostiumu, więc się nie wypowiem. Poszukaj w wątku o kostiumach kąpielowych, może któraś z dziewczyn go tam opisała. A jeśli nie, to zapytaj tam o niego (czy jest rozciągliwy czy ścisły, czy ma duże czy małe miseczki, itd) - jeśli ktoś go mierzył, to odpowie. Z opisu na stronie mogę tylko powiedzieć, że pewnie nie będzie jakoś bardzo mocno podtrzymywał i kształtował biustu, bo jest bez fiszbin (wire-free). Dlatego jeśli się na niego zdecydujesz to tym ważniejsze jest, żeby idealnie dobrać rozmiar. Brak fiszbin + za luźny obwód to katastrofa :). Odpowiedz Link
tomama Re: 74(73)/91 drugi raz :) 22.04.08, 20:53 ponownie proszę o pomoc - poprzednim razem zapomniałam dopisać, że mój biust jest po 1,5 roku karmienia i zrobiła mi się lekka asymetria - lewa pierś jes większa. Mierzyłam dzisiaj duuużo rozmiarów i modeli freyi - w większości 30 zapina się z łatwością, w Arabelli nawet 28. Miseczka F leży jak ulał na większej piersi - na mniejszej marszczy się :(. Z to E wygląda super na mniejszej a na wiekszej robią się bułki. I co tu robić? Kupić po pół stanika i zszyć? Kupowałam zawsze całkiem usztywniane modele, więc asymetria nie była tak widoczna. Załamałam się. Odpowiedz Link
kasiamat00 tomama, 74(73)/91 drugi raz :) 22.04.08, 23:32 Kupować na większą, przy mniejszej mocniej podciągać ramiączka (przy lekkiej asymetrii wystarcza) albo spróbować dodawać jakąś wkładkę. Chyba większość kobiet ma jakąś asymetrię piersi, tyle, że w dużo za małych stanikach tego nie widać. Odpowiedz Link
kisiania Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 22.04.08, 21:47 Witam wszystkie forumowiczki. I ja znalazłam się w gronie źle dopasowanych staników :( (Oczywiście noszę rozmiar 75B) Zmierzyłam ciasno pod biustem i mam 75, a dość luźno na biuście to u mnie ma 94-95 (na wdechu - nie wiem czy to dobrze). Jednak wyczarować z tego rozmiaru miseczki typu B,C,D,itd.. kompletnie nie umiem. Pomóżcie mi, bo kompletnie tego nie jarzę!! Odpowiedz Link
besame.mucho 75/95 - kisiania 23.04.08, 11:48 Bo to nie będzie B, C, ani D ;-). Najpierw obwód. Skoro masz pod biustem 75cm to nie powinnaś nosić szerszego niż 70. A są modele bardzo rozciągliwe, w których pewnie lepiej będzie zejść do 65. W brytyjskich firmach przy obwodzie 70 powinna odpowiadać Ci miseczka E. Odpowiednij brytyjskiego 70E to w firmach polskich 70G. W rozciągliwych brytyjskich modelach spróbuj 65FF. W rozciągliwych polskich będzie to 65I lub 65J (niektóre firmy robią literkę "I", a niektóre od razu po "H" robią "J", stąd ta różnica :) ). Odpowiedz Link
lilith_01 82/101 22.04.08, 23:27 helo otóż wymiary jak w tytule, pod mierzyłam ścisło a 101 bez stanika bo wyszedł mi większy niż "w" (1cm). Ostatniow sklepie dałam się ubrać w felinę 75E (model body forming 519 o ile to ma znaczenie). Na początku czułam się jakby mi chomąto założyli, ale super wszystko zbierał bo wcześniej zawsze mi się biust pod pachami rozłaził a z przodu miałam autostradę pomiędzy :( (juz pisałam o tym kiedyś, zresztą). No i było nieźle, ale po miesiącu już się spokojowo zapinam na ostatnią haftkę. Miski w sumie ok, choć przy moich dwóch róznych piersiach pewnie zawsze będę miała deczko luzu w prawej. Ale nic sie nie bułkuje ani nie gniecie. I jaki rozmiar teraz? Dodam, że zależy mi żeby w miarę możliwości zmniejszyć tę autostradę... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 82/101 - lilith_01 23.04.08, 11:55 Na zmniejszenie autostrady pomogą staniki zbierające biust.. Czyli przede wszystkim balkoniki, zwłaszcza takie, których miseczka nie jest szyta z trzech części, ale z czterech (przeczytaj tę notkę na Stanikomanii, Kasica zamieszcza obrazki dwóch rodzajów balkoników) Jeśli masz wrażenie, że ta 75tka nie jest wystarczająco ciasna, to przerzuć się na 70tki. W takim wypadku próbuj brytyjskiego rozmiaru 70G, a kontynentalnego 70I lub 70J. Odpowiedz Link
kumakk 64/87 23.04.08, 01:07 pisze jeszcze raz, bo zupelnie nie mam doswiadczenia z mlodymi biustami a dziewczyna niesmiala i moze sie zniechecic bez pomocy. Moja przyjaciolka (mloda i jedrna!) ma 64/86-87 i na oko jest waskofiszbinowa. Co radzicie sprobowac? Dodam, ze tak, hm, optycznie to jednak zdecydowanie biusciata, bo bardzo waska w talii. Mierzenie moich stanikow nie ma zadnego sensu, bo ja 32G. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 64/87 - kumakk 23.04.08, 12:03 Jak wąskofiszbinowa to Freya. Rozmiar bym proponowała 60F, ewentualnie 60FF jeśli ma coś do wygarniania spod pach :). Odpowiedz Link
szelmiasta 84/97 23.04.08, 02:30 Witam i wręcz desperacko proszę o pomoc, bo mam serdecznie dość i tych cisnących mnie w żebra, i tych za luźnych staników. Kiedyś nosiłam 75B, a potem 75C. Z góry bardzo dziękuję! Odpowiedz Link
staro Re: 84/97 szelmiasta 23.04.08, 10:59 Wiesz co, jeśli nosiłaś obwód 75 i był za luźny, to proszę, spróbuj się zmierzyć raz jeszcze, DOKŁADNIE wg wskazówek z pierwszego postu, ok? Odpowiedz Link
szelmiasta Re: 84/97 szelmiasta 23.04.08, 11:26 Zmierzyłam się według instrukcji, ale źle się wyraziłam. Za luźny mam jeden stanik z Intimissimi, który według ich rozmiarówki jest trójką, czyli chyba więcej niż 75. I ten właśnie ma za duży obwód i mi się przemieszcza po żebrach. Za to ma dość dobre miseczki. Odpowiedz Link
staro Re: 84/97 szelmiasta 23.04.08, 11:44 Skoro to włoska 3ka, to to jest na europejskie rozmiar 80... :/ Nic dziwnego, że Ci latał :/ Przymierz polskie 75F, powinno pasować obwodem i miseczkami ;) No i nie bywa na ogół trudne go w polskich sklepach zdobyć ;) Powodzenia! Odpowiedz Link
szelmiasta Re: 84/97 szelmiasta 23.04.08, 12:23 Wielkie dzięki! Na pewno wypróbuję. A jak to będzie wyglądać w angielskiej rozmiarówce? 34DD? Jeszcze raz dzięki - nie mogę się już doczekać nowej jakości, heh ;-). Odpowiedz Link
franca33 81/95 23.04.08, 08:54 Dziewczyny w zwiazku z tym ze kiedys pomoglyscie mi,za co jestem wam niezmiernie wdzieczna bo nareszcie moge patrzec na swoj biust powiedzialabym nawet ze czasem z przyjemnoscia :),teraz prosze o pomoc w dobraniu rozmiaru dla mojej kolezanki.Chcialabym namowic ja na dobranie odpowiedniego biustonosza i nie bardzo wiem w jaki rozmiar celowac.Aha bardzo prosilabym o podanie angielskiego rozmiaru bo mamy szczescie mieszkac w tym raju dla biusciastych:)Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link
staro Re: 81/95 koleżanka francy33 23.04.08, 10:54 Koleżanka by miała przymierzyć moim zdaniem brytyjskie 34D lub okoliczne literki, w zależności od producenta. Jednak poczytajcie jeszcze o rozciągliwcach i ściśliwcach: tinyurl.com/3leahv bo np. pomiędzy niektórymi stanikami Panache a Freyi są naprawdę duże różnice i np. u Arabelki może być potrzebny rozmiar 32E. Odpowiedz Link
estrella78 83/99 - kostium kąpielowy 23.04.08, 10:04 Tym razem mam pytanie jaki rozmiar kostiumu jednoczęściowego Panache Illusion powinnam wybrać? Na codzień noszę 32F (czasami z przedłużką, bo jestem w ciąży). Przed ciążą mój rozmiar to 32E (przy wymiarach 80/97). Czy powinnam kupić Panache Illusion 34E, żeby mnie tak bardzo nie ściskał? Może nawet 34DD, żeby mi góra miseczki nie odstawała jak bedę pływać? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
staro Re: 83/99 - estrella78 23.04.08, 12:04 Nie wiem, jak wygląda ten kostium "na żywo" z wielkościami miseczek, ale trochę off-topowo: Ty chcesz w nim pływać jeszcze teraz w ciąży? Nie wiem, w którym m-cu jesteś, ale ja bym się trochę obawiała, że jednak rosnący brzuszek może się w ten - jakby nie było - wyszczuplający fason nie zmieścić. Ja w ciąży pływałam w bezstanikowym kostiumie ciążowym z C&A z linii Maternity. Był tylko odcinany pod biustem. Może na twój mniejszy rozmiar by się znalazło coś z kostiumów ze wszytym stanikiem, ale ciążowego? Odpowiedz Link
estrella78 Re: 83/99 - estrella78 23.04.08, 13:55 Oczywiście po ciąży ;-) Nie chciałabym "gnieść" swojej całkiem już sporej Kropki kostiumem wyszczuplającym ;-) Odpowiedz Link
staro Re: 83/99 - estrella78 23.04.08, 15:00 No to po kolei bym zrobiła tak: 1. zajrzałabym do linka podanego Ci przez besame.mucho 2. potem bym poczekała, aż urodzę, i zobaczyła, co jeszcze wymyśli biust w trakcie karmienia, bo jednak może się jeszcze znacznie powiększyć i mogłabyś się po prostu wylewać z teraz zamówionego kostiumu... A piersi w ciąży, w trakcie karmienia i tuż po mogą być naprawdę nieprzewidywalne ;))) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 83/99 -estrella78 - kostium kąpielowy 23.04.08, 12:06 Zazwyczaj dziewczyny biorą jednoczęściowe kostiumy w swoim standardowym rozmiarze (zwłaszcza, że np. szerokość majtek zazwyczaj się w nich nie zmienia w zależności od wybranego obwodu, więc odpada myślenie "wezmę większy, bo w 30stkę mi się tyłek nie zmieści"). Nie wiem jak konkretnie jest z Illusion, nigdy go nie mierzyłam. Ale część forumek na pewno ma z nim jakieś doświadczenia, poczytaj ten wątek, powinno coś w nim na ten temat być. A jeśli nie to w nim zapytaj, na pewno jakaś włascicielka Illusion odpowie :). Odpowiedz Link
mag_modjeska 79/113 23.04.08, 11:22 nosze brytyjskie 30 jj lub 32j, ale wszystkie fiszbiny sa za szerokie (i w Panache i we Freyi), a biustonosze nie leza dobrze. Panache (Tango II) "zjezdza" nizej pod biust z przodu - nie bardzo wiem jak to inaczej opisac. A nie jest to za duzy obwod. Nie mam pojecia co jest nie tak. Freya ktora lezy najlepiej (Antoinnet i Polyanna w rozmiarze 32J) jest za szeroka pod biustem, ale przy rozmiarze 65 pod biustem nie dobiore juz we Freyi miseczki :-( Macie jakies pomysly co moze byc nie tak. Moze biust po prostu "zjezdza" w ramach grawitacji? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 79/113 - mag_modjeska 23.04.08, 12:10 No niestety, tak to jest, że producenci powyżej miseczki G fundują nam szerokie fiszbiny nie tylko w Panache, ale i we Freyi. W Panache obstawiam niekompatybilny kształt - oni mają dosyć płaskie i płytkie miseczki, na biustach o wąskiej podstawie te miseczki lubią sobie zjeżdżać. Zostaje Freya. Niestety na razie tylko półśrodek - brać to 32J i podszywać obwód. Ale w górę uszy - walczymy, żeby rozszerzyli rozmiarówkę ;) -- Czy Twój stanik ma dobry rozmiar? Lobby Biuściastych Odpowiedz Link
ithriel Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 23.04.08, 11:52 sadełka na żebrach nie stwierdzono i nie wyobrażam sobie chodzenia w obwodzie 65 (no chyba, że rozciagliwym), nie mówiąc już o 60 - a ta 65 mi w bra-fitterze wyskoczyła. z tymi rozmiarami miseczek też mam lekką zagwozdkę, tym bardziej, że piersi mam takie więcej stożkowate niż jabłuszkowate (zero kompleksów, tylko tu węszę źródło problemu z dobraniem rozmiaru). jakaś bliżej niezidentyfikowana Freya 32E z Allegro (biała mereżka) - dobra. Panache Tango II 32E białe - za duża miska, górą powiewa. ściśliwe 34D M&S - za małe miski, lekko bułkują F&F 32DD miękki tiul 3/4 cup - OK. No i teraz pytanie: co ja powinnam nosić? I czy spodziewać się migracji? Drastycznie niedobranych staników nie nosiłam już kilka lat, co najwyżej za luźne obwody i ciut za małe miseczku. Piersi pociążowe i pokarmieniowe, ale karmienie skończyłam ponad 1,5 roku temu, więc z tej strony zmiany raczej nie nastąpią. Odpowiedz Link
ithriel 74/95 23.04.08, 11:54 inteligentnie nie wkleiłam wymiarów: 74/95, pod biustem bardzo ściśle, w biuście w miękkim staniku (bez wychodzi 93 ze względu na zwis). Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 74/95 - ithriel 23.04.08, 12:13 Z migracją to jest tak, że nie wiadomo czy będzie czy nie. Przychodzi nagle, kiedy już w ogóle się jej nie spodziewasz ;-). Ja bym na Twoim miejscu została przy Freyowym 32E (ewentualnie w rozciągliwcach brała 30FF). Panache czasem mają nieco większe miseczki niż Freya, dlatego w niektórych lepsze może być 32DD (lub 30F), ale to różnie bywa, czasem są porównywalne - i w tych modelach bierz rozmiar jak we Freyi. Odpowiedz Link
maith Ithriel 74/95 26.04.08, 12:33 Ale to nie chodzi o Twoją elastyczność, tylko przede wszystkim o elastyczność stanika. 70 to także jeszcze za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. A staniki 70 mają często te okolice 70 w stanie bez naciągu, naciągają się do 90-95, a pasują idealnie na ludzi z obwodem ok. 80. Oczywiście w różnych stanikach to wygląda róznie, ale mało znam takich ściśliwców, żeby naprawdę pasowały w 70-tkach na kogokolwiek z 74 pod biustem. Odpowiedz Link
mamafranusia 80/96 23.04.08, 13:13 Witam:) Wg kalkulatora powinnam nosić 70H. Zamówiłam już nawet dwie szt. w tym rozmiarze w melissie, ale później naszły mnie wątpliwości czy na pewno to będzie dobry rozmiar??? Poradźcie proszę czy to był dobry wybór??? Acha, proszę o podanie rozmiaru polskiego i brytyjskiego:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link
staro Re: 80/96 mamafranusia 23.04.08, 15:07 Skoro już zamówiłaś, to poczekaj aż dotrą i je poprzymierzaj. Porządnie. Mogą nie pasować na Twój biust, bo Melissa jednak ma swoją specyficzną rozmiarówkę. Jak nie będą pasować to najwyżej odeślesz i zamówisz odpowiedniejsze. 70H to właśnie powinien być Twój polski, czyli europejski, rozmiar. Na brytyjskie to 32F u staników normalnych, co do rozciągliwców i ściśliwców poczytaj ten wątek: tinyurl.com/3leahv Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/96 - mamafranusia 23.04.08, 22:15 70H Melissy może być na początku ciut za duże w misce. Nie bój sie odesłać i wymienić na inne. Masz na to 10 dni i nikt Ci łaski nie robi. Ale możliwe, że jak zaczniesz porządnie wygarniać spod pachy zbłąkany tam biust to moze się okazać za jakiś czas dobry. Odpowiedz Link
mamafranusia Re: 80/96 - mamafranusia 25.04.08, 09:16 dzięki serdeczne:) cóż, poczekam na te zamówione melisski (niestety ok 3 tygodni) i zobaczę co dalej, jeszcze raz dziękuję:) Odpowiedz Link
konycynka JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA ? 23.04.08, 14:30 Witam Moje wymiary to: 75 mierzone pod biustem na ścisło, w biuście 93. Dotąd nosiłam 70 C lub D, niby dobrze, a jednak nie do końca jestem szczęśliwa. Triumph się rozciąga albo spłaszcza okrutnie, Samanta jeśli miseczki i obwód ma ok to ramiączka zostawiają krwistą linię na ramionach. Jestem na etapie poszukiwania bielizny do sukni ślubnej - gorsetu bez ramiączek i desperacja przywiodła mnie do Was. Nie chcę stanika, który spadnie ze mnie, albo uczyni naleśnik z całkiem niezłego biustu. Biustonosze mierzone przeze mnie są beznadziejne. Macie jakąś radę? Jakiś model? Może zdążę do lipca? Odpowiedz Link
rudaa26 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA ? 23.04.08, 17:47 Mój rozmiar pod biustem to 72 cm w biuście 98 cm do tej pory nosiłam 75 F od niedawna przerzuciłam sie na 70 G ale czytając wpisy niektórych forumek widzę że nie do końca to dobry rozmiar. Poproszę o radę. Dziękuję Odpowiedz Link
bathilda 72/98 - rudaa26 23.04.08, 22:12 70 to raczej za dużo - czy zapięcie jest w jednej linii ze stanikiem czy też może podjeżdża do góry? Spróbuj raczej 65GG (brytyjskie). Myślę, że efekt będzie dużo lepszy :) Odpowiedz Link
rudaa26 Re: 72/98 - rudaa26 24.04.08, 14:51 jak na razie nie podjeżdza do góry ale moze to efekt zmiany 75 F na 70 G. Spróbuje z 65 GG, dziękuję. Odpowiedz Link
bathilda 75/93 - konycynka 23.04.08, 22:10 Obwód 70 tylko jeśli mierząc się pod biustem ściskałaś się tak, że miarka piszczała i trzeszczała. Wtedy spróbuj polskiego 70F/brytyjskiego 70E. Jeśli miarka nie piszczała to poluj na brytyjskie 65FF (30FF), np takie: www.bravissimo.com/products/lingerie/strapless-bras?back=30&cup=ff&colour=white/ivory Odpowiedz Link
konycynka Re: 75/93 - konycynka 25.04.08, 20:44 I chciałabym.. i boję się... ale zaryzykuję. Dziękuję za odpowiedź :) a tak na marginesie - co Wy mi zrobiłyście. Zamiast o ślubie czy sukience o stanikach i biustach myślę :) Odpowiedz Link
fuc-zak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 23.04.08, 23:09 Witam Witam! Do tej pory nosiłam 70F/G, w zależności od firmy, święcie przekonana że biustonosza w rozmiarze 65 pod biustem nie znajdę, dzięki Wam okazało się inaczej, jest to możliwe! wg tabeli rozmiarów wyszło mi że mam 65H, pod biustem mam 73cm, w biuście 92cm... co w przypadku, gdy w rozmiarówce biustonosza pojawiają się jeszcze rozmiaru typu F, FF, G, GG, H? jak wtedy dobrać rozmiar biustonosza, mam na myśli zakup przez internet, więc bez przymiarek, ewentualnie możliwość zwrotu lub wymiany. pozdrawiam :) Odpowiedz Link
luliluli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 09:01 pamiętaj, że są dwa systemy "znakowania biustonoszy" - polski i brytyjski, w polskiej rozmiarówce Twój rozmiar to rzeczywiście 65H, ale w brytyjskiej to 65F:) Rozmiarówka brytyjska dotyczy producentów brytyjskich (Freya, Panache, Fantasie), polska - z Polski. ALE: są tylko 2 polskie firmy szyjące obwody 65 - Melissa i Avocado i na dodatek obie mają własne (inne) rozmiarówki:) Odpowiedz Link
fuc-zak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 09:10 dzięki za odpowiedź, czyli czeka mnie jeszcze analiza poszczególnych modeli... potrzebuję odnowić zapas bielizny i zakupić strój kąpielowy, po raz pierwszy mogę "zaszaleć", mam na myśli szczególnie stroje kąpielowe, bo do tej pory miałam mocno kombinowane, ze stanikami sobie jeszcze jakoś radziłam ;) Odpowiedz Link
ganbaja Re: 73/92 - fuc-za 24.04.08, 10:16 Zacznij poszukiwania rozmiarów: 30F [65F] ewentualnie 28G [60G] lub w rozmiarze polskim 65H. Oczywiście nie jest to wyliczenie doskonałe a jedynie wskazówka w jakie okolice należy celować. Najważniejsze by stanik w obwodzie pod biustem był ścisły. Co do podwójnych literek to one występują w numeracji brytyjskiej. Kalkulator bierze je pod uwagę podając rozmiar :-) W sklepach brytyjskich internetowych masz prawie miesiąc na zwrot niepasującego stanika. Więc zamawiasz, mierzysz, odsyłasz to co nie pasuje. Najlepiej zamówić dwa, trzy okoliczne rozmiary jednego modelu. Poza tym jest jeszcze kwestia szerokości fiszbin. Panache maja je szerokie i nie każdemu pasują a Freya wąskie i też nie każdemu pasuje. Trzeba to nabiustnie sprawdzić. Odpowiedz Link
lily_the_great Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 11:32 moje wymiary to 72/88(bez stanika) 90 (w staniku), do tej pory nosilam scisle 75C ale obwod sie szybko rozciaga, ostatnio kupilam 70D ale chyba miseczka za mala, poleccie jakis stanik Konrada:) dziekuje Odpowiedz Link
aadrianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 11:38 No i wyjaśniło się. 70 przy obwodzie 72 to obwód za luźny. Dlaczego? Miarka się nie naciąga, a obwody staników owszem. Przy takim obwodzie pod biustem powinnaś sięgnąć po 65. Możesz spróbować brytyjskiego 65E. Twój rozmiar polski to może być 65F lub 65G - niestety, Konrad nie produkuje takich obwodów. Obwód w 70D nie przesuwa Ci się (na razie) zapięty na którą haftkę? Najluźniejszą czy najciaśniejszą? Dobry stanik na początku zapinamy na najluźniejszą haftkę - po rozciągnięciu stopniowo coraz ciaśniej. A uczucie ciasności powoduje miska. Odpowiedz Link
lily_the_great Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 11:44 70 zapinam na najluzniejsza i naprawde jest ciasny, nie wiem czy to ma znaczenie ale ja na zebrach nie mam grama tluszczu i czuje ze 70 to jest to, a jesli dalej bym sie upierala przy 70 to jaka miska do niego E?? Odpowiedz Link
aadrianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 11:50 70DD (brytyjskie) powinno być ok. Polskie 70E też może być dobre. Generalnie z serca odradzam Ci polskie 70tki, bo to rozciągliwce przeważnie. Odpowiedz Link
lily_the_great Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 11:56 Aadrianka dzięki bardzo za pomoc, przymierzę różne rozmiary to zobaczę, tylko już widzę to spojrzenie pań w sklepach na pytanie o rozmiar inny niż ich ukochany 75B:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia Odpowiedz Link
effuniak 73/96 24.04.08, 12:56 Jaki rozmiar prawidłowy powinnam nosić. Dotąd nosiłam push-upy Konrada 75D Odpowiedz Link
luliluli Re: 73/96 24.04.08, 14:56 spróbuj brytyjskiego 65G:) i nie noś puszapów Konrada, bo są okropne, choć przyznaje śliczne:) sama nosiłam je przez 4 lata:)dużo lepiej biust wygląda nie masakrowany gąbczastymi stanikami. Znajdziesz (nawet tu - na giełdzie) dużo staników w swoim rozmiarze. Aha - w polskiej rozmiarówce Twój nowy rozmiar to 65J Odpowiedz Link
effuniak Re: 73/96 24.04.08, 16:07 Matko !!!!! 65J ?????!!!!! Mój mąż oszaleje z zachwytu :) Dziekuję, spróbuję ....ale 65J? no no ... kto by pomyślał .... Odpowiedz Link
panistrusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 12:56 Zapnij sobie miseczkami na plecach i zobaczysz, że to wcale nie jest sprawa braku posiadania tłuszczu, tylko za małych misek. Odpowiedz Link
tomama Re: 71/93 trzecia poprawka... 24.04.08, 14:33 Od 3 dni noszę w dzień i w nocy prawie prawidłowy stanik. Wczoraj wieczorem wyszły mi znowu inne wymiary (o 2 cm mniej w obwodzie i 2 cm więcej w biuście w miękkim staniku). Już kupiłam sobie 65 E i miseczki okazały się trochę za małe, a obwód nie tak ścisły jak się spodziewałam. Czy próbować 65 F albo FF? Czy może 60 FF albo G z przedłużką na początek? Poprzednio pisałam też o asymetrii ale o dziwo po kilku godzinach mniejsza pierś też wypełniła miseczkę (E) i już nie marszczy się tak nieładnie. Odpowiedz Link
bathilda Re: 71/93 trzecia poprawka - tomama 24.04.08, 19:55 65E jest na 89 w biuście. To gdzie się mają podziać te 4 cm? Bułki i tyle. Jeśli 65 to FF. A lepiej 60 G/GG. I myślę że bez przedłużki, zwłaszcza dużomiseczkowe Freye, takie jak Phebe, Margo czy Rio - 60G powinno być dobre. Odpowiedz Link
kim_ona 85-86/18-110 24.04.08, 16:19 jw. proszę o pomoc w odnalezieniu najlepszego rozmiaru dla znajomej biuściastej :) Oczywiście z góry dziękuję, bo mi już pomogłyście kochane! :* Posiadam już cudowny stanik 75E i jestem przeszczęśliwa! :) Czas pomóc przyjaciółce z wymiarami opisanymi w temacie... Odpowiedz Link
kim_ona Re: 85-86/108-110 24.04.08, 16:20 Oczywiście miało być 108, a nie 18 ;) Przepraszam za pomyłkę. Odpowiedz Link
bathilda Re: 85-86/108-110 - kim_ona 24.04.08, 19:58 Jeśli miarka przy mierzeniu pod biustem piszczała i prawie pękła to niech przyjaciółka spróbuje ma początek 75GG/34GG (brytyjskiego). Jeśli mierzone na luzaka to pewnie szybko sięgnie po obwód 70, tak ja ta Pani stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
mala_kasiaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 16:24 1) pod biustem mam 72, w biuscie 85 2) teraz nosze 80 b, czasem c zalezy w jakim sklepie. z niektorych stanikow piersc wylewa mi sie nad miseczka. jak sprawdzalam jaki powinnam miec rozmiar na jednej z podanych tutaj stron wyszlo mi 65 E. tylko gdzie ja dostane taki stanik? Odpowiedz Link
bathilda 72/85 - mala_kasiaaa 24.04.08, 20:01 Dziewczyno, bój się Boga, obwód 80 przy 72 od biustem? Toż Ty zapięcie masz pewnie na karku zamiast w linii z przodem. Spróbuj 65DD (brytyjskiego) lub polskiego 65E (parę firm już szyje). A co do "gdzie" to w spisie treści masz linki do sklepów stacjonarnych (np. w Krakowie, Warszawie, Gorzowie) i internetowych. Popatrz tutaj dlaczego warto stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html stanikomania.blox.pl/2007/09/Dzisiejszy-odcinek-sponsoruje-literka-K.html Odpowiedz Link
manila_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 24.04.08, 19:38 85/110...zaczynałam od 95C więc możecie sobie wyobrazić jak wyglądałam...potem było 85D, jakiś czas temu ku mojemu zdziwieniu Pani w sklepie powiedziała że mój rozmiar to 75E, następnie trafiłam tutaj postanowiłam poeksperymentowac i było 75G, całkiem nieźle obwód super sie trzyma ale niestety miska zależnie od modelu jest ok lub mogłaby być większa...zastanawiam się na 75H, ale sama nie wiem??? Odpowiedz Link
bathilda 85/110 - manila_83 24.04.08, 20:08 75GG/H (brytyjskie) ma sens o ile przy mierzeniu pod biustem ścisnęłaś się tak, ze miarka piszczała i trzeszczała. Jak nie to spróbuj 70HH/J. Popatrz na te zdjęcia. stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
manila_83 Re: 85/110 - manila_83 25.04.08, 08:19 Dziękuję...zdecyduję się na 75GG jak znajdę lub 75H...zmierzyłam sie tak że bardziej się nie dało scisnąć ewntualnie mógłby pęknąć centymetr:P Odpowiedz Link
jaagna 87/104 - dla positively 24.04.08, 21:15 positively napisała: > Bardzo waś proszę o pomoc....na wydechu miałam 87w biuście miałam 104... ja mam > równiez taki problem że moję piuersi rozlewają sie na boki...proszę pomóżcie m > I!! Odpowiedz Link
jaagna Re: 87/104 - dla positively 24.04.08, 21:35 Spróbuję ci pomóc: Piersi rozlewają ci sie na boki, bo zapewne nosisz zbyt szeroki obwód biustonosza (80 czy 85?) - wtedy miseczki rozmieszczone są dosyć szeroko i "rozsmarowują" ci piersi po klatce piersiowej. Kiedy jakis czas ponosisz właściwie dobrany rozmiar, piersi powinny wrócić na miejsce - chyba, że po prostu jesteś tak zbudowana. Ale zazwyczaj rozlane na boki piersi są efektem byt szerokiego obwodu i za małych miseczek - sama miałam podobnie. Przy twoich wymiarach 87/104 (czy mierzyłaś się bardzo ściśle pod biustem na wYdechu?) polecałabym staniczek w brytyjskim rozmiarze 75FF (34FF - rozmiar brytyjski), 80E (36E) w przypadku "ściśliwców" (poczytaj - jest wątek o sciśliwcach i rozciagliwcach czyli staniczkach o szerokich i bardzo ścisłych obwodach). Sama mam zbliżone wymiary do twoich (81/104) i noszę 70GG - czyli proponuję ci obwód rozmiar większy i odpowiednio przeliczoną miseczkę - czyli FF (mam nadzieję, ze nie zamieszałam ci zbytnio tym przeliczaniem?). Z polskich firm polecałabym ci staniczki Melissa w rozmiarze ok. 75H lub 80F (80F w przypadku staniczków o bardzo ścisłym obwodzie - poczytaj w wątku producenckim Melissy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955&a=75006588 Jest jeszcze firma Avocado: sprawdź rozmiar 75G. www.avocado.com.pl/ Odpowiedz Link
agafka88 84/107 - przyklejony innuendo22 25.04.08, 03:25 hej noszę 80D,ale na pewnoe jest to zły rozmiar,zwykle za ciasny,ale wiem ze ę to dla mnie przesada mam 84pod biustem i 107 i biuście nie wiem,czego powinnam szukac i w jakich firmach-dotychczas zaopatrywałam sie na tzw ryneczkach,poniewaz dla mnie 80czy 100zł za stanik to przesada Odpowiedz Link
jaagna Re: 84/107 - przyklejony innuendo22 25.04.08, 14:08 80D to raczej nie twój rozmiar. Jestem od ciebie odrobinę mniejsza zarówno pod jak i w biuscie (81/104-105) - i niestety na żadnym ryneczku na siebie nic nie kupię... Z polskich firm (internetowo) w niezbyt wysokich cenach staniczki w twoim rozmiarze ma Melissa. Polecałabym ci rozmiar 75J. Jeśli nie chcesz staniczków bardzo drogich, to odpada raczej Avocado: ale jeślibyś się zdecydowała, to tu celowałabym w rozmiar ok. 75H. Jeśli zdecydowałabyś się na staniczek brytyjski, to spróbuj rozmiar 75G (34G). Taniej staniczek możesz kupić na Allegrolub u nas na Lobby: mamy wątek Sprzedam / Oddam stanik: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77562065 lub daj swoje ogłoszenie w wątku KUPIĘ stanik nowy lub używany: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77562241 Odpowiedz Link
paulina_h81 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 25.04.08, 12:01 Nosze rozmiar 32GG, dobrany przez panie w Bravissimo i zdaje sie ze sluzy mi. chcialabym sie dowiedziec, jaki to rozmiar w skali europejskiej. pozdrawiam Odpowiedz Link
staro Re: 32GG - paulina_h81 25.04.08, 13:41 70K/L, w zależności od tego, jakie są Twoje rzeczywiste wymiary Odpowiedz Link
paulina_h81 Re: 32GG - paulina_h81 25.04.08, 15:01 o mamo, 32GG to jeszcze brzmi "malo" ale 70 K/L juz brzmi "duzo" Odpowiedz Link
staro Re: 32GG - paulina_h81 25.04.08, 16:23 to tylko literki, Twój biust przecież pozostaje cały czas ten sam ;) Odpowiedz Link
urszul.ka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR...80/95 25.04.08, 12:49 Wymiary 80 pod biustem i 95 w biuście. Obecnie nosze 80C i wydaje mi się,że splaszcza biust, oglnie ostatnio czuje się jakbym oddychac nie mogla.Wychodzi na to,że miseczka nie taka? Wszelkie rady będą dla mnie zbawienne :) Proszę o oba typy rozmiarówek;) pozdrawiam Odpowiedz Link
staro Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR...80/95 25.04.08, 13:55 Przy 80cm ściśle! pod biustem powinnaś nosić 75, a nawet bym Ci z polskich polecała 70, wtedy miseczka G. Brytyjskie powinnaś mieć jakieś 32E, ale poczytaj jeszcze o rozciągliwcach i ściśliwcach: tinyurl.com/3leahv Wtedy w rozciągliwcach Twój rozmiar będzie około 30FF, w wyjątkowo ściśliwych 34D. Odpowiedz Link